2024-04-29 0 瀏覽
好開心大埔又添一間咖啡店選址位置比較靜人流甚少橙黃色與白色的設計讓人感到好清新食物方面絕對要讚雞翼釀荔枝這組合實在是新奇又好味❒ ALL DAY BREAFAST ❒ LYCHEE WINGS❒ STRAWBERRY CROFFLE ❒ MANDARIN LEMON GINGER SODA❒ STRAWBERRY LEMONADE
好開心大埔又添一間咖啡店

❒ STRAWBERRY CROFFLE
❒ MANDARIN LEMON GINGER SODA
❒ STRAWBERRY LEMONADE
2024-04-07 70 瀏覽
已經好耐冇寫食評,但真心好想表揚下依間cafe。舖仔細細,一啲都唔起眼,作為大埔街坊,我最近都先第一去,抱住求其食啲嘢啦,冇要求嘅心態入去。估唔到佢嘅食物、咖啡質素,絕對係喺價格之上。希望喺依個咁差嘅市道,佢哋會做倒落去,加油啊!

2024-03-16 100 瀏覽
住大埔想搵間咖啡店飲咖啡,結果發現食物超級有驚喜。雖然是小店,食乜好但係用料非常高質而且煮得好有心好好味。我地叫左港式cabonara,有水準👍🏻牛油果三文魚Croffle,個Croffle有驚喜,新鮮熱辣辣焗出嚟口感好脆,我地仲即刻加單要多份外賣。Steak and fries ,雖然係小食,估唔到牛扒粒係用靚肉,連個sauce都有驚喜。咖啡選擇多,有質素。非常欣賞的小店!選自隱蔽,希望多啲人知道佢嘅存在,支持吓有心思餐廳。
住大埔想搵間咖啡店飲咖啡,結果發現食物超級有驚喜。

雖然是小店,食乜好但係用料非常高質而且煮得好有心好好味。

我地叫左港式cabonara,有水準👍🏻

咖啡選擇多,有質素。

2024-03-09
2024-01-09 209 瀏覽
自從我搬離咗 #太和 之後多咗好多咖啡店🥹🥹 數數手指,嗰頭至少有5間cafe,未計行過啲去返大埔中心同大埔墟嗰邊~ 點解我搬走咗之後先多咗咁多選擇架🥲 不過我間唔中都會返去,試吓試吓都差唔多試晒😂呢間係其中一間我搬走咗之後開,有日去開大埔又試吓~ 裝修係白色木系簡約風,行過見到舖面都好精神,而且嗰頭環境清幽~去嗰日係平日嚟,有一兩枱客,天氣唔凍,半開放式設計,坐喺高枱對街幾chill😊#Latte $38咖啡微暖,熱返少少會好啲~

#Latte $38
咖啡微暖,熱返少少會好啲~

2024-01-04
2023-11-07 272 瀏覽
大埔近呢幾個月,好多cafe開張,作為大埔友,又點會唔去潮聖。最重要係想試吓佢個「Buddha Bowl 」,應該都係佢嘅特色食品之一,見到好多人都必點。Lunch set : 🥣 Buddha bowl $88 (鷹嘴豆、🎃南瓜、🍄炒蘑菇、紅肉火龍果、車厘茄、藜麥、🥚溫泉蛋,低層仲有🥬羅馬生菜、🥗沙律菜,仲有中東芝麻醬)配自家製芝麻醬、紅椒粉,鷹嘴豆辣辣地,其他配料有啲甜甜地,成碗菜色彩繽紛,最重要係好健康🧘🏻‍♀️惠顧午餐,正價飲品減 $15 ☕️Mocha $30 ~呢度杯咖啡可以,但係就細杯咗啲😝😝🧾Total $118

Lunch set :
🥣 Buddha bowl $88

惠顧午餐,正價飲品減 $15
☕️Mocha $30
~呢度杯咖啡可以,但係就細杯咗啲😝😝

🧾Total $118
2023-11-07
2023-10-24 223 瀏覽
最近大埔又添了一間新的咖啡店位置比較近太和 店內以黃白色為主調街外的涼風從吧枱位置的半開玻璃窗吹入喝著咖啡 挺寫意的·咖啡店提供不同主食、輕食和飲品選擇下午茶時段 我們點了煙三文魚牛油果croffle和蜂蜜核桃貝果味道可以吧下次再試試他們的主食·不知是否仍在試業關係食物烹調控制方面未能掌握得很好進去不久店內就有陣陣燶味 而且明顯的看到店內充斥着煙霧🌫️看來還需時間改善啊

最近大埔又添了一間新的咖啡店
位置比較近太和 店內以黃白色為主調
街外的涼風從吧枱位置的半開玻璃窗吹入
喝著咖啡 挺寫意的
咖啡店提供不同主食、輕食和飲品選擇
味道可以吧
下次再試試他們的主食
不知是否仍在試業關係
食物烹調控制方面未能掌握得很好
進去不久店內就有陣陣燶味 而且明顯的看到店內充斥着煙霧🌫️
看來還需時間改善啊
2023-10-23
-🦄 ᴋᴏᴘɪ ᴄᴏғғᴇᴇ & ᴇᴀᴛᴇʀʏ @kopi_hk ・🪽 腦海中定格於那純白の起點・🕊️ 油桐花開合歡樹下 縹緲虛無 輕悄🍂 寂寥之聲竊竊私語 甜言蜜話 追憶・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🖤【 𝓟𝓾𝓶𝓹𝓴𝓲𝓷 𝓓𝓪𝔂, 𝓮𝓿𝓮𝓻𝔂𝓭𝓪𝔂 】・謝謝店員的愛跟包容 答應了我這麻煩要求對於一個南瓜控來說 其實心中真的很感恩👧🏻: 請問能把藜麥都轉成南瓜嗎?🧒🏻: 可以啊~👧🏻: 沒什麼表情 但心中樂透了…・🎃 ʙᴜᴅᴅʜᴀ ʙᴏᴡʟ ʜᴋᴅ88⚡️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌖🌑・南瓜控真能不顧一切 遙遠偏僻地方也能衝還有是佛陀碗什麼的 根本就是我的風格啊無奈香港就不太流行 這種營養健康的碗物-佛陀碗底層是嫩葉子 都是清爽新鮮的蔬菜車厘茄有微微烘煎香 增添了溫暖窩心之感鷹嘴豆吃著感覺驚喜 愛那種綿密感跟粉糯高蛋白質的鷹嘴豆們 吃著亦無任何負擔感紅火龍果是畫龍點睛 清甜之味有解膩之效始終碗中食材是鹹的 突如其來的甜是衝擊溫泉蛋也是重中之重 一顆嫩蛋可真是靈魂喜歡焦香水嫩大啡菇 菇味濃郁而且很清爽大啡菇真的是我的愛 我渴望能無限添食呢最後是世一主角南瓜 滿滿都是綿密澱粉感還能品

🪽 腦海中定格於那純白の起點

🕊️ 油桐花開合歡樹下 縹緲虛無 輕悄
🍂 寂寥之聲竊竊私語 甜言蜜話 追憶

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

🖤【 𝓟𝓾𝓶𝓹𝓴𝓲𝓷 𝓓𝓪𝔂, 𝓮𝓿𝓮𝓻𝔂𝓭𝓪𝔂 】

謝謝店員的愛跟包容 答應了我這麻煩要求
對於一個南瓜控來說 其實心中真的很感恩

👧🏻: 請問能把藜麥都轉成南瓜嗎?
🧒🏻: 可以啊~
👧🏻: 沒什麼表情 但心中樂透了…

🎃 ʙᴜᴅᴅʜᴀ ʙᴏᴡʟ ʜᴋᴅ88

假日時若能在此慢活 也許是個幸福輕時光

ᴘ.s.① 不知道會有跟我一樣的人類嗎 🙊
ᴘ.s.❷ 全南瓜宴可真是幸福喔 🎃

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

📍 ᴋᴏᴘɪ ᴄᴏғғᴇᴇ & ᴇᴀᴛᴇʀʏ @kopi_hk
👉🏻 大埔翠樂街11號美豐花園地下7號舖
2023-10-03
  • Buddha  Bowl
2023-09-29 136 瀏覽
大埔近排真係好熱鬧,除咗之前介紹嘅Tamora今次介紹嘅Kopi外,仲有好快新店都想幫襯不得不說大埔有種特殊魅力無人不愛🫶🏻呢間位於大埔舊墟嘅新咖啡店擠身於舊店之間位置方面比較近太和站以搶眼的白/黃配搭形成道亮麗嘅風景咖啡店走簡約風,而且都歡迎狗狗以舊墟嚟講食物價錢方面頗進取༝༚ ᴴᴷ ˢᵀʸᴸᴱ ᶜᴬᴿᴮᴼᴺᴬᴿᴬ ( ᴴᴷᴰ 108 ) 非一般的港式卡邦尼手工意粉切成細細粒的管通粉上面是溫泉蛋將蛋攪拌,再配上煙肉、洋蔥來吃咸香突出且食用方便,個人覺得幾有驚喜.ᐟ.ᐟ ༝༚ ᴴᴼᵁᴶᴵᶜᴴᴬ ᴸᴬᵀᵀᴱ ( ᴴᴷᴰ 38 )焙茶鮮奶反倒麻麻,焙茶跟鮮奶味道分裂得很而且飲落可以嚐得出焙茶茶粉不太順滑呢𝓅.𝓈. 因為是晚餐所以沒飲咖啡,下次再試~
大埔近排真係好熱鬧,除咗之前介紹嘅Tamora
今次介紹嘅Kopi外,仲有好快新店都想幫襯
不得不說大埔有種特殊魅力無人不愛🫶🏻

呢間位於大埔舊墟嘅新咖啡店擠身於舊店之間
位置方面比較近太和站
以搶眼的白/黃配搭形成道亮麗嘅風景

咖啡店走簡約風,而且都歡迎狗狗
以舊墟嚟講食物價錢方面頗進取

非一般的港式卡邦尼手工意粉
切成細細粒的管通粉上面是溫泉蛋
將蛋攪拌,再配上煙肉、洋蔥來吃
咸香突出且食用方便,個人覺得幾有驚喜.ᐟ.ᐟ

༝༚ ᴴᴼᵁᴶᴵᶜᴴᴬ ᴸᴬᵀᵀᴱ ( ᴴᴷᴰ 38 )

焙茶鮮奶反倒麻麻,焙茶跟鮮奶味道分裂得很
而且飲落可以嚐得出焙茶茶粉不太順滑呢
𝓅.𝓈. 因為是晚餐所以沒飲咖啡,下次再試~
2023-09-25
外賣送餐
2023-09-24 818 瀏覽
呢間黃白色Cafe 好搶眼, 食物選擇都幾特別, 有個窗口Bar枱位對住人流唔多既內街嘆返個Brunch好正😊Lychee Wings 🐓($68)蜜糖雞翼入面包裹住一粒清甜既荔枝係入面, 呢個配搭幾得特別😉HK Style Carbonara 🍝($108)流心溫泉蛋配上偏硬身既通粉, 卡邦尼汁比平時既少同埋冇咁漏, 啱我口味😌All Day Breakfast🥗 ($108)有輕量版同重量級既兩個選擇, 前者係三文魚, 後者係牛扒配燒菠蘿, 兩款都配有薯餅, 磨菇, 茄汁豆, 滑蛋, 煙肉, 沙律菜🤓Bagel 🥯($52)呢個期間限定口味既Bagel, 菠蘿鐵觀音既味道好出味, Bagel 口感煙韌幾正😍Yuzu Sparkling Tea ☕️($45)清爽既柚子茶夏天像幾正Passion Fruit Espresso Soda🥃($48)熱情果酸酸甜甜配上偏Fruity既Expresso Tonic 完全解決到我對咖啡既渴望😎食物價錢算幾合理, Staff都好nice, 得閒入黎中埔Chill下既好選擇😌

Lychee Wings 🐓($68)

HK Style Carbonara 🍝($108)

All Day Breakfast🥗 ($108)

Bagel 🥯($52)

Yuzu Sparkling Tea ☕️($45)
清爽既柚子茶夏天像幾正

2023-09-23
2023-09-05 208 瀏覽
作為大埔街坊,見到新餐廳緊係要試下啦!門面以白色同淺木色為主,Cafe空間比較細,有種小店獨有既清新感覺,見到有窗口位置就急不及待坐左埋去喇。通常去一間新cafe ,我都慣性會想試下佢既all day breakfast,由於今次我唔係太肚餓,所以就叫左light 既all day breakfast,而咖啡叫左杯Black Coffee。另外我老婆就叫左個三文魚牛油果croffle。雖然係輕盈版all day breakfast,但係份量都唔算少,個沙律菜幾特別,加左D紅莓乾幾開胃,煙肉煎得幾香口,磨菇落左D香草去炒炒得幾香,而咖啡就比較fruity,唔係太識飲咖啡既我,都覺得入口幾舒服。三文魚牛油果croffle都係正常發揮,牛油果同煙三文魚都幾足料。下次會再黎試下佢個All day luxury breakfast,依度環境都好唔錯,坐係窗邊位,都可以hea 足一日。
作為大埔街坊,見到新餐廳緊係要試下啦!
All Day Light Breakfast
Avocado & Smoke Salmon Croffle
2023-08-31
$100 (早餐)
All Day Light Breakfast
2023-09-05 110 瀏覽
上兩個星期黎,佢試業中膽粗粗入去試下,食個lunch😏試業期間冇太多嘢食可以選擇,我問店員有咩推介,佢就推介左依碗Buddha Bowl 嘅沙律。一黎到我就嘩咗一聲,咁大碗點食得晒😅雖然無肉,但我一個男人食完都頂到上心口😂味道方面,材料新鮮,最鍾意佢個菇,炒得好香😌最驚喜都係佢個芝麻醬,一食就知道唔係現成嘢。店員話係佢哋hand made.所有嘢撈埋一齊食,真係冇得頂。遲啲再過嚟試埋佢個all day❤
上兩個星期黎,佢試業中

膽粗粗入去試下,食個lunch😏

Buddha  Bowl

試業期間冇太多嘢食可以選擇,
我問店員有咩推介,
佢就推介左依碗Buddha Bowl 嘅沙律。

一黎到我就嘩咗一聲,咁大碗點食得晒😅
雖然無肉,但我一個男人食完都頂到上心口😂

味道方面,材料新鮮,最鍾意佢個菇,炒得好香😌

所有嘢撈埋一齊食,真係冇得頂。

遲啲再過嚟試埋佢個all day❤
Buddha  Bowl
  • Buddha  bowl
2023-09-01 82 瀏覽
襯超強台風殺到前🌀把握時間去咗一轉大埔天有不測之風雲真係無講錯💨出發前明明係藍天白雲🌥️去到變咗烏雲蓋頂落出🐶&🐱⛈️白晝🏙️瞬間變黑夜🌌再望望個月曆📆嘩,原來呢日係七月十⋯十⋯十四呢👻😳😖😩好在店內陽氣旺盛一大班年輕開朗店員😄純白配鮮橙黃色裝潢好sharp 醒🧡💛🤍仲要撞見朋友仔sss😄一室歡笑聲、七月十四又洗乜驚😌🔖 Carbonara 🍝手工意粉口感煙韌煙肉條保留到焦香口感🥓醬汁嘅咸淡亦正合心意😊重點係兩樣都切成細段單手就可以用匙更𢳂嚟食啱哂我呢啲懶人😬🔖 Latte拉花飲到尾圖案都仲保持到👍🏻正所謂隔離飯香🥹Buddha Bowl 唔只顏色靚而且仲份量十足呢🌈

襯超強台風殺到前🌀
把握時間去咗一轉大埔
天有不測之風雲真係無講錯💨
出發前明明係藍天白雲🌥️
去到變咗烏雲蓋頂落出🐶&🐱⛈️
白晝🏙️瞬間變黑夜🌌

再望望個月曆📆
嘩,原來呢日係七月十⋯十⋯十四呢👻😳😖😩

好在店內陽氣旺盛
一大班年輕開朗店員😄
純白配鮮橙黃色裝潢好sharp 醒🧡💛🤍
仲要撞見朋友仔sss😄
一室歡笑聲、七月十四又洗乜驚😌

🔖 Carbonara 🍝
手工意粉口感煙韌