2023-08-14 127 瀏覽
😋味道 :7.5 / 10💰性價比:7.0 / 10💕回頭 :7.5 / 10🍴 泰式炒闊河粉(雞) · Stir Fried Chicken & Flat Noodles - $138🍴 招牌泰式和牛炒飯 · Wok Fried Rice of Wagyu Beef - $138🍴 炸豬頸肉配蕃茄辣醬 · Fried Marinated Pork Collar - $88🍴 泰式街頭椰子雪糕 · Young Coconut Ice-cream - $88🍴 泰國西瓜冰 · Thai Watermelon Slushies - $56🍴 芒果百香果冰 · Mango & Passionfruit Slushies - $62🍴 椰子荳冰 · Coconut & Soy Milk Slushies - $62
😋味道 :7.5 / 10
💰性價比:7.0 / 10
💕回頭 :7.5 / 10

2023-08-13 181 瀏覽
今日11點約咗幫小朋友喺灣仔影學生相,影完大概11:30 ,就打算搵地方食lunch。我搵到一間好出名食泰國菜嘅餐廳,只需要行10分鐘就到,所以就決定試食呢一間啦。餐廳嘅開門時間係中午12點,我哋11:45已經到達,門口已經開始有人排隊,目測我哋前邊大概有10個人,好快就到12點我哋就安排入座。我店舖位置唔算好大,大概有八至10張枱。可惜嘅係佢哋冇BB凳,所以我唯有抱住小朋友坐,係比較辛苦少少。我哋點咗三樣主菜,包括有泰式和牛濃湯河$138招牌泰式蟹肉炒飯$138,炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬$68,一杯泰式招牌奶茶$48。泰式和牛濃湯河湯底,牛味非常濃郁,大概有三至四片嘅和牛片,兩粒魚蛋, 炸魚皮同埋香菜,魚蛋非常彈牙,泰國湯河口感爽口,加上炸魚皮嘅香脆,整體口感上非常豐富。泰式蟹肉炒飯,比起頭先嘅湯河就比較淡味少少🤏,不過亦都食得出蟹肉嘅鮮味,加上會配一點辣椒🌶️豉油,喜歡食辣嘅朋友可以一試,而且一相當大碟,絕對足夠兩個人食。小食方面,炸豬頸肉外表鬆脆但肉質略為粗糙,而且味道偏鹹,配炒飯一齊食會比較好。而杯泰式奶茶一如以往嘅出色,非常泰式風味,茶味比較濃,但又唔會太甜,本人非常欣賞。店員非常

我哋點咗三樣主菜,包括有泰式和牛濃湯河$138

店員非常親切有禮殷勤,非常主動幫忙清潔枱面,值得一讚。食完呢一餐之後,直頭當自己去咗一轉泰國旅行咁,👍👍👍👍

2023-08-12
之前係上環試過泰館,一試難忘,其實灣仔呢間先係第一間店!泰館主打金麵,而泰麵主打船麵,泰館我地俾足五🐷,所以泰麵一定要試埋,睇下兩間有咩分別嘛😏!推薦指數:🐷🐷🐷(5分滿分)(原因:menu選擇較少,泰館既環境氣氛同食物種類我地更like)🐮招牌泰式和牛濃湯粉 𝐇𝐊𝐃 158船麵係泰麵既主打就梗係要試喇!湯底極濃郁,好重香茅味,但食多幾啖會覺得過鹹🙈,半生熟既和牛大塊又嫩👍🏻,仲有牛丸、蔬菜、炸豬皮做伴菜,真係幾多料,河粉亦好滑🐷炸豬頸肉配番茄辣醬 𝐇𝐊𝐃 88三碟入面最鍾意呢個😂,豬頸肉彈牙香脆,加埋炸蒜超香口,番茄辣醬係靈魂🤤,酸酸辣辣又濃郁,唔會覺得油膩,個sauce絕對係highlight✨🦀招牌泰式蟹肉炒飯 𝐇𝐊𝐃 158蟹肉就冇之前食既和牛炒飯香口了,可能因為少左和牛既油脂香,口感會light d~蟹肉好多。一定要淋上隔離既泰式調汁,增加香味環境:裝修一樣係泰國街頭風,但空間比泰館細好多,坐得冇咁舒服🙈(而且呢間冇offer世一香蕉Nutella 煎餅🥺,為左煎餅同環境,都係會投上環泰館一票)

推薦指數:🐷🐷🐷
(5分滿分)

🐮招牌泰式和牛濃湯粉 𝐇𝐊𝐃 158

🐷炸豬頸肉配番茄辣醬 𝐇𝐊𝐃 88

🦀招牌泰式蟹肉炒飯 𝐇𝐊𝐃 158

• 炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬
2023-08-06 155 瀏覽
次次經過都必定大排長龍,今次路過時只排2個人,加上我1位,我估都唔洗等好耐掛~所以就去排下,排左10分鐘左右就有位堂食坐位真係唔算多,所以日日大排長龍都真係正常既~安排左坐bar枱位,望住大廚們製作食物,真係別有一番風味,出面廚房主要係做酒水、雪糕、船麵之類既簡單製作,炒野個啲就係入面大廚房得一個人,簡單叫左個「泰式虎蝦炒金邊粉$168」set lunch +$18 加飲品:青擰梳打等左陣飲品先到,大熱天時一啖飲落去,真係好爽既! 口味清新!過多陣終於有得食,一上來隻蝦真係大大隻既虎蝦,肉質彈牙、鮮味! 個麵好有鑊氣! 真係好有泰式風味!不過下次想再食都係等秋冬天好啲,天氣太熱,都會影響胃口😂😂

所以就去排下,排左10分鐘左右就有位
堂食坐位真係唔算多,所以日日大排長龍都真係正常既~

不過下次想再食都係等秋冬天好啲,天氣太熱,都會影響胃口😂😂
2023-08-03 203 瀏覽
价格虚高,不值得排队,用料一般,不值得再去一次,不明白为什么有那么多好评。点了评价比较好的蟹肉炒饭和一个泰味炒面,真的很一般啊?而且价格这么高,真的很不值得,有更好的餐厅选择。
已經唔知黎過Samsen幾多次啦😋價錢雖然唔平一個dish都要$1xx但味道絕對值得👍🏻每次來都食佢既金邊粉味道非常正宗仲有啲泰式酸木瓜做配菜彷彿置身泰國呀😆炒得好香 同埋蝦食落去口感都彈牙份量未必好大所以今次再嗌左個豬頸肉做小食個汁超超超超超好味😳好香口惹味同脆卜卜既豬頸肉簡直係絕配呀😍今次第一次叫佢既蟹肉炒飯一樣咁出色👍🏻飯炒到粒粒分明🤍入面都有好多蟹肉 又唔會太油膩😍雖然食完main已經好飽但最後都嗌左個椰子花生粟米雪糕作結第一次食粟米🌽甜品估唔到都幾夾喎😳👍🏻椰子雪糕味道都好refreshing超級好食呀🥹presentation亦都好靚
已經唔知黎過Samsen幾多次啦😋

估唔到都幾夾喎😳👍🏻
椰子雪糕味道都好refreshing
超級好食呀🥹
presentation亦都好靚

去到泰國一定會食嘅船河完全係樣代表性極高嘅嘢食就算熱到飛起流晒汗都一定要食嘅湯麵平時喺泰國食嘅係好平細細碗而呢間嘅船河價錢貴差唔多十倍味道的確比較精緻但份量都係偏少招牌泰式和牛濃湯河係必食牛肉半生熟仲有炸蒜同炸豬皮就咁食一碗會覺得唔夠飽唔建議同人share 🤣但湯底好濃唔會食到好口渴係幾好泰式虎蝦炒金邊粉炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬泰北肉碎生菜包(偏辣)唔太想特別推介因為覺得CP值幾低不過唔係唔好食嘅味道真係幾地道特別係青木瓜沙律係好正宗嘅口味早幾年冇得去旅行係會特別想去食幾款甜品入面我覺得椰子雪糕最好味一個人食一碗船河加個雪糕就啱啱好但係加埋一就差唔多要三舊水🤐餐廳位置唔多成日要排隊午市12點開始晚市6點開始呢兩個時間準時去都會入到第一輪不過啲位唔係好好坐裝潢係以泰國街頭風為主大部份通常食完就走唔會坐得耐😀
去到泰國一定會食嘅船河

唔建議同人share 🤣
但湯底好濃唔會食到好口渴係幾好

泰式虎蝦炒金邊粉
炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬
泰北肉碎生菜包(偏辣)
唔太想特別推介因為覺得CP值幾低

不過啲位唔係好好坐
裝潢係以泰國街頭風為主
大部份通常食完就走唔會坐得耐😀
2023-07-05 652 瀏覽
Samsen 這一家的泰式小店相信也不用太多介紹,他們以濃湯船麵和和牛炒飯聞名於地。我對他們的招牌菜式完全著迷,而且從來不會失望。首先,談談他們的船麵。這道菜以泰式風味的濃湯為基礎,配上彈牙的麵條和和牛等高級配料。這碗湯的味道充滿了鮮明的辣椒、檸檬草和其他泰式香料的香氣,給人一種刺激而令人愉悅的口感。其中配料的選擇也非常豐富,例如嫩滑的和牛及蔬菜,這些都增添了湯的層次感。整體而言,這碗濃湯船麵充滿了泰國的風味,是一道非常出色的菜式。接下來是他們的和牛炒飯。這道菜以優質的和牛肉為主要成分,與蔬菜和炒飯結合。和牛肉的質地非常嫩滑,充滿了豐富的肉汁,讓人咀嚼時充滿了滿足感。炒飯的每一粒米飯都充滿著香氣,並且與其他成分完美融合。整體而言,這道和牛炒飯的味道非常出色,給人一種豐盈而美味的感覺。總之,這家泰式小店以他們的濃湯船麵和和牛炒飯在味道上表現出色。如果你喜歡泰式美食,我非常推薦你去這家小店品嚐這些美味佳餚。

船麵
和牛炒飯

船麵
和牛炒飯
2023-07-05 782 瀏覽
朋友知道我鍾意食泰國野🇹🇭就帶我黎食📍灣仔Samsen~想趁仲未係好熱嘅時候就黎食,畢竟係要排隊(齊人先可以入座)xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxTable for 2 👧🏻👧🏻食物:- 炒泰國通菜 ($88)- 香辣泰式炒闊河粉 (和牛) ($148)- 招牌泰式蟹肉炒飯 ($158)- 炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬 ($88)- 泰式凍奶茶 ($46)- 泰式凍青檸茶 ($46)- 泰式街頭椰子雪糕 ($78)D野食好野味同好有鑊氣。外表可能平平無奇,但係食起上嚟係非常有驚喜😋😋😋 尤其係蟹肉炒飯同和牛炒闊河粉。和牛睇落去一般般但食起上黎非常嫩滑。河粉就吸晒和牛啲汁。整體⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏼野食味道冇得頂,裝修得有街頭風格👎🏼冇得訂位,坐得比較逼,食完就要離座
朋友知道我鍾意食泰國野🇹🇭就帶我黎食📍灣仔Samsen~
想趁仲未係好熱嘅時候就黎食,畢竟係要排隊(齊人先可以入座)
Table for 2 👧🏻👧🏻
食物:
- 炒泰國通菜 ($88)
- 香辣泰式炒闊河粉 (和牛) ($148)
- 招牌泰式蟹肉炒飯 ($158)
- 炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬 ($88)
- 泰式凍奶茶 ($46)
- 泰式凍青檸茶 ($46)
- 泰式街頭椰子雪糕 ($78)

整體⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

👍🏼野食味道冇得頂,裝修得有街頭風格
👎🏼冇得訂位,坐得比較逼,食完就要離座
炒泰國通菜
香辣泰式炒闊河粉 (和牛)
炒泰國通菜
香辣泰式炒闊河粉 (和牛)
泰式街頭椰子雪糕
位於香港灣仔石水渠街68號地下的Samsen 泰麵,給您帶來一場重新發現泰國風味的美食之旅。作為一位專業食評家,我將以以下論點來評論這家餐廳,讓您了解這裡的精彩之處。首先,我要談談Samsen 泰麵的船麵。這道經典泰國美食以其獨特的湯底和絕妙的口感而聞名。湯底鮮美而濃郁,充滿著香料的香氣。麵條則煮得剛好,保持著彈牙的口感。搭配著新鮮的海鮮和時令蔬菜,每一口都充滿了層次豐富的風味。這道船麵展現了Samsen 泰麵對於傳統泰國料理的尊重和創新。除了船麵,Samsen 泰麵的炒雞麵也值得一試。這道菜將嫩滑的雞肉和煙燻的辣椒結合在一起,帶來一種令人難以抗拒的美味。炒雞麵的麵條細膩而有嚼勁,完美地吸附了調味料的風味。每一口都讓您感受到獨特的泰國香料和辣椒的火辣滋味。這道炒雞麵展示了Samsen 泰麵在創新和獨特性方面的才華。Samsen 泰麵在食材品質方面也非常注重。他們選用新鮮而優質的食材,確保每一道菜都能帶來最佳的味道和口感。這種用心使得每一道菜都能展現出泰國料理的精髓。此外,Samsen 泰麵的用餐環境和服務質量也無可挑剔。用餐環境舒適雅致,營造出放鬆和愉悅的氛圍。服務人員熱情友善,樂於解
此外,Samsen 泰麵的用餐環境和服務質量也無可挑剔。用餐環境舒適雅致,營造出放鬆和愉悅的氛圍。服務人員熱情友善,樂於解答客人的問題,並提供專業的建議。這種細緻的服務讓用餐體驗更加完美。
考慮到食物的品質、創新和整體體驗,Samsen 泰麵絕對是物超所值的。雖然價格可能稍高,但這裡的美食和綜合體驗絕對值得每一分錢。
總結來說,Samsen 泰麵是一個令人印象深刻的餐廳。從味道到視覺呈現,從服務到用餐環境,他們將泰國風味帶到了另一個層次。如果您尋找一家能重新發現泰國風味並帶來極致享受的餐廳,Samsen 泰麵絕對是您不能錯過的選擇。我強烈推薦您前往這家餐廳,品嚐他們獨特而美味的泰國菜。您一定會在這裡找到滿足味蕾的美食寶藏。
2023-06-30
2023-07-02 238 瀏覽
呢間不輪幾時經過都係大排長龍,仲要無得訂位如果大家想去食嘅話就建議及早去排隊。間店舖雖然唔係好大,但都有唔少細節位令你好似置身左係泰國🇹🇭咁(包括無咩冷氣果個位😬)招牌泰式和牛濃湯河畢竟佢呢間個麵係出名,梗係要叫翻個黎食下啦。佢個湯底好濃郁,但無諗過都幾辣,如果食唔到辣🥵嘅朋友可能要⚠️主要!啲牛肉🐮都係好淋同嫩滑,唔似出面食嗰啲要chew好耐。招牌泰式蟹肉炒飯個蟹肉炒飯🦀️好多蟹肉,都會見都唔係得蟹肉絲,除左咁樣個飯炒得又好乾身,只係無諗過炒飯都收得有啲貴😿😿炸豬頸肉配烤番茄🍅辣醬佢個炸豬頸肉其實又幾有驚喜,好有大排檔嘅風味,雖然個汁話辣但個番茄🍅果度酸酸地中和左個辣,配埋個汁食👍🏻👍🏻芒果百香果fresh fruit slushies 加左百香果,成個味道👅酸酸甜甜咁,加上沙冰底,好夏天🍧西瓜🍉fresh fruit slushies 同百香果果個比呢個清甜啲light啲因為🍉水份比較多打出黎無咁結,但我自己都係私心芒果🥭百香果果個多啲🤭🤭其實佢啲份量都幾大,都有少少overpriced我也覺得如果下次去食嘅話可以一個main,一個配菜再加一個甜(如果係兩個人share嘅話)咁就唔使驚

炸豬頸肉配烤番茄🍅辣醬

芒果百香果fresh fruit slushies
加左百香果,成個味道👅酸酸甜甜咁,加上沙冰底,好夏天🍧

西瓜🍉fresh fruit slushies

其實佢啲份量都幾大,都有少少overpriced我也覺得如果下次去食嘅話可以一個main,一個配菜再加一個甜(如果係兩個人share嘅話)咁就唔使驚飽得濟又試唔到個甜品
2023-06-25 799 瀏覽
一直都知道灣仔有一間好出名嘅泰國菜,之前襯天氣開始轉熱,想趁「熱」感受吓夏天嘅氣息,weekend專程出咗去食呢間泰國菜!舖頭開12:00,12:30到嘅時候已經坐滿咗,要等下一輪先有位。但係職員好好,排緊隊嘅時候派咗杯冰水俾大家飲!入到去第一時間叫咗最出名嘅船麵!湯底香甜濃郁,和牛肉身超級嫩滑,仲有通菜、炸蒜同炸豬皮做配菜。雖然份量唔多,但係喺咁熱嘅天氣食一碗船麵,感覺剛剛好,仲有胃口可以食埋其他小食!闊河粉質地軟燸煙,火喉調味怡到好處,唔會太過油膩又非常惹味。睇賣相以為豬頸肉質會好乾,食第一口反而覺得唔錯。豬頸肉切成條狀並以炸蒜頭調味,入口啖啖肉,非常有咬口。呢個甜品好似係每枱嘅必食,食完濃味嘅主菜,食返一個椰子味嘅甜品,的確係解膩之選。飲品冇提供飲筒,可以大大啖飲,飲嘅時候覺得充滿泰國特色!

招牌泰式和牛濃湯河

泰式炒闊河粉(雞)

泰式奶茶 & 桔子咸梅梳打

飲品冇提供飲筒,可以大大啖飲,飲嘅時候覺得充滿泰國特色!
招牌泰式和牛濃湯河
泰式炒闊河粉(雞)
泰式奶茶 & 桔子咸梅梳打
  • 泰式炒闊河粉(雞)
2023-06-24 315 瀏覽
泰麵食過幾次,一開始鍾意食佢啲船麵,到後尾發現和牛炒飯先係王道。通返關之後又又又好多人排隊,想去意慾少減,但最近坐過一次counter感覺又唔錯!果日叫左兩個泰麵、通菜、炸豬頸肉、炸蛋,圖中既青木瓜沙律我地無叫,鋪頭話好襯炸豬頸肉,送俾我地試下,又真係好夾!雖然青木瓜沙律唔係咩值錢野,但佢地咁多人排隊又真係唔駛咁樣留客,作為客人都真係幾驚喜同feel nice,重點又真係好夾個炸豬頸肉🤣炸豬頸肉固之後好味,但就咁食其實都真係少膩,加埋青木瓜沙律一齊食正!炸蛋都真係大推,個醬甜甜地,加上流心蛋同炸漿,正到🤤至於坐counter,可以見到泰仔廚師們認真工作,真係隔幾道就會試味保持水準(好乾淨會用匙羹試完就洗),見我地叫得多野仲會follow我地幾時上個麵,我地OK先煮麵上碗,感覺超良好!

炸蛋都真係大推,個醬甜甜地,加上流心蛋同炸漿,正到🤤

• 泰式街頭椰子雪糕
  • 招牌泰式和牛炒飯
  • Mango  sticky  rice
  • 炒泰國通菜
Samsen is one of my fast food restaurants of all time but also a Michelin one. It is also affordable considering the fact that it’s a Michelin restaurant The inferior decoration of the restaurant is localised as it used the street food restaurant vibe. If you watched the menu movie, you will know what I’m saying here. We ordered the signature dish, wagyu beef boat noodle. I loved it but the portion was a bit too small for me. I couldn’t get enough of that. However the beef was delicious and tend

We ordered the signature dish, wagyu beef boat noodle. I loved it but the portion was a bit too small for me. I couldn’t get enough of that. However the beef was delicious and tender. Also the soup base was very savoury and thick. It made me feel like I’m having a good appetite after so I ordered crab fried rice and fish sauce was definitely the soul of the dish. It brings out the best flavour of the crab 🦀
Of course I will always go for dessert. The pandan dumplings are my favourite

There’s always room for me to have dessert
The texture of the dumplings/mochi was super bouncy and delicious with a sense of pandan.
The fillings were also amazingly tasty I believed it was minced peanuts 🥜 and coconuts 🥥
Oh god they go along really well like the best duo drenching in the coconut milk. It tastes like heaven

• 招牌泰式和牛濃湯河
  • 招牌泰式蟹肉炒飯
  • Pandanas Coconut Dumplings
2023-06-14 423 瀏覽
每次經過呢間泰式都有人排隊平日經過見到無人排當然要即刻試一試有幾好食招牌泰式和牛濃湯河一定要叫啦 $158和牛唔算十分高質 如果標榜係用和牛湯底係好濃第一啖食落去係有驚喜但第二三啖已經覺得好漏有d咸為左佢排隊真係唔駛諗過要炒飯定炒粉麵最後揀左泰式虎蝦炒金邊粉 $148賣相一流炒得係唔錯但兩樣食物價錢太進取去九龍城泰菜都會食到唔駛突登黎—————————————————-——————————————————
每次經過呢間泰式都有人排隊
平日經過見到無人排