2024-03-31 430 瀏覽
話說有次朋友慶生,帶來美味麻薯蛋糕,於是筆者記錄在案,開始注意這小店。地點在荃灣香車街街市公廁對面,粉藍色的招牌,在一片舊樓中,都很顯眼,容易找到。適逢今天復活節假期,於是過來了解一下,人少少打算買兩件cake試試其他口味⋯⋯食店有多款選擇口味的Roll Cake ,還有生酮蛋卷,但必須要預訂。由於當日沒有預訂就過來試探,口味隨心吧!反正只吃過麻薯味道,其他都沒有試過。現場其實都有很多口味選擇,詢問店員,那種口味是你們的皇牌產品,她說是原味及開心果⋯⋯由於筆者是綠茶控,最後選擇了原味及綠茶。焦香原味巴斯克$48~芝士味道濃口,質感豐富,筆者很喜歡,配咖啡相當夾檔。若竹抹茶巴斯克Tiramisu $60~作為一個抹茶控,抹茶味未夠特出,可能因為是Tiramisu 吧!整體來說:兩件蛋糕合共$108, 以荃灣區來說都算高檔次,但吃得出食店是真材實料沒有馬虎。

由於筆者是綠茶控,最後選擇了原味及綠茶。

焦香原味巴斯克$48~
芝士味道濃口,質感豐富,筆者很喜歡,配咖啡相當夾檔。

焦香原味巴斯克

若竹抹茶巴斯克Tiramisu $60~

若竹抹茶巴斯克Tiramisu

整體來說:
2024-03-30
焦香原味巴斯克
2024-01-08 842 瀏覽
係屯門已經有幫襯開,即使搬完左都無減低我對佢嘅喜愛❤️巴斯克嘅款差唔多都試哂,我最最最鍾意就係食佢嘅開心果巴斯克,但唔係每日都有呢款。今日就好幸運,係隔離食完泰菜就去買左以下兩件!開心果巴斯克 HKD62具有非常濃郁的開心果味道,而且佈滿了開心果碎,令巴斯克的口感更豐富。開心果卷 HKD45忌廉好香好滑,有開心果味,好食!但這蛋糕較濕潤,唔夠鬆軟,有些小失望。小總結❤️❤️❤️❤️❤️📌會再買巴斯克

開心果巴斯克 HKD62

開心果卷 HKD45

小總結❤️❤️❤️❤️❤️
📌會再買巴斯克
  • 開心果巴斯克
YuMo Cheese人氣蛋糕店,蛋糕經常賣晒,要早啲去買。店舖之前位於屯門,而家搬咗去荃灣香車街街市附近。巴斯克蛋糕口味好多選擇,有原味、開心果、金莎、芋泥、鹹蛋黃、伯爵茶等等,另外仲有生酮版蛋糕同毛巾卷。所有蛋糕低甜配方,唔會過甜。。開心果巴斯克 $62一食落去開心果味好濃好香,頂層仲有焗左嘅開心果,食食下會feel到芝士味都好濃。蛋糕入面係軟心接近流心,口感好滑,好似cream咁,好食。。金莎巴斯克 $60好好食,頂層係榛子味嘅朱古力,加左nuts, 做到金莎嘅口感。朱古力脆脆加埋軟心嘅cheese cake, 口感好有層次。。焦香原味巴斯克 $50好濃芝士味,頂層焗到焦香,唔會太甜。

。開心果巴斯克 $62

。金莎巴斯克 $60

。焦香原味巴斯克 $50
好濃芝士味,頂層焗到焦香,唔會太甜。
之前訂過開心果同原味巴斯克芝士蛋糕請人食🍰。開心果有驚喜,果仁味濃,重有勁多開心果碎鋪面;原味就更食到芝士味🧀,當時食到個個都大讚同好開心😁。今日同狗狗🐕、狗狗爸爸行荃灣,諗住買件cut cake回味下。下晝5點,店裡面的巴斯克芝士蛋糕得番聊聊可數的口味,而泰茶麻糬聽落幾特別,店員都話幾受歡迎,就試下。店外有張木長櫈🪑,帶住狗狗都冇問題,不過就冇檯,要拎住或放蛋糕喺櫈上面食🍴。泰茶麻糬巴斯克芝士蛋糕🥃🍡:賣相幾靚,份量一般,特別的地方係有個法式海鹽焦糖醬另上。建議食法係先唔落醬,咁可以食到蛋糕的泰茶味,然後再加醬就可品嚐到濃味。我哋跟足。喺唔加醬的情況下,我哋食唔到泰式奶茶味🥃😑,又或者真係好淡、太淡;個麻糬🍡係餅底,有啲怪,麻糬係食口感,唔係特別好食/難食,但係佢同泰奶又好似扯唔上關係🤔。然後,落咗個醬,件蛋糕全面被法式海鹽焦糖味攻陷,唔係唔好食,但成件事會令人有好多問號🤔🤔🤔:點樣呢幾種材料、口味會擺埋一齊?harsh啲講係三不像。我本來帶住期望嚟食cake,食完失望而回,因為$58食咗一件mix & mismatch的蛋糕🥹,難以言傳果份失落感~~~🐕狗狗食評:我冇得食~~

泰茶麻糬巴斯克芝士蛋糕

🐕狗狗食評:我冇得食~~
2024-01-01
2023-11-19 486 瀏覽
若竹抹茶麻薯巴斯克蛋糕位於荃灣曹公坊嘅芝士蛋糕專賣店,舖頭提供少量座位同一張細枱仔可以堂食。 本來想試開心果味巴斯克蛋糕,可惜今日冇得賣。原來每日供應嘅口味原來都略有不同。 於是就退而求其次試咗抹茶麻薯巴斯克蛋糕。蛋糕外皮焗得煙韌,入口軟身,芝士味唔會蓋過抹茶味,兩者配搭得啱啱好。 中間層流心甜甜地, 帶啲乳酪嘅香味,唔會話好膩 ,下面配搭咗一層堅韌得嚟味道又淡淡地嘅麻薯, 口感層次好豐富。 一件賣50蚊,值得回頭再試。
若竹抹茶麻薯巴斯克蛋糕

【慶生開Party之選·蛋糕蛋卷輕食應有盡有🥳🫂】//////呢間甜品店幾個月前由屯門搬到荃灣😁無論蛋卷、蛋糕定係布丁都係每日新鮮制造~今次朋友生日 訂左佢地招牌巴斯克芝士蛋糕trytry先(´▽`)仲有好多款味道都好吸引!!.👉🏻海鹽焦糖泰式奶茶巴斯克($360)6”吋可以for 6-8人食用👏🏻更好嘅淋海鹽焦糖醬方法可以請教店員 我地趕時間拎走蛋糕唯有自創方法😹將蛋糕切件放上碟 每人再傳醬汁分别淋上蛋糕 都食到甜絲絲嘅海鹽焦糖風味~泰式奶茶個層就用上泰國ChaTraMue手標紅茶葉🥤散發淡淡嘅奶茶味 奶茶味可以再出啲 配忌廉同芝士口感幼滑唔膩🤤———-📍芝士蛋糕專門店 (荃灣)荃灣曹公坊15號德仁樓地舖
【慶生開Party之選·蛋糕蛋卷輕食應有盡有🥳🫂】
//////

👉🏻海鹽焦糖泰式奶茶巴斯克($360)

———-
📍芝士蛋糕專門店 (荃灣)
2023-11-10
5 分鐘 (外賣自取)
生日
2023-10-21 307 瀏覽
荃灣 超軟心巴斯克芝士蛋糕勁多款口味選擇外表焗到焦糖色 中間軟心超creamy若竹抹茶麻糬巴斯克 ($56)抹茶香濃 唔會苦澀 芝士口感細滑麻薯口感偏軟糯 放係雪櫃耐左都唔會變硬食完好滿足~~焦糖泰茶麻糬巴斯克 ($56)泰茶味同cream cheese非常夾泰茶味濃得黎亦唔會搶左芝士香唔會太甜 食落就冇膩啦~想食甜啲 可以落埋附送嘅焦糖醬 除左cheese cake 之外仲有賣卷蛋 望落都好吸引🤩小店主要做外賣生意 入面有兩張長凳可以坐低🦥
荃灣 超軟心巴斯克芝士蛋糕
勁多款口味選擇
外表焗到焦糖色
中間軟心超creamy

若竹抹茶麻糬巴斯克 ($56)
抹茶香濃 唔會苦澀
芝士口感細滑
麻薯口感偏軟糯
放係雪櫃耐左都唔會變硬
食完好滿足~~

焦糖泰茶麻糬巴斯克 ($56)
泰茶味同cream cheese非常夾
泰茶味濃得黎亦唔會搶左芝士香
唔會太甜 食落就冇膩啦~
想食甜啲 可以落埋附送嘅焦糖醬

除左cheese cake 之外
仲有賣卷蛋 望落都好吸引🤩
小店主要做外賣生意
入面有兩張長凳可以坐低🦥
外賣自取
早前到訪一間位於荃灣既人氣芝士蛋糕專門店「YuMo Cheese」,主打多款口味巴斯克蛋糕,包括泰茶麻糬、開心果、芋泥、鹹蛋黃、白桃、伯爵茶等,有興趣的朋友不要錯過啦~‣ 焦香原味巴斯克 ($48)三款入面我地最鍾意呢款😍芝士非常軟熟,而且芝士味道香濃,表面仲有焦香味,好好食❤️‣ 海鹽焦糖泰茶麻糬巴斯克 ($56)呢款係選用泰國ChaTraMue手標紅茶葉,甜度適中,茶味突出仲可以自己倒焦糖上去,不過芝士味道唔算突出鍾意茶味既朋友可以考慮呢款~‣ 生酮焙茶巴斯克 ($62)呢份巴斯克係採用無糖無麵粉配方,而甜味來自有機赤藻糖醇,所以食落口感冇咁滑,而且甜度偏低,減肥既朋友可以考慮呢款😛💰Total: $166📍YuMo Cheese|@yumo_cheese荃灣曹公坊15號德仁樓地舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_bakery🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣 📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_ 🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻

‣ 焦香原味巴斯克 ($48)
三款入面我地最鍾意呢款😍
芝士非常軟熟,而且芝士味道香濃,表面仲有焦香味,好好食❤️

‣ 海鹽焦糖泰茶麻糬巴斯克 ($56)
仲可以自己倒焦糖上去,不過芝士味道唔算突出
鍾意茶味既朋友可以考慮呢款~

‣ 生酮焙茶巴斯克 ($62)
呢份巴斯克係採用無糖無麵粉配方,而甜味來自有機赤藻糖醇,
所以食落口感冇咁滑,而且甜度偏低,
減肥既朋友可以考慮呢款😛

💰Total: $166
📍YuMo Cheese|@yumo_cheese

🚩更多同類餐廳 #foodstep_bakery
🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣

🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2023-09-13 347 瀏覽
位於香車街街市旁嘅地鋪主力做外賣但都有兩個位可以堂食金莎巴斯克 $60 少見啲嘅味 就試下好味 頂層係金莎脆脆芋泥巴斯克 $50 覺得依個麻麻地芋泥喺最底 覺得唔太夾又比較硬
位於香車街街市旁嘅地鋪

覺得依個麻麻地
芋泥喺最底 覺得唔太夾
又比較硬
2023-09-04 386 瀏覽
對開心果最為好奇所以買咗呢個味,🧀個巴斯克軟心做得唔錯幾滿意🥰,🧩味道都食得出開心果味🤔第一啖係幾出,後面就普通,不過如果下次買我都未必會揀開心果,食過一次就ok🤣推薦原味,見個個都讚,同性價比高其他仲有抹茶、泰式奶茶、同埋黑芝麻味,味道好新奇,又有現貨,仲唔駛排隊,不過早買多啲選擇,有錢嘅話我想試曬佢😂等我更新😂你哋下次黎到荃灣就記得佢啦!新店開張,所以即刻幫襯,係香車街街市地下(曹公坊)靠近沙咀道個邊,難得有甜品舖係呢頭,大家多多支持下佢,希望佢長有長做🙏🏻
對開心果最為好奇所以買咗呢個味,
🧀個巴斯克軟心做得唔錯幾滿意🥰,
🧩味道都食得出開心果味🤔第一啖係幾出,後面就普通,
不過如果下次買我都未必會揀開心果,食過一次就ok🤣
推薦原味,見個個都讚,同性價比高
你哋下次黎到荃灣就記得佢啦!
開心果巴斯克芝士蛋糕

2023-08-13
開心果巴斯克芝士蛋糕
  • 原味巴斯克芝士蛋糕
我一向喜歡四圍去揾嘢食,甜品當然是我的最愛之一, 我試過好多店鋪的巴斯克,但款式選擇和口味都一般,沒有太大驚喜。但一次偶然機會下,在荃灣不起眼地點發現這間芝士蛋糕專門店有好多不同口味的巴斯克,令我很開心。我第一次到店鋪,一次買了三款口味的巴斯克,而令我食指大動的一款是《焦糖泰茶麻糬巴斯克》,第一口食到好滑好有茶香味道,而且混合了麻糬...一次食到3種口味,麻糬口感更軟軟棉棉,好食到停唔到,回味無窮。之後,再試過不同口味,其中店鋪最熱賣是《開心果巴斯克》,果然味道不錯,好cream好滑,不太甜,食完都感覺到好開心好幸福,果然,甜品是令人陶醉,價錢需然是貴了一點,但以這種質素和做出不同口味的巴斯克都沒有失準也是值得一讚和值得推介。

• 奶茶凍orea卷
  • 原味巴斯克
  • 海鹽焦糖泰茶麻糬巴斯克
  • 開心果巴斯克
2023-06-19 629 瀏覽
今日同太太一齊放假,一於去荃灣搵野食,食左間出名米線,之後老婆話要食甜品,米線鋪邊到有甜品,跟住上網搵google有幾間推介,咁見到呢間芝士餅🎂老婆又勁鍾意咪去試下去到鋪頭都易搵,門面裝修乾淨應該開左無耐,咁入到店內有個蛋糕櫃都幾多款式揀,咁老婆就揀左個$62開心果巴斯克,見落緊雨問一問店員可唔可以係到食,店員好禮貌話可以係到食比埋餐具,本身我唔好甜品食左一角仔,覺得佢好滑,口感軟身,入口即溶,開心果味幾出,芝士味又唔會蓋過開心果,做得幾平衡,係我意想不到😱,師傅有啲功夫係到👍🏻如果我諗起食蛋糕或者生日會去呢到買,因為我唔食甜品都覺得好食,老婆唔駛講啦甜品第二個胃👍🏻

開心果巴斯克
2023-06-18
開心果巴斯克
士多啤梨70%朱古力巴斯克芝士蛋糕 $48Yumo之前係位於屯門嘅Gogomall即係雅都早幾個月前小公主已經去過一次屯門但係冇留意到佢哋嗰日休息所以最後係摸門釘而家搬左去荃灣曹公坊個邊雖然唔近地鐵站但係小公主成日入荃灣所以真係方便好多ପ(。ᵔ ⩊ ᵔ。)ଓ 而小店依家只係提供外賣咁熱嘅天氣梗係買幾件cake返屋企開冷氣慢慢嘆啦❤️‍🔥言歸正傳好似未有人介紹yumo呢隻口味咁就等小公主做開荒牛desu🤙🏻同原味/ Earl grey巴斯克唔同呢隻口味蛋糕體比較實心 ꜆. ̫.₎但無論係拮落去定係食落去口感都仍然係滑的*。⋆♡⋆。*Top layer係原味cheeseBottom layer係朱古力cheese原味芝士味濃下層朱古力cheese更加濃⸝⸝•。•⸝⸝70%朱古力唔算苦everything is just perfect🫶🏻幾乎入口即溶嘅texture prove咗佢地個cream cheese 篩咗幾耐 ૮₍ e̷͈ 𐃷 e̷͈ ₎ა但略嫌士多啤梨存在感不足成件cake得兩粒candied strawberry ໒꒰˵・᷄-・᷅˵꒱১酸酸甜甜好正但太少🤥相信多多兩三粒可以更加好咁balan

士多啤梨70%朱古力巴斯克芝士蛋糕 $48
Yumo之前係位於屯門嘅Gogomall即係雅都
早幾個月前小公主已經去過一次屯門
但係冇留意到佢哋嗰日休息
所以最後係摸門釘
而家搬左去荃灣曹公坊個邊
雖然唔近地鐵站
但係小公主成日入荃灣所以真係方便好多ପ(。ᵔ ⩊ ᵔ。)ଓ
而小店依家只係提供外賣
咁熱嘅天氣梗係買幾件cake返屋企開冷氣慢慢嘆啦❤️‍🔥
言歸正傳好似未有人介紹yumo呢隻口味
咁就等小公主做開荒牛desu🤙🏻
同原味/ Earl grey巴斯克唔同
呢隻口味蛋糕體比較實心 ꜆. ̫.₎
但無論係拮落去定係食落去口感都仍然係滑的*。⋆♡⋆。*
Top layer係原味cheese
Bottom layer係朱古力cheese
原味芝士味濃
下層朱古力cheese更加濃⸝⸝•。•⸝⸝
幾乎入口即溶嘅texture
但略嫌士多啤梨存在感不足
酸酸甜甜好正但太少🤥
相信多多兩三粒可以更加好咁balance下朱古力嘅膩😆
2023-05-30 506 瀏覽
一般般,不是話太好食,蛋糕不是太多款式,沒有太多選擇,服務員態度都一般般,有一次見到有人送淘寶貨,有一箱箱的不知是不是蛋糕材料,下次都是不敢再試,純粹自己感受.
2023-05-17 523 瀏覽
呢間小店之前係位於屯門嘅Gogomall而家就搬左去荃灣不過只係提供外賣無得堂食聽聞佢地嘅流心巴斯克好出色今日經過開荃灣就試下先佢先見到蛋糕櫃有多款巴斯克蛋糕蛋糕有原味 咸蛋黃 榛子朱古力 開心果🤍開心果巴斯克$62開心果控見到開心果味緊係要試下蛋糕口感好流心好滑而且幾重芝士味但係開心果味唔算好濃呢度有少少失望添如果開心果味再濃啲就好喇不過下次都想試埋原味芝士蛋糕專門店 (荃灣)荃灣曹公坊15號德仁樓地舖
呢間小店之前係位於屯門嘅Gogomall

但係開心果味唔算好濃
呢度有少少失望添
如果開心果味再濃啲就好喇
不過下次都想試埋原味

芝士蛋糕專門店 (荃灣)
開心果巴斯克蛋糕
開心果巴斯克蛋糕