2024-02-27 412 瀏覽
黎到中環發現呢間設計幾特別嘅cafe裝修同制服都好特別一入去空間感超大好舒服!雖然食物麵包蛋糕輕食為主但咖啡飲品好多選擇好有特色!朱古力可以揀唔同%我就揀左85%,微酸超濃郁朱古力🍫個人覺得唔錯👍🏻而且份量都適中朋友嘅咖啡都好香,同樣可以揀咖啡豆!可以自己選擇鍾意邊款就邊款口味唔知點揀仲可以問店員推介🤣-肉桂卷好好味!唔會太甜~而且夠大件!牛角包🥐烤熱返食好酥脆!~~牛油香味都幾出!朱古力草莓🍓蛋糕新鮮唔會太甜,蛋糕都算鬆軟整體黎講主題特別食物質素都唔錯👍🏻同朋友坐低傾下計幾舒服😌
黎到中環發現呢間設計幾特別嘅cafe
裝修同制服都好特別
一入去空間感超大好舒服!
雖然食物麵包蛋糕輕食為主
但咖啡飲品好多選擇好有特色!
朱古力可以揀唔同%
我就揀左85%,微酸超濃郁朱古力🍫
個人覺得唔錯👍🏻而且份量都適中
朋友嘅咖啡都好香,同樣可以揀咖啡豆!
可以自己選擇鍾意邊款就邊款口味
唔知點揀仲可以問店員推介🤣
肉桂卷好好味!唔會太甜~而且夠大件!
牛角包🥐烤熱返食好酥脆!~~牛油香味都幾出!
朱古力草莓🍓蛋糕新鮮
唔會太甜,蛋糕都算鬆軟
整體黎講主題特別食物質素都唔錯👍🏻
同朋友坐低傾下計幾舒服😌
2024-01-26 354 瀏覽
大家好啊,我今日就來講下我體驗嘅幾款食物同埋飲品!首先,嗰杯Flat white,勁!奶味夠重,但又唔會蓋過咖啡嘅香,飲落去就係滑溜溜嘅感覺,真係暖笠笠!跟住個Salamis Bagel,啖啖肉感,脆卜卜,啲貝果大塊,但就少咗啲QQ彈性,算係得個"好味"兩字。翻轉過嚟食個New York Cheesecake,哇塞,cream cheese濃郁得嚟唔膩口,底層餅底香脆,咬落去有餅乾碎嘅口感,正!最後個Dirty咖啡,重點來喇,雙層咖啡同牛奶嘅對撞,飲落就係香濃得滯,真係令人舒服暖胃。呢間嘅環境都幾寧靜,坐落其中飲杯咖啡食件甜品,正!🤤😋🍰
2023-05-21 1629 瀏覽
If you’re here for lunch, prepare for salads and pastries. The “meat lovers” bowl has one slab of bacon and a garden of vegetables. Extremely underwhelming. They don’t have tap water - you have to pay for a bottle of water, virtually unheard of in Hong Kong. Service was largely unfriendly and lacking the warmth of similar coffee shops. Chai latte was good but a whopping $60.
2023-03-04 1821 瀏覽
今年經常喺呢度工作 / 同人開會。通常係星期六嘅早上,兩層多唔多人,可以坐好多個鐘,又有好多電子產品充電位。今日第一次下午過嚟,超爆多人,完全係另一個感覺。佢話限時120分鐘,不過其實都唔會趕人走。平時通常叫all day breakfast and coffee, recommended的,兩樣性價比都OK 㗎。今日食呢個madeleine, 反而覺得還好。平時出去食開或喺baking studio自己整,會有啲油脂。佢就非常乾爽。似蛋糕仔整左落madeleine模。不過食到少少earl grey味。正反兩面都算靚嘅。另外,chai tea都比較失色。好淡。兩樣嘢加埋差唔多$130, 覺得$100以內就合理啲。下次都係叫返其他嘢好啲。
今年經常喺呢度工作 / 同人開會。
今日第一次下午過嚟,超爆多人,完全係另一個感覺。
佢話限時120分鐘,不過其實都唔會趕人走。

今日食呢個madeleine, 反而覺得還好。
另外,chai tea都比較失色。好淡。
兩樣嘢加埋差唔多$130, 覺得$100以內就合理啲。
下次都係叫返其他嘢好啲。
2022-11-19 1450 瀏覽
Weekend 係中環街頭閒逛到熱辣辣,抬頭就望到呢間 Preface Coffee & Wine。佢係一間純白既Cafe,覺得好特別就入黎睇下。呢度既裝潢同硬件都令人覺得好 high tech,白光燈照到連顧客望落去都好 smart好醒神。Latte :好香好滑  飲完舌頭好舒服 Espresso Tonic - Strangelove Tonic No.8:Espresso 好純,mix落tonic入面飲真係好爽咖啡既餘香一路留係個口入面,一絕。呢間cafe 其實仲有酒飲,有時仲會教Tech相關既班。係好有前瞻性既餐廳!好奇寶寶不容錯過!
佢係一間純白既Cafe,覺得好特別就入黎睇下。

Latte :
Espresso 好純,mix落tonic入面飲真係好爽
咖啡既餘香一路留係個口入面,一絕。

呢間cafe 其實仲有酒飲,有時仲會教Tech相關既班。
係好有前瞻性既餐廳!好奇寶寶不容錯過!
Latte
2022-11-12
2022-10-26 932 瀏覽
中環純白Cafe✨呢間Cafe環境唔錯,純白色設計,好啱lunch time過黎飲杯咖啡休息下,人流唔算好多,繁忙時間都有位😆《Classic Hotdog $75》熱狗味道唔錯,有好多小黃瓜碎,加埋Mustard同茄汁,酸酸甜甜咁好開胃!《Classic Tuna Nicoise Salad $70》呢個沙律就相對比較普通,吞拿魚係罐頭吞拿魚個種,冇咩特別🤷🏻‍♀️《Lemon & Thyme Soda with Activated Charcoal $65》檸檬梳打好清新,配埋熱狗好解膩!爽!Preface Coffee & Wine中環威靈頓街33號The Loop地下及地下上層[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️

《Classic Hotdog $75》
Classic  hotdog

Classic Tuna Nicoise Salad

檸檬梳打好清新,配埋熱狗好解膩!爽!

Preface Coffee & Wine

推薦⭐️⭐️⭐️
2022-10-03
  • Classic  hotdog
2022-09-23 728 瀏覽
今日下午找間咖啡歇一下。店子全白的裝修,有型又簡約,空間寬敞又舒適,感覺不錯。Flat white$60/ oat milk這咖啡奶泡香滑豐盈,味道十分濃重甘醇,用上南美panama 的咖啡豆,味道甘香厚身,有深焙的滋味,加上燕麥奶,口感香滑,有回甘風味,不錯吧。IWC Mojave dessert soda$65Lychee/genmai 這梳打有荔枝的清甜感覺,入口冰涼,酸酸甜甜的,荔枝味唔太假,沒有太甜膩,十分清新舒爽的感覺。

今日下午找間咖啡歇一下。

店子全白的裝修,有型又簡約,
空間寬敞又舒適,感覺不錯。

Flat white$60/ oat milk

這咖啡奶泡香滑豐盈,

IWC Mojave dessert soda$65
Lychee/genmai

2022-08-07
下午茶
2022-08-29 444 瀏覽
網上見到呢間好Cyber feel 既coffee shop 一直想試下!過來時因為已經稍夜,所以冇試佢地出名既AI 咖啡!反而驚喜地有Wine ,喺cyber coffee shop 飲wine 真係一件好chill 既事😂Classic Hot DogClassic 腸配上醬汁,有勁多酸瓜,岩晒我!面包質感唔錯,外皮有少少脆,感覺是用酵母面包做,個人認為Hot Dog 面包質感是重點,唔錯。Impossible Meat Curried Sausage Hot Dog素食腸第一次試,食落有真腸口感,較軟身有微微咖喱同雜菜味,好岩素食主義者!Lemon & Thyme soda味道出奇地十分有驚喜,百里香同檸檬好夾,不甜,夠refresh !Orange WineRose wine 飲得多, orange wine 真係第一次試,味道微酸帶少許甜,熱辣辣夏天晚上,係咁chill 既coffee shop 飲冰凍既orange wine 個感覺係好爽,好relax !

Classic Hot Dog

Lemon & Thyme soda

Orange Wine
2022-08-28 237 瀏覽
做完野經過呢間咁透明的Cafe覺得有點印象原來係以前見過有人post呢度🤣習慣每日食野前一杯americano 但呢間就冇所以叫long black 我覺得正常OK,下次應試埋另一種貴d咖啡豆🤣另一杯就飲玄米茶🫢始終克服不到叫有甜的飲品 可能我就是愛苦澀味😂
做完野經過呢間咁透明的Cafe覺得有點印象
原來係以前見過有人post呢度🤣

習慣每日食野前一杯americano 但呢間就冇
所以叫long black
我覺得正常OK,下次應試埋另一種貴d咖啡豆🤣

2022-08-20 160 瀏覽
𝙋𝙧𝙚𝙛𝙖𝙘𝙚 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙒𝙞𝙣𝙚 𝙞𝙣 𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙡中環簡約風咖啡店☕️呢間係斜路位置,2層裝修超有特色🤩裝修以白色落地玻璃為主除左咖啡,仲有餐酒添🍷人氣檸檬撻🍋食落酸酸甜甜,好出色呀!個撻皮都做得好鬆脆PREFACE熱狗🌭️有得自選肉食/植物肉Impossible Meat 脆皮腸外脆內軟,熱辣辣熱狗包都好鬆軟~仲配埋啲泡菜碎醬汁超開胃,酸酸辣辣咁🌶餐酒兩杯🍶叫左杯白酒,估唔到有咁嘅配搭又幾過癮( ´▽`)📍 Preface Coffee & Wine (中環) 中環威靈頓街33號The Loop地下及地下上層#中環美食 #香港美食 #中環咖啡店 #咖啡店 #香港打卡 #打卡cafe #打卡熱點

中環簡約風咖啡店☕️
呢間係斜路位置,2層裝修超有特色🤩
裝修以白色落地玻璃為主
除左咖啡,仲有餐酒添🍷

人氣檸檬撻🍋
食落酸酸甜甜,好出色呀!
個撻皮都做得好鬆脆

PREFACE熱狗🌭️
有得自選肉食/植物肉Impossible Meat
脆皮腸外脆內軟,熱辣辣
熱狗包都好鬆軟~仲配埋啲泡菜碎
醬汁超開胃,酸酸辣辣咁🌶

餐酒兩杯🍶
叫左杯白酒,估唔到有咁嘅配搭
又幾過癮( ´▽`)

📍 Preface Coffee & Wine (中環)

#中環美食 #香港美食 #中環咖啡店 #咖啡店
#香港打卡 #打卡cafe #打卡熱點
Preface x Meta Feel bored and hot in Summer time ? Huh 🤔 What’s better than enjoying the coffee and going to a VR Travel Tour at the same time ?Try their ’Metaverse Coffee’ this July and get a complimentary boarding pass for a VR Travel to Tokyo, London & more🗼🇬🇧 ✈️❤︎•-----•❤︎ •-----•❤︎ •-----•❤︎ •-----•❤︎They offered single origin coffee from Papua New Guinea & Panama. Today I tried the first one and you will absolutely like it if you like your coffee to be fruity & full bodied. ❤︎•-----•❤︎ •-----•❤︎ •-
Preface x Meta

☕️ Preface Coffee & Wine | Central.
📍 The Loop, G & UG, 33 Wellington St, Central, HK
📞 2421 0010
2022-07-12 180 瀏覽
想喝咖啡,又想喝酒嗎🙋🏻‍♀️?! 不如去中環的 •ℙ𝕣𝕖𝕗𝕒𝕔𝕖 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 & 𝕎𝕚𝕟𝕖•啦~ 純白色的空間,樓高兩層,落地玻璃加上樓底高的設計,自然光的透入,令人感覺相當舒適呀🥰~ 咖啡店除了有食物供應☺️,亦是個大數據基地。店內的投影屏幕不停播放著,而下層則會定期舉辦不同活動,大家可以慢慢參觀哦~ 「 ʟᴀᴛᴛᴇ☕️ $55」 「 ᴍᴏᴄʜᴀ🍫 $65 」 兩款咖啡之中,我比較喜歡喝朱古力咖啡😆,濃度適中,也不會過甜。「 ᴄʜɪʟʟɪ ʜᴏᴛ ᴅᴏɢ🌭 $65」 「 ᴄᴜʀʀɪᴇᴅ sᴀᴜsᴀɢᴇ ʜᴏᴛ ᴅᴏɢ🥬$85 」 咖啡店除了有常見的ᴘᴀsᴛʀʏ外,更有即叫即製的熱狗。熱狗有3款口味,可以配辣香腸,亦可以配素腸😳,素食者也可以試啦~ 「 ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ🍋 $65 」 我向來愛吃檸檬撻,這𥚃的蛋糕味道偏酸,份外醒神呀~

「 ʟᴀᴛᴛᴇ☕️ $55」

「 ᴍᴏᴄʜᴀ🍫 $65 」

「 ᴄʜɪʟʟɪ ʜᴏᴛ ᴅᴏɢ🌭 $65」

「 ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ🍋 $65 」

我向來愛吃檸檬撻,這𥚃的蛋糕味道偏酸,份外醒神呀~
2022-07-08
2022-07-10 1467 瀏覽
門外大大隻吸晴字句~店內以白色簡約設計,配上落地大玻璃及透明枱櫈~店內最大特色喺透過數據分析研究可以令人類幸福快樂的咖啡☕🌭估唔到呢間Cafe有熱狗,口味都有3款,分別喺經典、辛辣及植物肉ImpossibleMeat,今次我揀咗經典同植物肉ImpossibleMeat~🥹當日檸檬撻已售罄,所以叫了芝士蛋糕~🌭Classic Hotdog $75經典脆皮腸仔熱仔,店員喺表面吱上蕃茄汁+芥末醬+酸瓜碎,酸酸甜甜幾好味道~🌭Curried Sausage impossible $85Impossible Meat腸仔嘅熱狗~條腸咬落去幾鬆化有啲似食鬆餅咁,腸仔混合咖哩及蔬菜泡菜碎,有酸酸辣辣口感,相當開胃~🍰Chocolate Marble Chessecake $65🧀芝士蛋糕質感厚實,芝士味濃郁,Oreo餅底甜甜的,食完都幾飽~☕Hand-drip $75採用Asia Pacific: Papua New Guinea 嘅咖啡豆,帶有莓香同朱古力味道,以鐵盤及咖啡壺送上,仲有一杯咖啡粉比我哋先聞後飲~🥃24-Hour Cold Brew $75

🥹當日檸檬撻已售罄,所以叫了芝士蛋糕~

🌭Classic Hotdog $75
Classic  Hotdog

Chocolate  Marble  Cheesecake

☕Hand-drip $75
Hand  Drip

🥃24-Hour Cold Brew $75
24-Hour Cold  brew

早餐
Classic  Hotdog
Chocolate  Marble  Cheesecake
Hand  Drip
24-Hour Cold  brew
2022-07-10 135 瀏覽
之前聽過Preface Coffee & Wine係透過分析數據研究令人類幸福快樂嘅咖啡,今次終於去咗試!中環店係純白色落地玻璃為設計,分為兩層,夜晚上層燈光昏暗啲moody啲好適合同朋友去輕食同飲吓嘢傾計💬!而下層就會光猛啲,仲有reading corner,適合鍾意睇書📚又或者想靜靜哋做嘢嘅人👩🏼‍💻,非常簡約舒適!⠀⁣𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣1. Preface熱狗 - Impossible Meat & Chilli ($75/1) 熱狗有經典、Chilli同植物肉Impossible Meat揀,照顧埋素食人士🌱!左邊嘅Impossible Meat用上咖喱味香腸,混合咖喱同蔬菜香,加上小黃瓜碎同醬汁,食落酸酸辣辣😌而Chilli就唔算好辣,但多一份風味,值得一讚係個麵包嘅質感👍🏻!2. Barraco Zibibbo & Latte ($90 & $55) ⁣❤️由於傍晚去所以冇選擇到咖啡,揀咗由店員推介嘅白酒🥂,味道較bold同dry而且帶有橙香🍊,個人幾鐘意!朋友就揀咗Latte,味道都唔錯~3. Chocolate Marble Cheesecake ($65/1)

⠀⁣
𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣

3. Chocolate Marble Cheesecake ($65/1) ⁣❤️

用咗oreo做餅底的marble cheesecake已經大加分😍!食落質感厚實又不膩,會再encore!

.⠀⁣
📍 Preface Coffee & Wine
  • Chocolate Marble Cheesecake
雖然中環一帶的街區人潮總是熙熙攘攘,但一杯美酒、一個輕鬆的空間、一個下班後的約會,終究會讓人心情愉悅的。這次,來到中環這家簡約風咖啡店品嚐他們的美食。一走進店舖,咖啡店主理人親自迎接我們,並為我們介紹餐單。店主更為我們送上口罩套,十分貼心。點選食物後,便自行入座。店內是兩層挑高的空間,以純白色落地玻璃設計,簡約舒適。二樓是酒吧的風格,營造出很chill的氛圍,一樓則是較明亮的空間。我和朋友選擇坐在二樓,椅子是一個長長的弧形椅子,就像一個溫柔的白色洞穴,桌間享有不錯的私密性。座位後方是窗,坐在那兒觀看路上行人往來,就是一場充滿生活氣息的「劇目」。Preface Coffee & Wine 透過分析數據來研究可以令人類幸福快樂的咖啡,除了品嚐各款美食、咖啡及美酒外,亦可以學習與科技及編程有關的知識。Preface 熱狗熱狗的口味選擇有經典、辛辣及植物肉 Impossible Meat。他們的熱狗使用未來咖哩香腸,混合咖哩及蔬菜的香味,配上經典/辛辣的醬汁及泡菜碎帶來酸酸辣辣的口感,相當開胃。我和朋友分別點了一個經典口味和植物肉口味。”啊嗚”,一大口下去經典口味熱狗,厚實多汁的熱狗和酸瓜粒,

Preface 熱狗

我和朋友分別點了一個經典口味和植物肉口味。”啊嗚”,一大口下去經典口味熱狗,厚實多汁的熱狗和酸瓜粒,塞滿整個嘴巴,每一口下去都是熟悉的味道,還有擠得滿滿的醬汁,讓人回味無窮。植物肉口味熱狗味道也不賴,有點像豬柳蛋漢堡的味道。

人氣檸檬撻

上面的檸檬內餡,非常的軟綿,沾上一旁潤滑細膩的忌廉,再放入口中,口感清新甜蜜,檸檬和忌廉酸甜交織,香甜可口,還有清新的檸檬香縈繞嘴邊。曲奇餅底增添了酥脆的口感,第一口便即愛上,吃起來超級滿足。

飲品 - 白酒

有兩款白酒和紅酒,我們分別點了兩款不同的白酒,澄澈透亮的酒體,單是放在桌上,已十分賞心悅目。淺嘗一口,濃郁的木香味道在嘴裡打轉,朋友點的那杯則較為清淡。入夜之後,這裡會在昏暗的燈光下變成慵懶的bistro模樣,配上美酒,讓人微醺。

這裡是少了些網紅店的浮噪,可以靜靜享受的一處地方。

餐廳地址:中環威靈頓街 33 號 The Loop 地下及地下上層