餐廳: Harbourside Grill
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-12-29 1845 瀏覽
🐷🐷🐷12月約會+慶祝🐷成員生日,餐廳由生日🐷選擇,她揀了西餐,坐落於尖沙咀海港城有海景的《Harbourside Grill》。步入餐廳,明明有海景景色,發覺有一半是落了簾子,而我們的檯正是被簾遮住,大家都想吃埋景色,便要求調另一張檯,服務員都給我們安排,並解釋太陽晒到的坐位都盡量下簾子。 餐廳裝修較殘舊,有一股異味,可能是炙烤味及吸煙味,或許是餐廳開業已有一段日子吧!點餐🍴發覺餐牌內想吃的都要加錢點了3個Brunch3Courses$498x14Courses$598x2前菜生蠔三隻配薑醋汁蠔不過不失煙燻鴨胸沙律配根芹泥、法式菜豆及松露鴨胸提鮮味第一道主茶法式鴨肝配雞肝芭菲,車厘子蜜餞及奶油麵包鴨肝有腫味第二道主菜法式奶油煮雞配奶油菠菜及炒薯仔雞肉尚嫩美國頂級西冷扒(+148)整件扒佈滿筋,吞不下,同服務員反映,給我們更換菜單或重煮另一件,選擇更換了risotto,但大家已沒有胃口吃。西班牙伊比利亞黑毛豬扒(+168)炙烤香口,肉質較硬配菜雜菜配芝麻油香蒜烚菜而已甜品雪葩不甜,開胃甜品熱情果雲呢拿芝士蛋糕配脆紅桑子芝士蛋糕太淋整體用餐體驗不好,三個人吃了$2200,性價比低,亦證明

點餐🍴

發覺餐牌內想吃的都要加錢

點了3個Brunch

3Courses$498x1
4Courses$598x2

前菜

生蠔三隻配薑醋汁

蠔不過不失

煙燻鴨胸沙律配根芹泥、法式菜豆及松露

鴨胸提鮮味

第一道主茶

法式鴨肝配雞肝芭菲,車厘子蜜餞及奶油麵包

鴨肝有腫味

第二道主菜

法式奶油煮雞配奶油菠菜及炒薯仔

雞肉尚嫩

美國頂級西冷扒(+148)

西班牙伊比利亞黑毛豬扒(+168)

炙烤香口,肉質較硬

雪葩

不甜,開胃甜品

熱情果雲呢拿芝士蛋糕配脆紅桑子

芝士蛋糕太淋

整體用餐體驗不好,三個人吃了$2200,性價比低,亦證明食評只能作參考。

生日🎂贈送了祝福字句及蛋糕

2023-12-16
2024-06-02 0 瀏覽
無敵嘅大海景... 極高嘅樓底... 遼闊嘅視野... 喺呢度食個餐真係賞心樂事!基本嘅set lunch二百幾蚊已經有... 喺呢個地段、呢個環境、呢個服務... 真心唔算貴!Starter:🥗煎雞腿肉沙律 配烤粟米粒、牛油果及車厘茄雞腿扒煎到有焦香嘅感覺... 肉質juicy... 烤過嘅粟米粒帶有牛油香味特別好食... 配埋健康嘅牛油果、車厘茄、沙律菜...  係非常清新開胃嘅前菜!🐟柑橘醃三文魚配辣根及酸奶油醃過嘅三文魚帶有柑橘、香草嘅清香... 食落有啲似煙三文魚... 但係比煙三文魚更有層次... 肉質緊緻... 配埋刺激鼻竇嘅辣根、絲滑清淡嘅酸奶油... 口感一流!Main Course:🥩美國頂級西冷扒250g 配紅蔥泥及香辣牛油 (+148)呢塊西冷扒真係幾優質... 肉味香濃... 肉質結實有嚼勁... 但又保持到嗰種鮮嫩同多汁!🍚 蘆筍意大利飯 配香草及熟成巴馬臣芝士唔想食太多肉嘅... 呢個意大利飯的確係清淡之選! 蘆筍鮮嫩冇渣... Risotto綿密有咬口...  質感豐富... 混埋熟成巴馬臣芝士... 香氣濃郁 ! Dessert:🥧反烤蘋果撻 配酸奶油

Starter:
🥗煎雞腿肉沙律 配烤粟米粒、牛油果及車厘茄
🐟柑橘醃三文魚配辣根及酸奶油

Main Course:
🥩美國頂級西冷扒250g 配紅蔥泥及香辣牛油 (+148)
🍚 蘆筍意大利飯 配香草及熟成巴馬臣芝士

Dessert:
🥧反烤蘋果撻 配酸奶油及焦糖醬
呢款甜品係呢度嘅signature... 亦係我最滿意嘅... 特別推介俾大家!  撻底酥脆... 而焦糖醬嘅甜味中和咗蘋果嘅酸度... 鍾意食甜嘅一定會好鍾意!
如果想增添幼滑口感... 建議加d酸奶油一齊食咁就perfect match!
🍦精選雪糕及雪葩
雪糕同雪葩各有幾款... 可以混合選擇揀三球! 前者幼滑、後者冰爽... 係幾好嘅飯後甜品!

Harbourside Grill (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈4樓OTE401號舖飽覽維港景又有豐富盛宴的打卡餐廳🍴🌹人均消費大約500 , 餐廳服務周到, 環境貫徹餐廳名稱, 多角度觀賞維港夜色,令人目不暇給! ☺️☺️同行友人食牛,伴著四款醬, 味道各有千秋!我選的是三文魚腩,底下有芝士焗薯配煎蝦, 味道充滿層次的,加配小菜有火箭菜,眾人都說火箭菜比較適合放在 pizza 🍕 上🌝這餐廳好適合慶祝特別紀念日/ 生日, 有浪漫情懷🤗生於香港🇭🇰, 每次欣賞到五光十色的維港都不感厭倦。#香港美食#香港好去處#維港夜景#habourcity#habourview#hkig#hkfoodie#hkfoodblogger#香港打卡#尖沙咀美食#尖沙咀美食#尖沙咀好去處#維多利亞港
Harbourside Grill (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈4樓OTE401號舖

飽覽維港景又有豐富盛宴的打卡餐廳🍴🌹

這餐廳好適合慶祝特別紀念日/ 生日, 有浪漫情懷🤗

生於香港🇭🇰, 每次欣賞到五光十色的維港都不感厭倦。

2024-05-25 81 瀏覽
餐廳位於海港城,一入到去已經睇到個無敵海景,Lunch 2Courese set都只係二百幾。入去睇下海,傾下計都抵🥗煎雞腿肉沙律配烤粟米粒、牛油果及車厘茄呢個沙律好清新開胃,雞腿肉煎得啱啱好,唔會太乾,配埋牛油果、粟米粒同車厘茄,口感同味道都好豐富。再加上酸甜清新嘅醬汁,非常開胃🦪法國芬廸加生蠔配紅蔥醋生蠔爽口鮮甜,肉質肥美,配埋紅蔥醋,酸甜醒胃。🐟香煎盲曹魚配時蘿薯仔沙律及修隆醬呢道菜好有驚喜,盲曹魚皮煎得香脆可口,配埋時蘿薯仔沙律同修隆醬,味道好夾。盲曹魚肉質鮮嫩,魚味濃郁,時蘿薯仔沙律口感軟糯,配埋時蘿嘅香氣,好清新。🥩美國頂級西冷扒配紅蔥泥及香辣牛油西冷好嫩滑多汁,肉味濃郁,配埋紅蔥泥同香辣牛油,味道一流。紅蔥泥香氣撲鼻,為西冷扒增添風味。🍓士多啤梨慕絲配海棉蛋糕及開心果士多啤梨慕絲口感絲滑,酸甜可口,士多啤梨嘅香氣好濃郁,海棉蛋糕鬆軟,為甜品增添口感,開心果香脆可口,為甜品增添口感。🍎反烤蘋果撻配酸奶油及焦糖醬蘋果餡酸甜軟糯,蘋果嘅香氣好濃郁,撻底酥脆,為蘋果撻增添口感,焦糖醬香甜可口,為蘋果撻增添甜味。酸奶油可以減低甜膩感

🥗煎雞腿肉沙律配烤粟米粒、牛油果及車厘茄

🦪法國芬廸加生蠔配紅蔥醋
生蠔爽口鮮甜,肉質肥美,配埋紅蔥醋,酸甜醒胃。

🐟香煎盲曹魚配時蘿薯仔沙律及修隆醬

🥩美國頂級西冷扒配紅蔥泥及香辣牛油

🍓士多啤梨慕絲配海棉蛋糕及開心果

🍎反烤蘋果撻配酸奶油及焦糖醬

2024-05-20 96 瀏覽
Harbourside Grill 🌟整體: 簡單一句就係食物質素對得住價錢 環境對海勁chill 傾嘢一流☆║.............║☆2 Courses $228 per personStarter and main course or main course and dessert3 Courses $268 per personStarter, main course and dessert4 Courses $388 per personStarter, middle course, main course and dessert Sommelier selected red or white wine $78‼️ 柑橘醃三文魚 配辣根及酸奶油✅ 外皮脆 肉身嫩滑 魚油香濃 不過柑橘可以中和到個油膩感‼️ 煎雞腿肉沙律 配烤粟米粒、牛油果及車厘茄✅ 通常餐廳就用雞胸 雞腿肉就嫩好多 而雞油再撈埋沙律就好好食‼️ 美國頂級西冷扒250克 配紅蔥泥及香辣牛油(+$148)✅ 炭火烤製 肉味較重, 肉質纖維厚,頗具咬感 叫七成都唔會韌 爆哂D肉汁✅ 反而辣味又唔算好出 就係食排

Harbourside Grill

✅ 外皮脆 肉身嫩滑 魚油香濃 不過柑橘可以中和到個油膩感

‼️ 煎雞腿肉沙律 配烤粟米粒、牛油果及車厘茄

✅ 反而辣味又唔算好出 就係食排嘅肉味

‼️ 香煎盲曹魚 配時蘿薯仔沙律及修隆醬

✅ 荷蘭醬再搭煎魚會膩 不過白色奶油醬加上番茄的修隆醬汁就啱啱好
✅ 大大件,肉結實,煎後保持嫩滑 肉厚味鮮

‼️ 士多啤梨慕絲 配海綿蛋糕及開心果

✅ 成個presentation 好IG able 士多啤梨甜味與微酸平衡得幾好

‼️ 反烤蘋果撻 配酸奶油及焦糖醬

✅ 撻皮酥脆 有蘋果和焦糖嘅香氣 但唔會甜到不得了

📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈4樓OTE401號舖

Shop OTE401, 4/F, Ocean Terminal, Harbour City, 3-27 Canton Road, Tsim Sha Tsui

⏰ 星期一至日 12:00 - 23:00

⏰ 星期一至日 12:00 - 23:00

☎️ 電話號碼 26199100

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
維多利亞港海景餐廳🌊情調酒吧🍸❤️與友人來到尖沙咀海運大廈,享受精緻美食💯最欣賞高級食材及柔和音樂,放工後來到好餐廳真的感到很舒適~◻️C o n f i t d u c k l e g s a l a d , f o i e g r a s . F r e n c h b e a n s & t r u f f l e v i n a i g r e t t e 油封鴨腿沙律配法式鵝肝、法國菜豆及松露醋汁 $168最欣賞這道前菜,層次豐富,鴨腿入口即溶🤤強烈推薦!◻️ I b é r i c o p o r k c h o p ( S p a i n ) 西班牙伊利比豬份量看似少,但食落好足夠!肥瘦均勻,焦邊香口◻️ S e a b r a s s , c r u s h e d p o t a t o s , l o b s t e r b i s q u e 鱸魚配龍蝦湯入口和悅,與薯仔好配合。◻️ A p p l e t a r t t a r t i n , C r è m e f r a î c h e , s a l t e d c a r a m
維多利亞港海景餐廳🌊情調酒吧🍸❤️

與友人來到尖沙咀海運大廈,享受精緻美食💯
最欣賞高級食材及柔和音樂,
放工後來到好餐廳真的感到很舒適~

油封鴨腿沙律配法式鵝肝、法國菜豆及松露醋汁 $168

最欣賞這道前菜,層次豐富,鴨腿入口即溶🤤
強烈推薦!

西班牙伊利比豬份量看似少,但食落好足夠!
肥瘦均勻,焦邊香口

l o b s t e r b i s q u e

鱸魚配龍蝦湯入口和悅,與薯仔好配合。

◻️ A p p l e t a r t t a r t i n , C r è m e f r a î c h e , s a l t e d c a r a m e l s a u c e

反烤蘋果批配兩個醬汁:酸甜忌廉、焦糖醬
沾上醬汁,中和了蘋果的酸味

📍Harbourside Grill
尖沙咀海運大廈4樓OTE 401舖

2024-03-19
  • 反烤蘋果撻配酸奶油及焦糖醬
  • 鱸魚配薯蓉及法式龍蝦湯
  • 西班牙黑毛豬扒
2024-02-14 290 瀏覽
食物質素與價錢不符合,環境可以,但係食物質素欠佳廚藝不足夠食蜆的時候有沙甜品可以推介咖啡正常,但係頭盤同前菜就一般。第一次食,但係感到失望,本人食肆午餐其他就不知道。
第一次食,但係感到失望,本人食肆午餐其他就不知道。

2024-01-22 371 瀏覽
海港城中伏記:食過幾次個邊area嘅餐廳,呢次係最差嘅一次,環境好好、侍應okay, 廚師…簡直令人一言難盡, 前菜生蠔可以,個坯$108嘅芒果沙冰好似飲剩兩啖俾我咁,有少少嘅沙冰浸係一啲水嗰度咁樣囉,鵝肝OK嘅正常嘢囉,我最期待嗰塊扒,扒房出嘅牛扒,竟然係有筋,仲要係好粗嗰隻,朋友生日諗住帶佢慶祝鋸扒,點知而家變咗剧筋,扒房竟然係煎魚最出色,咁樣就食咗二千幾蚊幾,我真係覺得好唔值,唔怪得啲人唔留香港消費
2024-01-18 271 瀏覽
呢間餐廳好適合重要日子來打卡。樓底好高,對正海景食飯好有情調。平日下午不多人,上餐速度適當。食物味道就不過不失~我地食4個courses都食得飽餐包熱辣辣,即刻食曬南瓜湯就一般三文魚整得幾好食Lamb作爲主食真係。。。好少。。但係美觀既~最出色係個蘋果撻,呢個係好難整,但真係好味。我備注慶祝結婚周年紀念日,餐廳都好有心用了甜品寫字碟,好滿意總括來講係一次享受的用餐體驗,但如果食物份量多D就最好~
食物味道就不過不失~我地食4個courses都食得飽

餐包熱辣辣,即刻食曬

南瓜湯就一般

三文魚整得幾好食

Lamb作爲主食真係。。。好少。。但係美觀既~

最出色係個蘋果撻,呢個係好難整,但真係好味。

總括來講係一次享受的用餐體驗,但如果食物份量多D就最好~
紀念日
用餐優惠
信用卡優惠
  • 蘋果tart
2023-12-29 279 瀏覽
約咗朋友慶生🎊,想食西餐同有海景,於是就揀咗依間餐廳😊,落地大玻璃,維港海景盡收眼簾,環境一流😍 我地兩個人叫咗3 courses set🍴 頭盤:Pork, chicken and prune terrine, Bayonne ham, toasted sourdough
豬肉同雞肉法式凍批,外層包上法國火腿Bayonne Ham🐷,配搭西梅醬同酸種包多士🍞,味道相當出色。豬肉和雞肉的組合營造出豐富的口感🥰,而西梅醬的甜味平衡了肉類的鹹香。Bayonne Ham風味香醇,油花入口即化😋  頭盤:Fine de Claire oysters No.2 (3 pcs), mignonette sauce
芬迪奇生蠔一方面帶有海水的鹹味,一方面也有榛果香味,肉質肥美😍。配上木犀草醬更加進一步提升味覺體驗。木犀草醬混合咗黑胡椒、醋同青蔥碎既醬汁,微酸既味道令到生蠔食起上嚟更加有層次感🤤主菜:USDA sirloin 250g, shallot purée, Espelette butter
我地兩個人叫咗3 courses set🍴

叫左medium,肉質細嫩多汁,肉味濃郁🤤。搭配紅蔥頭泥同Espelette手工香辣牛油,為牛排增添了左層次感👍🏻

主菜:Lamb chop 250g, shallot purée, Espelette butter

都係叫左medium,烤得岩岩好,保持住肉汁🥰。搭配紅蔥頭泥同Espelette手工香辣牛油令到羊排更加美味。大推,鐘意食羊既一定要叫!👍🏻

甜品:Marinated prune and almond tart, creme anglaise

餅皮酥脆,餡料濃郁。西梅和杏仁的既組合帶來豐富口感😘,而法式蛋奶醬加強左整體濃郁度同埋落去唔會太乾。👍🏻

甜品:Slice of apple tarte Tatin, crème fraîche, salted caramel sauce
蘋果經過烤製後變得軟嫩多汁😻,有點微微焦糖香氣。搭配上酸奶油既清爽口感同海鹽焦糖醬,整體味道唔會太甜,啱啱好

2023-12-22 294 瀏覽
話說上網找地方同女朋友慶祝生日跟住搵到海港城個海景地餐廳其實都好小嚟呢邊食嘢,見環境都幾好,所以訂咗枱,早啲過嚟擺低個蛋糕,如果不在餐廳食,食完飯帶走,都唔會收錢😄 餐廳員工都幾有禮貌,整體都幾好食,我係食「國泰饗宴巡禮」set dinner餐廳安排咗近窗海景二人枱,不過前後啲人都坐得好後,變咗我張枱座位有啲迫,呢個餐廳其實可以安排客人坐嘅時候唔好坐咁後,頂住後面人地變得好迫 上菜都會介紹話俾你知係乜嘢嚟我加咗個意大利飯,飯就普普通通,如果熱啲就好啲,係冇意粉或者其他嘢選擇,燉牛肉唔係好識欣賞😆,黑松露配搭幾好 朱古力甜品太甜,我地就一般,生日會有一個cake同埋名👍
話說上網找地方同女朋友慶祝生日
跟住搵到海港城個海景地餐廳

上菜都會介紹話俾你知係乜嘢嚟

朱古力甜品太甜,我地就一般,生日會有一個cake同埋名👍

2023-12-21
用餐優惠
信用卡優惠
同朋友預祝2023 Christmas😍 今次揀左Harbourside grill,有維多利亞景~ 再加上見平日都有JAZZ live就預早打去book😗Window seat係兩人方枱,揀左sofa位舒服😌傾計~ 後面就係Jazz表現者🥳 有環境有氣氛~美國肉眼牛扒 USDA Ribeye 300g $398醬汁有好多唔同嘅款式,我哋揀咗波爾多醬Bordelaise~ medium 50%剛好,牛扒肉夠口感偏軟!有燒蒜頭🧄香口。可以先食原汁原味,帶少少粗鹽提味都幾好味😂忘記左個紅酒汁。之後食返,覺得有提鮮帶微甜咁~ 中間位仲有香草牛油,油脂感含量立即安排😜配菜可以任意配搭~先嚟健康嘅火箭菜配熟成巴馬臣芝士沙律 Rocket and aged Parmesan salad $68幾健康清爽。因為都多橄欖油,所以無左火箭菜常見既甘味。少食/新手食火箭菜既朋友可以try,會易入口好多同帶香味,配牛扒幾nice🤪之後就係至愛既薯條!薯條配松露蛋黃醬 Triple-cooked chips with truffle aioli $98薯條?似薯角多啲,大大舊😋 松露蛋黃醬係未食完都好快點哂😝

美國肉眼牛扒 USDA Ribeye 300g $398

配菜可以任意配搭~

薯條?似薯角多啲,大大舊😋 松露蛋黃醬係未食完都好快點哂😝 凍左少少都無油壓味,都好味道!

雅枝竹配烤榛子及巴馬芝士意大利飯 Jerusalem artichoke, toasted hazelnuts, aged Parmesan risotto $228
好特別既配搭!雅枝竹降血脂😌 連皮好原始!榛子配巴馬芝士帶cream sour味道既意大利飯連話麻麻意大利飯既朋友都話特別,幾好味既配搭。烤榛子既粒粒輕輕一層痴埋係飯!

Gonzalez Byass Sherry $88
係西班牙造既酒!好甜甜好厚既味道係前,入口喉嚨後就有烈酒感覺,幾有趣!雪莉酒通常都有焦糖、乾無花果、摩卡、堅果和香料等等,女士應該比較鐘意😚

Grenache Blend $108
係法國造既Rosé wine~ 果香濃郁,有莓類清爽地帶有橙皮和柚子依類水果,配牛扒都fresh,又配到意大利飯😊 整體感覺都幾好,好chill & relax,品質會再嚟!
2023-12-14 252 瀏覽
海運大廈的食肆大部份都係比較高級,搵到呢間性價比較高嘅午餐。餐廳係全海景景觀,不過因為晏晝太陽曬就有一啲地方落咗窗簾。午餐可以揀二至四個course ,二百幾蚊起跳,呢個景觀同地點嚟講真係冇得輸。仲要服務好好,每一次上菜都會細心講解食物。頭盤加錢要咗生蠔,法國 Fine de Claire oysters No.2 。有三隻,同個mignonette sauce好襯。唔加錢嘅豬肉及雞肉西梅凍批都好正。主菜upgrade 羊扒同埋牛扒。兩個都係叫做Medium。要加$168 甜品方面,如果唔鍾意食甜嘢,都可以好似我咁揀芝士拼盤,用嚟送紅酒/咖啡都一流。甜品加錢要芝士拼盤份量好多,足夠兩人享用。西梅杏仁批唔會太甜,味道唔錯。午市套餐唔包咖啡茶,要另外叫。 整體好滿意。一定會再嚟,不過可能會選擇唔使加錢嘅主菜試吓。

餐廳係全海景景觀,不過因為晏晝太陽曬就有一啲地方落咗窗簾。

唔加錢嘅豬肉及雞肉西梅凍批都好正。

西梅杏仁批唔會太甜,味道唔錯。

午市套餐唔包咖啡茶,要另外叫。
整體好滿意。一定會再嚟,不過可能會選擇唔使加錢嘅主菜試吓。

2023-12-12 190 瀏覽
找家坐擁海景的餐廳邊品嚐美食邊看海港會特別貴嗎?其實也不會看餐牌就是一般fine dining的價錢食物還比我想像中要好吃多了本來以為這種餐廳賣點不在食物但他們很是著重食物的質素餐廳門口的玻璃窗可以看到廚房裏面情況 寬敞明亮清潔得像實驗室餐廳侍應給人感覺很細緻很斯文內部裝潢很典雅整體給人一種雅致的格調一種很近地抱擁繁華但又沉靜的氣氛食物都很精緻而且有層次薄薄一片外皮烘得香脆的法國奶油麵包托著香煎法式鴨肝配雞肝芭菲點綴著切成小片的蜜餞和沙律鴨肝和雞肝各有風味雞肝濃郁軟綿綢密鴨肝味道與鵝肝相似但比較輕盈外皮煎得香脆內裏滑嫩是種爆發型的香味餡餅的大小剛好醬是大蔥洋蔥裹以栗子蘑菇及松露味道豐富羊架有三支骨羊架是種很沒什麼變化但又不容易好吃的菜式因為羊的香味很濃很平實的造法已經幾乎是它最好的樣子肉嫩、不油膩、不過生過熟像這樣已經是一碟好的羊架餐廳做得很標準最有驚喜的是甜品反烤蘋果撻本來以為這麼一大個會非常膩但這甜品最好的地方是餐廳把它造成了撻而不是批撻皮非常薄整個甜品主要就是果肉烤得把蘋果自身的甜味和微酸逼出來果肉甚至比我想像中蓬鬆柔軟得多配以肉桂是常有聖誕氣氛的甜點
找家坐擁海景的餐廳邊品嚐美食邊看海港

羊架有三支骨
羊架是種很沒什麼變化但又不容易好吃的菜式
因為羊的香味很濃
很平實的造法已經幾乎是它最好的樣子
肉嫩、不油膩、不過生過熟
像這樣已經是一碟好的羊架
餐廳做得很標準