屋企人生日,有老有後生,當然揀食自助餐,皆大歡喜。之前食過呢間自助午餐印象唔錯,加上見到OpenRice 有得訂位之餘仲有優惠,就嗱嗱聲撳個掣訂位。 食飯前幾日都有職員打電話黎同我confirm booking,仲睇到備注話慶生仲主動問我洗唔洗要個生日dessert ,十分貼心。6:00準時到達餐廳門口,可能因為平日關係人龍唔算長,好快就可以入座,提供嘅餐飲環境望上去寬敞,非常舒服。首先一開始食啲生冷嘢,我見到沙律菜有多款選擇,仲有唔同配料同醬汁,竟然有提供比較貴嘅牛油生菜。當然仲有刺身同壽司,老竇話油甘魚唔錯但我自己無食。另外呢間自助餐最好係有多款唔同麵包 coldcut 選擇,Pizza 10分好食,手工餅底冇得輸。熟悉主要大致分為西式、東南亞同中式。食嘢前飲啖湯暖肚,有椰子雞湯同南瓜湯選擇。肉類都有好多唔同選擇,包括有燒牛肉、鴨胸、豬肋骨、仲可以配上不同配菜例如蘑菇薯角枝豆。嘉里酒店嘅自助餐除咗麵包好,佢嘅咖喱都做得非常之出色。有三至四款咖喱選擇,配埋印度薄餅中式布看上去比較遜色,但好彩佢哋有限時燉湯,非常清甜。另外仲每人送一盒蒜蓉開邊蝦,算係咁啦!最後自助餐當然唔少得甜品。首先

。當然仲有刺身壽司,老竇話油甘魚唔錯但我自己無食。
沙律

頭盤

西式肉類

咖喱類

限時燉湯
一人一客蒜蓉蒸蝦

最後自助餐當然唔少得甜品。首先有師傅即叫即整嘅可麗餅配Häagen-Dazs雪糕。另外甜品櫃入邊都有多種唔同西餅選擇,當中呢幾款比較有驚喜
即叫即整可麗餅配Häagen-Dazs雪糕
甜品櫃西餅

最後餐廳為生日顧客提供生日甜品,十分精美,圓滿結束今次嘅自助餐
生日甜品

總結:嘉里酒店嘅自助餐食物選擇可能冇咁多,但係勝在舒適,同提供嘅嘢食比較啱我個人口味。服務都非常之好,好主動收碟,餐具方面都非常潔淨。自助餐六點開始,之後都冇話要催人埋單交枱,飽飽地仲可以去outdoor欣賞海邊景色。

沙律
頭盤