2022-10-09 1973 瀏覽
非常喜歡這個靠窗邊的位置,剛好那天有冬日溫暖的陽光,特別明媚。簡單的西餐料理,味道比預期中美味。1. 虎蝦番茄長通粉 $922. 日式溫泉蛋卡邦尼意粉 $823. 手沖咖啡(I. Ethiopia II. guatemala)$68-80虎蝦(不要過分期待)但他就是有蝦的鮮甜味,然後肉質有彈性,就很可以了。番茄醬略嫌有點乾,如果醬汁可以多一點點就更完美了。卡邦尼意粉鹹度剛剛好,cream & cheese 的比例也剛剛好。最後手沖咖啡以這個價位來說,絕對是有水準了ethiopia 風格果酸突出,看著街景來品咖啡度過下午,真的賞心悅目。
1. 虎蝦番茄長通粉 $92
2. 日式溫泉蛋卡邦尼意粉 $82

番茄醬略嫌有點乾,如果醬汁可以多一點點就更完美了。

最後手沖咖啡以這個價位來說,絕對是有水準了
日式溫泉蛋卡邦尼意粉
虎蝦番茄長通粉
Hand drip coffee - Ethiopia Idido
2021-12-29
2022-05-29 1267 瀏覽
☕️Latte $38☕️Charcoal Latte $40🍽Avocado Toast $78🍽Slow Cooked Chicken Bagel $58旺角鬧市新開的咖啡店落地大玻璃令到感覺好開揚木系同水泥既裝修配搭不錯咖啡拉花好靚 未飲已經心情好好
2022-05-20 842 瀏覽
星期六暫停一下 #pauseit 找一間cafe過一個悠閒的下午係疫情下的小確幸揀食咩完全係看圖叫食物🤭見到藍橙拿鐵樣子好吸睛就點了但黎到有泡沫異常症🥶😂等到齊食物影相就怪晒啦🤪就是太多泡味道是雲呢拿 少少甜樣靚但味道一般 朋友叫了焙茶拿鐵☕️帶點工業風😳🤪應該好飲好多🫠食物叫左牛油果雞肉意大利飯煙三文魚蟹子天使麵牛油果🥑我預期是一片片鋪滿只怪想太多但味道好香的天使麵靚 味道就偏淡.#唯有食是最治癒的
星期六暫停一下 #pauseit
但味道好香的
天使麵靚 味道就偏淡
#唯有食是最治癒的
2022-05-19 558 瀏覽
📍 Pause It (旺角)旺角山東街84號地下餐廳以白色簡約風格為主,配襯淺木色傢俱,整體感覺悠閒,唔會太迫,呢度環境舒服,陽光充足。但因為多人所以有限時90分鐘🥲🥲👉 芝士黑松露薯條💰62😋😋😋.5/😋係卡路里既味道,薯條炸得好香脆 ,芝士醬同黑松既香味🤩🤩👉 Bacon Egg Benedict💰72😋😋😋.5/5流心蛋面頭用燒過,有一陣煙燻香味。流心蛋整得唔錯,流心程度啱啱好。回頭: maybe,位置方便Ig: kermitfitfit#kermit食在旺角

📍 Pause It (旺角)
旺角山東街84號地下

👉 芝士黑松露薯條
💰62
😋😋😋.5/😋
係卡路里既味道,薯條炸得好香脆 ,芝士醬同黑松既香味🤩🤩

👉 Bacon Egg Benedict
💰72
😋😋😋.5/5

回頭: maybe,位置方便

Ig: kermitfitfit

#kermit食在旺角
佢由細細店搬大店店內感覺非常簡潔 但係星期五晚人流不算太多個人認為他的份量都比較細 男士們一定唔會飽但是咖啡師的繪畫技術非常有心機雖然偶然會有洩單的情況最欣賞卡邦尼意粉同黑松露薯條一定要叫!係雞胸肉牛油果燴飯 很特別的口感
佢由細細店搬大店
卡邦尼意粉同黑松露薯條
一定要叫!係雞胸肉牛油果燴飯
很特別的口感

2022-05-08 437 瀏覽
呢一杯$38嘅latte,大杯到不可理喻。呢一個份量仲要係我飲之前嘅份量,所以個杯已經細,而且唔滿 仲要唔係特別好飲this cup of latte is ridiculously small in sizeHe comes in a tiny cup, it is not even full, and it fits within any person‘s palmand it doesn‘t even taste that good
仲要唔係特別好飲

外賣自取
2022-05-08 283 瀏覽
不知所謂既餐廳,服務態度好差既體驗,嬲到即刻走,情願蝕自己等左個幾鐘既時間都唔想助長咁既餐廳。如果有人想貼錢買難受可以去食下,今日見到有blogger拍片影相,影住個”流心”蛋冇野流出黎,切都切唔到既全生牛油果,我見佢地可以叫人換過個新既,如果食到質素咁差既野食大家記住要叫佢地換過一個新既,冇理由拍片影相既blogger可以換,其他人食冇得換,唔好蝕比佢。
2022-05-07
2022-05-07 266 瀏覽
今日打算去食此餐廳,去到發現要排隊都好正常,等到下一張到我們的時候,服務員說要給下一位4人枱先,如果你們不想隔板(因為我我2人)就給你們下一張枱,要等5-15分鐘,如果現在給你入就需要隔板,我們就決定等下一張枱因為不想隔板。到準備入下一張4人枱竟然跟我們說等一會兒需要隔板坐,跟他討論說剛才不是這樣說,然後他說因為午餐時間多人沒有辦法,那我們剛才等的是白等吧!最後我們沒法跟他爭論和改變他的想法就走了,他跟我們說了負「好呀」另外在等位的同時發現有為食客和服務員說牛油果🥑太硬沒有辦法吃,而且看見流心蛋不流心。

2022-05-02 314 瀏覽
Came back again for a quick brunch at this cute little cafe in Mong Kok, luckily no one was lining up on that day (which usually there is). Avocado ToastAvocado was smooth and the portion was generous, unfortunately, there is only 1 poached egg and a thin slice of bread, may not be not satisfying enough if you are looking for a proper full meal😛Pulled-pork PenneTaste so-so, the tomato sauce is not rich enough, making the whole dish taste quite bland. Again, the portion of the dish is a bit small
Avocado Toast
Slow-cooked  Pulled  Pork  Penne
Pulled-pork Penne
Taste so-so, the tomato sauce is not rich enough, making the whole dish taste quite bland. Again, the portion of the dish is a bit small, especially the amount of pulled-pork.
Latte
Latte is good, strong in coffee taste and well-balanced of milk.

Will definitely come again for their drinks!
Matcha  Latte
Latte
Matcha  Latte
慢活一啲星期日悠閒一啲首先想講呢度環境非常舒服,陽光充足但係陽光唔會直接曬入嚟 餐廳以白色簡約風格為主唔會太迫 朋友傾計休閒嘅好地方自己唔喺一個咖啡愛好者可以叫左個凍黑芝麻Latte 首先Latte唔會太濃 都唔會好似水咁甜度剛好 哩度有好多小食例如黑露芝士薯條 水牛城雞翼 不過呢啲都係留番下次先試因為始終都係第一餐好肚餓所以就叫左All Day breakfast 其實都幾大份,包括煙肉,蛋,炒蘑菇,茄汁豆, 沙律菜,腸仔,麵包,Grill 蕃茄. 全部都唔太咸 尤其喺炒蘑菇幾好!overall 價錢算係中等適中
慢活一啲
星期日悠閒一啲
首先想講呢度環境非常舒服,陽光充足
但係陽光唔會直接曬入嚟

哩度有好多小食例如黑露芝士薯條
水牛城雞翼 不過呢啲都係留番下次先試
因為始終都係第一餐
好肚餓所以就叫左All Day breakfast
全部都唔太咸 尤其喺炒蘑菇幾好!

overall 價錢算係中等適中

2022-03-31 391 瀏覽
行完街去咗飲咖啡,要趕喺六點前堂食完,坐喺度嘆杯咖啡。想同朋友飲啲特別啲嘅咖啡,唔想成日都飲連鎖咖啡店,於是就揀咗呢一間。等位都等咗一陣間先入到去,我叫咗一杯黑芝麻咖啡加咗$4用燕麥奶,朋友在嗌咗竹炭咖啡。職員嘅態度我覺得麻麻地,而且唔知點解沖兩杯咖啡可以等咁耐,尤其係我朋友個杯又叫到正式嚟講杯咖啡足足等咗半個鐘地只係叫咗兩杯咖啡…黑芝麻咖啡真心指薦,好重黑芝麻味,飲落都有驚喜,我直情愛上到想再飲多次但朋友杯竹炭咖啡味道一般… 只係可以接受,唔太推介… 2個人2杯咖啡,$80左右埋單,忙裏偷閒嘅話,可以接受。 我同朋友都講左句,如果日日都可以咁Hea咁歎住咖啡過一日就好喇,無晒娛樂嘅香港,仲有咩意義呀?
行完街去咗飲咖啡,要趕喺六點前堂食完,坐喺度嘆杯咖啡。

但朋友杯竹炭咖啡味道一般… 只係可以接受,唔太推介…

竹炭拿鐵
黑芝麻拿鐵
2022-03-26
黑芝麻拿鐵
衛生情況欠佳一張枱上有死掉的昆蟲另一張地下有薯條男店員徒手執完地下嘅紙巾無清潔雙手就擺餐具🤢仲不停喺度除罩大聲呻鼻涕之後就拎嘢食俾客人🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢食物味道唔錯 係飲品唔夠熱
衛生情況欠佳
之後就拎嘢食俾客人
🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢
食物味道唔錯
係飲品唔夠熱
Avocado Toast (8.25/10) 牛油果片和牛油果醬香軟幼滑,配以poached egg和清甜的車厘茄,鋪在sourdough麵包上,配搭相當好,清新簡單卻層次豐富,比得上西營盤那些cafe的質素。All-day breakfast (7.75/10)稍微above average的all-day breakfast。蘑菇、蕃茄、sourdough頗不錯。Hojicha Latte (8/10)焙茶味香濃,奶香幼滑,拉花不錯Black sesame latte (7.75/10) 芝麻味濃,味道有點像芝麻糊,有點特別———————————————————————————⭕️總評:旺角一間頗chill的cafe,食物簡單但有質素,latte也OK,會翻食✅ 💵Budget: $120 pp (brunch)
Avocado Toast (8.25/10)
Avocado  Toast

All-day breakfast (7.75/10)
All  day  breakfast

Hojicha Latte (8/10)
焙茶味香濃,奶香幼滑,拉花不錯
Hojicha  latte

Black sesame latte (7.75/10)
芝麻味濃,味道有點像芝麻糊,有點特別
Black  sesame  latte

———————————————————————————

💵Budget: $120 pp (brunch)
Hojicha  latte
  • Hojicha  Latte
  • Avacado  Toast
今日中午時間來到店裡想吃東西,從一進門店員就完全不理會,我自覺掃完code,她眼神十分不友善的講「比個code我」,落單的時候有些問題想問,結果她就答非所問、再講返標題,沒有任何答案。或者我問題唔夠專業吧,但態度不至於這麼差?都只是問一問飲品上的問題 結果得到嘅回應是這麼惡劣 基本尊重有沒有 ?嘢食係唔錯,但是從進門到食完飯的感覺都好差😢😢😢😢😢😢希望改善下啦畢竟咖啡的確好飲,記得是短頭髮的員工,不是要求100%的尊重,但希望可以有一點的禮貌。

畢竟咖啡的確好飲,記得是短頭髮的員工,
不是要求100%的尊重,但希望可以有一點的禮貌。
2022-02-08 508 瀏覽
♨️Pause it旺角山東街84號地下@pause__it ❤️旺角山東街cafe,裝修簡約以白色為主,食物質素OK,價錢定位唔算進取👍🏻📌竹炭咖啡冇乜咖啡味,只有竹炭味📌Latte📌煙雞胸肉意大利包配薯條呢個包加埋沙律醬加滑滑的雞胸非常夾,薯條香脆👍🏻📌All day breakfast 正常發揮,沒有什麼挑剔食物:8/10抵食:8/10環境:7.8/10。。。#食在旺角 #旺角美食 #mongkokfood #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #美食推薦 #coffeeshop #coffeetime #coffeeart #coffeelife #coffeelover #coffeeaddict #alldaybreakfast #hkig #hkfoodie #hkfood #foodhk #foodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #foodphotography #foodporn #foodblogger #foodstagram #hkfo
♨️Pause it
旺角山東街84號地下
@pause__it

📌竹炭咖啡
冇乜咖啡味,只有竹炭味
📌Latte
📌煙雞胸肉意大利包配薯條
呢個包加埋沙律醬加滑滑的雞胸非常夾,薯條香脆👍🏻
📌All day breakfast
正常發揮,沒有什麼挑剔

食物:8/10
抵食:8/10
環境:7.8/10

#食在旺角 #旺角美食 #mongkokfood #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #美食推薦 #coffeeshop #coffeetime #coffeeart #coffeelife #coffeelover #coffeeaddict #alldaybreakfast #hkig #hkfoodie #hkfood #foodhk #foodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #foodphotography #foodporn #foodblogger #foodstagram #hkfoodieblogger