2021-12-11 131 瀏覽
一直都幾鍾意係V Point試唔同嘅餐廳,不論同事聚餐,或是約客食飯,唔少餐廳都幾適合。大樓夠新,具時代感,無論係川粵時光,或是其他餐廳,底都好高,空間感足夠,坐落亦覺得十分舒適。踏進大門已感受到果種精緻高級新派中菜嘅感覺,位與位之間嘅間距合理,唔會太嘈,仲可以靜靜地傾下偈。口水雞:醬汁幾濃郁,味道辛香,口味川麻,但唔會太辣。雞件夠入味,肉質亦夠嫩滑。酸辣魚皮:一款微辣口味嘅冷盤前菜,「真」魚皮非常Q彈爽滑,既酸且辣,美味之餘,都幾開胃。青椒皮蛋:溏心皮蛋配小辣嘅青椒絲,味道香,口感順滑,加埋辣辣地嘅青椒絲,幾惹味。黃金椰菜花:又係好惹味嘅一款時蔬,簡單黎講就係鹹蛋黃醬炒椰菜花,鹹蛋黃香豐富,口味濃郁,平凡椰草花即時變得不平凡。青椒開胃清香鱸魚:基本上同泡椒口味差唔多,湯底鮮甜得黎,又帶酸辣,都幾開胃惹味。鱸魚片十分肥美厚肉,魚肉幼嫩鮮味,幾好食。除左魚片,仲有竹荀,以及大量黑薯粉,質感都幾Q彈。紅糖冰粉:食完辣野通常都會食返落紅糖冰粉中和返,有啲人會覺得解辣(雖然今日食嘅野唔會好辣)。但其實味道都唔錯嘅,啫喱般嘅質感非常順滑,微甜,唔會太膩。

2021-11-30