2024-04-04 171 瀏覽
鮮果Waffle配雪糕個樣都幾靚同埋味道都好,佢可以揀兩個口味嘅雪糕,我就揀咗雲呢拿同埋Cookie Cream,Waffle質素都唔錯,外脆內軟而且夠香,啲雪糕質素亦都唔錯,唔會得個甜字,拌碟嘅士多啤梨粒粒同埋藍莓粒粒都唔錯。Scone又係整得唔錯,jam同clotted cream份量都幾多,一啲都唔孤寒,夠搽滿個Scone有凸。本來諗住飲咖啡,不過原來個tea set轉咖啡要加$12 ,所以就飲唔使加錢嘅伯爵茶同埋茉莉茶,竟然用T字頭名牌子茶包,都OK啦。
2024-03-10 271 瀏覽
整間店以淺色木紋為主,感覺好乾淨同溫馨,店內坐位好闊落,門口有個坐既打卡位,安排幾特別。今日試左個香草蕃茄醬牛柳粒意大利飯,Risotto係一道意大利既傳統食物,同港式燴飯唔一樣,一般會用短粒米,用湯汁烹煮至飯熟,但米中心有咬勁,呢點KURI做到了。反而個牛柳粒過熟,有點鞋,整個餐個味道都唔錯,而且份量唔少。我額外加左件煙三文魚,廚房幫我捲成1朵花放飯面,我覺得好靚,令我個午餐生息不少,三文魚偏咸咗少少。

香草蕃茄醬牛柳粒意大利飯
茉莉花茶
2024-03-10
5 分鐘 (外賣自取)
香草蕃茄醬牛柳粒意大利飯
2024-01-06 420 瀏覽
今日特登過去食Lunch,簡左豬扒。前菜正常,豬扒就正到不得了。豬扒有成吋厚,但肉質好嫩,好Juicy,好好味。豬扒大細望落係跟一般餐廳一樣,但因為好厚,我呢個成年男人太飽食唔晒。
今日特登過去食Lunch,簡左豬扒。
2023-12-26 394 瀏覽
大元街市平台呢間cafe,一開始我覺得“都係食cafe個啲嘢囉” 但食完發現性價比好高。原來仲可以帶狗狗來一齊食嘢,本身冇養寵物的我現在都好喜歡來,因為食物好吃,員工又友善,特別見到佢哋對狗狗好nice,讚!👍今次見佢地有聖誕餐,即刻約埋屋企人一齊來食個聖誕大餐,又係性價比超高!仲有可愛聖誕薑餅人特飲。burger好大份,個包又甜甜地幾好食,再配埋蕃薯條!我最愛😍我地又叫咗龍蝦意大利飯,仲有比目魚,都係好好食,絕對唔係街市貨色。另外一份龍蝦配牛柳,龍蝦焗得剛剛好,肉質好滑好甜,如果個牛柳可以配少少汁就perfect !🤗

聖誕大餐
2023-12-25
聖誕大餐
2023-11-18 539 瀏覽
食物 環境 都要俾100分👏🏻一入座餐廳職員已經擔心🐶會太熱好細心咁俾咗把小風扇佢吹💖餐單亦有多款寵物食品🦴🐶 煙三文魚碎蛋牛角包🐶 白酒忌廉青口配多士🐶 炸軟殼蟹蒜香辣茄意粉🍹 凍榛子咖啡🍹 凍蜜桃冰茶🌟價錢貼地,無論飲品同食物都質素高👍🏻一坐低已經撞到朋友帶兩隻狗狗黎放假鬆一鬆。小妹先點了🥐,煙三文魚加碎蛋沙律已經迫爆個牛角包,旁邊仲有新鮮沙律菜伴碟,搞到🍗都好想食😂炸軟殼蟹蒜香辣茄意粉味道濃,軟殼蟹炸到好鬆脆而且好大隻,差啲大到遮住啲意粉🍝加多個白酒青口,粒粒都好飽滿,加埋白酒忌廉配蒜蓉包,ummm…yummy😋不過我要特別推介餐廳嘅飲品,全部都用心調配,有我最愛嘅榛子咖啡,而且焦香咖啡豆味,好岩我口味🥰食完仲可以係入口嘅打卡位影相,你地睇雞髀🍗笑到好開心😁😁😁
食物 環境 都要俾100分👏🏻

🐶 白酒忌廉青口配多士
🐶 炸軟殼蟹蒜香辣茄意粉
🍹 凍榛子咖啡
🍹 凍蜜桃冰茶

食完仲可以係入口嘅打卡位影相,你地睇雞髀🍗笑到好開心😁😁😁
炸軟殼蟹蒜香辣茄意粉
煙三文魚碎蛋牛角包
白酒忌廉青口配多士
2023-11-09
炸軟殼蟹蒜香辣茄意粉
煙三文魚碎蛋牛角包
白酒忌廉青口配多士
第二次幫襯大元平台呢間cafe 喺呢個平台佢價錢算唔平,特別係旁邊開左出名以本傷人既撒利亞,更加有比較今次叫左個海鮮意大利飯,菠蘿梳打欣賞佢意大利飯既口感,唔係港式燴飯,除咗上面兩隻青口同蜆,飯入邊都仲有魷魚同埋蝦仔,份量不少。而且個汁濃縮左入去個飯入面,十分滿足菠蘿梳打,我叫咗少甜,味道啱啱好👏之後仲叫咗個蛋糕,size細左啲,味道正常,食完個飯唔夠飽,食埋件蛋糕就啱啱好!呢度既環境好,乾淨,服務友善,店員都好細心同會吹下水。食物絶對好過撒字頭,可以話係呢區最出色既西餐!
第二次幫襯大元平台呢間cafe

今次叫左個海鮮意大利飯,菠蘿梳打

菠蘿梳打,我叫咗少甜,味道啱啱好👏

呢度既環境好,乾淨,服務友善,店員都好細心同會吹下水。
食物絶對好過撒字頭,可以話係呢區最出色既西餐!
海鮮意大利飯
2023-11-01
海鮮意大利飯
2023-11-02 288 瀏覽
約左一班狗狗黎大元邨玩,順便黎食個下午茶😄餐廳係pet friendly, 但會安排有寵物既客人坐埋一邊🫶🏻唔會影響其他客人~.✨Kuri炸物拼盤✨有雞軟骨、炸雞塊、炸魷魚圈、薯條、炸蕃薯仔😁最好食係炸蕃薯仔,脆脆地甜甜地咁🍠其他主要都係來貨野啦,奇怪係配沙律醬😅個人覺得茄汁會夾d, 問左店員另外攞✨牛油白酒蜆肉扁意粉✨呢個意粉有種喺屋企整出黎既味道🤣唔差既,蜆仔細細粒咁但無沙👍🏻係個意粉煮得over左少少,有dd糊口✨抹茶牛奶、泡沫咖啡✨正常發揮既cafe飲品🙂
✨Kuri炸物拼盤

✨牛油白酒蜆肉扁意粉

✨抹茶牛奶、泡沫咖啡
✨正常發揮既cafe飲品🙂
2023-09-28 267 瀏覽
大元邨街市樓上早排開咗間Pet-friendly嘅cafe,今日終於有機會嚟試吓~佢門口仲有個打卡位俾狗狗們打卡添☺️ 店鋪係木系風格,播住輕鬆嘅音樂,weekend嚟呢度食個brunch都悠閑☺️⭐️ 班尼迪克蛋配煙三文魚 ($72) ❤️7.8睇落份量好似唔多,但原來有成四大塊煙三文魚!荷蘭醬調得幾惹味,蛋黃半熟唔算好流心,如果可以流心啲更好~沙律菜幾新鮮,再多少少份量會開心啲🙊 整體都可以俾好耐冇食egg benedict嘅我過吓口癮~⭐️桂花咖啡 (+$12) ❤️8.0雖然係QR code落單,但依然有得揀少甜同脫脂奶,好貼心☺️ (雖然如果可以走甜更好🤣)桂花味好清香,咖啡亦幾香滑,大家可以試吓!

⭐️ 班尼迪克蛋配煙三文魚 ($72) ❤️7.8

⭐️桂花咖啡 (+$12) ❤️8.0
2023-09-02 345 瀏覽
以輕食為主的店舖,空間濶,走寵物或親子路線。這個半熟香煎吞拿魚沙律多士味道得宜,賣相不錯。而且多士香脆,感受到用心製作的誠意。至於凍棒子鮮奶咖啡,客人可選擇甜度及冰度,預期之內的口味,咖啡豆是即磨制作,但未有驚艷之處。是個放鬆好地點,比起連鎖式經營的咖啡店更溫暖。
以輕食為主的店舖,空間濶,走寵物或親子路線。

是個放鬆好地點,比起連鎖式經營的咖啡店更溫暖。

2023-08-31
下午茶
2023-08-26 235 瀏覽
餐廳係Pet Friendly 食店見到職員會盡量安排有寵物同無寵物既客人簡單分隔坐,讚👍🏻食物叫左卡邦尼意粉同新推出既辣肉膠Pizza,食物水準Okay,下次會再來試其他😋
餐廳係Pet Friendly 食店
見到職員會盡量安排有寵物同無寵物既客人簡單分隔坐,讚👍🏻
在4月谷友介紹的寵物友善 Cafe🐶🐱,和朋友光顧了好幾次。但近月內兩次的體驗愈來愈失望,十分可惜,食物質素嚴重下降。🥺和朋友點了軟壳蟹意粉和蜆肉意粉,兩份意粉味道偏鹹,蓋過其他食物味度,軟壳蟹身有些苦,可能未處理好腮部,外觀也十分差,看不出是軟壳蟹,朋友説炸得有點像小強曱X😖😰,大埔也有很多Cafe有這款,這算是我們見過貌相最差的,不知店主和廚師有沒有煮軟壳蟹經驗,而我點蜆肉意粉内有碎壳,食起來要小心,非常不便。😞朋友沒有心情打卡,只有我發給老公的相片參考,實物比相片還差。😅原先想一同外賣給家人,但老公和女兒看見食物相片,説相片好像拍得霉霉黑黑,意粉貌相像茶餐廳款式😓,問我這款是否煎太陽蛋意粉?😅最後表明不用買了。我還記得早期有紅菜頭的意大利飯、煙三文魚花意粉,卡邦尼烏冬等等款式都是味度不錯具特色的,貌相也吸引,朋友以前會影相打卡,現在款式少了,更愈來愈似薩X亞,味度品質也是。😣除了食物質素下降,咖啡也好像沒有以前好喝,多了陣霉味,感覺少了人光顧,但員工服務是周到的👏,雖然她們説話有時給人不耐煩服務你和沒禮貌的感覺。希望店主和廚師用心一點處理好食物味道和感觀,評語有點嚴厲😠,但由一個

希望店主和廚師用心一點處理好食物味道和感觀,評語有點嚴厲😠,但由一個谷友們都推薦的大埔新Cafe聚會地方,近三,四星期大退步 🥺,十分失望。希望餐廳接受善意批評,有所改善,值得再回來。
2023-08-21 189 瀏覽
寵物有善餐廳 在 大埔 大元村 吃早餐 整體普通,不過裝潢擺盤價格都可以,我哋叫了一個早餐加一杯飲品連加一$102.3/2人。好似過左早餐時間星期六日有最低消費額。吞拿魚沙律牛角包 ,牛角包都鬆化,蔬菜都新鮮,吞拿魚份量都多。2杯咖啡味都偏弱小小,泡沬咖啡(+$12)泡沬口感可以,另買約$33朱古力咖啡拉花都ok,朱古力味淡但幸好不甜。空間感都可以,坐得都舒服,有寵物可坐係近窗,門口又有寵物公園整體感覺都可以。

2023-08-03 165 瀏覽
今日同屋企人去左大埔大元邨街市上面嘅平台食早餐,見到樓上開咗間刺蝟做主題嘅餐廳就決定入去試下,overall質素唔錯,又平又抵食,服務態度好好,我地係度坐左一個朝早,好chill,下次可以再黎試下呢度嘅lunch~精選早餐($88)種類好多,好豐富,味道唔錯👍三文魚碎蛋牛角包🥐($58)相當大份,好抵食,仲跟左個沙律,同事話係橙油醋,好fresh好清新,同個牛角包好夾~焦糖咖啡(跟餐+12)咖啡好香,好飲!
精選早餐($88)
種類好多,好豐富,味道唔錯👍
精選早餐

三文魚碎蛋牛角包🥐($58)
三文魚碎蛋牛角包

焦糖咖啡(跟餐+12)
咖啡好香,好飲!
焦糖咖啡

精選早餐
三文魚碎蛋牛角包
2023-08-02 103 瀏覽
稍為有少少空檔、去附近的美食廣場食個早餐。其實想試好耐,但每次都食咗早餐😂星期日上午10點左右,人唔多,唔洗等位。食個quick breakfast😂煙三文魚牛角酥,牛角酥好香牛油,亦都好脆口,不錯👍🏻煙三文魚稍為鹹了少少,份量都ok餐飲加了錢,因為最近喜歡了expresso tonic🙈細細杯,未溝暈,就咁飲,expresso 好苦😂都係要mixed 咗先啱我口味。環境清靜,上菜速度都快,整體唔錯,會再來,不過如果早餐餐牌隔一段時間會轉下就好👍🏻
星期日上午10點左右,人唔多,唔洗等位。
食個quick breakfast😂

餐飲加了錢,因為最近喜歡了expresso tonic🙈

細細杯,未溝暈,就咁飲,expresso 好苦😂
都係要mixed 咗先啱我口味。
2023-07-22
$90 (早餐)
2023-07-11 194 瀏覽
系大元邨街市樓上商場平台有個新寵物公園外,原來仲有間新開幾個月既寵物友善餐廳。食物好有質數。尤其咖啡本人覺得非常香醇,從不喜歡椰子食品既我,試了一杯椰子味咖啡。非常好喝。pizza內有好豐富既海鮮。會再幫襯。
2023-07-02
  • 海鮮pizza
  • 椰子咖啡 ,一口牛焗飯