翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2021-07-21 89 瀏覽
食海鮮最緊要新鮮,雖然香港有好多餐廳都以海鮮作招徠,但試過不少都名不符實,唔新鮮不特止,仲要收得好貴,簡直有被搵笨嘅感覺😓。朋友生日,佢又鍾意食蟹,所以就喺OpenRice搵吓idea,睇吓同佢食邊間好。見到翠林辣蟹坊超多like😲,細閱menu更加見到除咗一貫嘅避風塘炒蟹同埋薑蔥蟹,仲有黃金流沙蟹,又聽聞呢個係佢哋嘅得獎菜式,所以就決定去會一會佢😎。收工七點幾上到去,已經差不多滿座,幸好我有預先訂位。侍應好有禮貌咁招呼我哋坐低,枱與枱之間唔會好近,座位寬闊,感覺唔會好迫夾。第一個要叫嘅,當然係佢哋嘅招牌菜 - 黃金流沙蟹,而家做緊$688八折。個蟹一上枱,已經聞到好香嘅蟹味,未食都已經口水直流🤤。大大隻嘅肉蟹,再加上炸到金黃色嘅脆脆,賣相相當吸引。雖然隻蟹唔多膏,但一食落去已經覺得好新鮮,隻蟹走過油所以個殼好香脆,內裏仲係好濕潤,實在煮得恰到好處。雖然佢冇我喺星加坡食嘅白胡椒蟹咁大隻,但佢嘅美味程度絕不遜色,可以話係色香味俱全👍🏻👍🏻。除咗蟹,我哋都叫咗幾個小菜,價錢由幾十蚊至百幾蚊不等。蠔餅炸得好香脆,最重要係多蠔仔,沾上魚露真係絕配!喺出面食蠔餅,好多時都係炸漿多蠔仔少,感覺自己

黃金流沙蟹

除咗蟹,我哋都叫咗幾個小菜,價錢由幾十蚊至百幾蚊不等。

蠔餅炸得好香脆,最重要係多蠔仔,沾上魚露真係絕配!喺出面食蠔餅,好多時都係炸漿多蠔仔少,感覺自己只係食緊炸粉🤣。
炸蠔餅

黃金流沙蝦都好好食,啲蝦又大隻又爽口,以$38一隻來講真係好抵食。
黃金流沙蝦

另外我哋仲叫咗個荔枝醬燒骨,但一嚟到睇個樣已經覺得好唔掂,所以連相都唔記得影。果然喺海鮮店都係食海鮮算吧啦😆!

我本身唔係一個十分鍾意食蟹嘅人,但呢度真係帶俾我驚喜,令我有再返嚟幫襯嘅衝動之餘,亦一定會推薦俾朋友!
2021-06-30
黃金流沙蟹