2015-01-25 1012 瀏覽
德國餐廳在尖沙咀比較多,今天偶然在筲箕灣發現這一間剛開張不久的……真的很驚喜呀!!!食物真的很好味 不少著名的德國餐廳的咸豬手也過咸 這間的味道剛好 不會太咸 而且很香脆伴碟的焗薯也是很用心的製作!還有令人驚喜的柚子生薑茶,一口氣喝了兩杯 真的太令人回味了!不得不提,店內的服務員態度很好 職員都很親切和有禮貌 上菜速度也很快一定會再來!!!
伴碟的焗薯也是很用心的製作!

不得不提,店內的服務員態度很好
職員都很親切和有禮貌 上菜速度也很快

一定會再來!!!

2015-01-25
生日
2015-01-18 1098 瀏覽
筲箕灣,對於我來說實很陌生,朋友說這裡開了一間德國餐廳,於是就遠道而來試試看。餐廳位於東大街,兩旁盡是各式各樣的食肆,名符其實的食街。店子不算太大,設計簡約,以棕色為主,牆上可見新天鵝堡等掛畫,倒令我想起在德國旅遊的日子。這裡提供午餐 ($42 - $78) 和二人晚餐 $388 (包頭盤,湯,主菜和餐飲),而其他食物的價錢也很大眾化,確是少見。來吃德國菜,當然要點麥啤,味道比較清新,很適合女士們呢!進餐前先吃德國麵包拼盤麵包條,香口脆身,就像我們平常吃的百力滋;紐結餅 Brezel 是鹹麵包,是比較常見的,外皮上有粗鹽顆粒是因為在烤烘前會抹鹽水。吃起來有嚼口,韌性有點像牛脷酥。黑麥的德文叫 Roggen,英文叫 Rye,而黑麥麵包卻叫 Pumpernickel,外硬內軟、帶有發酵的酸,又有麥香味。而最後就是賣相可愛,有光澤的小餐包,入口軟綿鬆軟,挺喜歡這款麵包。不論是那款麵包,配上那芝士醬也很美味。西班牙白毛豬火腿伴哈蜜瓜 ($68),火腿質感軟柔,咸香味比想像中淡,伴吃的哈蜜瓜鮮甜爽脆。羅馬生菜伴煙三文魚沙律 ($58) 的賣相有點趣怪,就像一個人躺著般,煙三文魚是上身,羅馬生菜是

來吃德國菜,當然要點麥啤,味道比較清新,很適合女士們呢!
進餐前先吃德國麵包拼盤
羅馬生菜伴煙三文魚沙律 ($58) 的賣相有點趣怪,就像一個人躺著般,煙三文魚是上身,羅馬生菜是雙腳,哈哈,然而羅馬生菜也新鮮爽脆,也不失為一個餐前小吃。
這裡提供三款湯,各有特式。
北海鮮蝦蠔周打湯 ($46) ,周打蜆湯較常見,而周打蠔湯卻是第一次飲,質感 Creamy 順滑。
森林蘑菇忌廉湯 ($38),帶有濃郁的野菌芳香,如果可以增加一些野菌粒和湯的濃稠度,會更有層次感。
而我最喜歡的是匈牙利牛臉頰湯 ($42),牛肉軟腍,肉味香濃,非常惹味,用來伴飯更好呢!
除了啤酒,香腸就是德國的美食之一,以水煮式和燒烤式為主。點一客精選德國腸拼盤 ($138) 可以滿足我們的慾望,伴吃的還有薯仔和酸椰菜,另附上芥末和蜜糖芥末醬。
由左上呈橙紅色的水煮維也納腸,帶點豬肉的鮮味,質感較軟,而灰白色的水煮慕尼克腸是著名的白香腸,以六成豬肉及四成牛肉組成,多了香草的味道。在隔離的香燒紐倫堡豬肉腸,主要由豬肉及香草製成,燒烤後的香腸,更為可口。較粗身的香燒農夫豬肉腸,同樣以豬肉及香草製成,燒烤過後外皮香脆。而較為深紅的就是香燒煙燻牛肉腸,肉味香濃,帶有煙燻的香郁,也很不錯。

今晚的主角正是招牌脆皮燒德國鹹豬手伴酸椰菜燒薯角 ($168),燒得香脆的外皮很誘人!
店員會幫忙把豬手切件,對於我們無從入手的客人來說,實在是一個貼心的服務。
這個德國鹹豬手,似乎是經長時間醃製的傳統做法,和我平時吃得有點不同,咸香味非常濃厚,呈紅色的肉有點像金華火腿,原來德國人是那麼重味道!
而紅酒燴羊膝伴薯蓉 ($128),羊膝燴到非常軟腍,骨肉輕易分離,帶有淡淡的羊味。
最近和黑松露意粉特別有緣,有得多難免有比較,這裡的黑松露菌野菌長通粉伴忌廉汁 ($88),散發著松露和野菌的芳香,不知道是否長通粉有紋的緣故,總覺得忌廉汁可以濃稠多一點,感覺更 Creamy。
驟眼看有點像炒蛋,原來是芝士煙肉焗自家手製瑞士麵團 ($78),麵團的形狀不一,細細的,質感軟糯,如果芝士煙肉可以更香濃一點,就更啱我口味。
最後又是吃甜品的時間,我最欣賞是朱古力慕絲伴雜莓 ($38) 的軟滑質感,而士多啤梨和藍莓也是我喜歡的生果。
香焗蘋果批伴雲呢拿汁 ($38) 比想像中好吃,自己也曾上堂學過弄 Apple Crumble,如果 '金寶' 部份可以烤得更香脆相信會更好。
而榛子焦糖燉蛋 ($38) 的甜度適中,燉蛋吃起來也嫩滑的,不錯的甜品
在星期四的晚上,估不到也有不少客人來這新店,其中還包括我住在東區的朋友,我們的偶遇大概就是緣份吧!

2015-01-15
2015-01-08 1012 瀏覽
星期日04/01/2015朋友打電話黎話一齊食飯!在家又冇咩做,跟著就到筲箕灣找他們,因為我揸車緊係話去有得泊車地方😆,於是他們提議東大街,其實當初心態都係去食下茶記或者麵檔,到了之後幾條友巡查完東大街一轉,發現有一間新開餐廳,望真D(德國餐廳),起初我們懷疑了一陣,門口貼住二人餐都係三佰幾蚊!有沙律,湯,德國咸豬手,意粉,仲有野飲😀入到去坐低德國小店味道,唔係扮高級,服務有禮,店子小小都有幾個人做野!打開餐牌款式唔多,沙律,湯,意粉,主菜甜品樣樣有幾款簡,最後我地點了2人餐(包括沙律2碟,南瓜蟹肉湯2個,招牌德國咸豬手,青口蝦意大利粉)蝦蠔周打湯,牛脥湯(因為二人餐得2碗)傳統德國香腸拼盤,瑞士芝士麵團(侍應推薦!是佢地自己整),羊扒,蘋果金寶。先講一下2人餐份量適中,沙律一份蕃茄加D草上去(其實菜不過好似堆草咁😁)加D黑醋,另外一份鬼佬火腿瓜,材料係唔錯,味道還可以。湯夠熱,還可以。(因為招牌德國咸豬手,果然招牌皮脆肉嫩有汁,冇得彈👍配合甜介辣味道更好!酸菜味道冇得頂!意大利粉醬汁可以的味道還可以。整體黎講2人餐如大食可能要可多個主菜會飽D!(可能我比較大食)😬到散叫的湯,周打湯蠔
湯夠熱,還可以。(因為
意大利粉醬汁可以的味道還可以。
到散叫的湯,周打湯蠔蝦都新鮮,麵團咬落煙煙韌韌,好好味!羊扒配菜也相當好食!甜品蘋果全寶非常可口,雲呢嗱汁不太甜。
總結:整體85分!款式略為少,食物方面材料新鮮,味道也不錯,地方細D,如果多人最好先訂位,服務有禮!價錢相當合理。
招牌德國咸豬手
瑞士芝士麵團
(臨走前哥哥仔話遲下會有傳統德國麵包和芝士)

題外話/補充資料: 走前外賣一隻招牌德國咸豬手返去比屋企人食,嘩嘩嘩…個外賣豬手包裝非常靚,從少少細微就感受到這間店的熱誠,一定再黎食👍👍
2015-01-04
招牌德國咸豬手
瑞士芝士麵團
  • 招牌德國咸豬手,傳統德國香腸,瑞士芝士麵團
2015-01-06 654 瀏覽
早排行街經過見到Lee間新開餐廳,所以同老婆黎試下。我地鍾意食德國腸,就叫左個德國腸拼盤。個拼盤側邊個醬好好味(啡色嗰個,唔知叫咩醬)仲叫左個大冬菇釀波菜,都幾好食~~~最後食左個黑松露扁意粉。一放上枱就已經聞到好濃好香嘅黑松露味,真係好好味。食飽左都仲想食,如果大份d就好啦。
早排行街經過見到Lee間新開餐廳,所以同老婆黎試下。
仲叫左個大冬菇釀波菜,都幾好食~~~
2014-12-30
2015-01-04 959 瀏覽
話說年尾, 緊係食好D去左樓下呢間新開的德國餐廳; 可能因上一手搞衰晒, 所以冇咩客XDDD(上一手間餐廳等餐痴線到等半個至1個鐘先有食, 離譜)去到, 坐底, 乃野...原來得個特別大餐食, 成500蚊...不過人一世物一世, 是旦叫左,等約20分鐘到頭盤三文魚沙律^味道還可以, 有黑醋打底, 令D煙三文魚冇咁咸, 同埋D三文魚好新鮮, 雪櫃味唔勁(同埋佢底果D洋蔥碎好正,酸得黎不失開胃效果,開頭以為係薯仔XDDD)之後就薯仔湯,  傳統薯仔白湯味, 送埋條百力滋又幾過癮^之後就係每個男人都愛不釋手的咸豬手, 可惜的係冇黑椒...好食, 皮脆肉爽, 有D似食緊唔咸的金華火腿的感覺, 同埋成隻豬手唔會話少肉, 或出現膏多個肉的情況; 係OK既之後就係貨尾; 羊架同牛柳^太好食, 唔記得影全屍XDDD羊架就好香, 但美中不足太多膏少肉牛柳就個磨古汁好正, 有好濃既磨古味食完,就黎番杯小弟例牌最愛的凍奶茶(多奶)^好有奶茶味既奶茶~~~(仲有個粗過支雪卡的德國大肉腸,不過俾本人由頭到尾好似做手術咁切開幾廿碌食埋落肚所以冇影到, 個肉腸OK,有濃烈的肉腸味 )總結: 500蚊值唔值就見人見智
話說年尾, 緊係食好D

不過人一世物一世, 是旦

叫左,等約20分鐘到

頭盤三文魚沙律
^味道還可以, 有黑醋打底
, 令D煙三文魚冇咁咸, 同埋D三文魚好新鮮, 雪櫃味唔勁

之後就薯仔湯,  傳統薯仔白湯味, 送埋條百力滋又幾過癮
^之後就係每個男人都愛不釋手的咸豬手
, 可惜的係冇黑椒...

之後就係貨尾; 羊架同牛柳
^太好食, 唔記得影全屍XDDD

羊架就好香, 但美中不足太多膏少肉

牛柳就個磨古汁好正, 有好濃既磨古味

食完,就黎番杯小弟例牌最愛的凍奶茶(多奶)
^好有奶茶味既奶茶~~~

[人人都愛德國大肉腸])

總結: 500蚊值唔值就見人見智; 味道係有, 有德國菜的特色同味道

但講飽肚度, 可能節日就美中不足, 呢個餐嚴格黎講係食唔飽(可能一來12月31日, 又可能德國菜係咁[真係係唔係咁我唔知, 反正未去過都冇機會去德國~
])

睇下自己係食味覺的藝術, 定係for醫肚...

果晚我係想醫肚...

評分: 80/100, 睇得出師傅有心機去整野食(因為得幾個人,同埋親自落手落腳整, 做埋service), 但飽肚,抵食方面可以加強D, 因為始終區內競爭大~(又咖哩又泰國野又日本野)

如果要打出口碑真係要下功夫

題外話/補充資料: 最好打電話訂位, 因新開都幾爆下
2014-12-31
  • 德國咸豬手