2020-02-07 117 瀏覽
太子美食款式多羅羅, 家庭式的半自助午餐也是首次嘗試到這𥚃樓底挺高的, 是典型的西式餐廳風格, 在店內還配有一隻熱情的小貓咪, 愛貓人士可以留意一下西式半自助午餐的主菜可以自由選擇, 分別點了美式西冷牛扒($98)和意式芝士香煎龍利柳($78)是日餐湯是洋蔥忌廉湯, 意想不到的是$100內的西冷牛扒肉質也是不錯的, 伴碟的燒薯仔脆脆的很好吃意式芝士香煎龍利柳, 這個真的是大件又抵食, 龍利柳肉質滑滑, 肉汁被鎖住煎得剛剛好, 伴著他他汁吃很美味這個超親民的價錢還包了一杯飲品, 湯沙律吧和小甜點, 適合喜歡吃由頭盤到甜品全套西餐的你
太子美食款式多羅羅, 家庭式的半自助午餐也是首次嘗試到

美式燒西冷牛扒

意式芝士香煎龍利柳

2020-02-06
美式燒西冷牛扒
意式芝士香煎龍利柳
2020-02-06 69 瀏覽
返工前約好友食個飯,因為要就我返工,所以只可以揀太子附近食店😅之前經過呢間食店,記得佢地有半自助午餐,又上過開飯睇過都好多好評,咁就決定入去餐廳樓底好高,一排排酒樽裝飾很特別因為時間不多,兩條友就快快脆睇餐牌,先點左個主菜,我就鍾意食西冷牛,而好友就食煙三文魚半自助餐,有甜品、沙律、生果及餐湯任飲任食😋主菜到勒😋乾煎雞胸肉•煙三文魚南瓜薯仔沙律,雞胸肉好香唔算太鞋,煙三文魚配搭薯仔沙律好夾👍🏻另一個主菜:西冷牛扒配薯仔,7成熟岩我口味,好嫩滑👍🏻食完主菜就開動第二個胃,甜品架上有我至愛的甜品,急不及待先取幾件蛋糕仔,非常之好味😋呢個mousse好好食,唔會太甜,我一次過食左幾杯非常滿足

餐廳樓底好高,一排排酒樽裝飾很特別

自助餐,有甜品、沙律、生果及餐湯任飲任食😋

另一個主菜:西冷牛扒配薯仔,7成熟岩我口味,好嫩滑👍🏻

呢個mousse好好食,唔會太甜,我一次過食左幾杯
非常滿足

2020-02-02
2020-02-06 52 瀏覽
太子afternoon tea set $328 二人套餐飲品方面我們點了一杯熱玫瑰奶茶和精選花茶。玫瑰花奶茶~奶茶上面以玫瑰花瓣點綴,玫瑰花味陣陣芳香。有用high tea架好高貴同靚下面都係鹹點鹹點方面:煙鴨胸沙律 ~鴨胸味道濃郁,香軟既鴨胸夾住生菜三文魚子溫泉蛋 ~流心蛋上點綴了幾顆三文魚籽,蛋味十分香。 鵝肝小餅乾 ~鵝肝配迷你烤多士,好有口感。芝士火腿牛角包 ~熱辣辣牛角包烤得非常香脆,還夾著一片火腿,好香牛油味,半融芝士,同火腿。迷你蟹肉牛油果薄餅 ~餅上放了牛油果和蟹肉又熱又脆。甜品方面:玫瑰奶凍杯~士多啤梨醬令到味道更加香。奶凍好滑身,淡淡清香玫瑰味,唔會太甜。焦糖燉蛋 ~ 面頭的焦糖燒得焦香,非常重蛋味不算太甜馬卡龍 ~蛋白脆又好味,唔算好甜。檸檬芝士餅~ 好香檸檬味,軟綿綿。特濃朱古力軟餅 ~濃郁既朱古力味,又唔係好膩,仲有金箔係面。真係好抵食嘅afternoon tea
太子afternoon tea set $328 二人套餐

飲品方面我們點了一杯熱玫瑰奶茶和精選花茶。
玫瑰花奶茶~奶茶上面以玫瑰花瓣點綴,玫瑰花味陣陣芳香。

有用high tea架好高貴同靚

下面都係鹹點
鹹點方面:
煙鴨胸沙律 ~鴨胸味道濃郁,香軟既鴨胸夾住生菜
三文魚子溫泉蛋 ~流心蛋上點綴了幾顆三文魚籽,蛋味十分香。
鵝肝小餅乾 ~鵝肝配迷你烤多士,好有口感。
迷你蟹肉牛油果薄餅 ~餅上放了牛油果和蟹肉又熱又脆。
甜品方面:
焦糖燉蛋 ~ 面頭的焦糖燒得焦香,非常重蛋味不算太甜

馬卡龍 ~蛋白脆又好味,唔算好甜。

檸檬芝士餅~ 好香檸檬味,軟綿綿。
真係好抵食嘅afternoon tea
2020-01-28 105 瀏覽
今天和閨蜜一起尋找美食,忙了一天就想安安靜靜的享受美食,這是一家有素質優雅的餐廳,在你需要服務的時候有人為你服務,服務態度非常好,各方面都很滿意,食材也非常新鮮。是日餐湯熱乎乎的羅宋湯,湯汁濃稠鮮美非常好喝,這種口感老少皆宜,餐餐有此美味足以。自助沙律各種新鮮蔬果,顏色鮮艷奪目,配上鮮美的沙律醬十分美味。精美甜品非常好看又好吃的甜品,甜而不膩很絲滑。紅酒燴豬仔骨 燒薯精選的豬仔骨,肉質鮮嫩多汁,用紅酒燴很更香嫩。美式燒西冷牛扒 燒薯 燒汁新鮮的牛扒色澤鮮艷,燒到七成熟口感非常嫩,汁水非常多,搭上獨特的醬汁好吃,小小的薯仔吃著粉粉的很香。來一杯熱檸水。能夠安安靜靜的享用美食是一件幸福的事,這裡能給我足夠需求很不錯。

是日餐湯

自助沙律
各種新鮮蔬果,顏色鮮艷奪目,配上鮮美的沙律醬十分美味。

精美甜品
非常好看又好吃的甜品,甜而不膩很絲滑。

紅酒燴豬仔骨 燒薯
精選的豬仔骨,肉質鮮嫩多汁,用紅酒燴很更香嫩。

美式燒西冷牛扒 燒薯 燒汁

來一杯熱檸水。

2020-01-28 85 瀏覽
幾位影友約會出來相聚,午飯後一同去看看攝影器材,於是相約一起午飯。相約太子港鐵站,隨意到地面看看,偶然看到一間餐廳,除店名特別之外,居然還有半自助餐,愛休閒的我們,於是便了走進去。半自助餐的餐牌很簡單,卻也很豐富。由於是中午,還沒有其他客人,大大的梳化看來非常舒適,我們選了擺近食物的一角。餐廳的裝修帶點英式風格,看上顯得貴氣,非常配合建築物本身,可見店主別有心思。想不到,這餐廳竟有英式下午茶,下次要帶同幾個好友再來。我們各自取了即日餐湯,味道清而香,是沒加添味精的口感。半自助餐中,有沙律、鮮果、各式甜品,還有焗蔬菜,及香香的雞翼,簡單而豐富。在閒談間,吃著沙律及前菜的時候,主菜經已經送上,我們要了三份主菜一同分享。芝士吞拿魚雞肉薄餅7吋($58),薄餅皮香而薄,芝士香,吞拿魚和雞肉有陣焗過的香味,而又不會乾,還有很香的蕃茄味,與連鎖店薄餅另有風格。蒜香辣蜆炒意粉($68),入口蒜香及點點辣味經已很醒胃,配合辣味令蜆香味更突出,同時令意粉更惹味,意粉更顯咀嚼感。意式芝士香煎龍脷柳·燒薯·他他汁($78),雲石花紋的碟,為整整道菜帶出不一樣的感覺。龍脷柳一般是急凍,意式芝士香煎,只是煎香它

自助餐的餐牌很簡單,卻也很豐富。

想不到,這餐廳竟有英式下午茶,下次要帶同幾個好友再來。

我們各自取了即日餐湯,味道清而香,是沒加添味精的口感。

意式芝士香煎龍脷柳·燒薯·他他汁($78),雲石花紋的碟,為整整道菜帶出不一樣的感覺。龍脷柳一般是急凍,意式芝士香煎,只是煎香它,再配合芝士的香味,普通的煮法,卻又不錯,香味突出而又每一口帶著芝士香,果然與眾不同。

美式燒西冷牛扒·燒薯·燒汁($98),西冷牛扒80%成熟度,肉嫩而肉汁豐富,午餐可吃到這個高質西冷扒,實感意外,燒薯又甜又香,配上燒汁更顯層次感。

影友們較簡,一杯奶茶,一杯咖啡,餐後作結,又大談起來。

我較愛甜品,先來個水信玄餅,芒果布甸。水信玄餅香弓,有少許少許甜味作點綴,芒果布甸清淡的芒果味,芒果肉味濃,形成強烈的對比。

焦糖燉蛋布甸,是我的最愛的甜品之一,自然不會錯過。焦糖薄薄,卻不影響香濃的燉蛋,能
在餐廳中吃到如此層次感的燉蛋,實是非常難得。

這份半自助餐,能在這個區這個角落,這樣的環境下,實在是意想不到,可以在這種情況下,
與好友共渡一個午飯時光,的確樂得想時間停下來。
下午茶
2020-01-25 49 瀏覽
英式下午茶在香港已經盛行了很久。這次竟然能夠在太子鬧市中,享受到酒店級下午茶,能夠跟三層架的小食打卡拍照,細味品嘗著層層美食,味蕾的衝擊一浪接一浪,令我們十分期待。店舖精心設計每個佈置,店外放著爆谷機,黑板刻上是日餐單,而且位置又方便。在店內裝修奢侈有氣派,牆上鋪滿酒瓶,樓底相當高,如酒店般的享受。套餐包括飲品,有泡沫咖啡和玫瑰奶茶,玫瑰花乾鋪上奶茶上,啖啖香味十分特別。層層架來了,外型像個鳥籠。由底層鹹點開始,逐一品嘗至上層甜品。先有煙鴨胸沙律,鹹香鴨胸配上清新沙律菜,感覺新鮮。之後有三文魚籽温泉蛋,粒粒魚籽配上糖心温泉,口感幼滑。鵝肝餅乾味道一流,油香鵝肝配上香脆小餅乾,啖啖滋味。芝士火腿牛角包温度仍能保持,芝士溶化在香濃牛油香的牛角包,事分juicy。甜品喇甜品喇,玫瑰奶凍杯在會太甜,淡淡玫瑰花香充斥住整個奶凍。之後更有我最愛的蕉糖燉蛋,匙羹輕輕敲破蕉糖,碎片散在燉蛋上,蛋味十分香濃味美。一直爬上去,還有忌廉泡芙,朱古力鋪在泡芙表皮上,咬破泡芙還有香濃忌廉。到了最高層的甜品架,有我最愛的馬卡龍,外貌精緻,不會太甜,口感鬆軟,成為完美結婚。
甜品甜品喇,玫瑰奶凍杯在會太甜,淡淡玫瑰花香充斥住整個奶凍。之後更有我最愛的蕉糖燉蛋,匙羹輕輕敲破蕉糖,碎片散在燉蛋上,蛋味十分香濃味美。
2020-01-25 67 瀏覽
上星期六同老公去左太子買野,揀左食home sweet home 半自助午餐,員工態度親切,真係俾到客人一種home既感覺。食物方面,主菜由$58起,有包無限自助沙律吧,餐湯同甜品區。沙律吧有4款沙律🥗,唔hea,最喜歡小米沙律👍🏻,甜品最好味係brownie🍫,朱古力味濃郁,超濕潤綿密🤤主菜分別叫咗紅酒燴豬仔骨🐷($98),美式燒西冷牛扒🐮($98)。豬仔骨一份3大條,煮得十分入味,好軟好林,用叉一篤就骨肉分離🍖 🍴 😋😋。牛扒超大塊,肉味濃郁,配菜好味🥔🥦😋😋‼️‼️‼️

2020-01-12
  • 澳洲M5和牛肉眼
2020-01-18 2338 瀏覽
很多人忽略太子這一地區,這地區藏着很多價格質素相宜的食物。即使在假日中午,這間餐廳提供性價比高的自助西餐,吸引很多住在附近的街坊在這享用午餐。主菜的價錢包括了一碟主菜和任飲任食的甜品、沙律和餐湯。先點一碟意式芝士香煎龍脷柳‧燒薯‧他他汁($78),龍脷柳煎得外脆內軟,而且份量可說是平時點的龍脷柳雙倍。燒薯連薯皮吃下,非常香脆,薯味濃郁。醬汁加了豆醬,但龍脷柳不用加醬汁已很夠味。黑松露野菌忌廉意大利飯($88),以這個價錢吃到這款高質素的意大利飯,實在令人驚喜。忌廉味重,令整碟飯較濕潤,容易下肚。忌廉雖重,但完全不會蓋過黑松露和野菌的味道。先是黑松露的香菌味,繼而是忌廉的軟滑,最後是爽滑的野菌和入味的飯粒。自助吧分為湯、甜品和沙律三區,範圍不大,但甜品種類不少,以一口奶凍和一口蛋糕為主。嚐了幾個奶凍、啫喱和一件桂花糕。最喜歡是一系列的奶凍。桂花糕清甜,中間還有一層如忌廉蛋榚口感,很有心思。奶凍有多種口味,以最基本的白色原味奶凍最受歡迎,個人也認為這款最好吃,奶味較重。其次是黃色布丁色的奶凍,比原味奶凍微甜。有一款粉紅色的,比黃色的甜。另外看到有一款綠色的比較有趣,頂層有一片葉的形狀。白湯

意式芝士香煎龍脷柳‧燒薯‧他他汁

桂花糕

煙肉洋蔥湯

白湯設在甜品旁,是煙肉洋蔥湯。
自助沙律和甜品

沙律有基本的沙律菜、車厘茄、豆類、粟米粒和青瓜粒。全部都很新鮮,很多人在點了主菜後,隨即到沙律區拿前菜。有人拿了一整碗與主菜份量一樣的前菜。不消一小時已被吃清光。
奶茶

最後喝一杯奶茶,絕不遜色於茶餐廳的奶茶,十分香滑,是驚喜所在。

份量十足,價錢相宜,可早一點來到,便可嚐遍各款甜品,選擇更多。
題外話/補充資料: 加一服務費
2020-01-12
意式芝士香煎龍脷柳‧燒薯‧他他汁
桂花糕
奶茶
2020-01-15 73 瀏覽
12月12日12:30 一家人去試。12:20入座,點餐12:30行去沙律吧,甜品吧。發現什麼都沒有。問唯一的服務員會不會加,她說會。等了十分鐘,加了一湯碗大的生菜,份量只夠3個人。比其他枱3個人秒殺。再等十分鐘,加了甜品,都是很少份量。都是秒殺。唯有飲湯,發現湯一啲都唔熱,而且很稀。跟服務人員講,沒有回應我。坐了一小時,只出了一次生菜及甜品,份量不足夠分。相片好似好靚,坐椅全都爛。今次是因為在YouTube睇到人哋說好正。原來是廣告。一間要一小時才會加一次甜品沙律的食店。如果大家有興趣不妨一試。門口可以泊車。
12月12日12:30 一家人去試。
12:20入座,點餐

再等十分鐘,加了甜品,都是很少份量。都是秒殺。

唯有飲湯,發現湯一啲都唔熱,而且很稀。
跟服務人員講,沒有回應我。

坐了一小時,只出了一次生菜及甜品,份量不足夠分。

相片好似好靚,坐椅全都爛。

今次是因為在YouTube睇到人哋說好正。
原來是廣告。

一間要一小時才會加一次甜品沙律的食店。
如果大家有興趣不妨一試。
門口可以泊車。

• 薄餅
2020-01-12 55 瀏覽
今日去咗太子嘅Home Sweet Home High Tea✨呢到環境好好,高樓底,感覺好high class🤤有啲酒店餐廳嘅感覺,仲有英文歌播✨嗌咗個層架下午茶,有鹹點又有甜點鵝肝小餅乾溫度適中、好香油脂、配菠蘿幾夾✨芝士火腿牛角包牛角包香脆可口,芝士輕輕烤過煙鴨胸沙律用煙鴨胸卷起沙律菜,沙律菜都吸咗鴨胸嘅香味,好食😋迷你蟹肉牛油果薄餅蟹味好重、薄餅鬆脆特濃朱古力凍餅好濃朱古力味,更以金箔作點綴,更顯高貴玫瑰奶凍杯好粉嫩好靚💕 奶凍好香玫瑰味,都幾香奶味焦糖燉蛋佢嘅焦糖係一塊脆嘅喺面,燉蛋好滑好香有焦糖味,好香蛋味😋$328 For two person 好飽好滿足🤤👍🏻

呢到環境好好,高樓底,感覺好high class🤤
有啲酒店餐廳嘅感覺,仲有英文歌播✨

嗌咗個層架下午茶,有鹹點又有甜點

鵝肝小餅乾
溫度適中、好香油脂、配菠蘿幾夾✨

芝士火腿牛角包
牛角包香脆可口,芝士輕輕烤過

煙鴨胸沙律
用煙鴨胸卷起沙律菜,沙律菜都吸咗鴨胸嘅香味,好食😋

迷你蟹肉牛油果薄餅
蟹味好重、薄餅鬆脆

特濃朱古力凍餅
好濃朱古力味,更以金箔作點綴,更顯高貴

玫瑰奶凍杯
好粉嫩好靚💕 奶凍好香玫瑰味,都幾香奶味

焦糖燉蛋
佢嘅焦糖係一塊脆嘅喺面,燉蛋好滑好香有焦糖味,好香蛋味😋

$328 For two person 好飽好滿足🤤👍🏻
  • 焦糖燉蛋
2020-01-11 94 瀏覽
本來想去食大餐,無位,咁揾左呢一間,叫做有semi-沙律同甜品buffet嘅午餐啦!去個日得一個waiter同廚房得一個人,所以上菜叫嘢飲,樣樣都慢左少少,但佢有好有禮貌嘅,所以食得好舒服。沙律少少地,前菜係咁上下。餐湯係忌廉湯,其實我比較鍾意紅湯,但佢個白湯ok夠creamy得黎,質感唔算太杰身,味道啱我嘅個pizza同埋個魚,好有驚喜,好味,份量亦好足。不過個薯菜一般,脆又唔脆,下始可選食意粉試下。而佢配嘅他他汁都好惹味。坦白講甜品普通,mousse有少許放耐左直頭有點溶,但2件cake又幾好味喎,而個蝴蝶酥又幾好味,仲脆脆地,曲奇都一般嘅。但配合之前聖誕主題,有聖誕蛋白樹,甜左少少 但有誠意之作。但咁嘅價錢,食物又有質素 咁甜品當係 bonus都值得好高分嘅。另一係甜點可以換下,放耐左唔凍了,又驚唔衛生呢!整體份量同質量都值得再來幫襯。

沙律少少地,前菜係咁上下。

個pizza同埋個魚,好有驚喜,好味,份量亦好足。

整體份量同質量都值得再來幫襯。
外賣送餐
2020-01-04 2153 瀏覽
💭一個星期結束,又係時候搵個地方relax 一下,食返餐好嘅!Home Sweet Home 個人黎講真係幾鐘意,環境方面用上工業風設計,兩旁嘅石牆配上一排排嘅酒架,放滿紅白酒,非常有氣派。吊燈方面運用大小不一嘅燈泡,柔和嘅燈光配上超高樓底,空間感十足,夠晒情調。◾️餐牌方面,選擇都幾多,意粉、沙律、Pizza、扒類樣樣齊,我同朋友就叫左2個Set Dinner,分別係開心果果仁烤羊鞍($298)同煙燻加拿大穀飼豬鞍扒($328),貪佢有埋前菜、甜品同飲品,夠晒滿足。◾️前菜🥗黑魚子蟹肉他他、海鮮酥皮小盒及龍蝦濃湯黑魚子蟹肉他他以青瓜包住蟹肉他他,入口幾清新,加上魚子嘅咸香,令蟹肉鮮味更突出。海鮮酥皮小盒金黃鬆脆,咸咸的幾香口。龍蝦濃湯細細杯,味道非常濃郁,飲完龍蝦味仲留係口裏面。◾️主菜🍴開心果果仁烤羊鞍($298)羊鞍表面佈滿碎碎嘅開心果果仁,賣相好精緻,7成熟肉質Juicy 腍身,加上芥末醬,更加突出羊肉鮮味,亦能辟走羊羶,適合怕羶嘅朋友食用。🍴煙燻加拿大穀飼豬鞍扒・忌廉薯蓉・蘋果汁($328)豬鞍扒帶有微微煙燻感,表面有d焦香,肉質嫰滑亦有肉汁。加上甜甜的蘋果汁增添豬肉嘅肉甜味,味道

◾️前菜

🥗黑魚子蟹肉他他、海鮮酥皮小盒及龍蝦濃湯

◾️主菜

🍴開心果果仁烤羊鞍($298)

🍴煙燻加拿大穀飼豬鞍扒・忌廉薯蓉・蘋果汁($328)
豬鞍扒帶有微微煙燻感,表面有d焦香,肉質嫰滑亦有肉汁。加上甜甜的蘋果汁增添豬肉嘅肉甜味,味道好夾呢。

◾️飲品
我地叫左 百香果香橙冰茶(+$22)同台灣山楂蘋果茶(+$20)。

🍹百香果香橙冰茶
味道偏甜,但又不膩,香橙味嘅清新感點好中和百香果嘅甜,好balance。

🍹台灣山楂蘋果茶
面頭有一片片蘋果同山楂,真材實料,略帶微酸,飲落幾滋潤。

◾️甜品

🍫今日係朱古力撻,上面係脆皮朱古力包住吉士醬,下面係軟心朱古力,一個甜品多種口感,真係甜到入心,為晚餐畫上完美句號。

💭總結而言,Home Sweet Home 環境舒適,食物都幾有特色,運用唔同食材配搭,為西餐帶來新鮮感,質素亦好好,食得好滿足!幾適合姐妹們黎談下心,傾下計,幾有情調。
2019-12-20
2020-01-03 115 瀏覽
就黎到聖誕大家都鐘意食番個節目氣氛濃厚既西餐今日黎太子食西餐好鐘意Homesweethome既紛暗環境好放鬆好浪漫今晚食套餐香煎挪威三文魚 配燒原隻虎蝦煙燻加拿大穀飼豬鞍扒 配忌廉薯蓉 蘋果汁先來係前菜黑魚子蟹肉他他海鮮酥皮小盒龍蝦菠菜湯擺盤好靚龍蝦菠菜湯好濃郁其他海鮮都好鮮美很快就上主菜香煎挪威三文魚 配燒原隻虎蝦魚肉好鮮嫩煎過後好香魚油味原隻虎蝦好大隻肉質好彈牙煙燻加拿大穀飼豬鞍扒 配忌廉薯蓉 蘋果汁份量十足 大大件非常厚切肉質仲好有嚼頭兩個食分享完都已經好滿足好夠飽最後甜品有驚喜有我最愛既焦糖燉蛋個表面岩岩燒到焦香下層係和暖既燉蛋好香甜好滑雖然係跟餐甜品但水準極高
就黎到聖誕

個表面岩岩燒到焦香
下層係和暖既燉蛋
好香甜好滑
雖然係跟餐甜品但水準極高
今日同兩個小朋友放學後一起去high Tea! 他們見到甜品層架已經開心到跳起,總類凡多,賣相都十分吸引。店長姐姐好有耐性跟他們解釋食法。我們應該由底咸點先食。咸點有我最愛鵝肝小餅肝,鵝肝分量適中,還有這個三文魚籽溫泉蛋很滑溜,一啖就放進口裡。甜點就有我至愛的特濃朱古力凍餅,除了有香濃的朱古力味道,還有一點金箔放在上面,好吸精啊!我覺得所有甜品甜味恰當,不太甜又不偏淡,很適合女士們及小朋友們!之後我們再叫了兩個下午茶餐,叫了一個Pizza、及薯條。小朋友非常開心,大人看到也很高興。飲品方便我們叫了玫瑰奶茶,有香濃玫瑰花香味,香滑的奶茶。值得一讚是店長非常友善、很健談、亦都很喜歡小朋友,所以今次感到又窩心食物又好吃。

2019-12-27 173 瀏覽
第一次嘗試半自助餐,沒想到價錢是這麼的優惠。只需要每人點一份主菜,便可以自由拿取餐湯,沙律,以及甜品,就像平時的自助餐。自助沙律吧,除了有沙律菜外,另有蕃茄、粟米、青瓜等配料,亦提供了多款醬汁。跟朋友點了一份美式燒西冷牛扒,以及黑松露野菌忌廉意大利粉。牛扒六成熟,容易入口,算是嫩滑,調味也不錯。黑松露意大利飯,一定要在熱呼呼的時候享用。因為本來一開始吃的時候,滿滿的野菌味道配搭忌廉十分開胃。但後來跟朋友只顧談天,耽誤了享用的時間,便有凝固的問題,味道口感都下降了不少。是日餐湯是粟米忌廉湯,濃度剛剛好。而甜品有多種啫喱布丁選擇,不會過甜,可以一次過品嘗幾款。