餐廳: NOC Coffee Co.
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
已無在港吃貨一段日子,今日路過大圍真係想不着頭腦吃什麼,眼看商場有間曾經飲過的咖啡店,就毫不考慮地在此吃個午餐。。。今日選擇嘅一個雞胸肉沙律碗$138.,跟上一杯Flat White $28(跟餐)另加一服務費沙律本來尚算大,份量亦足夠,內裏分別有紅茄仔/牛油果/南瓜以及雞胸肉,雞胸肉感覺是經過輕烤,着色過後無損他的口感,不會過於(嚡)輕輕撥開蓋着的牛油果看到的沙律感覺醬汁不多,但原來貨不可以貌相,吃在口中感覺相當夠味道,整碗吃畢,感覺飽但不感覺滯,這一點絕對是抵讚⭐️⭐️⭐️⭐️至於咖啡方面,放上了不久已經感覺起泡不少,相信是咖啡豆透氣不足的化學作用,如果識得品嚐咖啡相信這一杯應該未必算是合格⭐️⭐️⭐️整體上我覺得食物好像略為優勝於當日的咖啡,連加一總數要$182.其實真係有點兒貴,難怪咁多港人會北上搵食,偶爾一次未嘗不可。

雞胸肉沙律碗
Flat White
雞胸肉沙律碗
2024-04-12 227 瀏覽
星期一夜晚人流較少, 我哋兩個人 , 不需要等位,差不多全部嘢都自助。用qr code點餐,水都係自己出去吧檯度攞 。我哋叫咗all day breakfast,另加$25煙三文魚,同埋意大利飯+凍朱古力, 食物及沙律菜 都夠新鮮, 水煮蛋煮得幾好, 好滑溜😍 ,意大利飯就賣相麻麻哋🤐 但味道都算ok , 好creamy。同埋餐廳有吉位,唔使限時, 坐耐啲都得。如果係假期,就應該冇咁休閒,要趕住食完還枱。 我哋埋單連加一收$397。🩷🧡💛💚💙🩵💜🤎❤️
我哋埋單連加一收$397。
🩷🧡💛💚💙🩵💜🤎❤️

2024-02-21 479 瀏覽
主打簡約和具空間感嘅Cafe果日我平日去所以唔洗等位,整個環境好光猛,比人好精神嘅感覺🤤QRcode落單,可以慢慢簡我叫左個牛肉沙律碗牛柳粒|水波蛋|牛油果|南瓜| 無花果|車厘茄|雜錦沙律菜|酸種包沙律上面鋪上一隻水波蛋,篤穿後蛋汁流出黎同煎牛排一齊食 goodgood!煎到5-7成熟的牛肉,dd柴,還可接受,充滿肉感,香味都十足。最正係有南瓜粒同無花果,係比較特別嘅配菜。酸種包就欠缺果陣獨特嘅香氣,係普通包~
主打簡約和具空間感嘅Cafe

QRcode落單,可以慢慢簡
我叫左個牛肉沙律碗

最正係有南瓜粒同無花果,係比較特別嘅配菜。
酸種包就欠缺果陣獨特嘅香氣,係普通包~
2023-11-20
2024-02-09 475 瀏覽
平時多數出街食都會食得好豐富,今日突然間想食健康少少,就揀咗去noc啦,我哋一行二人叫咗個煙三文魚egg benedict, 一個煎雞胸沙律,一杯芒果茶同一杯熱latte, 食物質素唔錯,不過略嫌份量比較少,女士足夠,但男士可能真係唔太夠飽肚啦⋯⋯耐唔耐清清地食吓沙律都唔錯,下次可以試埋其他款式嘅食物!
2024-01-26 495 瀏覽
超人氣咖啡店,擁有亞洲50大最佳咖啡店榮譽,由第一屆香港咖啡師大賽冠軍創辦,上年進註大圍第一個大型商場圍方。Coffee shop行灰白主調簡約路線,除左咖啡外更提供輕食及健康主食,適品對美味同健康都有追求的人。- Matcha HK$28 🍵🥛奶味濃郁,抹茶味道香濃。- Ham & Cheese Croffle HK$28 🧀🥐牛角窩夫酥脆無比,配搭芝士和火腿的味道濃郁,超惹味!!- All Day Breakfast HK$176 🍳🥑炒蛋旋風形狀超靚,超軟熟牛油果,無花果沙律,香煎蘆筍,咸香煙肉,香脆西蘭花薯餅,黑椒蒜蓉大啡菇,感覺超健康!!- Buttery baked Lobster Tagoliolini HK$168 🦞🍝原隻龍蝦充滿牛油香氣,手工義大利幼麵軟滑有蛋香,以蒜香橄欖油汁炒香,好滿足!!

Matcha

- Matcha HK$28 🍵🥛
奶味濃郁,抹茶味道香濃。

Ham & Cheese Croffle

牛角窩夫酥脆無比,配搭芝士和火腿的味道濃郁,超惹味!!

All Day Breakfast

- All Day Breakfast HK$176 🍳🥑

Matcha
Ham & Cheese Croffle
All Day Breakfast
2024-01-08 373 瀏覽
人氣咖啡店,大圍全新分店,數千呎Size,空間感十足,走簡約路線,白色、簡潔、乾淨、高貴,氣派十足,仲有落地玻璃、吧台。All Day Breakfast Scrambled Eggs豐富十足的早晨全餐,炒蛋、香腸、牛油果、無花果、雜菜、沙律、煙肉、菇,整體味道豐富、食材新鮮,處理得恰到好處,很不錯。抹茶拿鐵首先拉花拉得幾靚,抹茶味濃郁,鮮奶有「奶」味,好喝😊

抹茶拿鐵
首先拉花拉得幾靚,抹茶味濃郁,鮮奶有「奶」味,好喝😊
抹茶拿鐵
要咖啡上有突破是向高難度挑選, 不評了!最驚喜的是yogurt, 實在太意想不到!😱😱炒過的殼物配yogurt... 那蕉香的味道, 爽脆的口味, 配上淡淡的乳酪味..... unbelievable! 而我居然好似收了水一樣, 用這些字眼寫食後感! 簡直傻了眼🤣🤣🤣地方設計有心思, 簡約但有品味!👍🏻玻璃方形造成的枱腳(支柱), 很有創意!纯白色的風格也正合影食物/飲品的背景!不走文青風格, 走自然派與實力派。個人服務員的服務質素有空間改善;現在要追上內地的服務質素, 不是吹毛求疵。
要咖啡上有突破是向高難度挑選, 不評了!
最驚喜的是yogurt, 實在太意想不到!😱😱
2023-12-19 244 瀏覽
因未太懂用手機下單,所以晚了點菜,剛過了最後點菜時間的兩分鐘,一位店員熱心幫忙,正在處理之際,另一位走過來,冷漠又有點不滿似的。接著似背稿的說,又似機械人般讀:「請盡快下單,已過了最後下單時間兩分鐘啦!」九時才打烊,我下單是8點零2分,這段時間飲咖啡也不為過吧!唉,現在的服務態度!
2023-12-01 305 瀏覽
健康之選,清新自然墨西哥餅加上芝士及雞肉,配少少菠菜乳酪加上香蕉,雜穀的museli ,健康又美味環境清幽,簡約設計係忙碌中得到一點放鬆,不過單人座位少少逼,是有些美中不足
健康之選,清新自然

墨西哥餅加上芝士及雞肉,配少少菠菜
乳酪加上香蕉,雜穀的museli ,健康又美味

環境清幽,簡約設計

係忙碌中得到一點放鬆,不過單人座位少少逼,
是有些美中不足
本人今天11月29大概5:00左右和2位朋友再次光臨NOC, 剛開業時去過,員工服務態度很好,有位中性打扮的侍應有禮專業。可惜今天再去,女侍應說話態度無禮,朋友用app下單後有問題想問,舉手示意她過來詢問,查問如果下單後才發現要加套餐,怎樣取消之前下單的飲品轉套餐時,女侍應用不友善的語氣問:先話無得取消,友人話剛下單飲品都未來,已即時舉手請侍應幫忙,她就回答:妳落左單幾耐?妳宜家想取消咩?我哋3人你眼望我眼,女侍應咩事咁態度🧐最後友人回答完女侍應問題,總算她肯幫忙取消之前下單而又未送到的其中一杯飲品。其實就算真係取消唔到都唔緊要,但唔應咁樣態度對客人,作為一間輕鬆舒適的cafe,好應讓顧客有輕鬆開心的飲食體驗。希望該公司走舒適輕鬆的路線,好應給員工提供培訓。

希望該公司走舒適輕鬆的路線,好應給員工提供培訓。

2023-11-29
2023-11-20 305 瀏覽
因為去威爾斯醫院複診,所以諗住順便去呢個商場飲杯咖啡,可能習慣咗去黃埔分店,入到去佢問我坐邊我就照坐低咗,但係好多take away (外賣)嘅客人都坐咗喺附近,咁其實點解要安排我坐喺呢度?同埋有點解會被take away嘅人坐喺啲堂食嘅人隔離?咁其實安排座位有咩意思?
因為去威爾斯醫院複診,
所以諗住順便去呢個商場飲杯咖啡,
可能習慣咗去黃埔分店,
入到去佢問我坐邊我就照坐低咗,
但係好多take away (外賣)嘅客人都坐咗喺附近,
咁其實點解要安排我坐喺呢度?
同埋有點解會被take away嘅人坐喺啲堂食嘅人隔離?
咁其實安排座位有咩意思?
2023-11-20
2023-10-24 2070 瀏覽
今次去左NOC!雖然唔係第一次食,但圍方新店又幾靚,近近地去打個卡先🤭🤭今次反而比佢啲烘焙蛋糕麵包吸引咗即刻買嚟試一試!芝士牛角包窩夫呢個係我第一個見到即刻想食,我對牛角包窩夫冇乜抵抗力加上面頭溶晒嘅芝士超邪惡啊,咬落有少少蛋黃醬加火腿粒,而且外皮勁酥脆超好食🤤流心拖肥方塊酥雖然佢有加熱,但係呢流心嘅效果就唔係咁出眾,拖肥味道都唔算太甜,有啲似森永嘅拖肥牛奶糖味道,外層做到144層既酥皮,層次分明好酥脆口感非常好👍🏻 我同男朋友都係朱古力控都覺得如果入邊係朱古力醬嘅話就會比足100分😂😂海鹽焦糖朱古力蛋糕呢個係最有驚喜嘅一個,因為食之前呢我拎咗少少個焦糖醬嚟食,就覺得佢好甜,心諗就死啦呢個嘢咁甜點食呢?但第一啖咬落口,竟然覺得佢唔甜!佢同個朱古力蛋糕中和咗完全冇死甜嘅感覺,朱古力味好香濃啊,原來用左70%朱古力脆皮包住好軟熟既朱古力蛋糕,加埋一齊好好食,雙重享受,估唔到效果咁出乎意料之外😆飲品方面,我哋叫咗一個抹茶拿鐵,一個單品朱古力咖啡抹茶拿鐵呢隻中規中矩啦,拉花都幾靚,飲到最底都好濃抹茶味!單品朱古力咖啡呢有啲特別,因為係有得揀嘅呢唔係咖啡嘅豆,而係採用來自加納的68% 尼昂寶黑朱

芝士牛角包窩夫

流心拖肥方塊酥

海鹽焦糖朱古力蛋糕

飲品方面,我哋叫咗一個抹茶拿鐵,一個單品朱古力咖啡
抹茶拿鐵呢隻中規中矩啦,拉花都幾靚,飲到最底都好濃抹茶味!
單品朱古力咖啡呢有啲特別,因為係有得揀嘅呢唔係咖啡嘅豆,而係採用來自加納的68% 尼昂寶黑朱古力製成的單品朱古力加埋咖啡做成,不過朱古力味唔算濃,咖啡有少少蓋過左!

整體來講 我哋嗰日係星期日下午大約一點左右啦,唔需要等位,好好彩可以安排到靠近玻璃窗嘅位置,啱晒我哋打卡🤭而且店舖已白灰色為主又有一排落地大玻璃陽光照入嚟好舒服,食物質素我覺得唔差,店員服務又好好好有禮貌,如果想下午時間想chill 返下,都係一個唔錯嘅選擇
☺️ 食飽飽仲可以喺商場慢慢行街

NOC Coffee Co. (大圍)
回顧率🌸:8/10
食物質數🤤 :8/10
環境⛲️:7/10
服務👩🏻‍💼:7/10
地址: 大圍車公廟路18號圍方4樓430號舖
2023-10-21
下午茶
I totally fell in love with their coffee beans, it’s called No. 18! 😆 They serve breakfast, pastries, entrees, sandwiches and many others, so deserve to try!the cafe has relatively big windows and lots of natural light, this is what I love about them actually. 👌🏻They have a 90 min seating limit! This time, I tried:🫐Blueberry Danish 🫐The crust is so crispy! I wish there were more custard so it could be more flavourful hehe 😜 but itself right now is quite yummy 😋 Regular latte Again, I fell in lov

🫐Blueberry Danish 🫐

Regular latte
Again, I fell in love with their coffee beans such that I wanted to buy the coffee beans afterwards (didn’t because I don’t have a blender)! Their latte art is also so pretty 🤩

Earl grey basque cheesecake
This is definitely something you must try when you visit! They have other flavours too but they all sold out 😅 the Earl grey flavour was quite strong and overall it wasn’t so sweet 😇

Buttered Lobster
the sauce was so good and the lobster was perfect cooked! I love the seasoning that they put on the spaghetti, it’s fresh and I kept going back for more! One down side about this is that this dish might take a little longer to prep, we waited around 20 mins. 😆

This is such a great place for friends to hang and enjoy some yummy food! Even if travelling solo, you could come and enjoy some views and/or read! I will definitely come back for some of that coffee 🤍
2023-10-08 523 瀏覽
NOC Coffee Co.现在真的好🔥啊,我记得一两年前工作日去红磡黄埔那家去喝咖啡☕️都超多人在排队也去过元朗形点那家,我真的是忠实老粉了🤣🤣很喜欢这种明亮简洁的装修风格,而且拍照很有氛围感🥰这次和朋友在大围围方逛街,发现又开了新的分店!一段时间没吃我又馋了🤤【麦芽糖烤🐓沙律碗】之前吃过牛肉的那一款,这次试试🐓肉,发现两款都好好吃啊!我平时吃的比较重口油腻,感觉还是得多吃点轻食更健康😢这个沙拉真的很丰富我好喜欢!里面有牛油果、南瓜、水煮蛋、无花果、车厘茄和沙律菜,食物都很新鲜🥰还搭配了两片酸种面包,吃完饱饱的!【全日早餐】有香肠、煙肉、烤波特菇、牛油果、西兰花芝士薯饼、无花果杂菜沙律、露笋、炒蛋也是非常之丰富了,炒蛋很是嫩滑!我好喜欢吃这个香肠,好香好好吃😋【抹茶巴斯克芝士蛋糕】本来想试试蛋挞的,听说很好吃但居然才1点就没了😞不过这个巴斯克芝士蛋糕也很好吃,细腻丝滑很浓郁,不过吃多了有点腻,两个人share刚刚好!咖啡是搭配的两杯卡布奇诺,正常水平啦~不过拉花很漂亮!

【麦芽糖烤🐓沙律碗】

之前吃过牛肉的那一款,这次试试🐓肉,发现两款都好好吃啊!
我平时吃的比较重口油腻,感觉还是得多吃点轻食更健康😢

【全日早餐】

【抹茶巴斯克芝士蛋糕】

咖啡是搭配的两杯卡布奇诺,正常水平啦~不过拉花很漂亮!
2023-10-03 376 瀏覽
Noc Cafe 是一家迷人的小咖啡館,提供了多種美味的飲品和糕點。現在讓我們來評論一下他們的熱拿鐵、蘋果牛角酥和蛋撻。首先是他們的熱拿鐵。Noc Cafe 的熱拿鐵是咖啡愛好者必嚐的一道飲品。它以濃郁而順滑的咖啡為基礎,加入了熱牛奶和一絲絲的奶泡。這種組合帶來了濃郁的咖啡香氣和柔和的奶味,讓人心情愉悅。其次是他們的蘋果牛角酥。這款糕點外層酥脆,內部則包裹著香甜的蘋果餡料。每一口咬下去,可以感受到牛角酥的酥脆口感和蘋果的清新風味。這款糕點既美味又有趣,絕對是下午茶的絕佳選擇。最後是他們的蛋撻。蛋撻是一種經典的糕點,而 Noc Cafe 的蛋撻絕對不會讓你失望。它們的蛋撻外層酥皮金黃酥脆,內部則是絲滑濃郁的蛋奶餡料。每一口都帶來滿滿的蛋香和濃郁的口感,讓人愛不釋手。總的來說,Noc Cafe 提供了美味的熱拿鐵和精緻可口的糕點。無論你是喜歡咖啡還是甜點,這家咖啡館都能滿足你的味蕾。此外,他們的環境舒適,讓人可以放鬆身心,享受一個愉快的用餐時光。