2022-11-01 122 瀏覽
今晚收工過來試吓啲間近期爆紅嘅A.T.A.S. ,主打地道新加坡菜。 A.T.A.S. 係指 A taste above Shiok,Shiok係Singlish(新加坡式英語),年青人用語,意思即係「爽」,全句意思即係「味道超正」!門口在地下,經過一條鐵造嘅樓梯就會上到2樓嘅餐廳範圍,裝修簡潔走文青風格,地方都算寬敞。餐廳係以self-serve 形式經營,即係自己買票,自己取餐,食完餐盤自己放去回收區,店主就係刻意營造星加坡大排檔嘅風格,別具特色!突然勾起以前出job去星加坡嘅回憶😌講番食物,既然走星加坡大排檔風味,當然唔會有啲fancy嘅食物,主要都係地道風味為主,當中不可不試嘅包括「美祿恐龍」、「咖央多士」,都係傳統新加坡地道美食,而餐廳係做得非常出色👍🏻👍🏻🍽️咖椰爆醬 Kaya Overload $68 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻啲個係超級邪惡版嘅咖央多士,配以咖椰、雙層牛油同煉奶,表面再撒上厚厚美祿粉,一啖咬落去有多重滋味,唔算太甜,餡料份量適中,牛油咖央同煉奶都好平衡,可以話係餐廳嘅signature,必食冇走雞😎🥤美祿爆炸Milo Explosion $58 👍🏻👍🏻👍🏻👍
咖椰爆醬

🥤美祿爆炸Milo Explosion $58 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
佢其實係美祿恐龍嘅升級版,超濃郁嘅美祿,上面除左有厚厚嘅美祿粉,仲有美祿cereal 同一塊美祿夾心餅乾,唔單止有賣相,而且仲好好飲,又係必飲推介🤤
美祿爆炸
🍜喇沙Laksa $98 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
麵底可以揀米粉/油麵/粗米粉,我就揀左粗米粉,其實即係米線。湯底都做得唔錯,有椰香味,而且仲有好多配料,包括蝦,魚蛋,豆卜,蛋 (蝦好爽口彈牙👍🏻)
叻沙
🍜肉脞面 Bak Chor Mee $88 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
麵底可以揀粗麵/ 幼麵/ 老鼠粉,我就揀咗粗麵。食落有驚喜,原來係撈麵,配粗麵個感覺好似食緊牛腩撈粗,幾野味的。配料有肉脞,豬肝,魚蛋,滷冬菇,豬油渣,生菜等。
肉脞面
🥤斑蘭薏米水Pandan Barley $28 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
薏米水係馬來西亞地道飲品,薏米有祛濕作用,加上班蘭葉嘅甜香,就成為一種健康飲品。我點左少甜,味道比較清淡,有微微嘅班蘭葉香味,幾得意😌
斑蘭薏米水
總結:餐廳走文清風格,地方舒適。配以地道新加坡菜,彼有特色。佢嘅咖椰爆醬非常好食,值得一試。
2022-10-31
咖椰爆醬