2024-02-03 461 瀏覽
全城大熱的澳洲西瓜蛋糕最近亦推出咗全新餐單,加入多款頭盤、沙律、主菜和意粉,如此喜歡西餐的我怎會錯過?是日餐湯土豆濃湯濃郁香醇,盛湯的碗是加熱過的,服務品質可想而知,勘比米其林。生酮忌廉金目鱸魚魚肉厚實緊致,香煎後鮮美可口,令人胃口大開,配菜豐富,可愛的小番茄🍅酸甜開胃,迷你甘筍和玉米香甜可口,最驚艷的還是橙色的甜椒汁,配上滑嫩土豆泥,太美味了!黑松露雜菌意大利粉用上黑松露醬和乾雜菌,香氣十足,意粉口感彈牙,推介!招牌草莓西瓜蛋糕頂層用了洛神花果凍夾著鮮草莓果肉,清甜不膩,再以原片西瓜和玫瑰味忌廉做夾層,口口馥郁的花果滋味榴蓮芝士蛋糕表面散滿了脆脆的椰子片,滿滿榴蓮肉絲滑無比,濃郁的香氣撲鼻而來,芝士的搭配令口感更加綿密,蛋糕體濕潤綿軟,非常高質!值得一提,盛蛋糕的小碟子是冰凍的,叉子是特製的甜品叉,如此專業的服務,值得再訪!LIFETASTIC BISTRO (PopCorn 1) (將軍澳)將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G19號鋪

是日餐湯

生酮忌廉金目鱸魚

黑松露雜菌意大利粉
用上黑松露醬和乾雜菌,香氣十足,意粉口感彈牙,推介!

招牌草莓西瓜蛋糕
頂層用了洛神花果凍夾

榴蓮芝士蛋糕

將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G19號鋪
  • 招牌草莓西瓜蛋糕
  • 黑松露雜菌意大利粉
  • 南瓜湯
餐廳位置坐落於將軍澳地鐵站C出口一出轉右直行,電梯旁邊,巴士總站在其右邊,可算方便。我成日搭電梯都會望住啲人食嘢,不過到自己真係坐落去餐廳,又唔會太受搭電梯嘅人嘅目光影響,介意的話都可以揀坐電梯底,就唔會俾人望住🤣 餐廳雖然唔算大,但係都坐得舒服👍🏻今次趁放假,去試吓佢個lunch set,有餐湯同埋飲品,仲可以用半價加件裝蛋糕同埋會員仲有九折優惠 (即係冇左加一)🤘🏻會員係我之前download Apps免費登記👍🏻是日餐湯:蘑菇忌廉湯忌廉湯口感豐富,滿滿打碎咗嘅蘑菇粒,好飲🤌LIFETASTIC All Day Breakfast ($118)而吸引我叫全日早餐嘅原因就係佢特別嘅配搭。有出邊少見嘅乳酪、牛油果、大啡菇加埋一齊,仲有煙三文魚、煙肉、沙律等等,都好match我嘅口味,加埋飽肚嘅薯餅、麵包、香腸,其實都已經好夠飽。味道我就覺得係正常發揮,炒蛋滑嫩、牛油果唔苦的,不過其實以上嘅食物我自己覺得都好難唔好食?🤣🤣 飲品:英式早餐茶茶一杯🙈但係份量好足夠,適合有時間慢慢嘆嘅人🫶甜品:朱古力香蕉蛋糕($34半價價錢)蛋糕味道濃郁,係大家想像到朱古力加香蕉嘅味道,但係係好食嘅,因為佢

是日餐湯:蘑菇忌廉湯
蘑菇忌廉湯

忌廉湯口感豐富,滿滿打碎咗嘅蘑菇粒,好飲🤌

All  day  breakfast

飲品:英式早餐茶
英式早餐茶

茶一杯🙈但係份量好足夠,適合有時間慢慢嘆嘅人🫶

甜品:朱古力香蕉蛋糕($34半價價錢)
朱古力香蕉蛋糕

蛋糕味道濃郁,係大家想像到朱古力加香蕉嘅味道,但係係好食嘅,因為佢仲有一層層嘅慕絲、蛋糕同埋朱古力配搭,食晒成個蛋糕會好飽,同埋有啲甜。不過我都會有興趣下次試埋其他蛋糕👍🏻

整體來講,食物正常發揮,不過不失,侍應態度亦誠懇有禮,想chill下me time 一下個感覺都唔錯🫰
蘑菇忌廉湯
All  day  breakfast
朱古力香蕉蛋糕
2024-03-07 131 瀏覽
餐廳位於將軍澳popcorn ,地鐵一出站嘅右手邊電梯口嘅位置。每次行過都想order 甜品櫃嘅蛋糕🍰。不過一件細細件埋單都成80元,就真係唔係幾捨得!想食又想平啲啲?嘿,有個好方法🤭 幫襯佢晚市,半價就加購,圍起40元,係咪抵先!望下餐單,晚餐反而好公道,最平98元就有交易,仲有齊湯同餐飲喎,西餐嚟講都okie!! //麻辣醬汁大蝦意大利粉🍝// 未試過麻辣意粉,估唔到幾得意!佢個source唔辣,椒麻比較重,幾開胃,意粉唔會過淋,大蝦都好爽口!98呢個價錢,抵食!//炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳// 198價錢仲有牛排🥩封門肉味比較濃厚,脂肪不多,相對質感。處理得幾好,無話咬唔到情況。// 蜜柑西瓜蛋糕LIGHT 招牌草莓西瓜蛋糕//試下蜜柑,都好味!好清甜嘅橘子蜜柑味,好清新!下層有西瓜,好爽好味!蛋糕係無麩質,當然無海綿蛋糕咁鬆軟,但口感好好!但要二揀一的話,都會揀返士多啤梨版!

//麻辣醬汁大蝦意大利粉🍝//

//炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳//

// 蜜柑西瓜蛋糕LIGHT 招牌草莓西瓜蛋糕//

• 炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳
  • 招牌草莓西瓜蛋糕
2024-03-07 55 瀏覽
對於Lifetastic呢個品牌一啲都唔陌生對佢最深刻嘅印象係一磚磚多層次嘅草莓西瓜蛋糕原來Lifestatic除咗蛋糕 仲有做西餐嘅Lifetastic Bistro 正餐食物質素有水準之餘 蛋糕款式多種類 用餐環境舒服 適合同朋友黎食飯一聚🍴炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳👉🏻炭燒至medium rare-medium程度嘅封門柳 肉質軟腍 牛味香濃 👉🏻有時食薯菜 食到菜係白烚嘅會嬲 但呢到嘅薯菜都好食 菜類都有烤香過 薯蓉細滑嘅口感和牛油香食得出佢係邪惡嘅 🍴明太子軟殼蟹意粉👉🏻意粉口感creamy得黎有咬口 係我喜歡嘅意粉口感👉🏻炸軟殼蛋有2大舊 剛剛好適合2人分享🍴三重朱古力慕絲蛋糕👉🏻鍾意食朱古力嘅朋友黎到一定要食呢款蛋糕 佢嘅朱古力味好香濃 甜度適中 中間仲有些軟心感 而且外觀都報置得好靚 🍴雜果千層蛋糕👉🏻色彩繽紛嘅果味蛋糕 紅紅綠綠咁見到都覺得開心 中層鋪滿咗士多啤梨、提子和芒果 係一款清新香甜嘅蛋糕.
對於Lifetastic呢個品牌一啲都唔陌生

👉🏻炸軟殼蛋有2大舊 剛剛好適合2人分享

🍴三重朱古力慕絲蛋糕

🍴雜果千層蛋糕

2024-03-06 37 瀏覽
約了朋友相聚,選址朋友家附近的LIFETASTIC BISTRO✨原來今日是餐廳的8週年優惠的最後一天!件裝蛋糕剛剛賣完了。他們家的蛋糕每日新鮮製造,一旦賣完就沒有了。唯有下次再買蛋糕嘗嘗。✪ 炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳 ⌫ 💲198澳洲穀飼黑安格斯封門柳賣相吸引,炭燒後封汁,外層微微焦香,內裡肉質鮮嫩多汁。餐飲升級了洋甘菊茶,味道清甜,帶有獨特淡雅清香。✪ 煙三文魚牛油果薄餅 ⌫ 💲148套餐包了餐湯,是日餐湯閃蘑菇忌廉湯。蘑菇忌廉湯口感濃稠,蘑菇味很重。薄餅上面鋪滿了煙三文魚片和牛油果。薄餅邊酥脆,口感不錯。點了英式早餐茶作為餐飲。茶飲以茶壼上,可以慢慢嘆。【LIFETASTIC BISTRO】📌將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G19號舖
✪ 炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳 ⌫ 💲198
✪ 煙三文魚牛油果薄餅 ⌫ 💲148

【LIFETASTIC BISTRO】
📌將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G19號舖
早2晚收工近近地係地鐵站附近商場醫下肚,揀咗間fusion菜,呢間餐廳主打招牌草莓西瓜蛋糕,但其實佢啲主食都唔差,而家仲做埋dinner set,平均$150-200/一位,環境仲幾舒服🥣是日餐湯:蘑菇湯蘑菇香味濃鬱、質地順滑,冬天飲返碗蘑菇湯啲暖意返晒來🥰🍝日本明太子帆立貝蟹肉意大利粉日本明太子的鹹香、帆立貝的鮮甜以及蟹肉的鮮美,將亞洲和西方風味融合在一起。吃起來帶有明太子的微辣和鹹香味,搭配帆立貝和蟹肉的鮮美口感,整體味道豐富多樣😃🐟燈籠椒金目鱸魚魚皮焦脆鹹香,肉質鮮美,味道鮮甜,以燈籠椒、翠玉瓜作為伴菜,帶出咗魚嘅濃郁香味,亦有助中和整道菜的味道🍰招牌草莓西瓜蛋糕作為餐廳Signature,佢嘅西瓜蛋糕當然無令我失望啦🥰佢係無麩質嘅杏仁蛋糕;以杏仁作餅底,中間有玫瑰味忌廉、西瓜,頂層是玫瑰花瓣果凍、開心果及草莓果肉製成;西瓜清甜、草莓清新,兩種生果配搭完美,味道讓人煥然一新📍LIFETASTIC BISTRO (PopCorn 1) (將軍澳)將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G19號舖

🥣是日餐湯:蘑菇湯
蘑菇香味濃鬱、質地順滑,冬天飲返碗蘑菇湯啲暖意返晒來🥰

🍝日本明太子帆立貝蟹肉意大利粉

🐟燈籠椒金目鱸魚

🍰招牌草莓西瓜蛋糕

將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G19號舖
2024-02-29 43 瀏覽
平時黎LIFETASTIC多數都係食佢地既TEA同CAKE,今次黎試下佢地既DINNER SET。是日餐湯蘑菇忌廉湯味道香濃,而且仲有好多菇粒係入面,啖啖都食到,有驚喜。炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳 $198封門柳既份量好多,對得起佢既價錢。牛肉既厚度同熟度都係岩岩好,食落有肉汁得黎又唔會太韌。燈籠椒金目鱸魚 $148金目鱸魚既魚肉細緻,魚油味十足,煎過既魚皮仲係好香脆。配菜方面都好新鮮,加埋酸酸甜甜既蕃茄胃口大開。黑芝麻麻糬蛋糕黑芝麻既味道十分出,加埋麻糬煙煙韌韌既口感,超級出色!

是日餐湯

炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳 $198

燈籠椒金目鱸魚 $148

黑芝麻麻糬蛋糕
黑芝麻既味道十分出,加埋麻糬煙煙韌韌既口感,超級出色!
2024-02-29 51 瀏覽
雖然呢間蛋糕店有好多分店,但大胃從未食過一去就去呢間唯一嘅Bistro分店,但偏偏太夜入去,冇晒蛋糕唔緊要啦,姑且試吓佢地嘅西餐得唔得先佢地嘅晚市套餐都唔錯,封門柳燒到啱啱好,肉質都好嫩吓,加咗燒汁好惹味。蔬菜燒到金黃焦,爽脆又juicy漢堡好巨型,麵包烘得好鬆脆,漢堡扒激厚,燒到整整齊齊,仲有脆邊蛋一切開流晒蛋汁喺漢堡每一層度,肉香蛋香滿溢薯條厚切幾脆口,配蛋黃醬食真係讚跟餐有配是日餐湯,今次係蘑菇湯,blend得好有菇香,綿得嚟都有啲菇粒質感加$38就有兩個啡菇,上面有牛油果同大蝦肉,好滑溜層次豐富呢間作為cafe,咖啡應該有返咁上下,不過夜晚就轉飲奶啦!焙茶沖得好香濃,都幾滑口玫瑰鮮奶好多花瓣,又幾有花香喎
雖然呢間蛋糕店有好多分店,但大胃從未食過

唔緊要啦,姑且試吓佢地嘅西餐得唔得先

炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳

炭燒牛肉漢堡配香脆薯條

一切開流晒蛋汁喺漢堡每一層度,肉香蛋香滿溢

薯條厚切幾脆口,配蛋黃醬食真係讚

牛油果大蝦芝士焗大啡菇

加$38就有兩個啡菇,上面有牛油果

同大蝦肉,好滑溜層次豐富

熱焙茶鮮奶

玫瑰燕麥奶

玫瑰鮮奶好多花瓣,又幾有花香喎
2024-02-28
炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳
炭燒牛肉漢堡配香脆薯條
牛油果大蝦芝士焗大啡菇
熱焙茶鮮奶
玫瑰燕麥奶
每次見到佢個招牌草莓西瓜蛋糕一定認得係佢以為佢淨係賣蛋糕,點知原來將軍澳呢間仲有主食Dinner menu分$98/148/198,全部跟餐湯同餐飲,另外加以加錢叫小食同半價享用指定款式件裝蛋糕🍰▶️ 是日餐湯Soup of the day當日係雜菌蘑菇忌廉湯好香濃菇味,味道天然唔太鹹仲要好多蘑菇渣,食落一粒粒有質感🍄同時夠杰身啱我口味👍🏻▶️ 日本明太子帆立貝蟹肉意大利粉 Japanese mentaiko, scallop and crab meat spaghetti ($198)第一眼以為係卡邦尼意粉,完全佈滿忌廉醬面頭有三粒巨型帆立貝,裙邊煙韌,貝柱軟腍唔過熟,半月形嘅生殖器粉粉地,整得好食唔似雪藏👍🏻超多明太子粒,真材實料,溶入忌廉之中味道頗出忌廉醬濃厚creamy,牛奶味尤其突出🥛另外加咗橄欖油,超惹味 不過食到底偏多醬會有少少漏 (加上我一個食成個)蟹肉唔算多,不過都有,而且係真蟹肉🦀同醬汁幾夾值得讚係意粉質感al dente🤌🏻又一間好意粉推介▶️ 炭燒牛肉漢堡配香脆薯條Char-grilled beef burger with french fries ($148)見隔籬
每次見到佢個招牌草莓西瓜蛋糕一定認得係佢
以為佢淨係賣蛋糕,點知原來將軍澳呢間仲有主食

▶️ 是日餐湯Soup of the day
當日係雜菌蘑菇忌廉湯
好香濃菇味,味道天然唔太鹹
仲要好多蘑菇渣,食落一粒粒有質感🍄同時夠杰身
啱我口味👍🏻
是日餐湯Soup of the day

第一眼以為係卡邦尼意粉,完全佈滿忌廉醬

超多明太子粒,真材實料,溶入忌廉之中味道頗出
不過食到底偏多醬會有少少漏 (加上我一個食成個)
蟹肉唔算多,不過都有,而且係真蟹肉🦀同醬汁幾夾
值得讚係意粉質感al dente🤌🏻又一間好意粉推介

見隔籬枱叫,賣相吸引所以嗌
漢堡上枱的確會令人流口水🤤好足料高身
入面除咗厚肉漢堡扒,仲有蕃茄、生菜、煎流心蛋同芝士🧀
牛肉漢堡扒半生熟,切開呈粉紅色,咬落Juicy帶肉汁🥩同時肉質唔韌,入口即融

煎流心蛋邊位香脆,蛋黃漿狀,配上溶咗嘅芝士🧀正!
麵包鬆軟唔空氣🍔塗上少許牛油同千島醬調味 (又唔會即濕包身)
旁邊配上粗身薯條,可以點他他蛋黃醬 (而唔係一般茄汁)

▶️ 日本草莓西瓜蛋糕 (稀有糖版本) Japanese strawberry and watermelon layer cake (rare sugar) (+$42.5)
一開始嚟就係為咗試呢個蛋糕!
非常有層次,影相打卡靚
面頭係士多啤梨果凍配玫瑰花瓣同開心果,士多啤梨幾甜🍓玫瑰花香,啫喱偏甜
之後有杏仁餅層同cream
同一般食開嘅海綿蛋糕好唔同,口感比較粗同埋水,得意但自己有啲唔慣🙈
勝在無麩質,適合keto人士食用
日本草莓西瓜蛋糕 (稀有糖版本)

Cream層特別在有粒粒杏仁碎,口感豐富,同埋好似冇一般忌廉咁heavy(不過就冇咁香,好似冇乜味)
西瓜層由兩片長方形西瓜組成,第一次試咁樣配搭嘅蛋糕🍉切落有難度
我會話有啲唔夾嘅…最後都係分開食
用咗稀少糖其實冇特別,純粹感覺上健康啲 (呃下自己😂)

▶️ 芒果柚子蛋糕 Mango and yuzu layer cake (+$34)
呢款有海綿蛋糕,含麩質
同樣非常有層次
面頭同中間有大片芒果🥭夠香甜
另外有幾粒果凍,味道似羅拔臣啫喱,偏甜同有啲假🙈我同男朋友都麻麻哋
不過海綿蛋糕綿密幼細較dense🍰夾雜住mousse狀芒果柚子忌廉
整體味道唔錯,不過就比較普通,似一般食開嘅生果海綿mouse蛋糕
芒果柚子蛋糕

▶️ 英式早餐茶 English breakfast tea
▶️ 黑濃咖啡 Long black
湯同主食有驚喜😍明太子意大利粉同牛肉漢堡一樣出色!份量夠大又足料
反而蛋糕冇預期中好食 (或者係我期望過高)

服務態度好,員工友善面帶笑容,上菜速度快,蛋糕可以揀選後上
坐位舒服,平日夜晚嚟都唔少人,但係座位寬闊😌
唯一係店舖起電梯下面,一路食一路有目光頭向自己👉🏻👈🏻差少少私隱度
性價比OK,計埋加一平均$230/人,每人食埋件cake差唔多(本身都$58- 85/件)
另外有多款狗蛋糕賣🐶可以幫愛犬慶祝生日呀!
是日餐湯Soup of the day
芒果柚子蛋糕
  • 日本明太子帆立貝蟹肉意大利粉 Japanese mentaiko
  • scallop and crab meat spaghetti
  • 日本明太子帆立貝蟹肉意大利粉
  • 炭燒牛肉漢堡配香脆薯條
2024-02-25 39 瀏覽
位於將軍澳Popcorn 既Lifetastic,除咗有蛋糕食之外🍰仲有西餐食🍽️惠顧主菜同套餐,仲可以半價加購各款蛋糕,都幾抵💁🏻‍♀️🍴晚市套餐-卡邦尼意大利粉($98)卡邦尼醬汁creamy,有蛋黃香🥚意粉軟硬適中👄配埋厚切既煙肉同芝士🧀味道咸香👅🍴蘑菇湯套餐包含是日餐湯,蘑菇湯味道濃郁,食到粒粒既蘑菇碎🍄質感濃稠🤤🍴牛油果大蝦芝士焗大啡菇(跟餐+$38)大啡菇juicy💦菇面鋪上軟滑既牛油果蓉🥑大蝦🦐同芝士,口感豐富,食落幾清爽👐🏻🍴泰式冬陰功海鮮意粉($138)海鮮有青口、蜆、魷魚🦑同蝦,扁意粉煙韌彈牙,配上酸酸辣辣嘅冬陰功醬汁,惹味而且開胃😋🍴招牌草莓西瓜蛋糕(+$39)蛋糕層次分明,頂層係洛神花果凍加士多啤梨🍓同玫瑰花碎🌹中間夾住玫瑰忌廉、原片西瓜同埋杏仁餅底,味道帶有花香同果香,清甜不膩👅🍴和風栗子蛋糕(+$29)除咗招牌草莓西瓜蛋糕之外,都有其他多款口味嘅蛋糕💁🏻‍♀️栗子蓉軟滑,海綿蛋糕鬆軟,唔會好甜👍🏻🍴熱伯爵茶朱古力(跟餐+$21)熱辣辣嘅朱古力配上香濃伯爵茶☕️味道好夾,同時飲到朱古力🍫同伯爵茶嘅香味,甜度都岩岩好,個人好鍾意❤️

🍴晚市套餐-卡邦尼意大利粉($98)

🍴蘑菇湯

🍴牛油果大蝦芝士焗大啡菇(跟餐+$38)

🍴泰式冬陰功海鮮意粉($138)

🍴招牌草莓西瓜蛋糕(+$39)

🍴和風栗子蛋糕(+$29)

🍴熱伯爵茶朱古力(跟餐+$21)

2024-02-24 27 瀏覽
呢間餐廳我地好早之前聽講佢既蛋糕好多人排隊黎買,所以就黎左呢度決定食下晚餐,入面既環境係好藍天白雲色系,主要都係食西餐為主,西餐都有意粉,飯,PIZZA等等食物俾客人選擇,我地叫左一個晚餐係一個三文魚牛油果PIZZA,佢個PIZZA好大個,仲有唔會好厚皮,餐湯係黑松露忌廉蘑菇湯勁濃郁黑松露味,不過餐廳職員就唔記得俾碟我地分PIZZA要問佢先俾碟就差左DD,食物質素算係OK既,仲有叫左個牛肉漢堡,牛肉好厚切,大大塊入面仲有蕃茄同生菜,芝士等等,蛋糕叫左西瓜草莓蛋糕上面配有玫瑰花食用花,中間仲有塊好大片既西瓜好FRESH。
2024-02-22 36 瀏覽
呢間餐廳我地叫左食物之後佢上菜速度係唔升好慢既,但係佢既職員既服務就真係唔係咁好,食物質素都好一般,我地叫左個PIZZA其實味道都OK既但係點解PIZZA會連分PIZZA果個用具果把刀佢都唔提供俾我呢?最搞笑係食PIZZA連碟佢都唔俾我,仲要我地問佢拎先俾,本身見佢人手唔係好夠都唔想麻煩佢,但係同佢地職員講親要既野,或者連落個單,加個水佢都做唔切,搞到叫佢唔到仲要自己加水咁就真係講唔過,另外,外賣既蛋糕俾人買左一打坎但係明明係我留左件蛋糕先,最尾竟然走黎同我講無留到賣左俾人,OMG左,加上個蛋糕味道真係好難食,商場餐廳做到咁真係唔係好掂...。
2024-02-19 45 瀏覽
LIFETASTIC BISTRO @lifetastic.official必食招牌草莓西瓜蛋糕🍰晚市叫主菜套餐~堂食可以半價加購單件蛋糕🍰真係好抵食啊🫢所以我地叫左兩個Set🍴🍴燈籠椒金目鱸魚金目鱸魚已經去骨煎到金黃香脆🐟入口啖啖肉🍴卡邦尼意大利粉意粉好掛汁配上煙肉🥓啖啖濃郁蛋黃香味🍰 日本草莓西瓜蛋糕(稀有糖)必食蛋糕🥹每次必叫🌹上碟聞到淡淡玫瑰花香加入西瓜🍉同士多啤梨🍓生果~好fresh 好好味配以爽脆開心果爽脆、洛神花果凍🍰口感豐富🍰 荔枝烏龍茶蛋糕(含麩質)荔枝、荔枝忌廉、原味海綿蛋糕更加入荔枝軟糖同鳥龍茶朱古力~啖啖茶香飲品就叫左coffee n tea 。凍朱古力咖啡~欣賞佢地有Oatly燕麥奶提供😀適合純素人士。凍新鮮檸檬茶📍將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G19號舖#LIFETASTIC #LIFETASTIChk #PetiteCake #ketohk #hkketo #hkketocake #glutenfreehk #hkkol #hkfoodie #hkfoodstagram #like #follow #西瓜蛋糕 #HKCakeshop #生酮蛋糕

必食招牌草莓西瓜蛋糕🍰

晚市叫主菜套餐~堂食可以半價加購單件蛋糕
🍰真係好抵食啊🫢所以我地叫左兩個Set🍴

🍴燈籠椒金目鱸魚
金目鱸魚已經去骨煎到金黃香脆🐟入口啖啖肉

🍴卡邦尼意大利粉
意粉好掛汁配上煙肉🥓啖啖濃郁蛋黃香味

🍰 日本草莓西瓜蛋糕(稀有糖)

必食蛋糕🥹每次必叫🌹上碟聞到淡淡玫瑰花香
加入西瓜🍉同士多啤梨🍓生果~好fresh 好好味
配以爽脆開心果爽脆、洛神花果凍🍰口感豐富

🍰 荔枝烏龍茶蛋糕(含麩質)

荔枝、荔枝忌廉、原味海綿蛋糕
更加入荔枝軟糖同鳥龍茶朱古力~啖啖茶香

飲品就叫左coffee n tea
。凍朱古力咖啡~
欣賞佢地有Oatly燕麥奶提供😀適合純素人士
。凍新鮮檸檬茶

📍將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G19號舖

#hkkol #hkfoodie #hkfoodstagram #like #follow #西瓜蛋糕 #HKCakeshop #生酮蛋糕 #生酮甜品 #純素蛋糕 #無麩質蛋糕 #每日新鮮製造 #健康蛋糕  #寵物蛋糕
2024-02-18 31 瀏覽
星期日同老公黎到Popcorn LIFETASTIC BISTRO食晚餐,慶祝六周年紀念日。夜晚有dinner set,包是日餐湯、主食、飲品,最緊要可以用半價加購件裝蛋糕,好抵食。是日餐湯係忌廉蘑菇湯,飲到粒粒蘑菇既口感。番茄水牛芝士沙律加$38就有,幾新鮮。卡邦尼意大利粉食之前撈一撈就會好creamy,煙肉粒好香,唔錯。麻辣醬汁大蝦意大利粉唔算好辣,大蝦爽彈,個汁同意粉幾夾,幾惹味。日本草莓西瓜蛋糕 (稀有糖版本)稀有糖版本無甘有罪惡感,層次分明,口感豐富,食落好清新,食完唔會膩。日本草莓乳酪蛋糕相比起會甜啲,蛋糕幾鬆軟,幾好食。飲品加錢叫左凍朱古力咖啡同凍焙茶鮮奶,兩杯都幾好飲。
是日餐湯係忌廉蘑菇湯,飲到粒粒蘑菇既口感。
忌廉蘑菇湯

番茄水牛芝士沙律
加$38就有,幾新鮮。
番茄水牛芝士沙律
卡邦尼意大利粉
食之前撈一撈就會好creamy,煙肉粒好香,唔錯。
卡邦尼意大利粉

麻辣醬汁大蝦意大利粉
唔算好辣,大蝦爽彈,個汁同意粉幾夾,幾惹味。
麻辣醬汁大蝦意大利粉

日本草莓乳酪蛋糕
相比起會甜啲,蛋糕幾鬆軟,幾好食。
日本草莓乳酪蛋糕

飲品加錢叫左凍朱古力咖啡同凍焙茶鮮奶,兩杯都幾好飲。
凍朱古力咖啡 & 凍焙茶鮮奶
2024-02-18
$194.5 (晚餐)
紀念日
2024-02-14 22 瀏覽
Lifetastic蛋糕最出名,健康低卡又好食,今次第一次響餐廳食晚餐,估唔到主食都認真唔錯😝💖⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀❤︎ 班蘭芒果紫米蛋糕 👉🏻$68😋:7/10 😈:5/10蛋糕點都要order 1件🤣!呢款班蘭味好出,蛋糕質感厚實,有班蘭cream、芒果肉同紫米,層次豐富,面頭有3粒芒果啫喱,少少Q彈不過有啲甜⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀❤︎ 生酮忌廉金目鱸魚 👉🏻$168😋:8/10 😈:3/10香煎爐魚有三大塊,肉質滑溜,底層有芝士醬同甘荀醬,同鱸魚都幾夾,配菜仲有翠肉瓜、粟米荀同車厘茄,係健康之選⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀❤︎ 鹹蛋黃雞肉雜菌扁意粉 👉🏻$138😋:7/10 😈:6/10似加左鹹蛋黃嘅Carbonara,有蛋黃醬味但唔會好漏,意粉軟硬適中幾掛汁,雞肉幾嫩滑而且唔會肥👍🏻
❤︎ 班蘭芒果紫米蛋糕 👉🏻$68
😋:7/10 😈:5/10