2022-10-18 618 瀏覽
三號強風信號下約見了客戶在公司與他計劃與家人的退休生活安排傾了一個半小時身體要補充力量決定到公司樓下的小店享用了這一款簡單的下午茶店主體貼的服務態度加上寧靜的環境為自己加加油繼續努力💪🏻
三號強風信號下

為自己加加油
繼續努力💪🏻

2022-10-18
2022-07-03 512 瀏覽
Cheese Cake Lover 🍰💛不可錯過這款香蕉焦糖芝士蛋糕!假日不想岀街,tea time就選定Lassana的香蕉焦糖芝士蛋糕🍌🧀在家也可享受下午茶🥰超讚的!香蕉焦糖芝士蛋糕外層的是薄薄的香脆焦糖🤎又甜又脆,是我喜歡的味道❤️内層是綿密軟滑的芝士蛋糕 口感creamy細滑🤤香蕉味恰到好處不會搶了芝士味跟消化餅底超夾🥰蛋糕外脆內軟整體不會太甜多吃幾件也不膩😍最適合跟閨蜜一起分享💕HK$188/4.5吋,CP值不錯!
在家也可享受下午茶🥰
超讚的!

香蕉焦糖芝士蛋糕外層的是薄薄的香脆焦糖🤎
又甜又脆,是我喜歡的味道❤️
内層是綿密軟滑的芝士蛋糕
口感creamy細滑🤤
香蕉味恰到好處不會搶了芝士味
跟消化餅底超夾🥰

蛋糕外脆內軟
整體不會太甜
多吃幾件也不膩😍
最適合跟閨蜜一起分享💕

HK$188/4.5吋,CP值不錯!

2022-06-25
2021-08-06 621 瀏覽
難得放暑假,同阿女去觀塘海濱行吓、玩吓,玩觀塘海濱行到去近牛頭角,原來附近的宏利大廈1/F有幾間食店,可以涼下冷氣,一上去見到呢到有午餐食,幾款意粉,同加$20有沙律食。兩母女食剛剛好,因為阿媽減肥😅,平時阿女乜都唔鐘意食,但佢食哂雞肉意粉,好啱佢口味。咁阿媽就食沙律,沙律入面有好多唔同蔬菜、仲有螺絲粉,加埋啲秘製醬汁,真係幾好味😋 食完野,當然阿女嘆返杯凍朱古力,哥哥好好人仲幫我女女加多左奶,少啲冰,健康啲,阿媽就飲latte, 我覺得好飲過留下連鎖店。(不幸俾我個女見到有蛋糕取出嚟,又話要食,就係咁阿媽又一起食,真係想瘦都難)終於,食飽完又可以出返去海濱公園繼續玩!

終於,食飽完又可以出返去海濱公園繼續玩!
雞肉意粉加沙律
Ice  chocolate
Oreo  Cake
2021-08-06
雞肉意粉加沙律
Ice  chocolate
Oreo  Cake
 【 #精品咖啡】鐘意食蛋糕同飲咖啡嘅朋友又有多一個選擇啦!!!Express Bar By Lassana 係 旺角 Moko 開左pop up store,經過可以買番屋企慢慢嘆啦喂~ 呢款新口味Cheesecake即伯爵茶焦糖芝士蛋糕 x TWININGS,加埋軟滑香濃嘅 cream cheese, 茶香+奶香 +佛手柑香,外層香脆嘅焦糖糖衣,內層幼滑清香,Perfect Match ! 配埋自家烘焙嘅Cold Brew Sparkling「有氣冷萃咖啡」⁡,佢地仲有 Capsule coffee架,隨時都可以嘆精品咖啡確係爽 ~⁡📍Lassana旺角Moko pop up storeMOKO 1/F 125D旺角太子道西193號Opening Hour: 11:00-20:00 (MON-SUN)⁡☕️Lassana Coffee

【 #精品咖啡】

鐘意食蛋糕同飲咖啡嘅朋友又有多一個選擇啦!!!

隨時都可以嘆精品咖啡確係爽 ~

📍Lassana旺角Moko pop up store

MOKO 1/F 125D

旺角太子道西193號

☕️Lassana Coffee
2021-07-12
下午茶
店鋪:Lassana Coffee地址:旺角太子道西193號 MOKO 1樓125D號鋪原來Lassana Coffee喺香港有十幾間分店,喺香港已經有接近十年歷史🇭🇰,今次比佢哋嘅Cold Brew Sparkling Coffee吸引咗而停低買嘢冷萃咖啡(Cold Brew Coffee)喺用經過研磨嘅咖啡豆,以冷水浸泡最少12個鐘🧊,再通過咖啡器具進行萃取過濾而成。Lassana Coffee嘅咖啡用咗100% Arabica咖啡豆,Arabica被視為高品質嘅咖啡豆,味道豐富而突出👍今次就試咗佢哋嘅Cold Brew - Sparkling (Sweet) ($45)同Cold Brew - Sparkling (Hazelnut) ($46),Sparkling咖啡漸漸喺香港盛行,除咗有咖啡濃香,飲落仲喺有氣嘅,難怪有啲人會將啤酒同咖啡結合整成新款飲品啦😎,榛子同焦糖口味仲喺啱啱新出㗎,你又鍾意咩味呢?伯爵茶焦糖芝士蛋糕 $188呢個蛋糕4.5吋大,食落估唔到充滿重重驚喜😍,除咗包裝夠靚,一打開就見到面頭香脆嘅泛光焦糖糖衣,中間喺綿密細滑、充滿芝士濃香嘅芝士蛋糕,底部就用咗獲
店鋪:Lassana Coffee
地址:旺角太子道西193號 MOKO 1樓125D號鋪

Sparkling咖啡漸漸喺香港盛行,
榛子同焦糖口味仲喺啱啱新出㗎,你又鍾意咩味呢?

伯爵茶焦糖芝士蛋糕 $188
一打開就見到面頭香脆嘅泛光焦糖糖衣,中間喺綿密細滑、充滿芝士濃香嘅芝士蛋糕,底部就用咗獲英國皇室認證品牌twinings 伯爵茶調製嘅鬆化餅底。三重唔同質感同口味混合埋一齊,每食一啖都喺幸福豐富嘅滋味🤤

偷偷哋話你知,我一個人食晒食個咁大嘅蛋糕呢😂🤫
2021-07-13
5 分鐘 (外賣自取)
$120 (宵夜)
2021-01-01 634 瀏覽
咁喺宏利中心呢除咗一般嘅餐廳之外,另有呢間Cafe。佢都有Offer lunch set,我就叫咗一份黑松露意粉外賣🍝。主要嘅原因係因為之前有同事食過,佢食嘅時候,我係Office都聞到好香,好吸引😙,所以就決定叫呢個黑松露意粉。野菌黑松露意粉 $68咁黑松露意粉會配上一杯果茶,黑松露意粉一打開個嘅時候,你已經可以聞到好香濃嘅松露味。呢個意粉主要就係黑松露配蘑菇,加上白汁。我自己就希望佢有更加多嘅白汁份量,咁樣可以令成個意粉冇咁乾身。意粉嘅旁邊配上少少嘅沙律菜,可以解番意粉松露嘅肥膩感👍🏻。 果茶係熱情果味,酸酸甜甜。咁整體而言,呢個意粉都幾唔錯。見呢間Cafe仲有賣自家製沙律同埋糕點,有機會都可以去試吓😃!

野菌黑松露意粉 $68

野菌黑松露意粉
2020-09-21
10 分鐘 (外賣自取)
野菌黑松露意粉
2020-04-17 1082 瀏覽
自從疫情之後,大家嘅 #生活習慣 都似乎改變唔少。從來無諗過「帶飯」嘅 #小秘書,都開始學識準備一啲 #小食 比自己做 #午餐。不過呢排實在太忙,根本無時間去超市入貨,唯有 #買外賣 啦👉🏻👈🏻 其實公司附近嘅餐廳選擇都唔少嘅,不過價錢相比 #港島區 似乎仲要貴,加上大部份餐廳都打正旗號支持某某同某某,仲要求啲食客捐款支持... 我真係接受唔到囉😏 呢日誤打誤撞走到去 #OneBayEast 見到二樓開咗間新 #Café「Express Bar By Lassana」☕️ 餐牌上除咗主打 #咖啡 之外,仲有啲 #麵包🥯 同 #小食🍽 lunch time仲會為客人準備 #沙律+#意粉🍝 做 #午餐盒,睇起嚟都幾健康喎,一於試吓啦!我叫咗個 #煙三文魚茄汁意粉,再加 $17(套餐+咖啡半價)要咗杯 #FlatWhite☕️ #四眼哥哥 仲送咗個 #薯仔湯 比我加料😉 呢個 #午餐 份量都唔少呀,#薯仔湯 咸咸地、口感浠咗啲,不過免費嘅冇要求啦😅 講到個 #午餐盒,我覺得唔錯喎,#沙律菜 新鮮好脆口,#師傅仔 喺上面加咗少少醋,味道啱啱好😋 至於個 #意粉,加咗 #番茄🍅 同 #三文魚 做配料

呢日誤打誤撞走到去 #OneBayEast 見到二樓開咗間新 #Café「Express Bar By Lassana」☕️ 餐牌上除咗主打 #咖啡 之外,仲有啲 #麵包🥯 同 #小食🍽 lunch time仲會為客人準備 #沙律+#意粉🍝 做 #午餐盒,睇起嚟都幾健康喎,一於試吓啦!我叫咗個 #煙三文魚茄汁意粉,再加 $17(套餐+咖啡半價)要咗杯 #FlatWhite☕️ #四眼哥哥 仲送咗個 #薯仔湯 比我加料😉 呢個 #午餐 份量都唔少呀,#薯仔湯 咸咸地、口感浠咗啲,不過免費嘅冇要求啦😅 講到個 #午餐盒,我覺得唔錯喎,#沙律菜 新鮮好脆口,#師傅仔 喺上面加咗少少醋,味道啱啱好😋 至於個 #意粉,加咗 #番茄🍅 同 #三文魚 做配料,口感唔會太油膩,不過就比較乾身,我覺得 #師傳仔 可以加多少少醬汁就perfect喇👍🏻 嚟到 #咖啡店,當然要試埋佢哋嘅 #咖啡 啦,#咖啡師 喺我要嘅 #FlatWhite 上鋪上有一層厚厚嘅奶泡,味道濃郁,加上係半價嘅價錢... 抵喎👍🏻👍🏻

幫襯 #小店 確實係同 #連鎖店 有一定嘅分別,客人可以根據自己嘅要求再同商戶溝通,不過系統上就梗係唔夠 #連鎖店 咁完善㗎喇😅 不過俗語都有講「慢工出細貨」吖嘛... 間中 #慢活 一吓,都係一種享受嘅😉
2020-04-16
外賣自取
2020-03-26 434 瀏覽
放假找朋友去觀塘海濱公園行吓!行行下見有D肚餓開OpenRice 睇吓附近有咩好食,見到呢間新開張就黎試吓!Lassana之前都食過天后個間的榴槤芝士蛋糕,超正!👍🏻今日未食飯,就試吓佢嘅正餐。我叫左個香草雞肉意粉,送餐湯$64, 出奇的大份量,淨係食附送的黑醋沙律菜已經飽左一半,食埋個即炒意粉飽足十成😝!食物夠熱,意粉味道炒得啱啱好又唔會好多油,仲有好多雞肉片添!餐湯冇得揀,送咗紅菜頭湯,如果想飲咖啡、朱古力或鮮果沙冰,可以以半價加配!我朋友就唔餓,所以淨係飲咗杯鮮果沙冰,個名好好聽叫- 橙柚星塵伯爵茶$36都幾大杯!甜甜地幾好飲!下午茶時段牛角包$17做買一送一,平均$8.5一個,買左兩個聽日做早餐!👍🏻因為太肚餓,食咗先記得影相😓,所以今次無食物相,下次再去的話會記得影!
都幾大杯!甜甜地幾好飲!

2020-03-25
下午茶
2020-03-17 350 瀏覽
公司附近開多咗好多新嘅餐廳,海濱道呢一帶之前都冇乜選擇,而家開多咗好多,唔使行返出去牛頭角或者九龍灣食飯。今日去到宏利中心度食飯,見到一間新開嘅西餐外賣Cafe, 本身以為冇位坐,諗住攞走。原來佢有少量座位的,於是就選擇咗坐低食。本身諗住叫嗰三文治,因為唔算話好肚餓,但係個店員介紹我食即炒意粉,佢話喺廚師現場即炒,叫我試吓。咁我就叫咗個意粉,同時間叫咖啡有半價,於是我試埋佢個咖啡。試咗個即炒意粉,好香好有鑊氣,唔同一般茶餐廳只係倒個汁上去嗰啲。佢仲有沙律菜做伴碟,感覺好健康。杯咖啡質素都唔錯,再加上店員招呼有禮貌,整體感覺幾好,應該會有下次。

2020-03-16
  • 香草雞肉意粉
2020-03-09 277 瀏覽
公司樓下開左間新Cafe,飲了好耐starbucks,新年後回來有一間新舖可以試下,飲了杯Americano, 好好飲,咖啡有果酸味,苦味又不適中。比較Starbucks,這間新店的咖啡更好飲,不喝咖啡都有茶類選擇,而且店舖有意粉,又有包類食物,味道不錯。如果工作做得悶買杯飲下都幾開心。地方雖然不大,也有可以坐下的地方,如果想約下朋友傾計,都可以下。服務也不錯,店員都很熱情有禮,令你有多一份親切感。

服務也不錯,店員都很熱情有禮,令你有多一份親切感。
2020-03-09
外賣自取
特別住係觀塘嘅人,應該都會有機會行一次海濱,一個幾容易去到又可以好chill嘅地方,我就喜歡同同事係度跑步。向牛頭角方向行,睇住越黎越多大型嘅商廈。黎到宏利大廈,知道有Lassana,作為會員一定要支持下。個人覺得呢間係連鎖咖啡店中,咖啡豆係相對唔錯同有水準,返工返到心情爭小小,近近地嘅選擇就會去買杯令自己再refresh過。沿扶手電梯上一層,見到atm機隔離一個小角落就係。早餐組合都幾抵,而lunch time原來有意粉,都幾驚喜。包全部都係包,有我最愛嘅牛角包。今日想食熱嘢,叫咗呢個迷你螺絲粉配火腿蛋,仲有牛油多士,仲配杯美式咖啡,35元。另外叫咗黑松露炒蛋,有一個包同一杯咖啡,36元。個蛋好滑好柔,再加上黑松露,味道即刻提升哂!要其他咖啡加10元。我緊係要飲我嘅flat white,34元,堂食有度好就係睇到拉花,呢個係心根花,柔美。味道一樣無令我失望,如果再熱啲會更好(我又影左陣相,哈)。Cappuccino ,34元,拉花果然又可以唔同啲,朋友話ok。一般連鎖店都無拉花,或者好普通,竟然有。呢個係勁,smooth black coffee,30元,係我第一次試,偷飲一啖。免牛

沿扶手電梯上一層,見到atm機隔離一個小角落就係。

包全部都係包,有我最愛嘅牛角包。

呢個係勁,smooth black coffee,30元,係我第一次試,偷飲一啖。免牛奶咖啡拉花,綿綿地,香味再打開啲,咖啡師好嘢。

繼續俾驚喜我哋,朋友喜歡凍咖啡,有呢款柚子咖啡,44元。柚子先衝出黎,淡淡咖啡跟隨其後。

可樂咖啡,44元,又係我第一次試。可樂衝落去濃縮咖啡,夏天會很爽,又唔會甜同膩。

趕返切呢日前食,不過其實都夠抵啦,會員有coupon同照有每日唔同優惠。店員都好細心解釋係咩。不嬲有飲開呢間,但呢間分店真係令我忍唔住要寫食評!