2022-07-17 150 瀏覽
之前係另一分店食過,今次來元朗睇戲,順便試下啦!入到去,雖然訂咗位但係要坐喺廚房隔離望一望張枱都幾污糟下,再望下側邊啲牆身佈滿塵。落單嗰位妹妹服務態度麻麻,問佢有咩是日甜品,淨係答我:綠茶兩個字咁係綠茶咩呢?蛋糕布丁定雪糕。味道賣相唔錯,用料足,不過偏油。總括來講唔會再嚟啦。
之前係另一分店食過,今次來元朗睇戲,順便試下啦!

咁係綠茶咩呢?蛋糕布丁定雪糕。

味道賣相唔錯,用料足,不過偏油。

總括來講唔會再嚟啦。

西班牙海鮮飯
2022-06-19 102 瀏覽
今次同娘家慶祝🥸父親節美食聚會選了元朗Yoho Mall I 食西班牙菜LaPostre 慶祝😋🎉呢間位置比較難搵,我到了個商場,似 #迷宮,用了大約十分鐘才搵到地下呢間鋪🙈。呢間都比較少人,原來佢做到6月19日即今日係last day啦😱😱🙈 有幸可在結業前品嚐到!呢度環境舒適寬敞,超高樓底冇壓迫感(但唔太夠冷氣😅),裝修有特色有打卡位📷。呢間經OpenRice開飯 book到8位,爽👍多人食可叫多款美食: 西班牙海鮮飯(二位用)🥘好大盤,飯量好足,海鮮都多🐚🦐有魷魚、青口、蜆等等,調味濃郁,似係蕃茄醬。可以話西餐黎講CP值高既飽飽之作👍🏻魷魚圈拼西班牙豬手🍖豬手🐷炸得出色,肉質有彈性🦘,又唔會油,一食就覺得要有枝啤酒🍻先perfect,魷魚圈就更加係送酒菜🍷西班牙乳豬拼菠蘿 😋👍唔似中式乳豬🐖乾身及香咸,亦唔似澳門多肉及油🛢️,骨膠原滿滿,皮略脆,調味適中,唔會肥膩👍🏻菠蘿大粒好味😋松葉蟹奶油芝士意粉 🍝意粉硬度適中唔會淋左,調味都係較重又唔會過份,仲有蟹膏添🦀個碟好特別,係薄薄地扮石板🪨西班牙油條真係食唔停口😋,香脆鬆化,連姪女都忍唔住食多件😏。表面的炸炒糖及玉桂粉又香又甜,整體火
呢間經OpenRice開飯 book到8位,爽👍

多人食可叫多款美食:
西班牙海鮮飯(二位用)🥘

魷魚圈拼西班牙豬手🍖

西班牙乳豬拼菠蘿 😋👍

松葉蟹奶油芝士意粉 🍝

西班牙油條
真係食唔停口😋,香脆鬆化,連姪女都忍唔住食多件😏。表面的炸炒糖及玉桂粉又香又甜,整體火喉恰到好處🔥,仲配有朱古力醬,淡淡朱古力苦平衡番個甜度🍫

西班牙蛋餅
比較失望的一道小食😢,感覺係reheat仲要唔夠熱😱,似薯仔夾心,覺得芙蓉蛋飯走飯會較好抵食🙈

柚子藍莓火龍果窩夫
窩夫係❤️❤️造形,有吉士醬、雪糕🍨,配上柚子蜜糖🍯好清甜。可惜唔夠熱及脆🤷‍♂️

整體都好,價錢都合理,平日食較少人舒適,啱傾談聚會😌呢間 #LAPostre 係 #尖沙咀 及 #上環 都有分店, Raymond Hei Chan 有空可去😋

#飲食情侶🥰
#MagicCherry攻美食😋

• 西班牙乳豬
  • 西班牙油條(甜)
2022-06-08 134 瀏覽
啲食物好好味賣相亦都好靚,一拎上嚟就已經香噴噴。服務員都好熱情咁招待。嘢食上得好快。四個人叫咗4碟加4杯嘢飲九百幾蚊埋單,價錢合理同埋都幾飽嘅。環境都幾寧靜優美坐得幾舒服。
2022-06-08
2022-06-02 150 瀏覽
上星期六中午1:00,因為我晚到,同事已準時到達,我請她先行入座,服務人員也跟他確認了訂位電話,安排我們入座。點餐後,食物沒什麼特別,可以說是不過不失,但也沒有什麼特別驚喜,入座後有說明90分鐘,但是大概差不多時間以後,我們看餐廳沒滿座,也沒有人趕我們,同事甚至有再加點飲料(第二杯),結果突然有一個服務生超沒禮貌,直接走過來把食物全部直接收走,從頭到尾完全沒有問一聲,當下我跟同事都是傻眼,因為我們根本還沒吃完,有的食物甚至有半盤以上沒吃,如果是希望我們離開,可以提醒一下用餐時間,而且我們其實也有可能選擇打包帶走的呀!然後回家後就接到OpenRice 通知我缺席了訂座的訊息,雖然後來提供了收據,對方也更正了缺席紀錄,但是仍然是感受很差~

[#元朗西餐] / 濃厚西班牙風味@La Postre / 講女搵食團  = = = = = = = = = = = = = = =總括💬:位置方便,高質西班牙菜,濃厚西班牙風味美食,味道有驚喜 環境:★★★★★ | 味道:★★★★★ 服務:★★★★★ | 抵食:★★★★☆————————————————之前都有食過 La Postre,估唔到搬到黎元朗,都可以食到。今晚懶得煮飯,同親愛的食餐高質素西班牙菜。我地晚飯時間去人,人流都算多,但餐廳空間頗寬敞,就算多人都唔會太迫。————————————————˚‧⁺ ・ ˖ ·傳統西班牙蛋餅 ・ ˖ ·⁺‧˚ 餡料有薯仔、洋蔥、火腿及雞蛋,薯仔一層一層加蛋漿薄薄鋪起,口感厚實,入口有層次 ————————————————˚‧⁺ ・ ˖ ·香辣青檸凍小頸蜆・ ˖ ·⁺‧˚平時西餐前菜煮貝殼多時白酒或忌廉汁熱食,今次是用上青檸汁煮整,大大粒凍食小頸蜆食得出蜆既鮮味,入口有香辣味加上青檸汁,味道新鮮清爽好開胃———————————————— ˚‧⁺ ・ ˖ ·低溫慢煮牛柳伴扒大蝦・ ˖ ·⁺‧˚ 牛柳經低溫慢煮,加上表面經慢火香煎,保留原汁原味

= = = = = = = = = = = = = = =

環境:★★★★★ | 味道:★★★★★

服務:★★★★★ | 抵食:★★★★☆

˚‧⁺ ・ ˖ ·傳統西班牙蛋餅 ・ ˖ ·⁺‧˚

傳統西班牙蛋餅
˚‧⁺ ・ ˖ ·香辣青檸凍小頸蜆・ ˖ ·⁺‧˚

香辣青檸凍小頸蜆
 ˚‧⁺ ・ ˖ ·低溫慢煮牛柳伴扒大蝦・ ˖ ·⁺‧˚

牛柳經低溫慢煮,加上表面經慢火香煎,保留原汁原味,切過呈現粉紅色色澤,入口充滿牛香肉汁之餘,保持肉嫩。
低溫慢煮牛柳伴扒大蝦
扒大蝦Size好大隻,蝦肉鮮味彈牙,蝦頭仲有好多蝦膏。襯底既香滑薯蓉,都係加分之作。
低溫慢煮牛柳伴扒大蝦
 ˚‧⁺ ・ ˖ ·松葉蟹奶油芝士意粉 ・ ˖ ·⁺‧˚

上枱賣相非常吸引,份量好多。用蟹蓋裝住蟹膏,食意粉前撈落去,提升惹味程度。奶油芝士汁汁非常濃郁,當中蟹肉味道香濃突出,食落鮮味十足。
松葉蟹奶油芝士意粉
松葉蟹奶油芝士意粉
─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─
📍 La Postre (形點)
網址: https://s.openrice.com/QrbS0sUm800~uEWuIAw
地址: 元朗元龍街9號形點一期地下G010號舖
電話: 28681126

————————————————
#元朗 #元朗美食 #西班牙菜 #慢煮 #La Postre
#講女C生活 #卡咪黃 #講女搵食團 #HKBlogger #hkinfluencer #influencer #hkiger #hkkol #hongkong #hkfoodie #FoodBlogger #foodie #FindEatCouple #foodporn #foodblogger #instagood #yummy
2022-05-18
  • 松葉蟹奶油芝士意粉
  • 低溫慢煮牛柳伴扒大蝦
  • 香辣青檸凍小頸蜆
  • 傳統西班牙蛋餅
2022-05-23 111 瀏覽
Happy Friday要同阿囡開心下🎉,唔出城都有大把好野食,食得chill啲就揀左去 La Postre食西班牙菜。依度環境舒服開揚,光線充足,滿有歐陸情調,打卡都幾靚。西班牙菜又點少得各款 #tapas 小食, 精緻小巧可以試多幾款。🍅西班牙蒜香甜辣椒仔蕃茄多士🐷風乾火腿鮮蕃茄多士🦐海鮮芒果醬蕃茄莎莎多士🍄鮮蝦磨菇忌廉芝士多士賣相色彩豐富繽紛係西班牙菜特式之一,所以蕃茄既出場度極高🍅配上原隻甜椒仔🫑微微的辣度下開胃惹味。我更愛清新鮮甜的🥭海鮮芒果莎莎,酸酸甜甜加上新鮮結實大蝦,是夏天的濨友滋味😋。鮮蝦磨菇忌廉芝士是另一種風味,點綴黑松露醬,跟忌廉是絕配!脆炸魚柳薯條🍟用上原塊魚柳,每塊都炸得結實飽滿,放耐左都無變淋和下塌。粉漿挺身而脆薄,魚肉軟滑juicy, 一啲都唔鞋口,薯條一樣香脆,配埋他他醬更滋味。澳洲肉眼牛扒🥩因為預左俾小朋友食,只敢點7成熟,生熟度都控制得幾準確。肉眼肉質稔軟,味道香濃,唔韌又無乜渣。抹茶麻糬窩夫🧇配上抹茶雪糕、抺茶小切餅、紅豆醬,賣相精緻,配搭豐富。窩夫加入麻糬口感更軟糯,外脆外軟,有蛋香而不過甜,食多幾件也不覺膩🤩。另外試左杯Lychee Mojit

依度環境舒服開揚,光線充足,滿有歐陸情調,打卡都幾靚。

🍅西班牙蒜香甜辣椒仔蕃茄多士
🐷風乾火腿鮮蕃茄多士
🦐海鮮芒果醬蕃茄莎莎多士
🍄鮮蝦磨菇忌廉芝士多士

鮮蝦磨菇忌廉芝士是另一種風味,點綴黑松露醬,跟忌廉是絕配!

脆炸魚柳薯條🍟
用上原塊魚柳,每塊都炸得結實飽滿,放耐左都無變淋和下塌。

澳洲肉眼牛扒🥩

抹茶麻糬窩夫🧇

另外試左杯Lychee Mojito🍹, 無酒精小朋友都飲得,新鮮荔枝果肉加上梳打水製成冰凍特飲,清甜解渴。

仲夏水果茶賣相吸引,茶味突出,比預期中無咁甜,清淡中滲出果香,好清新。

食午餐真係幾抵,環境好,服務都唔錯,唔出城都試到比較少有既西班牙菜,悠閒享受完再同個囡行下街,感覺好幸福呢💖!

2022-05-13
2022-05-22 55 瀏覽
今日唔想媽咪太辛苦煮飯,帶埋小朋友落街食飯。LA POSTRE係YOHO入面開左一段時間,因為食飯岩胃口,地方亦闊落,我地都經常落黎食飯。由於時間尚早,唔太需要等位即刻入座。我地帶住小朋友,叫左兩份主食及一份肉類,結果都飽到上心口。最值得一提係侍應姐姐好有心機向我地講解菜單同建議份量,上餐過程亦十分細心,每個細節位都做得好好,又照顧到小朋友需要!要知道帶細路出街食飯真係好麻煩,所以真係唔該哂當中既侍應姐姐🥰西班牙豬仔骨配蜜糖芥末汁曾幾何時每次去BBQ都一定會燒,因為豬仔骨多肉又油脂豐盛,用燒烤方法最能令佢皮脆肉嫩。今日既豬仔骨非常大件,本身都怕佢唔夠腍,不過連小朋友都輕易咬開,外皮無烤得太乾而且保留到肉汁。而附上的自家制醬汁則酸酸甜甜,小朋友都好鐘意,食過不停。西班牙龍蝦海鮮燉飯(半份)睇落去係STANDARD既SIZE,最後兩個大人都差點食唔哂。龍蝦好多膏,肉質亦不錯,拌入個飯到食,簡直係神來之筆。呢個PAELLA好有水準,材料豐富,飯吸收哂食材同高湯既味道,非常入味,而且有一兩塊小辣椒堤味,令其中一兩啖飯瞬間變辣,又幾過引。無耐前去過舉辦過「洪XX生日會」既連鎖西班牙餐廳,價錢貴呢

西班牙豬仔骨配蜜糖芥末汁

西班牙龍蝦海鮮燉飯(半份)
睇落去係STANDARD既SIZE,最後兩個大人都差點食唔哂。龍蝦好多膏,肉質亦不錯,拌入個飯到食,簡直係神來之筆。呢個PAELLA好有水準,材料豐富,飯吸收哂食材同高湯既味道,非常入味,而且有一兩塊小辣椒堤味,令其中一兩啖飯瞬間變辣,又幾過引。無耐前去過舉辦過「洪XX生日會」既連鎖西班牙餐廳,價錢貴呢到1/2,味道亦相近地好食,所以性價比真心唔差。老實說,去完西班牙之後就發現,香港好多西班牙餐廳係煮海鮮飯既個層面上,比我喺西班牙食到嘅海鮮飯更加好食!
海鮮龍蝦汁天使麵
主要叫比小朋友食,5歲半人仔一個人KO左大半碟,仲不停要添碗,好鬼搞笑。味道同海鮮數量都超出預期,龍蝦汁睇顏色唔算好橙但係又出奇地幾濃味又好好食,一啖接一啖,大人都食唔停口。上面既海鮮份量十足,最後都飽到食唔哂。
士多啤梨奶昔
叫左杯比預朋友飲,一見到就哇哇聲,仲不停撈士多啤梨食。外貌同內涵兼備,士多啤梨味及奶味都重,冧小朋友都一流。
2022-05-17
  • 西班牙海鮮飯
2022-05-18 71 瀏覽
早前同朋友去元朗小聚會🥰揀左呢間位於yoho mall 既西班牙餐廳午膳,場內環境感覺舒適休閑☺️很適合聊天👍🏻我們一人點算一個套餐,套裝包括主食,餐湯,飲品仲有甜品🍮Grilled Australia ribeye S兩份,一份五成熟一份七成熟。一黎到係大大份牛扒熟度也很好,入口口感都ok不錯,但不會有入口即溶感覺。U.S BURGER 🍔 WITH FRENBURGER 🍔的肉質鮮嫩可口多汁,但麵包就一般,薯條🍟就香脆的。BARBECUED SPANISH IBERICO ,超大塊,朋友食左好耐先食得哂,😹😹佢話口感左般,味道無太大特別,正正常常,勝在夠大塊😹😹。最後甜品🍮不錯,不會太甜,配上朱古力醬同果仁,小甜而不漏,喜歡💕

我們一人點算一個套餐,套裝包括主食,餐湯,飲品仲有甜品🍮

U.S BURGER 🍔 WITH FREN
2022-05-11
2022-05-18 174 瀏覽
前排係YOHO 行街,見到呢間餐廳門外display嘅食物相影得幾靚幾吸引,呢晚約咗媽咪去試試本menu好有心思,除咗有靚靚相之外,仲介紹咗幾款餐廳嘅特式菜式,攪到有選擇困難😜,其實仲有好幾款菜式想試,不過今次得2個人,最後揀咗2份main 同1杯drinks🔸 🇪🇸西班牙海鮮大燴 配 香草蕃茄麪包 🦐🌿🍅 🍞Spanish Seafood Casserole with Semi-dried Tomato Focaccia呢個海鮮大燴有4隻大蝦喺面😍😍 ,仲有大量青口同蜆包圍住啲蝦,撥開啲青口同蜆仲有魚塊添~大蝦嘅size 好大 (睇相:真係成隻碟咁大㗎🦐🍽)🤩🤩 蝦肉彈牙,蝦頭仲有好rich嘅蝦膏🧡🧡 ,食1️⃣隻已經好🈵足,每人食2️⃣隻🈵足感何止✖️2⃣️ 🥰青口同蜆雖然相對啲蝦比較嬌滴滴,不過都夠哂嫰滑魚塊啖啖肉,唔使剝殼就咁食海鮮大燴個汁好似飲海鮮濃湯咁,而且仲有陣檸檬同香草香味添🍋🌿海鮮大燴配嘅香草蕃茄麪包同樣真材實料,用嚟舔海鮮大燴個汁就啱哂喇👍🏻🔸🐷香煎黑毛豬鞍(80z)配🥭芒果蕃茄莎莎🍅Pan-Fried Iberico-Bone-in Pork Rack(80z) with Ma

🔸 🇪🇸西班牙海鮮大燴 配 香草蕃茄麪包
🦐🌿🍅 🍞
大蝦嘅size 好大 (睇相:真係成隻碟咁大㗎🦐🍽)🤩🤩
青口同蜆雖然相對啲蝦比較嬌滴滴,不過都夠哂嫰滑
魚塊啖啖肉,唔使剝殼就咁食

🔸🐷香煎黑毛豬鞍(80z)配🥭芒果蕃茄莎莎🍅
Pan-Fried Iberico-Bone-in Pork Rack(80z) with Mango Tomato Salsa
去得西班牙餐廳食豬,當然要食Iberico pork啦! 🇪🇸🐷
Iberico pork 嘅肉味濃郁,肥瘦均勻,pork rack嘅肉近骨嘅位零舍嫩滑,仲鍾意佢厚切嘅口感😍
芒果同蕃茄salsa呢個配搭嘅酸同甜度配合得好好,啖啖肉之餘一啲油膩感都冇

🔸香蕉朱古力沙冰🍌🍫🧊
Banoffee Smoothie
🤓點解叫banoffee 而唔係banocolate 㗎呢?🧐🤨🤔
😂🤣any肥~呢杯smoothie 嘅香蕉同朱古力比例啱啱好,估唔到唔係好甜,我like 👍🏻

除咗滿意食物嘅質素,都鍾意餐廳嘅地方寬敞、環境舒適清靜,呢晚食嘅兩個菜式都唔算最有西班牙風味,下次想試吓佢嘅慢煮西班牙烤乳豬同埋麥啤烤雞呢~要約多幾個朋友嚟試多幾款Spanish dishes先得~~😎
2022-05-16
2022-05-14 74 瀏覽
難得星期五約左同朋友食晚飯,但出面倒水咁大雨,唯有入商場搵食,呢間經過好多次,望落d野食都幾精緻,最緊要咁岩唔洗等位,就呢間啦🤣頭盤叫左個西班牙蛋餅🇪🇸幾香口都好足料,不過我同朋友都覺得似薯餅多啲😌蛋味反而冇薯仔咁出,但整體都好食,個名改改會仲好😏西班牙海鮮燉飯🇪🇸雖然係一人份,但份量都幾足,材料都幾多,而且整體夠入味,我成日覺得呢個飯都幾代表到間餐廳有冇料,因為有冇誠意係可以好大分別,呢間個西班牙飯係好食的👍🏻帶子外香入邊juicy,仲有個火腿咸咸香香,好加分💯12小時慢烤西班牙乳豬伴焦糖菠蘿🍍呢個就好明顯係俾個名吸引左而叫啦,食落都ok,個乳豬的確係外脆內滑,仲keep到肉汁,伴碟的焦糖菠蘿都幾特別,不過個人覺得菠蘿烤得唔夠耐,可能係為左就層焦糖?咁食西班牙菜當然唔少得sangria啦,個底可以揀紅/白酒,個人鐘意白酒覺得夏天飲清爽啲,飲落味道唔錯,酒味出到之餘都有水果的甜味,好清爽,唔會太甜,但都唔可以睇少,因為飲晒成杯之後有少wing🙈睇黎年紀大啦😿餐飯都ok,係乳豬感覺小貴,因為份量都算細份,不過個海鮮飯份量又比想像中大,平衡返不過不失啦,同朋友靜靜地食個飯傾下計係唔錯的選擇

頭盤叫左個西班牙蛋餅🇪🇸

西班牙海鮮燉飯🇪🇸

12小時慢烤西班牙乳豬伴焦糖菠蘿🍍

睇黎年紀大啦😿

餐飯都ok,係乳豬感覺小貴,因為份量都算細份,不過個海鮮飯份量又比想像中大,平衡返不過不失啦,同朋友靜靜地食個飯傾下計係唔錯的選擇ge😌

• 西班牙海鮮飯
2022-05-10 87 瀏覽
訂咗位提早一日預祝母親節! 佢有一個母親節2人餐,我哋3個人就叫咗個母親節2人餐,其中一個主菜加108轉西班牙海鮮燉飯。當然亦都加錢叫咗紅酒同埋特別飲品。呢個餐嘅份量都好足,夠我哋三個人都食。個西班牙海鮮燉飯仲好足料同埋好好味添。海鮮仲鋪滿喺飯面。
2022-04-17 120 瀏覽
********服務態度惡劣(包括經理同普通職員)職員漏單冇道歉,仲要語氣極差,唔知以為係我做錯野。而且等候食物時間十分耐,等左成個鐘都未上到菜。你問佢啲野食幾耐會到?佢只會話等吓。跟住你再問,佢唔理你!然後職員仲話咁取消囉。完全係比錢買難受😡 咁我等咁耐做乜?****如果你想受氣/餓死,咁你就去呢度食野,包你成肚氣。********************永不光顧的餐廳***************
********服務態度惡劣(包括經理同普通職員)
職員漏單冇道歉,仲要語氣極差,唔知以為係我做錯野。
而且等候食物時間十分耐,等左成個鐘都未上到菜。
你問佢啲野食幾耐會到?佢只會話等吓。
跟住你再問,佢唔理你!然後職員仲話咁取消囉。
完全係比錢買難受😡 咁我等咁耐做乜?

2022-04-17
2022-04-15 127 瀏覽
見食物都適合小朋友而且環境都幾舒適所以決定食呢間,點了個西班牙海鮮飯,有齊餐飲、湯或沙律及甜品,我還加了份薯條及咖啡,份量都夠一大一小食,味道都唔錯,只可惜原來個西班牙海鮮飯是辣的,但menu上無寫明,要召喚職員已經不易,佢哋人手有限我要久等,到有人應我佢嘅回答竟然是叫我下次講明走辣,我真係佩服佢哋嘅態度!佢一定係知我企起廚房睇住煮啦!其實menu唔寫唔緊要,但落單可唔可以提下人呢?唔好話大人order自己食,如果唔食得辣嘅真係多謝晒你哋呀,更可況同行有小朋友!再講食物味道係幾好嘅但不至於一試難忘,二百幾三百一個午餐,其實服務都係價錢嘅一部分,只需要做多一步基本步原來唔係必然

2022-03-28
2022-01-27 139 瀏覽
見咁多好評丶同朋友諗住去試吓丶叫咗個三文魚牛油果焗飯丶點知食食吓發現啲牛油果原來發晒毛!仲食咗啲!雖然佢淨係冇計我一份餐$丶同佢講一句唔好意思都冇丶淨係話換一份俾我丶跟住揀咗個西班牙海鮮炒飯、正常一個飯冇乜特別丶但係竟然咁樣諗住發晒毛都俾人食真係唔得丶諗住客人焗飯feel唔到……🙄講真牛油果一切開就見到有冇壞!不過好多人應該食咗都唔知!因為就咁食真係feel唔到⋯⋯仲要焗飯丶芝士遮住曬⋯⋯⋯⋯食咗發霉會生Cancer
2022-01-25
2022-01-17 92 瀏覽
食物味道好,意粉可以,但只是每隻蜆都有沙,完全不能吃。意大利飯不錯,味道也好,沙律也很新鮮,沙律油味追也很配合。但炸魷魚肉質比較差,好像不太新鮮的肉質,不夠爽脆。
外賣自取