餐廳: QUE (ELEMENTS圓方)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
有個下雨天的週末,行尖沙咀圓方 ELEMENTS,無意中發現日式 Cafe <QUE>!後來,上網 check,已有其他分店,相比之下,圓方分店幾大又較 Grand!店內播放日文歌,餐桌之間空間充裕,讓食客在輕鬆舒適環境享用美食!Menu松葉蟹海膽醬壽司塔可 $88第一次食日式壽司塔可 Sushi Taco, 炸紫菜夾住暖暖地嘅珍珠米飯,加入沙律菜混合子薑汁、滿載青瓜、熟松葉蟹肉、熟帆立貝絲、蟹籽,配海膽醬,鮮味滿載又幾特色!京都宇治抹茶芭菲 $108有得食有得玩, 把熱抹茶醬淋上白朱古力杯,白朱古力杯隨即溶融溶化! 抹茶醬流到芭菲上,整份甜品入口不會太冰冷,卻為口腔帶來涼快感!熱靜岡有機抹茶鮮奶 $58水溫把抹茶清香發揮出來,可惜甘味不及京都宇治抹茶芭菲呢!
Menu
松葉蟹海膽醬壽司塔可 $88
第一次食日式壽司塔可 Sushi Taco,
松葉蟹海膽醬壽司塔可
京都宇治抹茶芭菲 $108
有得食有得玩,
把熱抹茶醬淋上白朱古力杯,白朱古力杯隨即溶融溶化!
 抹茶醬流到芭菲上,
整份甜品入口不會太冰冷,卻為口腔帶來涼快感!
京都宇治抹茶芭菲
熱靜岡有機抹茶鮮奶 $58
水溫把抹茶清香發揮出來,可惜甘味不及京都宇治抹茶芭菲呢!
熱靜岡有機抹茶鮮奶
2023-09-09
松葉蟹海膽醬壽司塔可
京都宇治抹茶芭菲
2024-04-26 118 瀏覽
行開圓方,見到呢間餐廳,認得個名好似近來都開咗好多間咪試試囉!入到去坐低,餐牌又比錯都算,但係完全冇服務,我以為呢啲高級商場服務會好啲但係完全錯晒。員工多,客人少,但冇人理!職員掛住聚埋一齊吹水,舉手要杯水2分鐘都冇人理!又難怪嘅,個場咁大都冇客,我都唔知佢點做食物中規中矩,份量不多,食完之後立即口渴,應該勁多味精。牛肉有肉味嘅但係起碼一半係啲筋多到咬唔開…..咁嘅價錢純粹坐得好啲(因為根本冇客好安靜),但係每人$200都食唔飽,自己諗我就冇下次

我就冇下次
US牛肉烏冬
軟殼蟹意粉
2024-04-21
2024-04-11 221 瀏覽
兩個女仔撐枱腳本身諗住要個二人套餐但驚食唔曬最後都係散叫個人覺得冇乜特別唔係特別好食亦都唔係特別難食慶幸冇叫做套餐😂呢個價位嚟講我期望會高啲甲羅燒海膽意大利飯正正常常,我覺得加啲鹽吊返啲味出嚟,會好食多少少,有少少唔夠濃龍蝦湯烏冬個湯都幾濃
兩個女仔撐枱腳
慶幸冇叫做套餐😂
呢個價位嚟講
我期望會高啲

甲羅燒海膽意大利飯
正正常常,我覺得加啲鹽吊返啲味出嚟,
會好食多少少,有少少唔夠濃

龍蝦湯烏冬
個湯都幾濃

2024-03-25 314 瀏覽
原來Element冇一間齋食甜品又坐得舒服嘅餐廳,經過Que,見到menu有甜品,就入去試吓。其實之前已經喺東涌分店食過,不過係鹹食,唔錯嘅,今次就試吓佢嘅甜品。裝修都係好精緻,位置寬敞,整體感覺上好舒服乾淨。呢個清酒柚子tiramisu有驚喜,吸管係好淡嘅清酒,加咗係有少少酒味。食落去有柚子嘅清新,綿滑嘅cream,同埋有我鍾意嘅麻糬,少煙韌拉絲多,口感同味道上都好match,好好食,又唔太甜。草莓雲呢拿蛋糕,相比之下,呢個比較普通少少,但都好食。 以為白朱古力mousse會好甜,食落又唔係喎,可能加咗草莓啫喱中和番,海綿蛋糕都好moist,整體嚟講都好食。之後再叫咗杯貴妃白桃沙冰,味道都唔錯,有桃味,好清新。Que除咗鹹點好食,連甜品都好有驚喜,可以再回頭嘅餐廳。

裝修都係好精緻,位置寬敞,整體感覺上好舒服乾淨。

清酒油子Tiramisu

草莓雲呢拿蛋糕

之後再叫咗杯貴妃白桃沙冰,味道都唔錯,有桃味,好清新。
貴妃白桃沙冰

Que除咗鹹點好食,連甜品都好有驚喜,可以再回頭嘅餐廳。
2024-03-24
清酒油子Tiramisu
草莓雲呢拿蛋糕
貴妃白桃沙冰
  • 清酒柚子Tiramisu
2024-02-29 377 瀏覽
Que嘅幾間分店,都係高品質帶新意變調嘅日基料理,裝修食物飲品都,亦好適合我呢啲重質素同健康嘅中產嘅消費。可惜昨日嘅輕食,其中點咗串燒牛舌。三塊厚切嘅,全都非常韌,完全係食材選擇處理同品控嘅問題,與燒烤工藝無關。一條牛舌,修改好後,合適嘅部位只能做到四客份。強用次等部位入饌,只會做壞名譽。見微知著,食物最重要係食材同烹藝嘅配合。擺碟呀,擺設呀,顏色設計等,雖新穎吸睛,亦只係小道手法。
2024-01-09 746 瀏覽
第一次去呢間位於九龍站圓方嘅餐廳,Que. 去嗰日係聖誕節,好多餐廳都要等位。咁啱經過呢間見到唔使等位,所以就去呢度試吓。呢間係一間日式fusion餐廳。餐廳環境舒適、優雅。龍蝦湯手打烏冬好味!👍😋烏冬好煙韌,龍蝦湯底都不錯。香桃富士梳打$58. 味道清新。抹茶tiramisu. 本身我係好鍾意食tiramisu的。呢個抹茶tiramisu 味道都唔錯。佢有支細細支嘅rum酒係自己唧落去蛋糕入面食。酒味唔會太濃。餐廳有兩位女職員嘅服務態度好好,有禮貌。
第一次去呢間位於九龍站圓方嘅餐廳,Que.
呢間係一間日式fusion餐廳。餐廳環境舒適、優雅。
龍蝦湯手打烏冬好味!👍😋烏冬好煙韌,龍蝦湯底都不錯。
香桃富士梳打$58. 味道清新。
餐廳有兩位女職員嘅服務態度好好,有禮貌。
抹茶Tiramisu
2023-12-25
抹茶Tiramisu
香桃富士梳打
嘩!今日試咗間超正嘅fusion餐廳,食物真係有驚喜,令人目不暇給!🤩首先,佢地個三色魚生超正,新鮮到彈牙,食落去滋味爆炸,真係鮮美得滯!軟殼蟹意粉就更加賞心悅目,脆脆嘅蟹配上濃郁忌廉汁,順滑得嚟唔會太膩口,正到不得了!再講下佢地嘅軟殼蟹塔可,賣相勁吸引,食落又夠晒口感:外脆內軟,香口得黎唔覆會攰噏,攞食物嘅創意諗法真係要拍手叫好!至於甜品,靜岡縣紅茶芭菲香甜得來清新,超切合散步後嘅甜蜜時刻。每樣菜食落都一流,搶晒鏡!坦白講,佢哋嘅環境同服務都一流,員工親切,唔會催你快啲食,可以慢慢享受。整體上嚟講,呢間fusion餐廳真係值得推薦,食物味道夠層次,又能俾人一個舒服嘅用餐環境,下次有機會,我一定會再嚟!👍🏻🍽️🌟

入座時人唔算多,落單叫左一個牛肉烏冬,一個海鮮烏冬同一杯梳打。等左陣大約13:02牛肉烏冬就到左,一路食嘅時候,亦多左3 枱入座。到我食完,另一個烏冬以及梳打仍未到。過左陣,我地向著白衫嘅侍應查詢,侍應話人多,所以要等耐啲。然後大約13:15,一位短髮著黑衫嘅女服務員問「係咪黎哂野啦?」語氣態度似係想趕我地走,所以我地向佢提出仍有食物飲品未到。再過一陣,約13:20,同樣嘅海鮮烏冬送到另有一枱遲黎嘅客人枱上,大約13:24我就向短髮女服務員查詢,佢以唔禮貌嘅態度同我講「出單機壞左氣張單冇左呀嘛!」我指出隔離枱比我遲黎,佢就唔耐煩地指出「人地同你唔同呀嘛!」明明隔離枱一樣食海鮮烏冬、一樣有男有女,唔同嘅係佢地有4人,我地兩個,佢地係大陸人,我地係本地人,究竟短髮女服務員指嘅唔同係咩?所以我就向當時餐廳經理J 查詢,但J 多次迴避,亦選擇係同我有眼神接觸後於人流不多的時段躲係某張沒有客人的枱後,直至我再次向佢揮手佢先紓尊降貴來招呼我。我向佢查詢咩為之「我同人地唔同」,J聲稱唔好再為呢件事講落去,另外亦聲稱,由於出單機問題,所以就算我早黎,但我張單出唔到,變左要再排過,要排係遲黎嘅人後面。縱
所以我就向當時餐廳經理J 查詢,但J 多次迴避,亦選擇係同我有眼神接觸後於人流不多的時段躲係某張沒有客人的枱後,直至我再次向佢揮手佢先紓尊降貴來招呼我。我向佢查詢咩為之「我同人地唔同」,J聲稱唔好再為呢件事講落去,另外亦聲稱,由於出單機問題,所以就算我早黎,但我張單出唔到,變左要再排過,要排係遲黎嘅人後面。縱使我已經追過問過,而餐廳方面亦知道我等左好耐,但亦唔會有人為我跟進,我只可以等,再由頭排過係遲黎嘅人後面。
而短髮女服務員,由始至終只有用極差態度對待我地,一句唔好意思都冇講過。
呢間以不知名原因為客人分階級嘅餐廳,仲要自己餐廳出問題,亦理所當然要客人承受佢地嘅錯嘅餐廳,我第一次遇到,亦唔會再幫襯。
2023-12-26
2023-12-25 446 瀏覽
聖誕節正日,同屋企人叫咗4個套餐,分別包括:前菜,沙律,刺身壽司,湯,蒸蛋,串燒,主菜,甜品,餐飲,餐飲同侍應表示之後再落單,但等了45分鐘先開始上前菜,過多10分鐘後才上沙律同刺身壽司,想叫侍應落埋餐飲單,足足叫咗4次先肯過嚟,食完等咗20分鐘都未有人收拾,其餘食物都仍然未有,通知侍應通知咗3次都只係得到回應:「今日係比較忙,太多客人了」但侍應講既同時就只係一路執枱一路安排新客入座,完全無去跟單,後來過多5分鐘先有湯,蒸蛋同串燒,食完又等多20分鐘都未上主菜,17:35入座,19:30都未上到主菜,前後總共7次向侍應反映上菜好慢,都無任何人認真處理,有侍應甚至乎只係點一點頭就走開!!期間旁邊兩張遲過本人入座既客人,其中一張枱更加係超過10人,都已經結帳離開了,我同屋企人既主菜都仍然未上!最後要再向一位管理層既職員反映,先可以係19:40上到主菜!最後餐廳方面雖然有提供免費甜品作補償,但已經補救唔到對餐廳既負面評價!埋單結帳時都仍然有出錯,經理收錯金額,要一等再等,成場飯局花近3小時才完成,嚴重影響當晚既行程,原定飯後既慶祝活動都要一一取消!!餐廳環境侷促!職員服務態度差!食物質素一般!上菜速度極差!!價錢人均超過$600,性價比極低!!強烈不推薦此餐廳!!永不再光顧!!
2023-12-25
門口經理態度惡劣,店舖內有空枱加我們站在門口靠邊位置,但係經理大大聲趁人出去,我們之中還有小朋友受到驚嚇,而且他只是講唔好意思,唔好意思非常之大聲,沒有講出他到底想我們等一等?還是想我們離開門口位置?還是想怎樣?過程中還想手想推我們!還好,我們下意識向後蹆避開了,重點是有小朋友!其實過程中,它可以正常聲線要求我們等一等還是離開門口位置?他10分激動狂躁,瘋狂的對我們講唔好意思唔好意思,咁唔好意思到底是什麼意思?加上身體動作,令人非常不安和遺憾

2023-10-30 639 瀏覽
週末到處都是人,圓方這間餐廳大約有6人等侯,應該不用等太耐,就下決定。侍應安排入座時,裏面根本不是坐滿。menu有套餐,但單人餐都要5百起,仲要2人起叫,所以單點散叫吧。天婦羅即炸,免治雞軟骨串燒頗特別。魚生普通,有渣的。味道及份量中規中矩好味日本意粉夠硬身及有彈性,有蟹籽,明太子,胡麻醬,很惹味。好肥大菠蘿很甜,面層仲有火槍燒過的焦糖脆結賬4個人$2200,回家後,老公仲要話像食了一陣風,唔飽。

侍應安排入座時,裏面根本不是坐滿。

天婦羅即炸,免治雞軟骨串燒頗特別。

魚生普通,有渣的。

味道及份量中規中矩

好味
日本意粉夠硬身及有彈性,有蟹籽,明太子,胡麻醬,很惹味。

好肥大

菠蘿很甜,面層仲有火槍燒過的焦糖脆

2023-10-28
2023-10-14 508 瀏覽
以日式和風木系設計 餐廳空間大 座位闊落~食物賣相唔錯 適合打卡 但價錢比較進取 𝐶𝑃值唔高 服務態度亦一般般 😢但勝在寵物可以比係餐廳以外位置陪食 就不能有太高要求了🥹記得要帶埋寵物袋或車‼️𖧐 軟殼蟹班尼迪蛋配蕃茄莎莎、煙肉、柚子荷蘭汁及牛角包正常發揮 好一般般 🙈𖧐 黑松露貓耳朵意粉味道較淡 唔係太食到黑松露味 貓意粉尚算彈牙𖧐 清酒柚子提拉米蘇打完卡之後可以加入滴管入邊嘅清酒 柚子味好清新 酸酸甜甜幾開胃 但份量較少
以日式和風木系設計 餐廳空間大 座位闊落~

但勝在寵物可以比係餐廳以外位置陪食 就不能有太高要求了🥹
記得要帶埋寵物袋或車‼️

📍HONG KONG📍#Que個日去圓方行街間間都排隊,問到呢間好好禮貌同我講好d,就去呢間🤣#軟殼蟹意粉配蕃茄忌廉汁新鮮蕃茄味🍅隻蟹比我想像中大隻,重要炸到卜卜脆🦀咁岩我呢隻多重要好多蟹膏🥹整體都淡口少少,不過酸酸地好清新幾開胃🩷#松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯配海膽忌廉汁為左呢個飯我會encore🤤海膽味岩岩好無話太heavy🩷將甲羅燒嘅蟹肉蟹膏撈埋個飯一啖咬落去!夠鮮又濃味,滿足🥹#月見免冶雞肉配小雞軟骨 蛋黃唔腥🍳面頭仲有少少唔會太甜嘅照燒汁,加埋佢嘅燒烤味👍🏻我重攞左小小蛋黃撈飯,無得頂🩷🩷#A4佐賀和牛壽司新鮮wasabi唔嗆鼻,一入口食到軟熟又香嘅和味飯,飯重有小小暖🤤#Q-San甜筒仔好qq🤣抹茶朱古力殼配抹茶Moses,麻薯雖無蛋糕嘅中間不過無咩feel ,係食到最後有少少甜味重有一啖仔紅豆🫘係一間唔平,不過有heart又好食嘅餐廳🥹🥹絕對會encore!要講下Service好好,見我唔想排隊主動同我講幾點黎好d🥹
📍HONG KONG📍
#Que

#軟殼蟹意粉配蕃茄忌廉汁
整體都淡口少少,不過酸酸地好清新幾開胃🩷

#松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯配海膽忌廉汁
為左呢個飯我會encore🤤海膽味岩岩好無話太heavy🩷
將甲羅燒嘅蟹肉蟹膏撈埋個飯一啖咬落去!夠鮮又濃味,滿足🥹

#月見免冶雞肉配小雞軟骨

#A4佐賀和牛壽司

#Q-San
甜筒仔好qq🤣
重有一啖仔紅豆🫘

2023-09-20 345 瀏覽
喺Element食quick dinner, 叫左粒粒刺生丼、牛油果吞拿魚蓉卷同signature嘅炸蟹肉薯波。刺生好新鮮,又大粒,細食嘅未必食到一碗;吞拿魚卷幾特別,不過食起上嚟會流到成手都係…薯波最後上,我以為係細細粒、小食嗰一種,點知成粒乒乓波咁大,好飽…醬汁似章魚丸,脆卜卜、熱辣辣,口感同味道都唔錯。埋單$300幾兩個人,喺element嚟講唔貴喇😂
埋單$300幾兩個人,喺element嚟講唔貴喇😂
2023-09-16 206 瀏覽
同好友喺圓方Elements食lunch😆本身想食拉麵Jo,但午市真係太多人🤣去咗對面食呢一間QUE😋門口佈置有好多貓貓🐱但裡面就係比較舒適嘅風格,除左一般枱,亦都有包廂可以坐到8個人左右😆午市套餐好多野食揀,我地就揀左兩款野食😆🍝軟殼蟹意粉配蟹肉蕃茄忌廉汁 $168呢個唔錯!軟殼蟹都幾脆身,唔會話一咬落去就成口油😉另外個汁都好食,蟹肉夠多,而個汁都好食😆本身怕蕃茄汁太酸,但加左忌廉落去又唔會太酸,意粉都掛到汁,值得再試下😆🍣角切魚生丼 $158朋友話呢個魚生丼都好食,魚生都新鮮🤩,亦都好多唔同款,三文魚,吞拿魚,青瓜,蛋,(仲有懷疑係希靈魚嗎🤣),整體黎講都係OK🤤雖然話午市時間,但唔會太嘈,燈光少少昏黃,但我反而鐘意咁樣嘅氣氛下傾計,舒服好多😆可以翻take!

🍝軟殼蟹意粉配蟹肉蕃茄忌廉汁 $168

🍣角切魚生丼 $158