3天前 0 瀏覽
舖頭有兩層樓有座位,喺地下落單時唔會見到有幾多客人,建議落單前先問老闆,否則就好似我咁要等30分鐘先有得食。相信唔係個個都有呢個時間等。餐廳環境偏細,間隔尚算衛生,但係因為細所以比較Trap聲音,隔離枱傾計講咩完全聽晒食物方面普通,沙律菜新鮮,炒蛋少咸,牛角包窩夫幾脆,green breakfast $98 感覺中上價錢嘢飲非常普通,接骨木花梳打水味,好似普通梳打水 $4x 呢個價錢就偏貴,因為味道進步空間好大總結,百四蚊呢餐感覺唔值

總結,百四蚊呢餐感覺唔值
2024-02-23 610 瀏覽
今次係第2次黎探店, 第一次食過croffle和牛角酥後覺得好食, 今次同朋友再黎試下其他味道既牛角酥~第一次我就坐係室外, 覺得好舒服優閒, 身旁仲有一隻大狗狗店員陪我食, 佢好乖呀, 好可愛, 我見行過既途人都會忍唔住想同佢打卡~第2次黎就同朋友坐2樓室內高枱, 地方唔係好大, 感覺都ok既~*Blueberry croffle ,  滿滿的忌廉很香,淋上藍莓醬, 好味~*煙三文魚牛角酥, 牛角包好酥脆,切落去脆脆的聲音,都幾好*黑松露炒蛋牛角酥, 好香黑松露, 炒蛋滑, 好食過加左牛肉既炒蛋牛角酥和煙三文魚~*咖啡香濃, mocha 和 latte比較就mocha 好飲啲~咁岩個日天氣好好有陽光射入去2樓cafe店入面, 好舒適, 開開心心過左個半鐘的年初三~~

*煙三文魚牛角酥, 牛角包好酥脆,切落去脆脆的聲音,都幾好

2024-02-12
  • Blueberry croffle
2024-02-15 372 瀏覽
Cafe以輕食為主,賣點係有狗店長坐鎮。雖然我地到訪個日狗狗比較懶洋洋同厭世😿可能狗狗同人一樣都會monday blue啦!同朋友仔都覺得味道一般,價錢平民,住附近既都可以得閒幫襯下!🌯挪威卷營養豐富既卷餅🥗用墨西哥薄餅包住沙律菜,梅花間竹咁放入煙三文魚同牛油果,再加入適量既酸忌廉,味道好清新又健康,難得地係街食飯都攝取到巨量蔬菜!🍝黑椒牛肉配蒜香黑松露汁小麥螺絲粉味道一般般既螺絲粉~黑椒牛肉係超級市場買到既意大利醃製肉,我本來以為會係好港式既牛柳絲😂牛肉味道偏鹹同醬汁麻麻地夾。黑松露味唔太突出,要靠蒜香味支撐食晒啲粉,不過勝在岩岩煮起熱辣辣!📍The Shack大圍田心村84號地舖

🌯挪威卷

🍝黑椒牛肉配蒜香黑松露汁小麥螺絲粉

📍The Shack
大圍田心村84號地舖
2024-01-14 496 瀏覽
良心小店,去過幾次,都仲會期待下次再去🤣野食質素高,餐牌間唔中會有新野,雖然主要係輕食,但都好好味,兩個人share兩至三樣野食做brunch/下午茶啱啱好,滿足😋偶爾平日約friend傾下偈就會諗起呢度,地理位置方便,大圍站行一陣就到,旺中帶靜,環境舒服,cafe雖然唔多位,但係唔會好迫,有種屋企既感覺。最愛親民狗店長🐻‍❄️polar bear😍每次都會期待佢係度看鋪,見到佢就會bonus開心,治療既小狗🥰
良心小店,去過幾次,都仲會期待下次再去🤣
接骨木花+檸檬汁+梳打
接骨木花+檸檬汁+梳打
話說某日亂行咁行左入村 見到間好似幾chill 嘅 cafe 就諗住入去一試杯咖啡因為帶住個👶🏻都有問佢有冇min charge , 佢話每人$40 👶🏻可以吾計 咁我地每人都有叫杯咖啡(一杯啡都夠佢個min charge) 仲叫多左個🥐 俾👶🏻食 俾左錢之後係counter 旁條樓梯上一層 有個細嘅用餐區 2 張細圓枱 加bar 枱咖啡用外賣杯上 味道普通 勝在食境 但值得一提係佢部cam 擺得都幾低下 放係裝飾櫃上面 坐得近嗰張枱就好似俾人睇住食野咁 如果佢有埋錄音功能咁就講咩都會聽到 😅而我地就係咁喇 … 👶🏻分左啲🥐俾我食 我用佢地餐廳嘅餐巾紙包住黎食 食左幾啖個女店員/店長?突然行上黎幾惡咁講 “吾好意思我地呢度吾可以食外來野食” (註 : 佢都未行完條樓梯)我地O晒嘴 ,心諗做咩野呀 佢睇都未睇清楚就話我地 好明顯係係個cam 見到我疑似食緊其他野就9衝上黎諗住當場捉人喇 我吾知係米佢地之前成日有客咁做喇 但係都可以上黎扮fill 下野咁confirm 下先話客喇 … 雖然佢上左黎望真啲係佢搞錯左之後都有話番句吾好意思,但俾佢咁無理話完之後咩心情都冇晒 杯咖啡都冇心情歎情

我吾知係米佢地之前成日有客咁做喇
但係都可以上黎扮fill 下野咁confirm 下先話客喇 … 雖然佢上左黎望真啲係佢搞錯左之後都有話番句吾好意思,但俾佢咁無理話完之後咩心情都冇晒 杯咖啡都冇心情歎情願去公園飲仲好 😒
2023-11-28 472 瀏覽
絕對係比呢一間Cafe嘅狗店長吸引咗去狗店長叫Polar Bear, 可能因為size真係好似北極熊😂Polar Bear對人非常之熱情, 而且任摸唔嬲,好可愛😍當日weekend去到已經兩三點嘅時間,但係都座無虛席餐廳樓高三層,但係範圍唔算大,亦都要行樓梯不過環境就非常之舒服,用一個下晝喺度chill都幾好,不過如果當日好多人,就會有限用餐時間食物方面,拿破崙螺絲粉擺盤好靚,但係個汁味道比較重,食完有啲口渴Morocco kebab中間包嘅係雞胸肉、牛油果、酸忌廉同埋沙律菜食落都幾fresh, 係比較健康輕盈之選Dirty飲落都幾順滑,咖啡冇乜酸味至於濃縮咖啡橙汁,飲落都幾特別橙汁嘅酸酸甜甜又意外地同咖啡嘅苦澀味幾夾👍🏻菜式:- 拿破崙香腸煙三文魚小麥螺絲粉:$78- Morocco kebab: $50- Dirty: $40- 濃縮咖啡橙汁:$45味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5
絕對係比呢一間Cafe嘅狗店長吸引咗去
狗店長叫Polar Bear,
可能因為size真係好似北極熊😂
Polar Bear對人非常之熱情,
而且任摸唔嬲,好可愛😍

當日weekend去到已經兩三點嘅時間,但係都座無虛席
餐廳樓高三層,但係範圍唔算大,亦都要行樓梯

食落都幾fresh, 係比較健康輕盈之選

Dirty飲落都幾順滑,咖啡冇乜酸味
至於濃縮咖啡橙汁,飲落都幾特別
橙汁嘅酸酸甜甜又意外地同咖啡嘅苦澀味幾夾👍🏻

拿破崙香腸煙三文魚小麥螺絲粉
Morocco kebab
Dirty
2023-09-05 801 瀏覽
星期日約了2個朋友,3人早上11點到,也要等一回,在外邊坐著涼風吹著也不太熱,2人會較易有位,內外的裝修都好靚,很適合打卡。店內也歡迎寵物進入。內有2層可用,一樓是椅子坐的,有些書藉可閱讀,二樓是他他咪,供多人駛用,與朋友聊天,食下野,剛好遇到店長Bear Bear 返工,與他拍照玩玩,時間很快過去要離開,後面還有很多人等位。 總結:店主在裝修,食物咖啡全是心機,非常用心,我會想試晒所有食物和咖啡,最重要價錢好超值,很經濟的價錢,在那可以找到。三人都是花共$331
濃縮咖啡加橙汁  Espresso  Orange
以色列芝士燉蛋配夾餅
煙三文魚紅菜頭蘋果沙律  Signature
朱古力楓焗窩夫
  • 濃縮咖啡加西柚
嗰日去咁啱狗店長Bear Bear唔喺度,唯有攬住佢個咕𠱸🥺舖頭以咖啡小食同甜品為主,價錢都幾親民😊食物都幾好味,特別係以色列番茄蛋(細$28,薄餅 +$10),配埋薄餅食就一流!🌮☕️咖啡方面係超大杯,都幾抵飲,Americano($37)就冇乜特別,但係咖啡配椰青水($42)意外地幾好飲!地下果層落單, 買完之後可以拎上2樓同3樓都有得坐,環境幾舒服,雖然有切限時,但係冇人等位嘅話可以繼續坐喺度睇吓書~⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 7/10服務: 6/10環境: 8/10打卡: 6.5/10CP值: 7/10推介值:7/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

味道: 7/10
服務: 6/10
環境: 8/10
打卡: 6.5/10
CP值: 7/10
推介值:7/10

2023-07-31 409 瀏覽
前幾日去左圍方湊熱鬧 試下間新戲院 📽諗住開場前食個lunch 於是就去左呢間喺圍方附近嘅cafe😆呢間cafe都真係幾隱世 位於田心村入面 好彩三層高嘅日系小木屋都幾易認👌🏻地下係點餐區同廚房 一樓同二樓都係用餐區二樓係榻榻米區 見到有唔少狗主會帶埋狗仔上去用餐同打卡🥰🍴以色列蕃茄燉蛋 配餅皮 ($48)燉蛋面頭放左mozzarella cheese同cheddar cheese 而且即叫即焗 所以做到好邪惡嘅拉絲效果😋用匙羹撈起嘅時侯 蛋汁亦都傾瀉而出☺️配料仲有蕃茄同甜椒🍅個醬汁甜甜地都幾好味 可以用餅皮蘸埋黎食🫶🏻🍴摩洛哥卷 ($50)薄脆嘅餅皮卷住雞胸肉、牛油果、沙律菜餡料份量都唔少 而且味道唔錯 中間仲加左酸忌廉 成件事好fresh☺️🍴什莓+梳打 ($43)粉紅色嘅梳打加上藍莓同草莓乾 都幾適合打卡❤️飲品甜度適中 十分解渴Cafe好似平時都會有好可愛嘅狗店主駐場 可惜果日唔喺度🥹 希望下次再去嘅時候可以見到啦🐶
前幾日去左圍方湊熱鬧 試下間新戲院 📽

地下係點餐區同廚房 一樓同二樓都係用餐區
二樓係榻榻米區 見到有唔少狗主會帶埋狗仔上去用餐同打卡🥰

🍴以色列蕃茄燉蛋 配餅皮 ($48)
用匙羹撈起嘅時侯 蛋汁亦都傾瀉而出☺️
配料仲有蕃茄同甜椒🍅
個醬汁甜甜地都幾好味 可以用餅皮蘸埋黎食🫶🏻

以色列蕃茄燉蛋

🍴摩洛哥卷 ($50)
薄脆嘅餅皮卷住雞胸肉、牛油果、沙律菜
餡料份量都唔少 而且味道唔錯
中間仲加左酸忌廉 成件事好fresh☺️
摩洛哥卷

🍴什莓+梳打 ($43)
粉紅色嘅梳打加上藍莓同草莓乾 都幾適合打卡❤️
飲品甜度適中 十分解渴
什莓梳打

Cafe好似平時都會有好可愛嘅狗店主駐場 可惜果日唔喺度🥹
希望下次再去嘅時候可以見到啦🐶

2023-05-20 617 瀏覽
隱藏喺田心村寵物友善嘅咖啡店,第一層係廚房+户外位,第二三層係室內座位,用餐限時90分鐘,就算係平日都相當滿座。店主養咗一隻薩摩耶,佢會走嚟走去,好可愛,可以搵佢一齊影相。冇收加一但只收現金/八達通。*Blueberry croffle $42牛角包壓成窩夫,唧滿忌廉,淋上藍莓醬。牛角包微暖,但容易變腍。忌廉凍冰冰,而且係真•忌廉有奶香,輕盈唔膩。藍莓醬微甜,整體都唔會太膩。*Americano $32普普通通一杯熱啡,暖胃解膩。
Blueberry croffle $42
Americano $32
普普通通一杯熱啡,暖胃解膩。
Blueberry croffle
2023-05-12
汪汪汪汪🐶今日輪到我 的的去大圍行街街食下午茶☕️📍The Shack (大圍)大圍田心村84號地舖佢係位於村內,一棟式兩層嘅樓層入面。鋪頭出面已經有戶外兩張枱係到,原來樓上仲有嘅。我地要先買左野食先,然後拎住個牌,當野食完成會但亮紅燈,提大家落去拎呀!提提大家,如果小主啲腳骨唔好,麻煩主人要抱抱我上去。知道平時會有狗店主係到,但老闆話今日狗店長放假要抖抖!呢到嘅空間都容許我少少行下啦,不過都係注意空間有限唔好阻到人。今次點左個🥐煙三文魚牛角酥🥐 $38個包好酥脆,食落去卜卜聲,正呀一啖菜一啖厚三文魚,我覺得好食另外叫左🌯雞肉墨西哥餡餅 $68內有雞肉,蕃茄醬,夾包食落去幾特別,啖啖軟身嘅白雞肉,加埋蕃茄醬好入味,夾包烘得岩岩好,熱又脆脆地🍲雜菜濃湯 $58啖啖菜,好中意蕃茄湯嘅味道配塊兩塊夾包,真係好正,用黎送湯真心一流🥤接骨木花+檸檬汁+梳打 $42酸酸甜甜,感覺唔太甜,幾freshCan try ☕️濃縮咖啡湯力 $42湯力配咖啡嘅組合都係好正常,咖啡不太濃郁,淺賞係好ok總結:
汪汪汪汪🐶
今日輪到我 的的去大圍行街街食下午茶☕️

📍The Shack (大圍)
大圍田心村84號地舖

佢係位於村內,一棟式兩層嘅樓層入面。
鋪頭出面已經有戶外兩張枱係到,原來樓上仲有嘅。

提提大家,如果小主啲腳骨唔好,麻煩主人要抱抱我上去。

知道平時會有狗店主係到,但老闆話今日狗店長放假要抖抖!

今次點左個
🥐煙三文魚牛角酥🥐 $38
個包好酥脆,食落去卜卜聲,正呀
一啖菜一啖厚三文魚,我覺得好食

另外叫左
🌯雞肉墨西哥餡餅 $68
內有雞肉,蕃茄醬,夾包

🍲雜菜濃湯 $58
啖啖菜,好中意蕃茄湯嘅味道
配塊兩塊夾包,真係好正,用黎送湯真心一流

🥤接骨木花+檸檬汁+梳打 $42
酸酸甜甜,感覺唔太甜,幾fresh
Can try

☕️濃縮咖啡湯力 $42
湯力配咖啡嘅組合都係好正常,咖啡不太濃郁,淺賞係好ok

總結:
2023-05-02
下午茶
2023-04-24 288 瀏覽
在大圍田心村有家隱世小木屋,兩邊有大樹圍繞,仿如隔世 ♡ 主打輕食、飲品,最重要有超可愛薩摩耶狗狗店主Polar Bear ˊ͈ ˙̫ ˋ͈ 超乖巧還給摸摸呢~𝙁𝙤𝙤𝙙𓌈 Blue berry croffle $32酥脆的牛角包窩夫塗上藍莓果醬,吃到果肉之餘不會太甜~如果想吃要早點哦,每天限量供應呢 ੭𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨𓍯 Ahava $42接骨木花與檸檬梳打,一向喜歡接骨木花,這裡能喝到上到三樓還有一個榻榻米小空間和小藏書閣𓂍,可以和狗狗店主一起慢活打發時間𓄯不過雖然Polar Bear友善親人,但也請看顧牠的需要和情緒哦 🐾੯‧̀͡u

𝙁𝙤𝙤𝙙
𓌈 Blue berry croffle $32

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
𓍯 Ahava $42
接骨木花與檸檬梳打,一向喜歡接骨木花,這裡能喝到

2023-04-14 285 瀏覽
The Shack樓高三層,前身是原居民的石屋,以小庭園木系風重新裝修,地下是廚師,二,三樓都是用膳的位置,每層面積都不算太大,不過採用咗無遮擋大玻璃窗設計,採光度十足,增加空間感之餘,日式的簡約,木系榻榻米設計,加上清脆的輕音樂,更加有種令人心情放鬆嘅居家感覺 令我超級迷戀的就係這裡得狗店主Polar Bear,來到cafe門口都已經被bear bear完全吸走咗我嘅眼球,白雪雪肥嘟嘟真係可愛到暈呀!這隻薩麼犬其實是店主所養的小寶貝,平時bearbear都會不時穿梭地下至2樓,同不同既客人打吓交道咁啦!有時更加會瞓咗係枱底,樓梯到,就好似安靜陪住你咁,佢完全唔怕陌生人,仲好welcome,超級溫馴,好多客人,小朋友等都忍唔住摸吓佢 (記住溫柔D),佢唔洗出聲都已經氹到大家好開心,阿B都笑到卡卡聲呀!而我就係咁同bear bear影靚相,實在太可愛喇! 🔮Cafe Latte 咖啡豆算是輕烘焙系列,所以有豆香之餘又不會太濃,入口順滑,唔知點解覺得呢種輕巧的咖啡味同間cafe輕鬆舒適的感覺好襯呀! 🔮以色列蕃茄燉蛋  芝士味好香濃,蛋黃還是7成熟的,𕚃面是濃濃的鮮蕃茄醬和肉碎等,有一種清

🔮Cafe Latte

🔮以色列蕃茄燉蛋
芝士味好香濃,蛋黃還是7成熟的,𕚃面是濃濃的鮮蕃茄醬和肉碎等,有一種清新的酸甜味.這個小食很特別呵!

🔮鮮果韓式窩夫   韓式croffle有濃郁的奶油香味,入口酥脆,配上藍苺果醬和新鮮的藍苺,阿B食到lam lam脷呀!

店主超級親切呀!如不是太忙她都會跟客人聊聊天!傾落偈先知道原來Bear Bear小時候是被棄養的,是店主收養了牠,視牠如寶貝。好在Bear bear都搵到個好主人咋!The Shack仲係一間Pet friendly 嘅cafe,店主非常歡迎客人帶埋佢地嘅狗狗來同bear bear一齊玩!呢度仲好welcome包場攪event.一個咁舒適嘅環境,約埋幾個知己,又或是親子樂都好適合呀!
鮮果韓式窩夫
Cafe Latte
鮮果韓式窩夫
Cafe Latte
2023-02-27 313 瀏覽
上網見到好可愛嘅狗店長,於是專登帶埋我家愛犬一齊去拜訪,三層高既cafe 好有特色,最頂層榻榻米好似去咗日本🤭🤭,打卡一流。人🐕‍🦺坐得舒服☺️☺️⋯⋯食物好好食,飲品亦不錯👌🏻
2022-10-03
2023-02-25 1165 瀏覽
忙碌的生活中可以metime一下真的很需要,不想走遠的在網路上搜尋一下,這家小小的隱藏在村內的人氣店就很對味,決定來這店好好享受一個下午Flat White $38(只有熱飲)黑糖玉桂卷 $32繼續選我最喜歡在外喝的小白,再加一個平日比較少會點的黑糖玉桂卷小白有拉花但遺憾是飲品到手不久就開始保持不住也有氣泡了,感覺有點失手似的,喝下去味道不錯仍有進步空間的一杯,奶香啡味濃郁偏nutty口感,是不太差的一杯往時幾乎討厭玉桂到要死的我⋯ 因為男友開始對這個味道至少不會抗拒,玉桂香加入黑糖令味道更豐富,也要一讚三種食材的比例不俗,入口比想像中清甜,口感鬆軟好吃,配咖啡是就最好店家在大圍一個村屋內,自己對這個村屋並不陌生(以往也會在這邊吃東西),可當我來這店時有種遠離市區的感覺(至少遠離大圍市中心沒那種熱鬧喧嘩的狀況)三層高的村屋全都屬於店家,由大門開始就予人一種慵懶感,店內以簡約的暖色木系裝潢,底層購買食物,再到二樓或三樓進食。看似很大的三層村高其實每層面積不多,這次被編配到二樓,十人座位也有一點覺得逼狹,還幸大大的窗戶增加空間感,視野也變得廣闊,聽說三樓是榻榻米的座位,是一間寵物友好餐廳來
Flat White $38(只有熱飲)
黑糖玉桂卷 $32

來這店的目的除了是想靜靜的享受個人時間,也因為是衝著狗店長Bear Bear而來,大隻雪白個性溫馴,不怕與陌生的客人相處,幾乎每個客人都在跟它玩耍和打卡,可愛又有親和力絕對是招財狗!店家還設有自助圖書區域給想看書的朋友,是比較少咖啡店會提供的服務;不過這店也有小缺點,首先是設有用餐時間,周末想待上一整天幾近沒可能;還有的是店家會透過擴音器提醒客人到下層拿食物,感覺有點被滋擾的感覺,習慣一下便好
2022-10-16