2024-02-01 2642 瀏覽
yogurt bowl 賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧希臘乳酪與餐廳自家製藍莓醬拌勻,表面佈滿各式雜莓以及餐廳自家製燕麥脆片,再有幾朵鮮花作襯托點綴,外觀色彩繽紛美麗奪目,令人心花怒放。乳酪入口順滑細緻,與酸香清新的藍莓醬和一眾雜莓一起食,感覺輕盈不膩,十分開胃。燕麥脆片脆卜卜非常香口,令整體更添嚼感。Truffle Wild-mushroom Pasta賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧餐點特選無麩質意粉製作,比一般傳統意粉更有嚼感,不會黏牙或變成糊狀,十分不錯。意粉與黑松露、野生蘑菇一起拌炒,再加入巴馬臣芝士作調味,上枱時散發著濃郁的菇菌松露香氣,非常誘人。食落既有芝士的奶滑鹹香,又能感受到菇菌馥郁的滋味,大滿足推薦。荔枝玫瑰蛋糕、朱古力榛子蛋糕賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧荔枝玫瑰外層慕絲軟滑細膩,中心的玫瑰和荔枝啫喱甜美中帶一點酸香,整體清新又輕盈。朱古力榛子外層朱古力慕絲濃郁醇香,內餡流心榛子醬稠密甜美,夾雜著口感十足的朱古力脆脆,滋味滿分推薦。Latte賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧咖啡採用澳洲精品有機咖啡豆製作,入口香醇中帶著溫和的酸,香味中略帶朱古力味,與順滑的鮮奶調

賣相:🐧🐧🐧🐧

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

咖啡採用澳洲精品有機咖啡豆製作,入口香醇中帶著溫和的酸,香味中略帶朱古力味,與順滑的鮮奶調合,效果十分不錯。

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

飲品以士多啤梨、紅莓和藍莓作基底,再加入蜜糖和椰奶調味,飲落莓味超香,酸酸甜甜十分清新,內含的莓果粒粒令整體更醒神開胃。

🐧❣️逢星期一至五中午12點至下午兩點半,凡惠顧任何主食,即送美式咖啡,或可以半價優惠點選其他飲品❣️

🐧❣️餐廳飲料主推Cocktail🍸🍹 喜歡酒品的朋友不妨一試🥴

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳設計簡約清新,以米白、鮮綠和木色作主調,配搭充滿綠意的畫作和飾品作點綴,感覺溫和又治癒。

餐廳設有精品販賣區,出售澳洲精品有機咖啡豆、自家設計衣服和環保袋等,別具特色值得一看🫶

🐧❣️餐廳為寵物友善餐廳,不妨帶同毛孩🐶 一起光顧❤️

🐧❤️結語:蛋糕精緻輕盈有驚喜,值得一食👍
2024-01-24 1650 瀏覽
去到Grind & Brew,咖啡店主打澳洲精品有機咖啡豆、無麩質餐、仲有自家設計衫同環保袋、仲有賣澳洲精品有機咖啡豆,加上寵物有善餐廳,帶家中小主黎chill 都唔錯星期一至五lunch 12-2:30pm order 主食送Americano 或其他飲品半價Americano 用澳洲有機咖啡豆,入口香滑Hot Chocolate 入口濃郁朱古力,而且唔會好甜,加上忌廉一齊飲更香滑𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 (𝟵 𝗶𝗻𝗰𝗵)芝士烤雞薄餅 Pizza 本身用辣醬,可以要求轉茄汁,烤雞加上芝士同彩配搭幾好食Truffle Wild-mushroom Pasta 松露野菇意麵用上無麩質意粉,入口松露香,加上廉醬汁同野生蘑菇,口感豐富𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗕𝗼𝘄𝗹乳酪好彩虹顏色鮮艷,希臘乳酪加上藍莓醬,入口細滑,旁邊燕麥脆卜卜口,加上新鮮什苺,食完心情特別愉快.Menu

Americano 用澳洲有機咖啡豆,入口香滑

𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 (𝟵 𝗶𝗻𝗰𝗵)

𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗕𝗼𝘄𝗹
Menu

• Truffle Wild-mushroom Pasta
有冇對麩質敏感人士?啟德 𝐀𝐢𝐫𝐬𝐢𝐝𝐞 新開寵物友善餐廳🐶  主打無麩質飲食,澳洲精品有機咖啡豆同cocktail,食完仲可以shopping 添, 餐廳有澳洲精品有機咖啡豆、自家設計衣服同環保袋出售💚𝐷𝑖𝑣𝑒 𝑖𝑛𝑡𝑜 𝑡ℎ𝑒 𝑚𝑒𝑛𝑢 𝑜𝑓 𝑔𝑙𝑢𝑡𝑒𝑛-𝑓𝑟𝑒𝑒 & 𝑤ℎ𝑜𝑙𝑒𝑠𝑜𝑚𝑒 𝑐𝑢𝑙𝑖𝑛𝑎𝑟𝑦 𝑑𝑒𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡𝑠 𝑖𝑛 𝐺𝑟𝑖𝑛𝑑 & 𝐵𝑟𝑒𝑤, 𝐴𝑖𝑟𝑠𝑖𝑑𝑒!🍧𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗪𝗶𝗹𝗱 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 $𝟭𝟰𝟴 (+$𝟮𝟬 𝗳𝗼𝗿 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗕𝗿𝗲𝗮𝘀𝘁)黑松露雜菇意粉🖤 (雞胸加$𝟮𝟬)(🌟9/10)一上碟香氣撲鼻,新鮮野菇與大量黑松露醬拌炒,黑松露的獨特芳香與淡淡的菇菌幽香相得益彰!這次用餐也改變了我對無麩質意粉的誤解,意粉質感與傳統意粉相似有咬口,不會黏口或爛成糊狀𝘛𝘩𝘦 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘪𝘴 𝘧𝘶𝘭𝘭𝘺 𝘪𝘯𝘧𝘶𝘴𝘦𝘥 𝘪𝘯𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢, 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘢 𝘮𝘦𝘢𝘭 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘪𝘴 𝘢𝘣𝘴𝘰𝘭𝘶𝘵𝘦𝘭𝘺 𝘥𝘦𝘭𝘪𝘤𝘪𝘰𝘶𝘴. 𝘛𝘩𝘦 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘩𝘢𝘴 𝘢 𝘴𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘣𝘪𝘵𝘦
黑松露雜菇意粉🖤 (雞胸加$𝟮𝟬)
(🌟9/10)
𝘛𝘩𝘦 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘪𝘴 𝘧𝘶𝘭𝘭𝘺 𝘪𝘯𝘧𝘶𝘴𝘦𝘥 𝘪𝘯𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢, 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘢 𝘮𝘦𝘢𝘭 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘪𝘴 𝘢𝘣𝘴𝘰𝘭𝘶𝘵𝘦𝘭𝘺 𝘥𝘦𝘭𝘪𝘤𝘪𝘰𝘶𝘴. 𝘛𝘩𝘦 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘩𝘢𝘴 𝘢 𝘴𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘣𝘪𝘵𝘦 𝘣𝘶𝘵 𝘯𝘰𝘵 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘭𝘺 𝘴𝘵𝘪𝘧𝘧 𝘰𝘳 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘺.

𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 (𝟵 𝗶𝗻𝗰𝗵; 𝗰𝗵𝗮𝗻𝗴𝗲 𝘁𝗼 𝗸𝗲𝘁𝗰𝗵𝘂𝗽 𝗯𝘆 𝗿𝗲𝗾𝘂𝗲𝘀𝘁) $𝟭𝟮𝟴
芝士烤雞薄餅🍕 $𝟭𝟮𝟴
(🌟8.5/10)
Pita 餅皮彈牙有嚼勁,烤雞調味濃份量多, 彩椒健康又爽甜,辣醬可以要求轉茄汁🥫
𝘛𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘪𝘵𝘢 𝘪𝘴 𝘴𝘱𝘰𝘵 𝘰𝘯: 𝘤𝘩𝘦𝘸𝘺 𝘦𝘯𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘴𝘰 𝘺𝘰𝘶’𝘥 𝘯𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘴𝘦 𝘪𝘵’𝘴 𝘨𝘭𝘶𝘵𝘦𝘯-𝘧𝘳𝘦𝘦! 𝘐 𝘨𝘶𝘦𝘴𝘴 𝘦𝘷𝘦𝘳𝘺𝘰𝘯𝘦 - 𝘢𝘯𝘥 𝘦𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘬𝘪𝘥𝘴 - 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘣𝘦 𝘢 𝘣𝘪𝘨 𝘧𝘢𝘯 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘳𝘦𝘤𝘪𝘱𝘦. 𝘛𝘩𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦, 𝘱𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘨𝘪𝘷𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢 𝘵𝘰𝘯𝘴 𝘰𝘧 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳.

𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺🍓🍵 $𝟱𝟮
(🌟9/10)
漸層效果非常漂亮,底層的草莓奶昔打得超幼滑,甜度中和了抹茶咖啡的苦澀,非常好飲!
𝘈 𝘱𝘩𝘰𝘵𝘰𝘨𝘦𝘯𝘪𝘤 𝘭𝘢𝘺𝘦𝘳𝘦𝘥 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘮𝘪𝘭𝘬𝘴𝘩𝘢𝘬𝘦. 𝘐𝘵’𝘴 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘩𝘢𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘤𝘢𝘧𝘧𝘦𝘪𝘯𝘦 𝘬𝘪𝘤𝘬 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦.

𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗕𝗼𝘄𝗹🌈 $𝟵𝟴
(🌟7.5/10)
色彩繽紛乳酪碗令人心情大好,自家製燕麥好脆有咬口
𝘙𝘢𝘪𝘯𝘣𝘰𝘸 𝘺𝘰𝘨𝘶𝘳𝘵 𝘣𝘰𝘸𝘭 𝘪𝘴 𝘢 𝘩𝘦𝘢𝘭𝘵𝘩𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘳𝘦𝘢𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘨𝘳𝘢𝘯𝘰𝘭𝘢, 𝘤𝘰𝘭𝘰𝘶𝘳𝘧𝘶𝘭 𝘣𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘭𝘶𝘦𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘫𝘢𝘮.
2024-01-12
  • Cheese  Chicken  Pizza
  • Strawberry  matcha  latte  with  cream
餐廳:Grind & Brew (九龍城)地址:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 2樓L218B-L218C號舖九龍城啟德呢個新開發嘅大型商場——Airside喺2023年9月正式試業,Pet-Friendly加上「和而為一」嘅理念,希望每個入嚟Airside嘅人都可以擁抱當下,用心感受自己嘅呼吸、身邊嘅人、寵物同環境☺️喺呢個咁新嘅商場行咗陣,唔少得緊喺搵間餐廳坐低食飯飲杯嘢,體驗真正嘅活在當下😌,而我今次就去咗2樓呢間相當顯眼嘅餐廳Grind & Brew食晏🍽佢哋喺Pet Friendly餐廳🐶,主打無麩質飲食,除咗有Cocktails飲之外🍸,所選用澳洲Dukes Coffee Roasters烘焙嘅有機咖啡豆,令經過餐廳嘅人都比佢嘅咖啡香吸引☕️。餐廳亦自家設計型格「Coffee Person」嘅衫同「No Plan is the best plan」環保袋,唔知又講唔講得中你嘅心聲呢?✝️All Day Breakfast $158呢個全日早餐有煙肉🥓、烤番茄仔、煙三文魚、炒蘑菇🍄、牛油果醬、雜錦沙律🥗、炒蛋同素酸種麵包🍞,雖然食材較為普遍,但處理手法一啲都唔馬虎😎,例如煙肉煎
餐廳:Grind & Brew (九龍城)

佢哋喺Pet Friendly餐廳🐶,

✝️All Day Breakfast $158
呢個全日早餐有煙肉🥓、烤番茄仔、
煙三文魚、炒蘑菇🍄、牛油果醬、雜錦沙律🥗、炒蛋同素酸種麵包🍞,雖然食材較為普遍,但處理手法一啲都唔馬虎😎,例如煙肉煎到微微焦脆唔會太油膩;
酸種麵包烘烤得鬆脆,配埋新鮮嘅牛油果醬一齊食簡直無得輸🥑;炒蛋滑嫩帶有輕輕黑椒同鹽香🧂

✝️Crab & Tobiko Pasta $168
用咗無麩質意粉,食落煙韌唔會成口粉嘅感覺,
唯一唔同就喺啲粉較為短身同碎啲,不過就健康好多😍,對麩質過敏嘅人都食得👍,用咗蟹肉、飛魚籽、蟹膏、巴馬臣芝士去煮,仲加咗啲忌廉,食落Creamy得嚟唔會太膩,蟹香唔算好出但都叫做鮮香🤓

星期一至五1200-1430叫任何食物都會送一杯Americano,或者可以用半價加購一杯飲品🍹,
分別叫咗杯限量嘅Signature drink——Garden Of Avalon(+$45)同
Regular Flat White(+$21),前者用咗日本抹茶沖成Green Tea Latte🍵,底層加入牛奶布甸,
面頭放上一球抹茶雪糕,鍾意抹茶嘅人非試不可😍
2024-01-15
2024-01-09 1518 瀏覽
位於啟德商場 Airside 二樓的 Grind & Brew 有四大特式吸引了我,供應澳洲精品有機咖啡豆、創意雞尾酒、無麩質飲食及寵物友善,因此專程來 hea 過 long lunch,順便帶着小毛孩逛商場!向來喜歡澳洲精品咖啡豆的我,少不免先來一杯 「Hand Drip $68」 細味欣賞。是日兩款咖啡豆皆來自 Ethiopia 埃塞俄比亞,淺焙兼果醬香,我選了 washed process 的更清新,味道不甘,熱熱地飲最好。另一杯 「Expresso 意式濃縮咖啡 $30」如期望中,世界杯,泡沫在頂,香氣十足,入口非常濃郁,所以甘苦味較高。二人分享兩款主食,「All Day Breakfast $158」,煙肉、烤蕃茄、煙三文魚、炒蘑菇、牛油果醬、炒蛋、雜錦沙律、素酸種麵包兩片,皆細心處理。「Truffle Wild-mushroom Pasta $148」松露野菇意麵,成份有黑松露、野生蘑菇、巴馬臣芝士及無麩質意粉。芝士早已溶化及混合在忌廉醬汁內,沾滿每一條意麵,口感豐富滋味,松露味香,蘑菇份量足。估唔到有麻糬,而且仲係有餡的!「椰奶麻糬 $52」不只有紫色的漂亮外表,內藏自家
Hand Drip 咖啡豆
Expresso 意式濃縮咖啡
Truffle Wild-mushroom Pasta
估唔到有麻糬,而且仲係有餡的!「椰奶麻糬 $52」不只有紫色的漂亮外表,內藏自家製芋泥,口感煙靭,輕度甜,剛好!
自家製芋泥椰奶麻糬
環境舒適、非常休閒感覺同樣添分。
亦有出售澳洲精品有機咖啡豆、自家設計衣服及環保袋。
2024-01-05
Expresso 意式濃縮咖啡
2024-04-10 70 瀏覽
見幾個comments 贊意粉好食,我尋日經過去食,d意粉係碎,八成係不足5cm。好明顯就係一早烚定咗啲意粉,然後收到order嘅時候先煮。其實烚定都唔緊要,但餐廳都要諗下要唔要調整下煮的時間,先唔會煮得咁核突成餐我叫lunch set 連coffee 再加茶,total $200。coffee 同茶係正常,但意粉實在太離譜,普通識煮飯的人都唔會搞到咁。飲食界成日抱怨市民北上消費,但唔該自己都爭氣d。我都唔求味道驚喜,但至少都要合理PS: 新手第一次留言

PS: 新手第一次留言
2024-04-09
係Airside呢間cafe食Lunch竟然送Americano!最近Lunch有時會選擇去啟德新開商場Airside,呢到有間寵物友善餐廳好岩我心水!我哋叫咗一個salad同意粉,仲要送Americano,喺啟德呢講呢個價錢都算係OK星期一至五Lunch去食就送Americano~粒冰仲要整到四四方方咁好鬼有儀式感Truffle Wild-mushroom Pasta $148呢個簡直係對素食人士好友善嘅選擇,雖然話係素食,唔同蘑菇嘅口感配上黑松露醬,分分鐘仲好食過配肉!Pasta唔會過腍,唔會過硬,適中嘅口感Smoked Chicken Breast Salad $128沙律表面淋上咗意大利黑醋,配上有機煙雞胸仲有我最鍾意嘅車厘茄😍都係嗰啲味,不過沙律俾黑醋加橄欖油包住,口感幾獨特咁啱仲遇到隻好可愛嘅狗狗😍😍😍😍

星期一至五Lunch去食就送Americano~
粒冰仲要整到四四方方咁好鬼有儀式感

咁啱仲遇到隻好可愛嘅狗狗😍😍😍😍
  • Truffle Wild-mushroom Pasta
Airside 不嬲都超級多嘢食,今次就試咗一間幾唔錯嘅餐廳,佢哋係一間寵物友善廳,主打澳洲精品有機咖啡豆、無麩質飲食、Cocktail。亦都有澳洲精品有機咖啡豆、自家設計衣服&環保袋出售。😚重點係食物同埋環境嘅味道都非常之唔錯。🐷truffle wild mushroom pasta 呢個係一個黑松露雜菌意粉,意粉煮得好彈牙,配埋超級香濃同埋Creamy嘅黑松露忌廉醬同雜菌,真係好香口!🍝🐷yougurt bowl係網上大熱嘅乳酪碗,入面有濃稠同埋奶味好濃郁嘅希臘乳酪、酸酸甜甜嘅雜莓同自家製燕麥脆片,再加上藍莓醬,真係好開胃!食完之後,感覺都好飽肚同埋好fresh ,好似食緊甜品咁但係又更加健康!🍓🐷smoked salmon toast呢個smoked salmon toast上面有牛油果醬同埋小編超級鍾意食嘅煙三文魚,配埋帶少少酸味同埋焗脆咗嘅酸種麵包,口感同埋味道都好豐富。隔離仲配咗沙律同埋車厘茄,一份食完其實都幾滿足㗎。🩷Grind & Brew (九龍城) @grindnbrewhk九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 2樓L218B-L218C號舖

🐷truffle wild mushroom pasta

🐷yougurt bowl

🐷smoked salmon toast

2024-01-29 89 瀏覽
啟德Airsaide有好多餐廳想試 「Grind & Brew 」係其中一間🍽️餐廳主打無麩質飲食 係一間寵物有善餐廳添🐶店鋪有售咖啡豆🫘衣服👚環保袋👝食完可以順便Shopping 😬為食妹👧🏻係麵包控 見到有Bagel🥯當然唔會錯過😍點了兩款🥯分別係芋泥椰奶麻糬🥯開心果焙茶🥯Bagel Q彈有嚼勁 芋泥口感綿密 焙茶茶味香濃 兩款我都好鍾意🫶🏻乳酪碗🥣色彩繽紛乳酪碗🌈加入希臘乳酪 雜莓 燕麥脆片 藍莓醬 健康💯分 希臘乳酪味道比一般乳酪更濃稠幼滑👅煙雞胸沙律🥗選用有機煙雞胸 雜錦沙律🥗車厘茄 橙🍊配埋意大利黑醋汁 酸酸甜甜幾開胃 食完滿滿Energy 💪🍹GARDEN OF AVALON(限定)🍵🫖YAME Japanese Genmaicha

乳酪碗🥣

煙雞胸沙律🥗

🍹GARDEN OF AVALON(限定)
🍵🫖YAME Japanese Genmaicha

2024-01-28 108 瀏覽
今日去airside 潮聖,想食西餐,一search 就見到呢間零負評既cafe。入到餐廳,鋪面唔大,設計簡單,坐都舒服既。去到鋪頭,叫左French Toast ,Garden of Avalon 。 男友叫左黑松露意粉同Americano 。個黑松露意粉係好食既,黑松露味都濃,個醬同味都調得好好。但個意粉唔知點解一上就已經係斷哂,一條長既都無… 令口感無哂。有冇人答到我點解d 意粉會斷哂? 勁短。French Toast 係敗筆。認真麻麻地,食左一半都放棄左。D 生果都新鮮既,個醬個味好似yogurt ,但都幾膩同厚身。但最fail 係個Toast (包底)完全無烘焗過,成塊都好軟,好林🫠,好似食方包既感覺。成件事好唔夾。 應該要焗到乾身,脆脆地,硬身先襯到其他配料。

入到餐廳,鋪面唔大,設計簡單,坐都舒服既。

French  toast
黑松露意粉
Garden  of  Avalon
2024-01-27
黑松露意粉
Garden  of  Avalon
2024-01-26 73 瀏覽
Grind & Brew 是一間幾舒服的餐廳,我們點了crab & Tobiko pasta, 和雞肉bagel ,飲品試了新出的orange ginger chocolate和chai latte,兩款都很有特色。最令人驚喜的是pasta, 麵條煮得剛好,彈牙有嚼勁,搭配蟹肉和魚子的組合,更是鮮味十足。特別喜歡醬汁的濃稠度,它完美地附著在麵上,濃濃的又不膩。烤雞肉bagel 用了紅菜頭bagel,是一個不錯的輕食選擇。bagel本身口感柔軟,雞肉則烤得恰到好處,保持了肉質的嫩滑。如果bagel有再翻熱多一點就更好。Orange Ginger Chocolate十分特別,結合了鮮橙的酸甜和薑的微辣,朱古力又不會過甜,整個味覺體驗很豐富。餐廳主打澳洲精品有機咖啡豆,無麩質飲食、提供pet-friendly 地方,另有自家設計衣服&環保袋出售。能提供溫馨舒適的用餐環境,推介!

2024-01-24 71 瀏覽
🍽️ Grind & Brew 📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 2樓L218B-L218C號舖-難得喺啟德放工,梗係去埋附近嘅Airside行吓啦❤️❤️住附近嘅朋友仔介紹一間好有格調嘅餐廳,一於食吓佢😆😆💫Mentaiko Crab Meat Pizza($138)脆卜卜又挺身既純素薄餅批底上有滿滿既明太子醬、蟹肉、飛魚籽同埋芝士🤩🤩🤩加埋少少紫菜做點綴🤭🤭🤭好有和風既感覺🎏🎏口味特別得黎又幾好食🍕🍕香脆既餅底加上足料既toppings,佢真係比多數嘅連鎖餐廳都好食、高質!👍🏻👍🏻👍🏻💫Spicy Garlic Prawn Spaghetti($158)呢個意粉好惹味!佢係一個有好多辣椒片、蒜頭、羅勒同埋意大利番茜既無麩質意粉,味道極香濃,但係辣得來又好過癮🌶️🌶️🌶️而且意粉口感煙韌,絕對拍得住意大利食既意粉❤️❤️不得不提到佢嘅蝦,每隻都好彈牙,而且數量好多🦐🦐🦐🤌🏻🤌🏻🤌🏻💫Berry Twin Shake($72)超香莓味!藍莓紅莓同埋士多啤梨嘅組合不嬲都正!加埋蜜糖同埋椰奶,成件事非常清新啊🍃🍃最鍾意係佢有好多莓果嘅粒粒😘😘係飲得到既fresh💫Garden Of Avalon($6
🍽️ Grind & Brew

💫Berry Twin Shake($72)

💫Garden Of Avalon($68)
綠茶味好濃郁,配上牛奶布甸,令綠茶更加易入口😍😍😍欣賞佢唔會太甜,飲得好舒服🫶🏻🫶🏻最鍾意佢嘅抹茶雪糕,又香滑又濃郁😋😋😋

🌟睇到餐廳嘅Menu,發現餐廳係主打澳洲天然種植嘅有機咖啡豆🤩🤩難怪朋友不停介紹,真係啱晒鍾意飲咖啡嘅人🤭🤭

🌟另外餐廳提供無麩質飲食、Cocktail等食物👍🏻👍🏻適合唔同需要嘅人😍😍而且仲係寵物有善餐廳,啱晒大家帶寵物嚟chill下😙😙

🌟除咗Menu上面嘅食物之外,原來餐廳仲有bagel🤩🤩🤩極吸引🔥🔥下次要再嚟試吓啊!

🌟餐廳仲售賣唔同嘅澳洲精品,例如有機咖啡豆、自家設計衣服、環保袋等等🥰🥰感覺同其他餐廳好唔一樣,有種遠離繁囂嘅感覺🥳🥳🥳

推薦指數:4/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#Grindnbrewhk #Kaitak #啟德 #啟德美食 #Glutenfree #Vegan #Airside
@grindnbrewhk
入面主打澳洲精品、有機咖啡豆、Cocktail、仲係pet friendly🐱🐶佢哋仲有賣澳洲精品有機咖啡豆、自家設計衣服&環保袋✨Drink menu有Matcha區😍點左兩款比較特別嘅🍵GARDEN OF AVALON $68呢杯真係must try😍回甘嘅抹茶latte+滑溜嘅牛奶布甸+濃味抹茶雪糕💓甜度來自雪糕&布甸,無再額外加糖,整體甜度啱啱好🫶🏻Coconut matcha $55呢杯係椰子水+奶+抹茶,好清新✨😜原本仲會加honey🍯但我走咗甜,所以無落,不過都好飲,幾特別❤️Yogurt Bowl $98希臘乳酪配埋自家製藍莓醬🫐酸酸甜甜好match😍連穀物片都係自家製🤤好香脆🫶🏻Truffle Ham & Cheese with 63°C Egg $98加左牛油去烘嘅素酸種麵包好香脆😍好足料,意大利風乾火腿+車打芝士配黑松露真心超正💓Mentaiko Crab Meat Pizza $138純素薄餅批底配明太子蟹肉+三重芝士🤤超豐富❤️薄餅超香脆,蟹肉份量滿滿的😍醬汁好多,係偏膩同重口味少少,但整體係好食嘅🤩

Drink menu有Matcha區😍點左兩款比較特別嘅🍵

[限量]GARDEN OF AVALON $68

Coconut matcha $55

Yogurt Bowl $98

Mentaiko Crab Meat Pizza $138
2024-01-15 52 瀏覽
節日期間我都在聚會中大吃大喝,假期過後特別想吃得清淡一點💚今日剛來到airside 商場內一間主打健康飲食的餐廳🍴:Grind & Brew 💚餐單見到有不同精緻輕食與甜點,大部分均適合無麩質飲食、魚素或全素人士食用!當中來自澳洲🦘的咖啡☕️品牌符合有機農業標準,不只風味出色,同時減低對環境帶來的負擔,環保♻️更多!Yogurt Bowl用上希臘乳酪,配上新鮮雜莓、自家製燕麥脆片,自家製藍莓醬,健康又美味!Mentaiko Crab Meat Pizza 明太子醬汁上有蟹肉、飛魚子、海藻、三重芝士惹味十足!BERRY TWIN SHAKE特色飲料🥤集合了草莓🍓藍莓🫐、杏仁和椰奶的味道鮮味又好飲!
節日期間我都在聚會中大吃大喝,假期過後特別想吃得清淡一點💚

Yogurt Bowl

Mentaiko Crab Meat Pizza
明太子醬汁上有蟹肉、飛魚子、海藻、三重芝士惹味十足!

BERRY TWIN SHAKE
特色飲料🥤集合了草莓🍓藍莓🫐、杏仁和椰奶的味道鮮味又好飲!
1K
2024-01-14 77 瀏覽
啟德Airside呢間餐廳主打澳洲精品有機咖啡豆、無麩質飲食、Cocktail,有好多選擇。佢亦都係一間寵物友善餐廳。打開餐牌,見到啲野食都好吸引,而且價錢都唔算好貴。今次點咗黑松露蘑菇意粉同埋明太子蟹肉pizza。意粉口感Creamy,每一啖都有濃濃嘅黑松露香氣。Pizza亦都好唔錯,厚薄適中又足料。跟餐加左自家磨菇湯,非常香濃。冬天飲返杯暖胃既orange ginger chocolate 好正啊。餐廳有澳洲精品有機咖啡豆、自家設計衣服同環保袋出售,食完仲可以行吓。
打開餐牌,見到啲野食都好吸引,而且價錢都唔算好貴。

Pizza亦都好唔錯,厚薄適中又足料。
跟餐加左自家磨菇湯,非常香濃。