2024-02-03 652 瀏覽
好友出閣,慶祝告別單身日子,相約城中著名擁極佳維港景觀Sky Dining 101;得知Perla由星級名廚Fabiano Palimbini主理,目標立時鎖定。Aperitivo特色前菜有五款優質小食,全都十分精美別緻:煙燻魚、火腿炸薯仔波、鵝肝脆餅、魚骨形餅仔及龍蝦撻;藝術感爆燈!四款麵麭各有特色:脆口、硬身、軟熟的,配點橄欖油,簡單的美味。縞鰺漬,口感嫩滑;配上鹹鮮魚子醬及青蘋果汁,加陪提鮮。主菜:海鮮短通粉雜燴意想不到的擺盤藝術!各款海鮮與醬汁分佈在白瓷碟上,構成一幅簡潔的畫作。多款通心粉共冶一窩,充分吸收了龍蝦湯汁,格外鮮甜!不同的海鮮再配合不同的海鮮,好食又好玩!順道發輝一下自家的藝術創意。😋紅蝦釀龍脷,再以魚湯調味,就是鮮甜!別出心裁的飯後果:柿子與柑的組合,清新之餘不太甜。最期待的甜品時間:飽滿的青提,搭配合桃撻,白朱古力檸檬撻同抹茶朱古力,幸福感滿滿。

Fresh  Bread

縞鰺漬,口感嫩滑;配上鹹鮮魚子醬及青蘋果汁,加陪提鮮。
Cured  Struped  Jack

主菜:海鮮短通粉雜燴
意想不到的擺盤藝術!
各款海鮮與醬汁分佈在白瓷碟上,構成一幅簡潔的畫作。
Virtu

多款通心粉共冶一窩,充分吸收了龍蝦湯汁,格外鮮甜!
Virtu  -  assortment  of  short  pasta

不同的海鮮再配合不同的海鮮,好食又好玩!
Virtu -  assortment  of  short  pasta

順道發輝一下自家的藝術創意。😋

紅蝦釀龍脷,再以魚湯調味,就是鮮甜!
Dover  Sole

別出心裁的飯後果:柿子與柑的組合,清新之餘不太甜。
Persimmon  &  Bergamot

Fresh  Bread
Cured  Struped  Jack
Dover  Sole
Persimmon  &  Bergamot
2024-02-17 212 瀏覽
餐廳位於ICC Sky Dining 101 坐擁全港最高360度維港景色 在此享受Fine Dining絕對能體會難忘的用餐體驗 餐廳主打意大利南部的傳統意大利菜式 是中環Castellana的姊妹店 主廚Fabiano Palombini 擁有超過35年的烹飪經驗 曾任職歐洲及北美的米芝蓮三星餐廳 質素絕對有保證 .<Above the Sea 6 Courses Menu> .▪️Bread侍應首先端上四款麵包 香脆和鬆軟的款式一應俱全 較喜愛意大利蕃茄香草麵包Focaccia 質地厚實柔軟並帶有橄欖油和香草味 Sourdough外皮鬆脆且內裡柔軟 麵包可搭配濃味或果香味重的橄欖油 味道更加昇華.▪️Aperitivo di benvenutoFinger food相當精緻 分別有煙燻鱒魚 藍龍蝦撻 鵝肝泥脆餅 Parma ham配薯仔炸球及魚骨形脆餅 每款食物皆細心處理及配搭 味道由淡至濃逐一品嚐 當中外型最有趣的是魚骨形脆餅 脆餅夾雜着anchovy醬 味道帶鹹香 .▪️Cured Striped Jack | Cucumber, green apple and c
▪️Bread

▪️Aperitivo di benvenuto

▪️Cured Striped Jack | Cucumber, green apple and caviar
鹽醃魚卷選用了地中海魚類 魚肉質地軟嫩中帶點爽脆 頂層加上鹹香的魚子醬點綴 以清新的西芹青蘋果汁 並加上檸檬啫喱 入口酸甜清新 魚肉的鮮美與醬汁完美融合

▪️Virtu | Assortment of short pasta, seasonal seafood, caviar
這道菜式是signature dish 擺盤猶如藝術品一樣 各款海鮮與醬汁分佈在白瓷碟上 構成一幅精緻的畫作 六款海鮮包括西西里紅蝦 阿拉斯加皇帝蟹 Adriatic Sea墨魚 法國藍龍蝦 法國魚子醬和Sardinia海膽 不同類型的意粉搭配以龍蝦熬製的醬汁 每一口都讓人難以忘懷 侍應建議將意粉放在碟上並與海鮮和醬汁全部撈勻進食 令味道更加豐富

▪️Dover Sole | Stuffed with red prawns and cabbage, pan seared vegetable
法國龍脷魚內釀入紅蝦 並以白菜包裏 配上濃郁的魚湯 口感頗特別

▪️Persimmon & Bergamot | Italian meringue, cold-pressed persimmon
意大利柿子蛋白霜入口即化 味道不會過甜 面層使用日本柿子製成 中間是柔滑的雲呢拿味奶油 底層則是蛋白脆餅 加了柿子汁感覺更加清新輕盈 這道甜品完全沒有添加任何糖分 獨特的口感和柿子的自然甜味 大大提升口感層次

▪️Sweet ending
最後以四款賣相精緻小甜品作結尾 包括Cheese cake, Lemon tart, Walnut tart, Pistachio Chocolate 確實是相當滿足啊💆🏻‍♀️
2024-02-03 208 瀏覽
意大利名廚Fabiano所創作的意大利料理,跟在ICC 101層的海景絕妙配合,感覺就是一生最少要試一次的fine dining!環境:在全港最高的餐廳用膳 ,180一樓的海景無懈可擊服務:一流,詳細介紹廚師每道精心設計的菜品🥯麵包各式各樣不同種類的麵包最愛的還是Focaccia鬆軟番茄包,配上意大利黑醋 橄欖油,越吃越愛酸種麵包份量夠多,口感紮實有勁意大利的麵包原來也相當不錯🐟前菜無論是煙三文魚 還是芝士撻 巴馬火腿還是魚骨批都有小小的份量,濃厚的味道🐠前菜2縞鰺的鮮味史無前例地強,還以為自己在吃師傅發辦!魚子醬調味為單調的白身提升許多配清新的青蘋果青瓜汁剛好🦞主菜龍蝦炆煮意大利粉,加上會瞓到小小的片狀海鮮,無論是蟹肉,魚子醬,青口還是海鱸魚那鮮味還是跟意大利麵10分配合🐡主菜2從未吃過口感如此彈牙的龍脷柳,口味像鱔,加上以番茄🍅醬跟洋蔥🧅作基調的地中海醬精彩!🍮甜品蛋白餅配上時令的桃醬跟桃肉,只靠果糖也相當鮮甜🍨Petit 4最後以有名的四色小品作結,當中的合桃批跟檸檬蛋白批層次甚豐令人相當回味

環境:
在全港最高的餐廳用膳 ,180一樓的海景無懈可擊

服務:
一流,詳細介紹廚師每道精心設計的菜品

🥯麵包
各式各樣不同種類的麵包

酸種麵包份量夠多,口感紮實有勁
意大利的麵包原來也相當不錯

🐟前菜
無論是煙三文魚 還是芝士撻
巴馬火腿還是魚骨批

都有小小的份量,濃厚的味道

🐠前菜2
縞鰺的鮮味史無前例地強,還以為自己在吃師傅發辦!
魚子醬調味為單調的白身提升許多

配清新的青蘋果青瓜汁剛好

🦞主菜
那鮮味還是跟意大利麵10分配合

🐡主菜2

精彩!

🍮甜品
蛋白餅配上時令的桃醬跟桃肉,只靠果糖也相當鮮甜

🍨Petit 4
最後以有名的四色小品作結,當中的合桃批跟檸檬蛋白批層次甚豐
令人相當回味

2024-01-30 216 瀏覽
ICC 101 fantastic view Italian seafood restaurant Managed by Italian star graded chef. Served with creative skifully crafted delicious cuisine. 4 kind of bread n 4 types of olive oil Recommend White potatoes & Rosemary . Welcome dish : Smoke fish Deep fry potato Mushroom tart Fish cracker Cured Striped jackcucumber, green apple and caviarVirtumix of short pasta, selection of seafoodWild Pink Seabreampumpkin, crosnes, vegetable Juice

Welcome dish :
Smoke fish
Deep fry potato
Mushroom tart
Fish cracker

Cured Striped jack

Wild Pink Seabream

九龍站環球貿易廣場是全港最高及唯一超過100層的建築物,設址101樓層的餐廳盡享地理,全部走高檔路線,沿路富麗堂皇,未到達已自覺身份尊貴,令人更期待將要來臨的佳餚。這晚我們選擇了意大利餐廳 Perla Restaurant,亦大有來頭,是另一間我很喜愛的餐廳 Castellana 的姊妹店,大廚 Fabiano Palombini 曾任職世界各地多家米芝蓮三星餐廳,廚藝無疑。而我最喜歡 Perla 走南意大利路線,少用忌廉、牛油、芝士及調味料,聚力於海產之清新原味。意料之外,攞盤更是美麗如畫,色彩斑斕,漂亮至捨不得吃!午市及晚市的餐單選擇來自若10個項目,吃多兩道付款多些是常理。入門價是三道菜午餐每位$680,最貴是八道菜晚餐每位$2280,亦可額外配酒。前菜及甜點不計算當中,所以吃起來多兩道,仲有多款麵包,菜式雖然迷你但亦足夠!Brut Metodo Classico 我們酒量淺,與 wine pairing 無緣,不過為配合氣氛,至少都要有一杯旁身。來自意大利北部城市 Piedmont 皮埃蒙特的氣泡酒 Brut Metodo Classico ,Pinot Noir 黑皮諾提子,
[VDO:https%3A%2F%2Fi.ytimg.com%2Fvi%2FjIdQUnNVAWs%2F0.jpg]
Aperitivo
意料之外,攞盤更是美麗如畫,色彩斑斕,漂亮至捨不得吃!
Brut Metodo Classico
來自意大利北部城市 Piedmont 皮埃蒙特的氣泡酒 Brut Metodo Classico ,Pinot Noir 黑皮諾提子,清新柔滑,不會蓋過海鮮的味道,正好配搭。
Fresh Bread
餐前麵包有四款,常見的酸種麵包 Sourdough 及意大利麵包 Focaccia 之外,
Fresh Bread
另外兩款脆口的、分別是辣及海鹽口味。
Olive Oil
配上意大利優質橄欖油。
Olive Oil
晚上餐單名為 Above The Sea Menu。

Aperitivo
餐前小吃 snack food 已令人眼前一亮,細心準備了五款迷你食物,粒粒精緻如小禮物!
Aperitivo
服務員細心解說,依次序吃介紹,首先吃下方細細粒的煙燻鱒魚、少許芥末 horsefish 調味;
Aperitivo - 煙燻鱒魚
然後是中央的 Brittany lobster 藍龍蝦撻,芝士提味;上方的鵝肝泥 goose live purée 脆餅;
鵝肝泥 脆餅
繼而是剩下左方薯仔炸球,放上 Parma ham;最後食最得意的魚骨形脆餅,以一粒三文魚子點綴。
魚骨形脆餅
既如 tapas 又如點心,感覺媲美慈禧太后在享受點心或英女皇品嚐下午茶般,先喂飽視覺,再吃大廚的誠意,每款食物皆細心處理及配搭,味道並不驚為天人,但就是吃得很開心!
Cured Striped Jack
cucumber, green apple juice and caviar
Cured Striped Jack
醃製過的生魚肉,保持刺身口感,軟棉棉的,
Cured Striped Jack
魚子醬鹹香突出,對比清新的西芹青蘋果湯,鮮美生變化。
Virtu
assortment of short pasta, seasonal seafood, caviar
Virtu
原來意大利麵可以咁樣演繹!想得出這樣別出心裁,已見實力之在!
Virtu
不愧大廚 Fabiano 的招牌 signature dish,令人嘆為觀止,絕對非一般!擺盤非常有藝術感,色澤形態配合,漂亮如畫!
Virtu
白色磁碟上有多款海產,海膽、藍龍蝦、墨魚、青口、魚子醬,滴滴調味醬汁分別足西蘭花、蕃茄及黑蒜精製。
Virtu
小盆子內七種不同的短身意大利麵,以龍蝦汁調味,非常鮮味!
客人可以自行配搭材料混合吃,創造不同風味,同樣口口滋味!
Dover Sole
Stuffed with red prawn and cabbage, pan seared vegetable
Dover Sole
Dover Sole 法國龍脷魚內釀入紅蝦,以白菜包裏,配濃魚湯,baby spinach 嫩波菜及少許南瓜伴碟。
Dover Sole
創意另類,味道討好!
Persimmon & Bergamot
意大利柿子蛋白霜,完全無加糖,是自然甜,果然甚清甜!
Persimmon & Bergamot
很喜歡蛋白餅的輕巧薄脆質感,確實輕盈可口。
Sweet ending
真開心甜品陸續來,提子、合桃焦糖撻、抹茶朱古力、白朱古力檸檬撻。
Sweet ending
位於雲霧之旬,坐享無敵景緻,只可惜晚上玻璃反光,所以下次來吃午餐CP值會更高。
環境、食物、服務附合定位,說實並冇難忘的味道,份量亦細小,但精美造型乃大師級之作補上,不失為 Fine-dinning 餐廳的心水推薦!
2024-01-18
Aperitivo - 煙燻鱒魚
鵝肝泥 脆餅
魚骨形脆餅
2024-01-24 113 瀏覽
今晚我同我另一半嚟到咗ICC 101樓嘅Perla餐廳,享受咗一頓難忘嘅海鮮晚餐。呢度係一間高級嘅意大利餐廳,提供各種精緻嘅海鮮料理,讓我哋晚上品嚐到咗海洋嘅鮮甜,同時欣賞咗無敵嘅夜景。我哋揀咗一份特別嘅海鮮套餐,叫做Above The Sea Menu,佢將傳統嘅意式料理同現代嘅創意相融合,創造出精緻嘅海鮮菜餚,每一道都令我哋驚艷。首先,前菜已經好靚,尤其鍾意fish cracker,香脆又好食!之後,我哋品嚐咗一道鹽醃劍魚卷,呢種魚肉係用鹽水浸泡,切成薄片,捲起嚟,放喺碟上,上面鋪咗青瓜、青蘋果同魚子醬,顏色鮮艷,味道清新,開始咗我哋嘅味蕾之旅。然後,我哋享用咗一道阿拉斯加帝王蟹,呢種蟹種體型巨大,肉質鮮嫩,搭配彩虹胡蘿蔔,增加咗層次同營養,令我哋食得健康又美味。然後,我哋揀咗一隻新鮮嘅龍蝦,配上海藻同魚子醬,呢道菜係非常豪華嘅海鮮佳餚,龍蝦嘅肉質彈牙,海藻嘅口感爽脆,魚子醬嘅鹹香,令我哋嚐到咗海洋嘅鮮甜。主菜之後,我哋品嚐咗一道伊比利豬頰肉,呢道慢煮嘅豬肉佳餚,配上櫻桃辣椒同粟米仔,鹹香酸辣,平衡咗海鮮嘅鮮甜,令我哋嘅味蕾獲得更多嘅刺激。之後就到pasta上場,用左短麵作為主角,

之後就到pasta上場,用左短麵作為主角,仲有精緻既海鮮配黎食,真係非常出色!

最後,我哋食咗一道用柿子同burgundy 酒製作既甜品,呢道甜品係用葡萄乾蛋白餅、紅酒燉柿子製成,甜而唔膩,估唔到食完仲有petit four,完美結束咗呢餐豐盛嘅晚餐。

我哋非常滿意Perla餐廳嘅海鮮晚餐,唔止係品嚐到新鮮嘅海鮮,仲欣賞到咗令人驚嘆嘅高空景觀。呢次體驗絕對難忘,值得推薦!
好耐冇同老友撐枱腳,今晚老友話帶我去ICC Sky Dining101食好西,當然樂意奉陪到底!👯‍♀️👯‍♀️手工麵包有4款供選擇,好多❤️每款都試吓,各有特色!Appetiser - 有5款之多,其中最濃味係磨菇脆餅,最精緻要數魚骨,用三文魚籽做魚眼,非常吸👀,真是味覺與視覺的享受。 Cured Striped jack - cucumber, green apple and caviar最底層綠色嘅係青蘋果加上青瓜汁,魚肉上面是魚子醬同檸檬啫喱,呢個配搭好清新又開胃。Virtu - assortment of short pasta, seasonal seafood5款海鮮+ 7種唔同short pasta浸係龍蝦汁,擺設非常精緻,有蟹肉、青口、龍蝦肉、魚子醬、海膽,將short pasta 與每樣海鮮撈埋一起食,食出5款唔同鮮味,豐富口感!Dover Sole - Stuffed with red prawns and cabbage, pan seared vegetable 主菜係用椰菜包住法國龍脷魚+西西里紅蝦,口感爽得嚟又能帶出鮮味!Persimmon & Bergamo
手工麵包有4款供選擇,好多❤️每款都試吓,各有特色!
Persimmon & Bergamot - Italian meringue, cold-pressed persimmon
蛋白餅入口即溶、特別之處係冇添加任何嘅糖分,完全係柿子冷壓成汁,然後淋上蛋白餅。
Sweet Ending💕💕
有4款甜品迷你雲呢拿撻、合桃撻、青提子和開心果朱古力,真的恰如其名,來一個甜蜜的结局!
美酒佳餚🥂,高空觀景🌇,每道菜式也看得出大廚精湛廚藝,員工服務周到,真的是一流享受!👍👍
2024-01-18
2024-01-21 77 瀏覽
頂級的南意大利Fine Dining 位於ICC 101樓的 Perla Restaurant Hong Kong從九龍最高處俯瞰整個香港以奶白色做主題的歐式設計精湛廚藝、頂級食材𝓢𝓮𝓪 𝓜𝓮𝓷𝓾 - 6 𝓬𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮𝓼𝓒𝓾𝓻𝓮𝓭 𝓢𝓽𝓻𝓲𝓹𝓮𝓭 𝓳𝓪𝓬𝓴𝓥𝓮𝓪𝓵 𝓣𝓮𝓷𝓭𝓸𝓷𝓼𝓡𝓮𝓭 𝓟𝓻𝓪𝔀𝓷𝓣𝓾𝓫𝓮𝓽𝓽𝓲𝓢𝓹𝓪𝓰𝓱𝓮𝓽𝓽𝓸𝓷𝓮𝓥𝓲𝓻𝓽𝓾𝓓𝓸𝓿𝓮𝓻 𝓢𝓸𝓵𝓮𝓘𝓫𝓮𝓻𝓲𝓬𝓸 𝓟𝓸𝓻𝓴𝓟𝓮𝓻𝓼𝓲𝓶𝓶𝓸𝓷 & 𝓑𝓮𝓻𝓰𝓪𝓶𝓸𝓽𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽 𝓮𝓷𝓭𝓲𝓷𝓰謝謝主廚Fabiano Palombini 帶來了難忘的晚上猶如置身於南意大利的小鎮上
頂級的南意大利Fine Dining

𝓟𝓮𝓻𝓼𝓲𝓶𝓶𝓸𝓷 & 𝓑𝓮𝓻𝓰𝓪𝓶𝓸𝓽
𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽 𝓮𝓷𝓭𝓲𝓷𝓰

猶如置身於南意大利的小鎮上
2024-01-17 131 瀏覽
前排朋友帶咗我去ICC 101樓嘅Perla Restaurant 慶祝生日🎂精緻意大利餐廳啲環境😍配上香港夜景,再係食物同服務,真係好高享受啊🥰🥰💕BREAD餐包有4️⃣款手工麵包,外脆內軟,軟棉棉口感,好好笑,仲可以揀唔同風味嘅欖欖油,口感一流,麵包控必食啊💕 Aperitivo di benvenuto分別有5️⃣款,每款造型都好精緻😍😍魚骨形狀嘅ғɪsʜ ʙᴏɴᴇ ᴄʀᴀᴄᴋᴇʀ用三文魚籽做眼睛👀造型太可愛啦,口感香脆再配anchovy醬一齊食,好夾啊💕Cured Striped Jack鹽醃魚卷,採用地中海既魚,青蘋果同青瓜汁,再加上 黑魚子醬,配搭清新開胃🙆🏻‍♀️💕Wild Pink Seabream炭燒魚香脆可口,肉質紮實 連南瓜蓉都好有驚喜,推介推介💕Spaghettone 5️⃣款唔同既海鮮,西西里紅蝦,阿拉斯加帝王蟹,亞得里亞海墨魚,法國藍龍蝦,法國魚子醬,Sardinia海膽,擺碟精緻,配上7️⃣款唔同既 short pasta,用蝦頭熬製嘅醬汁,口感豐富 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️💕 DESSERTPersimmon & Bergamot蛋白霜上放上日本杮,完全無添加任何糖,上層係日本杮

💕BREAD

💕 Aperitivo di benvenuto

💕Cured Striped Jack

💕Wild Pink Seabream
炭燒魚香脆可口,肉質紮實 連南瓜蓉都好有驚喜,推介推介

💕Spaghettone

💕 DESSERT
Persimmon & Bergamot
蛋白霜上放上日本杮,完全無添加任何糖,上層係日本杮,中間有一層軟滑嘅雲呢拿味既cream, 底層係類似蛋白脆餅,一層層唔同既味道同口感完美地融合

💕Sweet Ending
有4️⃣款窩心嘅小甜點🤣,

食物,環境服務都係一流,建議日頭去景色仲靚🙆🏻‍♀️
2024-01-17 111 瀏覽
今日慶祝生日來到ICC呢間評價高嘅餐廳,環境舒服,特大玻璃望住夜景,真係好靚。麵包籃有幾種麵包,有外脆內軟,有薄身脆口,我最中意蕃茄麵包,味道好香。另外會有四款橄欖油,我揀左果香果,配上麵包唔錯。Aperitivo di benvenuto一黎就比條魚骨吸引左,好可愛,食埋好脆口,三文魚肉質幼嫩,龍蝦撻鮮甜爽口。Cured Striped Jack魚肉質地爽脆,用左青瓜青蘋果做醬汁,味道清新,入口酸酸甜甜,加上魚子醬咸香味十貴足。Spaghettone有海膽,西西里紅蝦,法國藍龍蝦,阿拉斯加帝王蟹,亞得里亞海墨魚,法國魚子醬組成,擺盤一流,食材新鮮鮮甜,將不同種類意粉一齊食,口感豐富。Wild Pink Seabream外皮煎到外脆內多汁,肉質嫩滑,加上南瓜蓉味道香甜。Persimmon & Bergamot呢個甜品好好味,柿子清甜有咬口,蛋白粒唔會太甜。Sweet Ending檸檬批酸甜開胃,orange chee

Aperitivo di benvenuto

Spaghettone

Wild Pink Seabream
外皮煎到外脆內多汁,肉質嫩滑,加上南瓜蓉味道香甜。

Persimmon & Bergamot
呢個甜品好好味,柿子清甜有咬口,蛋白粒唔會太甜。

Sweet Ending
檸檬批酸甜開胃,orange chee
今日同細妹慶祝生日🎂去左ICC 101樓嘅呢間精緻意大利餐廳🥰啲環境、食物同埋服務都一流!超級enjoy嘅一晚💖*****🥖BREAD 餐包有四款手工麵包、另外仲可以揀唔同風味嘅欖欖油添🫒🍞✨WELCOME SNACKS呢個welcome snack有四款,好精緻又好味🥰✨ENTREES PAIRING WITH CHAMPAGNE🥂🐚Cured Striped🦀Alaskan King Crab阿拉斯加蟹肉配上蛋黃醬🦞Lobster 慢煮法國藍龍蝦配甜粟米帶出鮮味✨MAINSPAIRING WITH SELECTIVE RED WINE🍷🍝Virtue 🦐紅蝦、🦞Lobster兩款、🦪蠔、Cavier 配上短意粉,四款鮮味海鮮各有特色💖🐠Wild Pink Seabream地中海炭燒魚✨DESSERT🍮Persimmon & Bergamot蛋白霜上放上日本杮,是無添加糖、用天然果糖做成的甜品🍬Sweet Ending - Petit four🍰Cheese cake 、🥧Lemon tart、🌰Walnut tart、🍫開心果朱古力*****_

*****

🥖BREAD
餐包有四款手工麵包、另外仲可以揀唔同風味嘅欖欖油添🫒🍞

✨WELCOME SNACKS

呢個welcome snack有四款,好精緻又好味🥰

✨ENTREES

🐠Wild Pink Seabream
地中海炭燒魚

✨DESSERT
🍮Persimmon & Bergamot
蛋白霜上放上日本杮,是無添加糖、用天然果糖做成的甜品

🍬Sweet Ending - Petit four

*****
_
2024-01-09
______________________________/ Above the Sea Menu / ʜᴋᴅ 1680超愛佢哋嘅麵包籃!♡´・ᴗ・`♡一共有四款麵包 外脆內軟 滿滿麵粉香另外橄欖油都有四款不同產地俾你選擇 包控大滿足!/ Aperitivo di benvenuto /分別有五款 每款嘅外型都超級精緻我自己就最鍾意魚骨形狀嘅ғɪsʜ ʙᴏɴᴇ ᴄʀᴀᴄᴋᴇʀ!餅乾好香脆 中間夾住嘅anchovy醬配搭得好好/ Cured Striped Jack /底下綠色嘅係青蘋果加上青瓜汁 加上檸檬啫喱第一次試呢個配搭 夠晒清新開胃🫶🏻/ Alaskan King Crab /金色蟹形器皿 裝上阿拉斯皇帝蟹蟹肉配搭上意大利傳統醬汁 入口好順滑好creamy/ Lobster /慢煮過嘅龍蝦好新鮮 口感鮮嫩 煮得好剛好配搭上粟米醬汁 同中華沙律/ Spaghettone /六款地中海海鮮 配上七種唔同嘅short pasta 海鮮擺碟放得好精緻 <西西里紅蝦•阿拉斯加帝王蟹•亞得里亞海墨魚法國藍龍蝦•法國魚子醬•Sardinia海膽>跟佢哋嘅建議將所有意粉放喺

超愛佢哋嘅麵包籃!♡´・ᴗ・`♡
一共有四款麵包 外脆內軟 滿滿麵粉香
另外橄欖油都有四款不同產地俾你選擇 包控大滿足!

/ Aperitivo di benvenuto /

海鮮擺碟放得好精緻

<西西里紅蝦•阿拉斯加帝王蟹•亞得里亞海墨魚
法國藍龍蝦•法國魚子醬•Sardinia海膽>

跟佢哋嘅建議將所有意粉放喺碟上 再撈埋海鮮一齊食
鮮味十足 精緻•味道又豐富 全晚最喜歡嘅一道!

/ Wild Pink Seabream /
Seabream經過炭燒 魚皮入口非常香脆
肉質紮實 而且帶淡淡炭燒香氣
而且旁邊嘅南瓜蓉都好有驚喜 喜歡♡︎

/ Persimmon & Bergamot /

男朋友全晚最喜歡嘅一道🤣
蛋白餅入口即化 特別之處係冇添加糖分
有別於以往甜到好高嘅蛋白餅 配上柿子同冷壓柿汁
加上resling作pairing 簡直係完美ending♡︎

/ Sweet Ending /

最後仲有四款窩心嘅小甜點🤣
最鍾意最後食嘅開心果朱古力 入口即化
而且開心果好濃郁 💯🤍

由入去到離開 都感受到佢哋貼心嘅招待
成個氣氛好好 而且環境真係一流
除咗夜景 相信日頭嘅景色一定更加靚!
中午到訪性價比更加高 只係$680pp🤍
2024-01-12 87 瀏覽
今月公司爆數, Bonus令我相當滿意, 於是book咗間超高檔餐廳同家人食餐好。 選址全港最高嘅大廈101樓「Perla Restaurant」嘆南意海鮮菜。環境視野絕對冇得頂! 特大玻璃窗, 環境開揚, 邊嘆美食, 邊欣賞美景, 幾咁chill~餐廳只供應數款dinner set選擇, 揀咗:首先送上 welcome drinks白酒,再上麵包籃, 四選一欖橄油配搭, 分別為淡味、濃味、蕃茄味同果香味。頭盤嘅擺盤好靚, 其中魚骨狀餅乾燒當特別, 岩哂打卡。我最中意係煙三文魚粒配沙律醬, 很有鹹香。鹽醃魚卷: 地中海魚, 加上青檸汁、黑魚子醬, 微酸鹹香, 岩哂襯淡味魚。Pasta配以蝦頭熬製醬汁調味, 配上五款不同海鮮, 啖啖有驚喜。件魚配上南瓜蔬菜汁, 魚皮脆卜卜, 魚肉雖算不上嫩滑, 不過個汁做得好滑, 口感取得平均。好快就到甜品環節,蛋白脆餅加上雲呢拿cream同埋日本杮, 中間有日本杮汁, 蛋白脆餅入口滲出生味, 慢慢溶化, 整體味道香甜多汁。最後仲有四款小甜品, 賣相精緻, 不同味道, 不同驚喜。最中意綠色果粒, 開心果味重, 甜甜的。

餐廳只供應數款dinner set選擇, 揀咗:

首先送上 welcome drinks白酒,

好快就到甜品環節,

2024-01-11
在Perla Restaurant的用餐體驗中,每道菜色都展示了主廚的精湛技藝和對食材的用心。1. Mushroom Sauce 牛油脆板:這道菜色的磨菇味道濃郁,配上牛油脆餅的香脆口感,特別的魚骨形狀增添了視覺上的樂趣,三文魚籽的點綴則為整道菜增加了豐富的海鮮風味。2. 鹽醃魚卷:這道菜色選用了地中海魚類,搭配青檸汁和黑魚子醬,味道豐富而令人滿足,魚肉的鮮美與醃製的醬汁完美融合,帶來一口清新的海洋風味。3. 金色蟹肉:這道菜色中的蟹肉搭配了滑順的creamy醬汁,不僅在視覺上迷人,醬汁中散發的牛油香氣也令人愉悅。每一口都能感受到蟹肉的鮮甜,與醬汁的濃郁完美融合。4. 龍蝦:這道菜色的龍蝦搭配了粟米醬汁,令人驚喜的是粟米醬汁與龍蝦的搭配相得益彰,帶來口感的層次感。龍蝦肉質鮮嫩,每一口都充滿了鮮美的海洋風味,令人回味無窮。5. Pasta:這道菜色有7款不同類型的pasta,搭配以蝦頭熬製的醬汁,每一口都能帶來不同的口感驚喜。搭配5款不同的海鮮,每一口都充滿了鮮美的海洋風味,讓人愛不釋口。6. 主菜魚:這道主菜中的魚皮炭烤得酥脆,魚肉則保持著嫩滑的口感,配上南瓜蔬菜醬汁,味道豐富而平衡。

6. 主菜魚:這道主菜中的魚皮炭烤得酥脆,魚肉則保持著嫩滑的口感,配上南瓜蔬菜醬汁,味道豐富而平衡。每一口都能品味到魚的鮮美和南瓜蔬菜醬汁的香甜,令人回味無窮。

7. 日本柿甜品:這道甜品完全沒有添加任何糖分,面層是使用日本柿子製成,中間則是柔滑的雲呢拿味奶油,底層則是類似蛋白脆餅的質感。層層口感完美融合,甜而不膩,每一口都散發著柿子的獨特風味,令人驚喜。

這些菜色帶給我一場難以忘懷的用餐體驗。Perla Restaurant以其精湛的烹飪技藝和對食材的細膩呈現,帶來了一場意大利南部風味的地道饗宴。每道菜色都獨具特色,展現了主廚的創意和對細節的關注,使整個用餐過程成為一場美味的冒險。無論是菜色的味道、口感還是視覺呈現,都讓人印象深刻。我特別喜歡他們對海鮮的巧妙搭配和醬汁的創新使用,每一道菜都給予了我舌尖的享受。而最後的日本柿甜品更是一個驚喜,它的獨特口感和柿子的自然甜味讓我難以忘懷。
Perla Restaurant ICC 101 靚景 🌃🌌🌅 意大利 🇮🇹菜 Fine Dining,感受意大利南部風味有景!有美食!有氣氛!有打卡!Perla Restaurant 更是中環Castellana的姊妹餐廳,所以同樣是由意大利主廚Romeo Morelli 監督!但Perla就著重主意大利南部地區的地道味道和方式,讓你在壯麗維港景致環抱下,感受猶如置身意國阿瑪菲海岸的地道饗宴。 首先是welcome drink ,令客人有貴賓照待的感覺,然後麵包一共有三款,仲有四款Oive oil配搭,味道一應俱全。✨appetiser: 這道菜色的磨菇味道濃郁,牛油脆餅香脆可口,特別的魚骨形狀增添了視覺上的樂趣,加上三文魚籽的點綴,令人彷彿品味到了新鮮的魚味。✨鹽醃魚卷🐟,這道菜色使用了地中海魚類,並搭配青檸汁和黑魚子醬,味道豐富而令人滿足。✨ 金光閃閃蟹肉 🦀️:這道菜色中的蟹肉搭配了滑順的creamy醬汁,不僅視覺上迷人,而且醬汁中散發出的牛油香氣令人愉悅。✨龍蝦🦞 ,這道菜色的龍蝦搭配了粟米醬汁,意外地夾著令人驚喜的口感,龍蝦肉質鮮嫩,令人回味無窮。✨ Pasta:這道菜色有7
意大利 🇮🇹菜 Fine Dining,感受意大利南部風味
有景!有美食!有氣氛!有打卡!

✨ Pasta:這道菜色有7款不同類型的pasta,配以以蝦頭熬製的醬汁,每一口都能帶來不同的口感驚喜,再搭配5款不同的海鮮,每一口都充滿驚喜。

✨ 主菜中的魚皮炭烤得酥脆,魚肉則保持著嫩滑的口感,配上南瓜蔬菜醬汁,味道豐富而平衡。

甜品:這道甜品完全沒有添加任何糖分,面層是日本柿子,中間是柔滑的雲呢拿味奶油,底層則是類似蛋白脆餅的質感,層層口感完美融合,獨特而令人驚喜。

這些菜色給予了我一場難以忘懷的用餐體驗。Perla Restaurant以其精湛的烹飪技藝和對食材的細膩呈現,帶來了意大利南部風味的地道饗宴!