自從一個一個相熟的舊同事相繼離開,轉換新工作後,我已多時沒來過美荷樓吃東西了,最近無意中知道這兒舊的咖啡店已換成了另一間新的,便找了一天較空閒的時間獨個兒前來試試這間新咖啡店的午餐,順便懷一下舊。其實這間新咖啡店的內在環境與舊的沒有太大的改變,部分裝飾雖然改變了,部分仍有保留,所以仍能為我帶來一點點的熟悉感。這天中午來到,店內客人不多,環境寧靜,感覺挺舒服的,特別是這間是一間寵物友善咖啡店,有一個熟客帶同他的可愛柴犬來吃東西和為他的寵物小柴犬拍照,讓我忍不住逗他的小狗玩,雖然小狗不太望鏡頭,但牠乖乖的模樣,仍然讓我心生歡喜。吃的是「Garden 全日早餐」($118)。這價錢正常,不高不低,一百元多些的 All Day Breakfast, 份量合理,可以接受,內容包括煙三文魚、煙肉、德國腸、炒蛋、大啡菇、酸種麵包、薯餅和沙律菜,還可跟配一杯「美式咖啡」,熱飲不用加錢,凍飲就要加 3元。各款材料中,煎得頗好的煙肉鹹鹹香香的,都幾好味,圓圓的酸種麵包又健康而不硬,煙三文魚也頗油潤,不過那大啡菇雖然濕潤多汁,但就沒有調味,味道過於平淡,假如有點調味,一定好吃得多。這全日早餐雖不算特別出色,
吃的是「Garden 全日早餐」($118)。這價錢正常,不高不低,一百元多些的 All Day Breakfast, 份量合理,可以接受,內容包括煙三文魚煙肉德國腸炒蛋大啡菇酸種麵包薯餅沙律菜,還可跟配一杯「美式咖啡」,熱飲不用加錢,凍飲就要加 3元。各款材料中,煎得頗好的煙肉鹹鹹香香的,都幾好味,圓圓的酸種麵包又健康而不硬,煙三文魚也頗油潤,不過那大啡菇雖然濕潤多汁,但就沒有調味,味道過於平淡,假如有點調味,一定好吃得多。
這全日早餐雖不算特別出色,可也中規中矩,不過不失,配以一杯 Iced Americano,可還是不錯的,加上這裡客人不多,環境寧靜,又有特色,如果天氣好的話,坐在室外的座位,可真是chill的。
2024-02-16 227 瀏覽
有時間要打發、想靜靜哋放空一下🌿呢度絕對係一個「避世」好地方室內佈置充滿懷舊特色但好天時嚟到建議一定要試吓坐室外有少少太陽、少少風背住熱門行山徑⛰️面向青年旅舍中庭🏠呢種環境清幽嘅Cafe 市區實在少有🔖 Strawberry Chiffon Cake 🍰蛋糕入面藏咗唔少厚切士多啤梨🍓有日式Strawberry Shortcake 風味 🎂忌廉非常非常非常多忌廉控不要錯過🔖 Apple & Passion Fruit Soda 🍹是日咖啡Quota 已用完剛好天氣回暖、係時候來杯解渴飲品🍎❣️唔同節日店舖會有唔同特色佈置俾毛孩打卡同開Party 喔~詳情可參考官方公佈
有時間要打發、想靜靜哋放空一下🌿
呢度絕對係一個「避世」好地方

🔖 Strawberry Chiffon Cake 🍰
蛋糕入面藏咗唔少厚切士多啤梨🍓
忌廉控不要錯過

是日咖啡Quota 已用完
剛好天氣回暖、係時候來杯解渴飲品🍎

下午茶
2024-02-02 199 瀏覽
好久沒來石硤尾了,想起之前的41冰室,原來現在已轉型成一間寵物友善餐廳,環境沒怎麼變,依然清靜,戶外空間充足空氣清新,試咗幾款食物都唔錯,墨西哥卷和肉醬薯條都好味
2023-08-10 1330 瀏覽
知道呢間cafe係pet friendly仲好多佈置🤭就約左幾隻狗狗下午茶時間黎玩🐶狗狗有得落地,cafe出面空地仲有得跑吓添😙入面既夏日佈置好靚呀,好多人喺到影相留念📸職員都好nice好親切.✨芒果椰汁糯米飯窩夫✨一早bookmark左要食呢個窩夫🧇賣相真係好靚靚😍新鮮熱辣整起,窩夫雖然唔算好厚實但都做到外層香脆,仲配埋芒果&雲呢拿雪糕🍦同一球糯米飯,上面仲有好多芒果粒粒同椰子片🥥🤤🤤.✨雖然食落去唔會真係好似芒果糯米飯,純粹只係一個配搭,但呢個配搭可以話係無得輸既😚如果可以多d椰汁喺上面就好喇!一個人未必食得晒,最好就兩個人食啦👫🏻飲品就揀左cold brew同西柚梳打,正常發揮🍹🍸
✨芒果椰汁糯米飯窩夫

飲品就揀左cold brew同西柚梳打,正常發揮🍹🍸
2023-07-25 854 瀏覽
呢間咖啡店位於美荷樓 如果打算帶狗仔放電就非常適合因為戶外有個大平地可以比狗仔行下每一季都有唔同風格 如果聖誕會有聖誕裝飾 萬聖節會有南瓜裝飾所以我哋已經成為熟客仔 😂因為🐶🐶超級喜歡呢到另外,除咗環境之外,飲品食物方面都好食。😋冬陰公 扁意粉🍝唔會太辣,調味方面恰到好處意粉好食夠彈牙🤤咖啡😋Iced long black/ 橙啡今日個espresso shot 比較前段 有小小酸,配橙汁比較夾單飲就無咩aftertaste😋柴犬拉花好可愛咖啡師好專業,即使我點燕麥奶通常都會拉到柴犬或者貴婦狗,拉得超級可愛。甜品😋芒果糯米飯窩夫窩夫外脆內軟,配合芒果糯米飯非常之夾又好食,每次來我都會點。員工都好年輕但係呢度零服務上次舖頭冇咩客 員工顧住玩漏咗單不過最後佢哋都送返個甜品道歉如果可以經常留意客人嘅需要就更好-
呢間咖啡店位於美荷樓 如果打算帶狗仔放電就非常適合
因為戶外有個大平地可以比狗仔行下
所以我哋已經成為熟客仔 😂
因為🐶🐶超級喜歡呢到

另外,除咗環境之外,飲品食物方面都好食。

😋冬陰公 扁意粉🍝
唔會太辣,調味方面恰到好處
意粉好食夠彈牙🤤

咖啡

😋Iced long black/ 橙啡
今日個espresso shot 比較前段
有小小酸,配橙汁比較夾
單飲就無咩aftertaste

上次舖頭冇咩客 員工顧住玩漏咗單
不過最後佢哋都送返個甜品道歉
如果可以經常留意客人嘅需要就更好

• 芒果椰汁糯米飯窩夫
ෆ 𝙂𝙖𝙧𝙙𝙚𝙣 𝙖𝙩 𝙈𝙚𝙞 𝙃𝙤 𝘾𝙖𝙛𝙚 ෆ早兩日帶住狗仔出去放電之後同朋友食飯搵餐廳咁啱搵到呢間cafe 我係俾個環境裝修吸引因為好打卡able🤣出面係露營風 入面係懷舊風🪩嘢食普普通通~勝在係寵物友善餐廳同埋好多打卡位 (⑉︎• •⑉︎)♡︎如果去開美荷樓都可以一試✨ෆ 芒果椰汁糯米飯窩夫 $108覺得呢一個菜式好創新,佢入邊有雪糕又有糯米飯🤣🤣都係抱住冒險嘅心情去試, 原來mix埋一齊又ok wo🤣ෆ 蟹肉龍蝦汁扁意粉呢個就冇咩特別,都係普通意粉因為覺得冇咩龍蝦汁味🤣#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
ෆ 𝙂𝙖𝙧𝙙𝙚𝙣 𝙖𝙩 𝙈𝙚𝙞 𝙃𝙤 𝘾𝙖𝙛𝙚 ෆ

嘢食普普通通~
勝在係寵物友善餐廳同埋好多打卡位 (⑉︎• •⑉︎)♡︎

如果去開美荷樓都可以一試✨

ෆ 芒果椰汁糯米飯窩夫 $108
覺得呢一個菜式好創新,佢入邊有雪糕又有糯米飯🤣🤣
都係抱住冒險嘅心情去試, 原來mix埋一齊又ok wo🤣

ෆ 蟹肉龍蝦汁扁意粉
呢個就冇咩特別,都係普通意粉
因為覺得冇咩龍蝦汁味🤣

真心驚喜! 之前一直無發現呢個地方!!!!有得同狗狗食嘢,地方又大,又chill !! 最緊要嘢食質素好,員工又友善,狗狗又入得,有冷氣!!!!!! 真心正我一定會再同狗狗嚟玩同食野
真心驚喜! 之前一直無發現呢個地方!!!!
我一定會再同狗狗嚟玩同食野

行上嘉頓山睇日落之前梗係要食好西aka靚甜品裝備定體力先!裝潢好有舊香港冰室嘅風格有深色嘅懷舊瓷磚同cassette帶仲有太陽花咕臣同露營帳篷做decor添!由於係pet friendly cafe出邊有好多超得意嘅毛孩🥰🥰髒髒朱古力士多啤梨窩夫 $108 總共有兩片窩夫夾住一球雲呢拿同士多啤梨雪糕ᖰ ˙ỏ˙ ᖳ加上十幾粒嘅凍乾士多啤梨🍓!佢係糯米窩夫但外皮唔夠香脆入面都算鬆軟但整體偏腍๑ᵒᯅᵒ๑冇咗糯米窩夫應該有嘅香Q煙韌口感而且唔太夠甜純粹靠上面嘅朱古力醬搭救( •̛̣̣꒶̯•̛̣̣ )雪糕似係阿波X/雀X個type平雪糕整體來講唔貴但唔worthy🫠🫠Please follow @princessfoodiee

行上嘉頓山睇日落之前
梗係要食好西aka靚甜品裝備定體力先!
裝潢好有舊香港冰室嘅風格
有深色嘅懷舊瓷磚同cassette帶
仲有太陽花咕臣同露營帳篷做decor添!

髒髒朱古力士多啤梨窩夫 $108
總共有兩片窩夫夾住一球雲呢拿同士多啤梨雪糕ᖰ ˙ỏ˙ ᖳ
加上十幾粒嘅凍乾士多啤梨🍓!
佢係糯米窩夫但外皮唔夠香脆
入面都算鬆軟但整體偏腍๑ᵒᯅᵒ๑
冇咗糯米窩夫應該有嘅香Q煙韌口感
雪糕似係阿波X/雀X個type平雪糕
整體來講唔貴但唔worthy🫠🫠

2023-06-02 378 瀏覽
行過幾次美荷樓都想試😌平日12點幾去到無乜人,坐得幾舒服~餐廳佈置走懷舊路線好有心思🤣而且每張檯都好貼心咁裝咗插頭,得閒嚟飲杯咖啡做下嘢感覺幾chill😎Weekday提供午餐Set,包咗食物同茉莉茶💛🍝大蘑菇蒜香雜菌扁意粉食落好香蒜味,蘑菇Juicy入味,意粉軟硬度適中🤩唯一問題係鹹同油咗少少🤏🏻但整體幾好食的🥰照燒鰻魚炒蛋漢堡配薯條大大份😍半條鰻魚加埋炒蛋食落好滿足🤓薯條用七味粉調味,熱辣辣好正❤️‍🔥🍝大蘑菇蒜香雜菌扁意粉 $98🍔照燒鰻魚炒蛋漢堡配薯條 $118🍵茉莉茶食物 🌟🌟🌟價錢 🌟🌟環境 🌟🌟🌟🌟服務 🌟🌟推介 🌟🌟🌟···深水埗巴域街70號石硤尾邨41座美荷樓地舖#foodie #hkfoodie #hkig #深水埗 #深水埗美食 #香港 #香港美食 #lazfoodyshamshuipo跟住我地搵食◉‿◉ @lazfoody_ 💛

🍝大蘑菇蒜香雜菌扁意粉 $98

推介 🌟🌟🌟
···
深水埗巴域街70號石硤尾邨41座美荷樓地舖

跟住我地搵食◉‿◉ @lazfoody_ 💛
🧐 有一段時間都冇去美荷樓,依日趁星期日去一轉睇下有冇唔同到,順便食埋晏。 🍔 大啡菇芝士漢堡配薯條 😋😋😋😋漢堡有一個手掌咁大,漢堡包中規中矩,夾喺中間嘅大啡菇都幾juicy,菇味好香好出,同芝士幾夾,而🍟薯條量佔咗大半碟,外表都乾身,內裡軟腍腍,食完係好飽! 🍵 抹茶鮮奶 😋😋😋😋拉花都靚仔嘅,😆 仲睇得出係海馬。望到抹茶綠色較淺,飲落奶味重啲。如果落返多啲抹茶粉,就更好喇!午餐 💵💵💵 約港幣$130/人 💁🏻‍♀️ 平日lunch會更抵食,價錢比一般嘅café平少少,周末就冇lunch set提供,飲品需要加正價。Café佔地大,設有外內座位,亦都係pet friendly。要留意嘅係主要自助模式︰大家用餐完畢,記得收集返餐具。

🍔 大啡菇芝士漢堡配薯條 😋😋😋😋

🍵 抹茶鮮奶 😋😋😋😋

午餐 💵💵💵 約港幣$130/人

2023-04-21
2023-05-08 393 瀏覽
星期一lunch time 全間舖都無人但仍然無服務,你望我,我望你,完全0理我,明明唔係平,但就當自己係ikea foodcourt 雞翼有雪味…. 唔好食Mushroom burger個包好少料,麥當勞仲豐富啲但個薯條味道反而唔錯芒果糯米waffle同圖片完全不同,但都唔緊要但個黑糯米完全係硬既根本食唔到難怪完全無人幫襯.🔻.#ymdloveeating #ymdlovecooking #ymdlovehongkong#ymdhongkongstyle #ymdishere #ymdfood #ymdrestaurant
星期一lunch time
全間舖都無人

雞翼
有雪味…. 唔好食

Mushroom burger
個包好少料,麥當勞仲豐富啲
但個薯條味道反而唔錯

芒果糯米waffle
同圖片完全不同,但都唔緊要
但個黑糯米完全係硬既
根本食唔到

難怪完全無人幫襯

🔻

2023-04-09 338 瀏覽
第一次去寵物友善cafe, 因為朋友帶着狗狗就一於你試吓😌當日叫咗一個意粉,一個炸薯條,一個芒果糯米飯Waffle,兩杯咖啡。雖然講真,食物質素好一般般,不過環境都坐得幾舒服,狗狗都玩得好開心💖兩杯咖啡真係要改善下🥲有少少過淡不過下次有機會都會想再嚟😛
第一次去寵物友善cafe, 因為朋友帶着狗狗就一於你試吓😌
兩杯咖啡真係要改善下🥲有少少過淡
不過下次有機會都會想再嚟😛
2023-04-08 377 瀏覽
九龍區比較少大間既寵物咖啡店可坐室內或室外 又近嘉頓山無雨上去行一行最近佢仲出左pet menu所以就係陰天都帶到🐶🐶黎呢到——環境方面,地方大內定室外都好多位置坐都有打卡既位—-食物方面叫左個煙三文魚沙律🥗正常發揮醋份量岩岩好但醋味道上酸比甜多但有三文魚味道有平衡酸味分量算岩岩好唔算抵食味道普普通通但巿區有坐得舒服地方大既pet friendly cafe少之又少所以算可以見到窩夫甜品好似好食又打卡able如果再去會食窩夫多過正餐——反而pet menu 好特別有好多造型既曲奇仲可以訂製寵物蛋糕今次叫左既係咖哩魚蛋曲奇分量都幾多2串每串3粒粒粒都有起碼3cm 直徑咁大我隻狗狗食到
九龍區比較少大間既寵物咖啡店

今次叫左既係咖哩魚蛋曲奇
分量都幾多2串每串3粒
粒粒都有起碼3cm 直徑咁大
我隻狗狗食到
秘製咖哩魚蛋(pet  Menu  )
秘製咖哩魚蛋(pet  Menu  )
2023-03-25 296 瀏覽
一般人未必會冇啦啦去美荷樓,除非你都有養狗狗啦,標榜寵物有善兼且可以比狗狗入餐廳坐,最近仲加埋狗狗餐牌,有毛孩人士又想帶狗狗去餐廳一齊用餐,呢間餐廳的確係好好選擇!餐廳佔地都幾大,最尾一part 係廚房,之後間左幾個不同主題既餐區,分別有黑膠唱片主題,舊香港涼茶舖主題,同太陽花主題等,真係未食嘢之前打卡影相都影到攰,而且仲有露天茶座,有camping feel。不過野食既味道方面再落d功夫,有待改善,特別意粉煮得太冧冇左咬口嘅感覺!
2023-03-24 194 瀏覽
今次黎呢間喺美荷樓既𝙲𝚊𝚏𝚎 非常有驚喜‼️佢地內外風格不一 室內系懷舊復古冰室位置都多 而室外系露營風 空間闊落 坐得好舒服~平日過嚟完全唔使預約 當日去我地可以休閒地打卡😆呢到既店員都好好人 食物都好高質 性價比高🤩🤩我哋點左⧽卡邦尼意粉🍝煙肉多~意粉汁又濃又𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢 夠哂味呀😋⧽照燒鰻魚炒蛋漢堡配薯條🍟 🍔 炒蛋又滑又香 鰻魚食落好有口感唔會太淋 爸爸話食埋薯條都仲好想配多碗飯喎😂可惜既系要等到下午茶先有芒果糯米窩夫🧇下次一定會再嚟食到佢呀!🥹🥹
今次黎呢間喺美荷樓既𝙲𝚊𝚏𝚎 非常有驚喜‼️

佢地內外風格不一 室內系懷舊復古冰室位置都多
而室外系露營風 空間闊落 坐得好舒服~
平日過嚟完全唔使預約 當日去我地可以休閒地打卡😆

呢到既店員都好好人 食物都好高質 性價比高🤩🤩