2022-01-05 208 瀏覽
某個放假的星期一來到九龍城的 ʀɪɴɢs ᴄᴏғғᴇᴇ想不到平日也爆場耶 (吃驚)可能是區內其他咖啡店大多都不開星期一所以大家都湧到這邊吧不過有見識過星期日的人流 也是需要排隊的!應該算是區內的人氣咖啡店呢 : )本來是想吃很吸睛的牛油果多士早餐最後還是放棄了 點了斑尼迪蛋 XD早餐配茶/黑咖啡 奶啡則是半價加配喔𓋪 𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 & 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 𝘌𝘨𝘨 𝘉𝘦𝘯𝘦𝘥𝘪𝘤𝘵𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦煙三文魚牛油果斑尼迪蛋這不罕有的配搭早餐果然是比較簡約的份量啊哈哈底下是半個牛油果 鋪上煙三文魚跟一顆流心蛋 : )附上一個麵包 跟哈密瓜沙律菜整個配搭蠻新奇的 不過吃下去又沒有違和感ㅋㅋㅋ可能需要先應付外帶的單子?咖啡比餐點出得更慢 等待時間有點久呢不過還是蠻好喝的 也蠻大一杯的喔!店員頗熱情的離開時都會問一下餐點的意見 : )聽到滿多人點餐都是點 ᴀᴅʙ有機會也要點一份嘗一下呢!

某個放假的星期一來到九龍城的 ʀɪɴɢs ᴄᴏғғᴇᴇ
想不到平日也爆場耶 (吃驚)
可能是區內其他咖啡店大多都不開星期一
所以大家都湧到這邊吧
不過有見識過星期日的人流 也是需要排隊的!
應該算是區內的人氣咖啡店呢 : )

本來是想吃很吸睛的牛油果多士早餐
最後還是放棄了 點了斑尼迪蛋 XD
早餐配茶/黑咖啡 奶啡則是半價加配喔

𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦

煙三文魚牛油果斑尼迪蛋這不罕有的配搭
早餐果然是比較簡約的份量啊哈哈
底下是半個牛油果 鋪上煙三文魚跟一顆流心蛋 : )
附上一個麵包 跟哈密瓜沙律菜
整個配搭蠻新奇的 不過吃下去又沒有違和感ㅋㅋㅋ

可能需要先應付外帶的單子?
咖啡比餐點出得更慢 等待時間有點久呢
不過還是蠻好喝的 也蠻大一杯的喔!

店員頗熱情的
離開時都會問一下餐點的意見 : )
聽到滿多人點餐都是點 ᴀᴅʙ
有機會也要點一份嘗一下呢!
2021-11-22
$100 (早餐)
2021-12-15 270 瀏覽
我絕對相信Ring’s 的fans 真係好多好多,屯馬線未開之前,一個平日早上的早餐,都是座無虛席,經常要排隊的。所以不要太期望可以不用排隊便可以安然入座。在平日的早上八時或之前會較容易一些。他們的咖啡飲品已經是水準之作。食物方面也是用心烹調,如果客人在碟上食淨了一些食物,服務員一定會很貼心地問是否食物有什麼問題。所以我自己建議食客下彈的時候,最好同服務員事先溝通清楚,讓他們可以作出一些調動,如減少份量,或轉換個別食材。我們分別叫了一份Green Day Breakfast $108 及一份 Avocado Sunny Side Up Egg Toast $88 (忘記拍照!😓)包一杯 Americano / Seasonal Tea,其他飲品半價,或Speciality Coffee 減$20。ps 地方乾淨企理,坐得舒服自在,連廁所都係少數同類店乾淨企理及算幾寬敞呀!👍🏻

Green  Day  Breakfast
2021-12-15
$100 (早餐)
Green  Day  Breakfast
2021-12-10 221 瀏覽
Cappuccino 第一啖飲到奶泡ge味道,小鞋口,第二啖味嘗到咖啡同奶的混合,啡味同奶味balance ,無邊個搶左邊個,奶啡厚身,整體感覺係好飲ge,美中不足係,奶可以甜啲,會令奶啡的味道更鮮明,可能是座係吧枱的原因,咖啡師亦會主動介紹咖啡豆的種類,更加明白咖啡豆的味道。另外牛肉漢堡沒有太大的特別感覺,正正常常,一個漢堡要有的野都齊哂,加左菠蘿,彌補番肉嗰種干身嘅感覺,食物總體是可以接受的水平,咖啡較為出色。
2021-11-20 331 瀏覽
和友人相約在九龍城飯聚,友人介紹呢間咖啡店食午餐。內裏舒適但頗多人。和友人坐了兩個鐘,食午餐叫了虎蝦墨魚汁意粉,有點辣,好味。再加一杯oak milk flat white,朋友就叫了 egg Benedict 和培茶鮮奶!很美好的午餐~
2021-11-06 359 瀏覽
九龍城必去Cafe☕️~~~~~~~~~~~~~~九龍城開咗好多好靚嘅打卡cafe,呢間就係其中一間啦💛因為Cafe座位唔算太多,又撞正weekend,去至已經有好多人等緊位,條隊超級長🤣所以如果想少啲人,唔洗等咁耐,就可能要weekday或者早啲去啦🥰仲可以去門口個打卡位打下卡💯-牛油果煙三文魚班尼迪蛋 ($138)見個個都話要嚟食牛油果,所以我都揀返個有牛油果嘅egg benedict試吓,牛油果果然冇令我失望,好好食,同煙三文魚又好夾😋蛋亦都煮得啱啱好👍🏻 嘢食好大份,好抵食💛
九龍城必去Cafe☕️
~~~~~~~~~~~~~~

牛油果煙三文魚班尼迪蛋 ($138)
九龍城原來都好多特色咖啡店,而且間間都有野食,想食早餐或午餐都有好去處!這間 Rings Coffee 早餐時間非常熱鬧,素食早餐吃得出用心烹調,非常驚喜好味,咖啡亦很有水準呢!Rings Coffee 位於衙前塱道,跟大和堂同一條街,前排重新裝修過,木系門面搶眼左,亦多左外面個打卡位。這天十一點左右來到,店內都幾熱鬧,好多熟客來幫襯的感覺。近門有一排吧檯位可以坐。入面再有更多座位,平日早上都好多人。飲品有咖啡和茶,仲竟然有芝士奶蓋喎。11:30 前有早餐食,11:30 之後就供應午餐。早餐 B 、F 和 I 都是素食,餐飲可以揀黑咖啡或茶,叫其他飲品都有特價。手沖咖啡有七款豆子揀。牛油果蛋多士 HK$88上網睇相覺得這個多士好吸引,食落都真係有驚喜喎!兩塊薄身雜榖多士上面都有牛油果醬,味道調配得幾好,然後一塊配太陽蛋一塊配牛油果花,份量好充足啖啖都好味!作為一個對早餐好有要求的人,覺得這個早餐真係有認真煮,比很多咖啡店都有水準。太陽蛋配牛油果醬係完美組合。Latte HK$38咖啡都好香好有層次,味道不是那種讓人沒印象的咖啡,感覺有少少個性。好久沒在咖啡店吃到認真好食的早餐,估唔到九

這天十一點左右來到,店內都幾熱鬧,好多熟客來幫襯的感覺。

近門有一排吧檯位可以坐。

入面再有更多座位,平日早上都好多人。

飲品有咖啡和茶,仲竟然有芝士奶蓋喎。

手沖咖啡有七款豆子揀。

牛油果蛋多士 HK$88

太陽蛋配牛油果醬係完美組合。

Latte HK$38

好久沒在咖啡店吃到認真好食的早餐,估唔到九龍城 Rings Coffee 咁有驚喜喎!
2021-10-29
2021-10-23 549 瀏覽
屯馬線通車,到九龍城方便多了!姨甥女放暑假,相約於宋皇台站,於九龍城廣場逛逛。便到rings 吃個午膳(齊人入座,90分鐘用餐時間)。這裡裝修後比之前更舒適。侍應生親切有禮,服務不錯!經一輪防疫手續後,嘟了安心出行,便被安排入座。我們點叫了:慢煮雞胸伴、飯素薯蓉、串茄、菠菜配牛油蛋黃醬:$128外觀不錯,果然慢煮的雞胸潤嫩不乾,伴著落菜及牛油蛋黃醬,絕對沒有油膩感。飯素薯蓉中部份薯仔粗幼混在一起,林中又有口感,很好啊!帶子煙三文魚意大利飯(忌廉、日式醬油、煙三文魚、飛魚子、帶子):$148鮮甜的帶子剛熟,沒有多餘的醬汁,但每一粒飯都被醬汁包著,夾着煙三文魚碎,脆口的飛魚子和新鮮的菜苗,與小片的小黃瓜一起吃,口感豐富,美味!芝士牛肉菠蘿漢堡:$138漢堡扒煎得剛好,不乾不散,大大片芝士(焗融了),生菜和厚切菠蘿片一起吃,十分好吃。也很欣賞薯條,外脆內軟。全日早餐:$138十分豐富的全日早餐:煎得香噴噴的煙肉(勝在不乾不油膩)、處理得宜牛油果(不氧化變黑)丶雞肉腸丶外酥內軟的薯餅丶美味的炒蛋丶烘過的黑麥包丶新鮮的沙律菜丶蕃茄等,讚!雞翼:$70雞翼味道調得得宜,炸得外脆內潤。十分吸引!一下

慢煮雞胸伴、飯素薯蓉、串茄、菠菜配牛油蛋黃醬:$128

芝士牛肉菠蘿漢堡:$138

全日早餐:$138

雞翼:$70
雞翼味道調得得宜,炸得外脆內潤。十分吸引!一下子便清了碟!

四季春,蘋果,橙,芝士奶蓋:$24
四季春,芒果,橙,芝士奶蓋:$24
欣賞芝士奶蓋沒有羶的味道,茶香,很具特色,味道美。每次到此店,我心必點之選!

焙茶鮮奶:$22
茶濃而香,培茶控的,請勿錯過。

百利甜酒咖啡:$24
百利酒味不會過勁,反而咖啡、可可粉、奶混和一起很好。
2021-10-20 444 瀏覽
有人知道我係丁丁歷險記的忠實粉絲,所以帶我到此一遊吃早餐。從網上得知,要排隊,所以選擇了平日早上吃早餐,果然,不用排隊,平日早上也充滿了客人,所以對食物有所期待。當日朋友叫了素食早餐,我叫了牛油果三文魚 egg Benedict, 以及凍Latte及long black。果然不負眾望,簡單如炒蛋,好好味,簡單的組合,將三文魚牛油果及蛋一起放進口來,超級好味,滿足。簡單的食材,用簡單的盤子,用心的佈置,又如畫一般,感覺優雅。不得不提,整個Cafe放滿了丁丁歷險記的poster,感覺非常親切,滿足了忠實粉絲的期望。沒有太多與店員互動,卻感覺他們的友善親切,用心預備各種食材。以前去九龍城感覺很遠,但是有了地鐵後,非常方便,大家不妨一試。
2021-10-17 248 瀏覽
無論食物質素、環境以至服務都無的挑剔。入到去好多丁丁既圖。正,之後坐低,空間很大,坐位與坐位之間不會太貼,所以坐得好舒服。野食送到黎,嘩。跟出面既cafe好唔同,特別all day breakfast,不再是牛角飽。咖啡就跟出面的差不多。食完後還會問顧客有什麼需要改進既空間,明顯見他們很喜歡聆聽客人意見,亦唔會有趕客走既情況,所以感覺好舒服。再去九龍城,都會去rings coffee
2021-10-07 707 瀏覽
最初欣賞他們早上7:30已開始營業的cafe,非常適合做完運動黎嘆杯咖啡(這裡咖啡真的十分香濃)。一份健康的早餐、香噴噴的咖啡、輕快的音樂、及洋溢簡潔氣質的環境,絕對把每一天注上動力 (energy boost📈)真心推介餐單上每一款的早餐,絕對不止是all day breakfast 的簡單,每款都可以配上不同既心情,無論兩小口子簡單相聚、和友人早餐catch up、一個人嘆杯回魂咖啡,都絕對適合。溫馨提示:9:30已經要開始等位!
溫馨提示:9:30已經要開始等位!
Avocado  toast
All  day  breakfast
三文魚忌廉三文治(配granola  )
紳士早餐
$90 (早餐)
Avocado  toast
All  day  breakfast
三文魚忌廉三文治(配granola  )
紳士早餐
2021-09-28 308 瀏覽
屯馬。開通。真的很興奮!有左屯馬線,入黎九龍城真係好輕鬆入正題先~話說Rings依個名已經聽左好耐今日終於有幸黎試下行完山專登坐車過黎,大約三點幾竟然要等一陣位,誇張.....坐低望望餐牌,最吸引既就係all day breakfast但我最後簡左牛油果煙三文魚班尼迪蛋上枱時覺得擺盤好靚其實更有內涵水波蛋狀態非常好蛋白成形得黎又唔算太熟,入面當然流心啦牛油果新鮮好食,唔會太硬,讚個包是脆的,三文魚就正常水準反而個沙律好得,密瓜超甜!再配上少少黑醋杏仁等,掂呀還點了一杯抹茶拿鐵少少甘苦味,不會太甜,啱晒口味整體黎講好滿意,絕對可以再黎以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
屯馬。開通。真的很興奮!
有左屯馬線,入黎九龍城真係好輕鬆

入正題先~
話說Rings依個名已經聽左好耐
今日終於有幸黎試下
行完山專登坐車過黎,大約三點幾
竟然要等一陣位,誇張.....
但我最後簡左牛油果煙三文魚班尼迪蛋

上枱時覺得擺盤好靚
其實更有內涵

水波蛋狀態非常好
蛋白成形得黎又唔算太熟,入面當然流心啦

牛油果新鮮好食,唔會太硬,讚

個包是脆的,三文魚就正常水準
反而個沙律好得,密瓜超甜!
再配上少少黑醋杏仁等,掂呀

還點了一杯抹茶拿鐵
少少甘苦味,不會太甜,啱晒口味

整體黎講好滿意,絕對可以再黎

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸

2021-09-27 331 瀏覽
朝早黎到呢間打卡店試下佢地既早餐 & 咖啡因為時間尚早,店內仲有幾個位可以選擇坐,揀咗bar枱位冇咁迫!點咗All Day Breakfast & 牛油果多士,味道普普通通啦,唔係網上講到好好食排哂隊咁既~ 比得呢個價錢絕對可以再整得再出色D🤪🤪反而咖啡不錯,Flat White & Ice Bailey Coffee就味道不錯!😃😃中肯D嘅意見,排隊黎呢度食野多數都係為咗打卡。2個餐 再加埋 飲品要$260 係有點貴,買的是牛油果玫瑰。餐後食完諗住行吓九龍城,點知要即刻搵廁所!
朝早黎到呢間打卡店試下佢地既早餐 & 咖啡

中肯D嘅意見,排隊黎呢度食野多數都係為咗打卡。

餐後食完諗住行吓九龍城,點知要即刻搵廁所!

2021-09-25 697 瀏覽
今日星期六撞啱老竇放假,就帶佢出嚟威下😗成日話飲茶~就帶佢去食下西餐😄今次係第二次嚟,呢度都幾舒服,今日11點到都唔係好多人,唔使等位😆 11:30前仲有早餐食👍🏻 ~ 今日叫咗兩個早餐~份量超足⭐️煙肉同腸都打孖上⭐️炒蛋超滑⭐️薯餅超脆,新鮮炸起⭐️牛油果超新鮮,啱啱好唯一係如果塊多士可以係其他包就完美😉必食打卡牛油果蛋多士沙律🥗係新鮮沙律菜但係燶邊太陽蛋下面仲收埋咗多士,多士上面仲搽滿咗牛油果蓉咖啡偏酸好正兩個人清哂,埋單$240有找👍🏻一個美好嘅星期六早餐超滿足!
今日星期六撞啱老竇放假,就帶佢出嚟威下😗
成日話飲茶~就帶佢去食下西餐😄

今次係第二次嚟,呢度都幾舒服,
今日11點到都唔係好多人,唔使等位😆

11:30前仲有早餐食👍🏻

~ 今日叫咗兩個早餐~

份量超足

⭐️煙肉同腸都打孖上
⭐️炒蛋超滑
⭐️薯餅超脆,新鮮炸起
⭐️牛油果超新鮮,啱啱好
唯一係如果塊多士可以係其他包就完美😉

必食打卡

沙律🥗係新鮮沙律菜
但係燶邊太陽蛋
下面仲收埋咗多士,多士上面仲搽滿咗牛油果蓉

Latte

一個美好嘅星期六早餐
超滿足!

Latte
  • All  Day  Breakfast
繼續九龍城篇,食完一堆麵包甜品後急需鹹食平衡下,就去左附近嘅良心cafe,近兩點到只需等一張枱,走嗰陣出面已經有人龍。店鋪裝修簡樸,但店員態度非常友善,臨走仲問我地對食物有咩意見。🍽Classic Chicken Supreme 1.0 經典慢煮小鎚雞胸 ($148)隔離左右都係叫有牛油果花嘅菜式,不過我同朋友想叫啲非brunch類嘅嘢,見呢款咁巴閉有supreme就試試佢。睇中文名就知佢分別用上雞槌同雞胸肉,雞槌部分肉質滑嫩,雞胸肉以慢煮方式烹調所以都唔鞋口,雞皮就可以煎得脆身啲。配菜方面有蕃茄仔、炒菠菜、酒醃紅蔥頭同甘筍,盡量做到營養均衡,我尤其鍾意加左飯素嘅薯蓉。☕️Espresso Tonic ($42)隻豆幾啱口味,但tonic water實在太甜,下次都係唔好揀花巧嘢。餐牌:

☕️Espresso Tonic ($42)

餐牌:
2021-09-11
下午茶
2021-09-15 160 瀏覽
同朋友9點半到,已經好多人。朋友叫牛油果蛋,而我叫左all day breakfast。朋友讚個牛油果醬有🍋汁,非常好食,而我既all day breakfast都唔錯。飲品方面,我地都叫左 Americano,因為係fruity,有d 偏酸,老闆話下次可以試long black。整體黎講唔錯,下次可以再食過。至於交通方面,宋皇台站出行2,3分鐘,其實佢都好近九龍城街市同d泰國菜鋪,所以未去過既,都好容易揾到架

• 牛油果蛋多士
  • All  Day  Breakfast