《.taps》🤩半日西貢遊- .TAPS🤩<香草乳酪煙三文魚意粉🐟🍝> 有驚喜❗️可以一試好少食到有乳酪味既意粉有啲啲乳酪既酸味同煙三文魚都match<招牌虎蝦蟹肉意粉🦐🍝>佢話配秘製醬汁廢舌頭表示食唔出有咩特別🥲不過佢既忌廉汁好濃 好好食虎蝦同蟹肉份量都唔多<日式咖喱烏冬配漢堡扒炒蛋🍛>正常日式咖喱烏冬都中規中矩 唔係特別爽口彈牙果種炒蛋夠滑⭐️入到去先知frankie黎過🥰回頭率 :🐥🐥🐥🐣/5
《.taps》

炒蛋夠滑

⭐️入到去先知frankie黎過🥰

回頭率 :🐥🐥🐥🐣/5
2022-08-13 74 瀏覽
今次我又入左西貢啦。。又係入西貢行個山啦。。又行完山又去搵好野食。。但做親咁大型嘅運動次次都想食番啲甜嘅😋😋搵左陣又唔想飽肚終於去左呢間。。但佢宣布左做到9月中左加啦。。成係間小小日系店。。其實佢仲有好色主食。。捉緊最後嘅機會去試試佢嘅住家小店。。啲野食都OK架👍🏼👍🏼我今次就試左佢個甜品SET。。份量少少但試到好多野😋😋食完係有份滿足感☺️..🍭ᗪEᒪᑌ᙭E ᗪESSEᖇT ᑕOᗰᗷO-ᑕᕼOᑕOᒪᗩTE ᖴOᑎᗪᗩᑎT-ᗰIᑎI S’ᗰOᖇES ᗪIᑭ-ᒍᗩᑭᗩᑎESE ᗯᗩᖇᗩᗷI ᗰOᑕᕼI-ᖴᑌᒍI ᗩᑭᑭᒪE ᑕᕼEESE ᑕᗩKE..📍 .TAPS (西貢)西貢市場街34號地下..@dot_taps ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkd
今次我又入左西貢啦。。
又係入西貢行個山啦。。
又行完山又去搵好野食。。
但做親咁大型嘅運動次次都想食番啲甜嘅😋😋
搵左陣又唔想飽肚終於去左呢間。。
但佢宣布左做到9月中左加啦。。
成係間小小日系店。。其實佢仲有好色主食。。
捉緊最後嘅機會去試試佢嘅住家小店。。
啲野食都OK架👍🏼👍🏼
我今次就試左佢個甜品SET。。份量少少但試到好多野😋😋
食完係有份滿足感☺️
🍭ᗪEᒪᑌ᙭E ᗪESSEᖇT ᑕOᗰᗷO
-ᑕᕼOᑕOᒪᗩTE ᖴOᑎᗪᗩᑎT
-ᗰIᑎI S’ᗰOᖇES ᗪIᑭ
-ᒍᗩᑭᗩᑎESE ᗯᗩᖇᗩᗷI ᗰOᑕᕼI
-ᖴᑌᒍI ᗩᑭᑭᒪE ᑕᕼEESE ᑕᗩKE
📍 .TAPS (西貢)
西貢市場街34號地下
@dot_taps
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#saikung#saikungfood#saikungcafe#taps#tapscafe#西貢cafe#西貢美食#dottaps#japanesecafe
🍭ᗪEᒪᑌ᙭E ᗪESSEᖇT ᑕOᗰᗷO -ᑕᕼOᑕOᒪᗩTE ᖴOᑎᗪᗩᑎT -ᗰIᑎI S’ᗰOᖇES ᗪIᑭ -ᒍᗩᑭᗩᑎESE ᗯᗩᖇᗩᗷI ᗰOᑕᕼI -ᖴᑌᒍI ᗩᑭᑭᒪE ᑕᕼEESE ᑕᗩKE
前牌睇到有人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎呢間西貢小店嘅𝚙𝚘𝚜𝚝,知道呢間店主做到九月中就要移民離開香港🥲所以前牌陳去西貢影相嗰陣即刻嚟試吓呢間良心𝚌𝚊𝚏𝚎❤️小店感覺好溫馨,有好多固定常客,食物味道唔錯同埋好大份🤣而家呢間𝙲𝚊𝚏𝚎招募緊有心做𝚌𝚊𝚏𝚎既人接手,如果大家有興趣可以直接聯絡店主✨將呢間良心小店成全落去🙏🏻🍜日式咖喱烏冬配漢堡扒$𝟷𝟶𝟾🍲招牌虎蝦蟹肉意粉$𝟷𝟺𝟾🍝紐綸堡香腸及煙肉意粉配意大利番茄醬$𝟽𝟸🍳特式拼盤$𝟷𝟷𝟻全部嘢食都好好味同埋大大份🥰因為我哋四個人喊咗好多嘢食所以就唔詳細寫了🤣🥑牛油果奶昔$𝟻𝟸🍌香蕉雜莓奶昔$𝟻𝟶🍍菠蘿梳打$𝟺𝟻☘️芫荽梳打$𝟻𝟾特別一提係芫荽梳打🤣芫荽控必試✨一杯有超多嘅芫荽,飲落勁香🥰

🍜日式咖喱烏冬配漢堡扒$𝟷𝟶𝟾

🍌香蕉雜莓奶昔$𝟻𝟶
🍍菠蘿梳打$𝟺𝟻
☘️芫荽梳打$𝟻𝟾
2022-08-02 66 瀏覽
⭐️TAPS⭐️同朋友平日去到西貢經過見到呢間得得意意既日式西餐就走左入黎食晏平日既lunch set都算多選擇諗左好耐最後嗌左推介既咖喱漢堡扒烏冬、蟹蝦牛油果醬toast 、三文魚意粉😚個人覺得最出式係咖喱烏冬😍牛油果🥑toast感覺西式既較吸引三文魚意粉好creamy朋友好鐘意食但我個人覺得較飽肚(濟)Share食幾啖已經好足夠😋店舖好細得3,4枱但每枱都隔得開環境舒服好有特色既日式cafe☺️
⭐️TAPS⭐️
同朋友平日去到西貢
經過見到呢間得得意意既日式西餐就走左入黎食晏
平日既lunch set都算多選擇

個人覺得最出式係咖喱烏冬😍
牛油果🥑toast感覺西式既較吸引
三文魚意粉好creamy
朋友好鐘意食
但我個人覺得較飽肚(濟)
Share食幾啖已經好足夠😋

店舖好細得3,4枱
但每枱都隔得開
環境舒服好有特色既日式cafe☺️

2022-06-20 98 瀏覽
前排為食貓同朋友去左taps我地比佢好有格調既門口吸引左,所以就入去試下呢間cafe偏向走日本風,連d食物都係😃而我地叫既野食全部都好creamy,味道唔係出面一般食到既感覺,好特別香草乳酪煙三文魚意粉呢個汁真係非常非常之咁邪惡呀成碟都係香草乳酪味,酸酸地,個感覺好得意,重有塊多士係隔離,食完即刻肥幾個碼,不過如果D三文魚再多d就更好牛油果蝦兵蝦將多士crab個多士都好漏😉d醬超厚但個多士就有d厚,薄d應該會好食d日式咖哩烏冬配漢堡扒咁多樣食物入面呢個係最好食大大塊漢堡扒配日式炒蛋同日式咖哩,令人好開胃😋加上d烏冬都好有口感,唔錯唔錯
前排為食貓同朋友去左taps
我地比佢好有格調既門口吸引左,
所以就入去試下

味道唔係出面一般食到既感覺,好特別

呢個汁真係非常非常之咁邪惡呀
成碟都係香草乳酪味,酸酸地,個感覺

個多士都好漏😉d醬超厚
但個多士就有d厚,薄d應該會好食d

咁多樣食物入面呢個係最好食
大大塊漢堡扒配日式炒蛋同日式咖哩,令人
好開胃😋加上d烏冬都好有口感,唔錯唔錯
2022-05-14 513 瀏覽
難得黎到西貢,知道附近開左好多唔同既cafe,緊係要搵返間去hea下🤗好耐冇黎,真係多左好多鋪頭,仲多左好多人添😂條街好多人,要食野搵位都唔係容易😆呢間小店鋪面好細,得幾張枱,我地都等左成半個鍾先入到去😖食物質素一般,下次再試下第二間先☺🍗特式拼盤($115)蒜蓉包(2件)、牛油蒜蓉雞翼(4件)、吉列大蝦(2隻)、松露醬薯條小食拼盤賣相好吸引,而且好似好多款式咁,所以一坐低已經決定要叫😍但實際上味道就好一般,要黎打卡就一流😌當中最好食係吉列大蝦,好大隻,岩岩炸起好香脆😋蒜蓉包同薯條都林左,唔夠新鮮😶雞翼就唔係好夠味,應該冇提前醃過🥲而且煮得唔係好夠熟,入面仲係紅紅地🍝日式咖喱烏冬配雞肉漢堡扒及炒蛋($108)烏冬反而就幾好食,幾彈牙,配咖哩都好難唔好食🤣漢堡扒正常發揮,煎得好香👍🥤巨峰梳打($45)巨峯梳打都冇乜特別,天氣熱飲係會好清涼😎/📌.TAPS西貢市場街34號地下/😋食物質素:6/10🍽️用餐環境:6/10💰性價比:6/10👣回頭率:6/10
好耐冇黎,真係多左好多鋪頭,仲多左好多人添😂
條街好多人,要食野搵位都唔係容易😆
呢間小店鋪面好細,得幾張枱,我地都等左成半個鍾先入到去😖
食物質素一般,下次再試下第二間先☺

🍗特式拼盤($115)
特式拼盤

但實際上味道就好一般,要黎打卡就一流😌
當中最好食係吉列大蝦,好大隻,岩岩炸起好香脆😋
蒜蓉包同薯條都林左,唔夠新鮮😶
雞翼就唔係好夠味,應該冇提前醃過🥲
而且煮得唔係好夠熟,入面仲係紅紅地
特式拼盤

🍝日式咖喱烏冬配雞肉漢堡扒及炒蛋($108)
烏冬反而就幾好食,幾彈牙,配咖哩都好難唔好食🤣
漢堡扒正常發揮,煎得好香👍
日式咖喱烏冬配雞肉漢堡扒及炒蛋

🥤巨峰梳打($45)
巨峯梳打都冇乜特別,天氣熱飲係會好清涼😎
巨峰梳打

👣回頭率:6/10
2022-04-23
日式咖喱烏冬配雞肉漢堡扒及炒蛋
2022-04-12 207 瀏覽
來西貢除了吃海鮮外 也有很多小店選擇 今次到這間小店 是因為被它的意粉吸引 聽說它的各種意粉充滿湯汁 正合我意 意粉汁濃而不膩 有蟹味 美中不足是只有一隻海蝦 而拉麵亦充滿驚喜 櫻花蝦味噌湯加上大蔥 入口香濃 配合軟腍的义燒 可和專業的拉麵店攀比第一次見炸枝豆春卷 配合蛋黃醬後不油膩 值得一試 朱古力棉花糖 純粹滿足本人對烤棉花糖的慾望 帶來的驚喜不大 凍朱古力咖啡不過不失 若天氣不太熱 石以試試其熱咖啡 始終熱咖啡才能將其香氣最後的表達出來 加上熱咖啡才會有拉花店員積極 會提醒你意粉需要趁熱吃 朱古力棉花糖的碟太熱要小心 整體用餐體驗不俗 會回頭
來西貢除了吃海鮮外 也有很多小店選擇

招牌大蝦蟹肉意粉
櫻花蝦味增叉燒湯拉麵
朱古力棉花糖配餅乾
2022-03-11 232 瀏覽
難得入到西貢,今次小編試咗依間日式Cafe。Cafe 環境偏暗,座位亦唔算好多。小編幫襯當天比較多人,所以都等咗一陣位。Cafe採取半自助形式,ready嘅時候係收銀位置點餐同付款。日本柚子雜果蛋糕Japanese Yuzu & Mixed Fruit CakeHK $42蛋糕分咗三部分 : 面頭有幾種唔同類型嘅水果,中間係柚子mouse,底下係一層薄薄嘅海綿蛋糕。水果帶有冰感,海綿蛋糕比較乾身少少😔不過柚子mouse都幾濃味凍綠茶牛奶Iced Green Tea LatteHK $45綠茶味是有的,但唔算好濃,而且奶味較重。整體味道較甜

HK $42

凍綠茶牛奶
Iced Green Tea Latte

HK $45

綠茶味是有的,但唔算好濃,而且奶味較重。整體味道較甜
日本柚子雜果蛋糕、凍綠茶牛奶
2020-09-05
2022-03-03 170 瀏覽
今次嚟西貢好好陽光,落車後即刻衝去食LUNCH!呢間日系CAFE,主打日式洋食❤️上次因為人多無嚟到,今次終於有機會入到嚟!值得一贊喺上菜速度超快!有機會坐喺皮皮坐過嘅座位度🤪VEGETARIAN ALL-DAY BREAKFAST $95🥰呢個ADB有我最鐘意嘅藍莓蜜糖yogurt~原味乳酪酸酸哋加上有淡甜味嘅時蜜糖~而yogurt仲有藍莓紅莓同黑莓,雜莓仲未解好凍😂 有yogur我就OK🥰 配搭藜麥雜菜沙律🥗大大粒新鮮車厘茄🍅同大大塊青瓜🥒加上微烘牛油多士🥖🍛日式咖哩烏冬配香炸吉列大蝦及炒蛋 $118日式咖哩甜甜哋,都帶點微辣唔會太過刺激!炒蛋超嫩滑好有日本感覺🍳香炸吉列大蝦🍤外層新鮮炸起超脆,炸粉就厚身咗少少HAZELNUT COFFEE $40 靚靚拉花~咖啡味道較濃郁🥰ICED AMERICANO $38
今次嚟西貢好好陽光,
落車後即刻衝去食LUNCH!
有機會坐喺皮皮坐過嘅座位度🤪

VEGETARIAN ALL-DAY BREAKFAST

🍛日式咖哩烏冬配香炸吉列大蝦及炒蛋 $118
Hazelnut  coffee
ICED AMERICANO $38
VEGETARIAN ALL-DAY BREAKFAST
Hazelnut  coffee
  • Vegetarian  All  Day  Breakfast
係西貢wakesurf完第一件事當然係去補充體力!西貢有好多靚靚cafe,見到依間門面咁特別就被吸引入去了~嗌咗一向鍾意食嘅明太子意粉,上枱個下真係下?!(⊙ꇴ⊙)咗出黎!因為啲醬真係多到好似一碗明太子湯咁hahaha 完全唔需要擔心唔夠汁撈勻整份意粉。明大太醬調味剛好,無腥味亦唔會太鹹,附上嘅牛油烘包落嘅牛油非常重手,好味!加上意粉份量本身已經好大份,完食嘅飽肚感十足,雖然餐廳主打輕食但order依份意粉一定夠飽呢~

2022-02-16 111 瀏覽
西貢其中一間想去好耐嘅小店餐廳好有日式家庭店感覺裝修充滿日式風味入到去嘅感覺係好舒服明太子忌廉意粉真心推介!食完想繼續encore忌廉汁多到好似湯咁,明太子落得好足料包滿住每一條意粉,每啖都係滿滿嘅明太子味道濃而不膩,好幸福~牛油果蓉黑麥麵包伴乳酪芝士烘過嘅麵包外脆內軟厚厚嘅牛油果蓉加上淡味嘅乳酪芝士配搭新鮮,整體口感不錯但用濃味啲芝士會更加好
西貢其中一間想去好耐嘅小店
餐廳好有日式家庭店感覺
裝修充滿日式風味
入到去嘅感覺係好舒服

真心推介!食完想繼續encore

忌廉汁多到好似湯咁,明太子落得好足料
包滿住每一條意粉,每啖都係滿滿嘅明太子
味道濃而不膩,好幸福~

牛油果蓉黑麥麵包伴乳酪芝士
牛油果蓉黑麥麵包伴乳酪芝士
烘過嘅麵包外脆內軟

厚厚嘅牛油果蓉加上淡味嘅乳酪芝士
配搭新鮮,整體口感不錯
但用濃味啲芝士會更加好
2022-02-10
2022-01-07 163 瀏覽
📍「.TAPS」- 西貢今次食食食之旅黎到西貢😌西貢開咗好多cafe,難得入嚟梗係要試試佢😎📷餐廳座位唔算多,但都算闊落,咁岩我哋係平日嘅下午茶時間去,所以無咩人🤣Cafe裝修充滿日式風味,感覺幾舒服☺️Cafe採取自助模式,要去前台Order & Pay 💰 🍴煙三文魚配黑麥麵包伴火箭菜、乳酪芝士及檸檬💰HK$82✨推薦指數:6/10擺盤幾靚,色彩繽紛,麵包上有乳酪芝士碎,吸引🤤煙三文魚正常發揮,火箭菜幾新鮮,黑麥麵包有烘過,配上香濃嘅乳酪芝士同煙三文魚好夾好Fresh😋比較令我印象深刻係佢嘅乳酪芝士幾特別,一粒粒有咬口,不過整體份量偏少🥲👧🏻都唔多夠飽🤣🍴煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋蕎麥麵💰HK$62✨推薦指數:5/10煙肉正常發揮,香腸彈牙香口,流心蛋唔算流心,蕎麥麵都係正常發揮😇可惜份量比較少,只係得一塊煙肉、一條香腸、一隻流心蛋,食完👦🏻完全唔夠飽🤣👦🏻👧🏻💬整體來講呢間嘅份量都係偏少,適合小鳥胃/輕食嘅人,性價比較低🤐推薦度:👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰/5
📍「.TAPS」- 西貢

今次食食食之旅黎到西貢😌
西貢開咗好多cafe,難得入嚟梗係要試試佢😎

🍴煙三文魚配黑麥麵包伴火箭菜、乳酪芝士及檸檬
💰HK$82
✨推薦指數:6/10
擺盤幾靚,色彩繽紛,麵包上有乳酪芝士碎,吸引🤤

🍴煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋蕎麥麵
💰HK$62
✨推薦指數:5/10

推薦度:👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰/5
聖誕節當日同屋企人揸車入西貢行下, 然後搵到呢間充滿日式風味既cafe入到去既感覺係好舒服, 我覺得自己可以坐足一日, 慢慢享受一杯咖啡加一份cake當日同屋企人叫左一份deluxy dessert, 有2份蛋糕+一杯飲品, 另外叫左2杯飲品Cafe提供日本雜誌,主要都係介紹傢具同收納方法感覺自己好似去左日本咁份deluxy dessert除左有2件蛋糕,仲會有棉花糖、日本蕨餅、幾塊餅乾當食到好甜既時候, 又可13一塊餅乾中和返。價錢就略貴啦,不過考慮埋地點同環境,個人覺得值得一試既

Cafe提供日本雜誌,主要都係介紹傢具同收納方法
感覺自己好似去左日本咁

當食到好甜既時候, 又可13一塊餅乾中和返。
價錢就略貴啦,不過考慮埋地點同環境,個人覺得值得一試既
Deluxy Dessert
2021-12-25
下午茶
聖誕節
Deluxy Dessert
餐廳時常都滿座,難得有日食到,當然要試試佢。。🔺晚餐👉🏻日式咖喱烏冬配 吉列大蝦+流心蛋$92鳥冬掛咖喱汁,極度邪惡地好食大蝦即叫即整,熱辣辣,咬落外皮勁脆流心蛋睇相都見到😍 食到勁飽👉🏻蟹肉蛋軟包配秘製醬汁配薯條$125整個包一口咬落勁juice😚 個醬汁好好食但份量有啲小 性價比就唔太高自私評分:🟡🟡🟡🟡⚪️自私評論:有時天氣冇咁熱建議可坐下出面 ✨ 一邊欣賞下周邊,一邊享受下人生呢間成日都好多人排隊,有時見到冇人就要把握下機會啦🥰
餐廳時常都滿座,難得有日食到,當然要試試佢。。

🔺晚餐
👉🏻日式咖喱烏冬配 吉列大蝦+流心蛋$92
鳥冬掛咖喱汁,極度邪惡地好食
大蝦即叫即整,熱辣辣,咬落外皮勁脆
流心蛋睇相都見到😍 食到勁飽

👉🏻蟹肉蛋軟包配秘製醬汁配薯條$125
整個包一口咬落勁juice😚 個醬汁好好食
但份量有啲小 性價比就唔太高

自私評分:🟡🟡🟡🟡⚪️
呢間成日都好多人排隊,有時見到冇人就要把握下機會啦🥰
2021-09-04
2021-10-30 167 瀏覽
每次經過都坐滿人,終於今次有機會入去試吓。份量都幾足,賣相好吸引。以小店嘅質素來講都算唔錯。飲品質素正常。水可以自己任攞。下次都會再幫襯,試吓其他嘢,都想試吓佢嘅甜品。
全日早餐
蟹肉蛋軟包配秘製醬汁配薯條