2023-04-12 530 瀏覽
上次黎揾朋友食飯,諗住試下佢話幾好飲嘅青瓜牛奶咖啡,但係因為無開所以試唔到~今次終於試到喇!兩杯都係Iced Cucumber Caffe Latte,裡面嘅青瓜﹑牛奶同埋咖啡味道都好平均,互相都唔會搶風頭,味道幾特別!容易入口,清新解渴‼️下次經過都會想再飲啊~

2023-04-05
2022-09-22 585 瀏覽
< Unar Coffee Company >IG📸: myheasharings 黎到大坑行下 啲行仔好似去左日本街頭咁 都好多野食cafe影相📸️ 買完杯啡可以周圍行下搵野食😉-Iced cucumber latte $45好refreshing 第一次飲有青瓜味既咖啡都幾特別 一啲都唔怪 大熱天時飲都幾涼透心feel😚 同埋都算幾大杯 個杯身又幾cute🐸 街拍拎住影相都幾唔錯🤣-📍Unar Coffee Company大坑新村街15號地舖
< Unar Coffee Company >
IG📸: myheasharings
Iced cucumber latte $45
📍Unar Coffee Company
大坑新村街15號地舖
2022-07-11 458 瀏覽
喺大坑周圍行嘅時候經過呢間小小嘅咖啡店,有少少口渴,就叫咗一杯青瓜latte嚟飲😎✨iced cucumber caffe latte ($45)打開杯蓋,見到好多冰🧊,聞到一陣淡淡嘅青瓜味。飲落去杯咖啡帶有微微嘅青瓜味🥒,青瓜同咖啡嘅味道幾夾幾refreshing 👍🏼👍🏼為食指數:3.5/5環境:⭐⭐️⭐️(冇堂食,買完咖啡要企喺街度飲)食物:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️回頭度:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

為食指數:3.5/5

環境:⭐⭐️⭐️(冇堂食,買完咖啡要企喺街度飲)
食物:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️
回頭度:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
2021-06-29 1045 瀏覽
大坑就是一個寧靜的住宅區,周末早上人跡罕至。在一條隱秘的街道,有間咖啡店已經悄悄開業。UNAR Coffee Company 2008年在大坑第二巷開業,坐落於一棟三級歷史建築地下,當時只有一個窗口賣咖啡。就只有咖啡,沒有食品,負責人想推廣立飲咖啡的文化。2015年咖啡店告別大坑,去年再度選址在新村街重開。網上圖片可見咖啡店有道碩大的玻璃門,門外設置的一張長凳。今日卻看不到這些裝橫特色,原來咖啡店年尾翻新,此刻的店鋪更像一個堡壘,更神秘。門片有道長期關上的門,門上貼了一張港產片開報;只有一道圓形的窗在打開,落單、付費(咖啡店只有現金)、領咖啡在這道窗完成。今天點了一杯熱的牛奶咖啡,咖啡店用了意大利品牌的深度烘培咖啡豆。牛奶咖啡 $38

牛奶咖啡 $38
2021-03-23 1117 瀏覽
重口味的咖啡友都係飲double shots啦一開始經過係唔會察覺到呢間咖啡店因為佢裝修完之後得返個洞加上佢比較暗就好似係條街隱形左咁直到有一次見到有人企係到拎住杯咖啡我都係比佢張枱fake左😂😂寫住coffee sold out, see you next time然後我走左😂😂直到有一日終於試左杯latte我冇刻意叫double shots但一飲發現啡味真係好淡淡到佢隻豆偏nutty定fruity 都試唔出...令我有d失望 因為佢話哂都係始祖
重口味的咖啡友都係飲double shots啦

然後我走左😂😂
直到有一日終於試左杯latte
我冇刻意叫double shots
但一飲發現啡味真係好淡
淡到佢隻豆偏nutty定fruity 都試唔出...
令我有d失望 因為佢話哂都係始祖
2021-01-31 939 瀏覽
經過一番嘅裝修之後,Unar coffee以一個全新嘅面貌展示比客人同附近嘅鄰居,佢哋今次就主要以Take away為主。Order同拎咖啡嘅位置係一個坐旋轉式嘅窗,非常之有特色,客人亦都透過呢個位置望到店員或者店內嘅裝修,非常之有趣!而佢哋新開嘅Cafe已經成為IG打卡嘅熱點。而我就叫咗佢哋一杯black同latte,兩杯咖啡都好好飲,咖啡嘅味道相對nutty,而個回甘都好香,個奶都好滑,非常之鍾意呢一度嘅咖啡!如果經過大坑嘅話,都會再買嚟飲。

如果經過大坑嘅話,都會再買嚟飲。
2020-11-08 769 瀏覽
這咖啡店在很不起眼位置,意式機沖調,店的裝修有点 modern New york,点了最愛的 Americano, 明顯是 dark toast, 很香,有橡果味,濃度適中,好喝但非一定要再來那種,全黑紙杯設計太普通,紙杯可是賣咖啡做 brand building的一個最好途徑呢!!!
2020-11-04 544 瀏覽
Iced Cucumber Caffe Latte🥒 $45​雖然杯咖啡唔係用真青瓜打埋一齊,而係用青瓜味調味,但估唔到青瓜同Latte既味道會夾,Latte既咖啡味較淡,重奶味少甜,加埋青瓜味,成杯Latte好Fresh,都幾得意幾好飲,中意青瓜既人去試下啦!​
2020-11-01
好多次黎大坑都錯過了unar,主要係因為佢疫情後只做外賣,對我始終唔係首選,今日抽起條根,想去就去了🤓大熱天時,梗係要叫凍飲啦,其實老實講句,咖啡一般,但我好印象深刻嘅,除咗佢哋嘅店內「設計」,更加係佢哋嘅態度,充分感受到佢哋嘅專業同對客人嘅專重!🙏經過嘅,大可買杯take away,打打卡👍🏻食物:NA咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe

經過嘅,大可買杯take away,打打卡👍🏻

食物:NA
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
2020-09-01
2020-08-06 664 瀏覽
幫襯過幾次Unar Coffee Company,設計開揚簡約,用上全玻璃旋轉門,裝修有特色之餘亦好寫意。咖啡種類繁多,除左一些常見的咖啡Item,有不少其它口味,例如SHAKERATO/Crème Brulee/Irish Cream/Chocolate Cookie/Maple Café Latte,岩曬平時中意甜、少飲咖啡,又中意去Café既人。因爲要控制人流,所以連Café最尾的位置都封埋,一個人靜靜地企喺木枱前享用咖啡,變成另一種享受。《Iced Americano $35》特別中意飲凍的Americano,Unar的咖啡豆一直沿用意大利品牌,散發深烘焙香氣,帶有苦甘的口感,以往的美式咖啡口味會偏淡啲,呢度反而相對地濃郁。

《Iced Americano $35》
2020-07-29 409 瀏覽
其實大坑呢個地方真係好多隱世嘅好嘢食,好多用心嘅小店,唔會全部都係啲大集團 👍🏻 今次就跟住 @arro.coffee 個 coffee hunt campaign 黎到呢間型格咖啡店,因為疫情關係,而家只做外賣Mocha Shakerato 📍$45Shakerato 係外國其實好普及,只係香港比較少有,所以黎到見到就一於試試佢! 呢種咖啡係將espresso 倒入啲冰塊同朱古力漿到,快速搖晃嘅冰咖啡,係齊啡黎架,所以入口咖啡味都會比較濃,好醒神,同埋因為 Mocha 嘅關係就多咗層🍫朱古力味 Undrinkable chocolate 📍$50呢杯特濃朱古力好好飲,好creamy 得黎又唔會太甜,仲好大杯 🤭 飲完真係有啲飽,食唔落飯啦

Mocha Shakerato 📍$45

Undrinkable chocolate 📍$50
Undrinkable chocolate
Mocha shakerato
Undrinkable chocolate
Mocha shakerato
  • MochaShakerato
  • Undrinkablechocolate
================📍大坑有格調cafe -- UNAR Coffee Company☕️大坑有間幾有格調嘅cafe,雖然位置有少少遠,但頗有格調,咖啡款式又特別,值得一試👍--------------------⭐️Mocha Shakerato ($45)呢個見好多人試🤤果然冇失望啊🙈首先賣相好靚🤤打卡一流😊Shakerato即係冰搖咖啡,用上double shot 嘅espresso加上mocha syrup,整杯係無糖無奶,飲落咖啡味好香濃,帶苦澀嘅餘韻😛飲完真係透心涼👍-------------------賣相:8/10味道:7.8/10性價比:6/10回頭率:7.1/10-------------------店舖資料名稱:UNAR Coffee Company地址:大坑新村街15號前往方法:天后站B出口
================
--------------------
⭐️Mocha Shakerato ($45)
-------------------
地址:大坑新村街15號
前往方法:天后站B出口
2020-07-28
2020-06-29 837 瀏覽
放工後行過天后附近,下午時份我的咖啡癮又起,獨自入到大坑找一些精品cafe 碰下有冇優質咖啡飲。行到一些舊區的唐樓,都有不少飲咖啡的地方,最後我選擇了一間Unar Coffee Company。此店採用了意大利品牌的Barbera Coffee , 內有7種不同國家的咖啡豆,印尼、中美洲、巴西等,dark roast ,味道有朱古力香,微苦有aroma,後段有有甜感,有餘韻,馥郁口腔,就算8安士的咖啡都可以選擇single or double shot , 只收現金,得閒來hea 下飲杯咖啡真是美好的。

2020-06-25
大坑係阿叔👨🏻平日放假好鍾意嚟嘅地方,只因呢區遠離繁囂,畀人感覺好舒服😌,而且附近又有好多充滿個性嘅特色餐店🍽開設,逐間去真係打卡都有排打。.今次嚟到大坑就去咗間非常型格😎嘅咖啡店,門口一大塊玻璃,面上寫上數字15,再加上一幅印有好多手掌印🖐🏽嘅黑牆,非常易認。呢度嘅咖啡豆全嚟自意大利,一杯Latte $35,咖啡香濃,奶亦幼滑,喺呢個凍凍哋嘅天氣下飲就至好不過喇!😚
2019-07-07 1092 瀏覽
$45一杯,買既時候我話要少冰。店員話:「少冰份量都會少d架喎。」我話好,因為叫少冰唔係貪佢比多d,只係唔想飲咁凍。份量少左都明白既,但係都唔係得1/2杯呀嗎?圖中呢杯野我買完未飲過。
我話好,因為叫少冰唔係貪佢比多d,只係唔想飲咁凍。
份量少左都明白既,但係都唔係得1/2杯呀嗎?

圖中呢杯野我買完未飲過。
外賣自取