韓食雖然已經興起左有一段日子但係崇日既我,對韓國野一直都不太感冒而School Food係我呢D少食韓國野都聽過既餐廳諗住唔會差得去邊點知,我又一次錯了因為實在太差,所以長話短說海陸寵寵拌飯得個咸字,冇D層次,泡菜遮晒其他野既味但泡菜本身又唔係好味,唔夠辣又唔香炸雞炸粉一PAT野,衰過M記紳士先生蛋皮冇蛋味,午餐肉破壞晒個口感,完全唔夾彩虹的櫻許唯一可取之處係個名改得幾靚入面有草莓雪糕,曲奇,紅莓果凍,奶凍,芒果凍但所有野都係太酸令到我都唔知自己到底係食緊甜品定係酸品完全冇考慮過個配搭既失敗品雖然我小食韓國菜但都食過好食既韓國菜但我可以好肯定呢間一定唔單止唔係好食更加係難食佢出名,佢多人食其實都只係明星效應如果大家同我一樣都係鍾意實而不華既就一定唔好試
韓食雖然已經興起左有一段日子
但係崇日既我,對韓國野一直都不太感冒
而School Food係我呢D少食韓國野都聽過既餐廳
諗住唔會差得去邊
點知,我又一次錯了

因為實在太差,所以長話短說
海陸寵寵拌飯
海陸寵寵拌飯
得個咸字,冇D層次,泡菜遮晒其他野既味
但泡菜本身又唔係好味,唔夠辣又唔香
炸雞
炸雞
炸粉一PAT野,衰過M記
紳士先生
蛋皮冇蛋味,午餐肉破壞晒個口感,完全唔夾
彩虹的櫻許
彩虹的櫻許
唯一可取之處係個名改得幾靚
入面有草莓雪糕,曲奇,紅莓果凍,奶凍,芒果凍
但所有野都係太酸

就一定唔好試
2017-10-08
  • 沒有
2018-02-22 306 瀏覽
▶️前兩晚約了男朋友 食晚飯 見到一間韓式餐廳其實這間餐廳已經聽了很多次 一直都冇機會😐終於有得食了就是—School Food—😌▶️這個花郎卷餡內 感覺上似五顏六色原來帶有健康食品 就是有牛蒡架🤣▶️ 這個廚師卡邦尼年糕 看似整落好簡單 其實放了勁多芝士 食完好飽啊😆▶️最後這個 紳士先生 名字上好特別😁原來自己掛住食唔記得門口影相😑
▶️前兩晚約了男朋友 食晚飯 見到一間韓式餐廳

2017-10-10
花朗卷
  • 紳士先生
  • 廚師卡邦尼年糕
初四今日嚟到呢度 上個月 一樣 又嚟到幫襯 食物水準欠奉 叫咗一個壽司叫咗一個餃子拉麵 仲差過茶餐廳的質素侍應全部不專業不知所謂態度差 完全失望下次一定不會再光顧千祈不要中伏

侍應全部不專業不知所謂態度差 完全失望

下次一定不會再光顧千祈不要中伏
2018-02-19
下午茶
2018-02-17 230 瀏覽
久唔久我就會周圍遊,睇下有咩抵野食,今日就比我發現左 School Food 既午市套餐原來都幾抵食,係門口睇睇個餐牌就入左去坐低了。午市套餐跟一款小食、一個主菜、餐飲同水果杯,小食我叫左蟹柳芝士蛋捲,而主菜就叫左半月島韓式拌飯。主菜份量都幾大碟下,蛋都整得幾滑唔會整到好硬,不過可惜個飯松露醬味道唔夠濃,食落口好淡所以有點失色,小食就真係好普通,最後就係果個水果杯,開頭以為係好似一 D 啫喱甜品咁樣,點知一上到枱我笑咗一笑,深深體會到原來現實同幻想真係好有分別。。。。。。哈哈。

2018-02-16 161 瀏覽
大年初一,等中菜同酒樓等到個人發哂呆,足足要等100個號碼先有得入,梗係果斷走啦。然後就尼左schoolfood,諗住反傳統,初一食韓國菜! 一家人尼食,4個人係perfect既人數。我地叫左好多野食,以下會逐一去講。首先尼既係滑嘟嘟鍋。睇見價錢其實已經估到份量唔會多架啦,不過冇諗過係一人份量姐。不過味道就都ok ge,當係前菜啦!跟住就係卡邦尼年糕。其實我一直都唔係太好年糕既,一尼唔係好索汁,二尼唔係好中意咁咬口。呢個年糕既味道算幾好,不過此終都not my taste la!花郎卷係新既卷物,裡面有牛肉,芝士,青瓜等等,食落十分不錯!schoolfood既美食好正,食滿$300仲可以做會員,不詔過近排好似冇咩好換,希望遲D會有啦!
 一家人尼食,4個人係perfect既人數。
我地叫左好多野食,以下會逐一去講。
2018-02-16
2018-02-16 78 瀏覽
年三十晚光顧 聽說快將結業食物味道比起開業已大失水準職員人數不足 態度懶散整體感覺欠佳鐵板飯較油膩 薯角不新鮮 太乾身牛肉湯較清淡 但沒有什麼特別花郎卷味道稍為好一點一日仍在營運一日還須熱誠
年三十晚光顧 聽說快將結業

花郎卷味道稍為好一點

一日仍在營運
一日還須熱誠
2018-02-12 222 瀏覽
今晚我們去咗沙田附近做完嘢之後就去咗新城市廣場搵吓有邊間嘢好食?搵咗一陣我們就揀咗「School Food」食晚飯!我們叫咗花郎卷嘅餡料有牛肉、蟹柳、牛蒡、紅椰菜同生菜,賣相好色彩繽紛,而且口感相當豐富!紳士先生嘅外層係用鷄蛋包著,入面嘅餡料有午餐肉同辣蘿蔔,食落感覺外軟內爽脆!牛骨清潭麵嘅湯底味道比較清淡,牛肉嘅肉質都幾鬆軟,麵條亦都幾幼身,但質感就比較腍身,唔係好彈牙!火爆鷄肉鐵鍋飯係用原個鐵鍋盛載著上碟,可以保持著熱度,材料除咗有香辣鬆軟嘅鷄肉,仲有紫菜同鷄蛋,撈埋一齊食,真係好正呀!卡邦尼年糕嘅醬汁相當香滑濃郁,年糕嘅質感非常煙韌彈牙,粉絲亦好煙煙韌韌,再加埋啲炒香咗煙肉、洋蔥同蘑菇,真係超正呀!Oppa豬肉彈彈涼麵嘅豬肉好爽滑鬆化,涼麵嘅麵質相當爽口彈牙!
火爆鷄肉鐵鍋飯係用原個鐵鍋盛載著上碟,可以保持著熱度,
卡邦尼年糕嘅醬汁相當香滑濃郁,年糕嘅質感非常煙韌彈牙,
花郎卷
牛骨清潭麵
卡邦尼年糕
Oppa豬肉彈彈涼麵
2018-02-07 114 瀏覽
韓式午餐 12點去到 已經要等位 等左15分鐘左右 有位了呢間野都好多人排隊 叫左個哈哈卷同埋鐵板牛肉薯仔飯-哈哈卷入面啲D好脆好好食 份量有12件另外鐵板牛肉飯非常一般無咩特別同埋D薯仔咁樣配非常普通同求其不過D牛肉又幾好食 個飯就比較乾身仲有好多粟米環境同位置都寬敞價錢 : 卷物較抵食 反而個飯就偏貴**而家仲推出左人參雞鍋 下次可以去試下
韓式午餐 12點去到 已經要等位

價錢 : 卷物較抵食 反而個飯就偏貴
**而家仲推出左人參雞鍋 下次可以去試下
2018-02-05
2018-01-24 298 瀏覽
其實我一向都幾鍾意食韓國嘢,香港亦都有不少有質素嘅韓國餐廳,但今次去完呢間school food都發現有少少中伏,應該都唔會再有下一次。今晚只係我同男朋友兩個人食飯..入到餐廳其實我覺得服務質素都唔算差,因為之前睇食評好多人都話服務質素唔係咁好。因為當晚侍應生都好主動咁拎兩杯水比我地..之後就同我地介紹餐牌上面嘅食物,因為我同男朋友本身都唔係好食得辣,侍應生都好有耐性同我地講解呢款食物比較適合我哋。我地當晚點左個韓海部隊同埋韓風牛仔鐵鍋飯。野食就真係唔抵食,大家都見到得嗰三舊咁嘅牛仔骨就已經要$138,啲薯仔乾爭爭,牛仔骨又銀,我都唔係好明白點解會值呢一個價錢。韓海部隊味道方面叫做好少少,不過都講唔上好好食架喇!所以呢間韓國餐廳只此一次。

我地當晚點左個韓海部隊同埋韓風牛仔鐵鍋飯。
2018-01-21 174 瀏覽
跟女朋友去吃韓國菜,又不想韓燒炸雞那麼Heavy, 即時就想到school food. 韓國的食材,西式的做法,感覺新穎而且味道不錯。推薦Carbonara 年糕,口感軟滑,味道濃郁。
2018-01-11 227 瀏覽
兩女侍應全程黑面,其實只係叫野食,中途要求一次加水,同埋埋單! 三次舉手佢地都係黑面既!叫左 花郎卷,烏卒卒,韓海部隊,水冷麵除左水冷麵係正常味道另外三樣都係垃圾!! 兩款卷物不知所謂韓海部隊係暖的,絕不是熱的湯我仲加左個白飯,本黎想食熱湯飯,浪費左$18另外,叫左三杯飲品,一般糖水溝出嚟嘅梳打飲品,枝飲管同隻杯係差5多高,即係你飲既時候要同條脷尖頂枝飲管出黎,或者用手指撩佢出嚟。本身想投訴佢d食物,但見到幾位待應的嘴臉,睇黎都係冇乜用,都係快快走人去第家餐廳醫肚。呢間餐廳永遠都唔會再黎,第一次打食評,就係5想再有更加多既受害人!!!

叫左 花郎卷,烏卒卒,韓海部隊,水冷麵
除左水冷麵係正常味道
另外三樣都係垃圾!!
兩款卷物不知所謂

韓海部隊係暖的,絕不是熱的湯

我仲加左個白飯,本黎想食熱湯飯,浪費左$18
呢間餐廳永遠都唔會再黎,第一次打食評,
就係5想再有更加多既受害人!!!
2017-12-24 367 瀏覽
依日約左朋友黎沙田食韓國嘢!唔小心點左樣勁辣,食唔到!辣皇炸豬排炒年糕🌶🌶🌶🌶超超超超級辣,食左一啖我要即刻飲糖漿好彩啱啱好有杯凍檸茶黎左!仲飲左幾杯水魷上將(依個將薯蓉飯釀入原隻魷魚🦑,飯好入味,點埋蛋黃醬一齊食,就更惹味。拉絲芝士雞翼(勁多芝士啊!同埋雞翼一齊食好正!西芹蕃茄泡菜特飲依款飲品好特別!味道好怪!
依日約左朋友黎沙田食韓國嘢!
唔小心點左樣勁辣,食唔到!

辣皇炸豬排炒年糕🌶🌶🌶🌶
超超超超級辣,食左一啖我要即刻飲糖漿
好彩啱啱好有杯凍檸茶黎左!仲飲左幾杯水
辣皇炸豬排炒年糕

魷上將

拉絲芝士雞翼(勁多芝士啊!同埋雞翼一齊食好正!
拉絲芝士雞翼

西芹蕃茄泡菜特飲
依款飲品好特別!味道好怪!
2017-06-25
魷上將
拉絲芝士雞翼
2017-12-24 215 瀏覽
今天我同朋友呢食野,落完order,冇人理我們,連杯水都冇,要叫先有,但其他桌的人個個都有,叫人加水,個人黑面幫我們加,而且野食等左成30mins都未尼,催佢又黑面。如果呢間野5收加一,系一間茶餐廳,甘的服務態度我不介意,但不是。其次,我地叫左個豬排辣炒年糕。尼到個豬排係成碟最難吃個樣,年糕都仲ok。但係成碟野除左辣味就咪味都冇,同吃辣椒油冇咩分別。而且成間店幾乎冇樣野係吾辣,但係果種辣就真係得辣椒油味!
而且成間店幾乎冇樣野係吾辣,但係果種辣就真係得辣椒油味!
2017-12-17 331 瀏覽
每次約朋友沙田聚聚,都會煩惱找餐廳,尤其是星期六、日。今晚好不容易才找吃得到School Food。大伙兒吃飯可餐點多幾款菜式,卷物點了韓花卷和花郎卷。乾花卷是以餐肉作餡料,而花郎卷則以牛肉、牛蒡、蟹柳、生菜和紅椰菜作餡料,味道和口感較豐富。小食方面,點了脆味樂園、拉絲芝士香辣雞翼和廚師卡邦尼年糕。脆味樂園是炸物,有雞翼、豬肋條、魷魚,各款東西都炸得很香脆,而附上的芝士醬更是必蘸的;拉絲芝士香辣雞翼以鐵板上,板上報滿邪惡的芝士,雞翼陳列整齊,辣辣的雞翼襯上芝士,定為天作之合;廚師卡邦尼年糕可拉出長長的拉絲,富咬口。飯點選了火爆雞肉鐵鍋飯,辣辣的雞肉伴上紫菜雞蛋,味道分明,口感具層次。School Food在飲品上做得較失色,草莓乳酸泡泡和柚子浮冰都十分甜,猶如喝糖水一樣,清清地問服務員拿幾杯水好過。。。
2017-12-17 256 瀏覽
呢間韓食最吸引我嘅係特色壽司同芝士類嘅食物,所以我每次都會點。不過我今次點選嘅食物就令我有啲失望!今次嘅壽司太淡口,飯粒嘅口感差,一咬散哂!今次仲點咗個芝士豬肋骨反而幾好,拉到絲仲味道唔錯,另外點咗個脆炸盤,太乾了,好差,我哋再點多個梳孚蛋,呢個味道反而唔錯,熱辣辣送上不過我應該唔會再去了,因為一次比一張失望
不過我今次點選嘅食物就令我有啲失望!
今次嘅壽司太淡口,飯粒嘅口感差
,另外點咗個脆炸盤,太乾了,好差
,我哋再點多個梳孚蛋,呢個味道反而唔錯,熱辣辣送上

不過我應該唔會再去了,因為一次比一張失望