2024-05-12 0 瀏覽
人生每日都有嘅難題:晏晝食乜好?喺希慎B1行過見到KKi 麵店裝修幾靚好似好耐冇食台灣嘢,個$148全日套餐好似幾抵,就決定入去試吓用QR Code手機下單非常方便👍🏻叫咗個$148全日套餐:前菜+主菜+飲品自己又口痕叫多咗個小食前菜:涼拌皮蛋豆腐添加咗肉鬆同木魚花,口感非常豐富主菜:古法藥膳排骨湯麵排骨比想像大,而且湯底真係同台灣夜市有比,藥材味非常濃郁,絕無偷工減料小食:酸辣汁水餃酸酸辣辣幾開胃,但唔算好驚喜$148而且不收加一,Lunch嚟講真係性價比真係幾高,值得再試
人生每日都有嘅難題:晏晝食乜好?

喺希慎B1行過見到KKi 麵店裝修幾靚

用QR Code手機下單非常方便👍🏻
叫咗個$148全日套餐:前菜+主菜+飲品
自己又口痕叫多咗個小食

前菜:涼拌皮蛋豆腐
添加咗肉鬆同木魚花,口感非常豐富

主菜:古法藥膳排骨湯麵

小食:酸辣汁水餃
酸酸辣辣幾開胃,但唔算好驚喜

古法藥膳排骨湯麵+涼拌皮蛋豆腐+酸辣汁水餃
古法藥膳排骨湯麵+涼拌皮蛋豆腐+酸辣汁水餃
  • 古法藥膳排骨湯
2024-04-18 103 瀏覽
前排同朋友食咗希慎廣場b1層嘅kiki麵,以前食過包裝kiki 麵,餐廳真係未試過,估唔到都幾唔錯喎~第一次同朋友食就試咗《胡麻棒棒雞拌小醋麵》,叫咗走蔥,上枱賣相好啱打卡,如果連埋蔥絲賣相應該會再靚啲~雞肉份量都足,上面有加炸乾蔥點綴下,增加味道層次,連埋小醋麵一齊食,冷麵食落酸酸地超級開胃~但最驚喜係隨餐附送嘅小食,揀咗《煙燻無骨鳳爪》份量好多,而且煙燻味香,鳳爪Q彈,一食就勁中意😍跟餐仲有飲品,揀咗熱白桃烏龍茶。而朋友食咗《鵝肝滷肉飯》,我就冇試到,但朋友話好食,都只係加$10就有鵝肝食,滷肉入味,份量多~

胡麻棒棒雞拌小醋麵 +  煙燻無骨鳳爪

鵝肝滷肉飯  +  煙燻無骨鳳爪
2024-03-07
胡麻棒棒雞拌小醋麵 +  煙燻無骨鳳爪
鵝肝滷肉飯  +  煙燻無骨鳳爪
  • 鵝肝滷肉飯
  • 胡麻棒棒雞拌小醋麵
2024-04-04 132 瀏覽
一心去食粥,點知經過希慎B1,新開左一排食店,見到舒淇品牌麵店就去試下,下午茶時段,不用等位,人流都多,服務員好快安排位置,自助落單,係基本趨勢。 選擇左1個下午茶,$68魯肉飯+白桃烏龍茶,另加20蚊,有2隻香茅雞翅膀,再叫1個全日餐$148,牛肉麵配涼拌豆腐皮旦,飲品檸檬愛玉茶。魯肉飯不錯,香茅雞翅膀下次可以不加,因為微熱+口感張住,熱白桃烏龍只係1個茶包+熱水,非常失望。牛肉麵份量不太少涼拌皮旦豆腐好味,檸檬愛玉也不錯,整體都可以,不過食完餐後覺得很口乾,有代改善。
白桃烏龍茶,檸檬愛玉茶
牛肉麵配豆腐皮旦
魯肉飯配香茅雞翅膀
2024-04-02 87 瀏覽
這間在希慎廣場的Kiki茶,新開張了不久,點了皇牌珍珠奶茶少甜及黑糖珍珠茉莉綠茶。珍珠奶茶少甜口味比較啱我,另外茉莉綠茶就比較淡口,size都算大,呢個價錢喺呢個商場度都算幾抵,口渴都係一個ok嘅選擇!
這間在希慎廣場的Kiki茶,新開張了不久,
點了皇牌珍珠奶茶少甜及黑糖珍珠茉莉綠茶。
2024-04-02 82 瀏覽
之前見Kiki麵都幾出名,今日同朋友行過見到希慎原來新開咗間Kiki 麵嘅門市,可能尼得早舖頭唔算好多人,餐廳風格好木系,門口又有位可以俾人坐低飲嘢都幾好。餐廳係用QR code自助落單,我同朋友叫左2個全日套餐,包一份小食同一杯飲品,亦都可以加錢升級KiKi茶,難得嚟到試埋佢哋個茶飲啦。我叫左蟹黃油拌麵+蒜片台式腸,兩款味道都唔錯,蟹黃麵第一啖覺得好好食,但食奈左有啲膩,台式腸雖然唔算好驚喜,但都係好食嘅。朋友試左香蔥鵝油雞飯+煙燻鳳爪,朋友就話鵝油味唔算好重未夠香,不過雞幾滑幾好食,反而個鳳爪幾好食。佢地茶飲都唔錯,但我覺得佢哋嘅麵好食啲,整體價錢來講喺銅鑼灣算係咁,可能下次做優惠嗰陣會再嚟試吓,不過佢哋原來唔收加一都幾好。

蟹黃油拌麵
香蔥鵝油雞飯
白桃烏龍
蟹黃油拌麵
香蔥鵝油雞飯
白桃烏龍
2024-04-01 57 瀏覽
店名:KiKi麵店地點:銅鑼灣希慎廣場菜式:台灣菜KiKi麵店開到黎希慎廣場,原來都有外賣茶飲。黑糖珍珠鮮奶 $37叫左杯凍黑糖珍珠鮮奶。黑糖珍珠鮮奶呢個價錢份量係500ml,甜度固定,我地叫左少冰。黑糖珍珠鮮奶用膠杯上,幾啖就飲嗮,黑糖加鮮奶都幾好飲,甜甜地,都好滑,如果可以減甜度會更好。黑糖珍珠有咬口,味道甜甜地,份量就好快就食嗮,質素都可以啦。呢個價錢勉强可以啦。今日復活節假期最後一日,無人等,好快就有得飲。
店名:KiKi麵店
地點:銅鑼灣希慎廣場
菜式:台灣菜
KiKi麵店開到黎希慎廣場,原來都有外賣茶飲。

黑糖珍珠鮮奶 $37
黑糖珍珠鮮奶

黑糖珍珠鮮奶

今日復活節假期最後一日,無人等,好快就有得飲。
2024-04-01
2 分鐘 (外賣自取)
喺銅鑼灣希慎行完街見KiKi麵店新裝修好之前喺IFC同尖沙咀都經過過但冇入去食今次終於喺銅鑼灣有機會試下入到用手機落單 叫咗個蟹黃油拌麵餐$158滿心歡喜期待好快上咗餐飲白桃烏龍茶 甜甜地不過不失等咗15-20分鐘左右終於上咗個蟹黃油拌麵啲麵係硬嘅 好似一餅嘢咁 分唔開 而且凍晒啲蟹黃油係硬嘅!!!「鯨 」乾晒咁好明顯放咗好耐咁都算 我當正常我諗住撈撈吓就會鬆軟返點知撈極啲麵都係一餅嘢咁 同啲蟹黃油撈唔埋因為啲蟹黃油都係乾硬晒我一放入口 嘩!!!!!腥嘅!!!!!我不斷飲杯餐茶沖淡口裡面啲味同一時間 坐我對面枱嘅女仔同侍應講話佢食緊嘅花膠點解係酸 問侍應係唔係正常侍應即刻同佢換過一碗新呢個時候我人生的抉擇如果我同侍應講碗嘢好腥好似我跟風咁 想換過一碗新 好似好玩嘢咁最終我冇選擇換 我最終食咗兩啖就無食只係食咗個豆腐皮蛋小食 味道正常入到口個蟹黃油真係入唔到口就係咁收咗我$158埋單時,個紮馬尾企門口嘅女仔職員scan唔到我個支付寶QR code 冇咩禮貌咁講:「部機scan唔到喎!」之後交部機俾個短頭髮女人職員去scan個女人試都係唔得,又係一句唔好意思都冇話:「部機scan唔到喎!有
喺銅鑼灣希慎行完街

我諗住撈撈吓就會鬆軟返
點知撈極啲麵都係一餅嘢咁 同啲蟹黃油撈唔埋
因為啲蟹黃油都係乾硬晒
我一放入口
嘩!!!!!腥嘅!!!!!
我不斷飲杯餐茶沖淡口裡面啲味

最終我冇選擇換 我最終食咗兩啖就無食
只係食咗個豆腐皮蛋小食 味道正常入到口
個蟹黃油真係入唔到口
就係咁收咗我$158

埋單時,個紮馬尾企門口嘅女仔職員
scan唔到我個支付寶QR code
冇咩禮貌咁講:「部機scan唔到喎!」
之後交部機俾個短頭髮女人職員去scan
個女人試都係唔得,又係一句唔好意思都冇
話:「部機scan唔到喎!有冇信用卡?」

我想講我頭先食嘢嗰時坐近門口
一路食嘢一路無意中聽到晒佢哋員工之間對話
好粗俗 係咁講「食屎」
員工之間大叫「咁你又叫我做」類似無禮說話
主要無長頭髮紮馬尾高瘦職員

食物難食,臭腥,無服務,得裝修靚,絕無下次
大家唔好中伏!

光顧日期:1/4/2024 時間:1:30pm左右

2024-03-14 217 瀏覽
行過地鐵站,見到希慎下層重新裝修就入去行下,發覺都有唔少餐廳,今次就試下未食過嘅KiKi麵。餐單有單叫同SET,我叫左個$148套餐,包一個餐前小食,一份主食同一杯野飲,用電子落單。小食叫咗個涼拌酸辣魚皮,超出預期好食,好有驚喜。味道偏重同有少少辣,好惹味同彈牙,食得出好新鮮。主食叫咗個香蔥鵝油雞拌飯,一黎聞到幾香,雞就正常發揮,份量都好夠。餐飲轉特飲叫咗豆乳雪絨仙草紅茶豆奶,好大杯,紅豆味都算出,加上淡淡奶香,係幾好飲。埋單唔洗加一,明碼實價,餐廳出面有做外賣茶飲,選擇幾多唔算貴,下次行過應該都會試多次。

香蔥鵝油雞拌飯
涼拌酸辣鯛魚皮
豆乳雪絨仙草紅茶豆奶
香蔥鵝油雞拌飯
涼拌酸辣鯛魚皮
豆乳雪絨仙草紅茶豆奶
2024-03-07 204 瀏覽
知道希慎廣場翻新完,咁岩做野去開銅鑼灣就順便去行下,見到原來KiKi麵咁岩都開咗係度就試下。QR code自己落單,又快又方便睇到佢有個希慎限定米芝連套餐不過最後都係俾個$148套餐吸引到小食嗌咗個蒜片台式腸,好Juicy胡麻棒棒雞拌小醋麵,麻醬加埋少少醋既酸味,食落唔好滯,仲好醒胃餐飲最後揀咗黑糖珍珠鮮奶
QR code自己落單,又快又方便
睇到佢有個希慎限定米芝連套餐
不過最後都係俾個$148套餐吸引到

小食嗌咗個蒜片台式腸,好Juicy

餐飲最後揀咗黑糖珍珠鮮奶

2024-02-29
  • 胡麻棒棒雞拌小醋麵
知道希慎2層地庫重新裝修好,見到有好多食肆同家品鋪進駐,所以約咗朋友過嚟行下。咁啱見到KiKi 麵推出米芝蓮套餐,價錢百幾蚊就可以食到米芝蓮廚師製作嘅菜式,所以都幾有興趣。😋😋餐廳行木系風,環境都幾舒服,不過店舖位置較小,所以座位同座位間都偏迫🫢。米芝蓮限定套餐有3個主食選擇,2個偏日式(磯燒汁鮑魚麵同埋溫泉蛋肉味噌拌麵),1個就係西式啲(蕃茄乾青醬拌麵)。我最後揀咗溫泉蛋肉味噌拌麵,隨餐仲附送一碗熱湯同埋一杯飲品,都幾豐富。😆首先,份量對女仔嚟講非常足夠。味道方面,我覺得幾特別👍,菜式材料唔多,只有肉燥、生菜、同埋溫泉蛋,但三樣嘢夾埋就能夠帶出充滿日本當地風味,就好似喺日本小店會食到嘅味道咁。可能因為用咗味道濃郁嘅肉味噌作為調味料,食落鹹味恰到好處,醬汁仲帶有薑絲,層次豐富👍。有機會會再試另外兩樣!

溫泉蛋肉味噌拌葱油太麵
溫泉蛋肉味噌拌葱油太麵
2024-02-23 143 瀏覽
因工作關係要揀地點方便既餐廳來吃個快飯,但又唔想揀快餐店,於是揀咗間銅鑼灣希慎地鐵站一出嗰層既KiKi 麵店,叫咗個 “經典牛三寶拌飯” , 三寶包括有牛肚,牛筋同牛腩,全部都滷得好入味同軟腍,份量都足夠👍🏻至於 “檸檬愛玉白桃烏龍茶加寒天波波” ,由於我想開胃啲,所以叫咗無糖 。因為愛玉同寒天波波都已經有甜味,成杯野酸酸地好開胃

在IFC吃過KiKi 麵店,一直覺得以麵來說、是貴了點,但還算是味道不錯的家鄉味。今天有事到銅鑼灣,看到希慎廣場樓下也開了KiKi麵店,事情辦完、8點多餓極了來吃吃。原本點了麻辣紅白肉片麵,一杯冰奶茶。點餐後店員表示麻辣紅白(即為鴨血和豆腐)已賣完,我又改點了台式滷大排拌麵。冰奶茶先上來了,奶白的部分沉在下半部、我輕輕搖晃杯子、店員提醒我用吸管去攪。我以為是我孤陋寡聞,攪勻後喝了一口⋯🥶茶很澀、比較像港式茶的口感,而這是一杯沒有手搖過的手搖飲😅茶和奶完全沒有融合、各行其是,絕對是我喝過最難喝的台式手搖(但沒有搖)冰奶茶😣。台式滷大排拌麵來了,趁熱把麵先拌開拌勻、但⋯⋯還有一大坨拌不開的,不知道是油太少、還是汁太少、還是麵太多?我嘆了一口氣、先吃剖半的溏心蛋⋯⋯雖然蛋白有淡淡的啡色、可是蛋並沒有味道⋯夾起一塊滷排、筷子夾下去的軟爛質感、入口很難形容,不知道是店家刻意想追求入口即化還是⋯⋯?肉很軟爛、但不是嫩、是一種泡了很久的肥肉或混合了粉的口感,像是滷了過久、卻缺乏滷香⋯😓唯一尚可入口的麵條,我請店員再給我一些拌麵汁、加了些桌上的辣醬,勉強再吃了幾口、卻又有點過鹹。草草結束了好像什麼都吃
唯一尚可入口的麵條,我請店員再給我一些拌麵汁、加了些桌上的辣醬,勉強再吃了幾口、卻又有點過鹹。草草結束了好像什麼都吃到了、卻又都吃不了幾口、最後食慾全失的一餐。盛惠148港元。
對於大部分時候都會堅持要吃光喝淨自己點的食物的我來說,這是一個新奇又悲傷的體驗。

我也沒想過自己會這麼勤勞地寫食評、但我真的想跟有來這間店的大家說, 台灣的滷排骨、拌麵、還有手搖飲,並不是這樣的。
沒有這麼貴~也好吃多了,
至少會肉是肉、滷溏心蛋有滷過的味道、拌麵有油香、奶茶有搖過。
謝謝大家。
2024-01-24 211 瀏覽
身為一家臺灣餐廳,附餐飲料無論是珍珠或仙草凍配的竟然是港式奶茶,不是台式奶茶,那消費者就去吃茶木就好了,為什麼要來這裡呢?港式奶茶的口感根本就不適合搭配這些配料,更何況,如果賣的是港式奶茶也應該有茶味或是有奶的醇厚,這家奶茶真的非常難喝,菜單上還大力推薦為招牌,根本是大地雷。仙草凍是切碎的,通常配料飲料中的仙草凍要大塊大塊,透過吸管喝進去才有滿足感,很明顯偷工減料,不想給,仙草凍這麼便宜的東西也這樣草率,大失所望!服務人員也欠缺訓練,自家賣什麼飲料都不清楚,強詞奪理說自己賣的是台式奶茶,最後跟同事確認後才知道是港式,無與倫比的令人無語。臺灣投資商千萬要慎選合作夥伴啊!老闆應該自己喝口奶茶,馬上心知肚明。

老闆應該自己喝口奶茶,馬上心知肚明。
2024-01-23
2024-01-16 262 瀏覽
屋企人長期有買Kiki拌麵,間中都有煮一包蔥油拌麵過下口癮,不過Kiki麵店係香港駐足左幾年,我同朋友仔都係第一次幫襯門市👯‍♀️銅鑼灣希慎店行木系文青風,裝潢以木色調為主,並且係旁邊加入左一個品茶小角落,可以同時優哉游哉咁嘆茶同打卡影相留念!🥢全日套餐揀左蒜片台式腸,加左十蚊轉蟹黃油拌麵🦀同熱既白桃烏龍。木盤入面有幾個碗仔,黃色既係蟹黃油,黑色既係醋同主角蟹黃☺️蟹黃色澤鮮黃呈糊狀,份量亦非常慷慨,每一啖都會食到蟹黃同蟹肉碎,再加埋蟹黃油一齊撈匀,增添左唔少風味,食到咁上下仲可以倒入黑醋解膩之餘,更加帶出蟹既鮮味!切成薄片既台式香腸略帶甜,配上生蒜帶辛辣感,唔錯唔錯!白桃烏龍茶🍵味道清香,茶味唔會太苦澀,亦都有助解滯!🥢龍眼蜜烤雞排拌麵龍眼蜜入饌比較少見😍雞排先用上五款秘製香料醃製再烤焗,再係雞皮上塗上黎自台灣既龍眼蜜,雞皮帶小小焦香,散發出陣陣香氣,用上脾位既雞肉厚身嫩口,配彈牙既拌麵一齊好夾!而且雞脾肉好大份,男仔食都會夠飽。🥢涼拌皮蛋豆腐不過不失既一款小食~豆腐切成百葉狀再灑上肉鬆同木魚碎,再配以甜醬油,同其他台式小店味道差不多。📍KiKi麵店銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBA

🥢全日套餐

🥢龍眼蜜烤雞排拌麵

🥢涼拌皮蛋豆腐

📍KiKi麵店
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B106-107號舖
2024-01-06 289 瀏覽
新店開張,抱住試下心態,148套餐有前菜,主食加杯飲品,以地段來說可以話合理。食物水準一般,不難食,但不算驚人,份量少,我這大食女神都唔夠飽,男神應該要點兩份。試過就好,冇下次,自己買包面返去煮一樣。
試過就好,冇下次,自己買包面返去煮一樣。

蟹皇面