2021-03-10 162 瀏覽
「 Matcha Cream Special (caramel w/ Shiratama Mochi)🍧🌿 」..久違嘅Shari Shari 🍧佢地方唔大,大概只可以放到4張枱仔+1張‘bar’ 枱,個人認為碗冰嘅份量都多,得3個人嘅我哋驚食唔哂,就只係叫咗一碗,但係為咗reach到最低消費(每人$40),我哋嗌多咗兩份白玉🍡..Matcha Cream Special (caramel w/ Shiratama Mochi)🍧🌿D冰綿綿密密,個抹茶醬好濃郁,食落唔會太甜,啱啱好,食到入面就有啲Caramel 醬同埋消化餅,好鬼夾🤤始終都係冰,打卡打得耐得滯,食到最後有的冰融左變咗水😂😂結論係唔好怪住影相📷要快D食🥄 .🍽環境 :🌟🌟🌟👀賣相 :🌟🌟🌟🌟🌟💰抵食 :🌟🌟🌟✨👅味道 :🌟🌟🌟🌟💸價錢:$100 (白玉+$10) 🗺地址 : Shari Shari Kakigori House 氷屋 銅鑼灣希雲街14號地舖
🍽環境 :🌟🌟🌟
👀賣相 :🌟🌟🌟🌟🌟
💰抵食 :🌟🌟🌟✨
👅味道 :🌟🌟🌟🌟
銅鑼灣希雲街14號地舖
2021-03-09 155 瀏覽
Shari Shari 真係食極都唔厭,今次已經唔知係第幾次黎食😂但係每次黎食都一樣咁令我驚喜🥰 1⃣️焙茶黃豆粉忌廉味($95)呢個真係超好味!佢已經榮升我心目中shari shari入面既no. 1🤩焙茶味好濃好濃,入面有啲煙煙韌韌既蕨餅,配合埋面頭既黃豆粉忌廉,成個組合真係冇得輸!特別鍾意佢面頭果pat黃豆粉忌廉,味道好濃好香,同啲焙茶味既冰一齊食,茶香加黃豆粉既香味,勁好味😋

1⃣️焙茶黃豆粉忌廉味($95)

2021-03-07 205 瀏覽
超濃郁的日式刨冰🍧😍​成座山咁高🍧 3隻味道都好濃厚❗️​食到中間有啲醬同脆脆,味道又好夾,口感好豐富😋​伯爵奶茶味中間唔止有餅乾碎,仲有布甸🍮 好正💛​款款都超級大碗入口即溶又棉又滑🍧 甜度適中👍想再試其他味🤪​​

超濃郁的日式刨冰🍧😍​
成座山咁高🍧 3隻味道都好濃厚❗️​
食到中間有啲醬同脆脆,味道又好夾,口感好豐富😋​
伯爵奶茶味中間唔止有餅乾碎,仲有布甸🍮 好正💛​

2021-03-06 170 瀏覽
我們兩個小女孩為了這個超人氣刨冰,慕名來到銅鑼灣這家店。因為上openrice見到刨冰的分量很大份,而我們都是吃了dinner先過來排隊等食飯後甜品,所以我們點了一個伯爵奶茶味的刨冰配白玉,份量剛剛好。雖然排隊等位時間比較長,但落完單等了不久,食物就送到。伯爵奶茶味刨冰的奶茶味剛剛吃的時候很濃郁,但吃到中間的時候,味道就變淡了。幸好刨冰下面有牛奶布丁和消化餅脆脆,可以將牛奶布丁和消化餅脆脆加上刨冰一起吃,味道很夾,同時亦增加了刨冰的層次口感。
$50 (其他)
2021-03-04 178 瀏覽
・:*+. 𝑠ℎ𝑎𝑟𝑖 𝑠ℎ𝑎𝑟𝑖!¡ ______________________________finally sharing shari’s best seller to you guys and i swear shari never disappoints 😩💞 their shaved ice is just so flavourful and well shaved it feels like having cold marshmallow that melts into your mouth instantly🥰 they have various flavours to choose from and hojicha is a must try! 💘𝙝𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙖𝙣𝙙 𝙠𝙞𝙣𝙖𝙠𝙤 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 ($98) supeeer rich in hojicha flavour everything was aMAZINGG but i think it would be even more outstanding if more kinako cream was adde
・:*+. 𝑠ℎ𝑎𝑟𝑖 𝑠ℎ𝑎𝑟𝑖!¡

supeeer rich in hojicha flavour everything was aMAZINGG but i think it would be even more outstanding if more kinako cream was added(don’t count the calories...👉👈) and prepare to be surprised as you dig in deeper into the ice. there will be chewy and soft mochi waiting for you to devour it 😈 would definitely revisit to try other flavours 😋

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 7/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 9/10

🖇 G/F, 14 Haven Street Causeway Bay
同朋友咁啱喺銅鑼灣食完辣野,大家都想食返個甜品於是就決定嚟Shari Shari食返個日式刨冰! 店舖算細得幾個位,大約四點到嘅時候都已經有人喺度排緊隊,不過排左20分鐘倒都已經入得去🥳我同朋友兩個都係earl grey嘅超級fans,所以二話不說就決定要叫伯爵奶茶味加白玉😍-伯爵奶茶加白玉 $100呢度嘅刨冰款款都成座山咁高,一個人一定食唔晒😅最鍾意嘅就係呢度啲冰食到最尾都仲好有味,唔會好似飲緊水咁。淡淡嘅Earl Grey味食落非常之清新,中間仲有消化餅碎同埋牛奶布甸,夾埋一齊食口感非常之好🤩店員亦都非常之好人同有禮貌!值得再嚟試其他口味😍
伯爵奶茶加白玉 $100
2021-03-01 159 瀏覽
食完晚餐好想吃甜點,這家店一直在我的to-eat list裡面,剛好在銅鑼灣吃過晚飯,終於可以去試一試🤩晚上大概8點半到餐廳,門口大概有6個人在排隊,我們邊排隊邊看餐牌,等了約15分鐘就有位子,期間店員已經幫我們下好單。我們兩個人點了一個伯爵奶茶冰加白玉。大概5分鐘食物就送上來了。冰超大一個,兩個女生吃起來剛剛好。奶茶冰的奶茶味很濃,冰的下面是消化餅脆脆和牛奶布丁,牛奶布丁超級嫩又有牛奶香,配著脆脆和溶化的奶茶冰一齊吃很配,想不到吃完冰後還有這個驚喜🤩 餐牌裡還有很多想吃的冰,下一次一定要再來🍧

餐牌裡還有很多想吃的冰,下一次一定要再來🍧
2021-02-23 224 瀏覽
想嚟朝聖好耐,可惜我啲朋友都對抹茶興趣唔大,咁我唯有自己過嚟食入到餐廳真係好有日本feel,好想去旅行。抹茶忌廉冰睇相已經知道好大,不過我認為自己嘅胃口更大。估唔到我竟然食唔晒,覺得自己好嘥,最後都坐咗一段時間成功食到見到佢有宇治金時,所以我本來對佢期望唔會太高,覺得未必好重抹茶味,不過估唔到抹茶味都幾濃郁,食落口唔會太甜,亦有回甘,抹茶同忌廉攞到好好嘅平衡,唔會太重奶味亦唔會太重抹茶味不過當然對於一個抹茶抹,我會想再重啲
入到餐廳真係好有日本feel,好想去旅行。

抹茶忌廉冰
睇相已經知道好大,不過我認為自己嘅胃口更大。

不過當然對於一個抹茶抹,我會想再重啲
前排好凍個幾日既晏晝食,完全唔洗排隊🤣 終於食到朋友極力推介既黑芝麻味!————————————❦ 日本黑芝麻味 $95簡直係將芝麻糊搬左上個冰上面🤣黑芝麻味好濃郁,入面仲有黃豆粉,同芝麻味好襯!!弓弓不過食得耐好似甜左d,不過都係好好味~~~~~~~評分:🌕🌕🌕🌖🌑————————————❝ Shari Shari Kakigori House 氷屋銅鑼灣希雲街14號地舖中環蘇豪士丹頓街47號地舗
————————————
❦ 日本黑芝麻味 $95
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
————————————
銅鑼灣希雲街14號地舖
中環蘇豪士丹頓街47號地舗
日本黑芝麻味
日本黑芝麻味
我覺得係最好食既日式刨冰店🍧款款都成座山咁高 而且d冰頭食到尾都係好有味道唔會得水味😍d冰係一絲絲好綿滑😆價錢都係偏高 間唔中食下就好了 但佢標價好似愈黎愈高了😱🌿抹茶忌廉焦糖🍧 $90好濃抹茶味 會回甘個隻 食到最後都仲有抹茶醬! 中間係焦糖味既冰同埋脆脆 令到成個冰口感同味道更豐富 而且好夾☺️🍂焙茶黃豆粉忌廉🍧 $95呢款宜家好似冇左😣好香濃既焙茶味 上面既黃豆粉蕨餅都好好食😭cream係有淡淡黃豆粉味 仲淋上黑糖漿 呢個整體黎講冇抹茶個個咁甜~😙☕️伯爵奶茶🍧 $90呢個比起上面兩個就顯得一般般 始終我都係中意中式/日式茶味多d🙈呢個清新d 淡淡既earl grey味 今次中間係布甸同餅碎😍但因為上面鋪左層原味既冰 食食下就愈黎愈淡味🍫榛子朱古力(聖誕限定)🍧 $93呢個係中環店既聖誕限定 食落似朱古力奶味既冰 唔算好濃味 中間有d oreo餅碎 我都係中意食茶味多d🙈🤣
抹茶忌廉焦糖
焙茶黃豆粉忌廉
  • 抹茶忌廉焦糖味
  • 焙茶黃豆粉忌廉味
2021-02-16 137 瀏覽
久仰大名,次次經過都勁多人排隊,好多朋友都唔肯陪我等。今次終於揾到個朋友肯陪我癲,特登由天水圍過咗黎就係為咗食呢間冰屋!果然冇令人失望!真係超級大碗,從來未食過入口即溶嘅棉棉冰!甜度又岩岩好!但大碗到suggest一碗兩個share就夠了,我地一人一碗,冰到入心哈哈。而且食完超級飽,真係好大碗,雖然偏貴,但性價比係有嘅。佢棉棉冰中間仲有其他料,所以食落有啲口感,唔會一直食冰。讚!
肥姑姐飲食推介 - 伯爵茶味刨冰+奶凍1)環境衛生日式小店裝修,地方非常乾淨企理冷氣涼快,另外職員有禮手腳勤快,店內最多可以坐4枱客(約8人)。2)食物質數今次點了伯爵茶味刨冰+奶凍, 伯爵茶口味真的比較淡口,刨冰內內有大量麥維他餅乾碎,呢點我不太喜歡,因為如果不混合刨冰食口感好乾,另外奶凍依舊超好食(如果刨冰上再加上奶蓋,口感會再豐富D。)3)價格HKD90 (不需要加一)4)再惠顧指數👉🏻(喜歡生果味多D,所以下次會食番士各啤梨味)

伯爵茶味刨冰+奶凍

伯爵茶味刨冰+奶凍
肥姑姐飲食推介 - 伯爵茶味刨冰+奶凍

1)環境衛生

2)食物質數

3)價格HKD90 (不需要加一)

4)再惠顧指數👉🏻
(喜歡生果味多D,所以下次會食番士各啤梨味)
2020-09-06
  • 伯爵茶味刨冰+奶凍
2021-02-01 337 瀏覽
M҉a҉n҉g҉o҉ L҉a҉s҉s҉i҉芒果乳酪味刨冰🥭🍧 $90i think it’s one of the best japanese shaved ice restaurants in hk. the ice was so fluffy, covered in a refreshing mango syrup and served with an extra pot of yogurt. the generous portion of ice is great to share with your friends😋係我喺香港食過最好味嘅刨冰之一 👍🏻質感幼細鬆軟冇冰粒 芒果加乳酪嘅味道非常清新 每一啖都有唔同嘅味道😆 每一份冰都好大份量 同朋友share就啱啱好🤩

芒果乳酪味刨冰🥭🍧
芒果乳酪味刨冰🥭🍧
2021-01-28 246 瀏覽
近排天氣熱返,最啱食凍野見到佢有一款新出黑芝麻味刨冰一直都想試,難得唔使等位就食左刨冰勁大個,好多黑芝麻醬兩個人食啱啱好黑芝麻味好香,配搭好正入邊仲有啲餅乾碎,口感唔錯個人覺得有少少偏甜,鍾意食甜野就啱晒
近排天氣熱返,最啱食凍野
見到佢有一款新出黑芝麻味刨冰
一直都想試,難得唔使等位就食左
刨冰勁大個,好多黑芝麻醬
兩個人食啱啱好
黑芝麻味好香,配搭好正
入邊仲有啲餅乾碎,口感唔錯
個人覺得有少少偏甜,鍾意食甜野就啱晒

2021-01-25 244 瀏覽
士多啤梨冰:好食!冰感好綿...好食過台灣夜市d綿花冰。奶茶白玉冰:味道略苦,但可以接受。但下次再食,首選仍然是士多啤梨冰。排隊時,已問定食咩,一坐底,冰就到,一碗份量足夠2人食。
士多啤梨冰:好食!冰感好綿...好食過台灣夜市d綿花冰。

排隊時,已問定食咩,一坐底,冰就到,一碗份量足夠2人食。