雖然上星期都凍凍哋,但朋友話有間日式刨冰店好正,所以都忍唔住心郁郁去咗試。一去到見到出面超多人,目測有10pair人排緊,不過一場嚟到,加上冇咩嘢做,所以就決定等下,等下等下就等咗半個鐘。*排到5:30左右就有店員出嚟截龍,所以穩陣起見,想食嘅話記得預早少少時間嚟呀~等完半個鐘終於入到去,店入面空間唔大,坐起上黎都有少少逼。裝潢方面都係走日系風,牆身做成水牆效果,仲痴咗d相喺上面,更加有小店feel。由於之前已經同朋友去食咗米線,所以我哋決定叫一個刨冰share,而討論咗一輪食咩味後,係朋友極力推薦下,就叫咗Matcha Cream Special。其實本人本身mmd鐘意食抹茶/綠茶味嘅嘢,平時如果有其他味揀,我都唔會揀抹茶/綠茶味,硬係覺得茶味嘅甜品怪怪哋咁。但朋友再三推薦,我就以半信半疑嘅心態試下…首先要講下冰嘅質感,真係好似食緊棉花咁,每啖都好細膩、幼滑。可能因為d冰係由日本進口嘅冰所製成,佢嘅質量係細到令你完全唔覺得自己係食緊刨冰。味道方面,可能因為仲有cream嘅關係,茶味唔算好濃,兩者加埋一齊個味好夾,所以我呢個非綠茶控都對佢改觀。上面一粒粒嘅焦糖卜卜米都幾好食,咬落去脆脆

Matcha Cream Special

。上面一粒粒嘅焦糖卜卜米都幾好食,咬落去脆脆哋、甜甜哋,令整體口感更添層次

Matcha Cream Special

除咗刨冰,另外仲叫咗個焙茶芝士蛋糕。芝士蛋糕質量好軟滑,creamy得嚟又唔會好膩,茶味醇厚順滑,加上價錢公道,值得一試
下次再嚟嘅話,會想試埋柚子味,相信食落感覺會更加清新~
焙茶 Cheese Cake
Matcha Cream Special + 焙茶Cheese Cake
2021-01-17
焙茶 Cheese Cake
  • 焙茶芝士蛋糕
2021-01-13 325 瀏覽
呢間刨冰每日都好多人排隊我地食飯時間去都要排大概30分鐘左右家姐話已經食過幾次 佢覺得好好食所以想帶我黎試下我個人就唔算好鐘意食刨冰🍧一黎又凍 二黎覺得啲冰其實都係水 價錢好貴見佢咁落力推介就黎試下啦今次就試左佢個伯爵奶茶味個冰既份量都算大 幾高身我覺得兩個人share岩岩好⛄️不過如果要影相既話就要快手啲因為個冰好快就開始溶而且食嗰陣記住由上面開始食如果由中間開始食既話好易會冧!日式刨冰同韓式、台式既刨冰好唔同佢既冰刨得非常幼滑 食落去唔會有冰粒❄️所以做到入口即溶既感覺都幾重伯爵茶味,同埋佢比啲汁好多 唔會食食下就無晒味 下面仲有層煉奶味食到中間又有啲餅乾碎 幾有層次我覺得有野咬下成個冰好似升華左😂老闆係日本人 感覺上好似好正宗不過個店既座位好少 要等得比較耐同埋白玉得三粒 有啲不夠喉🤣
呢間刨冰每日都好多人排隊

我覺得兩個人share岩岩好⛄️
不過如果要影相既話就要快手啲
因為個冰好快就開始溶
而且食嗰陣記住由上面開始食
如果由中間開始食既話好易會冧!
日式刨冰同韓式、台式既刨冰好唔同
佢既冰刨得非常幼滑 食落去唔會有冰粒❄️
所以做到入口即溶既感覺
都幾重伯爵茶味,同埋佢比啲汁好多
唔會食食下就無晒味 下面仲有層煉奶味
食到中間又有啲餅乾碎 幾有層次
我覺得有野咬下成個冰好似升華左😂
伯爵奶茶(加白玉)

老闆係日本人 感覺上好似好正宗
不過個店既座位好少 要等得比較耐
同埋白玉得三粒 有啲不夠喉🤣

2021-01-13 187 瀏覽
雖然天氣好凍,不過剛食完韓燒,打算食個refreshing 既甜品,剛好行到呢度,係6點之前,又唔洗排隊(之前夜晚好多人排)今次叫左呢個抹茶焦糖冰,出乎意料地好食,抹茶味好濃,但又不會感覺苦澀,而且有點creamy的感覺。雖然呢個造型好靚,不過次次食都會雪崩哈哈哈哈,可以清楚見到呢兩層顏色,焦糖部分我覺得有d太甜,不過朋友覺得ok,視乎個人口味。有3粒白玉,普普通通,不過不失,總體來說~推薦大家嘗試!

抹茶焦糖
抹茶焦糖
2021-01-07 180 瀏覽
🍓開心果雜莓味🫐 [$98] 上次係另外一間試過開心果味覺得唔錯所以今次揀左佢,不過配搭就唔係朱古力而係雜莓😳上次配朱古力已經唔知伏唔伏,今次雜莓就更加啦,不過佢出乎預料外地夾,比朱古力仲正,因為開心果味道好nutty同milky,相反雜莓酸酸甜甜咁,所以好味道好新鮮refreshing,好似飲緊sweetened berries flavour 嘅奶咁!講到佢嘅棉花冰,唔怪得知咁多人排隊,因為冰本身都好好食,好細滑,入口即融,唔係講笑,鍾意食冰嘅一定要試! 因為見佢有holiday special所以淨係揀佢啦,不過都推薦你地不妨試下佢其他味,應該一樣咁正,如無意外我亦都會黎多幾次會試試👑
🍓開心果雜莓味🫐 [$98]

下午茶
2021-01-05 175 瀏覽
/📍hong kong已經係唔知第幾次去Shari Shari,因為冇另外一間餐廳嘅刨冰做得比佢地更好!呢間刨冰店無論幾點都有人排隊,我地嗰日都排咗20分鐘。不過佢地會係我地排隊嗰時預先幫我地落單,到我地坐低嗰時就即刻上甜品今次我地叫咗我最鍾意嘅草莓special,呢款係佢地由開店到而家其中一款最受歡迎嘅刨冰之一。佢地嘅刨冰無論幾時都冇令我失望,份量一直都係我見過最大嘅,每一啖都有濃濃嘅士多啤梨味,唔似得出面有啲刨冰店食咗面頭嗰層就得返啲冇味嘅冰。刨冰淋滿咗士多啤梨醬,食到底嘅時候仲有啲佢地自家製嘅士多啤梨糖漿添講到最好食嘅刨冰,非Shari Shari莫屬🥢 草莓specialPrice: HKD $85.00Food: 9.5/10Ambience: 9/10Service: 6.5/10- - - - -Shari Shari Kakigori House 氷屋G/F, 14 Haven Street, Causeway Bay#CHRISTIEinhongkong#CHRISTIE_銅鑼灣
📍hong kong

講到最好食嘅刨冰,非Shari Shari莫屬
🥢 草莓special
#CHRISTIEinhongkong
#CHRISTIE_銅鑼灣

• strawberry special
2021-01-01 193 瀏覽
呢間舖頭實在太出名,每次過嚟都冇機會食,難得今日一個人行過嚟睇下,竟然見到岩岩有位,超級開心呀,坐低就order咗個伯爵奶茶味🍧現場見到嘅泡冰其實真係好誇張,好大碗,而且整得幾實淨,高度有返咁上下,之前未食過一直都諗「咁大碗只係一隻味會唔會好悶」,但係估唔到食到中間嗰陣,入邊原來有第二啲口味喺入邊,而且好多醬汁,好香伯爵茶味,而且有煉奶味,鍾意飲奶茶嘅朋友真係要試吓。咁凍嘅天氣一個人食晒成兜,是咪太誇張😂

咁凍嘅天氣一個人食晒成兜,是咪太誇張😂

2020-12-30 117 瀏覽
今日同朋友去咗食甜品,因為咁岩喺銅鑼灣,而且呢間舖頭嘅刨冰食咗幾次都覺得好好食😋即使要排隊都會選擇食 今日排隊等咗15分鐘,試咗一隻黑白天使味(Oreo) ,超好食呀!!!!雖然第一啖覺得好甜,後來食食吓又覺得冇乜嘢,仲食到舔舔脷添😋兩個人食一個刨冰都覺得飽啊👍🏻👍🏻之前食過草莓Special味同埋抹茶忌廉焦糖味,我個人都係鍾意食Oreo嗰個多啲😋推薦大家去試吓,冬天食刨冰真係過癮呀

2020-12-26
  • 黑白天使味
2020-12-30 2835 瀏覽
刨冰喺香港就食得多,但日式嘅刨冰就真係唔常見。今次介紹嘅係喺銅鑼灣一條近年好熱鬧嘅街道,入邊嘅一間日式刨冰甜品店。店主揀喺呢條街開舖原因係因為呢條街有小社區嘅感覺。餐廳標榜日式刨冰都係有日本進口嘅冰所製成,因為北海道日藉老闆想還原日本嘅味道。-排隊🧍‍♀️🧍🧍‍♂️餐廳原本嘅營業時間係13:00 - 22:00,可能受疫情影響,轉左12:00 - 18:00,早開咗一個鐘但係唔做晚市,當日係星期六大概晏晝2:10,唔使等位直接入得,反而食完出嚟有人等緊位。-環境🪑喺餐廳嘅面前有個兩人嘅木長凳,除咗比出邊嘅食客坐喺度等之外,打卡都係一流。外觀係黑鐵配玻璃窗,喺窗嘅外邊掛住一個白色冰字嘅藍布旗,見到就好清楚而家係一間食刨冰嘅甜品。裝潢行簡約風格,清水既混凝土牆,架上擺設左啲茶道器具、書,係好休閒Cafe嘅和風風格。店舖有一張四人枱,四張二人台,仲有面向街景嘅吧枱,有兩個位。-Menu📋店舖主打日式刨冰,從Menu上可以睇到招牌最多人叫嘅味道係抹茶忌廉焦糖味、伯爵茶奶味同草莓味。刨冰味道嘅種類有10款,除左傳統嘅抹茶,有為香港人而設嘅味道例如芝麻,可以另外再加配料,配料有14款。除咗刨冰之外仲有

排隊🧍‍♀️🧍🧍‍♂️

環境🪑

Menu📋

店舖主打日式刨冰,從Menu上可以睇到招牌最多人叫嘅味道係抹茶忌廉焦糖味、伯爵茶奶味同草莓味。刨冰味道嘅種類有10款,除左傳統嘅抹茶,有為香港人而設嘅味道例如芝麻,可以另外再加配料,配料有14款。除咗刨冰之外仲有提供芝士蛋糕同落餅。
另外一提,刨冰嘅味道會成日轉,亦都會跟季節而轉,例如有栗子、焙茶、意大利芝士蛋糕味道等等。
熱茶

係食刨冰之前店員會每人提供一杯熱茶

店內有食刨冰嘅指引同建議
🍧 抹茶忌廉焦糖味日式刨冰加白玉 💰100(👅: 9/10)
抹茶忌廉焦糖味日式刨冰加白玉

日式刨冰份量太大,個人覺得係兩個人嘅份量,可以share食,店舖限定每人最低消費40,所以兩個人叫一個刨冰係滿足到,而我覺得舖頭都係咁樣設計去令兩個人食一個。雖然刨冰好大好高,但都唔會話一食就散晒落枱面。
刨冰嘅冰係店主堅持用日本嘅冰磚,而刨冰機都係日本貨,因為想做出原汁原味,雖然店主有坦言香港出產嘅冰磚因為唔經長期冷藏,其實更加容易刨出鬆軟嘅冰花。
抹茶忌廉焦糖味日式刨冰加白玉

刨冰磨到非常之碎,質感細滑延綿,擺落口嗰一刻就會化成水,而且係抹茶水。抹茶粉係用京都製嘅,味道非常之濃,有甘香但會帶少少苦澀味,係好食嘅抹茶味道,抹茶嘅分布都好平均,唔會一啖好重咪一啖好淡味。抹茶包圍晒外層同頂部,而焦糖就係底部同埋入邊。
底層會食到消化餅碎同埋焦糖醬,令到成個刨冰唔係剩係得水呢個口感,而且消化餅碎同依個刨冰特別夾。焦糖味道反而甜啲,比起唔算甜嘅抹茶。不過個人覺得焦糖醬個比例對比起抹茶太少,抹茶比例太多會食到有啲膩,如果可以抹茶同焦糖比例係一半,外觀上一邊係綠色一邊係焦糖色可能會更好,而且建議將抹茶同焦糖一齊食,因為咁樣先可以中和到有啲甜有啲冇咁甜嘅味道。
白玉係加$10,會鋪喺刨冰上面,識落就係好普通嘅日式湯丸,咬落軟熟唔會太硬未煮熟,白玉上會有cream,份量唔多食落唔會膩。
🌟雖然每個刨冰嘅價錢都係80-100,但佢份量大其實好適合兩個人share食,除翻開都係一個合理嘅甜品價錢,而且係難得好食有質素嘅刨冰。如果夏天嚟食呢個日式刨冰一定非常解暑透心涼。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $100 (服務費: NA)
❗️每人最低消費$40
2020-12-19
  • 抹茶忌廉焦糖味配白玉
向來係一個好怕甜食嘅人,食完覺得黏住喉嚨,覺得好膩 😅  一直以來都未搵到一間甜品店令我覺得「好食程度」override「甜」,直至遇到「SHARI SHARI Kakigori House氷屋」❤️  係佢令我嘅味蕾發現甜品係好食嘅~「SHARI SHARI」主要供應刨冰,亦有少量芝士蛋糕、蕨餅、crème brûlée等甜品選擇  刨冰口味眾多,而且會因應季節、節日推出限定口味,十分有心思 🍧  開業已經三、四年時間,晚飯後嘅時段仍然大排長龍,受歡迎嘅程度可見一斑。 餐廳有兩間分店,一間位於中環,另一間位於銅鑼灣。個人比較鍾意中環嗰間;一來,可以由玻璃外牆望到蘇豪區街上飲到醉醺醺嘅眾生相;二來,店員製作嘅刨冰結構較結實,冇咁容易塌落嚟;鋪喺刨冰面嘅醬料亦較均勻。不過今日喺銅鑼灣食飯,所以就腳啲就去銅鑼灣嗰間啦! 餐廳內部以灰色做主調,配上木製傢俬,簡約舒適。但只有少量座位,預咗要排隊 😌=========================開心果雜莓味 $98見到個 holiday special 梗係要試吓!聽到個名都覺得清新 🌿  開心果味入口較甜,dap dap下有果仁嘅味道 🌰

=========================
開心果雜莓味 $98
開心果雜莓味
見到個 holiday special 梗係要試吓!聽到個名都覺得清新 🌿  開心果味入口較甜,dap dap下有果仁嘅味道 🌰  食到冰嘅中間有雜莓醬,酸酸地啱啱好中和左開心果嘅甜味,甜而不膩 🫐
開心果雜莓
冰頂有新鮮紅莓藍莓,鮮忌廉 🥄  之前食過固定 menu 嘅其他味道,冰中間會有奶凍/餅碎增加口感,今次總係覺得中間差咁啲層次,不過整體嚟講~大滿足!

喺「SHARI SHARI」食冰,每食一個冰有一個印仔,儲滿8個印仔就可以喺下個冰減$65!唔經唔覺我同男朋友已經儲滿咗兩張卡啦,希望下次期間限定繼續 surprise 我哋!
=========================
Shari Shari Kakigori House 氷屋 (銅鑼灣)
📍 銅鑼灣希雲街14號地舖
宵夜
開心果雜莓
2020-12-13 179 瀏覽
*以前仲要face to face lecture既時候 成日一放學就嚟Shari Shari食個冰先返屋企食飯🧊-係Shari Shari試過好多唔同味 例如焙茶 tiramisu Oreo牛奶 士多啤梨 芒果乳酪之後 都係覺得只有抹茶可以超越自己 仲要每次我都會加panna cotta同丸子(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 丸子其實味就普通 🍡 但我覺得食冰好寡 想加啲有咬口既野先加 其實冰入面都有威化餅碎既 🍪 再加埋濃郁奶味既牛乳布甸 就100分🔥佢既冰係冇顆粒感 入口即溶又順滑 每隻口味既調味都恰到好處 就算溶左都唔會淡而無味 冰又唔會有雪藏味 真係好高汁!-以前都有試過佢既cheesecake 就覺得口感同味道都一般 刨冰店都係食返刨冰穩陣啲😆😆-小店就一定係迫狹啲 同埋佢地好想你快啲食完 做下一枱客 所以千祈唔好當Shari Shari係聊天既地方 要快食快閃🤰🏻
  • 抹茶忌廉焦糖味配白玉
<北海道南瓜味> ʜᴋᴅ 98本來想食焙茶味,可惜已下架😕於是點了季節限定的南瓜味🎃黃澄澄的南瓜醬佈滿冰面,還有南瓜籽作點綴。很少吃以南瓜做主角的甜品,是我沒吃過的味道😯南瓜味稱不上濃厚,但足以清楚嚐到南瓜味😚神奇的是淋醬保留了南瓜那種粉粉的口感,真的做得很貼題🥰粉粉的質地大概是來自混入的黃豆粉,沒想到南瓜和黃豆粉是不錯的組合👍🏻刨冰的中間也會夾雜著淋醬和煉奶,不怕吃到中途沒味☺️最底層的冰淋上了黑糖,但我私心想要更多更多南瓜🤪·已經不是第一次吃這間冰屋,未吃前一直覺得用接近百元吃冰很不值😳吃過才覺得它的可取之處在於這麼一大坨冰,沒有一口覺得是在喝水🤣
<北海道南瓜味> ʜᴋᴅ 98

2020-12-07 184 瀏覽
喺美食林立嘅希雲街,呢間日本人主理嘅刨冰店成功突圍而出,經常亦會出現長長嘅人龍🍧😋食咗乜:伯爵奶茶味(配白玉)HKD$100😊刨冰嘅口感☁️綿密,份量十足。伯爵奶茶味同冰完美融合。冰球嘅中心喺餅碎同埋奶茶凍✨整體都好夾🤤反而加配嘅白玉有點兒格格不入🙈榛子朱古力味 HKD$95😊無另加配料,但頂頭都有whipping cream🤤好邪惡食落就好似食緊繽紛樂咁🤤味道比較濃郁,甜度恰到好處👍🏽整體嚟講,食物同服務都幾乎滿分,但始終小店空間有限,座位有小小迫‼️TIPS‼️💡嚟到不妨問下店員,當天嘅隱藏菜單喺咩✨可能會有意外驚喜(今次試嘅榛子朱古力就喺當天嘅隱藏菜單啦)💰呢度有最低消費➡️每人$40🍧店主話:呢度用嚟整冰嘅水喺日本水黎架🇯🇵✨大家排隊等候時記得乖乖聽店員指示,盡量向前排呀🙈盡量唔好影響隔離左右嘅店鋪做生意

😋食咗乜:
伯爵奶茶味(配白玉)HKD$100😊
反而加配嘅白玉有點兒格格不入🙈

榛子朱古力味 HKD$95😊
無另加配料,但頂頭都有whipping cream🤤好邪惡
食落就好似食緊繽紛樂咁🤤味道比較濃郁,甜度恰到好處👍🏽

‼️TIPS‼️

💰呢度有最低消費➡️每人$40

🍧店主話:呢度用嚟整冰嘅水喺日本水黎架🇯🇵

2020-12-03 195 瀏覽
大熱天時最岩食咩?當然食刨冰🍧🍧🍧!呢間刨冰店選用日本生果 啖啖都係新鮮生果味!好似將成個生果雪冰左咁!刨冰好綿密!細緻🥰👍🏻今次試左草莓蜜柑刨冰!🍓🍊加左牛奶布丁!草莓唔酸好清甜!布丁好滑好重奶味!蜜柑酸酸甜甜好開胃!另一個係蜜糖檸檬乳酪刨冰🍋好岩夏天食!酸甜酸甜又清新 蜜糖同檸檬一齊食唔會太甜!而且中間心有黃豆粉 好驚喜!!份量超大!一個真係可以當飯食😆😆😆 食完好滿足、透心涼🧊
份量超大!一個真係可以當飯食😆😆😆 食完好滿足、透心涼🧊
2020-12-03 106 瀏覽
🍵Matcha Cream Special - $100Hojicha & Kinako Cream - $90Best Kakigori in town!!!🍧 Very authentic, everything is delivered fresh from Japan🇯🇵 Made me feel like enjoying the last bit of summer☀️ in kyoto right now🥺 It’s super hard to visit Japan now so being able to eat this kakigori really made my day🥰. We queued for around an hour, and noticed many Korean customers, maybe they like the Japanese way of having ice more😛 For the Matcha Cream Special, they added digestive biscuits inside the kakigori
🍵
Matcha Cream Special - $100
Hojicha & Kinako Cream - $90

Best Kakigori in town!!!🍧
hojicha

For the Matcha Cream Special, they added digestive biscuits inside the kakigori so the ice won’t melt too fast and the kakigori tastes “crunchy” ,
matcha
I really liked it a lot because the Matcha sauce is really very Kyoto😭🤍 Although I like hojicha>matcha, matcha suits kakigori more than hojicha in my opinion so if you’re only having one kakigori at sharishari, my suggestion would definitely be Matchaaaaa🍵💚!!!!!

SHARI SHARI Kakigori House
Address: G/F, 14 Haven Street Causeway Bay
hojicha
2020-12-02 125 瀏覽
近排開始入冬,每日溫度既變化一日大過一日,可以由二三十度跌到落十幾度。不過天氣凍左都阻止唔到小編食凍冰冰既甜品既慾望,因為Shari Shari 被小編標記左好耐先有動力去食!小編叫左宇治金時味同草苺 special 味刨冰。宇治金時味其實系綠茶紅豆,下面有濃濃既綠茶刨冰,上面就有香甜紅豆醬。每啖冰都可以食到綠茶味,擺入口之後,就會溶化成綠茶。個草莓味味道比想像中真,食落好清爽~冰既質地好軟,入口即溶。雖然系冬天不過越食越過癮!
宇治金時味
草莓special  味

冰既質地好軟,入口即溶。雖然系冬天不過越食越過癮!
蕨餅
2020-12-01
$70 (宵夜)
宇治金時味
草莓special  味