2022-05-15 232 瀏覽
今日東鐵線過海段開頭所以就帶埋老婆出街去到參觀完金鐘站同會展站之後行行吓竟然嚟到中上環見到咁啱有一間西班牙餐廳法國同老婆都好耐冇食過西班牙菜所以就想去試一試一入到嚟發現呢度嘅裝修都非常之咁靚而且仲好有歐洲風情即係佢哋嘅餐廳外圍都已經非常之咁靚一入到去坐低之後店員就即刻用心地介紹佢哋嘅餐牌見到呢度都係有好多西班牙特色嘅小食包括佢哋嘅唔同種類嘅多士所以我哋就叫咗不同款嘅前菜作為開胃菜第一款揀咗嘅就係魷魚墨汁可樂餅查起咗嘅墨魚餅非常之咁的骰但係個外表就揸得非常之咁香脆開之後入邊就係聰蜜汁嘅墨魚餅而且入邊做真係有完整大大粒嘅墨魚再配合埋脆卜卜嘅外皮非常之咁好食之後就選擇左風乾火腿鮮番茄醬多士呢度嘅新鮮蕃茄非常之咁特別佢哋嘅清新程度唔係本地蕃茄所帶到出嚟問返之後原來係用上了西班牙蕃茄所以味道好濃郁而且風乾火腿嘅味道都係非常之夾海鮮芒果醬番茄莎莎多士芒果酸味味嘅味道再杯同埋清新嘅蕃茄令到海鮮嘅味道更加突出鮮蝦配魷魚腳呢種撞法都非常之咁出色鮮蝦蘑菇配忌廉芝士多士最後呢一款小食就係鮮蝦配合芝士忌廉芝士忌廉再加上了香草令到鮮蝦嘅味道更加昇華而且鮮蝦爽口新鮮主菜方面我哋就選擇左扒海鮮配龍蝦汁天使麵一上枱就

第一款揀咗嘅就係魷魚墨汁可樂餅

之後就選擇左風乾火腿鮮番茄醬多士

海鮮芒果醬番茄莎莎多士

鮮蝦蘑菇配忌廉芝士多士

最後呢一款小食就係鮮蝦配合芝士忌廉
芝士忌廉再加上了香草令到鮮蝦嘅味道更加昇華
而且鮮蝦爽口新鮮

主菜方面我哋就選擇左扒海鮮配龍蝦汁天使麵一上枱就見到橙紅色新鮮非常嘅龍蝦汁

而且即刻就聞到濃郁非常龍蝦的鮮味撲鼻而來
令到呢個天使麵非常之甘香

再加上其他海鮮的配搭
上面嘅海鮮份量都非常之咁多唔單止有大蝦有蜆仲更加有帶子仲有魷魚
而且天使麵煮得剛剛好

因為天使麵嘅掌握時間比較差就主導林啤啤

最後甜品方面我哋就叫咗一個超級大份量嘅sexy six

一上枱嘅時候簡直係吸引相機
因為簡直好似捧住一支花咁樣
上面有六種不同嘅味道

士多啤梨酸乳酪、綠茶朱古力布朗尼、石板街、
特濃咖啡配雪糕、香橙白酒杯、藍莓芝士餅杯

簡直好似食緊甜品自助餐咁每一款都非常之咁出色令到今晚非常之咁開心
2021-12-25 1203 瀏覽
平安夜想食聖誕大餐,見到呢個價錢都好合理。於是毫不猶豫都book咗黎間西班牙餐廳。餐廳聖誕節做緊聖誕Menu,價錢有分三款,由680到1200蚊不等。首先就嚟咗一個凍肉拼盤,入面有羊奶芝士,西班牙火腿,開心果凍肉腸,莎樂美腸,仲有麵包同甜合桃添。凍肉味道不過不失,火腿油分唔多。另外每一檯都有welcome drink。由於上菜速度時快時慢,所以佢冇按順序上餐。cold cut之後係西班牙海鮮濃湯。事實上就係龍蝦湯底加cream,海鮮都有蜆同蝦。味道略嫌普通,罐頭龍蝦湯嘅味道。飲完湯之後嚟咗tapas,係一個蒜片蝦伴意大利蕃茄麵包。味道不錯,但頗油,所以唔好點咁多汁配個麵包。第一啖還好,但係食多幾啖會好油膩,另外麵包就唔係好食到有蕃茄香。食完之後等咗一段時間就上咗主菜,我哋今次揀嘅主菜係慢煮牛柳配菠菜芝士餡餅。你都可以揀燒春雞。牛肉略嫌有啲老,但個人比較喜歡餡餅,入邊有好多菇,都幾特別。想完主菜好快就嚟西班牙海鮮飯。海鮮飯有兩隻帆立貝同一隻虎蝦。不過佢嘅西班牙海鮮飯就唔似西班牙海鮮飯。因為佢比較濕,並非粒粒分明,我會話似蕃茄意大利飯。但其實佢嘅味都唔差。因為西班牙菜就諗起Sangria,

因為西班牙菜就諗起Sangria,於是我哋就問吓有冇得額外叫。最後我哋揀咗$58一杯第二杯半價。其實我哋嘅套餐係包一張即影即有同小禮物,但係我觀察左全程都冇人影即影即有喎,於是我忍唔住做第一位佢問佢係咪有得影。當然啦成為第一個厚面皮嘅客人,自自然然有第二第三檯跟機。侍應都好好,最後係一人一張添。

去到甜品就係聖誕樹頭蛋糕。佢有一啲藍莓,士多啤梨,兩個馬卡龍。值得一讚嘅係馬卡龍一啲都唔甜,聖誕樹頭蛋糕亦都好切合氣氛。其實餐牌上有寫有聖誕甜品,我見上一時段嘅客人好似有,但係去到我嘅時候可能就冇晒啦。

整體來講其實服務唔差,不過我覺得既然餐牌寫明會包影相同小禮物,應該主動啲去幫客人影相而唔係客人提出先影。因為我哋見到上一時段嘅客人因為冇主動提出最後連相都冇。覺得呢一方面可以改善少少。最後佢嘅小禮物都幾有心思。
2021-12-21 633 瀏覽
餐廳唔算大,可能就10張檯左右吧,中午來有午市套餐,個人覺得性價比比較高,有餐前麵包、湯或沙律、主菜、茶或咖啡、甜品,試左個漢堡同埋扒,扒話係5成熟,但我覺得唔止,不過味道幾好,漢堡都好好味,而且好大個,仲配左薯條,薯條好鬆脆,唯一唔好嘅就係上得非常慢,如果趕時間就要考慮一下了。
lunch set頭盤可選湯🥣(是日餐湯係青豆蜆湯)/黑醋沙律🥗(有芝士),仲配埋熱辣辣嘅蒜蓉包,主菜,甜品+飲品 (+💰15可以叫special drinks),我special drink 叫咗熱嘅水果茶就比較甜得滯🤣✨黑毛豬芝士麻薯窩夫配鮮果凱撒沙律💰109💫評分: 7.9/10📝Parma Ham cheese waffle with caesar salad 賣相好靚,覺得呢個鹹點嘅窩夫好新奇好hoisum🥳同埋好色彩繽紛🤣成個過程覺得自己似食緊甜品,但係好飽肚,整體來講幾高質,Parma ham 有鹹香、waffle幾鬆脆、配埋蜜瓜都幾清甜,仲有我都幾鍾意食嘅凱撒沙律配埋啲雜果好似有藍莓🫐士多啤梨🍓奇異果🥝,配埋啲nuts☺️成件事好健康,食完好滿足,雖然有啲95搭8🤣✨南瓜蟹鉗忌廉飯 💰129💫評分: 7.5/10📝蟹肉比較嚡,忌廉creamy,好足料,同朋友食好啲,一個人食晒真係會好Heavy🤣✨香煎帶子配蕃茄汁意大利飯💰149💫評分: 6.8/10📝見佢啲意大利飯唔係真係好友意大利粉好煙銀嗰種感覺,個飯嘅質地令我有啲失望🙍同埋偏鹹咗少少,有彩辣inside✨酥炸軟殼蟹忌
黑毛豬芝士麻薯窩夫配鮮果凱撒沙律

💫評分: 6.8/10
酥炸軟殼蟹忌廉汁天使麵

✨酥炸軟殼蟹忌廉汁天使麵 💰119
💫評分: 7/10
📝食到最後冇咩汁,冇咩特別impressive🤣軟殼蟹唔算好大件,

𝕃𝕒 ℙ𝕠𝕤𝕥𝕣𝕖
📍上環永樂街50號昌盛大廈3樓
(上環🚇 A2 出口行1分鐘就到)

💫評分: 7.8/10
💬整體食物質素都唔錯而價錢以係中上環嚟講係好平😮, 平時仲有lunch set抵食,值得過嚟,可以openrice book/ 📞

❣️其他分店❣️
📍尖沙咀厚福街8號H8地下
(尖沙咀🚇 B2出口行4分鐘就到)
📍元朗元龍街9號形點一期地下G010號舖
(元朗🚇 H出口行8分鐘就到)
📍 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B109-B110號舖
(荃灣西🚇 A2出口)

#LaPostre #西班牙菜 #香港西班牙菜 #上環美食 #元朗美食 #荃灣美食 #尖沙咀美食 #抵食 #香港美食 #sheungwan #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram
黑毛豬芝士麻薯窩夫配鮮果凱撒沙律
2021-10-20 1085 瀏覽
食物質素不錯,價錢正常,可能中午人客多,落單時間較長,今天叫了燒春雞及意大利海鮮飯,燒春雞味道不錯,如果再熱一點會更好,意大利海鮮飯正常,不過不失,日後希望可以再加改善,整體尚算不錯。
2021-10-12 1023 瀏覽
食完上環永樂街一間西班牙菜,令我覺得西班牙菜嘅印象都唔錯。未去過西班牙,不過覺得西班牙菜原來都合我哋幾好味。今次係一大班人去嘅,掛住食同掛住講,咁但係嚟咗幾個菜之後食食吓,就唔記得咗影啦,淨係影咗三個小食同一個牛肝菌意燴飯。不過,所有野都唔錯,係個脆豬手皮雖然好夠趣,但肉身覺得乾左少少🤏😅

2021-08-03 1922 瀏覽
🇭🇰La Postre·呢間我之前已經食過一次㗎喇 我覺得佢個海鮮飯一般般🙊🙊但係因為我個朋友想食 所以我就比多一次機會佢 今次我哋嗌個意粉就好出色啦 不過個麻糬窩夫都係一般🤣🤣·松葉蟹奶油芝士意粉$198佢個意粉真係超大兜 而且佢入邊係真係好多蟹肉 啲蕃茄粒都好甜 成件事好夾🍅佢個蟹蓋入邊仲有超多蟹膏 加少少落個意粉度超級鹹鮮 而且一啲都唔腥 我自己好鍾意🦀️·炸魷魚配西班牙蒜蓉醬 l 香蒜雞翼$68之後佢其實嗌3個tapas有優惠既 不過因為我地想食甜品 費事食唔曬 所以決定就咁散嗌2個😈😈佢個炸魷魚圈整得幾好食嘅 熱辣辣 而且個魷魚都幾新鮮 唔會韌🦑之後個雞翼就中規中矩啦 冇乜特別😂😂·火龍果柚子藍莓窩夫$98最後個窩夫我自己就覺得有啲失望啦 佢完全食唔到個麻糬 而且佢個窩夫質感係比較粗燥個種 所以一般般 大家可能嗌其他甜品會開心啲 不過因為佢影相真係好靚 所以我都擺咗佢做cover🙊🙊🤣·#rbyeat#rby西餐#rby上環 #rby尖沙咀 #rby荃灣 #rby元朗·📍上環永樂街50號昌盛大廈3樓📍尖沙咀厚福街8號H8地下📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B109-B110
🇭🇰La Postre

📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B109-B110號舖
📍元朗元龍街9號形點一期地下G010號舖
松葉蟹奶油芝士意粉
2021-07-07 1809 瀏覽
之前見到openrice有優惠,大概二百蚊就可以食到兩人份嘅海鮮飯,所以就同朋友book咗枱食。依間餐喺樓上舖,所以搵呢間餐廳都用咗少少時間,去到見到環境都幾靚,望到客人全部都係叫個海鮮飯,咁應該都冇死。同朋友叫咗個海鮮飯同埋兩杯飲品,大概15分鐘就已經上到枱,見到店員好細心畀多咗一啲碗畀我哋去盛載住殼,唔使放啲貝殼喺張枱度咁核突 ,抵讚!海鮮飯有唔同海鮮,有蜆,有青口有蝦,都好豐富。份量都好足夠兩個人去食如果唔算太大食嘅朋友可以嗌一個海鮮飯已經夠曬,而且可以海鮮數量亦都好多,一個人都至少可以食到三至四隻青口,如果飯因為有蕃茄嘅關係所以酸酸地好開胃。美中不足嘅係佢可能落咗少少西班牙嘅辣椒仔,所以有少少辣,如果唔食得辣嘅朋友就可能要小心啲!
2021-06-21
2021-07-04 1190 瀏覽
西班牙海鮮飯 $198海鮮擺盤好令,海鮮份量都比得多,不過蝦肉有啲失望,食落啲蝦肉好梅好散,其他海鮮都正常,辣蕃茄味的飯好香,總結飯比海鮮好食🤣雖然味道吾係超級好食,但呢個價錢黎講都幾抵食 6.8/10西班牙蛋餅 $48好奇西班牙蛋餅係咩味所以先叫,雞蛋中間有啲火腿洋蔥同煙肉,蛋餅比較乾,味道好普通,我吾會再試,個人都係中意韓式雞蛋捲多啲 6.5/1」西班牙油條 $68甜品好有驚喜,外皮香脆,入面雞味香濃,食落好似沙翁的餡料,好好食😍仲有朱古力醬可以點黎食,超級邪惡😆表面有灑左啲砂糖,仲有淡淡的肉桂味,perfect match😋😋 7.8/10mojito $78叫第二杯半價🤣入面放左好多生果,食左幾粒士多啤梨同藍莓,少少酸甜,好似水果菜加酒酒,好飲😋
西班牙海鮮飯 $198

西班牙蛋餅 $48

西班牙油條 $68

mojito $78
2021-07-02 959 瀏覽
第二次光臨這間餐廳因為第一次給我最有印象的就是牛油果蟹肉沙律是一款非常之開胃的頭盤。個人會比較推薦蕃茄奶油蟹肉湯因為本身紅湯再加蟹肉非常之濃郁還有一份海鮮湯的味道。反而黑松露蘑菇湯比較多水令到湯的味道比較淡而沒有黑松露的味道。蠔仔牛肉燉飯份量少比較適合二人餐。松葉蟹奶油芝士意粉是一份招牌蕃茄意粉加入蟹所以比較開胃。還有就是不可缺少的西班牙油條加糖加朱古力就是這間餐廳的特色甜品。這餐廳是可以再次享用的晚餐打卡點
蠔仔牛肉燉飯份量少比較適合二人餐。
松葉蟹奶油芝士意粉是一份招牌蕃茄意粉加入蟹所以比較開胃。
2021-03-31
生日
  • 西班牙油條
2021-06-15 1280 瀏覽
平日又同朋友搵地方hea,疫情天天困係屋企,人都癲。天氣熱,都係室內舒服啲,所以今日揀左食呢間西班牙菜,佢都有分店係其他地方,外表就幾靚啦,但未試過。呢間係上環,一出地鐵站行2步就到,好方便。我係有book位加早到左嘅,不過呢..已經過哂食飯時間,所以都可以順利入坐,慢慢等朋友。我諗餐廳客路都係 lunch 同 dinner,一到左2點,餐廳就已經無乜人。朋友黎到,佢好照顧我呢個恐龍胃,所以除左叫主食,都叫左小食。我地叫左個軟殼蟹忌廉汁天使麵,一人份量西班牙海鮮飯,小食就叫左set西班牙蛋餅+西班牙多士+炸魷魚圈。其實餐廳食物上都算中規中矩,係個西班牙多士奇怪啲,多士就香蒜脆多士,但配上蕃茄仔,Parma ham同沙甸魚,食落好似各有各食咁,味道mix唔到埋一齊咁囉。真係好疑惑,西班牙人係咪真係有呢味。然後西班牙蛋餅,佢中間夾雜左啲洋蔥粒咁煎,都可以嘅。炸魷魚圈,正常用粉漿一齊炸,無咩特別。西班牙海鮮飯,其實都幾巧廚師手藝,唔係間間煮得好食,呢間都好足料,ok,但又未至於我會番兜。軟殼蟹天使麵,反而又唔錯,隻蟹炸得岩岩好。然而我同朋友都坐足3粒鐘嘅...平日都不失為一個好地方題外話:乜
。真係好疑惑,西班牙人係咪真係有呢味。
然後西班牙蛋餅,佢中間夾雜左啲洋蔥粒咁煎,
都可以嘅。
炸魷魚圈,正常用粉漿一齊炸,無咩特別。
軟殼蟹天使麵,反而又唔錯,隻蟹炸得岩岩好。

然而我同朋友都坐足3粒鐘嘅...平日都不失為一個好地方

題外話:乜西班牙啲歌詞咁單調
,一個Barcelona 就可以唱哂成首歌。有機會去聽下研究下

2021-06-03 1070 瀏覽
見openrice訂枱2人份海鮮飯有得減$100 即日book左位食dinner😊餐廳係樓上舖黎 所以人流比較少 我地兩個人被分配到近窗嘅卡位 又夠靜坐得又舒服第一樣上菜嘅係西班牙多士拼盤 每一件底都搽左蒜蓉醬 Parma Ham或者沙甸魚嘅味道都唔會話太鹹 同個蒜蓉醬好夾 塊包都好夠脆第二樣上菜嘅係蒜蓉雞翼 蒜蓉味好夠 雞肉好嫩滑 但我男朋友就略嫌有啲太焗爐焗熟嘅感覺 冇煎香嘅口感第三樣上菜係黑松露薯條 黑松露味唔算太重 但勝在夠熱就夠脆 份量都好夠輪到重頭戲西班牙海鮮飯 擺盤都幾靚 海鮮份量多鮮甜冇腥味 個飯辣味同酸味都剛剛好 係略嫌鹹味唔夠餐廳職員禮貌友善 食完小食有主動幫我哋換碟 見我哋搣蝦 有拎濕紙巾俾我地 最後做個小問卷 仲送咗個法式焦糖燉蛋 不過唔記得影相😂😂最後埋單430蚊左右 總括嚟講係個好嘅用餐體驗😋😋

最後埋單430蚊左右 總括嚟講係個好嘅用餐體驗😋😋

2021-04-30 1263 瀏覽
這間餐廳之前食過外賣,意粉不錯,所以今次午餐堂食。set lunch 都幾多選擇,今次試食黑毛豬,但比較失望, 黑毛豬扒太淡,不香。朋友選的帆立貝沙律, 帆立貝沒有味道。意粉比較好食。其他食物就有大大的進步空間。
這間餐廳之前食過外賣,意粉不錯,所以今次午餐堂食。

set lunch 都幾多選擇,今次試食黑毛豬,但比較失望

意粉比較好食。其他食物就有大大的進步空間。

2021-03-02 1635 瀏覽
Seafood Paella一直都係我西班牙菜既必點🥰🥰🥰 La Postre既paella絕對冇令我失望🥳🥳 價錢合理而且海鮮料超級足,個飯仲要好入味😋😋😋😋 烤雞做緊半價所以就嗌左黎試,個雞肉雖然偏乾但係入味都搭救到,配菜好足。飲品做緊第二杯半價都好抵,加埋openrice有9折,所以食得好開心~~
2020-12-23 1771 瀏覽
我見依間餐廳都幾多好評,所以同朋友嚟咗試。其實都想食西班牙餐好耐,依間係主打食蟹嘅西班牙餐廳,好似都幾特別。點知完全係伏。首先係個前菜,係蟹鉗沙律,都唔算有咩特別,唔好期望有蟹肉。之後叫咗個好似幾得意嘅蟹鉗焗蛋,簡直係唔掂之中嘅唔掂。個蛋係熟到好似蛋糕咁硬,但完全無蛋味,亦都無口感,啲蟹亦都無蟹味。基本上就好似食一堆粉咁,係一啲都唔好食。跟住就到我期待咗好耐嘅西班牙炒飯,個飯完全冇炒香,直頭係太水。雖然係紅色好似吸晒汁咁,但都係無味。然後面頭有啲蝦同貝殼類,但全部都非常唔新鮮,完全無味。依間餐廳仲要都唔平,佢嘅包裝同餐廳設計都好似好靚咁,但食物真係有改善空間呢。

首先係個前菜,係蟹鉗沙律,都唔算有咩特別,唔好期望有蟹肉。