2024-02-16 37 瀏覽
藝術中心自翻新以來鮮少踏入,想不到開了2-3間餐廳。而晚市時間,都有唔少家庭、情侶會相約見面。餐廳桌子之間都有空間,不會太局促,好岩第一次見面😆首先有餐飽,蘸意大利🇮🇹香醋食用,好開胃。今次叫左二人餐,分別有湯,三樣前菜,兩樣主食,仲有野飲,甜品另外加錢。湯清淡,濃稠度剛好,入面加左紅菜頭粒,添加紅色點綴亦美觀。前菜有ham, 多春魚同魚醬吐司,三隻都好特別,同朋友討論下再食,感覺係第一次食到嘅滋味。主菜加左少少錢轉封門柳同龍蝦意粉,淨係打卡都威威豬。封門柳好有肉味,熟度岩岩好,有嚼口。龍蝦🦞未必好新鮮,不過意粉好好食,二人分享岩岩好。最後仲加左兩個甜品為晚餐畫上句號,分別係Tiramisu 同百香果奶凍,Tiramisu好濃咖啡酒味,而奶凍好fresh。呢間餐廳好適合聚餐,慢慢聊天就渡過一個晚上。

餐廳桌子之間都有空間,不會太局促,好岩第一次見面😆

首先有餐飽,蘸意大利🇮🇹香醋食用,好開胃。

湯清淡,濃稠度剛好,入面加左紅菜頭粒,添加紅色點綴亦美觀。

主菜加左少少錢轉封門柳同龍蝦意粉,淨係打卡都威威豬。

呢間餐廳好適合聚餐,慢慢聊天就渡過一個晚上。

2024-02-15 58 瀏覽
今晚去咗大埔Pentola餐廳食dinner!🧡 佢有個2個 set好抵食☺️餐湯係蕃茄雜菜湯,唔算好酸,幾易入口🍅 前菜有白鯷魚茄子蓉多士同意大利風乾火腿拼盤,多士有茄子蓉同白鯷魚,加埋少少辣粉,口感豐富😙!拼盤有24個月巴馬火腿、莎樂美腸同青提子,鹹香得來又開胃🤤主菜係炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條,肉質軟腍,有肉汁添,配上薯條🍟同沙律🥗新鮮波士頓龍蝦意粉有半隻龍蝦,龍蝦肉容易食,手工意粉加上龍蝦汁、羅勒同車厘茄調味,味道唔錯👅甜品有奶凍配百香果醬同提拉米蘇,奶凍香滑,百香果醬酸酸甜甜,配搭好好👍🏻呢間餐廳嘅味道同份量都好滿意!服務亦好好,令我感到好舒適同滿足!如果你喺大埔嘅話,真係要嚟試下呢間餐廳啦!我絕對會再去!😍總括而言 (5個🤎係最高)好味指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍服務態度 : 🤎🤎🤎🤎🤍環境打卡 : 🤎🤎🤎🤎🤍回頭指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍📍Pentola (大埔藝術中心) (大埔)🏢 大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖🕗星期一至日 12:00 - 22:00

餐湯係蕃茄雜菜湯,唔算好酸,幾易入口🍅

總括而言 (5個🤎係最高)
好味指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍
服務態度 : 🤎🤎🤎🤎🤍
環境打卡 : 🤎🤎🤎🤎🤍
回頭指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍

📍Pentola (大埔藝術中心) (大埔)
🏢 大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖
🕗星期一至日 12:00 - 22:00
2023-12-11
2024-02-15 31 瀏覽
座位間格闊落,絨布質地梳化同椅背,坐落特別舒服$398晚市二人套餐,部分菜式可加錢再upgrade𝐒𝐨𝐮𝐩 係蕃茄濃湯𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 三款菜式都好開胃白鯷魚茄子蓉多士、地中海風味烤多春魚、意大利風乾火腿拼盤少可地Parma Ham配鮮提,呢種食法幾新鮮𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 炭燒封門柳、新鮮波士頓龍蝦意粉係upgrade 菜式前者有炭燒香氣,外脆內嫩薯條外皮比一般硬身,但口感更突出外脆內軟後者醬汁質地濃稠,配自家製手工意粉,每啖都彈牙煙韌龍蝦本身重海水味,所以略厭調味重手左少少
座位間格闊落,絨布質地梳化同椅背,坐落特別舒服
$398晚市二人套餐,部分菜式可加錢再upgrade

𝐒𝐨𝐮𝐩 係蕃茄濃湯
𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 三款菜式都好開胃
白鯷魚茄子蓉多士、地中海風味烤多春魚、意大利風乾火腿拼盤
少可地Parma Ham配鮮提,呢種食法幾新鮮

前者有炭燒香氣,外脆內嫩
薯條外皮比一般硬身,但口感更突出外脆內軟

後者醬汁質地濃稠,配自家製手工意粉,每啖都彈牙煙韌
龍蝦本身重海水味,所以略厭調味重手左少少
2024-02-08 88 瀏覽
臨近過年嘅呢幾日,天氣又開始變得濕淋淋,一定要搵番啲好味嘅嘢食吓先得。今晚去到大埔,餐廳位於前身係大埔官立中學嘅大埔藝術中心,即係大埔超級城隔離,食飯前後都可以行陣街,非常方便。餐牌上面有好多款餐點都好吸引,最後我哋叫咗「意大利燉海鮮湯」、「新鮮青口配茴香酒汁」、「炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條」、「自家製肉丸扁麵」❤️意大利燉海鮮湯❤️$118呢個海鮮湯充滿誠意!因為啲海鮮足料嘅程度係超出想像,試問份海鮮湯仲邊會唔好飲呢?❤️新鮮青口配茴香酒汁❤️$128呢個青口不得了,一眨眼就已經俾我清咗大半,啲殼堆咗個小山丘出嚟😂茴香酒汁同青口好夾,唔覺唔覺又食一隻,根本停唔到口,最後個麵包索埋啲汁一齊食超正👍🏻❤️炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條❤️$198封門柳好有牛味,腍身冇難以咀嚼嘅感覺,而且煮得剛剛好,唔會生到好多血水。❤️自家製肉丸闊扁麵❤️ $138呢間係主打意粉嘅餐廳,自然會對佢嘅意粉期望提高,結果冇令我失望,意粉恰如其分嘅好。但驚喜嘅係個肉丸,半筋半肉搓成嘅肉丸,有𡁻頭,又有肉汁,可憐嘅意粉雖然已經好好味,但就係被肉丸意外搶咗風頭。Cocktail 方面叫咗一杯「Sweet Dream」,造型實在太靚,

❤️意大利燉海鮮湯❤️$118

意大利燉海鮮湯

呢個海鮮湯充滿誠意!
因為啲海鮮足料嘅程度係超出想像,
試問份海鮮湯仲邊會唔好飲呢?

❤️新鮮青口配茴香酒汁❤️$128
新鮮青口配茴香酒汁

❤️炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條❤️$198

炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條

封門柳好有牛味,腍身冇難以咀嚼嘅感覺,
而且煮得剛剛好,唔會生到好多血水。

❤️自家製肉丸闊扁麵❤️ $138
自家製肉丸闊扁麵

Sweet Dream

Cocktail 方面叫咗一杯「Sweet Dream」,造型實在太靚,打卡一流。

Tiramisu

最後甜品嗌咗一份Tiramisu,味道完勝唔少坊間嘅甜品店嘅出品!個cheese好creamy,ladyfinger好夠濕潤!超級好食!

又係食得滿足嘅一餐,估唔到藏身響藝術中心入面有間咁高質嘅餐廳!而且價錢唔貴味道又超好!真係值得推介多啲朋友嚟試下👍🏻

新鮮青口配茴香酒汁
自家製肉丸闊扁麵
Tiramisu
  • 自家製肉丸闊條麵
2024-02-08 123 瀏覽
位置超方便,就喺大埔超級城對面。餐廳嘅環境勁舒服,地方好闊落,而且燈光柔和,幾有情調而且氣氛好好💕晚市二人套餐($398) for 兩餐湯+三前菜+兩主菜+兩飲品 好抵食呀😝Soup of the Day:🍅今次餐湯係tomato soup,羅宋湯味幾濃郁,真係好開胃✨Appetisers:⭐️ 白鯷魚茄子蓉多士(2件)🐟前菜做到好似西班牙tapas 咁正😍 白鯷魚肉質柔軟,經醃製嘅鹹味加上微辣嘅調味粉,瞬間喚醒味蕾✨下層嘅茄子蓉好creamy,配上酥脆酸種多士,口感唔錯 👍🏻⭐️ 地中海風味烤多春魚(2件)🐟多春魚有驚喜! 用意大利番茜、塔買斯卡橄欖油烤焗嘅多春魚外脆內嫩,配上烤蒜片嘅香味真係無得輸。加幾滴青檸汁,令豐富嘅口感加添一份清新✨⭐️ 意大利風乾火腿拼盤24個月巴馬火腿、莎樂美腸、寇帕火腿,配搭提子,火腿嘅鹹香味好開胃。Main:⭐️ 新鮮波士頓龍蝦意粉 (+$100) 🦞用上新鮮嘅波士頓龍蝦、櫻桃番茄、羅勒、蒜片去烹調,龍蝦肉質嫩滑鮮甜,調味超香👍🏻 手工意粉都好出色⭐️ 炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條(+$90) 🥩炭烤牛嘅香味係我嘅最愛!安格斯封門柳肉質好細嫩,非常易入口。炭燒嘅

Soup of the Day:🍅

Appetisers:
⭐️ 白鯷魚茄子蓉多士(2件)🐟

⭐️ 地中海風味烤多春魚(2件)🐟

⭐️ 意大利風乾火腿拼盤

Main:
⭐️ 新鮮波士頓龍蝦意粉 (+$100) 🦞

⭐️ 炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條(+$90) 🥩
炭烤牛嘅香味係我嘅最愛!安格斯封門柳肉質好細嫩,非常易入口。炭燒嘅香味,配上燒汁同脆薯條,絕對係完美嘅搭配。💕

Dessert:
⭐️ Tiramisu (+$38)

Cocktail:
⭐️ Sweet Dream ($98)
Perfume Tree gins, Rose Butterfly Flower Tea, Fresh Lemon Juice
如果想要一杯偏甜、重花香味而又清新嘅cocktail, 呢杯係一個好選擇🌸

Sweet  Dream  Cocktail
2024-02-07
Sweet  Dream  Cocktail
  • 白鯷魚茄子蓉多士
  • Sweet  Dream
2024-02-08 32 瀏覽
星期日同朋友黎到大埔行街 覓食.大埔藝術中心前身係一間中學 後來經過活化. 變成具有藝術氣息既工作室同埋展覽廳🎭 今次同朋友睇完演出之後去左G樓既Pentola cafe食晚飯.意大利燉海鮮湯 🐟湯裡面有青口,大蝦,蜆同脆麵包. 材料十足 配以蕃茄海鮮等熬製而成 飲落去一陣好濃郁既蝦湯味 . 十分開胃🤤👍🏻炭燒安格斯封門牛柳配薯條🍟賣相十分唔錯. 牛柳扇開放係碟上配以醬汁. 方便食客進食 連切都唔洗切,食落去具有炭燒既烤脆感和香味 而且肉質粉嫩 十分唔錯👍🏻蒜香白酒蜆肉意粉🍝即叫即煮既熱辣辣意粉 蜆肉十分多 . 大約10隻以上 而且size都唔係細仔. 配以蒜香🧄 辣椒 口味會有小小偏重/咸. 如果本身鍾意食重口味既朋友 應該會好岩食🤤最後點左杯uji mochi latte’ 精美既拉花 而且口感順滑 搽茶味道濃👍🏻🥰

意大利燉海鮮湯 🐟

炭燒安格斯封門牛柳配薯條🍟

蒜香白酒蜆肉意粉🍝

• 意大利燉海鮮湯
朋友介紹「大埔藝術中心」內有間意大利餐廳不錯,於是同老公去試,失望而回,價錢貴味道又唔好,同朋友講番先知去錯😂😂😂,原來唔係門口果一間,係要行入中心內嘅,叫Pentola!上星期,終於去啱地點!餐廳佈置走工業風,地方大,有空間感,都坐得幾舒服!點咗晚巿二人套餐,有湯、前菜、主菜和飲品。當日嘅餐湯似忌廉湯,但質感比較稀,湯內加咗Mascarpone Cheese,入口即溶,湯味甜配上芝士嘅微酸,口感豐富。前菜有3款,份量是意料之外的多,有:白鯷魚茄子蓉多士白鯷魚帶點酸甜,但表面又灑了少許辣粉,口感軟軟,配焗得香脆嘅多士,一軟一硬,口感好有層次,有特色又好味!地中海風味烤多春魚只是用橄欖油和蒜片做調味的多春魚,烤到好香,好鍾意食焗到香脆嘅蒜片。意大利風乾火腿拼盤第一次食「提子配Parma Ham」,平時多數是用哈密瓜,估唔到用提子都幾好味,提子好清甜配濃味嘅火腿幾夾。主菜揀咗呢度嘅signature: 炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條這個真係要推介,封門柳完全無筋,燒得外皮香脆,肉質軟嫩,加埋惹味燒汁,好好味😋!新鮮波士頓龍蝦蔥粉龍蝦🦞好大隻,肉質新鮮彈牙;意粉🍝係handmade 嘅,帶點煙韌

點咗晚巿二人套餐,有湯、前菜、主菜和飲品。

前菜有3款,份量是意料之外的多,有:

主菜揀咗呢度嘅signature:

新鮮波士頓龍蝦蔥粉
龍蝦🦞好大隻,肉質新鮮彈牙;意粉🍝係handmade 嘅,帶點煙韌,每條都沾滿了茄汁和蝦味。

最後,雖然開始飽,但忍不住想試甜品。在奶凍和 Tiramisu中,選了後者。Tiramisu 用杯裝幾得意,入口即溶,帶少許酒味,幾香滑。
2024-01-25
  • 新鮮波士頓龍蝦意粉
  • 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條
😱藝術中心內藏意大利餐廳😱經過就試吓,估唔到有驚喜,二人套餐仲好抵玩😍⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️晚市二人套餐($398)🔸Soup of the day: 菠菜忌廉湯忌廉味同菠菜味相輔相成,質地幼滑🔸意大利風乾火腿拼盤👍🏽果然用24個月巴馬火腿,口感細緻,肉質juicy,鮮味得嚟帶甘香餘韻🤤🔸白鯷魚茄子蓉多士(2件) ( 💜必嗌💜)少見特色小食🤭,上層香,充滿白鯷魚味,下層少甜剛好解油膩感🔸地中海風味烤多春魚(2件) 滿是魚油魚甘味😃🔸炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條+$90 陣陣炭燒香味,肉質鬆軟嫩滑💦🔸波士頓龍蝦意粉 +$100 (💜超推介💜)新鮮波士頓龍蝦+超掛汁濃郁蕃茄醬+al dente 手工意粉 🔸 💜世一💜Tiramisu 甜品真係冇得輸😍 充滿Rum+creamy texture環境寬敞內有情調,拍拖好選擇👫🏼
😱藝術中心內藏意大利餐廳😱
經過就試吓,估唔到有驚喜,
二人套餐仲好抵玩😍
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

晚市二人套餐($398)
🔸Soup of the day: 菠菜忌廉湯
忌廉味同菠菜味相輔相成,質地幼滑
🔸意大利風乾火腿拼盤👍🏽
🔸白鯷魚茄子蓉多士(2件) ( 💜必嗌💜)
少見特色小食🤭,上層香,充滿白鯷魚味,下層少甜剛好解油膩感
🔸地中海風味烤多春魚(2件)
滿是魚油魚甘味😃
🔸炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條+$90
陣陣炭燒香味,肉質鬆軟嫩滑💦
🔸波士頓龍蝦意粉 +$100 (💜超推介💜)
🔸 💜世一💜Tiramisu 甜品
真係冇得輸😍 充滿Rum+creamy texture

環境寬敞內有情調,拍拖好選擇👫🏼

新鮮波士頓龍蝦意粉
走到由學校改建而成嘅大埔藝術中心,感受一下藝術氣息,順道揾間餐廳晚餐。相隔對面嘅大埔超級城都只係一條街,食肆林立,照常理都會走過去揾食,但原來呢度有間幾隱世又大間嘅意式西餐廳。「Pentola」環境寬敞,樓底高,工業風設計,loft吊燈,黑色金屬半開放式廚房,紅磚同水泥間隔鋪成牆身,配泥黃色布椅,粗獷又帶點溫馨氛圍。一坐低先奉上意大利Focaccia麵包配橄欖油同黑醋。店員親切有禮,細心為我哋介紹,晚市二人套餐已包2碗餐湯、3款前菜、2款主菜、2杯茶或可樂,可升級飲品及加配甜品,加$98更可無限暢飲,性價比高。𝑺𝒆𝒕 𝒅𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝒇𝒐𝒓 𝟐 $398𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦⊛ 番茄濃湯啖啖番茄蓉,好似飲緊成個番茄咁,番茄味濃郁,鍾意佢酸酸哋,撒上餐廳自家製嘅香草。𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟⊛ 白鯷魚茄子蓉多士 (2件)係冷盤,一入口都幾有驚喜,白鯷魚醃得鹹香,茄子蓉軟綿綿好fresh,配脆多士一齊食,口味層次豐富。⊛ 地中海風味烤多春魚 (2件)首次食呢種煮法幾有新鮮感,烤多春魚保持到原汁原味,肉質濕潤,配酸豆、塔賈斯卡橄欖,意大利番茜、滲出橄欖油香,加少少青檸汁提味,真係feel到地
番茄濃湯
𝑺𝒆𝒕 𝒅𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝒇𝒐𝒓 𝟐 $398
𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦
⊛ 番茄濃湯
𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟
⊛ 白鯷魚茄子蓉多士 (2件)
地中海風味烤多春魚
⊛ 地中海風味烤多春魚 (2件)
首次食呢種煮法幾有新鮮感,烤多春魚保持到原汁原味,肉質濕潤,配酸豆、塔賈斯卡橄欖,意大利番茜、滲出橄欖油香,加少少青檸汁提味,真係feel到地中海風味。
⊛ 意大利風乾火腿拼盤
有24個月Parma ham、Coppa ham同莎樂美腸,鹹香風味配提子一齊食好match。難得 2人餐都提供3款前菜,等我哋可以試多啲款式。
𝑀𝑎𝑖𝑛 𝑐𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒
⊛ 炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90
封門柳切片上,表面微焦淋上燒汁,中間保持粉紅色,肉質軟嫩又帶點嚼勁,陣陣炭燒味,牛味濃郁。薯條新鮮即炸熱辣辣,外脆內軟,咬開散出濃郁薯仔香氣。
⊛ 新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100
開邊龍蝦新鮮多膏,鉗已起肉,肉質鮮甜彈牙。呢個手工意粉質地一流,煮嘅時間控制得剛好,係好鍾意嘅較硬身al dente口感,掛汁力強,醬汁用番茄同龍蝦汁煮成,龍蝦味濃郁好creamy。
𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘
⊛ 𝑇𝑒𝑎 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦
是日精選係桂花茶,店員介紹我飲熱飲,都幾大杯,熱熱蒸氣向上升,聞到陣陣桂花香氣,係桂花加紅茶加烏龍,微甜,天氣凍冰冰飲杯熱飲暖胃,好舒服。
𝑈𝑗𝑖 𝑚𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒
⊛ 𝑈𝑗𝑖 𝑚𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒 +$18
翠綠色配白色拉花好靚,濃濃抹茶香帶點特有嘅微澀回甘味,配搭淡淡奶香,微甜,入口順滑豐厚。
新鮮青口配煙肉
⊛ 新鮮青口配煙肉 $118
店員推薦呢度嘅藍青口都好唔錯,因為係每日新鮮到貨。青口肉飽滿嫩滑,個汁濃郁帶點鹹香,有橄欖油、意大利番茜、仲有粒粒風乾豬面頰肉,啖啖油脂香氣,煙熏風味持久,我直頭飲埋個汁,配酸種多士,勁脆口。
𝑀𝑦𝑠𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑟𝑜𝑠𝑎
⊛ 𝑀𝑦𝑠𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑟𝑜𝑠𝑎 $88
酒杯裡飄浮著一朵紅玫瑰,賣相好浪漫。玫瑰花係洛神花茶製成嘅冰塊,慢慢溶入果汁做成橙黃色漸層效果好靚。果汁喺芒果汁、菠蘿汁加梳打調配而成,冰慢慢溶,一路mix嚟飲,果香清新,微甜。
#Pentola
地址:大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖
2024-01-22
番茄濃湯
𝑈𝑗𝑖 𝑚𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒
新鮮青口配煙肉
𝑀𝑦𝑠𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑟𝑜𝑠𝑎
2024-02-06 32 瀏覽
我想同你一齊食…新鮮波士頓龍蝦意粉weekend去平時少去嘅大埔,原來大埔有個藝術中心,裏便好多嘢睇!剛好仲有表演睇😚周圍參觀發現手工意粉店 Pentola!!!新鮮波士頓龍蝦意粉半隻新鮮波士頓龍蝦、手工意粉掛滿龍蝦湯,意粉口感煙靭,龍蝦汁香濃蒜香白酒蜆肉意粉蜆肉粒粒多肉飽滿,意粉炒得香又乾身,蒜香陣陣。炭燒安斯封門柳配燒汁薯條炭燒安斯封門柳燒得香噴噴,肉質鮮嫩多汁!薯條金黃香脆份量十足!weekend仲可以跟餐加$18有凍檸茶同黑咖啡😌坐成個晏晝都好chill!Pentola (大埔藝術中心) (大埔)📍大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖#大埔美食 #大埔手工意粉 #大埔好去處 #大埔藝術中心#龍蝦手工意粉#意粉 #手工意粉#handmadepasta
我想同你一齊食…

蒜香白酒蜆肉意粉

蜆肉粒粒多肉飽滿,意粉炒得香又乾身,蒜香陣陣。

炭燒安斯封門柳配燒汁薯條

Pentola (大埔藝術中心) (大埔)
📍大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖

2024-02-05 27 瀏覽
位於大埔藝術中心的【PENTOLA】,是一家復古風格裝潢,充滿藝術氣息的意大利餐廳。今晚我們就點了【晚市二人套餐】,有餐湯+三道前菜+兩道主菜+兩杯飲品,挺豐富。先來兩杯熱飲,【抹茶Latte】、【朱古力】暖笠笠又香濃,溫暖感十足。今日的廚師精選餐湯是【蘋果薯仔湯】,甜甜的果味很有特色,還有些忌廉芝士帶來creamy口感。前菜有三道【白鯷魚茄子蓉多士】香脆可口;【地中海風味烤多春魚】上碟時還是剛烤好滋滋作響,多春魚亦烤得很惹味;【意大利風乾火腿拼盤】採用24個月巴馬火腿、莎樂美腸、寇帕火腿,配上提子,一啖咸香一啖果甜,不錯~主菜【炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條】烤出來大約五成熟,肉色紅潤。入口肉質鮮嫩,肉味濃郁。【新鮮波士頓龍蝦意粉】香烤味突出,令龍蝦鮮味和香烤味平衡,龍蝦肉爽口彈牙。意粉汁帶龍蝦味,掛汁能力高,越吃越開胃。最後我們加配了甜品,【奶凍配百香果醬】、【提拉米蘇】,一個香滑一個香濃,完美的一餐~

2024-02-03 34 瀏覽
💡Pentola📍大埔大埔藝術中心入口除左書店同藝術工作室,原來仲有餐廳。餐廳牆磚地板以泥紅色為主好有特色,而且空間大,餐廳主打手工意粉同意大利菜,好適合聚會同慶生2人餐好抵食,只係$398,前菜有三樣,煮主食兩樣,加送一杯茶白鯷魚茄子熔多士魚肉配上茄子熔上面加啲檸檬汁,好香好開胃配搭不錯地中海風味烤多春魚多春魚熱辣辣,香脆得黎又爽口意大利風乾火腿拼盤火腿薄切,鹹香鹹香,配上提子,開胃炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90五成熟啱啱好,表面有炭燒香味,牛味濃郁,粉色粉嫩不靭,配埋薯條炸到金黃色,同沙律菜份量啱啱好波士頓龍蝦意粉 +100我見到好似每一台都會有叫,雖然要加錢,但大半隻龍蝦喺你面前,真係好吸睛睇到都流口水,肉質彈牙仲有好多膏,意粉汁唔叫多,但係好掛麵,手工麵煙靭彈牙,整體不錯新鮮青口配紅酒汁 128份量好多,青口鮮味十足肉質鮮嫩大大隻,脆卜卜嘅麵包點落啲汁到又幾好食Tiramisu +38入口即溶,甜度啱啱好奶凍+38奶凍我係幾欣賞,上面有百香果汁酸酸甜甜,奶凍充滿奶味
💡Pentola
📍大埔

白鯷魚茄子熔多士
魚肉配上茄子熔上面加啲檸檬汁,好香好開胃配搭不錯

地中海風味烤多春魚
多春魚熱辣辣,香脆得黎又爽口

意大利風乾火腿拼盤
火腿薄切,鹹香鹹香,配上提子,開胃

炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90

波士頓龍蝦意粉 +100

新鮮青口配紅酒汁 128

Tiramisu +38
入口即溶,甜度啱啱好

奶凍+38
奶凍我係幾欣賞,上面有百香果汁酸酸甜甜,奶凍充滿奶味

2024-02-01 28 瀏覽
今晚第一次來到大埔藝術中心,入面原來有間幾靚餐廳,值得推薦名叫 Pentola, 室內環境好闊落,坐位之間好舒適,晚上暗暗的燈光充滿情調,帶位服務員態度有禮。我們兩人點了二人餐以下菜式: 餐湯:紅蘿蔔湯帶點薑味,湯味濃郁,口感幼滑,我平時不愛食紅蘿蔔都覺得好好飲。前菜,點了三款包括:白鯷魚茄子蓉多士: 白鯷魚是西班牙特產,非常惹味,搭配茄子蓉多士的開胃小食,配餐湯一流。地中海風味烤多春魚:熱烤多春魚非常香口,也是十分推薦的餐前小食。意大利風乾火腿拼盤:風乾火腿、莎樂美腸、提子,經典的滋味組合。 主菜兩款包括:炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條:賣相美麗,炭燒口味非常惹味,我自己比較喜歡偏生牛肉,感覺會更完美,炭烤是偏熟又有另一風味。薯條很好食又香夠脆,配上火箭菜食很美味。新鮮波士頓龍蝦意粉:餐廳推薦的菜式,連菜單也以此為封面。龍蝦是開邊半隻,容易切來進食,有大蝦鉗一隻,蝦肉豐富,肉質爽口,意粉也是很惹味,醬汁香濃,非常推薦此菜式。飲品:加配$48 白酒加配$88 推介特式飲品 Mystical Rosa , 由菠蘿汁、芒果汁、蘋果汁、soda 水製成,玫瑰花冰粒點綴,賣相美麗好好飲! 甜品:

前菜,點了三款包括:

主菜兩款包括:

新鮮波士頓龍蝦意粉:

飲品:
加配$48 白酒

甜品
加配$38 Tiramisu 杯裝份量充足,非常美味幼滑,可可味香濃。

整體用餐感覺很滿意,環境舒適,安靜而不嘈雜,可以慢慢享受美食,二人餐$398 性價比高,非常推薦給大家!

2024-01-31
  • 新鮮波士頓龍蝦意粉
  • Tiramisu
  • 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條
  • 白鯷魚茄子蓉多士
  • 意大利風乾火腿拼盤
行街見到有一座 好似學校嘅建築🏫八卦行過去望吓原來裏面有好多關於藝術既小店🏬workshop同餐廳💕上網睇返 原來呢座建築係由大埔官立中學改裝而成 ,幾特別幾有國外嘅感覺❤️Pentola 呢間餐廳好有異國風情嘅感覺🌸樓底好高✨以磚紅色作為一個主題✨再加埋燈光映襯 💓成間鋪好有情調😚好岩拍拖仔 👫首先上咗餐前包,配搭意大利黑醋同橄欖油🍽️忌廉湯配蝦球忌廉湯口感好滑✨再加埋脆卜卜嘅蝦球 👍🏻滿滿的幸福感🍽️新鮮青口配茴香酒汁入口有種特別嘅清香✨呢種味道幾獨特辣辣地💕加埋青口好match 👍🏻再加上脆卜卜卜嘅麵包條 ✨我就鍾意將麵包條浸落啲汁度一齊食🫢 🍽️套餐有三個小食✨白鯷魚茄子蓉多士白鯷魚同茄子蓉嘅味道酸微微💓面頭加上辣粉幾開胃✨地中海風味烤多春魚多春魚處理得幾好👍🏻冇苦味但略嫌燒得有少少乾 味道不錯✨意大利風乾火腿拼盤(巴馬火腿 24個月 ,莎樂美腸,寇帕火腿)用新鮮提子配搭風乾火腿 呢種食法真係好正👍🏻🍽️意大利烤豬卷配季節蔬菜(+$70)主菜份量夠晒大 👍🏻豬腩烤道表皮嘎吱嘎吱好酥脆❤️配搭日式山葵蛋黃醬 微酸帶有山葵香氣食落一啲都唔油膩 😝🍽️新鮮波士頓龍蝦意粉 (+$100)龍蝦夠晒新鮮
行街見到有一座 好似學校嘅建築🏫

首先上咗餐前包,配搭意大利黑醋同橄欖油

🍽️忌廉湯配蝦球

✨地中海風味烤多春魚
多春魚處理得幾好👍🏻冇苦味
但略嫌燒得有少少乾 味道不錯

✨意大利風乾火腿拼盤
(巴馬火腿 24個月 ,莎樂美腸,寇帕火腿)
用新鮮提子配搭風乾火腿 呢種食法真係好正👍🏻

🍽️意大利烤豬卷配季節蔬菜(+$70)
主菜份量夠晒大 👍🏻
豬腩烤道表皮嘎吱嘎吱好酥脆❤️
配搭日式山葵蛋黃醬 微酸帶有山葵香氣
食落一啲都唔油膩 😝

🍽️新鮮波士頓龍蝦意粉 (+$100)
龍蝦夠晒新鮮🦞肉質鮮嫩彈牙

奶凍好出色👍🏻
好香濃嘅奶味 再配搭甜甜酸酸嘅百香果醬
已經勁飽 都食晒

🔺
Pentola (大埔藝術中心) (大埔)
大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖
2024-01-29 35 瀏覽
原來大埔藝術中心樓下有一間西餐廳Pentola~經過嘅時候已經好好奇😯前兩日終於得閒嚟食一入到去環境好舒適寬敞,有情調,坐得好舒服又有梳化位💛我哋叫咗晚市二人餐,好豐富,個餐已包括湯、三個前菜、兩個主菜同飲品🍽️🥣廚師精選餐湯今日係蕃茄湯,蕃茄味道濃郁酸甜,稀稠度剛好,很開胃😍🍴前菜🍆白鯷魚茄子蓉多士白鯷魚微酸搭配茄子蓉🍆,上面有少少燒烤粉,加上脆多士,意想不到的搭配,但又好夾😍🐟地中海風味烤多春魚烤多春魚不會乾身,反而嫩滑有橄欖油香🐽意大利風乾火腿拼盤有巴馬火腿、沙樂美腸等..味道鹹香配上白酒一流🥂🍴主菜:🥩炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條安格斯封門柳熟度剛剛好,肉質嫩滑,仲係粉紅色💜亦有炭燒香,牛味濃🐂薯條剛剛炸起,十分香脆🍟🦞新鮮波士頓龍蝦意粉賣相好靚龍蝦肉質鮮甜,龍蝦汁濃郁,意粉煮得好有咬口,好鍾意呢個質感🫢🍮奶凍配百香果醬奶味十分濃郁,奶凍口感綿滑,一入口驚為天人!真心會為咗奶凍再去😯🥂飲品我哋叫咗Free flow,白酒易入口,不會太酸,配上美味佳餚,成個氣氛好盡興

🥣廚師精選餐湯
今日係蕃茄湯,蕃茄味道濃郁酸甜,稀稠度剛好,很開胃😍

🍴前菜
🍆白鯷魚茄子蓉多士

🐟地中海風味烤多春魚
烤多春魚不會乾身,反而嫩滑有橄欖油香

🐽意大利風乾火腿拼盤
有巴馬火腿、沙樂美腸等..味道鹹香配上白酒一流🥂

🍴主菜:
🥩炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條