2018-06-27 283 瀏覽
朋友見我呢排成日OT,今日話帶我食好野飲靚湯,我就最重視湯水,感覺靚嘅老火湯比其他菜肴更重要! 初初以為帶我去邊度食中菜,估唔到原來係去我至愛嘅打邊爐,唔通打邊爈仲會送靚湯飲?約咗朋友係天后地鐡站等,行一陣就到,餐廳位於天后同炮台山交界,雖然地方唔算好大,但勝在座位寬闊,坐得舒服。一入到餐廳,店員亦好friendly介紹俾我地聽佢地嘅招牌湯底,全部都係不加味精嘅住家靚湯,有滋潤椰子雞煲,重慶麻辣雞煲,鮮茄麵包蟹煲,滋味百菌煲。今日講明要補補元氣,咁就叫個滋潤椰子雞煲。有人說吃雞容易上火,但是加上椰子清涼,可以在補身的同時避免太上火,還有美容作用。一上枱已經聞到好香嘅椰子味,當中仲有好多配料,例如竹笙、雲耳、杞子、椰肉、秀珍菇等, 超級豐富!!第一次用鮮熬嘅靚湯做火鍋湯底,未開始之前梗係要飲返兩三碗先啦,湯底鮮甜細緻,椰香味很突出。湯底$128有半隻雞,份量足夠2-3人吃,雞肉吸收湯底精華,就算沒有加入額外的味精及調味料,雞肉本身的鮮嫩、鮮味已好食到停唔到口!較特別的我們叫了牛肩胛,肉質有彈性,豐有口感和牛味濃厚。西班牙黑豚肉片與椰青湯底的清甜非常合拍,肉質鬆軟,沒有太多脂肪。朋友唔食豬

較特別的我們叫了牛肩胛,肉質有彈性,豐有口感和牛味濃厚。
牛肩胛(小)

西班牙黑豚肉片與椰青湯底的清甜非常合拍,肉質鬆軟,沒有太多脂肪。朋友唔食豬,自己KO一碟冇難度!
西班牙黑豚肉

墨魚滑
竹笙
雙拼桂花蚌和珊瑚蚌

呢度午市套餐飯加湯都喺$40-50左右!湯飯也非常足料,最衰我公司唔係附近,如果唔係日日都有靚湯飲,真係

牛肩胛(小)
西班牙黑豚肉