2017-02-20 859 瀏覽
假日既東大街一如往常般擁擠熱鬧,約好友出來食晏,好幾間心儀既餐廳都要等位。經過這間食德國菜小店大眾化既價錢都好吸引!叫左朋友喜愛既c餐新鮮沙律菜配意大利黑醋,感覺健康D從小到大都喜愛食腸既朋友話好滿足,一次食三種唔同味道德國腸。食德國菜當然要食德國豬肘!但店員話要等45分鐘,目測店裡有兩檯客人食得滋味既樣子!希望值得等啦!招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角大大隻豬手上檯!正考慮從何落手時,細心既店員細聲提醒話可以代切。豬肘皮脆、肉質嫩滑。有別於傳統港式焼肉,感覺滿滿的骨膠原。點上芥末醬後更加美味!溫馨提示原來晚上既二人套餐都幾抵食仲有最好係預先訂位同order咸豬肘!唔使等咁耐㗎!
經過這間食德國菜小店
大眾化既價錢都好吸引!
叫左朋友喜愛既c餐
新鮮沙律菜配意大利黑醋,感覺健康D

招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角
豬肘皮脆、肉質嫩滑。有別於傳統港式焼肉,
感覺滿滿的骨膠原。點上芥末醬後更加美味!

溫馨提示原來晚上既二人套餐都幾抵食
仲有最好係預先訂位同order咸豬肘!唔使等咁耐㗎!
2017-02-12
2017-02-16 269 瀏覽
東大街呢間德國餐廳店子小小但午市非常爆 真係要預早黎先有位德國牛唇野菜沙律 $98 第一次食牛唇質地好似凍元蹄咁😛加左少少pepper好香沙律以黑醋汁調味酸酸地都幾開胃而且仲加左一隻溫泉蛋 令到整個沙律層次更加豐富😁香草牛油燒澳洲雞 $168 燒雞份量都有番咁上下肉質亦都幾鮮嫩不過味道較淡😶好彩有蘋果燒汁搭救酸酸甜甜咁同雞肉好夾薯條亦都好香脆 😋整體黎講食物水準不過不失點set lunch會比較抵食同快d有得食
東大街呢間德國餐廳店子小小

薯條亦都好香脆 😋

整體黎講食物水準不過不失
點set lunch會比較抵食同快d有得食
2017-02-03 313 瀏覽
初六係公司正式開工既日子(我初五已經開工), 約埋幾個同事一齊食"橫財就手"午餐.位於東大街既德國菜小店Schnee German Restaurant, 要預先訂位及訂脆豬手先有得食! 精選午餐共有5個選擇, 由素食到大塊肉任君選擇. 我們6人點了意大利飯, 西冷牛扒各3份, 大家一起共享.前菜可選餐湯或沙律, 我點了沙律醋謂較得不錯, 酸中有甜, 麵包條夠脆及香, 帶香草味. 牛油野茵香草忌廉意大利飯味道濃郁, 同事覺得飯身較硬, 我就覺得有咬口, 好正! 澳洲西冷牛扒伴燒薯芥末, 紅酒汁點了七成熟, 如我一人自吃會點6成更好. 紅酒汁不算突出, 還好扒夠juice 重頭戲是預訂的脆豬手 本是原隻上枱,我們要求代切再上枱,即聞到香味. 皮脆肉嫩唔在講, 咸味亦適中.酸菜也很出色, 忍不住要多吃一塊才收手, 肚漲漲的離開小店.另帶一提是餐飲, 除了奶茶檸水之類的選擇, 推介熱情果汁!

我們6人點了意大利飯, 西冷牛扒各3份, 大家一起共享.

前菜可選餐湯或沙律, 我點了沙律

醋謂較得不錯, 酸中有甜, 麵包條夠脆及香, 帶香草味.

牛油野茵香草忌廉意大利飯

味道濃郁, 同事覺得飯身較硬, 我就覺得有咬口, 好正!

澳洲西冷牛扒伴燒薯芥末, 紅酒汁

重頭戲是預訂的脆豬手

另帶一提是餐飲, 除了奶茶檸水之類的選擇, 推介熱情果汁!
2017-02-02
  • 德國脆豬手
2017-01-27 142 瀏覽
昨天和家人去吃生日飯,叫了一個西班牙燒乳豬 竟然畀個豬頭我哋! 完全肥到食唔到簡直不可接受!而且餐廳環境油煙好大 。食完就唔想留低。(>﹏<) 有咁快走咁快下次唔會再去。
2017-01-03 336 瀏覽
臨近聖誕,周圍都開始感受到聖誕氣氛。黎到筲箕灣東大街呢條咁多餐廳既食街,今次就簡左呢間德國菜既餐廳,主要就係比個聖誕氣氛吸引左入黎比人感覺坐係度都舒舒服服,一於去試試。西班牙式羊肋骨配蕃茄沙律菜,賣相幾好,熱辣辣送黎果陣羊味,己經留哂口水呢個厚度岩岩好,羊肋骨唔會太騷味,啖啖肉之餘又香口,配埋蕃茄中和返油膩咁就岩岩好黎得德國餐廳當然唔少得要叫返盤德國腸做主菜啦一盤腸入面有五種口味,個人最鐘意個巴伐利亞白香腸因為佢入面有牛肉加豬肉,所以特別好咬感,入面既香料加埋香腸本身既油份,得一條係唔夠!個汁就好得意,好似有啲八仙果條條既味。但係個效果係出奇地好味不過份量如果兩個人食就岩岩好,因為始終全部都係肉類,淨係食肉感覺好快飽
臨近聖誕,周圍都開始感受到聖誕氣氛。

比人感覺坐係度都舒舒服服,一於去試試。
黎得德國餐廳當然唔少得要叫返盤德國腸做主菜啦
一盤腸入面有五種口味,個人最鐘意個巴伐利亞白香腸

2016-12-15
2016-12-23 248 瀏覽
筲箕灣東大街出名是港島東的美食天堂,我也試過來這裏吃過幾次午餐,總是覺得和這條街沒有太大緣份。唯獨我覺得只有這間餐廳的食物質素好並且價錢合理,其實他在銅鑼灣也有分店,可惜比較多人難訂位,所以最後我還是選擇到筲箕灣這間分店乖乖地坐下享受一個舒適的午餐。中午12時來到餐廳已經座無虛席,細細的餐廳已經坐滿了客人,因為只有一個侍應招呼,等了一會兒她才為我下單,看着繁榮的街道上人來人往,每個人都好像為着心中某些重要的事重要的人不斷努力不斷打拼,心情煩躁不安的我,在不知道應該向左走還是向右走的情況下,只有繼續漫無目的看着雨點不斷打到玻璃上。不知不覺,新鮮三文魚他他香草酸忌廉汁伴溫泉蛋$118終於上菜,新鮮鹹鹹的三文魚和清清的溫泉蛋是一絶,三文魚的鹹味用蛋的鮮味減淡,香草再配合酸酸的忌廉汁可以令整個餸菜提升一個層次,絕對可以令一個病人胃口大增,今次又可以成功食哂,營養價值又非常高,真的值得推介!

2016-12-20 250 瀏覽
上次遊訪德國餐廳已經是幾個月的事,今日忽發奇想,與好友下午去了食德國腸!朋友參看了午市套餐(包餐湯/沙律),午餐免加一,包飲品都介乎 $50-80,價位和食物都幾岩口味,於是就試試!餐湯夠足料又新鮮,但蕃茄偏酸...果汁散點 $28@1熱情果汁是橙色那杯,帶點爽快又清涼,幾好飲!番石榴是類似西瓜色,飲落會酸酸地,超開胃!德國腸配忌廉薯蓉 $64德國腸是空運到港,三款口味梗有一款岩心水,香煎的脆皮吃落好香口又燶燶地,最緊要是熱騰騰!最鐘意司華力腸香脆皮,厚肉又夠多汁;其次是雞肉腸,好有肉味的!另外腸底下有軟綿綿的薯蓉,蘸下旁邊的蕃茄汁又是另外一番風味!伴碟的配菜亦毫不遜色,炒到香噴噴的茄子、翠玉瓜都好好味!傳統西班牙海鮮飯 $238 被插在飯中央大隻又厚肉的虎蝦吸引,肉質爽脆,又有大量海鮮作裝飾,成了一客不折不扣的風情飯!在青口、魷魚卷和帶子的伴襯下,海鮮飯的份量更多。甜品點了傳統德國蘋果卷伴雲呢拿汁 $88 蘋果卷批的甜膩度總是可以滿足我的口味,即叫即製,出爐時熱騰騰,外層的酥脆度十足,幸好雲呢拿汁是另上,脆皮不會因而浸腍。配上釀滿蘋果蓉的內層,真是融化了我的味蕾!焦糖燉蛋 $42外層
上次遊訪德國餐廳已經是幾個月的事,

今日忽發奇想,與好友下午去了食德國腸!
朋友參看了午市套餐(包餐湯/沙律),

午餐免加一,包飲品都介乎 $50-80,

價位和食物都幾岩口味,於是就試試!
餐湯夠足料又新鮮,但蕃茄偏酸...
果汁散點 $28@1
熱情果汁是橙色那杯,帶點爽快又清涼,幾好飲!

番石榴是類似西瓜色,飲落會酸酸地,超開胃!
德國腸配忌廉薯蓉 $64
德國腸是空運到港,三款口味梗有一款岩心水,

香煎的脆皮吃落好香口又燶燶地,最緊要是熱騰騰!

最鐘意司華力腸香脆皮,厚肉又夠多汁;

其次是雞肉腸,好有肉味的!

伴碟的配菜亦毫不遜色,

炒到香噴噴的茄子、翠玉瓜都好好味!
傳統西班牙海鮮飯 $238
被插在飯中央大隻又厚肉的虎蝦吸引,肉質爽脆,

又有大量海鮮作裝飾,成了一客不折不扣的風情飯!
在青口、魷魚卷和帶子的伴襯下,海鮮飯的份量更多。
甜品點了傳統德國蘋果卷伴雲呢拿汁 $88
蘋果卷批的甜膩度總是可以滿足我的口味,

即叫即製,出爐時熱騰騰,外層的酥脆度十足,
幸好雲呢拿汁是另上,脆皮不會因而浸腍。

配上釀滿蘋果蓉的內層,真是融化了我的味蕾!
焦糖燉蛋 $42
外層撒上糖粉,與平日的法式燉蛋類同,

但在味蕾間會滲出榛子的口味,帶點顆粒的口感。

蛋嫩細滑,可以逐層片出來,嚐得出內層好滑。
2016-12-03 2626 瀏覽
今日係每個月入面最重要既日子!就係出糧日啦!當然美食小隊要出動食下好野啦!今日去覓食既地方係筲箕灣既東大街!呢間德國餐廳係住筲箕灣既friend子介紹既話入面啲豬手真係會食過返尋味對於不嬲有選擇困難症既我地黎講 二人set係我地既不二之選 而且仲有我地今日既主要目標!豬手!1/ 煙三文魚田園沙津- 每一塊沙律菜都平均地裹著dressing 唔會淨係求其倒啲dressing 落去就算 細節位加分- 沙律菜亦十分新鮮 爽脆 - 煙三文魚份量都唔少 一份都有五大塊 2/ 麵包籃伴金文華芝士醬你沒眼花亦沒睇錯 呢一大籃麵包係二人份量 量超多的吧個人最like 脆多士再塗滿香口軟滑的芝士醬好邪惡 但真係食到停唔到口3/大蒜蒜蓉忌廉湯- 薯蓉打得好細滑 口感軟滑細膩 仲帶少少微蒜香味 配上麵包籃既包黎食一流4/ 脆皮咸豬肘伴酸椰菜及脆薯角成隻手咁大既豬手 你見過未 我真係見過 仲食埋添店員仲好細心咁幫手殘既我地切好隻豬手等我地可以繼續好有儀態咁食滿滿的骨膠原佈滿係皮脂下而且重點係 肉質細嫩 絲毫沒有啃柴皮的感覺可見廚師的處理手法好好但伴碟既酸椰菜就有少少失望 因為不夠入味 稍為扣左啲分4/ Bi
今日係每個月入面最重要既日子!

就係出糧日啦!

當然美食小隊要出動食下好野啦!

今日去覓食既地方係筲箕灣既東大街!
呢間德國餐廳係住筲箕灣既friend子介紹既

滿滿的骨膠原佈滿係皮脂下

而且重點係 肉質細嫩 絲毫沒有啃柴皮的感覺

可見廚師的處理手法好好

但伴碟既酸椰菜就有少少失望 因為不夠入味 稍為扣左啲分

4/ Bitburger 德國生啤 ($68)
個人亦頗愛這款淡啤酒

而且意粉沒煮得偏軟或偏硬 口感適中

6/蕃石榴汁 & 熱情果汁
飲落去十分清爽 一掃之前飽飽濟濟感覺

成個人fresh 哂

埋單最後都係250左右 CP值爆登!!!
2016-11-30
2016-11-30 282 瀏覽
呢間餐廳啲野真係唔錯,所以間唔中都會去食下今次約左朋友去筲箕灣分店食,地方冇銅鑼灣咁闊落,大家坐close d啦因為食過既關係,所以唔想叫啲以前食過既野,要試新野12安士美國頂級安格斯肉眼扒伴薯條 估唔到呢塊牛扒相當有驚喜叫左5成熟,切開入面仲係粉嫩既封煎技術亦唔錯,肉質嫩腍,牛味濃郁啲肉汁鎖實哂係入面,超juicy旁邊既係蕃薯條,味道甘甜芝士煙肉焗瑞士麵團感覺就好似平時食既mac & cheese咁但呢個入面加左煙肉,肉醬落去,食落唔會好似mac & cheese咁漏啲芝士可以做到拉絲架材料簡單,味道卻是好夾,所以我同朋友都好喜歡呢個菜榛子焦糖燉蛋呢個焦糖燉蛋真係相當出色,一個出色既焦糖燉蛋應該係有一塊脆身既焦糖面敲佢個時會聽到咯咯聲,用少少力就整爛塊焦糖就會feel到佢係脆卜卜既質地而呢度既焦糖燉蛋正正做到呢一點而下面既燉蛋加入左啲榛子味,所以顏色會比平時既深色少少食落唔知點解有少少似朱古力味咁唔太甜,但好滑身,三兩下手勢就清左啦!
呢間餐廳啲野真係唔錯,所以間唔中都會去食下

因為食過既關係,所以唔想叫啲以前食過既野,要試新野

12安士美國頂級安格斯肉眼扒伴薯條
估唔到呢塊牛扒相當有驚喜

叫左5成熟,切開入面仲係粉嫩既
封煎技術亦唔錯,肉質嫩腍,牛味濃郁

啲肉汁鎖實哂係入面,超juicy

旁邊既係蕃薯條,味道甘甜

芝士煙肉焗瑞士麵團
感覺就好似平時食既mac & cheese咁
啲芝士可以做到拉絲架
材料簡單,味道卻是好夾,所以我同朋友都好喜歡呢個菜

榛子焦糖燉蛋

而呢度既焦糖燉蛋正正做到呢一點

而下面既燉蛋加入左啲榛子味,所以顏色會比平時既深色少少
食落唔知點解有少少似朱古力味咁

唔太甜,但好滑身,三兩下手勢就清左啦!
2016-11-26 213 瀏覽
一直想試的德國餐廳,昨日終於在機緣巧合之下試食成功。食物有驚喜!餐廳細細間,大約6、7張檯左右。環境還可以,不過可能通風唔係太好,有少少油煙味。但無影響進食。點咗二人套餐,400幾蚊,免加一。份量足,我地兩個人食唔曬,仲打包添。前菜係三文魚沙律,足料、美味。之後有湯配麵包籃也非常有特色。豬手皮脆肉嫩,真的有驚喜!菠菜意粉的汁,好creamy,又鮮味,比好多義大利餐廳的意粉更有水準!
一直想試的德國餐廳,昨日終於在機緣巧合之下試食成功。

食物有驚喜!

德國咸豬手
麵包籃
三文魚沙律
2016-11-20 2998 瀏覽
在東大街實在很難不三心兩意但這次我沒有被其他餐廳所吸引皆因訂了座帶朋友吃好西目標明確 思路清晰 出發!一見到醒目的德國旗就進去啦吃西餐的「架步」已就緒Meine Blonde Weisse  62男生朋友一坐下就心血來潮點酒 500ml我只淺嚐了一口 畢竟沒有很愛啤酒是傳統的小麥啤酒  帶有5.2%的酒精濃度主打就是帶有典型的Schneider Weisse香氣 濃郁又不難入口黑松露意大利介子雲吞伴輕怡菠菜忌廉汁  128發現現在的我吃西餐都離不開黑松露的呼喚上次吃過超好吃的闊條麵之後對它抱著超高期望不負眾望是我喜歡的口味 忌廉汁稠而不膩餡料有點鹹鹹的 不知道是什麼肉 挺新奇的不過我跟朋友都覺得吃不太出來黑松露的味道 香燒紐倫堡粗豬肉腸  88男生竟然也愛吃洋腸哈哈份量比我想像的多耶 而且撘配的薯塊雖然冰冰的但口感跟熱的一樣綿軟 薯絲也不會很鹹 燒德國豬腩仔配炸薯條  188這道豬腩仔上次在銅鑼灣吃的時候已經很想點它但那晚實在已經點了太多 怕吃不完只好作罷看openrice其他食客分享的圖片的時候以為是像中式「燒味」那種燒肉差不多大小結果這個腩大到有點嚇一跳這隻豬生前吃得太好了 肥瘦剛
在東大街實在很難不三心兩意

但這次我沒有被其他餐廳所吸引

皆因訂了座帶朋友吃好西

目標明確 思路清晰 出發!
一見到醒目的德國旗就進去啦

因為是用紅薯切條現炸 非常濃郁的紅薯味 很特別
日本黑芝麻芝士餅
日本黑芝麻芝士餅  48

質感跟一般cheese cake差不多 紮實

不過芝麻味道可以更突出一些!

整體而言環境很寧靜

2016-11-16
黑松露意大利介子雲吞伴輕怡菠菜忌廉汁
香燒紐倫堡粗豬肉腸
2016-11-19 1986 瀏覽
是晚跟好友食德國菜前幾日去完太古,今日黎筲箕灣!還記得當年小一小二就再筲箕灣上學的,十多年沒有回來,完全不認得路了!這間德國餐廳位於東大街!東大街餐廳林立,競爭很大!但德國餐廳應該只有這間價錢十分合理!餐廳裝修簡單,擺設也簡約,以不同既啤酒為裝飾二人餐只需438,而且唔需要加一好抵食!二話不說地叫了二人餐首先上台既係頭盤!清爽沙律菜撈左醋,酸酸地好開胃,而面頭就係玫瑰花形既三文魚淨係個樣已經加分煙三文魚新鮮味道好!作為前菜很合適麵包籃!原來咁大籃完全係四人餐既份量麵包微暖、鬆軟!而條裝既餅乾就好脆!點埋Camembert cheese 更正好鐘意食呢種芝士麵包上左無耐,熱辣辣既忌廉湯就上台啦忌廉湯比起平時的較希,但味道很足其實食完呢幾樣野已經覺得飽飽地但主角仲未黎店員見我地相機食先,好細心地拎出黎等我地影相先,然後再切好,上台不得不提,佢既皮好脆!成晚感覺食左好多骨膠原肉質結實好味 連配菜也很有心思,薯仔粒好淋,好好味!再插上德國國旗!很有心思帶子菠菜意粉香噴噴店員都知道我地食得飽,隔了好一陣子,才把這意粉端出來雖然已經好飽,但這個意粉不得不吃!很喜歡麵的質感!爽、滑、彈!正正是意粉必
是晚跟好友食德國菜

這間德國餐廳位於東大街!
東大街餐廳林立,競爭很大!但德國餐廳應該只有這間

價錢十分合理!
餐廳裝修簡單,擺設也簡約,以不同既啤酒為裝飾
二人餐只需438,而且唔需要加一

麵包籃!原來咁大籃

完全係四人餐既份量
好鐘意食呢種芝士
大蒜薯蓉忌廉湯
麵包上左無耐,熱辣辣既忌廉湯就上台啦
忌廉湯比起平時的較希,但味道很足

其實食完呢幾樣野已經覺得飽飽地

但主角仲未黎
招牌脆皮燒豬肘
招牌脆皮燒德國豬肘
不得不提,佢既皮好脆!
成晚感覺食左好多骨膠原

肉質結實好味

牛油帶子龍蝦汁菠菜意大利粉
帶子菠菜意粉

香噴噴

店員都知道我地食得飽,隔了好一陣子,才把這意粉端出來

雖然已經好飽,但這個意粉不得不吃!
很喜歡麵的質感!爽、滑、彈!
正正是意粉必備既條件

菠菜碎加芝士,令意粉升華,味道欲罷不能

帶子鮮味足!雖然不是很大隻,但已經好滿意!帶子肉結實,是新鮮的
蕃石榴汁
餐飲方面我沒有叫啤酒,但叫了個番石榴汁
好味!清涼

招牌脆皮燒豬肘
牛油帶子龍蝦汁菠菜意大利粉
蕃石榴汁
2016-11-18 1352 瀏覽
係openrice見到呢間餐廳評分唔錯 所以就同朋友黎試下鋪頭位置唔難搵 一出地鐵站轉個彎就到 係林立既食肆中好容易搵到呢間德國餐廳 因為佢係落地玻璃設計 侍應介紹下點左二人餐 係等待食物既期間 可以花時間欣賞店內充滿特色既設計 首先上沙律 三大舊三文魚卷係中間好賞心悅目 沙律菜同蕃茄選材新鮮 配上黑醋 微酸之後上大蒜薯蓉忌廉湯 配德國麵包籃伴金文畢芝士醬 包微溫 醬雖然係芝士但食落唔heavy 幾好味主菜來了!招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角 待應好細心地放上原隻豬手俾我地影相先 之後再拎入廚房切開 因為廚房係open kitchen設計 所以係出面都聽到廚師切豬手脆皮既聲音先食薯粒 感覺好特別 食落唔似普通既薯仔 較軟身 豬肘皮好脆 肉都大舊 中間夾住一層骨膠原haha 好食!食到意粉開始飽飽地 呢碟叫牛油帶子龍蝦汁菠菜意大利粉 食落幾creamy 但因為creamy所以更快飽二人餐黎講份量都幾多 兩個女仔黎未必食得曬haha
係openrice見到呢間餐廳評分唔錯 所以就同朋友黎試下

首先上沙律 三大舊三文魚卷係中間好賞心悅目
沙律菜同蕃茄選材新鮮 配上黑醋 微酸
食到意粉開始飽飽地

二人餐黎講份量都幾多 兩個女仔黎未必食得曬haha
2016-11-09 250 瀏覽
筲箕灣有間德國菜人客非常多,午餐價錢又不太貴,一個人闖入去試試。德國麵包得我歡心。麵包即叫即烘,入口脆脆又煙韌,麵粉香味濃厚。旁邊的芝士醬更是令人驚喜,咸香滋味不膩口,口感極豐富。午餐:香腸併盤伴忌廉薯蓉。香腸煎得脆口多汁,入口不乾身肉汁非常豐富,忌廉薯蓉香滑不膩口,蔬菜減低飽濟感,喜歡這樣子的配搭。
午餐:香腸併盤伴忌廉薯蓉。
2016-11-09 273 瀏覽
中午時間來到,餐廳已經滿座。午餐價格超值,價錢只是$50-80左右,免加一。德國味道濃厚。午餐:香腸拼盤配忌廉薯蓉。香腸煎得脆口香嫩,香腸有滿滿肉汁,入口滋味多汁,口感豐富。薯蓉滿溜牛油味不重,不會太膩口。最後點上德國傳統甜品。蘋果卷伴雲哩拿汁。即叫即焗蘋果卷,味道香甜酥香,蘋果蓉香甜清香,酥皮酥香惹味,伴上雲哩拿汁,味道更是香甜香口。
德國味道濃厚。
午餐:香腸拼盤配忌廉薯蓉。
最後點上德國傳統甜品。蘋果卷伴雲哩拿汁。