🎈 建議場合:#即興食飯 #暢談食飯 👤 建議人數:2-4人(最多可容納4人檯)💸 人均消費:$100-200【2個人食咗啲咩?】- 韓式牛肉大醬湯 $105 (+$5 芝士)- 韓式辣牛肉烏冬 $128⭐⭐⭐⭐「和善韓國老闆娘 家一般的小店」尼間位於馬灣嘅韓國菜小店好chill、好warm,老闆娘同店員都好和善,好好人~ 裝修到好似到左屋企食飯咁。前菜任添,有泡菜、牛蒡同埋炸餃子,泡菜同牛蒡都幾正宗,但炸餃子就凍左同淋左,個皮比較韌。大醬湯味道正宗,入面好足料,個餐包埋飯,包你食到飽!辣牛肉烏冬係好食嘅,不過個湯底應該係公仔麵個啲湯底,牛肉就係啲火鍋牛肉片,烏冬好彈牙好好味~  個湯夠辣,除左牛肉之外啲料都好足,有金針菇,椰菜,洋蔥同大蔥。但係如果個價錢可以低翻少少就完美啦!📍 Little Seoul馬灣珀麗灣碼頭地下P1號舖
🎈 建議場合:#即興食飯 #暢談食飯
👤 建議人數:2-4人(最多可容納4人檯)
💸 人均消費:$100-200

【2個人食咗啲咩?】

- 韓式牛肉大醬湯 $105 (+$5 芝士)
- 韓式辣牛肉烏冬 $128

⭐⭐⭐⭐「和善韓國老闆娘 家一般的小店」

大醬湯味道正宗,入面好足料,個餐包埋飯,包你食到飽!

📍 Little Seoul
馬灣珀麗灣碼頭地下P1號舖
2023-09-30 289 瀏覽
朋友推介下,放假專成入馬灣試食👍🏼葵芳坐巴士、碼頭總站落,行1分鐘就到很方便。店內環境十分舒適簡潔,望到海邊,即時有去旅行搵到好嘢食嘅感覺,職員親切友善,有一份住家人情味。點了鮑魚牛骨湯飯,湯望落好清,入口好夠味,牛骨肉厚身又腍,我哋連個湯都飲晒,值得一試再試🥰。半半炸雞(咖喱蜜糖、芝士)要等15至20分鐘,但皮脆肉滑。炒牛肉年糕,正常水準。愉快的假期午餐。必會再去幫襯,試吓其他食物。😇😇
朋友推介下,放假專成入馬灣試食👍🏼

愉快的假期午餐。必會再去幫襯,試吓其他食物。😇😇
2023-09-30
  • 鮑魚牛骨湯飯
2023-08-06 250 瀏覽
韓國野本身前菜係可以任添,但出面好多餐廳都唔會再添比你,今次嚟到馬灣呢間韓國菜,staff問咗我地好多次要唔要添,我哋都添咗3-4次,而且仲要係好食嘅前菜!有kimchi、辣蘿蔔同炸紫菜卷。蘿蔔雖然好辣,但都好好食好爽口,炸紫菜卷入面係蛋同埋一啲爽口嘅配料,可能係蘿蔔嚟我叫咗個大醬豆腐湯,入面好多配料,豆腐、菜、肉,肉醃到入晒味,每啖都好豐富,然後成個湯辣辣地又夠香,配埋白飯好好食!價錢方面,唔算話好平,但一個飯百幾蚊嚟講,佢都算好好食,而且裝修上有心思,木枱木椅都幾靚,然後店內夠空間,食得好舒服~

有kimchi、辣蘿蔔同炸紫菜卷。

2023-08-05
2023-05-18 276 瀏覽
馬灣嘅Little Seoul蜂蜜炸雞同埋咖喱味炸雞真係好好食!兩款炸雞都係即炸,肉質鮮嫩多汁,味道又好,好夠味。而且份量好多,夠兩個人share,真係好抵食🐔🍗除咗食物好味,老闆娘仲好好人,會得閒過嚟吹兩句水,好有人情味。整個用餐體驗都好舒服,好似係喺朋友嘅屋企食嘢咁。如果你係炸雞控,真係要黎試下Little Seoul嘅蜂蜜炸雞同埋咖喱味炸雞,絕對唔會失望!👍

2023-03-16 329 瀏覽
平日時間下午去到,諗住叫餐,最後店員話因為叫唔切貨,無午餐叫,變左要散叫,但散叫有時有d 都話無😵‍💫😵‍💫雖然果下有d 想走。。。不過最後覺得算啦,唯有再改叫其他~雖然唔平,不過佢ge 食物質素及味道都好味,都值返~有時覺得最緊要好味,比都比得有價值d 😀.忌廉牛肉烏冬 $128好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️忌廉的醬汁配烏冬,好夾好香滑😋😋好有食緊卡邦尼ge feel😁😋.配菜~.牛骨湯配飯 $148好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️牛的份量都多,而且好好飲,牛骨湯味濃郁,加上配落石鍋到,熱辣辣好正😋😋👍🏻.雙拼炸雞。。蒜香+甜辣 $215好味度:⭐️⭐️⭐️.醃蘿蔔,都幾開胃😋😀
雖然果下有d 想走。。。不過最後覺得算啦,唯有再改叫其他~
忌廉牛肉烏冬 $128
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
忌廉的醬汁配烏冬,好夾好香滑😋😋
好有食緊卡邦尼ge feel😁😋

配菜~

牛骨湯配飯 $148
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️

雙拼炸雞。。蒜香+甜辣 $215
好味度:⭐️⭐️⭐️

醃蘿蔔,都幾開胃😋😀
2023-02-13 238 瀏覽
平時好小寫食評,今次入來玩一晚,路過見到入去試試,因為2個人只叫了炸雞和牛肉粉絲,原味炸雞入味,雞肉唔乾,辣雞我覺得太辣,下次要試食芝空雞,整體來說直得一贊,服務員好親切!
2022-03-16 987 瀏覽
🍱 Ordered this $88 lunch set. It has Korean Tteokbokki, a small korean roll, a small starter (either seaweed spring roll or a piece of fried chicken) as well as a drink. The food is made to order so it was quite fresh. The portion size is ok for a female. perhaps not enough for a grown man but otherwise it is a good deal. 🙌🏻Support the small shop and help them survive the pandemic
🍱 Ordered this $88 lunch set.

2021-08-30 1252 瀏覽
在馬灣這個小島上,沒有很多食肆,選擇很少。我們見這間小店近碼頭,諗住不妨一試,怎料有點貼錢買難受的感覺!這間小店雖然食物種類很多,但是食物質素只是一般罷了!最令人印象難忘的就是,它的服務態度好差!職員落單好馬虎,沒有寫在紙上或自己記錄下來,同時,落完單之後又不會覆核食客的order……….所以,就攪到落錯單!最諷刺是他們的職員自己落錯單後,死口唔認,不斷話自己冇錯,他們只是說張單寫了咁多樣嘢,食客自己要負責番!問題係張單不是食客自己打落去的啊!是你們自己職員打落去的!真係攪到成肚氣!已BLACKLIST 了這店,永遠不會再光顧。
在馬灣這個小島上,沒有很多食肆,選擇很少。
這間小店雖然食物種類很多,但是食物質素只是一般罷了!
最令人印象難忘的就是,它的服務態度好差!
問題係張單不是食客自己打落去的啊!
是你們自己職員打落去的!
真係攪到成肚氣!
已BLACKLIST 了這店,

永遠不會再光顧。
為左呢間野第一次寫食評今日星期日去間餐廳下午戈陣會有落場 六點先會開返我地六點一二左右就入左去有幾檯人都差唔多時間入去同媽媽兩個人叫左一個牛肉炒粉絲 一個牛肉石窩拌飯 同埋一份雙拼辣味+果味蒜香炸雞粉絲比想像中大碟 夠兩個人share食 好味牛肉石窩飯ok 有飯焦 媽媽中意炸雞見唔少人推介所以叫左 果然唔錯 炸得好滑 蒜香味好味 辣味就唔知 因為媽話好辣我怕辣冇食到樣樣野食都唔錯而今次寫食評特別想講既其實係間餐廳既服務餐廳有兩女一男做落單傳餐兩個女既服務都十分好 好nice 其中一個仲會同客閒聊幾句 好親切亦好helpful抵讚但個男仔既服務就係唯一我希望可以改善既地方又唔可以話佢係好冇禮貌 但就唔夠尊重吧或者係年紀尚輕 比我感覺有點hea/對客唔夠認真因為炸雞食唔哂所以我媽問佢拎個盒同袋打包但佢拎過黎既只係得個盒仲要係好急咁好隨意地放{有點接近扔}左係我地桌面既角落位 然後就秒速轉身走左可能佢有其他野趕緊但咁樣的確令我同媽媽都覺得有不被尊重既感覺之後我地問戈個好nice既女員工拎返個袋佢都好親切地問返我地{食唔哂呀?}然後拎左個紙袋黎仲主動幫
為左呢間野第一次寫食評

但咁樣的確令我同媽媽都覺得有不被尊重既感覺
之後我地問戈個好nice既女員工拎返個袋
佢都好親切地問返我地{食唔哂呀?}
然後拎左個紙袋黎仲主動幫我地放個盒入去

所以呢間餐廳樣樣好 值得推介 只希望個男仔見到呢篇食評既話可以改善一下
對客人認真點 有禮點 跟d女員工學下野啦哈哈

專程入來食,價錢合理,食物一流。環境超舒服。成個馬灣得呢間值得食。真係韓國人開,味道正宗,服務好,態度友善親切,還送了兩杯drink(因為我們是一個台客人,不過上次沒有送)。仲有最出名炸雞,不過今天無點。專程入來食,價錢合理,食物一流。環境超舒服。成個馬灣得呢間值得食。真係韓國人開,味道正宗,服務好,態度友善親切,還送了兩杯drink(因為我們是一個台客人,不過上次沒有送)。仲有最出名炸雞,不過今天無點。
鐵板五花腩

2021-07-04
鐵板五花腩
2021-05-09 771 瀏覽
一入去已經涼浸浸,冷氣充足!座位間隔寬敞舒適,唔會人貼人,仲有落地玻璃睇到街景,沙灘!大海!青馬大橋!石鍋飯熱辣辣,仲有飯焦,有雞牛豬不同口味。炸雞有甜辣,原味,芝士醬等等5-6種口味,就算外賣都一樣高水準!韓式紫菜包飯要「平日」先有,都係有幾種口味比你揀,食完正餐一定要叫一份外賣拎返屋企!因為老闆係韓國人,味道方便好正宗韓式,絕對值得一試再試。「溫馨提示」舖頭開12:00收21:00逢星期三休息
一入去已經涼浸浸,冷氣充足!

石鍋飯熱辣辣,仲有飯焦,有雞牛豬不同口味。

因為老闆係韓國人,味道方便好正宗韓式,絕對值得一試再試。

「溫馨提示」

舖頭開12:00收21:00
逢星期三休息
2021-05-05
10 分鐘 (外賣自取)
生日
  • 韓式石鍋飯
  • 紫菜包飯
  • 韓式炸雞
2021-05-01 456 瀏覽
偶然一個下午,走進這家餐廳。叫了辣海鮮湯及雙拼炸雞。自此,一試難忘。再回來時再幫襯, 是家用心經營的餐廳。海鮮湯很鮮味。炸雞好有韓國風味。燒肉配生菜絕配,醬汁味美。所有食物都好足料。
海鮮湯很鮮味。
炸雞好有韓國風味。
燒肉配生菜絕配,醬汁味美。
所有食物都好足料。
2021-05-01
2020-10-09 1091 瀏覽
一直都好想介紹呢間餐廳,呢間韓國餐廳係由一對韓國夫婦開,係馬灣入面我最鍾意嘅餐廳。平均一至兩星期都會幫襯一次。星期一至五嘅午餐我最鍾意就係食吞拿魚壽司卷,真係好好食。如果有人陪我食,我就一定會食烤五花肉,呢個真係好好味,用生菜包住食就最正🤤除此之外佢哋仲有個海鮮辣烏冬同忌廉烏冬都好好味㗎😍 最後唔少得嘅仲有佢哋嘅前菜,每次去呢都會有少少唔同,當中我覺得最好食就係薯仔沙律同埋韓國魚蛋😋唯一我覺得可以改善嘅就係,如果星期六日都有壽司卷食就好啦!

唯一我覺得可以改善嘅就係,如果星期六日都有壽司卷食就好啦!
2020-08-13 736 瀏覽
因為有一個新朋友最近到了馬灣工作,趁今天放假,特地走到了荒島約他用膳。在等待友人放Lunch時,在馬灣隨便逛逛。馬灣環境不錯,很多外國人在悠閒地散步、放狗,加上今天天朗氣晴,很是寫意。等到友人到來,來到了這間開業不久的韓國餐廳。這間餐廳空間感很大,裝璜不錯,叫了一份甜辣炸雞及一份辣豬肉紫菜卷。甜辣炸雞醬汁蜜甜,但卻不太吃到辣味,幾乎懷疑上錯了菜,雞件夠淋身及易散,紫菜卷味道不過不失,豬肉肉質爽嫰。整體來說還算可以。
因為有一個新朋友最近到了馬灣工作,
趁今天放假,特地走到了荒島約他用膳。

在等待友人放Lunch時,在馬灣隨便逛逛。
馬灣環境不錯,很多外國人在悠閒地散步、放狗,
加上今天天朗氣晴,很是寫意。

等到友人到來,來到了這間開業不久的韓國餐廳。
這間餐廳空間感很大,裝璜不錯,
叫了一份甜辣炸雞及一份辣豬肉紫菜卷。

甜辣炸雞醬汁蜜甜,但卻不太吃到辣味,
幾乎懷疑上錯了菜,雞件夠淋身及易散,
紫菜卷味道不過不失,豬肉肉質爽嫰。

整體來說還算可以。
2020-08-04 1220 瀏覽
在第二天的中午,馬灣挪亞方舟酒店 Check out 後,我們一行 3人也肚餓了!走到珀麗灣商場,找找有什麼食午餐的好地方?!由於,當日是平日,意想不到!有些餐廳竟然無開!我們找到一間韓式小店 Little Seoul!這裡舒適優雅,望出去正是青馬大橋景致!看看餐牌,幾十蚊就有交易!認真抵食呢!Lunch set 12:00~3:00pm 平日供應加一服務費奉送湯或泡菜吞拿魚紫菜飯卷 + 沙律 $49紫菜飯卷有 11 件之多!連全卷頭尾都有!完全超出我預期的份量!韓式紫菜卷跟日式壽司大同小異,配料包括:甜雞蛋、青瓜、醃蘿蔔、甘筍、蟹柳、吞拿魚...等。色彩繽紛而且材料非常豐富! 包得滿滿的!色彩繽紛的配料,看得人心花怒放!一點亦不馬虎!紫菜表面掃上一層醬油,添上一份香氣!加入蔬菜,一點也不覺膩,口味清怡!醃蘿蔔口感青爽最突出!此外,加入吞拿魚,豐富了味道層次!另送泡菜入口爽脆,口味酸辣!挺開胃呢!魚羹湯味道鹹鹹地,魚羹溫熱柔軟!

走到珀麗灣商場,找找有什麼食午餐的好地方?!
由於,當日是平日,意想不到!有些餐廳竟然無開!

我們找到一間韓式小店 Little Seoul

這裡舒適優雅,望出去正是青馬大橋景致!

看看餐牌,幾十蚊就有交易!認真抵食呢!

Lunch set 12:00~3:00pm 平日供應
加一服務費
奉送湯或泡菜
吞拿魚紫菜飯卷 + 沙律 $49

包得滿滿的!色彩繽紛的配料,看得人心花怒放!

一點亦不馬虎!紫菜表面掃上一層醬油,添上一份香氣!

吞拿魚紫菜飯卷 + 沙律

另送泡菜
入口爽脆,口味酸辣!挺開胃呢!

泡菜
魚羹湯
味道鹹鹹地,魚羹溫熱柔軟!
魚羹湯
2020-01-06