2024-02-02 548 瀏覽
喺附近返工,間唔中都會過黎食下lunch今日黎到照舊坐outside想對住吐露港食塊扒🥩,落完單水又冇杯餐具又冇,個餐一黎到嚇我一跳,竟然用外賣兜仔裝住,碟都冇隻,然後叫我自己行入餐廳攞餐具,好啦攞緊刀叉又有職員同我講坐出面要用外賣餐具😂 冇計,餐就黎左,唯有死死氣食埋佢,點知食完個湯都未黎😮‍💨問職員話餐廳轉左型式outside係咁做,真係幾失望,成個用餐體驗十分差😭如果你係第一次食可能冇乜感覺,但以前食開真係冇對比冇傷害。以前係享受咁食,而家係寧願買個兩餸飯坐碼頭食
喺附近返工,間唔中都會過黎食下lunch

炭燒美國肉眼扒配燒汁

以前係享受咁食,而家係寧願買個兩餸飯坐碼頭食
2024-02-02
2024-01-19 427 瀏覽
今天我同朋友踩完單車嚟咗呢度食lunch,叫左個泰式豬扒撈濛同鮮茄肉醬意粉 呢度嘅泰式豬扒撈濛係用炸過嘅豬扒片,加左d 脆蒜,個撈濛係用幼嘅米粉,口感軟滑而有彈性。豬扒片酥脆而多汁,撈濛個汁都好開胃 個鮮茄肉醬意粉係用鮮茄同牛肉燉煮成的肉醬,拌上意大利粉,再撒上芝士條,簡單而美味。鮮茄肉醬酸甜適中,牛肉鮮嫩多汁,意大利粉唔會煮到過軟或者過硬,芝士條加左d鹹味,整體幾適合中意清淡而不失風味的人。 兩道菜份量都ok,價錢都正常,我同朋友都食得很滿足。餐廳的環境也很舒適,食完之後都可以慢慢坐下,休息夠先踩翻單車出去
2023-10-23 903 瀏覽
200多的炭燒美國肉眼扒,你確定不是大家樂的肉扒,味道還不如大家樂或者一般茶餐廳的味道,肉扒質素就更不用說了,被坑的無語。大蝦墨汁意粉,蝦是騷的,120多,一隻蝦還不是新鮮的。墨汁意粉除了油脂味,其他什麼都沒有
炭燒美國肉眼扒
2023-07-04 1595 瀏覽
一大班人黎慶生預先book 咗枱加上平日冇咩人唔洗等位👍叫咗好多野食 一落完單都好快有野食都唔錯小食拼盤雞翼最出色 其他蝦餅春卷正常不過不失生菜豬肉碎包少少辣 夠入味 生菜唔夠包不過勝在夠fresh 夠大塊👍龍蝦蟹粉天使麵覺得全場最出色每一啖都有蟹粉穿插每一條麵龍蝦尾夠鮮夠彈牙份量雖少 但夠好味天使麵仲要煮到岩岩好😋😋青咖哩雞肉配蒜蓉包青咖哩唔夠味 雞肉太老 肉唔滑茄子唔係用泰國茄子 呢個麻麻有蝦片連埋咖哩上 仲以為係配埋點知食左三塊有staff 走黎問 你地有冇叫蝦片我地當然話冇 以為係跟餐職員 你地都冇叫 做咩食?黑人問號❓之後再叫既pizza 意大利飯 飲品都冇影啦 幾好味都冇用最後搵左經理反映
一大班人黎慶生

點知食左三塊
有staff 走黎問
你地有冇叫蝦片
我地當然話冇 以為係跟餐
職員 你地都冇叫 做咩食?
黑人問號❓

之後再叫既pizza 意大利飯 飲品都冇影啦
幾好味都冇用

最後搵左經理反映
2023-06-27 906 瀏覽
: If you're an avid cyclist looking for a new destination to explore, Tom Bar & Grill is the perfect spot to fuel up after a long ride. 🚴♂️🤤 This restaurant is perfectly located in Tolo Harbour, offering stunning sea views that you can enjoy from their outdoor seating area. 🌊🌅Riding your bike to the restaurant is a great way to work up an appetite and appreciate the natural beauty of the area. Plus, you'll feel even better about indulging in the delicious American, Italian, and Thai cuisines they
Riding your bike to the restaurant is a great way to work up an appetite and appreciate the natural beauty of the area. Plus, you'll feel even better about indulging in the delicious American, Italian, and Thai cuisines they have to offer. 🍴🍹
We started off with the satay, which was perfectly grilled and served with a peanut dipping sauce that had just the right amount of kick. 🍢 The Baked Potato Skin with Cheese and bacon was also a standout dish - crispy potato skins loaded with melted cheese and savory bacon. 🥓
To wash it all down, we enjoyed a cold beer that perfectly complemented the flavors of the food. 🍺 The combination of these dishes was nothing short of amazing and left us feeling fully satisfied.
So grab your bike, plan your route, and make sure to stop by Tom Bar & Grill on your next ride.
2023-06-11
餐廳前面有海濱長廊,可以散步或踩單車,一邊望大埔,一邊望馬鞍山。餐廳提供泰菜同西餐,當日係下午茶時段。餐廳有戶外同室內座位。黑松露薯條 $65有一大羹黑松露,沙律醬係另上,好食,跟餐飲。。炸蝦餅配酸辣醬 $95蝦餅外層好脆,蝦肉彈牙。唔錯。跟餐飲。。酥炸鮮魷配酸辣汁 $98鮮魷彈牙,炸粉算薄,唔錯。跟餐飲。。酥油餅 Roti $58新鮮熱辣,好脆,無手抓餅咁膨鬆。餐廳野食同環境都唔錯。係科學園返工嘅大家應該無咩興趣,行商場行到悶哂,想有啲新意可以去試下。科學園仲有「金蛋」可以影下相,小朋友又有地方玩下。可以係沙田或大學話搭車入去。推介指數:8/10抵食指數:7/10📍 Tom Bar & Grill (沙田)沙田白石角香港科學園科技大道東16E號海濱大樓二座地下S088-S089號舖

。黑松露薯條 $65
有一大羹黑松露,沙律醬係另上,好食,跟餐飲。

。炸蝦餅配酸辣醬 $95
蝦餅外層好脆,蝦肉彈牙。唔錯。跟餐飲。

。酥炸鮮魷配酸辣汁 $98
鮮魷彈牙,炸粉算薄,唔錯。跟餐飲。

。酥油餅 Roti $58
新鮮熱辣,好脆,無手抓餅咁膨鬆。

推介指數:8/10
抵食指數:7/10

📍 Tom Bar & Grill (沙田)
2023-03-20 789 瀏覽
🖤黑白配⚪️帶住毛孩🐶成日都諗要去邊度食嘢,發現科學園真係一個超級Pet Friendly嘅地方,除咗環境空間好寬敞之外,仲有成條海濱長廊可以俾你帶住🐕放電,行到攰左,就搵附近嘅餐廳歇腳,餐廳望住個無敵大海景坐戶外簡直係享受👀Tom Bar 主打西泰fusion菜,方便放到攰一攰啱晒坐喺度食少少嘢享受下慢活嘅時光😌公司三文治 🥪 $98公司三文治好足料,有生菜、煙肉🥓、蕃茄 🍅 、芝士🧀 、火腿同埋雞蛋🍳 ,多士烘到脆脆咬落去香口juicy 卡邦尼意粉🍝 $95意粉屬於水準之作,經典carbonara,不過呢款蛋味比較重🐣蝦膏炒飯 🦐 $95一上碟已經覺得勁大碟🤣蝦味都幾重,同埋個炒飯都好足料🌾 黑松露薯條 🍟 $65辣味炸雞腿 $85

公司三文治 🥪 $98

卡邦尼意粉🍝 $95

蝦膏炒飯 🦐 $95
一上碟已經覺得勁大碟🤣蝦味都幾重,同埋個炒飯都好足料🌾

黑松露薯條 🍟 $65

辣味炸雞腿 $85
🥔「景唔錯但性價比有待提升嘅泰西餐廳」嚟到科學園,除咗曬吓太陽行吓海濱長廊,梗係要揀番間睇到景嘅餐廳chill下啦!呢間餐廳係泰菜同西餐都有serve, 有分室內同室外座位,室外座位可以睇到靚景,岩呢啲唔凍又未係好熱嘅天氣。雖然餐廳環境唔錯,適合同朋友傾偈放鬆吓,但係食物價錢偏貴,而且味道只係正常,未係話好好食,所以cp值唔算高,但如果你只係志在有景chill下,都可以試下嘅😃🌖 燒牛仔柳配紅酒汁嗌左3成熟,上到嚟望落仲好鬼生,有一攤血水墊住,賣相唔太好。但食落都OK唔會話有血腥味,肉質都算嫩👌🏻🌕 扒龍蝦尾伴墨魚麵龍蝦都算彈牙,個墨魚麵同個汁就真係好出色,係會想係咁yam佢個汁果種好好食!👍🏻🌗 肉碎生菜包正正常常,但唔知係咪因為冇配飯食,個人覺得有啲太鹹👌🏻🌕 巴馬火腿意式肉腸薄餅係薄批,上面嘅火腿同意式肉腸都足料嘅,咬落好脆,芝士都好香,唔錯唔錯👍🏻🌖 炭燒美國肉眼扒配燒汁嗌左五成熟,塊牛扒偏薄,而且肥膏部份都唔少,不過肉質都係嫩嘅,正常牛扒味👌🏻🌕 香蒜辣椒蜆意粉呢個意粉都好出色,啲蜆都好多,而且蜆肉好大粒,唔係出面求其俾兩粒蜆肉俾你當裝飾果種,味道好香,但係唔辣,好食👍🏻🌗
🥔「景唔錯但性價比有待提升嘅泰西餐廳」

🌖 燒牛仔柳配紅酒汁

🌕 扒龍蝦尾伴墨魚麵

🌗 肉碎生菜包
正正常常,但唔知係咪因為冇配飯食,個人覺得有啲太鹹👌🏻

🌕 巴馬火腿意式肉腸薄餅

🌖 炭燒美國肉眼扒配燒汁

🌕 香蒜辣椒蜆意粉

🌗 炸魚柳
正正路路,魚柳都香軟嘅,但係出面個炸皮就唔脆😂

🧧人均消費$450

2023-01-31 256 瀏覽
今日去了科學園食晚餐我們點了。。。蒜蓉炒通菜 98元通菜鮮嫩爽脆, 有鑊氣小食拼盤 198元分別有蝦餅,魚餅,炸雞翼,炸春捲 ,每樣四件十分喜歡食蝦餅,配上甜酸醬,很開胃。 炸雞翼十分酥脆可口。 魚餅是辣辣的。串燒沙嗲(雞肉,豬肉,牛肉) 98元先嚐原味牛肉,肉質很淋,不乾柴,然後試下配上沙爹汁,也很好味。 雞肉很淋還有肉汁。 豬肉可能醃料有檸檬汁,所以有點酸。雞肉炒金邊粉 118元雞肉炒金邊粉份量和色水 很足,金邊粉很彈牙。餐廳樓底很高,坐得很舒服很適合聊天。 如果日天 到來,可以坐店外, 可以一面享受海景一面享受美食。
今日去了科學園食晚餐
我們點了。。。
蒜蓉炒通菜 98元
通菜鮮嫩爽脆, 有鑊氣
小食拼盤 198元
分別有蝦餅,魚餅,炸雞翼,炸春捲 ,每樣四件
串燒沙嗲(雞肉,豬肉,牛肉) 98元
雞肉炒金邊粉 118元
雞肉炒金邊粉份量和色水 很足,金邊粉很彈牙。

2023-01-31 197 瀏覽
平時踩單車經過見到呢間餐廳裝修好似幾靚都好想試吓😆今日就book咗嚟食dinner本身係book咗outdoor但係見天氣涼涼哋就坐返入室內☺️呢間餐廳屬於fusion菜有泰餐越餐西餐我就每樣都叫咗少少🌝泰餐就嗌咗咖喱大虎蝦咖喱汁做得好好,好濃郁,送飯一流有兩隻開邊虎蝦,炸過來再放入咖喱汁度煮十分入味👍🏻👍🏻👍🏻越餐就嗌咗個牛肉鍋仔飯味道就同平時啲炒飯差唔多好味嘅夠鑊氣👍🏻西餐就嗌咗個海鮮pizza個Pizza餅底做得幾好食嗰邊焗嘅啱啱好脆卜卜👍🏻👍🏻下次天氣冇咁凍,一定會選擇坐室外🥰
平時踩單車經過見到呢間餐廳

呢間餐廳屬於fusion菜
有泰餐越餐西餐
我就每樣都叫咗少少🌝

泰餐就嗌咗咖喱大虎蝦
咖喱汁做得好好,好濃郁,送飯一流
有兩隻開邊虎蝦,炸過來再放入咖喱汁度煮
十分入味👍🏻👍🏻👍🏻
越餐就嗌咗個牛肉鍋仔飯
味道就同平時啲炒飯差唔多
好味嘅夠鑊氣👍🏻
西餐就嗌咗個海鮮pizza
個Pizza餅底做得幾好食
嗰邊焗嘅啱啱好脆卜卜👍🏻👍🏻
下次天氣冇咁凍,一定會選擇坐室外🥰

2023-01-30 2324 瀏覽
☀️藍藍天空,陽光普照最適合踩單車🚴‍♀️吹吹風呼吸新鮮空氣。由大埔墟原單車徑出吐露港原海邊踩到入科學園見到間餐廳,日落西山下由黃昏🌆坐到傍晚,餐廳設有室外及戶外。而選擇室外位置環境開陽望山又望海好舒爽,但風🌬️太大,服務員貼心💖為我們坐台位置增添暖爐♨️,好溫暖啊!餐廳Menu內西、泰、越菜為主!🍤🥗大蝦柚子沙律-先來個手工沙津!平時食開嘅柚子比較苦澀, 而餐廳用到嘅柚子比較清甜及加入制過的香油、魚露、乾蔥、蝦乾,有口感,鹹鹹甜甜,好開胃🍍原隻菠蘿海鮮炒飯-分量十足,飯炒得乾身,菠蘿肉超甜多汁,配上滿滿海鮮(青口、魷魚、蝦超級豐富🍸Happy hour真係好抵飲$48-$58🍹Pina Colada -唔想淨飲果汁加少少酒,可以更易入口,椰香菠蘿味清新又好飲易入口!(Rum,Malibu,🍍pineapple appleJuice and 🥥coconut milk)🥃Negroni -微微橙香,酒精濃度強(Gin,Campari,Rosso,Orange)

🍸Happy hour真係好抵飲$48-$58

🥃Negroni -微微橙香,酒精濃度強
(Gin,Campari,Rosso,Orange)

2023-01-30
2023-01-28 195 瀏覽
今日到科學園走走看看,黃昏後找個地方吃飯,突然留意到以前惠顧過的Tom bar竟然在這邊,看看餐牌還有喜歡的泰越菜,幾個朋友看到裝修不錯,傾談吃飯的好合適。👍🏻👍🏻首先,四人都愛吃原個菠蘿🍍海鮮炒飯,有驚喜!配料多到數唔晒,海鮮賣相吸引,大隻又厚肉啊! 炒飯乾身口感豐富,最愛吃提子乾和肉鬆配搭很好!😋😋之後兩款小食上枱,有蒸粉卷和越南蔗蝦,粉卷有傳統風味,口感不錯!蔗蝦啖啖肉,沾滿甜辣醬味道更有層次!😍主角泰式咖喱軟殼蟹終於出場,非常大碟!建議配合蒜蓉包或者白飯都能大快朵頤!軟殼蟹很大隻,蟹腳炸到脆卜卜。加埋蒜蓉包真是錦上添花,蒜蓉味極之香噴噴,焗得恰到好處,配上濃郁的咖喱醬汁入口冇得彈!✌🏻

2023-01-28 190 瀏覽
原隻菠蘿海鮮炒飯:原隻菠蘿真材實料,炒飯加入大量鮮菠蘿粒,菠蘿粒鮮甜清香,配合炒飯濕濕,甜甜入口好滋味!當然唔少得豐富海鮮配料,包括大隻青口、厚身魷魚、爽甜鮮蝦,還有脆卜卜的腰果,加入肉鬆配合炒飯,又是另一個層次的口感!大小朋友都會喜歡的炒飯,絕對是招牌菜之一!清浣蒸粉卷:蒸粉卷不是四處都可以吃到,這裏的精粉卷厚身而且餡料多,包括有沙角、木耳、蘿蔔絲等等非常清新甜脆,還可以點上泰式酸甜汁更加成為,是最佳小食之選!越南蔗蝦:喜歡海鮮,又喜歡香炸食品的朋友一定要點這個蔗蝦,一客有四件!蝦肉爽口彈牙,中間用一支蔗串起來,份外滋味呀!點上泰式甜辣醬可減油膩感!泰式咖喱軟殼蟹 :軟殼蟹共有三大隻,每日都厚肉非常,咬下去外脆內軟配合咖喱汁香濃惹味,當中有不少配料,包括洋蔥、辣椒、雞蛋等等,咖喱味道香甜熱辣辣最好吃!

2023-01-24 161 瀏覽
野食普普通通但服務真係好差QR code 落單,但壞既,最後都係人手落單兩個人叫個餐等成30 分鐘先到都唔係叫d 咩特別野,都係個burger + All day breakfast 坐出面勁大風勁凍室外有暖爐,叫餐廳開暖爐啦,但又話個爐冇氣,冬天個暖爐都冇氣,咁幾時先有氣個個坐出面都凍到要戴帽,等極耐先有野食到叫拿杯熱水又等極耐D 野食黎到又唔夠熱真係好伏如果夏天去,淨係叫杯啤酒坐下係ok ge冬天真係唔好去,特別係室外位
野食普普通通
但服務真係好差
QR code 落單,但壞既,最後都係人手落單
兩個人叫個餐等成30 分鐘先到
坐出面勁大風勁凍
個個坐出面都凍到要戴帽,等極耐先有野食到
叫拿杯熱水又等極耐
D 野食黎到又唔夠熱
真係好伏
如果夏天去,淨係叫杯啤酒坐下係ok ge
冬天真係唔好去,特別係室外位
2023-01-24
1K
約了友人從大埔出發行去吐露港,慢慢行約2小時到科學園,順便食個Tea,見到呢間餐廳的格局幾正即慶Chill下。餐廳面積頗大,設有戶外座位,內堂裝潢是西式的設計,樓底高有空間感,坐的是梳化椅,落地玻璃透入自然光感覺舒適。戶外座位都不少,露天呢個位置,好適合食泰國菜,欣賞海景吹下海風,感覺幾愜意,一場來到就揀室外。雲蕩過 春風吹 春風吹 吹散了負累~主打泰國菜及西餐,亦有all day breakfast及多款特飲及酒品,假日都有下午茶,但比小食吸引,叫了幾款小食3人開心Share。手機點餐幾方便。串燒沙嗲,$98,要了豬牛雞各2串,試左豬同牛,肉質軟腍幾惹味。酥炸鮮魷配酸辣汁,$98,口感香脆,味道似椒鹽鮮魷,口感爽脆,伴上酸辣汁食幾醒胃。芝士煙肉焗薯皮,$98,薯皮腍腍地有咬口,味道濃郁,配上芝士煙肉酸忌廉口感豐富。芒果糯米飯,$88,芒果有點微酸,有黑糯米及白糯米飯,口感軟糯味道香甜,食埋甜品好滿足呢。凍咖啡,跟餐+$5,友人的。凍檸蜜,跟餐+$5,味道不俗。食物正常水準,價格合理,坐得舒適,加上藍天及海風,飲下野吹下水感覺relax呢,下次有機再來。
凍咖啡,跟餐+$5,友人的。
串燒沙嗲
凍檸蜜,跟餐+$5,味道不俗。

酥炸鮮魷配酸辣汁
芝士煙肉焗薯皮