2024-05-14 86 瀏覽
之前在顯徑食過幾間很不錯的食肆,所以有空便想再來看看附近可有什麼「新發現」。🤔這間食肆有點隱蔽,在大街背後的巷仔裹,唔留意分分鐘找不到;店舖面積不是很大,大概只有十多個座位,店內放有很多「貓咪的擺設」,很是可愛!😍我們叫了兩份珍寶全日早餐、例湯、美式咖啡 及 壹份芝士蛋糕。😋珍寶全日早餐都幾大份,包括:煎雞扒、煙肉、炒滑蛋、炒小啡菇、新鮮沙律菜、鮮忌廉薯蓉 及 酸種麵包,雞扒嫩滑生熟度控制得幾好,可惜煙肉煎得太乾身變硬。😅紅得像紅酒一樣的紅菜頭湯,帶有獨特的甜味,幾好;據說紅菜頭對身體有很多好處,真係有益又好味。🥣原味巴斯克芝士蛋糕軟滑好味,帶有濃濃的芝士香,可惜表面有點過火(燶咗),如不是就更好了;美式咖啡就比較普通,沒有什麼香味,但也唔難飲。☕️#珍寶全日早餐 $118#紅菜頭湯 加$10#美式咖啡 #原味巴斯克芝士蛋糕 $42#Mama地址: 大圍上徑口村15號地舖電話: 61379278

#珍寶全日早餐 $118

2024-05-05
  • 珍寶全日早餐
  • 原味巴斯克芝士蛋糕
  • 紅菜頭湯
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【顯徑自家製小店|🍰用心烹調每日限量蛋糕】鋪頭細細但係賣野嘅類別都唔少,有特色意粉、自家制麵包、芝士蛋糕同咖啡☕️ 近排仲新推出咗韓式下午茶,梗係要黎試試佢~但係小店經營人手少啲,所以會慢少少,不過小編表示絕對值得等!!!!.🐨午餐肉厚蛋芝士韓式三文治 $50推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️韓式三文治入面材料非常豐富,有午餐肉、椰菜炒蛋、芝士、蜜糖芥末醬,一上枱厚度同份量都好驚人,勁足料、勁吸睛!唔係嗰啲切開得中間有料嘅三文治,而係啖啖都食到每款食材😎麵包好鬆軟外面輕輕烘脆咗,午餐肉同芝士味最出鹹鹹地嘅,炒蛋最特別嘅就係椰菜,一黎飽肚感上升,二黎令到個三文治更加健康,最緊要就係,椰菜大大粒口感好豐富,哩個配搭好明智!.🐨柚子醬雞鎚 $28推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐見有小食就加埋黎試下,雞鎚炸得好脆,保持到雞肉肉汁,唔會好乾~ 柚子醬酸酸地,去除到雞鎚嘅油膩感🍖好抵食!!.🐨巴斯克芝士蛋糕 $42推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐追趕潮流尾端嘅小編,當然要試埋佢哋每日新鮮整嘅芝士蛋糕啦🍰賣完即止!大家想試特別味道就要早啲啦~ 今次試咗原味,如果好飽都可以入黎食芝士蛋糕
.#foodie #hk #hkfoodie
🐨柚子醬雞鎚 $28
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
🐨巴斯克芝士蛋糕 $42
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
追趕潮流尾端嘅小編,當然要試埋佢哋每日新鮮整嘅芝士蛋糕啦🍰賣完即止!大家想試特別味道就要早啲啦~ 今次試咗原味,如果好飽都可以入黎食芝士蛋糕,因為真係好好好好好食🩷🩷芝士味超級濃郁,而且一切落去好順滑~份量岩岩好,唔怕食到膩~
🐨熱朱古力咖啡 跟餐$20
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
熱朱古力咖啡一上枱就聞到咖啡香味,入口順滑~咖啡飲到有堅果味嘅餘韻,好特別,朱古力味又唔會太濃,反而帶到咖啡味更出... 飲得出係好有心做咖啡嘅小店,如果有埋拉花就一流啦🌹
——☼——☼——☼——☼——☼——
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB大圍 #HTB西式
#大圍美食 #大圍 #西式 #蛋糕 #意粉 #三文治 #麵包 #韓式 #美食推介
朱古力咖啡
朱古力咖啡
  • 巴斯克芝士蛋糕
  • 熱朱古力咖啡
2024-02-04 418 瀏覽
臨近新年,都要請假執屋和休息,難得天氣好,就帶著輕鬆心情,和朋友外出食個下午茶。 沒想過就在圍村內都有不少小店,開將5個月,就決定入座一試。餐廳地方不大,都可坐上10多人,門外還有bar枱位,坐下不久,每張枱都有人入座。 餐廳內播放著音樂,帶著柔和光線,感覺輕鬆又舒適。餐牌都相對簡單,有Brunch、下午茶、晚餐、韓式部隊窩、韓式三文治、自家製酸種麵包、巴斯克蛋糕和飲品。 飲品主要以咖啡為主,再有果茶花茶和一般餐茶選擇。 Brunch主食包餐湯和指定飲品一杯,如果下午茶就只有指定飲品,2者都可加HKD10轉其他飲品。雞蓉粟米湯,湯中滿滿肉絲和粟米蓉,真材實料。 餐飲凍百香果茶,有著清香百香果味,甜味淡淡,又可以解除煙肉和雞扒肉膩感覺。珍寶全日早餐 HKD118,包括雞扒、煙肉、滑蛋、小啡菇、忌廉薯蓉、新鮮沙律和酸種麵包,非常豐富。 製作過程需時15分鐘,送上枱賣相非常吸引。雞扒肉質滑溜、煙肉煎得香脆、滑蛋很滑溜。 小啡菇菇味香濃加了點薯蓉一起吃都不錯。 最愛沙律配柚子醋汁,酸酸甜甜夠開胃,配上煙肉和滑蛋,放上酸種包一起吃,多多左酸種包酸口感。牛角包窩夫配雪糕 HKD48,下午茶餐,用上
牛角包窩夫配雪糕 HKD48,下午茶餐,用上牛角包壓成窩夫,口感多了牛角包鬆口感,配上雲尼拿雪糕和脆脆,更加美味。
  • 牛角包窩夫配雪糕
  • 珍寶全日早餐
2024-05-13 17 瀏覽
朋友食過位於顯徑上徑口村的一家小店 Cafe「Mama」後讚口不絕,無論主食、麵包或甜品皆做得用心出色,今天帶同家人專誠到訪-Brunch: 番茄燉牛肋條意大利飯 $118配指定飲品,+$10 轉朱古力咖啡將牛肋條切成小粒方便進食,牛肋條爽滑帶筋有牛香;充滿番茄香的意大利飯煮得剛好,有半生熟的口感,加入香甜胡蘿蔔更添層次感朱古力咖啡甜度適中,質感細滑,濃香的可可香及醇厚的咖啡香非常平衡美味指數:8.5/10-Brunch: 珍寶全日早餐 $118煎雞扒、煙肉、炒滑蛋、炒小啡菇、新鮮沙律菜、鮮忌廉薯蓉及酸種麵包煎雞扒嫩滑富肉汁而不油膩;煙肉煎得香脆可口;炒蛋細滑有蛋香;炒啡菇菇香濃郁;薯蓉薯香豐富;酸種麵包口感煙韌配指定飲品,點選蜂蜜柚子茶美味指數:8.5/10-自家製巴斯克芝士蛋糕 (士多啤梨) $48採用日本忌廉芝士,入口軟滑細緻,士多啤梨香天然,作為飯後甜品非常滿足美味指數:8.5/10
Brunch: 番茄燉牛肋條意大利飯 $118
配指定飲品,+$10 轉朱古力咖啡
Brunch: 珍寶全日早餐 $118
配指定飲品,點選蜂蜜柚子茶
自家製巴斯克芝士蛋糕 (士多啤梨) $48
2024-05-13
  • 自家製巴斯克芝士蛋糕
2024-03-23 95 瀏覽
位置好隱秘,唔係朋友介紹真係唔會搵到但一試非常驚喜佢地烘培功力明顯好強試左burger、麵包拼盤同巴斯克蛋糕麵包同蛋糕都非常出色麵包拼盤用的酸種麵包好煙韌,d toppings 勁澎湃,三種味道都調配得好好,尤其鍾意Parma ham配芝士,鹹香十足。但最正係塊包,如果可以畀多一小塊淨包就好巴斯克蛋糕唔會太甜,伯爵茶味好香,口感好滑,中間仲有少少流心,好正👍🏻Burger塊包香軟,好香牛油味塊肉好juicy,薯條相對失色 其他野同飲品都ok,中上水平,但麵包實在太搶戲,下次要來試佢個bagel 間鋪得10個位左右,週末都唔full,但有3-4個staff,出菜仍然偏慢,好擔心佢地會做唔住🤦🏻‍♀️希望呢d有質素的小店加油
位置好隱秘,唔係朋友介紹真係唔會搵到
但一試非常驚喜
佢地烘培功力明顯好強
試左burger、麵包拼盤同巴斯克蛋糕
麵包同蛋糕都非常出色

三色酸種麵包拼盤

但最正係塊包,如果可以畀多一小塊淨包就好

伯爵茶巴斯克芝士蛋糕

和牛大啡菇洋蔥竹炭漢堡配薯條

Burger塊包香軟,好香牛油味
塊肉好juicy,薯條相對失色

希望呢d有質素的小店加油
三色酸種麵包拼盤
伯爵茶巴斯克芝士蛋糕
和牛大啡菇洋蔥竹炭漢堡配薯條
今日係老公生日的大日子之前在Open Rice見Mama cafe有自家製蛋糕,所以早一個星期打電話來訂生日蛋糕同訂位,希望比老公一個驚喜。南瓜湯配酸種包 (晚餐加$10有餐湯)自家製酸種包脆卜卜,配南瓜湯真係好好飲。好有家的感覺❤️自家製青醬雞肉意粉 $98雞肉一啲都唔韌,意粉軟硬度適中、好味蕃茄嫩牛肋條意大利飯 $108牛肋條ok,食落好開胃,份量足夠。重點是Tiramisu蛋糕🎂老闆娘講是用意大利純正配方,同一般食開的Tiramisu蛋糕好唔同,食落好清新,配上本地士多啤梨作點綴。讚👍 最重要老公滿意!總結:下次會再來幫襯。
今日係老公生日的大日子

南瓜湯配酸種包 (晚餐加$10有餐湯)
自家製酸種包脆卜卜,配南瓜湯真係好好飲。好有家的感覺❤️

自家製青醬雞肉意粉 $98
雞肉一啲都唔韌,意粉軟硬度適中、好味

蕃茄嫩牛肋條意大利飯 $108
牛肋條ok,食落好開胃,份量足夠。

重點是Tiramisu蛋糕🎂

總結:下次會再來幫襯。

2024-03-14
生日
2024-01-21 166 瀏覽
聽街坊講話好得,好有心做每樣野食,就過去試下,佢地有自己做面包同埋蛋糕Lunch價錢合理, 叫咗all day breakfast ,辣蜆意粉同埋煙三文魚芝士酸種面包, 辣蜆意粉好惹味,有驚喜,四籽酸種都好好味,食完再食左個開心果巴斯克蛋糕,勁香,唔太甜,一問下,原來佢地自己用開心果做個醬,咁多功夫,難怪咁香開心果味。老闆又好好服務,會問客人意見,又好笑容,會再幫襯。佢地蛋糕需要預訂,會試下訂俾朋友慶祝生日。
佢地蛋糕需要預訂,會試下訂俾朋友慶祝生日。
2024-01-21
2023-12-09 192 瀏覽
行開附近求其入~但發現有驚喜小店‼️食物好食❗️黑咖啡都高質❗️食物即叫即整‼️食得出是認真的味道‼️環境好舒服‼️半開放式廚房見到食物制作好乾淨‼️Staff 都好有禮貌‼️

食物即叫即整‼️食得出是認真的味道‼️

環境好舒服‼️半開放式廚房見到食物制作好乾淨‼️

Staff 都好有禮貌‼️

2023-12-09
2023-11-25 157 瀏覽
朋友住顯徑,順便望吓佢附近有咩食跟住望到一間門口好特別嘅舖頭,入到去環境都算舒服,佢餐牌有分早餐、午餐同下午茶,最特別嘅餐就係有個腐乳卡邦尼,份量適中同非常之入味,算係高質嘅意粉,價錢唔算貴,不過係等耐少少。遠處望入廚房哥哥非常用心製作食物,感受到呢間cafe員工高質,食物又高質👍🏻👍🏻下次會再光臨🙌🏻
朋友住顯徑,順便望吓佢附近有咩食
2023-11-17 153 瀏覽
早餐去咗Mama,見到出咗新嘢,叫做“雲朵吐司”吐司上面嘅蛋白有D蜜糖,同蛋白好夾,令到清淡嘅蛋白有小小甜味同香味,切開仲有流心蛋。點住蛋汁食吐司,簡簡單單,一份輕盈又別致嘅早餐,配埋杯咖啡剛剛好。好開心小店keep住有新食物加入menu,今日呢個吐司有驚喜。
早餐去咗Mama,見到出咗新嘢,叫做“雲朵吐司”
雲朵吐司
2023-11-17
$60 (早餐)
  • 雲朵吐司
難得黎到顯徑,試下小店😌坐得幾舒服,居然有出面好難見到嘅「腐乳意粉」同「咖啡Basque Cheesecake」好味過原味!會再黎試下😎All day Breakfast 普普通通,意粉好食d可惜冇影食物相,下次應該會再黎💪🏻
難得黎到顯徑,試下小店😌
好味過原味!會再黎試下😎
All day Breakfast 普普通通,意粉好食d
可惜冇影食物相,下次應該會再黎💪🏻
2023-10-23 151 瀏覽
📍mama(大圍)大圍上徑口村15號地舖今日同朋友踩完單車係大圍行下,就發掘到呢間隱世cafe,有自家制麵包,嘢食樣樣都好新鮮,連沙律菜都寧舍新鮮爽脆過人,仲有種家嘅感覺,環境非常舒服。cafe喺上徑口村村公所隔離👉Mama All Day Breakfast 💰$98😋😋😋😋.7/5全日早餐幾時都覺得啱食,大件又好食,炒蛋係香滑,而且有蛋汁流出嚟,腸係選用咗雞肉腸,有別於平時食到嘅膻味腸,炒菇好有菌味,又夠多菇汁,個薯蓉係我第一次食得出係真係原個薯仔整出嚟,係好好食,食得出對食物個種熱誠,而塊酸種麵包不得了,係我鐘意食嘅硬掘掘包邊,非常有口感🫶🏾🫶🏾🫶🏾🫶🏾💰+10👉Iced Americano好香濃嘅味道,甘而不苦👉黑松露芝士滑蛋蘑菇酸種包,新鮮沙律菜💰78😋😋😋😋.8/5嘩,大廚整緊啲嘢食嘅時候,已經聞到陣陣媒氣味,捧到嚟個時係非常濃烈,係份量十足嘅黑松露,配埋個炒滑蛋,係幾咁合拍,放埋上塊酸種麵包,一啖放入口,個感覺係幾咁滿足🤭🤭🤭🧑‍🍳💰+10👉Flat White鮮奶打到好香滑順口,個咖啡比平時飲開嘅特別濃,個人較為喜歡😙😙😙👉白家製湯種麵包💰42😋😋😋😋😋/5呢個包係店舖
📍mama(大圍)
大圍上徑口村15號地舖

👉Mama All Day Breakfast
💰$98
😋😋😋😋.7/5
💰+10
👉Iced Americano
好香濃嘅味道,甘而不苦

👉黑松露芝士滑蛋蘑菇酸種包,新鮮沙律菜
💰78
😋😋😋😋.8/5
💰+10
👉Flat White

👉白家製湯種麵包
💰42
😋😋😋😋😋/5
呢個包係店舖自家制麵包之一,我係門口見到張相已經比佢深深咁吸引住,一坐低就即落單叫呢個包,因為稍要需時,喺焗緊嘅時候已經聞到好香,好重蒜香味,等約十五分鐘先上枱,要吹下先好放入口,外層香脆可口,入面係滿滿忌廉芝士同香蒜,多到流出嚟,但一啲都唔覺得漏,好味到我差啲食哂成個🤩🤩🤩

回頭: yesYesyes!!!所有食物都真係用作品說話,食完完全有絕對會再黎既感覺😚😚😚😚
2023-10-18 103 瀏覽
今日好特別,同朋友係顯徑站附近既村屋擇左間好chill既餐廳,餐廳細細間,裝修好溫馨,主打西式食物為主,廚師同員工看似係幾位差唔多年紀既朋友,好有人情味!野食價錢合理又好食,尤其呢度既酸種麵包!超級好食!。🥢Home made 意粉 - 香蒜辣炒雞肉意粉 $88 呢個自家製意粉有獨特嘅香蒜味道同辣椒嘅刺激,炒得香口嘅雞肉令味道更加豐富。意粉本身煮得剛好,彈牙有口感。份量適中,食得飽足又滿足味蕾👍🏼超讚!。🥢Mama All Day Breakfast ($98):呢款全日早餐真係好豐富!滑蛋炒得鮮嫩,夾雜埋早餐腸同炒雜菌,增加咗唔同嘅口感同風味。茄汁焗豆香甜可口,配埋新鮮沙律菜同焗薯蓉,令整個餐盛宴更加豪華。四籽酸種麵包外脆內軟,絕對係一個好滿足嘅ADB選擇。。🥢Iced Latte +$10:Ice latte 拿鐵帶有濃郁嘅咖啡香氣同滑順嘅牛奶口感。🥢熱柚子蜜跟餐免費包野飲,正常發揮☺️

🥢Home made 意粉 - 香蒜辣炒雞肉意粉 $88

🥢Iced Latte +$10:
Ice latte 拿鐵帶有濃郁嘅咖啡香氣同滑順嘅牛奶口感

🥢熱柚子蜜
跟餐免費包野飲,正常發揮☺️
2023-10-05 117 瀏覽
寧靜嘅小區就最適合去cafe chill下~🔹菠菜濃湯🔹個湯碗好有feel,個湯都好有驚喜~食落好啖啖菠菜咁,但又好滑,無菠菜嘅青味~🔹黑松露蒜蓉什菌意粉🔹 好香黑松露味~蒜蓉嘅比例又剛剛好,無搶味得黎仲提升左成個意粉~🔹牛角包窩夫雞扒配新鮮沙律菜🔹其實未食過牛角包窩夫,所以口感好新鮮~佢有牛角包嘅香酥味,但又有窩夫煙韌嘅咬口~加上脆口嘅煎雞扒,同清爽嘅沙律菜,成個dish食完好滿足~🔹原味/咖啡味巴斯克芝士蛋糕🔹本身唔太好巴斯克蛋糕,好怕啲芝士有陣臭味,不過呢兩件蛋糕打破左我嘅想像,啖香芝士味/ 咖啡味,質感又好軟滑,好好食,好快就清左碟~係用心嘅作品~🔹凍美式咖啡/ 凍百香果茶🔹Set lunch 包呢兩款飲品,實在少有~所以好抵~望住佢地就已經chill左~
[大圍 - 自家製Cafe]

寧靜嘅小區就最適合去cafe chill下~

🔹菠菜濃湯🔹
個湯碗好有feel,
個湯都好有驚喜~
食落好啖啖菠菜咁,
但又好滑,無菠菜嘅青味~

🔹黑松露蒜蓉什菌意粉🔹
好香黑松露味~
蒜蓉嘅比例又剛剛好,
無搶味得黎仲提升左成個意粉~

🔹牛角包窩夫雞扒配新鮮沙律菜🔹
其實未食過牛角包窩夫,
所以口感好新鮮~
佢有牛角包嘅香酥味,
但又有窩夫煙韌嘅咬口~
加上脆口嘅煎雞扒,
同清爽嘅沙律菜,
成個dish食完好滿足~

🔹原味/咖啡味巴斯克芝士蛋糕🔹
本身唔太好巴斯克蛋糕,
好怕啲芝士有陣臭味,
不過呢兩件蛋糕打破左我嘅想像,
啖香芝士味/ 咖啡味,
質感又好軟滑,
好好食,好快就清左碟~
係用心嘅作品~

🔹凍美式咖啡/ 凍百香果茶🔹
Set lunch 包呢兩款飲品,
實在少有~
所以好抵~
望住佢地就已經chill左~
Mama (大圍)大圍上徑口村15號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:Mama All Day Breakfast $98,宇治抹茶巴斯克芝士蛋糕 $48Mama All Day Breakfast:這是一個價格實惠而美味的套餐。套餐包括炒滑蛋、早餐腸、炒雜菌、新鮮沙律菜、焗薯蓉和四籽酸種麵包,還配有是日餐湯和冷熱飲品,正!😄😄😄炒滑蛋烹調得恰到好處,蛋液軟嫩滑滑的,帶有微妙的奶香。四籽酸種麵包很有特色,四種種子有的像南瓜子、有的像瓜子、有的像黑芝麻、有的像紅色的芝麻,口感一流!👍👍👍早餐腸肉質鮮嫩,外皮爽脆,十分彈牙。炒雜菌呈深啡色,咀嚼時有濃列的蘑菇香氣滯留在齒頰之間,非常美味!👏🏻👏🏻👏🏻沙律菜很新鮮,放入口咬時有清脆的響聲,也有清甜的菜汁,既清爽亦健康!焗薯蓉有綿綿的質感,中間又有粒粒的薯仔肉,有雙重滋味!❤️❤️❤️是日餐湯是新鮮蕃茄湯,味道濃郁,酸甜可口,蕃茄肉磨成粉末溶入湯裏,花了不小功夫!飲品我選了美式咖啡,口感順滑,咖啡味濃,香氣四溢,卻又不會過甜!😍😍😍宇治抹茶巴斯克芝士蛋糕:這個蛋糕可算是今個午餐的亮點。富有層次感
Mama (大圍)

大圍上徑口村15號地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

宇治抹茶巴斯克芝士蛋糕:這個蛋糕可算是今個午餐的亮點。富有層次感的抹茶味與香濃的芝士融合在一起,質地滑潤而細膩,蛋糕焗至有焦香味,但卻像雪糕般冰凍,令人回味無窮!😋😋😋