2023-06-14 650 瀏覽
那天晚上,跟大馬華僑靚女朋友到 D2 Place平台影相,之後,她帶我到一間她食過而推薦的有水準 Cafe <Little Break Coffee & Kitchen>!Menu環境舒適,空間感充裕,食客亦可帶狗狗來幫襯 Dinner set for two  $438 (+10%)Hot Ginger Latte +$6她讚賞店方的咖啡質素高,就算放了好一會兒,咖啡表面依然不變!加入薑汁,真材實料,帶出辛香,與咖啡的甘味共融!Hot Green Tea Latte +$8味道甘中帶口味上恰如其分!頭盤:芝士蒜蓉焗紐西蘭青口加上芝士提升青口鮮味,令人開胃!忌廉蜆湯忌廉湯濃稠又滲出蜆鮮味,不錯喝!配上鬆軟的燕麥包,我個人喜歡餐包沾湯食,別有一番風味!主菜:大虎蝦伴香煎脆鮮三文魚 龍蝦忌廉汁大虎蝦充滿鮮香又鮮甜彈牙煎三文魚的魚皮也不容錯過!美國帶子蕃茄醬天使麵帶子半生熟,保持鮮嫩甜美, 天使麵軟硬適中又掛汁入味,蕃茄汁加入香草,清新美味!甜品:抹茶窩夫 半份 配開心果雪糕 $78/ 半份我們眼闊肚窄,點了半份即叫即製,香脆之餘,甜度亦恰到好處!
Menu
環境舒適,空間感充裕,食客亦可帶狗狗來幫襯
Hot Ginger Latte +$6

Hot Green Tea Latte +$8
味道甘中帶口味上恰如其分!
頭盤:
芝士蒜蓉焗紐西蘭青口
加上芝士提升青口鮮味,令人開胃!
忌廉蜆湯
忌廉湯濃稠又滲出蜆鮮味,不錯喝!
配上鬆軟的燕麥包,我個人喜歡餐包沾湯食,別有一番風味!
忌廉蜆湯
鬆軟的燕麥包
主菜:
大虎蝦充滿鮮香又鮮甜彈牙
煎三文魚的魚皮也不容錯過!
美國帶子蕃茄醬天使麵
帶子半生熟,保持鮮嫩甜美,
 天使麵軟硬適中又掛汁入味,蕃茄汁加入香草,清新美味!
甜品
抹茶窩夫 半份 配開心果雪糕 $78/ 半份
我們眼闊肚窄,點了半份
即叫即製,香脆之餘,甜度亦恰到好處!
抹茶窩夫 半份 配開心果雪糕
2022-12-29
抹茶窩夫 半份 配開心果雪糕
  • 忌廉蜆湯
只要你去過,就知道waitress的服務質素有多差。不可能再去的。價錢已經很貴,食物是可以的,但這種服務態度,不用付錢也不會再去。他們的老闆真的不知道想什麼,可以接受waitress的服務這麼差。
2023-05-14
2023-04-01 871 瀏覽
樣樣野都好難食,又唔熟又貴得水好飲食左個鴨脾黃金炒飯成碟野唔熱,炒飯係普通炒飯仲要小棠茶伴碟點左個窩夫,窩夫唔熟雪糕唔會溶綠茶缺餅好似香口膠咁痴口全部野都好難食,惡夢可以俾零分我會俾零分
樣樣野都好難食,又唔熟又貴
得水好飲
食左個鴨脾黃金炒飯
成碟野唔熱,炒飯係普通炒飯
仲要小棠茶伴碟
點左個窩夫,窩夫唔熟
雪糕唔會溶
綠茶缺餅好似香口膠咁痴口
全部野都好難食,惡夢
可以俾零分我會俾零分
2023-04-01
2023-03-26 705 瀏覽
星期日大約145x 入去食嘢,佢哋俾左個set lunch menu 我地首先我問有冇甜品,原本想試窩夫🧇🤩點知女待應斬釘截鐵話,無甜品。。。所以叫左兩個set lunch之後約1500後,見有人食窩夫,頭尾唔夠十分鐘,有啲俾人呃左既感覺。。。食左兩個lunch,一個係德國豬手,另一個係海鮮飯,味道好一般德國豬手係cafe食。。。竟然配。。。小棠菜😅👍🏻飲品叫左檸檬水檸檬茶,都一般,茶餐廳仲好飲,湯都無乜味,個人完全唔值,都唔會食第二次質素覺得一般,又唔抵,個人一定唔會食第二次😅

首先我問有冇甜品,原本想試窩夫🧇🤩
點知女待應斬釘截鐵話,無甜品。。。
所以叫左兩個set lunch

德國豬手係cafe食。。。竟然配。。。小棠菜😅👍🏻

質素覺得一般,又唔抵,個人一定唔會食第二次😅
2023-03-26
2023-02-15 895 瀏覽
Foods is “okay” considering the price tags. Not bad but nothing really surprising.The worst part is the services provided by the two waitresses. They are irresponsive to you when calling for order / bill and carried the face as if they don’t wanna serve, whereas the waiter is polite and helpful.Won’t go there again as there are tons of restaurants in the vicinity.

2022-12-30 1218 瀏覽
閉關10日🤣終於出關💖即刻係屋企附近開餐先🤤今日叫左✨鹿兒島和牛芝士窩夫 ✨一上台就覺得擺得好靚👍🏻一拎起窩夫超濃的牛味就開始奔跑出嚟🤣和牛漢堡煎得幾好入邊切開嘅時候仲係粉紅色💖而且食落完全冇筋😍美中不足係蕃茄較生又冇煎過食落有d un口😅跟餐叫咗杯✨青檸Soda✨但係唔知點解飲落去好似Ginger ale🤣搞到我都忍唔住問一問個侍應🎉老公叫左✨cold brew✨一開始飲嘅時候味道譚到懷疑人生但越飲味道愈出🙏🏻算不過不失💁🏻‍♀️最尾叫咗個榛子朱古力撻都唔錯係個撻底甜左d🤣
閉關10日🤣終於出關💖即刻係屋企附近開餐先🤤
今日叫左✨鹿兒島和牛芝士窩夫 ✨
美中不足係蕃茄較生又冇煎過食落有d un口😅

算不過不失💁🏻‍♀️
最尾叫咗個榛子朱古力撻都唔錯係個撻底甜左d🤣
臨近聖誕🎄荔枝角D2 Place 天台有全港唯一戶外純白樂園+旋轉木馬,星期六、日仲會有飄雪影得添~好似幾靚😍閨蜜👭相約要去影靚相所以就黎左呢間Cafe食Tea先😊蕃茄肉醬意粉 $88肉醬意粉🍝食得多,用煲仔裝住咁得意就第一次試,好奇想拎住黎影相📸️但煲仔邊好熱,小心燙手啊~味道偏淡,可以問侍應加D芝士粉會好吃一點~熱香餅漢堡(熱香餅,煙燻火腿,車打芝士,脆煙肉,煎蛋,楓葉糖漿)$98感覺有D似All Day Breakfast ,閨蜜話又咸又甜,怪怪的,我又覺得幾好食喎!😋😋紫薯鮮奶 (熱) 跟餐 加 $8紫色好靚❤️❤️❤️冬天飲紫薯特別暖朱古力香蕉雪糕西多士 $88如果想食完熱食先食甜品,記得叫侍應後上甜品,我地唔記得左講甜品後上,所以到食既時候雪糕溶哂添🙈haha因為呢間Cafe 位於D2 Place 地下外圍而非商場入面,星期週末商場比較多人,簡單輕食飲杯野,這裡不失為一個食Tea好選擇既。
臨近聖誕🎄荔枝角D2 Place 天台有全港唯一
閨蜜👭相約要去影靚相所以就黎左呢間Cafe食Tea先😊

蕃茄肉醬意粉 $88
肉醬意粉🍝食得多,
味道偏淡,可以問侍應加D芝士粉會好吃一點~

熱香餅漢堡

怪怪的,我又覺得幾好食喎!😋😋

紫薯鮮奶 (熱) 跟餐 加 $8
紫色好靚❤️❤️❤️冬天飲紫薯特別暖

朱古力香蕉雪糕西多士 $88
如果想食完熱食先食甜品,記得叫侍應後上甜品
我地唔記得左講甜品後上,所以到食既時候雪糕溶哂添🙈haha

這裡不失為一個食Tea好選擇既。
2022-12-18
下午茶
野食好高質,無論味道定外觀都一樣咁正!雖然價錢少少偏貴,不過食物質素都對得住呢個價錢。唔係第一次黎架啦,每次都覺得好好食,推介!牛油果美國和牛漢堡 $178 👍🏻呢個組合本身我就超中意!又和牛又牛油果~ 味道亦一點也不失望!牛油果超多,絕對不吝嗇;和牛超大嚿超juicy~ 然後中間夾嘅生菜同蕃茄都係好靚好fresh,加埋黑松露沙律醬,真係講左聲 : 哇好好食!番薯條配泰式辣醬 (跟餐+$20) 👍🏻甜甜嘅炸番薯條,配微辣又帶點甜嘅辣醬,好食!抹茶鮮奶(熱) (跟餐+$8) 👍🏻拉花好正宗好靚!味道亦相當好,抹茶味非常濃郁!抵讚!

牛油果美國和牛漢堡 $178 👍🏻

番薯條配泰式辣醬 (跟餐+$20) 👍🏻
甜甜嘅炸番薯條,配微辣又帶點甜嘅辣醬,好食!

抹茶鮮奶(熱) (跟餐+$8) 👍🏻
拉花好正宗好靚!味道亦相當好,抹茶味非常濃郁!抵讚!

2022-10-26 947 瀏覽
呢個星期六去D2 Place市集擺檔,小休揀咗呢間餐廳食下午茶,餐廳大廈外部搭咗棚如果唔係朋友帶路完全睇唔出有餐廳營業,見4-5點都坐滿人,呢間餐廳應該都幾受歡迎。我揀咗個下午茶餐-黑松露野菌煙肉長通粉,碟粉上枱個樣好吸引好香,睇落都好足料,有滿滿嘅芝士、雜菇同煙肉。可惜食落有啲咸,而且啲長通粉好似熟唔透,有啲位似未熟咁粉粉哋試咗兩啖朋友嘅熱香餅漢堡,個人覺得熱香餅同煙肉火腿唔太夾,就咁配牛油蜜糖食會開心好多食到尾聲見隔離枱個炸薯條好靚好吸引,於是乎加份薯條,炸薯條配咗三個醬(黑松露醬,韓國醬,茄醬),結果薯條唔點醬已經好咸只係食到咸味紫薯鮮奶個啲色啱曬喜歡鮮艷顏色嘅朋友仔我杯伯爵奶茶幾好飲,有伯爵茶味又有奶味,而且甜度適中

黑松露野菌煙肉長通粉
黑松露野菌煙肉長通粉

熱香餅漢堡

炸薯條(黑松露沙律醬+韓醬)

紫薯鮮奶個啲色啱曬喜歡鮮艷顏色嘅朋友仔

紫薯鮮奶

我杯伯爵奶茶幾好飲,有伯爵茶味又有奶味,而且甜度適中

伯爵奶茶
2022-10-23
紫薯鮮奶
伯爵奶茶
2022-09-05 1094 瀏覽
餐牌厚厚一疊 但由於照片數量的限制 無法貼上飲品menu🙏🏻 店員安排入座後 便會送上餐具🍴和檸檬水🍋大蝦帶子甜柑千島醬薄餅 🍕 $188賣相非常吸引 色彩繽紛☺️上枱時 店家已為客人切好pizza 每一塊pizza上面都有大蝦🦐、帶子、甜柑和車厘茄和配菜🌱整體調味是酸酸甜甜 配料新鮮爽脆 海鮮沒有雪藏味 推薦🤪挪威三文魚香橙忌廉意大利麵 🍊 $168 這個是朋友選的 也是走酸甜風格的 入口很像蜜糖芥末的味道 😍 也是一道開胃菜✨ 三文魚、芝士、車厘茄的份量恰到好處🫶🏻 意粉彈牙 不錯的 -店員有求必應 會主動為客人加水☺️ 食物也算不錯啦 不過當然不是正宗意大利食物 份量也不算很大 座位也比較狹窄 可是跟朋友來Little Break chill一下也是不錯啦🌱

店員安排入座後 便會送上餐具🍴和檸檬水🍋

大蝦帶子甜柑千島醬薄餅 🍕 $188
賣相非常吸引 色彩繽紛☺️
上枱時 店家已為客人切好pizza
每一塊pizza上面都有大蝦🦐、帶子、甜柑和車厘茄和配菜🌱
整體調味是酸酸甜甜 配料新鮮爽脆 海鮮沒有雪藏味 推薦🤪

挪威三文魚香橙忌廉意大利麵 🍊 $168
三文魚、芝士、車厘茄的份量恰到好處🫶🏻 意粉彈牙 不錯的
2022-09-04
  • 大蝦帶子甜柑pizza
  • 三文魚香橙意粉
2022-08-22 878 瀏覽
.有時候靜靜的坐下飲杯咖啡真係必須的Weekend 同友人little break 一下Tea time ☕️ 放鬆心情當獎勵自己。環境:正常,需要有少少迫食物質素:都幾好食,幾fusion 服務態度: 幾好,後生仔女,有活力價錢: 中價位偏貴,$148 -$198再加一服務費 。我覺得食物同杯咖啡都吾錯☕️食物份量正常=========================🥐無花果Parma Ham多士多士脆口食落好fresh 同fusion啱晒熱辣辣嘅天氣食開胃=========================🥞Dutch baby pancake 有幾款口味當日試左mixed berry酸酸甜甜好開胃Pancake 熱騰騰煙煙靱靭口感偏厚實但係又唔會太飽整體感覺唔錯充滿蛋香味道配上蜜糖係甜左小小不過其實好match =========================🍟炸薯條配黑松露沙律醬薯條即叫即炸真係好好食仲要係粗薯條入邊充滿晒薯蓉真係有好飽好滿足嘅感覺=========================☕️Flat White咖啡味道香濃好飲拉花好靚====================
[店如其名-little break]
有時候靜靜的坐下
飲杯咖啡
真係必須的
Weekend 同友人little break 一下
Tea time ☕️ 放鬆心情
當獎勵自己

環境:正常,需要有少少迫
食物質素:都幾好食,幾fusion
服務態度: 幾好,後生仔女,有活力
價錢: 中價位偏貴,$148 -$198

咖啡味道
香濃好飲
拉花好靚

📍地址:
Little break coffee and kitchen
Shop G03,G/F,D2 Place,9 Cheung Yee Street,
Cheung Sha Wan
@littlebreakcoffee
賣相❤️❤️❤️❤️
價錢❤️❤️❤️
好食程度❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️
=========================
#foodlover #foodporn #nomnom #yummy #chilltime #summertime #eatwithpankie #lunch #cafe #relax #foodie #foodporn #brunch #eatingdisorderrecovery #foodblogger #food #chillout #eat #吃貨日記 #吃貨女孩 #香港地道美食 #hkfood #weekend #littlebreakcoffee #laichikok #cafehk #hkcafe #cafehopping #dessert #danishpancake #parmahamtoast
2022-08-20 731 瀏覽
Welcome Lunch除咗飲茶之外,都想搵返間好坐又闊落嘅Cafe,所以就提議咗呢間。而家lunch Menu多咗唔少嘢食,但價錢平均都係$160 up未計加一,所以有唔少嘅同事都會嗌肉類,相對上抵食啲,而我就選擇咗魚類。個魚都煎得唔錯,配菜都幾好食,但薯角嘅份量可以再多少少。(雖然我平時都唔係啲好大食嘅人,食完呢個餐大概只有5分飽🤣反而係個南瓜非常好食🤣 冇諗過全餐飯最驚艷係佢。Lunch set仲有咖啡,我就揀咗Flat White。佢哋嘅拉花相當唔錯,奶泡都打得好好,放咗一陣都唔會好快起泡泡。但可能奶嘅比例多咗啲?所以令到杯flat White嘅espresso 味唔太重,又或者要叫double shot先會好啲。

Flat  White

呢間位於荔枝角既cafe其實之前經過都一直想試,今次終於同男朋友黎試左,但一致認為唔值得再返去食。😒我叫左個$168既「龍蝦汁帶子天使麵」,男朋友叫左呢個價值$178既「All-day breakfast」,以上呢個餐都跟野飲既。先講我果個天使麵,正正常常冇咩特別,不過不失。但男朋友呢個all-day就伏得多,賣相唔吸引,味道一般,出面大把cafe既all-day比佢平同好味,呢個完全唔值咁貴囉。😭公道D講句,佢D coffee係唔錯既,我滿意我果杯熱Cappuccino ,滑身同夠濃郁。

All-day  breakfast

Cappuccino
2022-08-14
Cappuccino
2022-08-03 2600 瀏覽
自己很少去荔枝角一帶,每次去到D2 Place都是衝進商場內搵食。這一晚等老公放工後,他就帶我到商場外圍的地舖食晚飯!Little Break的裝潢簡約舒適,採用木系及黑白色的傢具,以簡潔風格營造放鬆的氛圍,切合店名。肚餓的關係,沒有好仔細的看完整份餐牌就決定點2人套餐 ($428),包前菜﹑餐湯﹑兩份主食及飲品。是日餐湯為忌廉湯,面層的泡沫綿密,味道香,湯的質感細滑,好味!配上微暖又軟熟的餐包,對之後的菜式也有點期待!前菜2選1,揀了芝士野菌忌廉汁焗扇貝,扇貝面層鋪滿芝士,芝味十足之餘還有野菌香!扇貝的熟度焗得恰好,不會過熟~~2人套餐包兩份主食,飯麵類2選1,大蝦蟹肉龍蝦汁意大利飯,有3隻大蝦,質感都算爽口,稍為欠缺鮮味。蟹肉的份量足夠,而且幾香,不會被芝士味所掩蓋。意大利飯粒粒飽滿,濕潤度剛好。龍蝦汁味道香濃而不過鹹。另外就是肉類3選1,加拿大有骨豬鞍扒伴蘋果醋汁,豬鞍扒雖不算好大件,但都夠厚身。豬鞍扒外層焦香,內裡仍帶點肉汁,不會太過乾身。微酸的蘋果醋汁中和豬鞍扒的油膩感。伴碟的沙律菜亦有加入黑醋汁,所以吃完整份豬鞍扒也不覺膩滯。熱烘焙茶鮮奶,加$6,焙茶與牛奶比例均勻,焙茶味

餐包,忌廉湯
芝士野菌忌廉汁焗扇貝
大蝦蟹肉龍蝦汁意大利飯
加拿大有骨豬鞍扒伴蘋果醋汁

熱烘焙茶鮮奶,凍檸茶
熱烘焙茶鮮奶,加$6,焙茶與牛奶比例均勻,焙茶味香而不澀。凍檸茶,一樣要加$6,茶味都算不錯。

店員服務主動,見我倆提著較多物品,因此,當卡位有位就安排我們轉枱,不用迫在2人枱啊!

食物質素與服務都令我倆這頓晚餐過程食得滿足,是放工後很好的break。
2022-05-20
芝士野菌忌廉汁焗扇貝
大蝦蟹肉龍蝦汁意大利飯
加拿大有骨豬鞍扒伴蘋果醋汁
2022-08-03 409 瀏覽
我嚟過呢間食幾次,佢嘅心太軟過去好有水準。朱古力流心夠多,再加碟上朱古力碎,甜甜哋,係整得好特別,好好食。今日我再嚟食,完全唔係嗰樣嘢。朱古力流心極少,完全冇晒朱古力碎,唔好食,我好失望。我表達我嘅失望,職員好好,俾咗個八八折我,不過其實我希望佢哋將來提升返水準。因為$86又好$97又好,其實我係想食好味嘅朱古力心太軟。