2024-05-23 2 瀏覽
最近想食墨西哥菜,估唔到俾我真係搵到一間咁有特色嘅!黑松露蘑菇白汁意粉有別於傳統嘅黑松露土佢嘅味道唔會太濃郁,覆蓋咗白汁嘅味道!相反,白汁同佢哋配搭簡直係天衣無縫,食落去唔會太油膩,兩個人可以share幾多份量反而剛剛好!墨西哥薄餅雪糕甜品方面,一樣冇得輸!看似平平無奇嘅墨西哥薄餅,原來同雪糕係絕配,唔同味道配搭薄餅都係別有一番風味。洛神花茶飲品一樣咁有特色!最鍾意洛神花茶嘅甜味,以上嘅主菜,再飲幾啖洛神花茶,說不出的享受!

最近想食墨西哥菜,估唔到俾我真係搵到一間咁有特色嘅!

黑松露蘑菇白汁意粉

墨西哥薄餅雪糕

洛神花茶
2024-05-17
2024-03-12 367 瀏覽
一入到黎就即刻比個🌸粉紅花花🌺牆吸引住,呢個位真係啱哂打卡🌸佢好多佈置都好靚好有心思,特別係用梨擺盤嘅碗碟都好精緻,滿滿異國風情✨ 香煎大蝦🍤鮮木瓜沙律 ✨ $128一上枱就見到碟野色彩好繽紛,賣相好吸引咁喎👅香煎大蝦🍤有4大隻,size算幾大隻,爽口彈牙有鮮味👍🏻搭配新鮮木瓜、西柚、車厘茄🍅粒、沙律菜,再加上酸酸甜甜既醬汁,味道好清新,非常開胃嘅前菜🥰✨ 秘制🦀️蟹肉炸餅 ✨ $154🦀️肉餅表皮炸得金黃酥脆,內裏蟹肉滿滿啖啖肉,夾雜少少洋蔥🧄同青椒碎,超足料👍🏻蟹肉好鮮甜,口感豐富充實,唔乾身,面頭灑上少少檸檬辣椒粉調味,再配上新鮮沙律菜,食落一d都唔油膩😍仲好有滿足感😍✨ 日本靜岡密瓜🍈梳打 ✨ $68呢杯野飲既造型真係好啱打卡😍味道好清新,濃濃🍈密瓜香好飲之餘仲有片密瓜可以食😍日本直送嘅密瓜🍈果然夠哂甜美👍🏻👍🏻✨ 德洲風味墨西哥芝士雞巻🌯配薯角 ✨ $142主角墨西哥芝士雞卷既捲餅皮夠哂薄,質感煙煙韌韌😽裏面餡料超豐富的😍超多既手撕嫩滑烤雞肉🍗加埋好多半溶芝士🧀同酸忌廉,酸酸甜甜超好食👍🏻👍🏻餐廳仲會幫你切埋件咁上,都幾方便同朋友一齊開心share👍🏻👍🏻配菜既薯角🥔炸得外脆內軟

✨ 香煎大蝦🍤鮮木瓜沙律 ✨ $128

一上枱就見到碟野色彩好繽紛,賣相好吸引咁喎👅

✨ 秘制🦀️蟹肉炸餅 ✨ $154

✨ 日本靜岡密瓜🍈梳打 ✨ $68

呢杯野飲既造型真係好啱打卡😍
味道好清新,濃濃🍈密瓜香

✨ 德洲風味墨西哥芝士雞巻🌯配薯角 ✨ $142

配菜既薯角🥔炸得外脆內軟超香口,真心正👍🏻

✨ 肉桂青森🍎蘋果薄餅配雪糕 ✨

呢個甜品真係好出色😍😍墨西哥🇲🇽薄餅一塊疊一塊咁鋪上碟再淋上蜜糖,旁邊灑上少許花瓣同果仁碎,伴上一小球雲尼拿雪糕,賣相精緻😽
薄餅帶有少少米香,烘到好脆口👍🏻上枱既時候仲熱既😍同香甜的蜜糖、肉桂味濃郁既滿滿蘋果餡本身已經超夾👍🏻👍🏻加埋冰凍既雲尼拿雪糕-齊食簡直正到冇得頂👍🏻👍🏻甜而不膩👅超快就清晒碟🍽️😂
自從上一次聖誕節黎過之後今日就到好朋友約左我黎Picoso食飯!我哋3大人1小朋友食咗好多野呀!不過值得一提餐廳多左個新嘅Dinner Set都好抵!$58+ 包埋野飲呢度係小朋友嘅天堂食滿$500 仲有禮物抽個巨型扭蛋機好正店主哥哥好好人,我哋3款雞翼都好鍾意食,佢比我地Remix蜜糖雞翼、水牛城雞翼、香辣雞翼都係必食!喺香港真係搵唔到咁好食嘅雞翼佢哋依家仲有打卡留言每人送「2隻」水牛城雞翼優惠真係會多咗黎,哈哈我朋友話呢度D野好食左,原來係因為店主哥哥已經返嚟大㕑位坐鎮,之前黎都冇依家咁好食太好,其實我都覺得初初嚟嘅時候係好食啲嘅我都幫襯咗好幾年!加油
自從上一次聖誕節黎過之後
扭蛋禮物
呢度係小朋友嘅天堂
食滿$500 仲有禮物抽
個巨型扭蛋機好正

店主哥哥好好人,我哋3款雞翼都好鍾意食,佢比我地Remix
蜜糖雞翼、水牛城雞翼、香辣雞翼都係必食!
喺香港真係搵唔到咁好食嘅雞翼

佢哋依家仲有打卡留言每人送「2隻」水牛城雞翼優惠
真係會多咗黎,哈哈

太好,其實我都覺得初初嚟嘅時候係好食啲嘅
我都幫襯咗好幾年!加油
扭蛋禮物
  • 水牛城雞翼
  • 原隻牛油果奶昔
  • 墨式香炸雞翼
  • 招牌特色蟹餅
本身見到咁多好評,非常期待但我的用餐經歷卻讓我感到相當失望。我地叫左nachos和水牛雞翼,但品質極差,而且價格也相當昂貴。 Nachos要$188,未食過咁貴嘅nachos, 味道非常一般,仲要成份偏凍,份量又一般nachos應該酥脆、但呢間餐廳嘅係軟塌塌的食到懷疑人生仲叫左水牛雞翼,$170 10隻,質素同CP雞翼差唔多! 隔離跟左啲好唔吸引嘅菜做沙律雞翼又細隻,啲汁又唔香貴到離晒譜連叫杯水都要電話落單!

本身見到咁多好評,非常期待

nachos應該酥脆、但呢間餐廳嘅係軟塌塌的
食到懷疑人生

雞翼又細隻,啲汁又唔香

貴到離晒譜
連叫杯水都要電話落單!
Nacho
雖然我成日周圍食,但係正式既-餐墨西哥🇲🇽菜又真係好似未試過🧐心動不如行動😆所以今日特登去到荔枝角地鐵站行過去1分鐘就到,位於億利工業中心既❤️Picoso❤️,試下正宗既墨西哥🇲🇽菜究竟好唔好食先🤣一入到黎就即刻比個🌸粉紅花花🌺牆吸引住,呢個位真係啱哂打卡🌸佢好多佈置都好靚好有心思,特別系用梨擺盤既碗碟都好精緻,滿滿異國風情食物方面:✨ 香煎大蝦🍤鮮木瓜沙律 ✨ $128一上枱就見到碟野色彩好繽紛,賣相好吸引咁喎👅香煎大蝦🍤有4大隻,size算幾大隻,爽口彈牙有鮮味👍🏻搭配新鮮木瓜、西柚、車厘茄🍅粒、沙律菜,再加上酸酸甜甜既醬汁,味道好清新,真系一道非常開胃嘅前菜✨ 秘制🦀️蟹肉炸餅 ✨ $154唔怪之得系店家招牌菜啦👍🏻👍🏻🦀️肉餅表皮炸得金黃酥脆,內裏蟹肉滿滿啖啖肉,夾雜少少洋蔥🧄同青椒碎,超足料👍🏻蟹肉好鮮甜,口感豐富充實,唔乾身,面頭灑上少少檸檬辣椒粉調味,再配上新鮮沙律菜,食落一d都唔油膩😍仲好有滿足感😍✨ 日本靜岡密瓜🍈梳打 ✨ $68呢杯野飲既造型真係好啱打卡😍味道好清新唔死甜,濃濃🍈密瓜香好飲之餘仲有片密瓜可以食😍日本直送嘅密瓜🍈果然夠哂甜美👍🏻👍🏻✨ 德洲風味墨西哥芝士雞巻

食物方面:

✨ 香煎大蝦🍤鮮木瓜沙律 ✨ $128

一上枱就見到碟野色彩好繽紛,賣相好吸引咁喎👅

✨ 秘制🦀️蟹肉炸餅 ✨ $154

✨ 日本靜岡密瓜🍈梳打 ✨ $68

呢杯野飲既造型真係好啱打卡😍
味道好清新唔死甜,濃濃🍈密瓜香

✨ 德洲風味墨西哥芝士雞巻🌯配薯角 ✨ $142

超多既手撕嫩滑烤雞肉🍗加埋好多半溶芝士🧀同酸忌廉,酸酸甜甜超好食👍🏻👍🏻咁多料,食完真係好有飽𩜲感👍🏻👍🏻餐廳仲會幫你切埋件咁上,都幾方便同朋友一齊開心share👍🏻👍🏻

配菜既薯角🥔炸得外脆內軟超香口,真心正👍🏻

✨ 肉桂青森🍎蘋果薄餅配雪糕 ✨

薄餅帶有少少米香,烘到好脆口👍🏻上枱既時候仲熱既😍同香甜的蜜糖、肉桂味濃郁既滿滿蘋果餡本身已經系超夾👍🏻👍🏻加埋冰凍既雲尼拿雪糕-齊食簡直系正到冇得頂👍🏻👍🏻甜而不膩👅我覺得比平時食既酥皮蘋果批更加好食👍🏻👍🏻超快就清晒碟🍽️😂

今餐食得好滿足👍🏻👍🏻如果想品嚐高質地道既墨西哥🇲🇽菜,呢度-定會係-個好好既選擇😉

🇲🇽❤️Picoso❤️🇲🇽
茘枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室
2023-10-31 456 瀏覽
😋 美食推介 / 墨西哥餐廳 🇲🇽🍴_@picoso_mexican_最近去咗荔枝角試吓墨西哥餐廳,一直都好想試吓墨西哥風味嘅美食,今次就去到佢位於喺荔枝角工廈,佢哋嘅環境裝修非常之特別,有玫瑰花牆 🌹 同埋一啲好得意嘅小裝飾,好適合鍾意打卡嘅女仔 😀💕首先我就叫咗 ⬇️🌮 煎封大蝦鐵板燒 🍤自己私心好鍾意食海鮮 😋,大蝦非常有口感,可自選配料,有沙律同埋牛油果醬汁,清新爽口感,非常足料。🥗 香剪巴馬火腿&大蝦 - 鮮果沙律 ✨注意健康朋友仔,可以試吓佢哋嘅沙律火腿真係好香口,彈牙大蝦,配柚子沙律,另外酸酸甜甜沙律醬,越食越開胃!😀🍎 蘋果醋雜果梳打🍹鍾意酸酸甜甜嘅朋友仔試吓,你杯梳打味道酸酸甜甜,又唔會太酸又唔會太甜 😀另外要稱讚下佢哋嘅服務員,服務態度好Nice,盡量滿足客人要求!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻_地址: 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室_整體分數環境 8/10衛生 9/10服務 9/10 食物 8/10#Foodie #香港美食 #墨西哥餐廳 #Picoso
😋 美食推介 / 墨西哥餐廳 🇲🇽🍴

@picoso_mexican

首先我就叫咗 ⬇️
🌮 煎封大蝦鐵板燒 🍤

🥗 香剪巴馬火腿&大蝦 - 鮮果沙律 ✨
注意健康朋友仔,可以試吓佢哋嘅沙律

🍎 蘋果醋雜果梳打🍹

食物 8/10

#Foodie #香港美食 #墨西哥餐廳 #Picoso
2023-10-23
  • 煎封大蝦鐵板燒
同朋友放工嚟到 D2 Place 對面嘅工廈試吓墨西哥菜,原來呢度都幾多人識,餐廳位置方便,餐牌選擇都算多! 呢個招牌 nachos 我哋揀咗芝士焗煙燻手撕豬肉口味。上面有豬肉絲、芝士、牛油果醬、蕃茄粒同酸忌廉,味道好豐富,如果薄脆可以再脆啲會更好味。 嚟到食墨西哥菜除咗 taco,點可以唔試 quesadilla (發音近似 kay-sa-dee-ya)!我哋揀咗烤西冷牛肉口味,夾落薄餅絕對係我幻想中嘅味道,好味! 呢款雞翼係我嘅 all time favourite,一個人可以食一打!佢哋嘅 buffalo wing 都幾多汁又夠辣,yum! 另外,我哋仲叫咗燒雞,佢嘅香料味都幾特別,就算唔點旁邊嘅 BBQ 汁,本身已經好夠味,再加埋沙律同搽咗蜜糖嘅薯角,呢隻燒雞可以再 encore! 最後,我哋仲叫咗牛油果奶昔,牛油果味清香唔太甜,入口順滑,上邊仲有牛油果粒,飽肚得嚟朋友都話幾好味。 呢間餐廳空間唔算大,不過坐得幾舒服,仲有個玫瑰牆,鍾意影相嘅朋友都可以特別預留呢個位置。整個場地內外都有用心裝飾,每一樣食物都有精心挑選過碗碟,令人食得開心又賞心悅目,服務亦好貼心。 下次嚟我會叫多
芝士焗招牌玉米薄脆

墨西哥秘製香料燒雞
原隻牛油果奶昔
下次嚟我會叫多啲朋友一齊 share 唔同嘅菜式,如果唔係就好似我今次咁食唔晒要打包一半返屋企。不過其實就算隔咗一晚夜,例如燒雞同薄餅嘅味道都依然 OK。
題外話/補充資料: 呢間餐廳唔止有常見嘅墨西哥菜式,仲有素食嘅選擇,所以都適合唔食肉嘅朋友嚟試下。
墨西哥秘製香料燒雞
  • 招牌墨西哥薄餅
Picoso📌荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室尋晚發夢食墨西哥脆脆搞到要拉男朋友陪我食墨西哥菜🤣芝士焗招牌玉米薄脆配西班牙辣肉腸 $154薄脆好大份,芝士加埋辣肉腸層次更豐富😚香煎西冷牛扒鐵板燒配薄餅 $188西冷唔韌夾落薄餅食味道剛剛好💖黑松露雜菌蘑菇意粉 $138超多黑松露同雜菌,好香濃🍄墨西哥羅旺子玫瑰花特飲 $52酸酸甜甜唔錯🌹日本靜岡蜜瓜梳打 $6甜而不膩我差d飲曬男朋友呢杯飲品🤣場內用心裝飾佈置連餐具都睇得出係精心挑選過staff又好nice算係CP值幾高嘅墨西哥菜💗💗⭐️Rumple港女評分⭐️味道: 4.5/5環境: 4.5/5服務: 5/5抵食: 4.5/5Please follow Rumplestiltskin aka 名字古怪的小矮人呢個港女代你試盡香港好食好用嘅🤩#Rumplestiltskinaka名字古怪的小矮人 #飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #香港美食 #香港美食推介 # 香港平食 #香港平民美食 #香港平價

Picoso
📌荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室

尋晚發夢食墨西哥脆脆
搞到要拉男朋友陪我食墨西哥菜🤣

芝士焗招牌玉米薄脆配西班牙辣肉腸 $154
薄脆好大份,芝士加埋辣肉腸層次更豐富😚

香煎西冷牛扒鐵板燒配薄餅 $188
西冷唔韌夾落薄餅食味道剛剛好💖

黑松露雜菌蘑菇意粉 $138
超多黑松露同雜菌,好香濃🍄

墨西哥羅旺子玫瑰花特飲 $52

環境: 4.5/5
服務: 5/5
抵食: 4.5/5

代你試盡香港好食好用嘅🤩

#Rumplestiltskinaka名字古怪的小矮人 #飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #香港美食 #香港美食推介 # 香港平食 #香港平民美食 #香港平價美食 #平民小食 #香港打卡餐廳 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #荔枝角美食 #荔枝角美食推介 #荔枝角好去處 #荔枝角餐廳 #墨西哥菜
2023-10-07 341 瀏覽
同同事一齊食lunch,講起墨西哥菜🇲🇽搵下邊度有得食,發現荔枝角就有,見咁近去試下😌午市仲有套餐,性價比高啲🍽️黑松露蘑菇白汁意粉黑松露味道突出,香味四溢,意粉口感都唔錯,唯獨係洋蔥比較多🤣🍽️墨西哥香烤嫩雞扒飯飯係有特別調味🍚雞扒無平時食嘅咁油,比較乾身,但係肉質幾嫩🍽️自家製炸蟹肉餅南瓜忌廉燴飯 炸蟹肉餅外酥內軟,南瓜味道香甜,加小小青檸汁可以減少膩嘅感覺🥤飲品選咗伯爵茶,係Twinings嘅伯爵茶包,用一個不規則形狀的杯裝住幾有趣😌🍦西班牙油炸鬼 &窩夫配雪糕油條好脆,食緊嘅時候都聽到聲窩夫唔係平時食嘅款式,口感比較厚實,偏甜🧇🔎Picoso (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室

🍽️黑松露蘑菇白汁意粉

🍽️墨西哥香烤嫩雞扒飯
飯係有特別調味🍚雞扒無平時食嘅咁油,比較乾身,但係肉質幾嫩

🍽️自家製炸蟹肉餅南瓜忌廉燴飯
🍦西班牙油炸鬼 &窩夫配雪糕
油條好脆,食緊嘅時候都聽到聲
窩夫唔係平時食嘅款式,口感比較厚實,偏甜🧇
🔎Picoso (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室
2023-10-02 216 瀏覽
假期要工作的關係 今年沒辦法去太遠的地方🎑一反中秋傳統 去了吃墨西哥菜🌮🤣來的原因絕對是因為裝修💃墨西哥風情的打卡位怎可以錯過🤭但還是可以分享一下我吃了的東西😋🌮🥩墨西哥料理必點的Tacos🥩🌮一口咬下去,就感受到玉米餅的獨特口感,搭配著香嫩多汁的牛肉,第一道菜就讓我就置身於墨西哥的風情中🇲🇽 🍗✨推介:柚子蜜雞翼✨🍗溫暖的雞翼從廚房熱騰騰地登場啦!每一口雞翼都保持著恰到好處的濕潤度,不會過乾👅💦🦀🍔自家製炸蟹肉餅🍔🦀外層炸至金黃香脆,一口咬下去,每一口都能品味到微妙的蟹肉絲,這道炸蟹肉餅也不會讓人有油膩的感覺😋 是否正宗的墨西哥菜 我就不敢確定~ (因為我沒有去過🤣)但無論是味道還是份量,這裡的食物都能讓我感受到墨西哥料理的整體水準✨
假期要工作的關係 今年沒辦法去太遠的地方🎑
一反中秋傳統 去了吃墨西哥菜🌮🤣

來的原因絕對是因為裝修💃墨西哥風情的打卡位怎可以錯過🤭

但還是可以分享一下我吃了的東西😋

🌮🥩墨西哥料理必點的Tacos🥩🌮

🍗✨推介:柚子蜜雞翼✨🍗

溫暖的雞翼從廚房熱騰騰地登場啦!
每一口雞翼都保持著恰到好處的濕潤度,不會過乾👅💦

🦀🍔自家製炸蟹肉餅🍔🦀

是否正宗的墨西哥菜 我就不敢確定~ (因為我沒有去過🤣)

2023-09-28 210 瀏覽
一行五人黎到憶利大廈呢間墨西哥餐廳食Lunch, 客人唔多, 晚餐比較多人, 見到好有心思既靚裝修,  坐低慢慢欣賞都幾開心. 仲有好靚好靚既餐具,啲嘢食好啱我地口味, 全部都好好食, 特別係原隻牛油果奶昔, 係超級濃郁成隻牛油果一啲都冇溝水感覺既牛油果奶昔, 超級好飲, 不過就唔解渴, 要解渴都係要嗌返其他野飲適合啲.
  • 原隻牛油果奶昔
2023-09-28 139 瀏覽
同事帶我地一大班人黎呢間墨西哥菜式既餐廳食野,今次已經係第二次食~睇餐牌既時候見到黑松露就覺得好吸引,所以就決定叫呢個黑松露白汁焗雜菌蘑菇飯~以為焗要等好耐,點知好快就上菜。一見到份量我就覺得比較少(因為本人比較大食🤣不過有同事見到就覺得好多,甚至覺得會食唔晒,果然每個人既食量都唔同🤣食落去黑松露既味道十分之突出,因為係焗既關係所以Keep住熱辣辣🤤見有D人鐘意攪勻飯同餸後先食,我就鐘意一啖白飯一啖餸咁食,咁樣先食得出香濃既黑松露白汁味🤤🤤不過如果有啲肉就更加好啦~熱檸檬茶係用立頓茶包再加檸檬片,茶底略嫌唔夠濃烈。不過啲餐具真係好靚,好適合打卡~~
熱檸檬茶係用立頓茶包再加檸檬片,茶底略嫌唔夠濃烈。
不過啲餐具真係好靚,好適合打卡~~
2023-08-31
2023-08-04 465 瀏覽
《Picoso》▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸烤西冷牛肉墨西哥玉米餅 ($142) 去食墨西哥嘢通常都會叫Tacos 🤭😂 玉米餅整體水準唔錯~ 西冷牛肉調味不錯之外,肉既份量亦都實在😂 不過價錢以工廈嚟講有少少偏貴🔸手撕豬肉芝士焗玉米薄脆 ($154)份量大到有啲嚇親🫣最後完全食唔曬😳 豬肉煙燻嘅香味配搭芝士同薄脆好夾~ 另外食到最後都仲有芝士同豬肉值得一讚!🔸 炸魷魚圈($88)魷魚圈炸得非常鬆脆,炸粉亦都唔厚~非常適合配飲料!🥳🔸墨式秘製芝士雞配墨西哥青飯($300)自己都係第一次食墨西哥芝士雞😂 之前完全未聽過墨西哥有呢樣菜~ 醬汁非常送飯!如果淨係食呢個餸應該可以叫多兩碗🫣 另外芝士同埋醬汁嘅味道完全滲咗落雞入面,食落去油香滿滿~🫣😍😍▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️設加一收費▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次幫襯📍長沙灣道億利工業中心1樓101室#波比出沒長沙灣 #Cheungshawan #Cheungshawanfood #長沙灣美食 #億利工業中心#hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfood
《Picoso》
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🔸烤西冷牛肉墨西哥玉米餅 ($142)

🔸手撕豬肉芝士焗玉米薄脆 ($154)

🔸 炸魷魚圈($88)
魷魚圈炸得非常鬆脆,炸粉亦都唔厚~非常適合配飲料!🥳

🔸墨式秘製芝士雞配墨西哥青飯($300)

設加一收費

今次幫襯📍長沙灣道億利工業中心1樓101室

#hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfood #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkigfood #igfood #food #hkeat #hkrestaurants #食好西 #香港美食 #餐廳推介 #香港好去處
2023-05-23 525 瀏覽
很少可試食墨西哥菜式,覺得好新奇😁😁三人叫了墨西哥玉米餅配手絲雞,水牛城雞翼,墨西哥燒雞以及牛油果意粉😊😊首先嚟到墨西哥玉米餅配手絲雞,一嚟到真係哇一聲,估唔到咁大份量,但真係要盡快食比較好味,因為當放得耐咗啲玉米餅俾啲醬整到唔脆,就冇咁好食,但佢配埋啲芝士醬,好似食緊薯片咁水牛城雞翼如果你唔食得辣就唔好叫喇🤣🤣因為都比較偏辣,雞翼醬都好濃郁牛油果意粉一嚟到嘅感覺只係覺得份量唔太多,之後夾咗一啖食,一食落口好濃同creamy 嘅牛油果味,佢算係有陣清新既果味,不過由於太creamy, 所以食兩啖岩岩好,如果一個人食晒都會有啲漏最後就係墨西哥燒雞配薯角我覺得依個菜最出色,值頭啲配菜薯角都好脆好好味,而燒雞有半隻燒雞多我哋三人食咗六百幾蚊,整體嚟講我覺得好唔錯,而且環境有個特色牆可比人拍照,份量都算多,我一行三人都食唔晒😂但留意留佢晏晝時間只做到3點半就收,如果晏咗嚟食可能時間有啲趕😄😄
很少可試食墨西哥菜式,覺得好新奇😁😁

水牛城雞翼
如果你唔食得辣就唔好叫喇🤣🤣因為都比較偏辣,雞翼醬都好濃郁

牛油果意粉

最後就係墨西哥燒雞配薯角

2023-04-10 1924 瀏覽
提起墨西哥菜,最先想到的菜式就是Nachos,不少西餐廳都可以吃得到。正式的一餐墨西哥菜,反倒未試過,這次被帶來荔枝角的工廈品嚐一頓墨西哥菜!餐廳由門口到店內裝潢,以至餐具,都充滿墨西哥的熱情風格。除了Nachos之外,墨西哥卷 (Wrap) 也是標誌性的菜式之一,但原來wrap也有分成幾款,這次試了其中兩款。芝士焗招牌玉米薄脆 (Nachos),一共有5款配料可選,有雞、牛、豬、辣肉腸或素食,我們選了手撕烤雞肉。玉米薄脆上加上焗到溶了的芝士、莎莎醬、牛油果醬與酸忌廉,還有烤得香味十足的雞肉絲,入口香濃惹味。大伙兒分著吃,是適合聚會時享用的前菜小點。柚子蜜雞翼 (8隻),雞翼熱焫焫的上桌,柚子蜜味香甜,雞翼不會焗得太乾身,很好吃!Wrap的配料選擇有4款,豬牛雞以及雜菌蘑菇。第一款試的wrap是墨西哥玉米餅 (Taco),選烤西冷牛肉作配料。Taco是將餅皮捲成U型的兜樣,脆殼餅皮,餡料有洋蔥絲、豆蓉、芝士碎、生菜、牛油果醬、碎蕃茄粒及酸忌廉。醬料及配料的味道與Nachos接近,Taco的小麥味比較突出。惟進食過程相對遴迍,咬一口,Taco餅皮就容易崩裂,餡料好易跌出來。另一款Wrap

芝士焗招牌玉米薄脆 (Nachos)
柚子蜜雞翼 (8隻)
墨西哥玉米餅 (Taco)
墨西哥大捲餅 (Burrito)
另一款Wrap是墨西哥大捲餅 (Burrito),點了兩份,分別選煙燻手撕豬肉及雜菌蘑菇作配料。Burrito的餡料與Taco幾乎無差,Burrito是將所有餡料完全包裹,餅皮柔軟。個人比較喜歡吃Burrito多於Taco,一咬就是醬料與餡料相配合的啖啖滋味!煙燻手撕豬肉比起Nachos的煙燻手撕雞肉好吃,豬肉的煙燻香較為突出~
自家製炸蟹肉餅南瓜忌廉燴飯
自家製炸蟹肉餅南瓜忌廉燴飯,燴飯的南瓜味香甜,蟹肉餅大件香脆又不油膩!缺點就是飯量太少!
黑松露雜菌蘑菇意粉
黑松露雜菌蘑菇意粉,雜菌份量充足,松露香四溢,醬汁惹味!意粉的軟硬度適中,同樣是份量偏少。
凍檸茶
凍檸茶,以仙人掌造型的杯盛載,配合墨西哥主題,有趣可愛。
原隻牛油果奶昔
原隻牛油果奶昔 ,聽家人說牛油果味清香,容易入口,不會太膩。
日本靜岡蜜瓜梳打
日本靜岡蜜瓜梳打,蜜瓜味香甜,梳打的甜味自然,不會是那種重糖漿味的梳打。
墨西哥Mango Natural Flavour Soda
墨西哥Mango Natural Flavour Soda,芒果味清香,微甜,味道不錯。

整體來說,是一次不錯的墨西哥菜用餐經歷,食物與飲品有賣相之餘,味道亦很好!唯一就是飯與意粉份量偏少,食wrap可能會更飽肚一點?
2023-02-04
芝士焗招牌玉米薄脆 (Nachos)
柚子蜜雞翼 (8隻)
自家製炸蟹肉餅南瓜忌廉燴飯
黑松露雜菌蘑菇意粉