2019-05-25 734 瀏覽
唔係朋友推薦都好少入嚟西貢食飯,gastro 餐廳唔算好大,但卻好有情調,裝潢佈局都非常花心思, 啱曬情侶閨蜜談心把酒☺白酒忌廉香草青口白酒配上少許的忌廉同煮,汁底會變得幼滑,而青口亦非常新鮮,肉質十分柔嫩,配以白酒忌廉汁亦帶出咗佢本身嘅鮮味及海水味👍🏻香煎鵝肝沙律入口即溶嘅鵝肝加上清新新鮮嘅沙津, 令到煎得兩面香脆、油香四溢嘅鵝肝變得無咁灟,而鵝肝嘅甘香由淺入深,氣味久久不散, 非常滋味!法國春雞配蜜糖芥末籽醬春雞起骨後切開為兩面,煎香烤脆了兩邊,吃時雞皮仍然脆卜卜,配上芥末籽蜜糖及醬,混出辛甜味道,味道好惹味!烤特級安格斯肉眼牛扒牛扒份量十足,切開啱啱5成熟,熱度掌握非常好,調味亦恰到好處,帶出非常濃郁的肉味, 雖然油花唔算好多,但勝在肉質嫩滑!👍🏻

白酒忌廉香草青口

法國春雞配蜜糖芥末籽醬

2019-05-14 254 瀏覽
母親節食飯,已經試咗幾年去西貢食海鮮,俾人湯到一頸血之後試吓其他嘢。今次揀咗鋸扒1.)人數:4人2.)環境:燈光會比較暗,咁食西餐都要講情調所以冇乜所謂。地方雖然唔係好大但係一定唔係逼,佢仲俾咗張大啲嘅枱我,所以都幾舒服。裝修一般西餐廳裝修都算有情調,基本上都係木傢俬。入到去樓底都幾高,所以整體感覺良好。講咗好嘅輪到少少唔好,冷氣比較大,聽到幾圍枱都話有啲凍,冷氣唔知係冇得校定係唔肯校,總之如果去嘅話記住帶多件外套。2.)食物叫咗個set dinner, 有田螺,兩個湯,一份牛扒一份羊扒,兩個焦糖燉蛋。田螺:好耐冇食過,但係都仲記得如果想整得好食一般都會整耐少少令到薯蓉脆口,呢道菜間餐廳雖然整得唔錯但係可以更加好,未去到脆口湯:味道尚算濃郁牛扒:算係非常不俗。雖然叫咗七成熟,但係都唔會去到柴皮,入口都仲係算係鬆軟,仲有肉汁。加分羊扒:養吓算係整得幾好。佢有留低好嘅脂肪令到羊嘅蘇味未至於完全消失。肉質非常厚,食得非常滿足。調味方面就有少少重手,多咗啲鹽同埋香草,如果唔係分數可以更上一步甜品:正常出面食到嘅水準,冇乜特別。價錢:四條友母親節先至食咗$1100。呢個價錢來講簡直係超晒班。

1.)人數:4人

2.)環境:

2.)食物

湯:味道尚算濃郁

甜品:正常出面食到嘅水準,冇乜特別。

• 餐前麵包
  • 牛扒
  • 羊扒
2019-05-09 327 瀏覽
一早約好咗嘅五月朋友生日飯,我一早上網搵左呢間好多人推介嘅餐廳,晏晝入黎西貢玩,夜晚就嚟呢間餐廳慶祝生日啦。呢間餐廳環境浪漫,氣氛又好,最啱周年紀念或者慶祝生日。如果拍拖黎就啱晒啦,可惜我哋係兩個女仔啦。呢個英式蘋果酒炸魚好特別,炸得夠脆,但又唔會太多炸漿。食落外面脆,入面魚肉好嫩,點埋個醬真係好好味啊。朋友鍾意食牛扒,咁就叫個安格斯西冷牛扒10安士啦。呢度嘅牛扒肉質好好,一食落就知道係高質嘅牛肉,而且煮得唔會太晏又唔會太稔,食落仲好有牛味。呢個黑松露焗龍蝦伴意粉都好香,而且龍蝦夠新鮮,雖然唔算太大隻,但係肉質好好。Cake of the day係紐約芝士蛋糕,雖然食到好飽,但個蛋糕都唔會太滯呀。味道啱啱好唔會太甜,簡直為呢餐畫上一個完美嘅句號。值得一讚嘅係,呢度每次上菜都好勤力換碟,服務一流。呢間餐廳環境真係好好,氣氛好適合拍拖或者節日黎慶祝。希望下次有機會再嚟,可以係同男朋友拍拖嚟啦。

2019-05-05 2359 瀏覽
有時間我很喜愛去行嚇海邊、沙灘及公園,今日有時間,就來了很久未來過的西貢,行嚇海邊,可以看嚇魚民及客人買賣,又可以行嚇馬頭看人釣魚,這樣的生活真是很寫意。平時到西貢都是食大排檔多,今日見到一間很寫意有情調的高級西餐廳,所以今晚決定食西餐。此間英式餐廳,主打各種英式佳餚,見到店主在裝飾方面都花了心思,裝修雅緻。室內播放著細細聲的輕音樂,令人心情放鬆愉快,桌上閃爍的燭光,令室內柔和的燈光及氣氛更浪漫情調。白酒忌廉香草青口配蒜蓉包$168白酒忌廉香草汁,少少淡淡的白酒味,青口肉雖然不是很飽滿,但很鮮甜不會覺得軔,白酒忌廉香草汁很濃郁,濃傑度剛剛好,掛著青口令青口更為美味。經烤過的蒜蓉包,涂上牛油,再在白酒忌廉香草汁上浸上一浸,令平平的蒜蓉包即時變得軟腍及吸滿湯汁的精華,個中美味自不用説。薯條$45廚師將薯條切得很大條,炸得雖然不脆,但很軟綿香口。烤特級安格斯肉眼扒12安士$318烤特級安格斯肉眼扒,伴碟非常多配菜,有原隻的細隻薯仔、半隻蕃茄、細嫩的蘆筍、蕃茄、粟米芯、四季豆及西蘭花。安格斯肉眼扒,要了七成熟,肉質比較嫩,加了小小即磨的黑椒,令安格斯肉眼扒更香口。法式香草燒嫩羊仔𩣑$238法式

白酒忌廉香草青口配蒜蓉包$168

薯條$45
廚師將薯條切得很大條,炸得雖然不脆,但很軟綿香口。

烤特級安格斯肉眼扒12安士$318

法式香草燒嫩羊仔𩣑$238
法式香草燒嫩羊仔𩣑,伴碟與烤特級安格斯肉眼扒配菜一樣,有原隻的細隻薯仔、半隻蕃茄、細嫩的蘆筍、蕃茄、粟米芯、四季豆及西蘭花。
法式香草燒嫩羊仔𩣑上枱見到令人覺得驚喜,粉嫩的紅色,羊扒厚切,入口嫩滑多汁,伴碟的薄荷汁味道帶少少酸酸甜甜,令羊扒更為惹味。

原來餐廳不止地下一層,樓上還有一層閣樓,餐廳氣氛浪漫,環境優雅,非常適合情侶及三五知己良朋一齊食。
假日的西貢夜晚下著小雨,只好到室內躲一躲。西貢有非常多西式餐廳,這間餐廳算是食物品質跟氣氛都挺不錯的店家,也不會像其他店家吵雜,情侶約會挺適合的。座位不多,進去餐廳大約保持八成滿的狀況,應該是價位偏中階的關係比起其他西貢的西式餐廳來說人並不多,感覺不至於要訂座。各時段有不同的套餐可以選擇,當日兩人晚餐Set共688,但份量很多,由前菜吃到主餐時女生根本已經吃不太完一整份⋯建議不是大食量的朋友還是單點大約三道菜分食就能吃很飽也划算一點囉~~~給大家參考👋1、香草燒嫩羊仔鞍 Roasted Lamb Rack with Herbs這裡的羊勝過牛肉很多👍👍 香草的調味恰到好處,肉質也很鮮嫩,烤得恰到好處,能接受的話沾上薄荷醬更能中和羊騷味跟肉味的膩感! 推薦可以接受羊肉的朋友點羊來吃哦~🐑但我最喜歡的其實是旁邊的蔬菜⋯⋯真的超鮮甜好吃!馬鈴薯品質很好🥔,玉米筍非常鮮甜美味!2、烤安格斯肉眼牛扒 Grilled Angus Rib Eye Steak🥩其實本來兩人都想點羊的,還是點了牛肉來分食試試口味~點了Medium但吃起來是medium-wellllllllllllll了很
假日的西貢夜晚下著小雨,只好到室內躲一躲。

Roasted Lamb Rack with Herbs

Grilled Angus Rib Eye Steak
其實本來兩人都想點羊的,還是點了牛肉來分食試試口味~點了Medium但吃起來是medium-wellllllllllllll了很多,還是有血水但肉質真的偏硬了點,第一口先吃點牛肉已有點硬,怕羊冷了不好吃所以吃完羊才回頭吃牛扒,真的是連切下都有點困難💧
配菜的蔬菜跟羊架的是一樣的⋯⋯一樣好吃⋯吃好飽還是把玉米筍全吃完了🌽😂

3、餐前麵包🍞
餐前麵包

回頭來介紹餐前麵包~麵包吃起來是很新鮮製作好的,烤得微熱,香草的香氣非常濃厚,奶油也是品質很好的奶油!唯一可惜的是餐前麵包不是跟湯一起上的(還隔了前菜後才上),小小一片等不到湯上來已經被吃光了啦😂

4、焗田螺配薯蓉 Baked Escargot with Mashed Potatoes 🐌
再次稱讚這間餐廳的蔬菜一次,馬鈴薯非常新鮮好吃🥔 即使本身不是很愛薯泥但味道真的不錯。田螺肉非常扎實夠大,調味也做得很好,起司份量適中不膩口,是不錯的前菜!

5、黑松露野菌忌廉湯 Cream of Mushroom with Black Truffle 🥣
湯沒有特別驚豔,就是如品名所示,味道一般,就是松露蘑菇濃湯😂

6、藍莓起司蛋糕 Blueberry Cheesecake (當日甜品)
Blueberry Cheesecake
普通的起司蛋糕,藍莓醬口味也是普普通通,陪襯的藍莓本人蠻好吃的😂
*當日甜品仍有提拉米蘇可選擇

7、熱檸茶(可自選)☕️
熱檸茶
想喝點暖胃解膩的就點了熱檸茶,香港的餐廳不像台灣會寫明白套餐有什麼可以點,所以通常我不是點奶茶就是熱檸茶😂 檸茶還可以,味道也是一般~~

2019-04-14
Roasted Lamb Rack with Herbs
餐前麵包
2019-04-18 229 瀏覽
來西貢除咗食海鮮之外,其實仲有好多選擇,好似呢間充滿歐陸風情的西餐廳「Gastrobox by Okapi Cafe」🍴,係我近期試過覺得好值得推薦嘅餐廳🤗門面有幾扇深棕色的摺門,配上金色窗框,完全有自己獨特的魅力😍店內的擺設一絲不苟,無論油畫、吊燈、裝飾,彷彿置身歐陸博物館之中,令人目不暇給🤗餐廳提供不同時段優惠,尤其是Happy Hour,酒水接近半價,我當然唔會執輸😬龍蝦🦞湯$68,濃濃的蝦味鮮甜無比,喝得出真材實料,還有大大塊龍蝦肉,配牛油麵包,整體賣相吸引😋Main Course選了烤西班牙🇪🇸特級黑豬扒$238和烤特級安格斯肉眼牛扒12安士$318,首先品嚐一下這個西班牙豬扒,跟平時食開的分別很大,肉質比較結實但咬下又有爽的感覺,真的與別不同😍安格斯肉眼牛扒感覺上不至12安士,又厚又大件,絕對重質又重量,五成熟是我必然的選擇,入口肉味濃香而不膩,絕對高水準的享受😋主菜可享加$80元有龍蝦🦞半隻,決定試半隻,份量相當唔錯,肉厚彈牙,大大隻龍蝦鉗,食得輕鬆,正👍🏻甜品🍮朱古力心太軟配雪糕$68,賣相精緻,未食已經開心,甜品永遠令人感到溫暖,雖然已經有九成飽的我,馬上用另外一個胃
龍蝦🦞湯
烤西班牙🇪🇸特級黑豬扒
朱古力心太軟配雪糕
甜品🍮朱古力心太軟配雪糕$68,賣相精緻,未食已經開心,甜品永遠令人感到溫暖,雖然已經有九成飽的我,馬上用另外一個胃去處理這道甜品,朱古力醬像火山岩般流出,濃濃的朱古力,正😬
還要一提這裏服務十分貼心周到,出餐效率快而準,確是西貢的另一個好選擇👍🏻
龍蝦🦞湯
烤西班牙🇪🇸特級黑豬扒
2019-04-13 228 瀏覽
今日因公事走入西貢,一個甚少踏足的地方.....由早忙碌至黃昏,頻撲了一整天,終於忙完了!周圍逛逛,見到間好高貴華麗的餐廳,感覺舒適,就被吸引了。內裏蠻有情調,四處放了美酒和油畫,還有牆上的壁燈,裝潢華麗。只有數張二至六人枱和兩張高枱,還有一個水吧,座位不多,但樓底高,空間感足。看看a la carte menu,分有湯、前菜、海鮮、主菜、意大利粉、伴菜和甜品。******************先上餐前包($0),熱烘烘,陣陣香草香,微脆軟熟,不用塗上牛油已很美味。******************點了兩款湯,先嚐干邑龍蝦湯 Lobster Soup ($68),味道不算很香濃,但勝在有件彈牙的龍蝦肉。另一款黑松露野菌忌廉湯 Cream of Mushroom w/Black Truffle ($68)較討我倆歡喜。散發着黑松露的幽香,入口香滑,啖啖菇菌香,味道濃郁,不錯!******************主菜我當然揀魚,點了一份香煎比目魚拼大蝦 Pan-fried Halibut ($238)。大大塊比目魚扒,肉質有點散爛,味道一般,但肉嫩兼油潤,若然魚皮是香脆會較吸引;大蝦挺
餐前包
點了兩款湯
干邑龍蝦湯
香煎比目魚拼大蝦
主菜我當然揀魚,點了一份香煎比目魚拼大蝦 Pan-fried Halibut ($238)。大大塊比目魚扒,肉質有點散爛,味道一般,但肉嫩兼油潤,若然魚皮是香脆會較吸引;大蝦挺有份量,色澤亮麗,肉質爽彈。
香煎比目魚拼大蝦
配菜有開邊豆、蘆筍、焗蕃茄和西蘭花,煮得略為腍身,色澤一般,較喜歡是爽甜的粟米芯。
法式香草燒嫩羊仔鞍
另一主菜就點法式香草燒嫩羊仔鞍 Roasted Lamb Rack With Herbs ($238),兩大件羊鞍很有份量,而配菜就跟前者相若。
法式香草燒嫩羊仔鞍
羊鞍指定五成熟,肉心呈鮮粉紅色,表面撲上脆粉,稍稍香脆,肉質就腍嫩兼富肉汁,肉味香濃,能嚐到些羊羶,更顯羊肉風味,吃時蘸上些薄荷芥末醬,一向是最佳的拍檔。
比利時椰菜仔
還要了兩客配菜,比利時椰菜仔Brussels Sprouts ($52)加了煙肉烹調,帶些鹹香,雖略為腍身,但很入味。
蒜蓉雜菌
蒜蓉雜菌 Sautéed Wild Mushrooms with Garlic($52)很爽口,滿有蒜香和菇香,不油膩,不錯!
日精選蛋糕
意大利芝士蛋糕
是日精選蛋糕 Cake of the Day($48)意大利芝士蛋糕 Tiramisu ,大大件,賣相亦挺吸引。口感非常香滑,中間和餅底有層鬆軟的海綿蛋糕,甘苦的咖啡滲出酒的香甜,自家製果然不同。
-----------------------------
在舒適的環境下,聽着輕快的歌曲,整個人放鬆晒!輕輕鬆鬆中渡過一個Happy Friday 。
2019-04-12
餐前包
日精選蛋糕
2019-04-06 199 瀏覽
今日去咗行大金鐘,喺馬鞍山恒安行上去,跟住係西貢落,行到個人都散左就入嚟Cafe坐下休息下,順便填飽個肚。叫咗個all day breakfast 同埋一個煙三文魚松露炒蛋面包。All day breakfast上左,原來好大份有2塊薯餅腸仔煙肉炒蛋沙律茄汁豆同埋蕃茄,仲有好脆嘅多士。沙律好新鮮薯餅炸得好脆。三文魚黑松露炒蛋之後上埋,黑松露炒蛋好好味,同埋煙三文魚係切咗個玫瑰形狀賣相幾好。侍應服務殷勤,倒左好多次水,態度好好。呢度作為中途站休息下係一個不錯的選擇。

侍應服務殷勤,倒左好多次水,態度好好。
呢度作為中途站休息下係一個不錯的選擇。
朋友今日生日,我地喺西貢玩咗一日,夜晚要食餐好嘅!入到餐廳,好似去咗小型博物館咁😂😂😂樓底好高之外,d佈置真係好好好好靚呀,周圍d燈都係用鹿角黎架🤩<于邑龍蝦湯>龍蝦味好濃,飲落亦好”傑身”👍🏻<蕃茄水牛芝士煙三文魚蟹肉沙律>廚師話無哂蟹肉,轉Parma ham俾我地,正呀其實我都中意Parma ham多d😝呢個沙律好豐富,份量亦好多,估唔到有咁多塊Parma ham同芝士,蜜瓜夠清甜👍🏻<黑松露焗龍蝦米多伴意粉>一上菜就好大陣黑松露香味,龍蝦開咗邊啖啖肉,個鉗仲要係已經剝好咗!廚師釀咗好多菇喺龍蝦入面,令味道更有層次!意粉充滿牛油香味👍🏻<Carbonara>我地喺西貢行咗一整日,好餓,所以第二道主菜都係意粉😝Carbonara對我黎講,係充滿咗回憶💞芝士蛋黃醬汁超creamy呀,扁意大利粉軟硬度剛好~<Rhubarb and Apple Crumble>最後,點少得甜品!Apple Crumble係即叫即焗,個面脆卜卜,係完美句號!
朋友今日生日,我地喺西貢玩咗一日,夜晚要食餐好嘅!

<于邑龍蝦湯>
龍蝦味好濃,飲落亦好”傑身”👍🏻

<蕃茄水牛芝士煙三文魚蟹肉沙律>

<黑松露焗龍蝦米多伴意粉>
<Carbonara>

<Rhubarb and Apple Crumble>
2019-03-08
2019-03-18 1236 瀏覽
今日係拍拖3.5周年快樂,經過我喺網上精挑細選,我決定book呢間位於西貢嘅Gastrobox同女友共進燭光晚餐。Gastrobox樓底非常高,燈光比較幽暗。從壁爐、吊燈、掛畫都感受到餐廳偏向高貴復古既風格,同時亦充滿浪漫氣氛,絕對適合二人燭光晚餐。上至裝修下至餐紙我都非常鍾意,枱椅子從深色為主,令我恍如置身英國嘅餐館。不過燈光比較暗,睇餐牌嘅時候可能有啲困難。首先上菜嘅係餐湯-干邑龍蝦湯。Gastrobox龍蝦湯係原汁原味,每一口充滿龍蝦精華,非常濃郁,入口滲出陣陣干邑香,配上湯肉鮮甜彈牙的龍蝦粒,味道更有層次。牛油有預熱過,所以幾好挖,其實一碟有四件法包,不過女友太肚餓,係我未影相之前就食咗一件。期待已久嘅白酒忌廉香草青口終於出場啦!一鍋內起碼有二十隻青口左右,青口肉肥美鮮甜,連埋洋葱粒一齊食仲正,因為洋蔥粒吸收左白酒忌廉汁,嗰汁可以話係精粹,好飲到當湯咁飲。叫法式香草燒嫩羊仔鞍之前,侍應提醒我哋需要等25分鐘,而一切等待係值得架!先唔講味道,見到嫩粉紅色嘅肉鞍已經令人難以抗拒。切嘅時候完全冇血水滲出嚟,羊鞍非常鮮嫩多汁,香草令外皮更加香脆。順帶一提我個人極為喜歡旁邊嘅醬汁,帶有少

不過燈光比較暗,睇餐牌嘅時候可能有啲困難。

叫法式香草燒嫩羊仔鞍之前,侍應提醒我哋需要等25分鐘,而一切等待係值得架!先唔講味道,見到嫩粉紅色嘅肉鞍已經令人難以抗拒。切嘅時候完全冇血水滲出嚟,羊鞍非常鮮嫩多汁,香草令外皮更加香脆。順帶一提我個人極為喜歡旁邊嘅醬汁,帶有少少酒香。

最後一道菜係香煎珍寶虎蝦配黑松露菌意大利飯。虎蝦有兩大隻,肉質鮮甜彈牙,意大利飯軟硬程度啱啱好,非常creamy。

餐廳會逐道菜呈上,所以食咗大約兩小時。成個體驗非常難忘,下次周年紀念日再食返Gastrobox都唔失禮!
2019-03-04
紀念日
  • 白酒忌廉香草青口
  • 法式香草燒嫩羊仔鞍
2019-03-14 143 瀏覽
為慶祝朋友生日,特登揸車入西貢食英國菜,不過餐廳附近都好方便,好多錶位可以泊車。餐廳門面裝修設計好歐陸式感覺,以灰藍色為主,招牌着燈好搶眼。估唔到餐廳入面樓底都幾高,原來有兩層,而且裝修好華麗、有氣派,牆壁上有多幅圖畫,而且天花燈好特別,好似一隻隻鹿角頭。先來嘅一份餐包同牛油醫一醫肚。餐牌一大張兩版紙,食物分門別類,多款選擇!先揀選了一份前菜-白菌焗田螺,田螺好大隻好入味,而且質感軟口,仲有蘑菇同埋薯蓉亦好Creamy。還叫了一個干邑龍蝦湯,龍蝦味道香濃,仲有蝦肉添!主菜就叫了我最鍾意嘅法式香草燒嫩羊仔鞍,等左25分鐘終於有得食!見到好多酥皮粒粒在羊架面,配以不同的配料,包括蘆筍、西蘭花同埋薯條等,好豐富。羊架味道一啲都唔騷。另外朋友揀選了烤特級安格斯西蘭牛扒,有10安士咁重咁大塊,牛扒煮得恰到好處,有七成熟,而且肉質鮮嫩,朋友都讚好食!最後叫了一個焦糖燉蛋,為呢一餐豐富嘅英國菜畫上句號。

先來嘅一份餐包同牛油醫一醫肚。

餐牌一大張兩版紙,食物分門別類,多款選擇!

還叫了一個干邑龍蝦湯,龍蝦味道香濃,仲有蝦肉添!

最後叫了一個焦糖燉蛋,為呢一餐豐富嘅英國菜畫上句號。
2019-03-10 106 瀏覽
Usually come here about 1-2 times per month for lunch (work nearby). It is good value for a western dinner - soup, main dish and tea/coffee for < HKD 100. Surprisingly the linguini here is well cooked. The service is average but the decor is good
2019-03-10 829 瀏覽
今日原本諗住休半天假, 入西貢嘆個靚午餐, 順便四圍逛下。點知計劃趕不上變化, 呢兩日不停落大雨。而且今日忽然加插了工作行程,下午又要趕入科學園開會, 不過忙之前都要好好慶祝一下😊。今次搵到間英倫風嘅餐廳佈置典雅,置身其中,連自己都好似優雅左。中午到此一般都係點set。可惜一來我冇乜心水野, 二來難得入到嚟西貢咁遠, 就想食好啲啲。幸好餐廳可以點a la carte。於是我就揀左一份黑松露野菌忌廉湯、一份法式香草燒嫩羊仔鞍,再配一杯Ginger Ale。。。然後就開部電腦出嚟準備下午開會嘅野🤦🏻‍♀️。個黑松露野菌湯味道都幾濃郁,因為有忌廉所以特別滑,但都食到啖啖野菌幼粒。落單時店家已經提示過羊鞍要等耐啲, 不過我都唔急, 反正我要做野。剛做好份Agenda, 我嘅小羊鞍🐐就到喇。由於我要五成熟,所以羊鞍呈現嫩粉紅色, 見到就想食🤤🤤🤤。羊鞍肉質非常鮮嫩, 而且火候都恰到好處,完全冇血水,是剛好的五成熟😍😍😍。就連拌碟嘅配菜亦都好新鮮,而且種類多,唔會單調。本來想點甜品,但又怕太飽開會時會眼瞓,所以作罷,改點一杯double expresso 去點亮這個陰霾的一天吧!

2019-03-08
2019-03-05 165 瀏覽
見到間浪漫🌹餐廳,就入左去,雖然餐廳唔大,但坐得好舒服,侍應服務態度好好,一黎到就上左個四塊脆脆法包🥖《烤特級安格斯肉眼牛扒》 $318叫左7成熟,岩岩好,又唔會太鞋,牛扒🥩好大塊,大塊過我塊面,肉汁又香又多,個汁最正,紅酒汁帶少少酸味,同個牛扒好親。《白菌焗田螺》$78宜個係必食❗️必食❗️必食❗️焗田螺起碼有六粒,田螺好軟身,仲有少少彈牙,除左田螺,伴菜有白菌,煙肉,蒜蓉,香草,芝士,薯蓉,令味道層次更豐富,同其他餐廳既薯蓉,宜家餐廳更有心思。《香煎鵝肝沙律🥗》$168鵝肝都煎得好香,鵝肝有好多塊,開頭諗住得一塊,點知俾左咁多塊,覺得好抵食。沙律多數以火箭菜為主,面頭加左意大利黑醋。《黑松露焗龍蝦米多伴意粉》$198意粉用忌廉汁伴上,龍蝦🦞配黑松露同野菌好香,隻龍蝦仲要有龍蝦子。師傅好細心,將龍蝦鉗個肉攞出黎放係龍蝦身上,唔洗用蝦鉗將好方便咁食晒龍蝦既肉。

《烤特級安格斯肉眼牛扒》 $318

《黑松露焗龍蝦米多伴意粉》$198
白菌焗田螺
黑松露焗龍蝦米多伴意粉
2019-02-24 750 瀏覽
西貢出名食海鮮,但西式餐廳都有好多。碼頭附近有個位係西餐廳嘅聚集地,呢晚我哋行遠咗少少,嚟到呢間Gastrobox by Okapi Cafe,門口上發光嘅店名吸引咗我哋入去。入到去,餐廳嘅氣氛、格調都令我哋嘩然。樓底兩層高,加上暗暗地柔和嘅燈光令客人坐得好舒服。叫完嘢食就上幾片法包,外皮焗得香脆,不過牛油可以整熱啲先,而家好硬,喺包上面推唔開🙈凱撒沙律(細) + 巴馬火腿($78+$40)Caesar Salad (S) w/ Parma Ham沙律菜好新鮮,Parma Ham鹹鹹地,配Caesar Salad一齊食係幾好嘅一個配搭~黑松露野菌忌廉湯($68)Cream of Mushroom w/ Black Truffle相好似睇唔出,但個碗好大好深,所以兩個人share都夠曬~湯嘅質地好濃厚,野菌味好濃。白酒忌廉香草青口配蒜蓉包($168)Blue Mussels in White Wine Sauce with Garlic Bread呢個見個個評論都有介紹,所以我哋都叫咗嚟試。果然,好好食,我哋都好推薦!青口有好多,好足料!好肥美同好新鮮,very impressive 👍
西貢出名食海鮮,但西式餐廳都有好多。

凱撒沙律(細) + 巴馬火腿
凱撒沙律(細) + 巴馬火腿($78+$40)
Caesar Salad (S) w/ Parma Ham
黑松露野菌忌廉湯
黑松露野菌忌廉湯($68)
相好似睇唔出,但個碗好大好深,所以兩個人share都夠曬~
湯嘅質地好濃厚,野菌味好濃。
白酒忌廉香草青口配蒜蓉包
白酒忌廉香草青口配蒜蓉包($168)
呢個見個個評論都有介紹,所以我哋都叫咗嚟試。
果然,好好食,我哋都好推薦!
白酒忌廉香草青口配蒜蓉包
青口有好多,好足料!
好肥美同好新鮮,very impressive 👍👍
白酒忌廉香草青口配蒜蓉包
白酒忌廉湯嘅酒味其實唔係好濃。我哋將蒜蓉包點落去食(蒜蓉包焗得香脆!),又不出嚟飲,味道相當好,creamy得嚟又唔膩。
本身諗住同前菜咁食,估唔到咁大份,建議如果叫呢個嘅話就唔使再另外叫湯了~
香煎珍寶虎蝦配黑松露菌意大利飯
香煎珍寶虎蝦配黑松露菌意大利飯($188)
Pan-fried Jumbo Tiger Prawn with Black-Truffle Risotto
「珍寶」虎蝦真係好珍寶呀,超大隻,肉質爽口彈牙,好新鮮。
黑松露味好香,意大利飯軟硬適中,粒粒有咬口。
烤西班牙特級黑豬扒
烤西班牙特級黑豬扒
烤西班牙特級黑豬扒($238)
Grilled Spain Kurobuta Porkloin
豬扒好厚身,但生熟程度都拿捏得好好,唔會太腍唔會太硬。
烤得好香,配上醬汁一齊食就更加惹味~
伴碟有烤薯仔粒、番茄、珍珠筍、蘆筍,好睇又好食,睇得出有落過心機去準備配菜呀!
大黃蘋果金寶 配雪糕
大黃蘋果金寶 配雪糕($68+$18)
Rhubarb & Apple Crumble w/ Ice Cream
蘋果金寶即叫即整,叫完要等20分鐘先有,but it was worth the wait!
上枱熱辣辣,上層嘅餅碎脆脆的,下層就有焗軟咗嘅蘋果,口感豐富,配埋雪糕一齊食仲正呀!

整體嚟講,比呢個價錢獲得呢次嘅用餐經驗係值得嘅。嘢食唔多講,睇得又食得;環境好chill,暗暗嘅燈光配上柔和嘅燭光,仲有背景嘅慢音樂,非常舒服;店員服務態度又好,非常滿意☺️
大黃蘋果金寶 配雪糕