Zenon Café

餐廳: Zenon Café
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-06-29 613 瀏覽
試過好多間墨汁意粉嘅餐廳,但唯獨呢間我推薦比大家食,首先佢個墨魚汁整得好好,不會太鹹,而且意粉嘅口感不會太硬都不會太軟,而且擺盤都幾靚唔馬虎,對眼望落嘅食相都已經覺得好好食,再食落去更加係堅正!🤩 加上望落去嘅環境衛生都幾好,員工嘅服務態度都好有禮貌,店內嘅設計比較復古Vintage,牆上亦有很多唔同嘅油畫,總結而言,呢間餐廳唔單止食物很好,環境也不錯,推薦附近返工嘅朋友仔可以嚟呢度試吓!下次一定會試埋佢其他嘅嘢食!
墨汁墨魚意粉
2022-06-29
墨汁墨魚意粉
2022-06-15 587 瀏覽
朋友對菇菌類敏感,入座前已再三說明,最後點了牛油果三文魚法包,但裡面有黑松露醬,吃了兩口同waitresses 講,出奇地被反問,難道是我理解錯誤:黑松露不是菇菌嗎?最後換了一碟給朋友,醬汁由黑松露醬換成普通沙律醬,及另上還有最可怕是,我碟墨汁意粉原本已是深黑色,食到一半見到一條頭髮,一句sorry都冇,仲比其中一個waitresses 話我碟意粉禁黑你都睇到條頭髮,禁厲害? (原本不打算出聲,但態度差,所以決定公開)如果唔係因為燈光反射的話,根本就睇唔到條頭髮,waitresses 話換過碟,我唔敢要,叫上埋甜品和飲品便算。最後,我地埋單時佢地當冇事發生過,一句唔好意思都冇,食物味道一般但態度差,這樣當然就冇下次啦!
最後換了一碟給朋友,醬汁由黑松露醬換成普通沙律醬,及另上

(原本不打算出聲,但態度差,所以決定公開)

墨汁墨魚意大利粉
2022-06-15
2022-05-27 613 瀏覽
係中環返工唔知食咩好,同事話不如試下呢間- all day breakfast 好豐富,第一次食到有all day breakfast 係有鴨胸,仲要係有好幾塊。隻蛋煮得非常滑。仲要有好幾大塊煙肉,仲有一大塊烘過既麵包- Waffle唔會好硬,好容易入口,比左好多花生醬,但唔會得花生醬味all day breakfast 個份量對我黎講少左啲啲,但食埋Waffle就剛剛好。同埋就算係外賣都可以保持到溫度,拎翻去office都係好熱
係中環返工唔知食咩好,同事話不如試下呢間

- all day breakfast

- Waffle
唔會好硬,好容易入口,比左好多花生醬,但唔會得花生醬味

2022-05-26
外賣自取
2022-05-10 593 瀏覽
Waffle士多啤梨醬同朱古力醬,上面仲有粒士多啤梨做點綴Matcha LatteLatte 上面的三眼仔公仔好可愛😊飲品仲會配送一個彩虹的水泡仔,如果飲凍飲品,可放入水泡中間,用黎打卡一流😀👍🏻
Waffle
士多啤梨醬同朱古力醬,上面仲有粒士多啤梨做點綴

Matcha Latte
Latte 上面的三眼仔公仔好可愛😊
2022-05-09
2022-05-03 569 瀏覽
見佢opening rice 訂座有6折,所以收工去試下!其實見佢食評都係一般,所以都冇太大期望,而唔會好失望🤣🤣鴨胸意粉🍝$148,如果呢個價錢就唔抵!味道正常ok 嘅,如果唔係有6折我真係唔會嚟😅beef burger 🍔 $148 餡料可以,但個包面好似有手指印撳扁左😓而且叮到好亁好硬,但包低吸晒醬就淋晒😥餐唔包飲品+$15先有soft drink 即係汽水啦!見佢$38🍺有杯Hoegaarden,但上到嚟係支超細 Hoegaarden😒,😮晒咀!
餐唔包飲品+$15先有soft drink 即係汽水啦!
2022-04-26
2022-04-16 573 瀏覽
星期六同老公諗住去坪洲行吓,中午去左中環Zenon cafe食lunch餐廳分為上下兩層,我地安排咗坐下層位置餐廳擺放咗好幾幅好特別嘅畫,令餐廳生色了不少之後我地點咗一個All Daybreakfast同一個慢煮豬扒British - 好豐富嘅All Day Breakfast, 香腸入面有芝士,好味道,煙鴨胸好食,炒蛋好滑好厚😋Truffle Mushroom soup- 磨菇湯好多磨菇碎,黑松露嘅味道好濃,一定要飲👍🏻Iberico Pork Loin- 慢煮黑毛豬,豬肉好嫩好有肉味😋飲品點左Strawberry Delight同Cuppuccino同老公兩個都食得飽飽😋之後就出發去中環碼頭坐船入坪洲☀️😎

餐廳分為上下兩層,我地安排咗坐下層位置
餐廳擺放咗好幾幅好特別嘅畫,令餐廳生色了不少

同老公兩個都食得飽飽😋
之後就出發去中環碼頭坐船入坪洲☀️😎
2022-04-15 414 瀏覽
諗住公眾假期去中環附近行街所以在OpenRice尋找餐廳吃早午餐,看到此餐廳有六折優惠,用消費卷仲有額外九折,已經看過食評盡量避開伏位;叫了british all day breakfast 和jumbo reuben sandwiches,味道尚可,仲叫兩杯特飲mint peach tea 和sour crash,實在太難飲不提也罷。到最後埋單主餐牌收六折,但用消費券唔肯比額外九折聲稱要嗌餐牌內的豬、牛、雞扒才有此優惠,奈佢唔何唯有照比!
2022-04-15
$150 (早餐)
2022-04-04 387 瀏覽
🌎Around the world 🌎 ✅二人份量多大份,腸仔鴨胸正常水整😋⚠️蛋就煎得過左火,熟左少少囉♨️溫泉♨️蛋🍳🍳🥚🥚意粉🍝✅味道幾好,意粉軟硬度適中,⚠️係個汁多左少少囉🦄🦄🦄🦄🦄飲品方面幾得意💚水泡跟埋,送比你可以拎走😂,係幾有趣嘅士多啤梨🍓重有其他生果,不能盡錄✅✅職員好細心講解菜式👍🏻⚠️⚠️不過熱賣菜式13:00去到已經賣晒🕑🕑週末1點唔算太多人坐位都舒服
🌎Around the world 🌎
✅二人份量多大份,腸仔鴨胸正常水整😋
⚠️蛋就煎得過左火,熟左少少囉

♨️溫泉♨️蛋🍳🍳🥚🥚意粉🍝
✅味道幾好,意粉軟硬度適中,
⚠️係個汁多左少少囉

🦄🦄🦄🦄🦄
飲品方面幾得意💚水泡跟埋,
送比你可以拎走😂,係幾有趣嘅
士多啤梨🍓重有其他生果,不能盡錄

✅✅職員好細心講解菜式👍🏻
⚠️⚠️不過熱賣菜式13:00去到已經賣晒
🕑🕑週末1點唔算太多人坐位都舒服

2022-04-03
  • Strawberry delight
2022-03-28 414 瀏覽
星期一係我生日,老公臨時搵到呢間cafe食lunch,Openrice book枱有六折,好抵食,食左$240。Jumbo Reuben Sandwich三層三文治夾住烤牛肉片、芝士、德國酸菜,配以沙律菜。三文治唔會硬崛崛,好厚身好足料,濃濃芝士味,牛肉片都好大塊,好食。American All Day Breakfast 有煙肉、鴨胸、沙律菜、加左$10要芝士奄列,加$20要窩夫,留意upgrade個錢係無六折架。全部都好味,除左個窩夫,我鍾意外脆內軟既窩夫,呢個比軟腍身,唔係我杯茶,唔需要加$20要個窩夫。

Jumbo Reuben Sandwich

三層三文治夾住烤牛肉片、芝士、德國酸菜,配以沙律菜。

窩夫
2022-03-28
生日
2022-03-19 362 瀏覽
是咁的,見到openrice做緊外賣優惠,睇咗好多間餐廳覺得呢間唔錯,價錢好抵,睇落去啲野好正真係不出所料,拿到黎打開,好香,見到又多汁,D汁唔會好酸,酸度啱啱好,有新鮮蘆筍,最重要係鴨胸份量好足夠,大大塊,又好厚好厚肉,非常有咬口,好有鴨味,意粉份量亦裝滿成個膠盒,食完非常飽絕對係色香味俱全,48蚊有得食絕對係抵到爛!!另外我都點咗款忌廉黑松露扇貝意粉俾屋企人,呢款個汁仲好味,好甘香,好濃,扇貝烤過,好用心製造,份量都係裝滿成個盒,但個人覺得鴨胸比較抵食,因為多肉!最後拿餐就推薦加茶+9蚊,叫咗杯健肺茶,普普通通,無特別

真係不出所料,拿到黎打開,好香
,見到又多汁,
D汁唔會好酸,酸度啱啱好,有新鮮蘆筍,
最重要係鴨胸份量好足夠,大大塊,又好厚好厚肉,非常有咬口,
好有鴨味,
意粉份量亦裝滿成個膠盒,食完非常飽

絕對係色香味俱全,48蚊有得食絕對係抵到爛!!

,好濃,扇貝烤過,
忌廉黑松露扇貝意粉

最後拿餐就推薦加茶+9蚊,叫咗杯健肺茶,普普通通,無特別

健肺茶

2022-03-19
20 分鐘 (外賣自取)
忌廉黑松露扇貝意粉
  • Scallop spaghetti with black truffle cream sauce
  • Spaghetti with duck breast and tomato basil sauce
2022-01-24 494 瀏覽
見OpenRice嘅排名都好似好高咁就趁lunch嗰陣時同同事book定位去試吓準時去到之後要等10分鐘左右坐低環境唔係咁好 座位同座位之間好迫差唔多可以同隔離枱貼住咁 加上而家疫情更加唔理想同同事分別叫咗個burger同埋墨汁意粉Burger中規中矩 冇咩特別 以中環來講大把地方好食過加抵食過佢墨汁意粉簡直係伏 成碟野冇味嘅墨汁可以食食吓完全係同啲意粉分開晒 變返做白雪雪嘅意粉 直頭唔知自己食緊啲咩完全比個排名呃咗咁
見OpenRice嘅排名都好似好高
以中環來講大把地方好食過加抵食過佢
墨汁意粉簡直係伏 成碟野冇味嘅
完全比個排名呃咗咁
2022-01-18 436 瀏覽
我喜歡吃 All day breakfast,經常在 Open Rice搜尋哪裏有評價高的 All day breakfast。今次試試中環威靈頓 Zenon Cafe,點了以下的:#British breakfast:酸種麵包1塊、炒蛋2隻、芝士腸1條、煙鴨胸4片、蔬菜沙律,煙鴨胸稍鹹了點,有改善空間;酸種麵包無添加,比較健康!#凍朱古力:點主食加30元配飲料,朱古力味濃郁,喜歡!環境:坐得太擠,疫情下,屬扣分項!服務:經 Open Rice訂座,單點主食可享7折,賣單時店員收原價(沒折扣),我問店員經 Open Rice訂座是不是有折?店員說:乜你係 Open Rice呀!咁我改單啦!

今次試試中環威靈頓 Zenon Cafe,點了以下的:
#凍朱古力:點主食加30元配飲料,朱古力味濃郁,喜歡!

環境:
坐得太擠,疫情下,屬扣分項!

服務:
店員說:乜你係 Open Rice呀!咁我改單啦!
2021-07-20
2022-01-07 455 瀏覽
係openrice訂座有6折所以去試下,餐廳唔算多人,不過上菜速度唔快,需要預留充足時間,叫咗一份牛同一件豬,意外地份豬肉質好林好juicy,配埋沙律,感覺幾fresh
2021-12-25 467 瀏覽
一入到去, 餐廳己有feel,但係有啲擠擁,香港地都係咁,都冇計,不過係想坐得舒服啲㗎,呢間餐廳可能就真係唔算太適合叫咗一個牛扒餐、一個豬扒餐,連埋餐湯加甜品值得讚許嘅就係湯非常之好飲,兩個湯都非常之唔錯牛扒餐係佢哋得獎嘅餐,五成熟更加係佢哋嘅推介,味道算唔錯嘅,唯一缺點就係有啲薄豬扒餐,極力唔推介,慢煮嘅豬扒,有部份生、有部份熟,大家可以睇相片,切開之後,即刻都已經同侍應講,侍應話可以將唔熟嗰部份拎返去煎一戰,咁就已經唔係慢煮啦,同埋都擔心本身熟咗嗰部份會唔會overcook,所以拒絕咗呢一個豬趴,非常之難切,同埋好硬,味道只不過係一般般,沙律菜仲好食過佢呢間餐廳最大最大嘅缺點就係,員工對上菜嘅流程,同埋不同食物嘅餐具配搭嘅知識,非常之薄弱通常餐廳都係上湯先,再上主食。 而呢間餐廳就係乜嘢煮出嚟,就乜嘢上xiane,結果上咗main course後,食到一半,再上兩個湯,真係唔知食得啲乜嘢好,而且張枱好細,基本上放晒咁多嘢之後,非常之逼夾另外,一開始我嘅豬扒餐,係配一個食三文治嘅餐刀,所以完全用唔到,餐廳完全冇留意呢啲細節,都幾失望之後佢哋換咗一把刀俾我,都係好難用,好似係求其拎一把
一入到去, 餐廳己有feel,
但係有啲擠擁,

叫咗一個牛扒餐、一個豬扒餐,連埋餐湯加甜品

值得讚許嘅就係湯非常之好飲,兩個湯都非常之唔錯

豬扒餐,極力唔推介,慢煮嘅豬扒,

另外,一開始我嘅豬扒餐,
都幾失望

之後佢哋換咗一把刀俾我,都係好難用,好似係求其拎一把鋒利小小嘅都比我咁解,
而且我留意到同食牛扒同豬扒係唔一樣嘅....

總括而言,呢間餐廳嘅食物質素,睇你好唔好彩食到啲好食嘅嘢,唔好彩嘅就好伏下

侍應嘅態度都幾好嘅,不過對餐飲嘅知識就應該非常之薄弱
2021-12-24
2021-12-03 214 瀏覽
我黎過食兩次的, 間cafe個menu價錢好混亂, 我認為應更清晰表達價錢, 其他人黎食亦應該要留意!今次walk-in沒有booking。入到去同我講話分開既menu 6折再9折(即54折)。本來想選雞扒但沒有(黎兩次都沒有),最後選了的魚。可是埋單時佢係收我正價! 問返先知openrice訂先有7折! (1)我肯定staff開頭無話openrice訂先有折(2)我聽唔到佢話得牛豬雞先有54折,其他7折~最後做返7折離開🙈 (PS 就咁就食左個experience 唔好既生日飯)

可是埋單時佢係收我正價!

(PS 就咁就食左個experience 唔好既生日飯)