2020-03-18 895 瀏覽
早排朋友喺度打過卡,見食物賣相精緻,一問之下原來係一間需要訂座留位嘅蒸氣鍋私房菜,一星期前打電話留位,今日終於可以同先生嚟撐枱腳。餐廳唔算大,但店內明顯用心佈置過,感覺溫馨舒服。訂座時有三個套餐選擇,價錢由平到貴,我哋揀咗中等價錢嘅Menu B,共有九道菜。入座後侍應先為我哋加入十六穀粥同配料喺鍋底,有粟米、魚肚、粟子同黑豚肉,非常豐富,一般嘅蒸氣鍋粥底都係白粥,有啲比較有心思嘅餐廳會加入豬肉,所以呢度嘅十六穀粥底實在令人期待。放入粥底後第一道菜係XO瑤柱北海道扇貝,扇貝係珍寶尺寸,肉質鮮嫩肥美,伴上XO醬、蘆筍同辣椒,唔單止冇掩蓋扇貝嘅味道,反而令鮮味更突出!海老虎班鮮嫩彈牙,簡單沾上少許辣椒豉油已經非常完美。紐西蘭托托貝超大隻,肉質肥美,口感彈牙,帶有好濃嘅海水味,蕃薯貝味道同樣鮮甜,配搭紅莧菜除咗賣相美觀,蒸完後紅莧菜吸收左托托貝嘅味道,亦份外清甜。鮮雞件配上紫蔥同粟子,蒸完後散發住淡淡嘅栗子清香,雞件非常嫩滑,帶有酒香。蟹肉海膽粉卷、安格斯牛拼露筍同櫻花蝦豆腐係一齊蒸,賣相精美,中間以豆苗分隔開,防止味道混雜。蟹肉海膽粉卷入口有絲絲新鮮蟹肉,味道鮮美。牛肉同蘆筍一向係最佳拍檔,

餐廳唔算大,但店內明顯用心佈置過,感覺溫馨舒服。

蒸XO瑤柱北海道扇貝

有機蔬菜蒸海老虎班件

海老虎班鮮嫩彈牙,簡單沾上少許辣椒豉油已經非常完美。
蒸紐西蘭托托貝拼蕃薯貝

紫蔥粟子蒸本地新鮮雞

鮮拆蟹肉海膽粉卷

堂灼安格斯牛肩胛拼露筍

牛肉同蘆筍一向係最佳拍檔,安格斯牛肩胛牛味突出,配上清甜爽脆嘅蘆筍,沾上少少辣椒豉油,一拍即合。
櫻花蝦豆腐

豆腐味道清新,質感軟滑,配上鹹鮮嘅櫻花蝦,味道同口感剛好互補。
蒸青花龍蝦

青花龍蝦開邊蒸,配搭紫椰菜花、粟米同豆苗,色彩繽紛,賣相吸引。
蒸青花龍蝦

龍蝦非常新鮮,蝦頭有軟滑嘅蝦膏,味道香濃,蝦肉結實彈牙。
粟米魚肚粟子黑豚十六穀粥

最後當然唔少得全晚最精華嘅部份,就係享用埋鍋底嘅十六穀粥,同以往食過嘅蒸氣鍋粥底唔同,有時會因為蒸過好多海鮮令粥底鮮味過重,食落味道好濃而且偏鹹,我更喜歡十六穀粥清清甜甜嘅味道,恰到好處。
喺度食蒸氣鍋好有食緊法國菜嘅感覺,食材配搭新鮮,賣相精緻,侍應服務細心到位,而且餐廳只有兩大一細三張枱,空間感好夠,可以慢慢品嘗每一道菜色,完全扭轉咗蒸氣鍋俾人嘅印象!

蒸XO瑤柱北海道扇貝
有機蔬菜蒸海老虎班件