2023-06-29 76 瀏覽
生酮飲食近幾年很流行,身邊都有不少朋友曾經以呢種飲食方法瘦身。 但生酮飲食有好多細節要注意,要一起出街食飯,一兩餐不難,但要長時間維持實在不易。如果要係一餐裡balance到健康、味道、享受的話,我真係建議交番比專業的來做。所以今日特地堅離地一下,去開業了兩個月的NODI Coffee Works做做文青,嘆下本地中央廚房食品品牌Cooking Mission期間限定的生酮美食。生酮松露雜菌椰菜花飯 $148椰菜花飯美味的調味係經營養師建議,採用淡忌廉、草飼牛油及黑松露菌醬。椰菜花飯份量大,即使沒有carbohydrates,依然十分飽肚。有雞肶菇、鮮冬菇等蔬菜配料,更健康。朋友的生酮肉醬千層麵 $148,香味吸引到我嚐了一口,細問下原來使用了多種特色調味:馬蘇里拉芝士碎、巴馬臣芝士粉、阿里根奴香草葉、黑胡椒及乾洋芫茜等。生酮巴斯克蛋糕 $48Keep fit都可以食甜品? 生酮飲食就可以啦的,生酮蛋糕係由杏仁粉、上乘忌廉芝士、雞蛋、淡忌廉和草飼牛油製成,甜味係採用零熱量的赤藻糖醇和阿洛酮糖取代白糖。所以甜度比一般的巴斯克蛋糕輕。飲品: Single Origin Chocolate

生酮松露雜菌椰菜花飯 $148

生酮巴斯克蛋糕 $48

飲品: Single Origin Chocolate (Belize 85% Dark Chocolate), Earl Grey Mocha

生酮料理Lunch Menu (12:00pm–3:00pm)限定供應至7月31日,只要成為NODI Coffee Club會員,Lunch套餐就有10%的折扣!
呢排成日去Cafe Chill,好多時因為要搵個地方做嘢,有時都冇對食物有太高嘅期望,不過今次黎到呢間Nodi coffee work,絕對係喜出望外😍仲要有生酮餐單,當然要試吓啦!🥦生酮松露雜菌椰菜花飯($128)用椰菜花去取代飯,並唔係新鮮嘅事,不過要做到有質感,係一件花心機嘅事,椰菜花煮得軟硬適中,食落有口感,加上淡忌廉同黑松露菌醬,清新健康而不失滋味🍰生酮巴斯克蛋糕($48)要食生酮嘅蛋糕,的確唔多地方有,甜品控黎呢度就有福啦!用杏仁粉取代麵粉,採用零熱量嘅赤藻糖醇同阿洛酮糖取代白糖,即使生酮中都可以食甜食啦!食完甜品配返杯靚咖啡,為自己打打氣🫰🏻

🥦生酮松露雜菌椰菜花飯($128)

🍰生酮巴斯克蛋糕($48)

食完甜品配返杯靚咖啡,為自己打打氣🫰🏻