在海之戀開了不久的KIKI麵店環境開揚, 小編常常經過卻未見人潮, 很久之前有試過, 對KIKI麵店的印象是消費頗高, 環境優美的一間台式餐廳。適逢見到OPENRICE推出$70 買$100的KIKI麵店現金券 (只限海之戀分店), 即買即用, 相當於7折, 就再多試一次。雖然餐牌上寫明下午茶餐只限星期一至五供應, 但在QR CODE點餐的APP上發現餐廳在星期六也有推出下午茶餐, 但並沒有午餐, 相當奇怪。香蔥鵝油雞拌麵 ($128)這個拌麵只能單點, 不能跟餐。單點要價$128, 雞件先不說味道, 但份量就比外面例牌海南雞還要少, 大小也比外面的雞件要小。味道略鹹, 吃起來就是豉油雞, 沒有特別, 而且有碎骨, 吃的時候要比較小心。半隻蛋也只是普通的水煮蛋, 並非滷蛋/溏心蛋。麵條是幼麵, 好像烹調了頗久, 有點粘在一起, 也不太掛汁。這個價錢、這個質素, 恕小編無法接受。田園時蔬 ($38)菜心灼得頗淋, 有切過, 不用「吞劍」般吃。有點醬油調味, 是一道正常的時蔬。雖然餐廳不另收加一, 但整體收費還是非常高昂。沒有折頭的話不用嘗試, 嘗試過後也不會再回訪。這次並非小編第一次光顧

香蔥鵝油雞拌麵 ($128)

田園時蔬 ($38)

雖然餐廳不另收加一, 但整體收費還是非常高昂。沒有折頭的話不用嘗試, 嘗試過後也不會再回訪。這次並非小編第一次光顧KIKI麵店, 但發現價錢愈來愈貴, 食物質素每況愈下。管理層可能除了推出折扣吸引顧客之外, 還需要想辦法提升食物質素, 讓食客覺得物有所值才是長久經營下去的方法。
2024-03-23
姐姐🧍‍♀️放假,因為之前海之戀商場🏬送$100 coupon所以今晚去咗Kiki面食🍝,新出幸福小鍋面$108,叫咗台式麻辣小鍋面🌶️,有扁胛肥牛片🐮、小肥腸、鴨血🦆🩸、凍豆腐、鱈魚🐟豆腐、台式貢丸、花枝丸、芝心丸🧀、金針菇、各式時蔬🥬、冬粉,上菜時都覺得辣,牛🐮唔多,但好好👍🏻食,大腸都肥美,鴨血🦆🩸似豬紅,我分唔到,飯🍚或Kiki面🍜我揀咗Kiki面🍜,碌一陣就食。餐飲叫咗凍冬瓜茶,加寒天加$5,冬瓜茶夠甜啱我,寒天好有咬口,都多。另一個鍋叫咗濃郁牛奶🥛小鍋面,有穀飼豚肉片🐷、溫泉♨️蛋🥚、凍豆腐、鱈魚🐟豆腐、台式貢丸、花枝丸、芝心丸、金針菇、各式時蔬🥬、冬粉,豬🐷要淥熟。飲品🥤叫咗凍紫薯雪絨芋圓白桃烏龍,味道👅怪怪
台式麻辣小鍋面
凍冬瓜茶加寒天
  • 冬瓜茶
  • 冬瓜茶加寒天
2024-04-08 113 瀏覽
第一次嚟竟然唔係嚟食麵,係打邊爐第一眼係俾佢個裝修吸引咗,木系裝修小清新feel,加上對住個海景,即刻決定左食呢度由於真係好餓,決定打邊爐,對住個海景食其實真係幾chill但咁唔好彩佢個爐壞壞地定點,一路打一路發出好大聲啪啪聲,都咪話唔驚,係有少少影響左個食野mood叫左個藥膳味湯底,味道普通,偏淡味咗少少,我覺得可以濃味返d,配料唔叫好多,我哋另外再加左2-3碟配料而野飲叫左杯白桃烏龍,以為係有甜味嘅,點知原來只係普通茶😆
第一次嚟竟然唔係嚟食麵,係打邊爐

由於真係好餓,決定打邊爐,對住個海景食其實真係幾chill

而野飲叫左杯白桃烏龍,以為係有甜味嘅,點知原來只係普通茶😆
2024-03-30 104 瀏覽
叫左個蟹皇拌麵配冬瓜茶,加埋涼拌皮蛋豆腐既外賣。蟹皇同拌麵分裝上,可以保存到溫度同麵既軟硬度。而且比既蟹皇絕對唔吝嗇!唔係一粒起兩粒止。涼拌皮蛋豆腐都好食,豆腐夠滑,不過略嫌皮蛋太少。
外賣送餐
2024-03-15 220 瀏覽
見食評唔錯 又有coupon 加上台灣野都好難中伏 星期五下午茶時段去 唔洗同人爭海景位💁🏻‍♀️餐牌好多野我都啱食樣樣都想試🤡奈何得一丁友 胃無能🥷🏻精挑細選左唸右唸終於落到單🍗鹽酥雞滷肉飯 $78(午市套餐)其實一上檯以為上錯左 點解鹽酥雞會變左蛋散?撥開有一半係炸衣(今舖real 蛋散滷肉飯)細舊都算 得3舊有肉 肉質乾柴 又唔太惹味;溏心蛋冇調味 本身隻蛋又冇乜蛋味;食到滷肉終於有樣嘢正常發揮 肥瘦相間口感不錯 但份量都真係好少(係側邊一篤)食完都唔知自己食過乜(冇食曬唔想再食)🍑白桃烏龍(跟餐)嗌左無糖 冇糖漿味更加凸顯到清新茶香 白桃嘅清甜之後回甘有烏龍茶嘅焙香 係成個餐唯一滿意嘅品項 走嘅時候見到其實有得樽裝買走 只係$9🧄蒜片台灣腸 +$28(小食加配)味道正常 但蒜片又係得幾片 都唔夠一舊腸仔一塊蒜片搭住黎食 問題係而家又唔係飛魚子配鵝肝醬 蒜片咋wor!🤣究竟成本係有幾高到淨係可以比5片?原價($106)嘅價錢 對比食物質素 真係不敢恭維😅🙏🏻而家用左coupon $76 都覺得好唔抵 唯一可取係吧台無敵大海景 唯有當去食左一餐打卡cafe吧😅

🍗鹽酥雞滷肉飯 $78(午市套餐)

🍑白桃烏龍(跟餐)
走嘅時候見到其實有得樽裝買走 只係$9

🧄蒜片台灣腸 +$28(小食加配)
鹽酥雞滷肉飯

|🫕KiKi麵店幸福小火鍋@海之戀限定|上星期第一次食Kiki麵發現除咗面之外,還有小火鍋天氣咁凍,梗係要食返個火鍋啦🤭|養生藥膳鍋🫕—湯底比較濃,好彩唔算甜。入面有豬肉片☺️不肥好好味還有藥膳排骨條,啖啖肉😄我嘅欣賞佢令我可以加$10菜,有菜有肉配埋個爽口彈牙Kiki面, 真係好滿足。飽飽另外朋友點了香醇喇沙鍋😍湯底好有蝦味,我更加喜歡呢一個。另外套餐會有飲品,我點了熱的白桃烏龍茶🫶🏻喜歡呢個幸福小火鍋套餐($108),性價比幾高。如果你又想打邊爐,又唔想任食咁多,又想過過下口癮得來又慳到少少錢,你哋就嚟試吓呢個啦😘😘📍KiKi麵店 (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1011號舖
|🫕KiKi麵店幸福小火鍋@海之戀限定|
上星期第一次食Kiki麵
發現除咗面之外,還有小火鍋
天氣咁凍,梗係要食返個火鍋啦🤭

|養生藥膳鍋🫕
—湯底比較濃,好彩唔算甜。入面有豬肉片☺️不肥好好味
還有藥膳排骨條,啖啖肉😄
我嘅欣賞佢令我可以加$10菜,有菜有肉
配埋個爽口彈牙Kiki面, 真係好滿足。飽飽

另外朋友點了香醇喇沙鍋😍
湯底好有蝦味,我更加喜歡呢一個。

另外套餐會有飲品,我點了熱的白桃烏龍茶🫶🏻喜歡

📍KiKi麵店 (海之戀商場) (荃灣)
養生藥膳鍋  香醇喇沙鍋
2024-03-07
養生藥膳鍋  香醇喇沙鍋
  • 幸福小火鍋
2024-02-13 307 瀏覽
最近第二次黎食,今次同個女黎食晚餐,時間早(大約6點)唔多人,唔洗等位直入,仲可以揀位由於我女唔食🌶,冇乜前菜想食,所以冇叫餐叫左魯肉飯再加蛋餅同甜品,唔叫餐反而叫到自己鐘意食既野魯肉飯幾好食,唔會太多汁又夠汁,好欣賞佢個酸菜,有少少🌶幾好食蛋餅好足料👍😋 楊枝甘露冰粉好食,食完飯最啱食個清甜水果系甜品解膩另外,我好鐘意飲佢個奶茶,每次都要加一杯😋呢間餐廳空間闊落,推住bb 車入都仲有好多位,仲有小童餐具提供,非常貼心

由於我女唔食🌶,冇乜前菜想食,所以冇叫餐

叫左魯肉飯再加蛋餅同甜品,唔叫餐反而叫到自己鐘意食既野

蛋餅好足料👍😋

楊枝甘露冰粉好食,食完飯最啱食個清甜水果系甜品解膩

另外,我好鐘意飲佢個奶茶,每次都要加一杯😋

古早味滷肉飯
熱奶茶
肉鬆紫菜蛋餅
楊枝甘露冰粉
2024-02-07 258 瀏覽
幫襯過好多次! 食物質素穩定好味座位闊落檯與檯之間有足夠距離!唔會好似聽住隔黎檯話題食飯咁望住個無敵海景hea下放鬆下咁又一個下午staff 親切有禮貌可以掃code落order都可以叫staff幫手炸雞排炸粉適中唔會過厚唔會肥淋淋麵條軟硬適中行開海之戀可以試下
幫襯過好多次! 食物質素穩定好味

雞排肉燥飯
水餃麵
雞排肉燥飯
2024-01-13 371 瀏覽
今日經過海之戀,見到有Kiki 麵,平時買Kiki 麵返去煮就多,試下先😋🍑白桃鳥龍茶白桃味好香,而且烏龍茶好香濃,清淡又香,好正🥰🧋皇牌奶茶鋁罐樽,個奶茶好香濃、茶底夠香滑,唔錯唔錯👍🏻🦀蟹黃油拌麵好香濃蟹黃味,撈埋一齊食,真係好襯好好味😋🍜野菌竹笙湯麵 (素)清清淡淡,唔錯,個湯底都好好飲😋配埋竹笙爽口,會再食😋😋kiki麵店(海之戀商場)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1011號舖

🍑白桃鳥龍茶
白桃味好香,而且烏龍茶好香濃,清淡又香,好正🥰

🧋皇牌奶茶
鋁罐樽,個奶茶好香濃、茶底夠香滑,唔錯唔錯👍🏻

🦀蟹黃油拌麵
好香濃蟹黃味,撈埋一齊食,真係好襯好好味😋

🍜野菌竹笙湯麵 (素)
清清淡淡,唔錯,個湯底都好好飲😋配埋竹笙爽口,會再食😋😋

kiki麵店(海之戀商場)
2023-12-14 304 瀏覽
又同小朋友去食Kiki 麵,上次嚟食蟹黃油拌麵已經覺得好好食😋今次再去食,發現原來有鵝肝滷肉飯,即刻二話不說叫,順便叫咗無骨鳳爪同涼拌皮蛋豆腐,配杯皇牌珍珠奶茶🧋
2023-12-09
  • 蟹黃油拌麵
姐姐🧍‍♀️放假🏖️,去咗Kiki面買假日特價$19皇牌黑糖珍珠奶茶🥤,平時每日輪替,假日就可5㨂1,不過今次冇一塊紙封口,衛生不足。見到紮日本🇯🇵長野香印 🍇 $125幾靚,綠得嚟漲卜卜,就買埋。
皇牌黑糖珍珠奶茶
長野香印
2023-12-10
5 分鐘 (外賣自取)
皇牌黑糖珍珠奶茶
長野香印
2023-12-03 150 瀏覽
姐姐🧍‍♀️放假🏖️,叫譚仔外賣🥡但apps叫冇得優惠價加嘢飲,去咗Kiki面買特價嘢飲🧃,星期日可任揀星期一至五既當天特價,皇牌珍珠奶茶🧋$19,都大杯,奶茶🥤都好有茶味🍵,珍珠Q甜啱我。
皇牌珍珠奶茶
2023-12-03
10 分鐘 (外賣自取)
皇牌珍珠奶茶
這間特色餐廳位於香港,將木製貓雕塑和美味的食麵巧妙結合在一起,成為一個獨具魅力的用餐地點。在香港這座繁華的城市中,這家餐廳無疑是一個矚目的存在,吸引了許多食客和社交媒體達人前來打卡和品味。無論你是香港居民還是遊客,都可以在這裡體驗到獨特的木製貓藝術和美味的食物。餐廳環境舒適,而且擁有美麗嘅海景食物嘅質素都非常唔錯,相信大家嚟到都會食一碗佢哋牌子嘅面,食完覺得好食,仲可以即時喺餐廳度買買返屋企自己煮見到Toy上面邊度有個辣椒醬都可以不妨試吓味道都唔錯㗎

餐廳環境舒適,而且擁有美麗嘅海景
見到Toy上面邊度有個辣椒醬都可以不妨試吓味道都唔錯㗎
2023-09-24
下午茶
2023-10-06 400 瀏覽
今天經過荃灣海之戀,想起了一家台灣麵食店,之前還未嘗試過,於是就去了一趟。這家店是由米芝蓮三星大廚歐國強師傅設計菜單,師傅曾在澳門的3星米芝蓮中菜「8」餐廳和香港的唐人館擔任主廚。 中午時分了午餐套餐胡麻棒棒雞拌小醋麵,這道菜包括一款小食和甜品。胡麻棒棒雞的麵條彈牙,拌上香濃的胡麻醬和微酸的小醋,味道相當好, 酸味層次極豐富,果然出自名廚之手,沒有讓我失望。套餐中的小食是台灣香腸,味道不錯,雖然沒有特別驚艷,但也讓人滿意。甜品部分他們還提供了銅鑼燒,是一個不錯的收尾。 值得一提的是,他們的冬瓜茶很有台灣地道風味,清涼又開胃。整體而言,這家麵食店的菜品出自米芝蓮三星大廚之手,味道相當不錯。平民價錢三星米芝蓮享受, 絕對超值。

2023-09-12 303 瀏覽
同男朋友經過荃灣西站,有啲肚餓,喺荃灣海之戀商場出口行一陣,好快就見到Kiki麵店,餐廳好大間,環境舒適,舖頭入面有好多貓貓裝飾非常可愛,好岩打卡。我地兩個都嗌全日套餐,可以揀前菜+主食+飲品蟹黃油拌麵+ 涼拌川耳 + 凍白桃烏龍 $148我男朋友話蟹黃油拌麵真係好好食,蟹粉醬入面有好多蟹肉,點埋蟹油同黑醋食更個蟹粉醬更加鮮濃,撈埋啲麵食大滿足😍老壇酸菜魚湯麵+ 涼拌川耳 + 熱白桃烏龍$148我就揀咗老壇酸菜魚湯麵,魚肉份量好多,魚肉嫩滑,酸菜都好多,台式嘅麵條爽口彈牙,湯底酸辣帶有少少甜味。涼拌川耳酸酸甜甜,非常醒胃白桃烏龍茶茶味清香滷水蛋$10加多個滷水蛋補充蛋白質,碗上面仲有好多芽菜📍KiKi麵店 (海之戀商場)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1011號舖

我地兩個都嗌全日套餐,可以揀前菜+主食+飲品

蟹黃油拌麵+ 涼拌川耳 + 凍白桃烏龍 $148

老壇酸菜魚湯麵+ 涼拌川耳 + 熱白桃烏龍$148

涼拌川耳酸酸甜甜,非常醒胃

白桃烏龍茶茶味清香

滷水蛋$10
加多個滷水蛋補充蛋白質,碗上面仲有好多芽菜

📍KiKi麵店 (海之戀商場)
2023-09-11