2016-12-27 2926 瀏覽
二人餐話可以加錢轉三人餐。轉頭就話main course保持二人分量,但價錢要照收三人。若加大main course要top up加$150。 完全唔合理。算啦,咁要番個二人餐算。原先侍應倒了三杯白酒。佢竟然要倒走一杯。今時今日咩餐廳黎架,小家、小氣的餐廳我第一次見! 一杯野幾錢呀。 真係比錢買難受!一肚氣!!

2016-12-27
2015-10-14 3787 瀏覽
對我來說,
人生中,有三件事是絕不可能放棄,它們分別就是美食,愛情與夢想。今日便約上三五知己只為暢聊心中事, 人生在世只為一件事--Have Fun?小妹面對生蠔和酒時,腦袋就動不起來了!才不管她們在聊什麼,吃了再說。*****************************先點上4款心頭好,分別是「Gillardeau, White Pearl, Pinky Oyster, Coffin Bay」Gillardeau 海水鹹味與甜味平衡,層次濃郁的蠔味帶出一流的口感White Pearl 肉質屬於比較爽滑的一種,獨特的鮮甜和彈牙更是讓人回味無窮Pinky 貴為法國浪漫之蠔,口感十分豐富,肉質柔軟清甜Coffin Bay 肉未算為厚卻十分爽口,海水味亦算是偏淡的一種吃生蠔及海鮮怎可以少得了白酒?先來一支Bretz,散發著清新的青蘋果與桃子的香味,均衡的酸度和悠長的餘香與生蠔海鮮十分匹配。呷了數杯酒,突然想起我最喜歡的作家,九把刀的名言:
「說出來會被嘲笑的夢想,才有實踐的價值,即使跌倒了,姿勢也很豪邁。」夢想畢竟還是人生的推動力吧!Astoria Jumbo-美國野生珍寶蠔,極之肥大,
對我來說,
人生中,有三件事是絕不可能放棄,它們分別就是美食愛情夢想

*****************************

Pinky 貴為法國浪漫之蠔,口感十分豐富,肉質柔軟清甜
吃生蠔及海鮮怎可以少得了白酒?

呷了數杯酒,突然想起我最喜歡的作家,九把刀的名言:
Astoria Jumbo
-美國野生珍寶蠔,極之肥大,口感較為creamy蠔味亦相當濃郁,可惜不是小妹杯茶。
法國鵝肝配黑醋蘋果汁
-香溢四出的鵝肝火候掌握非常好同時調味亦相當有水準,口感軟嫩鬆松之餘入口即溶的實在讓人回味無窮。
在最後點上一球軟軟滑滑的雪糕,味道雖未夠香甜但勝在能夠解解膩吧。

*****************************

好朋友們,在最困難的時刻,我們遇見了彼此。
我對你們的欣賞,對你們的感激從沒有變。

-MisS F

2012-09-08 3342 瀏覽
這間餐廳我前前後後來了5次...主要都是食蠔為主。地方比較細了一點...記得第1次來, 老闆介紹左我6隻吾同既蠔...最後愛上了 France- St. Michel $42hkd/per one...口感..爽口, 肥美食後, 會有陣陣的清新海水味....想起又想去食了...現在去到那裡食蠔都感到不滿足, 還是要到這裡食<3上次我主要食加拿大鮮甜蜆茄汁伴意粉, 這個我很喜歡!而今次, 食的是......ps:這裡的意粉份量不是很多,,,,,我男友喜歡食羊架...所以選了這個對我來說, 我覺得還可以, 如果有了薄荷汁配埋會更加好!最後點了個甜品..."心太軟" ....我真的不喜歡......來這裡還是食蠔和意粉<3!!!!!ps:他們有3間不同的餐廳, 1.蠔bar, 2. 渡船角, 3.日本既shabushabu 坐在什麼餐廳都可以叫這3間的食物, 也是不錯的服務吧!!
這間餐廳我前前後後來了5次...
主要都是食蠔為主。
地方比較細了一點...
France- St.Michel
口感..爽口, 肥美
食後, 會有陣陣的清新海水味....
想起又想去食了...

現在去到那裡食蠔都感到不滿足, 還是要到這裡食<3

上次我主要食加拿大鮮甜蜆茄汁伴意粉, 這個我很喜歡!
而今次, 食的是......
鵝肝意粉配白松露忌廉汁
ps:這裡的意粉份量不是很多,,,,,

我男友喜歡食羊架...所以選了這個
香草法式羊架 $118 hkd
對我來說, 我覺得還可以, 如果有了薄荷汁配埋會更加好!

心太軟
來這裡還是食蠔和意粉<3!!!!!

坐在什麼餐廳都可以叫這3間的食物, 也是不錯的服務吧!!

2012-09-05
France- St.Michel
鵝肝意粉配白松露忌廉汁
香草法式羊架 $118 hkd
  • (蠔)France-st. Michel
  • 加拿大鮮甜蜆茄汁伴意粉
2011-08-13 2197 瀏覽
近近地係朋友仔屋企樓下食蠔食蠔價錢真係一d都唔平每人食左5隻蠔 + 小量意粉已經要$250埋單蠔都幾新鮮,品種非常多價錢都算合理地方十分細少只可容納10人左右好彩去到仲有位
$98海膽意粉,得半碗飯份量=_=
近近地係朋友仔屋企樓下食蠔
食蠔價錢真係一d都唔平
每人食左5隻蠔 + 小量意粉已經要$250埋單
蠔都幾新鮮,品種非常多
價錢都算合理
$98海膽意粉,得半碗飯份量=_=
叫左五款蠔,total 10隻
(非會員)
2011-06-26 1390 瀏覽
第一次同老公食生蠔^^其實好耐之前睇MAGAZINE介紹果呢間蠔吧, 但係前排太忙無時間黎食!!今次終於的"起心肝,山長水遠咁走黎食!! 一去到,見到入面坐爆哂,重要衰在自己無BOOK位,心諗衰左,唔通真係要走,好彩有個WAITRESS姐姐出黎主動問我地有冇BOOK位,叫我地等多15分鐘到!!結果唔使5分鐘就有人埋單^^ 唔係等左好耐就有得入啦!!入到去第一個感覺係好逼,不過欣賞佢塊大鏡,顯得間鋪無咁細 跟住ORDER左個鮑魚生蠔餐, $500都唔使,抵呀 另外再叫個WAITRESS姐姐介紹多6隻生蠔比我地, 值得一讚, 佢年紀細細但好有禮貌, 又好笑容, 我同老公都覺得佢靚女呀!不個成間鋪點解得一個WAITRESS 等左差唔多10分鐘先上生蠔==不過見咁多人, 都無所謂,最重要係有得食 ORDER左隻 BLACK PEARL, 好好味呀,好鐘意, 但係因為重有其他野食,所以無再ORDER過!!凍食鮑魚好好味,下次會再ORDER過!!海膽OK,老公讚好^^ 餐果個包太硬==個湯咸左少少!!本人都重接受到,但老公就唔太滿意!意粉味道唔錯,但個口感怪怪地, 唔識形容 最後等左好耐先

今次終於的"起心肝,山長水遠咁走黎食!!

唔係等左好耐就有得入啦!!

入到去第一個感覺係好逼,不過欣賞佢塊大鏡,顯得間鋪無咁細

跟住ORDER左個鮑魚生蠔餐, $500都唔使,抵呀

意粉味道唔錯,但個口感怪怪地, 唔識形容

最後等左好耐先上個甜品---冰波蘿,唔錯,但有少少出水! 最不足係無CAKE食呀><

埋單$7XX, 都算抵食, 食到新鮮生蠔好開心, 下次一定會再黎
2011-06-24
2011-06-24 711 瀏覽
一早訂左位, 當然唔駛等自問唔係對生蠔太有研究, 只知道保存生蠔的溫度係好重要叫左一打六款生蠔兩個人食, 一半係自選, 一半係叫佢提議, 再加CherryStone, 意粉, 海膽, 沙律兩個人食都剛剛好我都覺得 意粉, 海膽, 沙律, 都ok, 味道算好, (當然依個價錢要有依個水準la..)但係CherryStone同打蠔, 入口暖笠笠.....已經覺得唔對路當然入口前聞唔到有變壞的臭味, 唔係師傅都一定會棄掉啦一打有四隻唔得, 一咬落去就知出事隻Cherry Stone暖笠笠 都係唔係好得我覺得D貨源其實係冇問題, 只係冷藏加埋尋日天氣比較熱先出事招呼對我張檯都算ok...不過鄰座張六人檯就有D 唔滿意.....不過兩個樓面太細...冇經驗...可能個老細實係以為搵靚女冇衰..仲要提一提張櫈係唔適合坐得耐, 係簿墊....以上只係我尋晚見識過.....大家去試過的話...都請留個言支持下
一早訂左位, 當然唔駛等
自問唔係對生蠔太有研究, 只知道保存生蠔的溫度係好重要
兩個人食都剛剛好

當然入口前聞唔到有變壞的臭味, 唔係師傅都一定會棄掉啦
一打有四隻唔得, 一咬落去就知出事
隻Cherry Stone暖笠笠 都係唔係好得

仲要提一提張櫈係唔適合坐得耐, 係簿墊....

2011-06-23
生日