2024-05-13 20 瀏覽
Khao Tip Thai @東涌🌟泰式炒河(配雞肉),價錢嚟講唔算太貴$58,係正常嘅茶餐廳價錢,但係個份量真係好驚人,起碼可以兩個人食,味道嚟講,我覺得尚算幾好,而且係泰國人主理,味道一定係有信心保證,加$10就可以有嘢飲,整體上我覺得都可以,呢個份量真係好抵食,大食嘅朋友一定啱你哋!好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
Khao Tip Thai @東涌

好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
2024-04-20 51 瀏覽
晚上6:30到餐廳,可能由於平日,餐廳只有我們這一枱,但之前有在午市光顧,餐廳幾乎滿座。 餐廳樓底好高,加上充滿泰式風味的裝修和泰藉老闆和員工,頓時以為自己在泰國。泰式柚子沙律很辣,不能吃辣的記得跟老闆說少辣,軟殼蟹包,串燒,生菜包都十分好味,基本上每一樣都好味,正宗泰式餐。餐廳座位不是很寬敞,但由於當晚只有我們一枱,所以還是十分自在,加上老闆也十分好客,可能因為我們當中有泰國華僑,他們都喜歡來跟我們聊天。整體來說是正宗泰國餐廳,價錢也不貴,老闆和職員好客友善。唯一不足是位置有點僻,如駕車可以泊在餐廳門外,但位置不是很多。項目評分:滿分51. 食物 :42. 位置 :33. 舒適 :44. 衛生 :45. 性價比 : 5值得一試

項目評分:滿分5

5. 性價比 : 5

值得一試
2024-02-23
2024-03-15 121 瀏覽
---昨晚去咗「香米泰國餐館」,食咗碟讓我印象深刻嘅豬頸肉金邊。首先,呢度嘅裝潢充滿泰國風情,讓人一坐低就感受到異國文化嘅氛圍。豬頸肉上桌嘅時候,炭烤嘅香氣就已經四溢。肉質嫩滑、多汁,每一片都烤得恰到好處,外層輕輕炭香,內裡肉汁豐富,而且帶有泰式特有嘅香草味道。佢哋嘅金邊做得特別好,辣椒同香草嘅提味,令豬頸肉嘅風味更加突出。每一啖咬落去都覺得肉質既腍又有嚼勁,完美配合泰國傳統嘅醬料。除咗豬頸肉,我仲試咗其他嘅招牌菜,例如泰式綠咖喱同檸檬魚,味道都非常地道。但係最終,係豬頸肉留喺我心頭,真係食過之後仲想再食。下次去「香米泰國餐館」,豬頸肉金邊絕對係我嘅必點菜。總之,「香米泰國餐館」嘅食物質素同服務都令人滿意,適合同家人或者朋友一齊享受一頓美味嘅泰式大餐。---
---

---
2024-03-11 60 瀏覽
環境優靜,因為位置偏遠一點,所以通常唔使等位,但野食質素cp值高,大大份咁,而且味道不錯!最好味係湯河同埋乾炒河,佢嘅豬頸肉同海南雞(有骨)都好味!有機會會再試其他野食!
海南雞湯河
海南雞湯河
2023-05-11 731 瀏覽
Today we went to tung Chung for shopping in the outlet while my bestie wanna have Thai cuisine for lunch. After doing some research online, we have picked this restaurant for our lunch.I've ordered a Thai fried rice with pork. The portion is quite large and I barely can finish it. The seasoning of the fried rice is perfect. The taste is also good, it tastes like the traditional Thai fried rice we have tried in Thailand before! I've also added $10 for a Thai milk tea. It's a bit too sweet for me,

I've ordered a Thai fried rice with pork. The portion is quite large and I barely can finish it. The seasoning of the fried rice is perfect. The taste is also good, it tastes like the traditional Thai fried rice we have tried in Thailand before! I've also added $10 for a Thai milk tea. It's a bit too sweet for me, but in general the whole dining experience is good!
2023-04-25 457 瀏覽
🌈今次介紹一間東涌的隱世泰國餐廳,雖然地理位置比較偏僻一點,位於東涌下嶺皮村,但餐廳環境算是不錯的,感覺有點身處於泰國地道餐廳的風味。食物方面,最吸引我的是這個冬陰功湯底的湯粉,冬陰功的味道很惹味,有著正宗泰式冬陰功的濃濃酸辣口味,就是因為這個湯底,令我一有時間就忍不住再去光顧。除了湯底外,海南雞和豬頸肉都做得很不錯,海南雞的雞肉很嫩滑,而且更是用雞腿和雞翼的部分,而豬頸肉就有一點點肥,所以相對比較軟淋。此外,我亦試了一個泰式炒河,質素也不錯,有著甜甜香香的泰式醬油風味,份量也算大,可以值得一試。總括而言,這間泰國餐廳地理位置雖然略為偏遠,但食物質素不錯,午市價格也算實惠,所以吸引了不少行山旅客光顧,真心值得推介!

2023-03-03 507 瀏覽
呢間位於東涌下嶺皮村10號嘅泰國菜 朋友話性價比都幾高 今日咁啱去開東涌 順便去食個午餐 試吓係咪真係咁抵食 位置都算幾寬躺 舖頭起碼坐到五六十人 仲有出邊露天嘅位置 適合鍾意吸煙嘅人士我就叫左一個泰式炒金邊粉($55)呢度飲品就要加$10 汽水 加$5,不過睇個餐牌整體上差唔多所有嘅午餐都係$55 劃一嘅價錢 朋友就叫咗泰式海南雞飯同埋青咖喱豬肉飯我叫嘅泰式炒金邊粉,就覺得都幾好食 同埋呢間舖頭嘅份量真係勁大份!!!而呢一個價錢嚟講都算合理 食完炒飯都唔會話太咸 我啲朋友都覺得佢哋叫嘅嘢食都唔錯 期待下次嚟到嘅時候食晚餐 見到佢個咖喱軟殼蟹農夫包都好吸引

心血來潮想食泰菜,一搜尋🔍下,發現下嶺皮村有間癮世泰菜,決意去探索下♥️餐廳位置偏僻,環境空間寛敞,提供室外室內坐位,牆上貼滿不同菜式圖片供參考。泰式燒魷魚🦑:原隻魷魚🦑爽口彈牙,一陣陣炭燒風味,配上泰式辣醬,鮮味十足。沙嗲雞+ 牛串燒:沙嗲醬比較稀,吾係有花生🥜碎個款,但雞肉串燒得好好,炭燒風味,帶點焦焦地,牛又吾係全熟,食落吾韌有咬口,吾蘸醬都夠曬味,本身醃料味好重。泰式咖喱雞:比黃咖喱辣一點,椰香味比較重,沒有茄子用上薯仔🥔都好吸味,煲至軟身,仲有去骨雞腿肉,送飯一流。薄餅:熱辣辣,煎至香脆,食落外脆內軟,軟糯質感令人一食再食,蘸上咖喱汁更添風味。豬肉碎生菜包:生菜洗得好乾淨,豬肉碎調味無咁重手,略嫌吾夠九層塔香,同埋吾夠辣,色水上都差點。總結:止癮系列 津津有味

總結:
止癮系列
津津有味

2021-12-10 1250 瀏覽
去東涌渡假屋 staycation,間渡假屋可以用廚房但就無餐供應,所以出去行完就揾地方食埋晚飯先返去。蒜蓉椰菜苗,係我食泰菜不二之選,味道可以,份量不少。腰果大蝦,腰果同大蝦都份量充足,但我覺得有啲似四川風味 🤣🤣🤣 小小辣,唔當泰菜嚟食都可以。羊架份量都唔少,但醃料唔均勻,外面咸啲,反而少醃料部份仲好味,其實醃羊架簡單香草胡椒同鹽就足夠,太咸就失真!另外叫咗支啤酒,點知係面有啲結冰,酙出嚟不段起泡,同侍應講仲話係咁!好彩都肯換過支。自己飲水要自己去酙喔!價錢唔算太貴,嚟開呢頭唔知食乜好都可以考慮 😅😅

蒜蓉椰菜苗,係我食泰菜不二之選,味道可以,份量不少。

自己飲水要自己去酙喔!

價錢唔算太貴,嚟開呢頭唔知食乜好都可以考慮 😅😅

椰菜苗
結冰嘅啤酒
腰果大蝦
羊架
椰菜苗
2021-11-09 818 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5 🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻  /5 🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻/5 午餐時間,地方比較偏僻,要預啲時間,同埋要坐同事車過去餐廳食飯~係超值,環境空間寛敝,又好坐,食物質素很高,而價錢都相當超值 海南雞(冬蔭公湯)+ 龍眼冰 海南雞用上雞髀用滑溜溜的,配上惹味既冬蔭公湯底,講起都令人非常回味,如果有需要,可以同店員特別要求湯底加辣酸辣度適中,而食物份量都偏大,配上特式龍眼冰,呢個午餐簡直一流 ~
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻  /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻/5

海南雞(冬蔭公湯)+ 龍眼冰

2021-10-21
2021-11-05 527 瀏覽
又係lunch time時間黎食今次食菠蘿炒飯食落都算乾身夠多肉鬆👍🏻👍🏻食落有口感都真係算足料三色豆都多,要好俾心機咁挑走青豆🤣今次加左$10要杯龍眼蜜都算濃既
又係lunch time時間黎食

今次食菠蘿炒飯
食落都算乾身
夠多肉鬆👍🏻👍🏻食落有口感
都真係算足料
三色豆都多,要好俾心機咁挑走青豆🤣

今次加左$10要杯龍眼蜜
都算濃既

2021-10-29 158 瀏覽
以泰式菜黎計性價比高👍🏻🤩$50/海南雞河(冬陰功湯)真係好足料雞同湯底嘅餸都好夠🦐🦑🌶湯底都夠味 飲晒成碗湯飲品要另外加$10就無飲lu但可以飲到龍眼冰/洛神花茶/泰奶茶呢一個價都抵
以泰式菜黎計性價比高👍🏻🤩

$50/海南雞河(冬陰功湯)
真係好足料
雞同湯底嘅餸都好夠🦐🦑🌶
湯底都夠味 飲晒成碗湯

飲品要另外加$10就無飲lu
但可以飲到龍眼冰/洛神花茶/泰奶茶
呢一個價都抵
2021-04-17 1507 瀏覽
工作關係,今日要去東涌,順便去下巔皮村口搵野食,見到有間泰國餐廳就食個lunch 先。可能食飯時間,雖然只係小店,但都不少人。見到個餐牌午餐都有好多樣選擇,難以選擇,最終選左青咖喱豬飯+龍眼冰踏入春天天氣開始熱了,食泰菜最好就系叫番杯凍飲,餐牌lunch 加10元就有龍眼冰就試下,龍眼冰唔太甜,龍眼肉都有好多粒,食完好舒服。另外青咖喱豬肉都可以,豬肉軟腍,青咖喱辣度可以接受,有泰國風味,好味道。整體黎講,食物質素都可以接受,以$50一份lunch黎講真係ok,有機會下次黎試下食晚餐。
工作關係,今日要去東涌,順便去下巔皮村口搵

2021-04-15
行完山食到超正嘅泰國菜,假期喺大嶼山行山之後,落到逸東邨附近,只要過對面馬路第一排村屋仔,就會搵到呢間泰國菜館。之前淨係識喺東涌市中心搵食,估唔到係遠離市中心嘅地方,都有咁高質嘅餐廳。冬陰功真材實料,湯鍋入邊共有六隻大頭蝦,而且配料都好多海鮮,未到調校得相當好,唔會太辣或者太酸,好好飲,熱辣辣超正。食泰國嘢當然唔少得泰式炒金邊粉,呢個份量超大嘅Pad Thai真係好食,夠鑊氣而且金邊粉爽口。泰式拼盤係我嘅至愛。呢個拼盤好大份,有春卷、蝦餅、雞翼、以及厚切豬頸肉,非常好食,而且全部新鮮炸起!

2020-10-25
2020-10-21 713 瀏覽
I had lunch here. Ordered Tom yum noodles with sliced beef. I take away and brought it home and wow. I was happy. It tasted so good. Gonna come back again and try other dishes. They’re menu are all $50 between 11am-4pm. Worth checking out. I suggest you guys to try it. So glad to try it out.
FRty  beef  with  flat  noodles
外賣自取