2024-05-07 1358 瀏覽
近排老婆辛苦多嘢搞,所以,趁開心星期五就費事煮,做一晚「無飯夫妻」出街食,因為唔喺咩慶祝,就無上啲大餐廳,不過,都想食好少少,就算茶記都搵間有水準嘅,故此就過嚟「雪山冰廳」,因為知道佢哋有好多蒸魚選擇,呢樣真喺啱晒佢。對比上一次嚟已新裝修過,不過,對上一次其實已經喺5年前嘅事,哈哈!今次再嚟,感覺舒服好多,除咗裝潢較新簇,間隔比之前好,燈火夠光猛。一如大多數嘅茶記,調味料、餐具、餐紙早已放齊晌枱面或枱側抽櫃,阿姐亦好醒目,嚟兩杯熱水俾客人洗洗刀叉筷子,而且,都好有禮貌。睇到餐具排列整齊,又夠充足,某程度都睇到啲管理幾唔錯。兩大本餐牌,食物款式包羅萬有,亦喺茶記嘅特色。餐牌過咗膠面,影出嚟有啲反光,好彩喺收銀旁有啲郵寄單張攞,掃描出嚟俾大家參考就一目了然。另外,喺牆上仲寫咗一系列是日鮮魚,有䱽魚、紅鮪、盲鰽、黃花及班仔。唔喺咁多茶記會提供咁多魚鮮菜式,當然要試吓佢哋啦。我哋就睇啱個「滋潤燉湯二人套餐」,因為既有燉湯飲,又可以揀蒸魚鮮,而另一款小菜又可以晌季節小菜嗰度揀。個餐本身就唔包飲品嘅,不過,但就有加配優惠。滋潤燉湯目測所見,好多客人都會揀燉湯飲,果然真材實料,撈一撈就見真章,而是晚
滋潤燉湯

目測所見,好多客人都會揀燉湯飲,果然真材實料,撈一撈就見真章,而是晚燉湯喺淮山杞子椰肉雞腳燉赤肉,湯色濃而不濁,好清澈,入口清甜滋潤,非常好飲。
香煎黑松露蓮藕餅

小菜揀咗藕餅,因為老婆都幾鍾意食蓮藕,同埋呢類菜式平時我哋都少搞。一客有成7件,仲要件件有番咁上下大件同厚身,煎得甘香唔油,咬落口感鬆化,裡面有唔少蓮藕粒粒,多咗一份爽脆口感,而陣陣黑松露嘅香味,亦令啲藕餅嘅食味錦上添花。
豉汁煎盲鰽

落單時,侍應都說明蒸魚鮮需要等15-20分鐘,不過,最後都比我哋預期嘅時間快好多,同埋真喺好多人都有嗌蒸魚,未夠8:00pm已經聽到廚房話得番兩、三條。碟煎盲曹嚟到真喺有啲喜出望外,因為好大條,而蒸嘅火喉啱啱好,啲肉無黐骨,非常之嫩滑,又有魚嘅鮮甜味,加上豉汁蒸,令魚鮮味更突出,啲豉汁又可以撈飯,一舉兩得。
港式茶走紅豆冰+$15、熱檸水 +$6

小弟一向都鍾意晌茶記飲杯奶茶,而老婆就鍾意食紅豆冰嘅紅豆,所以嗌呢杯茶走紅豆冰就滿足到大家。其實奶茶紅豆冰都唔喺第一次飲,不過呢度刻意寫明喺港式茶走,咁你就明白佢喺落煉奶,而非花奶。紅豆嘅份量都唔少,口感又綿又清甜,奶茶嘅茶底幾芳香醇厚,入口蠻順滑,唔錯。
港式茶走紅豆冰、熱檸水
整體嚟講,環境舒服,啲阿姐招呼好好,又無話催你走,再者,啲嘢食得吖嘛,啱晒口味,無論燉湯,抑或小菜,以及飲品,都無咩挑剔位,食得稱心,十二分滿意呀