2023-11-03 96 瀏覽
Sai kung | KachimushiChowder clam soup唔係行creamy 路線,似薯仔湯多啲🙈但啲蜆肉都唔敷衍的👍附上嘅包都好食😋有olive🤩燒飯團茶漬飯終於係有茶味嘅茶漬飯🤩飯團都燒得唔錯,加埋紫菜同三文魚子😋😋但MVP 係漬物🤩無花果dutch pancakeSignature dish無花果夠甜🤩Dutch pancake 就唔夠膨脹🙈同埋有啲太油豆腐雪芭好夠豆腐味又唔甜🤩Genmaicha latte玄米茶唔係好出,飲飲下仲覺得變左焙茶🙈🤣
Sai kung | Kachimushi

無花果夠甜🤩
Dutch pancake 就唔夠膨脹🙈同埋有啲太油
豆腐雪芭好夠豆腐味又唔甜🤩

Genmaicha latte
玄米茶唔係好出,飲飲下仲覺得變左焙茶🙈🤣
Genmaicha  latte
  • 豆腐雪芭
🇭🇰想不到在西貢可以吃到荷蘭寶貝班戟🤭甜甜又fluffy的感覺非常好吃🤤這家店就在西貢海旁附近,日系裝修成功吸引我進去嘆個下午茶,他們主要提供多國料理輕食,咖啡也很多選擇💗🤍這次選擇了蕎麥冷面,真的非常適合夏天~來到重頭戲雜莓班戟Dutch Pancake, 熱騰騰真的好喜歡🥰巴斯克蛋糕超級軟滑,感覺比較輕盈不會太膩~飲品方面超級推薦Dirty,品嘗到咖啡師的手藝,超級棒的下午🥰☁️下次會來嘗試他們其他味道的pancake,如果喜歡甜品和輕食朋友們不要錯過啦,他們家在元朗也有分店喔💗【是日點餐】🥞雜莓班戟Dutch Pancake 🧀巴斯克芝士蛋糕🎏蕎麥冷面☕️Dirty🍵Matcha Latte🍊 MIKAN Soda▪️ Kachimushi📍 西貢市場街35號#香港美食 #餐廳推薦 #餐廳打卡 #香港探店 #香港旅遊 #香港攻略 #香港咖啡店

【是日點餐】
🍊 MIKAN Soda

▪️ Kachimushi
📍 西貢市場街35號
2023-08-23 119 瀏覽
每次經過都大排長龍,難得閒日入西貢見到餐廳無人,緊係要入去試下🥰餐廳以白色為主,配以木製傢俬,營造出舒適既格調。播放住柔和音樂加上寧靜既環境,令人有種度假既感覺!🏝️🦆香蔥鴨南蠻蕎麥麵薄切鴨肉嫩滑,沾麵既鰹魚汁帶有鴨獨特既氣味,微微鹹香,再加上京蔥同香菇,蔬菜既甜度中和返沾麵汁既味道,幾滿意呢種配搭🫶🏻。蕎麥麵口感綿密,但又唔會過於軟爛,亦品嘗到蕎麥既香氣。🍞黑松露蟹肉沾醬配吐司一口吐司經過職員即場烘熱,多士表層脆卜卜,中間軟綿,單食已經好好味😛,再沾上自家製醬汁,口感豐富。淡淡既松露醬唔會蓋過蟹肉絲既鮮味,反而兩者都展示出自己的優點,互相配合,味道有層次!🍰雜莓班戟餐廳最出名既德國Dutch Baby Pancake🍳,上檯既時候會連埋熱辣辣平底鐵鑄鍋,配上充滿夏天風情既藍莓同紅桑子,色彩斑斕,再追加左一球豆腐雪芭,賣相靚仔!班戟味道都好有層次,邊邊位脆口,中間煙韌有咬口,蛋味濃郁馥香,新鮮既雜莓🫐同糖漿豐富左甜點既層次!📍Kachimushi西貢市場街35號

🦆香蔥鴨南蠻蕎麥麵

🍞黑松露蟹肉沾醬配吐司

🍰雜莓班戟

📍Kachimushi
西貢市場街35號
2023-08-21 103 瀏覽
🤎Kachimushi🤎呢排唔洗再翻工,所以多左好多時間可以周圍hea,同可以去唔同地方嘅cafe hea。今次仲去左西貢一日遊,去一趟真正嘅cafe hopping旅程☕️🤍大推✨ 烤比爾芝士 $68冇諗過呢個芝士配麵包係咁好食🤩店舖將成舊Brie Cheese拎去焗,芝士係煙煙韌韌咁,可以搽上去麵包度,值得推介係麵包焗得好好味,十分配搭。🤍大推✨和牛Open Toast $124勁多火箭菜,火箭菜係加左黑醋汁!黑醋做到開胃的效果,成個Open Toast嘅配料都突顯到和牛嘅香口🥺特別鐘意用少少焦糖香嘅洋蔥絲同Emmental Cheese👍🏻👍🏻多士外脆內軟,又唔會因為加左配料而令到個多士淋曬👍🏻worth to try😋🤍大推✨抹茶及紅豆Dutch Baby Pancake+豆腐雪糕 $68 + $22😍👍🏻👍🏻👍🏻香港好少有得食Dutch Baby Pancake,所以呢個可以話係Kachimushi嘅signature dish!!! Dutch Baby Pancake就係好似薄餅咁嘅Pancake,通常都會喺鑄鐵鍋入面去整。佢唔係日式Pancake咁Fluffy💨,而且比起
🤎Kachimushi🤎

🤍大推✨ 烤比爾芝士 $68

🤍大推✨和牛Open Toast $124

香港好少有得食Dutch Baby Pancake,所以呢個可以話係Kachimushi嘅signature dish!!! Dutch Baby Pancake就係好似薄餅咁嘅Pancake,通常都會喺鑄鐵鍋入面去整。佢唔係日式Pancake咁Fluffy💨,而且比起Pancake更軟,Dutch Baby Pancake係外面脆脆地,入面又有蛋糕Pancake嘅軟屬質感,我哋額外加配咗豆腐雪糕,淡淡豆香的豆腐雪糕配上甜紅豆再與Pancake相映成趣😚

🤍蟹肉薯仔沙律 $62
薯仔沙律用左章魚燒醬黎調味,係幾特別🤣店舖都落重本,比左好多蟹肉🤪不過個日已經食得好飽,如果你比較細食,可以唔洗叫呢個🤣

🤍Dirty $48

環境: 🤎🤎🤎🤎🤍
服務: 🤎🤎🤎🤎🤍
抵食: 🤎🤎🤎🤍🤍
再食: 🤎🤎🤎🤍🤍
💰人均消費:$240(含加一服務費)
————————————
2023-08-20 64 瀏覽
近年西貢多左好多cafe,星期日朝早諗住黎chill下,隨便逛揀左呢間門外裝飾偏向日式cafe入內,好唔好彩有部冷氣壞左,有啲唔夠淳,諗住只係9點半應該冇咩人,唔會太熱就坐低左,點知order左食物後,只係多左3個客,成間cafe即刻熱左。。。講番食物,呢度出名嘅Dirty咖啡,好普通,只係凍flat white咁。朱古力奶唔夠味,細細杯收44蚊,cream都冇,誠意欠奉。Cappuccino 就一般水準。個雜莓pancake 賣相好靚,加埋豆腐雪糕,一凍一熱好味嘅,但唔值90蚊,因為個pancake 唔係出面果啲厚身嘅,只係薄薄一塊好似煎蛋咁嘅嘢。性價比一般。

性價比一般。
2023-07-30 105 瀏覽
這間食評不是不值一提,而是不斷多提自己,記得不要重蹈覆轍。很多時,大家都會有一個寬恕的心,某些餐廳心理上可能偶爾失準,但因為曾經有個美好的回憶,隔了一段時間都可能會再嘗試一下。這間餐廳都最少食過在石崗有四次,而西貢也有三次,今次似乎店鋪易手。可能已經變成特許經營店。由兩位類似兩母女負責收錢及製作食品。以前Camembert芝士焗得很香,芝士味在你三尺之內完全感受到。麵包很脆,也有麵包味,中。咖啡也算是中規中矩,各方面都配合得很好。今次一進門口有點人去樓空的感覺,心想不妙。隔籬枱只有三名台灣人。原來這裏已經變了天。在西貢這條街裏邊有很多餐廳。但這一間應該是最薄弱的一間,其他嗰啲差不多到座無虛席。為獨這間有點像快結業的感覺。今天是星期日下午兩點。返回正題,麵包那幾塊完全沒有應有的烘焙,如無意外應該是隔夜的。芝士的溫度亦不一樣,先前整塊芝士,你都想完全吞噬,現在你可以看到是有一種很嫌棄的感覺。那杯Dirty就真係很Dirty,完全沒有咖啡的味道,最卑微的要求一點咖啡精味都沒有。似啡水,完全是個人感受,還以為自己中了新冠味覺失調。其實這一間開始的時候好有驚喜。如果大家認為這裏是一種不盡的評價。絕對可以去以身試啡。記住以前不用+1自己購票自助,現在只是叫你不要動走過來給你就收了一個+1。自尋死路。
2023-07-30
2023-07-27 60 瀏覽
係西貢出海玩完🌊揀左呢間係市場街既cafe✨店內唔算大,但裡面既木系裝修令人覺得非常舒適休閑👍🏻 店內主打輕食特色吐司、芝士拼盤、pancake等✦ 無花果吐司 $88 🆙全麥士司上放左新鮮無花果,配搭羊奶芝士、風乾火腿、火箭菜同酸酸地既醋汁,口味配搭好清新出色!❤️✦ 烤比爾芝士配吐司 $68 🆙大大舊烤熱左既Brie Cheese放上麵包食,好好味!✨千其唔好吝嗇舊芝士,切大舊啲放上去就啱!🤤✦ 蕎麥麵 $68呢個就無乜特別,不過不失,炎炎夏日食好清爽💦

✦ 無花果吐司 $88 🆙

✦ 烤比爾芝士配吐司 $68 🆙

✦ 蕎麥麵 $68
呢個就無乜特別,不過不失,炎炎夏日食好清爽💦
2023-07-21 54 瀏覽
迷你餐廳,座位比較有限,有兩張四人枱,窗邊有四張高凳。到埗後,全間餐廳都坐滿人,等了半個鐘才有位置。心想,希望食物質素是好啦!我們點了黑松露蟹肉多士、soba、和牛toast、綠茶紅豆pancake,飲品有蘋果汁和凍mocha。全部都好好食好飲 😋,100%推介👍🏼但Soba就一般,建議可以skip soba,可以留肚試食其他食品。原先想叫佢出名的周打蜆湯,但已經賣晒,希望下次去可以試到。Note: 餐廳只有兩位服務員,女的服務不錯,希望男的下次招呼客人的時候有點笑容,太cool了。
迷你餐廳,座位比較有限,有兩張四人枱,窗邊有四張高凳。

原先想叫佢出名的周打蜆湯,但已經賣晒,希望下次去可以試到。

每日都市人不停工作,可以喺假日嘅時間遠離繁囂,離開一下平時工作或者係住嘅地方,的確係會令人放鬆同得到休息。今日帶大家嚟到西貢嘅呢間內街咖啡店Kachimushi ,餐牌以特色多士、湯品、沙律、芝士小食及熱香餅,無論擺盤及配搭都好用心,份量亦適中,飲品則主打咖啡、茶及果汁。餐廳以日式木材營造簡約舒適嘅氣氛,有4張細枱,以及可以看著行人路的吧枱位置,大家若喜歡也可以坐在二人座椅的室外位置近感受西貢的休閒氣氛。Open Toast 無花果土司入口的新鮮無花果配以羊奶芝士、風乾火腿、火箭菜的多士組合,除了突出濃味多汁的口感,配搭上無花果同時相當清爽多汁,感覺這份用餐是相當微妙而且清新舒服!芝士拼盤非常豐富嘅芝士🧀️與風乾火腿的組合,每一款也是備受歡迎的款式,如埃文達芝士的半微軟的奶酪,羊奶芝士的略帶羊羊奶,比薩芝士,風乾火腿、無花果、杏脯、合桃、葡萄乾Dutch baby pancake 雜莓 (西貢限定)配合藍莓🫐、紅桑苺帶來夏天的酸甜香味,可以加錢配搭一個豆腐雪葩 /雲呢拿雪糕,豆腐雪葩 入口非常冰涼,以鐵盤即叫即整處理這一份帶極濃蛋香的煎軟餅,夾雜着糖漿嘅甜味,絕對係冰火體驗!不過大家食用

無花果吐司
Open Toast 無花果土司

芝士拼盤

Dutch baby pancake 雜莓 (西貢限定)
配合藍莓🫐、紅桑苺帶來夏天的酸甜香味,可以加錢配搭一個豆腐雪葩 /雲呢拿雪糕,豆腐雪葩 入口非常冰涼,以鐵盤即叫即整處理這一份帶極濃蛋香的煎軟餅,夾雜着糖漿嘅甜味,絕對係冰火體驗!不過大家食用嘅時候記得食快啲,因為上面嘅雪糕真係溶化得很快,因為煎餅真的非常之熱!

Signature Coffee- Dirty 48 (凍飲)
作為店內推薦嘅飲品之一,以熱嘅香濃咖啡融入奶香味極重嘅牛奶,瞬間感受冷暖融和嘅滋味。

Piccolo Latte 32
帶甘香的Espresso based 咖啡,喚醒早上嘅渾鈍帶嚟清爽嘅咖啡層次,儘管是小小的拉花也看出師傅嘅用心。

2023-06-11
  • 無花果吐司
進店抬頭一望有部「跳字機」分貝機 keep 著在70db 左右喜歡有自律的大家每人也說着說悄悄話⟡⟡• ────────── •⟡⟡或許真的只會在紅雨下才有機會食到兩小時或許···慶幸有這紅雨才得到片刻寧靜食物質素都偏高 單價不算高被它的和牛多士吸引而來卻不會帶著失望出去¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯⟡ 和牛多士$124和牛肉質嫩 做到五成熟的效果多士外層脆而內裡軟綿與夾心芝士融合相當好吃⟡香蔥鴨南蠻蕎麥麵$88 鴨子七成熟薄切上(類似以日式叉燒上)四五片左右日式大蔥加入 仲有日式冬菇蕎麥麵的質感拿捏得剛剛好沾麵形式沾了鴨湯有驚喜 帶有鴨肉香 又微微的甜不會太過⟡巴斯克芝士蛋糕 $38豆腐味唔算太出芝士的味道有潛質可以再濃一點點🤏🏻⟡抹茶Latte $38抹茶味濃 帶苦澀味飲品天生無添加甜度Latte 口感厚👍🏻⟡⟡ Expresso Tonic $64咖啡味味道偏酸旁邊的Tonic原枝上 用木系小托盤上非常打卡⟡ 加一服務費⟡ 人均 $193
進店抬頭一望有部「跳字機」
分貝機 keep 著在70db 左右

2023-06-17
  • 和牛吐司
  • Expresso Tonic
2023-06-20 76 瀏覽
每次經過西貢大街都會被這間日系風的cafe吸引,店內坐位不多,每次都要等位。難得星期一來西貢不用等位,終於有幸一試。Dirty ($48)濃郁咖啡慢慢流入冰鮮奶中,熱咖啡與冰奶瞬間融合,非常不錯Ice Drip coffee ($72)冷萃咖啡萃取過程將咖啡的香氣和味道完美地保留下來。乾淨純粹的一杯咖啡,入口順滑。 Open Toast - 和牛 ($128)烤到脆卜卜的吐司上鋪了滿滿的火箭菜,撥開裡面是六片和牛,肉質非常嫩滑。和牛下面再墊上了芝士和焦糖洋蔥,令味道變得更加豐富和濃郁。Open Toast - 波特蘑菇 ($98)吐司上放了切片大蘑菇和火箭菜,淋上手工芝士松露醬十分Creamy,吐司能充分地吸收松露醬的精華,提升整體口感。Dutch baby Pancake - 雜莓 ($68)Pancake放在熱烘烘的平底鐵鑄鍋,即烤即上。外圍皮邊脆口,中間餅體超級鬆軟,蛋香味濃。上面鋪滿了新鮮的雜莓,再淋上熱情的糖漿,酸酸甜甜,非常清新。巴斯克芝士蛋糕 -雲呢拿 ($38)蛋糕的口感非常柔軟,入口即溶。濃郁的芝士味和微微的雲呢拿味道非常夾。

Dirty ($48)
濃郁咖啡慢慢流入冰鮮奶中,熱咖啡與冰奶瞬間融合,非常不錯

Ice Drip coffee ($72)

Open Toast - 和牛 ($128)

Open  Toast  -  波特蘑菇
Open Toast - 波特蘑菇 ($98)

Dutch baby Pancake - 雜莓 ($68)

巴斯克芝士蛋糕 -雲呢拿 ($38)
2023-06-19
Open  Toast  -  波特蘑菇
  • 波特蘑菇吐司
2023-06-18 51 瀏覽
嚟介紹下特色cafe喇☕️!今次咁啱有機會嚟到西貢呢個咁chill嘅地方☀️,就當然要順便搵吓啲特色餐廳啦🍽️。見到網上嘅介紹,今次就去咗一間西貢嘅過江龍Cafe🤎,呢間餐廳喺元朗同樣都有分店㗎🫶🏻,而且都算係幾出名🤩。一齊嚟睇吓位於西貢分店嘅質素如何啦,睇吓當中嘅食物係咪真係值得推介😍~食物方面☝🏻#黑松露蟹肉沾醬配吐司($108)喺介紹主菜之前,首先我想介紹吓餐廳嘅toast🍞。餐廳嘅toast夠鬆脆就不在話下啦😬,另外佢嘅沾醬多好有誠意㗎😋。餐廳所選用嘅係手工比爾芝士松露醬🧀,再加埋新鮮嘅蟹肉🦀,可以話係超級豐富嘅醬汁☺️。醬汁嘅份量亦都好足夠,就算食Toast嘅時候點好多醬,都絕對夠用㗎😎!#無花果吐司($88)之後要介紹嘅係平時都比較少機會食到嘅組合無花果吐司🍞。想講佢嘅賣相真係超級靚🤩,以呢個價錢嚟講有咁嘅賣相真係超值💰,可以見到餐廳嘅廚師真係好有美感👨‍🍳。講返呢份無花果吐司先,當中嘅配料都好豐富㗎😍,分別有無花果、羊奶芝士、風乾火腿同埋火箭菜😚。我自己覺得呢個組合其實都幾match,無花果同火箭菜嘅清新可以中和到風乾火腿同羊奶芝士嘅油膩感🤤,令到食嘅時候都唔會太Heavy!#抹
嚟介紹下特色cafe喇☕️!

食物方面☝🏻
#黑松露蟹肉沾醬配吐司($108)

#無花果吐司($88)

#抹茶紅豆班戟($68)
之後要介紹嘅就係抹茶紅豆班戟🍵🫘🥞。餐廳嘅班戟並唔係一般嘅pancake嚟㗎,而係dutch baby pancake🤩。我自己覺得呢款班戟嘅賣相會更加特別之餘👀,口感都會更加有層次😋,食落會外脆內軟㗎。另外因為餐廳用鐵pan 直接上,所以都保持到最佳食用嘅溫度💕。另外我都追加咗一球豆腐雪糕(+$22)🍨,味道亦都非常清新。同熱辣辣嘅pancake形成咗個好大嘅對比🤭。

#Scone ($30)
餐廳嘅Scone同樣係唔可以錯過㗎🤤。淨係見到個外觀已經覺得好有誠意,每一個Scone都係餐廳handmade 㗎🥰。我今次食嘅係芝士味嘅Scone,咬落都好重芝士奶油香味。另外再配埋Jam & Cream,令到Scone變得一啲都唔單調㗎🤎。

#IcedDirty($48)
其實我本身都幾鍾意飲Dirty㗎☕️,見到餐廳有Iced Dirty就當然要試埋啦🫶🏻。Dirty其實就係將Espresso倒落凍奶度,係唔攪勻嘅狀態下,就會見到好明顯嘅分層👀。而味道方面我都幾滿意㗎,餐廳espresso嘅質素都好高,賣相方面都冇令我失望!

#豆腐巴斯克芝士蛋糕($38)
相信大家應該食過唔少嘅巴斯克芝士蛋糕😋,我今次就試咗款好特別嘅味道🤩。平時喺出邊真係冇諗過豆腐同巴斯克芝士蛋糕可以夾埋一齊💕,我覺得豆腐清新嘅味道會令到芝士蛋糕食起上嚟冇咁漏😚。而且就咁睇個賣相都已經見到呢件巴斯克芝士蛋糕嘅火候係啱啱好🤩,形成咗一層好靚嘅外皮🥰,用嚟影相一流🤳!
2023-06-05 74 瀏覽
今日去咗西貢玩,lunch去咗「Kachimushi」食,我哋叫咗幾樣嘢,松露蟹肉沾醬配吐司,蟹肉薯仔沙律加蘑菇,和牛吐司,黃豆粉年糕班戟加豆腐雪芭,Dirty. 松露蟹肉沾醬配吐司好好味!松露味唔會太濃,啱啱好,同蟹肉混合起黎更加好食!蟹肉薯仔沙律幾清新,個蟹肉鮮甜,加埋薯仔就好飽肚啦!🦀🥔 追加嘅蘑菇呢個配搭好岩啊!蘑菇嘅口感好好🍄和牛吐司牛肉好嫩,加埋啲新鮮嘅火箭菜,再加啲芝士同埋醬汁,真係好食!🥪🧀最後就係黃豆粉年糕班戟加豆腐雪芭,呢個甜品真係唔錯!年糕好彈牙,加埋豆腐雪芭,清爽好味!🍡🍦杯Dirty真係好香濃,仲有啲微微甜,幾好飲!☕「Kachimushi」嘅食物唔錯,可以一試👍

杯Dirty真係好香濃,仲有啲微微甜,幾好飲!☕

「Kachimushi」嘅食物唔錯,可以一試👍
2023-05-25 82 瀏覽
我地揀左去西貢既呢間cafe ,佢地仲有間分店係位於錦田,佢地食物CP值幾高😆,價錢同普通cafe差唔多,但佢地野食真係有驚喜,成餐飯食得好開心。我地都去完西貢去埋錦田分店見識下🤩如果想靚靚地打卡,錦田分店會更適合,裝備設計會更日式,有塌塌米地台座位同石春園景打卡,下次有機會會再到錦田分店再戰🙈。💁🏼‍♀️人均$100-200不等整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★整體黎講主打輕食,每樣食物都有特色😝服務態度:★ ★ ★ ★ ☆服務員既態度都好nice好體貼。有靚仔服務員😎環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆環境裝修好舒服,以日系風格為主調。入去坐底飲杯野chill下都唔錯☺️🥯食物方面和牛吐司個牛真係不得了,真係冇誇大,佢一d都唔韌,然後再配埋吐司口感唔錯,吐司都唔會係好硬身,中間面包芯好軟熟。蟹肉薯仔沙律依個沙律有驚喜🤭,以為佢係普通出面食既沙律咁,點知一黎係好似雪糕球咁樣,賣相已經好得意,最特別佢個醬用左章魚小丸子果隻醬汁,成個味道都好正😂,酸酸甜甜再配埋蟹肉有少少咸,會令人想不斷食個薯蓉既感覺,唔會覺得食幾啖就好滯。烤比爾芝士烤吐司店主推介增肥之選🤣佢個芝士整得超靚,👩🏼有少少唔捨得食,我地係

💁🏼‍♀️人均$100-200不等
整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★
整體黎講主打輕食,每樣食物都有特色😝

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆
服務員既態度都好nice好體貼。有靚仔服務員😎

環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆

🥯食物方面

和牛吐司

蟹肉薯仔沙律

烤比爾芝士烤吐司
店主推介增肥之選🤣佢個芝士整得超靚,👩🏼有少少唔捨得食,我地係兩個人係食唔哂成個芝士既,因為真係太邪惡😂。個芝士一d都唔咸,好易入口,淡淡既芝士味就咁食都唔會覺得膩。同埋芝士整得好軟熟,一擦落吐司已經變左cream狀🤤。

雜莓pancake
甜度係屬於少甜,加埋d紅桑子藍莓就酸酸地,冇咁甜膩,食哂成個都冇問題!

☕️飲品方面,我地點左兩杯涷既飲品因為真係好熱🫠,兩杯野飲外觀都有幾層不規則漸層,打卡都好靚,佢地熱飲拉花都好靚好適合打卡😆
5.ice mocha coffee
佢地既mocha相對朱古力味比較重,但又唔會蓋過左咖啡味道balance得幾好,甜度上係岩岩好,偏唔甜😬

6.ice matcha latte
至於matcha latte要值得讚既位係佢地唔會飲到有一粒粒抹茶粉,出面有好多都會飲到🫠。而甜度上如果佢可以甜番少少🤏🏼,會更加好飲😆。
2023-05-13 99 瀏覽
上一次已想食呢間極簡日系咖啡店,因為人太多要等位食唔到,這一次,見時間尚早,有位坐。我坐喺吧枱,白色牆、木枱木凳,望出窗外的小巷,聽到旁邊棵樹有雀仔聲,整體環境令我感覺好chill呀😌🥞 Mixed Berries Dutch Baby Pancake (HK$68).見係 #西貢限定 就點來食.熱辣辣的班戟與小鐵鍋一齊上枱,看得見也聽得到鍋底的嘶嘶聲😍.班戟滿滿蛋香,邊邊位有少許脆口,中間就有少許煙韌,少許鬆軟,有啲似濕版嘅梳乎厘班戟.配有很多藍莓和紅桑莓,被班戟嘅熱情暖化,變得酸酸甜甜的,好醒胃☕️ Dirty (HK$48).熱espresso shot與凍鮮奶,形成2個層次,然後慢慢融為一體,整個過程好吸睛㗎😍.味道方面,先品嘗到濃厚的熱咖啡,之後是冰凍的鮮奶,温度的差距,好過癮😄📌提提你:此店有加一服務費喔!

.見係 #西貢限定 就點來食

☕️ Dirty (HK$48)

Dirty

📌提提你:此店有加一服務費喔!
2022-06-25