id506507

id506507

我是 id506507
訊息
正顯示第 110 篇(共 33 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
柱候牛肋條、鮮竹墨魚魚卷、8吋長珍寶蟹柳、豬骨清湯、雙倍惹味甜辣醬、河粉
必食牛筋腩、古法金錢肚、8吋特長脆皮腸、豬骨清湯、米線
必食牛筋腩、古法金錢肚、8吋特長脆皮腸、豬骨清湯、米線
爽脆藤椒魚皮
爽脆藤椒魚皮
雙拼(韭菜餃、雲吞)
雙拼(韭菜餃、雲吞)
菜心苗、腩汁
菜心苗、腩汁
2023-11-26
NOV 23

好耐無食過車仔麵,難得遇到呢間,所以就去試下啦 ▪️三餸一麵(柱候牛肋條、鮮竹墨魚魚卷、8吋長、豬骨清湯、雙倍惹味甜辣醬、河粉) 首先豬骨清湯可以令到個甜辣醬既味道更加突出,甜辣醬就有少少甜醬再加少少辣,係大部份人都接受到既辣度,唔怪得叫做惹味。 牛肋條都整得非常腍,好容易入口。而鮮竹墨魚魚卷都非常足料,好飽滿。珍寶蟹柳係超正,平時一兩啖就食完既蟹柳,宜家可以食到我非常滿足,鍾意食蟹柳既人一定要試呢個餸。 ▪️三餸一麵(必食牛筋腩、古法金錢肚、8吋特長脆皮腸、豬骨清湯、米線) 我覺得佢既...
韓牛前胸肉
荔枝梳打    、藍天使梳打
荔枝梳打    、藍天使梳打
2022-12-13
DEC 22

好耐冇食韓國燒烤,見到炑八好似有好多野食,好似又有優惠,所以黎試下 ▪️特級牛肋骨 非常腍,肉味重,而且好多肉汁。如果包埋生菜,就好似食緊漢堡一樣。而大蝦都好結實、爽口 ▪️厚切五花腩 店員話最好最後先燒,同埋可以叫佢地幫燒,而且係好有需要,因為實在太厚,唔搵專業既黎燒,一定食唔到真正既味道。啲肉好結實,但唔會硬,表面都係脆脆地,包埋生菜會仲正 ▪️韓牛前胸肉 非常寶貴既肉類,燒到6成左右就會非常好食 ▪️韓式豬皮配炒芝麻 簡直係邪惡之選,豬皮好彈牙,有好多骨膠原既感覺,加芝麻令個豬皮更加香 ▪...
熱情果優格蓋茶
熱情果優格蓋茶
紅火龍乳酸
紅火龍乳酸
紅火龍優格果昔
2022-12-07
DEC 22

平時只係會飲公司附近既飲品店,今次就特登行遠啲,帶埋嘴刁既同事一齊黎飲下🤟🏿 ▪️紅火龍乳酸 一飲落去就覺得好清新,而且好足料,yogurt 唔會太酸,火龍果味道都好足夠。兩個味道混合埋一齊恰到好處,先有火龍果既味道,之後再有yogurt既味道 ▪️熱情果優格蓋茶 有非常多既熱情果,茶味唔會太濃,而且有少少酸酸地,幾好飲。嘴刁既同事表示好似食緊一整個熱情果😁。個yogurt top 都唔會好膩,非常好飲 整體上黎講呢間比起其他飲品鋪健康得多,用自家熬煮桂花冰糖,所以都值得一試👍🏿
2022-06-29
JUL 22

話說身邊嘅人食過一次之後都覺得好好食,所以今次再食過。我對佢嘅生醃非常感興趣所以就叫咗生醃章魚套餐。 今次生醃章魚同之前嘅味道唔同咗,多咗少少蒜頭味,所以除咗章魚本身嘅味道之外,多咗少少蒜頭嘅辣味,咁樣非常之好食,加上啲飯上面有少少沙律醬所以味道唔會太單調。另外飯上邊有一隻煎蛋,所有嘢撈埋一齊食非常夾,而唔會有衝突。 另外我都好鍾意佢嘅美式咖啡,所以每一次都要叫黎飲。 而套餐嘅小食加咗蜂蜜芥末醬之後令個味道更加豐富。
滋味蝦堡
滋味蝦堡
15分鐘 (外賣自取)
2022-06-30
JUL 22

一直都好鍾意食蝦堡,今次有得再食所以要把握機會去試吓。 蝦堡入邊嘅蝦份量都算多,而且幾爽口,配埋啲醬就更好食,如果成個包可以再大啲就更好👍🏿 不過呢間M記真係好多人,所以最好先用手機落單,如果唔係要等好耐,同埋佢哋啲點餐機成日都有問題,所以用手機落單係非常重要。另外,有時啲餐點質素有少少差,如果可以改善下就更加好啦
檢視所有留言 ()
15分鐘 (外賣自取)
2022-07-01
JUL 22

今次見到濃汁豬軟骨寬麵配花椒重慶酸辣湯 ,所以就想試下。 豬軟骨有三大塊,好腍,唔會好難入口,同埋有幾塊豆卜所以可以好好吸到湯底嘅味道。話說我張單係寫住寬麵但係居然俾咗米線我,希望下次有機會可以試吓個寬麵。 對我來說個湯同一般重慶酸辣冇咩分別,唔係好食到個花椒味,同埋唔覺佢好濃,好似一般嘅米線咁樣。 但覺得個份量好似比之前少咗啲啲,唔似以前食完覺得非常飽。 不過,我覺得可以嘗試一下新嘢,可能會有新嘅體驗👍🏿
檢視所有留言 ()
10分鐘 (外賣自取)
2022-07-01
JUL 22

成日都堂食壽司郎,所以就試吓外賣,叫左個壽司郎嚴選盛合(2人前)有20件。 每一件刺身都非常大件,應該比堂食大件,所以兩個人食非常之足夠,雖然味道唔及堂食嘅新鮮,但係以外賣來講質素已經算唔錯,因為唔係即整即食
2022-06-30
JUL 22

第一次嘗試中東菜,鷹嘴豆泥冇雜質非常順滑,有少少凍凍地,再加上一個熱辣辣嘅夾包,夾埋黎食非常唔錯,另外仲有附上一小碟配菜,酸酸地幾好食,雖然係有隻辣椒,但係唔辣,因為真正辣既係佢另外比既辣醬😂,但個種辣係非常過癮,可以嘗試下
2022-06-27
JUL 22

果然係譚仔嘅旗艦店, lunch time嘅時候係極度多人,我哋用外賣自取去到間舖都要等一段時間,見到廚房非常忙。 雖然係極度忙,但係啲味道冇咩影響,同其他舖頭差不多,份量亦都冇變小,煳辣都係非常夠味。 但就係因為極度忙,所以外賣嘅時候都要睇清楚自己嘅嘢有冇到齊,兩次用外賣平台落單,兩次我都少左野,所以真係要check 清楚
益力多綠茶
益力多綠茶
10分鐘 (外賣自取)
2022-06-28
JUL 22

中環有好多台式手搖店,但唔知點解一直搵唔到益力多綠茶(多多綠),明明呢個喺台灣係好common嘅,但終於比我喺茶湯會都搵到,而個味道真係同台灣既差不多。 味道有益力多既乳酸菌嘅味道,但又有綠茶既fresh,所以唔會好奇怪,所以唔似其他人覺得係重口味黎,半糖走冰係好match既,因為唔會冇晒益力多既味道👍🏿 之後要飲,我都會選擇係茶湯會到買👍🏿
Top