2023-12-24 2501 瀏覽
係佐敦都食過一間手工意粉餐廳叫做sfizio同之前食過既cafe revol係同一條德成街呢間餐廳就夠顛啦因為我地比老細鬧呀真係記足佢年半都要寫餐廳味道完全無問題呀手工意粉都唔會差得去邊但一開始同侍應落單話甜品想要tiramisu唔記得佢話今日無賣定賣晒啦咁咪無落到甜品點知到食完晒個老闆自己走過黎問甜品要咩咪照講唔要lor點知佢就西晒面唔開心啦都仲未發作既話說間舖當時得果一兩檯客大把位淨我地食完就繼續坐左陣吹水點知個意大利佬就黎料啦拎住張單唔知發咩顛走過黎兇我地直頭拎晒意大利國定手勢鬧人咁不過意大利文聽唔明好似坐係度就係唔岩咁但你又無話限時又無其他客我地十一點九黎食講緊十二點半都未到即係坐左一個鐘都無都唔知佢做乜野果個唔知係老闆娘定侍應既女人先尷尷尬尬過黎打完場食餐飯都要比人鬧就真係第一次我好小氣應該會記一世咁循例講下佢地食物lunch由八十幾去到百中都有餐湯係杯上叫左三款意粉沙樂美腸蕃茄醬芝士貓耳朵粉四式芝士雲吞同埋肉醬全蛋寬麵即係我都話對佢地意粉係完全無投訴口感好好份量都算比中高檔既多係無乜擺盤同配菜姐仲有貓耳朵粉同寬麵兩碟有d相似應該叫忌廉汁果隻會多d選擇同埋唔太明佢地唔做car
係佐敦都食過一間手工意粉餐廳

聽人講little napoli個老闆又係會鬧伙記既
明明我係咁鍾意睇同支持意大利波
真係搞不掂
2022-08-22
$163.33 (午餐)
溶化什香料沙樂美腸蕃茄醬混多重芝士煮新鮮貓耳朵粉
四重芝士意式雲吞配牛油鼠尾草汁
自家製意式傳統肉醬煮全蛋寬麵
6天前 0 瀏覽
🌟餐廳位置喺佐敦,地鐵站距離都好近,今日比較鍾意食嘅手工意粉有four cheese ravioli, 味道非常濃郁,而且餐廳係主打手工意粉,非常傳統嘅意大利口味,而且黑松露味非常match, 呢個價錢嚟講算係非常高質,亦都有其他唔同手工意粉俾大家選擇,大家可以一試。好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟

好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
2024-04-22 198 瀏覽
宇宙最強意粉 終於出場Al dente就一定係must, 但係個味道真係crazy咁好食Wine都只係markup一倍, fair但係最正嘅係,Spencer 嘅service係超級超級professional, 媲美hotel level對食材嘅認知,passion, 都係max level重點重點重點,超級抵食係到又好食又好玩簡直可以當係飯堂I must go back for the pasta and service again and again, no doubt唔好話我無提你,一定要book位
宇宙最強意粉 終於出場

Wine都只係markup一倍, fair

對食材嘅認知,passion, 都係max level

重點重點重點,超級抵食
係到又好食又好玩
簡直可以當係飯堂

唔好話我無提你,一定要book位
2023-02-14
情人節嗰日因為遲咗收工,所以同男朋友9點左右經過佐敦依間意大利餐廳就打算問下仲有冇機會可以食到,點知真係好好彩有位同未過last order,所以有機會試到🤩!見到雖然鋪位唔算大,但覺得都坐得好舒服,而且老闆、老闆娘同店員都好有禮貌同好親切,所以一入到去已經加曬分☺️我同男朋友糾結究竟appetizer叫burrata caprese plate好定係生牛肉他他好,因為聽到隔離枱話生牛肉好好食,不過最後都係叫咗Burrata,因為想食下菜🤣啲菜同番茄仔都好新鮮,平日好少食Burrata依種芝士,所以覺得口感好特別,味道都好容易入口😋情人節有special pasta menu,所以我地就叫咗Valentine’s Day 限定嘅pasta。雖然唔係好記得個pasta叫咩名🙈但佢嘅味道真係要用難忘同驚喜去形容(絕對唔係誇張😭)首先佢係一個tomato base嘅手工pasta,個番茄醬並唔係好似普通番茄醬嘅味道咁普通,總之一食落去就覺得係從來冇喺出面食過嘅味道🥺至於個手工粉,問一問老闆娘先知道原來係佢地自己新鮮整嘅,唔怪得個形狀咁得意啦😝另外,我地仲order咗一個four cheese

另外,我地仲order咗一個four cheese ravioli,佢係配松露汁嘅,我個人超中意松露味嘅嘢,所以都好鍾意依個pasta,因為creamy得黎松露味都好香濃,完全冇令我失望🥰

最後甜品我地叫咗Ricotta Pear同埋半軟硬忌廉雪糕,ricotta pear個味道好特別,唔會太甜,而且好驚喜嘅係啲ricotta中間仲夾住咗少少梨肉,所以我好鍾意🤣至於半軟硬忌廉雪糕,佢口感有啲似好creamy嘅雪糕,我覺得佢應該係almond flavor?🤔不過都好好味,係出面好少餐廳食到嘅甜品😌

整體嚟講,我覺得依間餐廳性價比高,同埋睇得出真係用心製作,今次路過入咗黎食絕對係意外收穫,下次一定會再黎食!😆情人節嗰日因為遲咗收工,所以同男朋友9點左右經過佐敦依間意大利餐廳就打算問下仲有冇機會可以食到,點知真係好好彩有位同未過last order,所以有機會試到🤩!見到雖然鋪位唔算大,但覺得都坐得好舒服,而且老闆、老闆娘同店員都好有禮貌同好親切,所以一入到去已經加曬分☺️
Burrata  Caprese  Plate
Valentine’s  Day  Special  A  La  Carte
Four  Cheese  Ravioli  with  Truffle  Sauce
Semifreddo
Ricotta  Pear  Tart
2024-02-14
情人節
Burrata  Caprese  Plate
Semifreddo
Ricotta  Pear  Tart
  • Four  cheese  ravioli  with  truffle  sauce
  • Ricotta  pear
2024-01-25 659 瀏覽
行過佐敦,意猶未盡嘅肚子俾一間意粉店吸引住了。店內氣氛舒服,師傅仲真係意大利人,成間店充滿咗濃濃意式風情。首先,Spätzle嘅賣相已經夠晒吸引,一件件似玉米片嘅意粉,加上豐富嘅忌廉醬同埋煙肉,超正!吃落去感覺煙韌又夠creamy,幾滿足!再嚟個Gnocchi Gorgonzola,你話意大利薯仔糍,香濃嘅blue cheese同埋淡淡松露味,仲有清香嘅火箭菜提味,我諗呢個組合真係幾正點,雖然口感可能唔夠firm,但依舊香滑,我鍾意!Tortellini係唔錯,但唔算突出,Parma火腿同芝士味恰到好處,而且醬汁微辣帶點惹味,不過同其他兩款比就失色少少。最後個Tagliatelle al Ragu,平平無奇。闊條意粉嘅質感可能售晒,但個肉醬茄汁就真係有點普通,冇乜特別。甜品嗰啲就真係得個幾普通,Apple Tart同Tiramisu味道ok哋,不過份量小了點,嗰杯Tiramisu睇落真心細過其他枱,問店員佢又話一樣,心入面半信半疑喇嘛。總括嚟講,呢間意粉店嘅食物有幾款係確實撻中我心,店子嘅服務都不錯。聚會嚟食飯,分享下歡樂時刻,嗰家意粉店都算係個唔錯嘅選擇。🍝👍🥳

2024-01-06 752 瀏覽
未去過意大利,不敢妄加評價是否正宗,但是絕對的好味! 本店的廚師是意大利人,主打手工意粉,全部都好好食,不需要特別推薦。圖中的是Gramigna in tuscany sausage sauce。作為特別驚喜侍應的Chicken in Italian marsala sauce非常的好味,收尾是一個美味的意大利聖誕蛋糕, 因為是節日期間是特別的餐牌和價格。 今日餐廳只有一位女侍應非常的溫柔有禮貌,耐心的解釋各種菜式,點贊
未去過意大利,不敢妄加評價是否正宗,但是絕對的好味!
意式聖誕蛋糕
2024-01-06
意式聖誕蛋糕
唔係有人帶我黎都唔會搵到呢度店面細細間, 家庭式, 唔係好華麗打卡果種意大利餐廳雖然都有其他主菜同埋甜品,但係睇嚟手工意粉係佢主打,種類有極多Spatzle Cream and Bacon $98好creamy好咸香,個味似似地港式既carbonara,但再creamy dSpatzle 細細粒軟軟綿綿,香蛋味,冇想像中咁煙韌正合我意Tortellini Aurora $148呢個意大利雲吞冇平時嗰啲咁大隻細細粒,但係入邊都包左餡超好食,parma ham同芝士味濃lunch set仲會送飲品或者soup我呢日既soup係青豆湯,唔係creamy果種,但感覺輕盈好多健康d不過唔記得影,佢唔記得上餐湯,我食完臨走之前先飲

唔係有人帶我黎都唔會搵到呢度
店面細細間, 家庭式, 唔係好華麗打卡果種意大利餐廳

Spatzle Cream and Bacon $98

Tortellini Aurora $148

lunch set仲會送飲品或者soup
不過唔記得影,佢唔記得上餐湯,我食完臨走之前先飲
  • Spatzle Cream And Bacon
  • Tortellini  Aurora
2023-10-31 1179 瀏覽
慶祝好友生日嚟咗呢間由意大利人開嘅餐廳食手工意粉🤤意粉款式好多,好多款都幾吸引🤩意大利廚師好熱情,會問客人覺得食物質素如何同滿唔滿意😂餐廳座位較少,建議要訂位先😅1.HANDMADEORECCHIETTENDUJASFIZIOSTYLE ($145)個番茄肉醬幾開胃,酸酸地😋辣肉腸略嫌太辣😅貓耳朵咬落有啲煙韌👍🏻如果再多啲芝士粉就更加正🤤2.SPATZLECREAMANDBACON ($98)呢碟雖然賣相一般,但味道有驚喜🤩忌廉味好濃郁,每啖都好滑😋手工意粉好有咬口,個質感幾有趣,同個汁幾夾🥰3.RAVIOLIAIFUNGHIPORCINICONBURROEDERBE ($140)牛肝菌味超出,意大利雲吞好大隻,面頭好多芝士粉,正呀😍4.FASSONAITALIANBEEFTARTARE ($139)牛肉他他作為前菜幾好,雖然係生牛肉,但一啲都無腥味😋幾fresh🤩5.Grandmother tart ($70)其實即係檸檬吉士批,檸檬味唔係好夠,甜咗啲😅6. 開心果批 Cake of today 係開心果批,開心果味好淡,中間啲cream夠滑,但都係偏甜😅唔推薦!

2.SPATZLECREAMANDBACON ($98)

牛肝菌味超出,意大利雲吞好大隻,面頭好多芝士粉,正呀😍

5.Grandmother tart ($70)
其實即係檸檬吉士批,檸檬味唔係好夠,甜咗啲😅

6. 開心果批
生日
有Gnocchi的店我大多都會收藏起來~這天終於有機會吃到這家由意大利人主理的小店🍝我們點了Pesto Gnocchi Pesto帶點酸酸的 Gnocchi不是特別Q彈的那種 但也很好吃😋(但個人私心如果有不止vegetarian的配搭更好🤓)還有點了傳統肉醬Tagliatelle🍝這個麵質很好~肉醬味道也很不錯~兩個都好好吃🤤還有很多款式都很想試試看🥹Orecchiette Tortellini等等都很想吃🥹最後點了Sicilian Cannolo這個傳統甜點~看起來很冰很甜~還以為是包住曲奇冰淇淋的味道 但吃起來並不是~芝士吃起來香滑不膩 重點是不太甜🤓還有點🍊的味道~
2023-09-19 992 瀏覽
一心諗住支持一下小店同有質素既意粉,點知食到一肚氣🤬🤯食完先見到其他review有提過,有一男waiter,態度惡劣、你落order/問每一個問題都要比佢寸,d語氣表情以為自己好勁好威,比澳牛更誇張。客人對menu上意粉名唔熟,睇下openrice照片研究一下,佢:「你地唔洗睇喇,menu係新嘅」咁我唔睇相,問佢介紹一下menu,佢未清楚人問乜就寸晒嘴。想order貓耳朵粉,佢話今日轉左penne,我問有邊幾種penne dish,佢:「penne得一種」…根本佢唔係想serve客人,佢自以為是詆毀客人唔識咩叫penne寸寸貢。我地食緊嘢佢就不斷插隻手黎收嘢,問都冇問人食完未。太多太多不能盡錄,總之由入座到離開都冇停比佢harass。意粉質素係ok,al dente、sauce濃度剛好,但心情食慾已經比條pk waiter破壞晒。🤮To the owner of Sfiziolease fire this waiter if you don’t want a horrible experience for your customers. His arrogance and rude a
一心諗住支持一下小店同有質素既意粉,點知食到一肚氣🤬🤯

To the owner of Sfizio:
Please fire this waiter if you don’t want a horrible experience for your customers. His arrogance and rude attitude shows mental issues and it’s endured by your customers. Let people enjoy your passionate Italian cuisine in a peaceful and helpful ambience.
2023-09-18
2023-09-15 831 瀏覽
呢間餐廳由一個意大利人開👨🏻‍🍳餐牌感覺都好正宗 有前菜主菜等主打手工意粉 有好多出面少見嘅意粉店舖超細 D位都超逼 不過服務都ok叫左個前菜 Sfizio’s Tomino & Parma Ham ($128)兩大舊芝士用Parma ham包住個人唔係好鐘意咁大舊牛奶芝士好漏 不過個Parma ham同芝士係幾夾主菜叫左兩款意粉首先係Ravioli 4 cheeses in truffle sauce ($170)好濃郁嘅黑松露醬 cover住d雲吞一碟有6粒 入面包住ricotta cheese食落口感幾豐富 不過大食的我覺得唔夠😂另一款係好特別嘅北意手工意粉Spatzle cream and bacon ($88)食落其實好似通粉嘅質感有d bacon bits 個醬係偏忌廉味本身expect 味道會比較特別同有口感不過食落覺得普通 唔太特別下次有機會會試tortellini同gnocchi 甜品叫左Tiramisu ($55)都幾正宗 有兩層手指餅淡淡咖啡味 恰到好處 不錯😌整體還好 不過夜晚食記得要book位👌🏻
呢間餐廳由一個意大利人開👨🏻‍🍳

好濃郁嘅黑松露醬 cover住d雲吞
一碟有6粒 入面包住ricotta cheese
食落口感幾豐富 不過大食的我覺得唔夠😂

另一款係好特別嘅北意手工意粉
Spatzle cream and bacon ($88)
食落其實好似通粉嘅質感
有d bacon bits 個醬係偏忌廉味
本身expect 味道會比較特別同有口感
不過食落覺得普通 唔太特別
下次有機會會試tortellini同gnocchi

甜品叫左Tiramisu ($55)
都幾正宗 有兩層手指餅
淡淡咖啡味 恰到好處 不錯😌

整體還好 不過夜晚食記得要book位👌🏻
💬 CP值:5/5🔖藍芝士松露合桃薯仔粉團 $138 (5/5)第一次試薯仔粉團就已被驚艷🥔粒粒嘅口感都軟糯煙韌🥹好似食緊軟淋淋嘅芋圓咁 藍芝士嘅味道混埋松露油後唔會太強烈 係易入口的💕 合桃份量好多 食曬成碟係飽到飛起🤰🏻真係好好食好滿足🔖煙肉忌廉北意手工粉 $98 (5/5)Encore第二次嘅意粉🥰鐘意奶香味嘅一定要去試!忌廉味好濃郁🥛北意手工粉食感好有趣 似一粒粒扭轉左嘅米粒😳有啲咬勁🥰加埋黑椒愈食愈開胃 好快清曬成碟
💬 CP值:5/5

🔖藍芝士松露合桃薯仔粉團 $138 (5/5)

🔖煙肉忌廉北意手工粉 $98 (5/5)
2023-09-04
  • Spatzle Cream And Bacon
  • gnocchi gorgonzola
  • walnut
  • rocket and a scent of truffle
2023-08-14 963 瀏覽
剛從歐洲旅行完畢回來,途經威尼斯的老酒店Hotel Malibran餐廳的Gnocchi令我念念不忘。因此一抵港就努力搜尋何處可以吃到如此難忘的美食。發現香港島有名氣的義大利餐廳其實有不少,可惜在九龍及新界區的相對乏善足陳,因此能夠找到口碑甚佳的一家位處佐敦一帶的義大利餐廳,當然立即前往品嚐!小店不大,似一家日式家庭拉麵店,氣氛環境舒適,可以用WhatsApp訂枱,方便。店主就是義大利廚師,與港藉太太拍著上,親切友善,再加上幾位在廚房默默耕耘,更顯小店人情味。食物方面,當日頭盤點了Italian beef tartare,Burrata caprese plate,前者生牛肉配洋蔥碎及調料,非常清新,而Burrata芝士一上枱,見其圓渾芝士波波造型,已非常鍾愛,切開後宜人的奶香芝士芳香撲鼻,加上新鮮蔬菜,非常醒胃。主菜點了 Handmade orecchiette ndujd sfizio’s style(貓耳朵), Tagliatelle al ragù(肉醬麵條)及頭號目標Gnocchi gorgonzola, walnut, rocket and a scent of truff
食物方面,當日頭盤點了Italian beef tartare,Burrata caprese plate,前者生牛肉配洋蔥碎及調料,非常清新,而Burrata芝士一上枱,見其圓渾芝士波波造型,已非常鍾愛,切開後宜人的奶香芝士芳香撲鼻,加上新鮮蔬菜,非常醒胃。主菜點了 Handmade orecchiette ndujd sfizio’s style(貓耳朵), Tagliatelle al ragù(肉醬麵條)及頭號目標Gnocchi gorgonzola, walnut, rocket and a scent of truffle,三款絕對充滿驚喜!由於小店強調食材全天然手製,所以貓耳朵及麵條的新鮮程度可想而知,絕非超市現成貨可匹比,而肉醬麵條的肉醬為豬肉的沙樂美腸製成,具老闆家鄉的特色辣味,刺激食慾而不會太辣。當然,Gnocchi風味更是比起當日在威尼斯嚐到的更勝一籌!而且有Rocket配襯,吃下去香氣迷人,非常難忘。至於甜品,點了Grandmother tart及Tiramisu,嫲嫲檸檬撻不酸略甜,比較特別,而提拉米蘇,此店更是用料十足,回味無窮。最後再配上 Italian coffee,Everything is amazing! 所有都是最好的配搭!Love it! 定必再吃!
Burrata
Gnocchi  Gorgonzola
Tagliatelle al ragù
Grandmother  tart
Tiramisu
  • Gnocchi  Gorgonzola  (highly  recommended )
  • Tartare  beed
2023-07-13 1177 瀏覽
香港真係好少地方有得食gnocchi所以朋友話想食嘅時候就去咗呢間有gnocchi食嘅小店!餐廳面積唔大所以建議先訂位~.🎐 Gnocchi Rosso $138 因為gnocchi本身口感偏軟,食得多可能會滯,但配蕃茄醬就可以平衡返🤏🏻 推薦俾鍾意食gnocchi嘅朋友! 🎐 Spatzle Cream and Bacon $98 推✨ 用咗每日新鮮嘅北意手工粉,麵嘅質感好彈牙,醬汁都好creamy,同黑椒味好夾🎐 Tortellini al Ragu $149 唔係好食得辣嘅我表示呢個真心辣😂 肉醬好入味,但就唔係太大驚喜
🎐 Gnocchi Rosso $138

Gnocchi Rosso
Spatzle Cream and Bacon
Tortellini al Ragu
2023-07-03 907 瀏覽
Sfizio italian restaurant價錢💲: $98/ $138/ $75好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.7/5-行入小巷子德成街見到的呢間小餐館,由意籍廚師主理,主打多款傳統意大利手工意粉,有好多出面冇見過的款式呢到都有☺️普偏佢地的意粉都係小啲餸,係醬汁+意粉底。仲有幾款頭盤同甜品可以選擇。-✅Spatzle cream & beacon. 呢隻意大利北部的意粉比粟米粒大小小,每粒都係手工搓成,大小不一😉比起gnocchi會硬身小小,有咬口d,同埋韌d🤣 醬汁用cream、巴馬臣芝士整成,鹹鹹香香,好rich,每一粒粉都包滿汁🥳加啲黑椒同煙肉,惹味啲。不過食多幾啖開始好漏🤐-✅Gnocchi rosso. 馬鈴薯糰子軟糯綿滑,唔係好煙韌。食落去有啖啖薯味,真材實料!肉醬的番茄味微酸偏甜,好開胃,唔會好人工茄膏的味道😝 加埋小小芝士有輕微的鹹香咁。-🆗開心果蛋糕. 整體偏甜,好多糖霜🫣海綿蛋糕唔夠綿密彈性,係比較乾的😶 入面夾住原味同開心果味的butter cream,有d膩。開心果味正常突出,開心果迷應該會有
Sfizio italian restaurant
價錢💲: $98/ $138/ $75
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.7/5

🆗開心果蛋糕. 整體偏甜,好多糖霜🫣海綿蛋糕唔夠綿密彈性,係比較乾的😶 入面夾住原味同開心果味的butter cream,有d膩。開心果味正常突出,開心果迷應該會有d失望🥺

意粉類型真係少見,如果多幾個朋友仲可以提早訂d main dish happy share! 好有小餐館的家庭溫馨感覺🥰 價錢唔太貴,應該當我好想食手工意粉就會再來。

#piggyfoodiein佐敦