2023-03-02 51 瀏覽
首先要於店前買好食物,揀個位置嘟QR code,稍等一會好快就有得食!好適合趕時間的上班族~食物同飲品選擇只有數款,揀咗兩款試下先😋蝦濃湯吉列蝦烏龍麵$98湯底比想像中濃郁,吉列蝦炸得香脆!雞白湯叉燒烏龍麵$88雞湯一樣濃郁,膠質重,入口黏稠😎烏冬非常彈牙!炭焙烏龍茶$25加咗甘草,入口多一份甘甜味👍🏻飲品真係可以多啲選擇🤔總結: 貴咗少少,份量並不大。坐位雖然間開了單人坐位,但都算寛敞,同隔離傾吓偈都ok
首先要於店前買好食物,揀個位置
嘟QR code,稍等一會
好快就有得食!
好適合趕時間的上班族~

食物同飲品選擇只有數款,揀咗兩款試下先😋

蝦濃湯吉列蝦烏龍麵$98
湯底比想像中濃郁,吉列蝦炸得香脆!

雞白湯叉燒烏龍麵$88
雞湯一樣濃郁,膠質重,入口黏稠😎
烏冬非常彈牙!

炭焙烏龍茶$25
加咗甘草,入口多一份甘甜味👍🏻

飲品真係可以多啲選擇🤔

2023-02-25 51 瀏覽
銅鑼灣登龍街開咗新餐廳,終於唔係得拉麵,係開咗一間裝修好似自修室嘅烏冬店,我試咗白玉雞湯叉燒烏冬,味道清清地,仲叫咗一個腐皮試吓,略嫌烏冬唔係人手打做,係機器化🥲朋友叫咗個咖喱豬扒烏冬,味道唔錯,豬扒都很香口
2023-02-21 107 瀏覽
{SOLO UDON ソロうどん}銅鑼灣自修室烏冬專門店.銅鑼灣V-point地下開咗間新嘅烏冬專門店佢哋嘅特色係 座位好似自修室咁 一人一格|´-`)有啲似一蘭拉麵 廚師喺布後出現 然後上菜但係觀察店內大部份客人都係成雙成對 包括我同朋友在內 所以大家都係隔住塊板傾偈lol.星期五晚去食 大概排咗15分鐘左右點餐喺入餐廳之前 用Touch mon點餐機落order 入到埋位可以喺枱嘅左手邊用Scanner掃張單上面嘅QR code  (好先進~)不過烏冬同小食嘅選擇較少 而且當日已經有好多款都賣晒但佢勝在每一款烏冬都有得揀大/細 啱晒唔想食咁多嘅我(๑•̀ㅂ•́)و✧.✎  雞白湯叉燒烏龍麵 HK$88奶白色嘅湯底 撲鼻而來嘅清淡雞湯味店家自家製嘅烏冬麵條Q彈滑身 軟硬適中 有口感叉燒惹味較肥身 做到入口鬆化嘅感覺 整體而言都幾好食 略嫌湯底不太香濃✽好味指數:★★★☆/5.✎  明太子溫泉蛋冷烏龍麵 HK$88冷烏冬更加彈牙有口感!揉合一大堆鹹香明太子醬、溫泉蛋、紫菜、香蔥一啖食落去好滋味~但會越食越喊嘅(・∀・)✽好味指數:★★★★/5.✎  海蝦天婦羅 HK$35✎  日式上湯冷波
{SOLO UDON ソロうどん}銅鑼灣自修室烏冬專門店
銅鑼灣V-point地下開咗間新嘅烏冬專門店
佢哋嘅特色係 座位好似自修室咁 一人一格|´-`)
有啲似一蘭拉麵 廚師喺布後出現 然後上菜

叉燒惹味較肥身 做到入口鬆化嘅感覺
整體而言都幾好食 略嫌湯底不太香濃
✽好味指數:★★★☆/5

✎  明太子溫泉蛋冷烏龍麵 HK$88
冷烏冬更加彈牙有口感!
揉合一大堆鹹香明太子醬、溫泉蛋、紫菜、香蔥
一啖食落去好滋味~
但會越食越喊嘅(・∀・)
✽好味指數:★★★★/5
明太子溫泉蛋冷烏龍麵

✎  海蝦天婦羅 HK$35
✎  日式上湯冷波菜 HK$18
Btw觀察到小菜最容易漏單…
海蝦天婦羅
日式上湯冷波菜

⚐ SOLO UDON ソロうどん
地址:  銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
人均消費:$130 (2ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑/5
明太子溫泉蛋冷烏龍麵
海蝦天婦羅
想享受獨處嘅時間,除咗一蘭之外,呢間烏冬舖就係另一個選擇啦!餐廳座位設計係一個個嘅單機位,廚師會係你門前拉開白幕為你上菜。由落單到進食都可以唔洗同人交流!非常適合想靜靜的你🤫✨雞白湯叉燒烏龍麵 (M: $88)雞白湯聞同飲都有陣雞湯香味,湯底呈奶白色🤍 碗中有蔥花,海帶做配菜。海帶同湯底嘅味道意外地好夾,吸晒啲雞湯味係另一種感覺。同時有三大塊叉燒、每塊都肥瘦適中,唔會有油漏嘅感覺。✨咖哩湯吉列豬扒烏龍麵 (L: $108)豬扒份量多,炸至金黃色。咖哩湯底唔會太辣,每一條烏冬都可以掛晒咖哩汁。而烏冬係扁身個種,食落煙煙韌韌。烏冬控可以一試!美中不足地方,雖然吉列豬扒擺係面頭影相會靚啲,但就會令到個脆皮變淋。🧡枱上仲有天婦羅脆脆任加🧡最尾有片———————————————————————🌼評分:5個🌕為滿分🫧味道:🌕🌕🌕🌗🫧環境:🌕🌕🌕🌕🫧性價:🌕🌕🌕🌘🫧回頭:🌕🌕🌕⏰限時:NA

✨雞白湯叉燒烏龍麵 (M: $88)
雞白湯叉燒烏龍麵

✨咖哩湯吉列豬扒烏龍麵 (L: $108)
咖哩湯吉列豬扒烏龍麵

🫧回頭:🌕🌕🌕
⏰限時:NA
咖哩湯吉列豬扒烏龍麵
2023-02-17 86 瀏覽
近排好多時轉戰香港區,這一間已列入清單之內,趁今天有假期速戰速決。。。來到店舖的時間尚早,所以就在門口排一排隊,幸好當日是平日沒有太多,人兩、三個便可以入內~未入門口前先在(自助購票處自行購下),恍如日式拉麵店一樣,「自己顧自己」買好票以後,店員就會安排就坐,【在位置上把購票號的單據掃入枱面上的QR code,拍一拍便可完成】,這個動作是方便內裏的廚房人員呈上烏龍麵的位置~當日我點選左雞白湯叉燒烏龍麵(中)Hk$88.講真湯底真係十分濃稠,口感濃稠但味道較淡符合我自己個人要求,烏龍麵是有彈性及煙靭,在濃稠的湯底下掛汁力非常,兩片比較厚的叉燒,口感也蠻滿足⭐️⭐️⭐️⭐️另外自己還叫了一個櫻花蝦芫荽餅天婦羅HK$48.端上枱上的時間未除口罩也聞到陣陣香氣,櫻花蝦捲着芫荽還輕微吃得出有些微蝦肉,炸得異常脆口,不過吃到一半就感覺開始有點膩,可能只屬於個人自己而言⭐️⭐️⭐️⭐️~★整體上我覺得很要讚老闆,由點餐以至到落單及埋單都不用多一位職員,送上食物也是由員工職員廚房負責,剔開布簾呈上給客人,絕對是慳人手的一道精心之作,當日時間尚早我只是見到兩名職員在店內,當日試了兩份食材都覺得滿意,而且環境與及清潔都屬

雞白湯叉燒烏龍麵(中)
櫻花蝦芫荽餅天婦羅
★整體上我覺得很要讚老闆,由點餐以至到落單及埋單都不用多一位職員,送上食物也是由員工職員廚房負責,剔開布簾呈上給客人,絕對是慳人手的一道精心之作,當日時間尚早我只是見到兩名職員在店內,當日試了兩份食材都覺得滿意,而且環境與及清潔都屬於中上,重點之中嘅重點就係沒有收取加一服務費,拉麵在香港市場裏實在太多了,衝出這個框框,嘗試以烏龍麵作主角,明智!★
2023-02-16
雞白湯叉燒烏龍麵(中)
2023-02-15 144 瀏覽
見啲foodies吹捧到咁好食咁特別咁出名,就去食吓,點知食到一肚火本身都係勁中意食烏冬同cake,所以就叫左個叉燒烏冬同最出名嘅士多啤梨罐頭蛋糕食完真係得啖笑🙂先講烏冬:質素極度一般真係自己買個靚啲嘅烏冬喺屋企煮都好食過佢加2片叉燒咁都要$88$50都比多佢再嚟蛋糕:亦係令我最嬲最失望嘅嘢食平時我去cafe食蛋糕60幾蚊一件都照食只要好食 幾錢都可以p你個k一送到嚟個size已經比我預期細好多都算我同自己講可能好好食呢點知食完第一啖直頭想講粗口完全唔知自己食緊乜啲士多啤梨片薄過A4紙啲刀工真係冇得頂啲所謂蛋糕我去麵包鋪買個最cheap嘅都好食過佢咁又收我$48總結:狗也不x可一不可再啲foodies仲要讚到天上有地下無一係收左錢埋沒良心咁promote一係就平時食開屎
食完真係得啖笑🙂

啲foodies仲要讚到天上有地下無
一係收左錢埋沒良心咁promote
一係就平時食開屎
2023-02-08
說起提供一人獨立座位的餐廳,不少人會立刻聯想到一蘭拉麵,SOLO UDON沿用此運作模式,提供全以板間相隔的一人座位,務求客人可不用理會旁人,專注地、安靜地吃上一碗烏冬。店舖面積雖不算大,提供20多個吧枱式座位,但店面設計簡潔明亮、座位之間沒有狹迫感,整體氛圍頗為舒適。食客需在入口的觸控式屏幕點餐,再跟據店員指示入座。自個兒吃飯有時不免感到尷尬,但餐廳本就主打一人用膳,因此這次於午飯時段到訪時,碰見不少女生獨自來訪。感覺這種運作模式很受希望好好放鬆、安靜用餐的打工仔們歡迎呢。手打烏冬足夠彈牙,牛肉軟熟可口,底部的蔬菜份量十足,配上甜甜的壽喜燒湯底,很推介冬天來上一碗

安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋
安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋
有無人同我一樣其實幾嚮往上班日子自己一個用膳?特別有時忙完一個上午,只想趁午餐時一個人靜靜。這間一人自助烏冬店好滿足我。有少許像一蘭拉麵,自閉的獨自一格,店員會翻開布簾送餐。不同的是,這裡在進店前在門口位置已經要點餐。剛好到我時人比較多,沒有預料之下,選擇困難的me有點壓力🫠 不過座位算多,點好餐不用等位可以直入。是次點了吉列蝦蝦湯拌烏龍麵,蝦湯香濃偏薄身,烏冬是讚岐烏龍的口感,不太掛汁。雖然味道上是沒有問題亦不差,但期望上會有不同,湯麵與拌麵之間的控制有點尷尬。吉列蝦做得很好,乾身不油,蝦新鮮,是有點驚喜。另外還有一個驚喜是自家品牌炭培烏龍茶,茶香帶回甘,是會讓人留下印象的味道。唯整體份量不算多,可能是刻意讓人還有空間多點一份小食,是次飽肚感又尷尬了。下次想靜靜時,或許還會給它一次機會。

下次想靜靜時,或許還會給它一次機會。
2023-02-06 53 瀏覽
🥢二次回訪登龍街烏龍麵店😍自助形式,自己用機點餐,座位係一格格自修室位,如果坐喺餐廳中間位置,廚房仲可以直接出餐,送到你面前,感覺幾得意烏龍麵可揀M size L size,適合不同胃口人士🥘咖哩湯吉列豬扒烏龍麵💰$108/L湯底濃郁,日式咖哩唔辣,烏龍麵掛到汁,建議快啲食,吉列豬扒浸太耐會腍咗,又或可先夾起慢慢食🐮安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 半熱蛋💰$148/L上次又係食柅個,鐘意壽喜燒汁嘅微甜味,配udon配牛都好好食,特別係蔬菜索晒啲汁好正😋🌸櫻花蝦芫荽餅天婦羅💰$48鐘意芫荽唔好錯過,加埋櫻花蝦又香口又酥脆,味道微鹹🍰抹茶罐裝牛乳蛋糕💰$48又係呢到特色之一,仲有草莓口味,抹茶味有奶味感,幾滑🍵炭焙烏龍💰$25加咗甘草粉,飲完有回甘感,好飲💰$500/2人🚩SOLO UDON ソロうどん (銅鑼灣) @soloudon 📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
🥢二次回訪登龍街烏龍麵店😍

烏龍麵可揀M size L size,適合不同胃口人士

🥘咖哩湯吉列豬扒烏龍麵💰$108/L

🐮安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 半熱蛋💰$148/L

🌸櫻花蝦芫荽餅天婦羅💰$48
鐘意芫荽唔好錯過,加埋櫻花蝦又香口又酥脆,味道微鹹

🍰抹茶罐裝牛乳蛋糕💰$48
又係呢到特色之一,仲有草莓口味,抹茶味有奶味感,幾滑

🍵炭焙烏龍💰$25
加咗甘草粉,飲完有回甘感,好飲

💰$500/2人
📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
  • 抹茶罐裝牛乳蛋糕
  • 櫻花蝦芫茜餅天婦羅
  • 櫻花蝦芫荽餅天婦羅
2023-02-04 104 瀏覽
上網見到好多好評,咁我同朋友嚟食呢間烏冬,我哋兩個人叫咗唔同的烏冬,我叫左個明太子冷烏冬麵, 朋友叫左雞白湯叉燒烏冬麵。雞白湯叉燒烏冬麵既湯水同滾水一般淡而無味,完全飲唔出有雞同白湯嘅味道,冇外界寫得咁香濃好味,還有$100只得兩塊薄薄的叉燒,除非真係有深刻的味道,如果唔係真的有點失望,性價比極低。而明太子冷烏冬麵同冷湯完全唔夾,食唔出明太子嘅味道,湯嘅味道就係好似味精湯包咁樣,同埋如果唔落天婦羅碎用嚟調味,其實我都食唔落了

這家超適合我這種經常一個人吃飯的烏冬控🥰在門口用點餐機點好菜之後就可以坐在好似去了自修室一樣的座位準備用餐🤣我點了明太子溫泉蛋冷烏冬🥰冷烏冬更加有口感很Q彈 配上明太子吃簡直就是完美~我還加點了火炙半熟安格斯牛肉 入口即化🤤
這家超適合我這種經常一個人吃飯的烏冬控🥰
  • 明太子溫泉蛋冷烏龍麵
2023-01-30 83 瀏覽
呢間位於銅鑼灣登龍街既烏冬麵店SOLOUNDON,位置十分方便。平日lunch time hour唔洗點等位,入去前需要係部機落咗order先,之後師傅會係枱前既白布遞上熱辣辣既烏冬麵。好適合平時返工返到攰既打工仔,放lunch既時候想me time自己靜下,嘆返碗yum yum UDON好食指數 : 8/10CP值 : 6/10回頭率 : 6/10價錢 : 4/10

好食指數 : 8/10
CP值 : 6/10
回頭率 : 6/10
價錢 : 4/10
2023-01-27 71 瀏覽
返工返咗成個上晝,終於到咗放飯時間,同同事嚟咗附近呢一間烏冬 專門店,呢度夠曬宅,全都係一人座,最岩我呢d想渡過寧靜午飯既打工仔。呢度嘅設計傳統但係夠曬先進,點餐都係自助式,重可以用八運通,岩曬我呢d放飯只帶手機既人主食我叫左個明太子溫泉蛋冷烏龍面,湯底濃度岩岩好,有葱有蛋,健康!同事就叫左個吉列蝦蝦湯烏龍麵, 湯底味道非常濃縮,適合喜歡濃味嘅人飲品我地都要左支炭焙烏龍茶,樽裝設計方便,飲唔曬可以拎返公司繼續飲小食我哋叫咗一個南蠻炸雞沙律同埋一個日本蕃薯天婦羅,兩個都好好味,小小地唔會太飽食食下覺得佢哋嘅小食整得非常好味,所以我哋叫多咗一個明太子芝士春捲同埋蛋黃天婦羅蛋黃天婦羅真係唔係度度有得食見到佢哋嘅甜品好特別,所以我哋叫咗一個士多啤梨同埋抹茶味嘅蛋糕諗住拎返公司,做下午茶佢哋嘅設計真係好靚啱曬打卡

蛋黃天婦羅真係唔係度度有得食

佢哋嘅設計真係好靚啱曬打卡

銅鑼灣呢間烏冬專門店最大嘅賣點係一人座位,每個座位都有隔板,有啲似自修室咁🤣另外佢係自助點餐嘅,落單係門口有自助點餐機,如果坐正中間嘅位置上菜時,廚師會打開面前的幕簾,新手出嚟送餐,果下係有surprise到既🤣🍜烏龍麵🍜🔸雞白湯叉燒烏龍麵🍜$88🔸蝦濃湯吉列蝦烏龍麵(拌)🍤$98當天去到就有11款烏冬選擇,有冷、熱湯烏冬,亦有拌烏冬,份量都有得選擇,大食既話可以揀大size!餐廳招牌係雞白湯叉燒烏冬,湯底清甜,有少少奶香的感覺。烏冬係餐廳自家製的,好滑,口感都唔錯。另一款係重口味啲,蝦味超香濃,帶點微辣!吉列蝦好大隻🍤蝦肉彈牙,炸粉薄薄地咬落好脆😚小食🫔🍢🔸火炙半熟安格斯牛肉$78🔸明太子芝士卷$38🔸福袋年糕$28🔸日式炸魚餅$25(download app做會員有得送)特別推介明太子芝士卷好好食😍有拉絲效果,明太子又有鹹香味😚甜品🍓🍰🔸草莓罐裝牛乳蛋糕$48🔸抹茶罐裝牛乳蛋糕$48啊😍我覺得呢個包裝真殺死人 好可愛😆要開罐頭先食得!入面嘅忌廉海綿蛋糕都好鬆軟🥰抹茶味就稍為甜咗啲🍵飲品🍹🔸日本木村信州蘋果汽水$28🔸SOLO TEA 玉山烏龍茶$25📍#SOLOUDON #ソロうど

🍜烏龍麵🍜
🔸雞白湯叉燒烏龍麵🍜$88
🔸蝦濃湯吉列蝦烏龍麵(拌)🍤$98
餐廳招牌係雞白湯叉燒烏冬,湯底清甜,有少少奶香的感覺。
烏冬係餐廳自家製的,好滑,口感都唔錯。

小食🫔🍢
🔸火炙半熟安格斯牛肉$78

🔸明太子芝士卷$38
🔸福袋年糕$28

🔸日式炸魚餅$25(download app做會員有得送)

特別推介明太子芝士卷好好食😍有拉絲效果,明太子又有鹹香味😚

甜品🍓🍰
🔸草莓罐裝牛乳蛋糕$48
🔸抹茶罐裝牛乳蛋糕$48

飲品🍹
🔸日本木村信州蘋果汽水$28
🔸SOLO TEA 玉山烏龍茶$25

📍#SOLOUDON #ソロうどん (#銅鑼灣美食)
銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
  • 草莓罐裝牛乳蛋糕
  • 明太子芝士春卷
2023-01-13 105 瀏覽
Solo Udon以烏冬為主打,座位設計為一人一格。智能店,i like🥰Ps : 如真的不懂,排隊時可以問服務員,服務挺好,會耐❤️回覆⭐雞白湯義燒烏龍麵M💲88L💲98M : 烏龍麵,Q彈,麵質滑,雞湯膠膠的,骨膠原🈵🈵🥰,清而濃。义燒夠薄,肥而不膩,肥瘦比例剛好,Good⭐咖哩湯天婦羅烏龍麵M💲98L💲108(個碗挺震撼,打卡感🥰🥰🥰)M :天婦羅包括蝦,茄子,帶子,青椒,南瓜炸粉不厚👍👍👍,真是即叫即炸,卜卜脆。咖哩湯香口,標準。而且烏龍麵遇上重口味,愛濃之選⭐小食明太子芝士春捲💲38即炸好食,棒, 小小春捲也拉到絲的😝日本木村信州蘋果汽水💲28⭐草莓罐裝牛乳蛋糕💲48蛋糕軟滑度,可同日比👍👍👍罐裝蛋糕挺QQ哦🥰
Solo Udon以烏冬為主打,座位設計為一人一格。

智能店,i like🥰

⭐雞白湯義燒烏龍麵
M💲88
L💲98

⭐咖哩湯天婦羅烏龍麵
M💲98
L💲108

(個碗挺震撼,打卡感🥰🥰🥰)

M :天婦羅包括蝦,茄子,帶子,青椒,南瓜

炸粉不厚👍👍👍,真是即叫即炸,卜卜脆。

咖哩湯香口,標準。而且烏龍麵遇上重口味,愛濃之選

⭐小食
明太子芝士春捲💲38
即炸好食,棒, 小小春捲也拉到絲的😝

日本木村信州蘋果汽水💲28

⭐草莓罐裝牛乳蛋糕
💲48

蛋糕軟滑度,可同日比👍👍👍
罐裝蛋糕挺QQ哦🥰

• 咖哩湯天婦羅烏龍麵